Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 3.83 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
МАКЕДОНЦИТЕ ЈА ИЗМИСЛИЛЕ ПОДМОРНИЦАТА !!!!
Author Message
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*******

Posts: 17,638
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#1

Темава нека остане тука 48 часа. Белки ке не свести малку. Потоа каде ке реши Администраторот.


Quote:
Mакедонците ја измислиле првата подморница


[Image: aleksandar-donski.jpg]
Александар Донски

Во нашата јавност е малку познато дека древните Македонци биле пионери во заштитеното подводно нуркање, т.е. тие биле првиот народ (за кој постојат записи) што направиле еден вид подморница. Првите обиди за заштитетно подводно нуркање биле изведувани со помош на големо стаклено ѕвоно кое со помош на јажиња било спуштано на морското дно. Внатре во ѕвоното се наоѓал нуркачот, кој преку ѕидовите на ѕвоното уживал во глет­ката под водата. Во звоното имало спроведено континуиран дотур на воздух. Секако дека на ваков начин не можеле да се постигнуваат големи длабочини, но во времето на древнината, тоа сепак се сметало како интересно откритие.

[Image: podmornica.jpg]

Повеќе истражувачи на историјатот на заштитеното под­водно нуркање ги спомнуваат Македонците како пионери на вакво­то нуркање. Така, на пример, познатиот океанограф и струч­њак за подводно нуркање д-р Стивен Вуд во својот труд “Важни настани во историјата на истражување­то на океаните” јасно пишува дека Македон­ците биле тие кои први почнале со заштитено подводно нур­кање. Тој споменува една индиска сред­но­вековна илустрација на која е прикажано подводното нуркање со помош на големо стаклено ѕвоно, што Индијците го наследиле од Маке­донците. Во врска со ова д-р Вуд пишува:

“Еден од најраните извештаи за употреба на справа што му овозмо­жувала на нуркачот да влезе под водата со извесен степен на заштита и снабденост со воздух кој влегувал во ѕвоното за нур­кање е онаа што Колимфа ја употребил некаде околу 330 година пред Христа според прет­ход­ното нуркање под вода на Александар Велики. Ова ѕвоно е насликано од еден индиски сликар на мини­јатура во 1575 година. Сведоштво за вакво ѕвоно се појавува и во 13 век во еден француски ракопис под наслов 'Вистин­ската историја за Александар'.”

Некои недоволно информирани истражувачи сметаат дека зашти­тено­то подводно нуркање од страна на Македонците претста­вува само обич­но романтично предание, создадено во Средниот век. Имено, се знае дека во пе­риодот на Средниот век биле создадени повеќе преданија и легенди за Алек­сандар. Најверојатно дека овие преданија и легенди биле засновани врз содр­жината на постари записи или усни преданија од древнината, кои со текот на времето, во Средниот век биле преправани и дополнувани со најразлични фан­тас­тични измислици поврзани со неговиот живот, а посебно со него­вите патувања. Така, биле создадени романтични легенди и преданија со фантас­тични мотиви (средби на Александар со разни чудовишта, наоѓање на извор со животворна вода, патувања во непостоечки и чудни земји и сл.). Во тој контекст некои сметаат дека и заштитеното подводно нуркање што го прак­тикувале Македонците било измис­лица на средновековните автори.

Меѓутоа, ваквите тврдења аргументирано ги демантира науч­никот д-р Вуд, кој нуди и древни (а не само средновековни) све­доштва за заштитеното подводно нуркање од страна на Маке­дон­ците. Имено, тој пишува дека уште Аристоел го спомнал ваквото нуркање. Во врска со сето ова, во продолжение на својот труд, д-р Вуд пишува:

“Аристотел во своето дело 'Проблеранта' го опишува системот за подводно нуркање од неговото време, па вели: 'Тие измислија справа преку која нуркачите можеа да дишат. Тоа беше сад, што се спушташе долу и нормално дека не беше полн со вода, туку со воздух, со кој постојано беа снабдувани нурнатите луѓе”. (Dr Stephen Wood: Diving Bells "Important Events in Ocean Engineering History - Diving Bells" in Ocean Engineering, Department of Com­mer­­­ce National Oceanic and Atmospheric Adminis­tra­tion Diving for Science and Tech­no­­logy Copyright 1999-2001, S. Wood).

За Аристотел се знае дека бил роден во градот Стагира во Македонија и дека (барем по татко) се смета дека бил Македонец. Се знае и дека токму тој бил главниот учител на Александар Велики Маке­донски. Оттаму, сведоштвото на Аристотел за заштитеното под­водно нуркање (дадено во IV век пред Христа) ги побива мислењата дека тоа било романтична измислица на средновеков­ните автори.

Дека Македонците биле пионери во заштитеното подводно нуркање денес е прифатено од речиси сите релевантни фактори во таа област и по­широко.Така, на пример, во современата позната општа комјутерска енци­­к­ло­педија Енкарта (цит. дело, наслов: Diving, underwater) како офици­јален став е спомнат фактот дека токму Македонците биле првите пионери во све­тот во областа на зашти­теното подводно нуркање. Во врска со ова овде чита­ме:

“Подводното нуркање претставува влегување под вода и остану­вање под нејзината површина поради работа или истра­жување. Нуркањето без механичка помош било практикувано уште во древнината поради собирање бисери и сунѓери. Различни начини за снабдување на нуркачот со воздух со цел да му се овозможи подолг престој под водата биле пробани уште во 4 век пред Хрис­та. Се смета дека Алекандар Велики извршил под­водно нуркање во машина која веројатно била примитивна форма на нур­качко ѕвоно, а Аристотел споменува техники кои му овозможувале на нур­качот да диши под водата.”

Заштитеното подводно нуркање од страна на Македонците е илуст­рирано и на една илустрација од 15 век. Конкретно се работи за илустрација од француски ракопис објавен во Руен во 1445 година. Ракописот е познат под насловот “Стара француска проза - романсата за Александар”. Тој е илуст­ри­ран со минијатура на која е претставен Александар Македон­ски како нур­ка под вода во стаклен сад, врзан со јажиња за брод во кој седат двајца. Инте­ресно е тоа што на илустрацијата (која овде ја приложуваме) и Алек­сан­дар и неговите пријатели се облечени во тогашна француска облека. Впро­чем, ваквата практика (ликови од постарата историја да се претста­вуваат во не­соодветна облека, т.е. во облека од времето на настанокот на сликата) е добро позната во историјата на уметноста.

Постои и индиска илустрација од XVI век, на која исто така е прикажан Александар Велики Македонски како нурка облечен во индиска облека.

Да заклучиме дека постојат цврсти докази дека Македонците биле тие кои останале забележани во историјата како пионери во заштитеното под­водно нуркање и ова е прифатено како официјален став од соодветните авторитети во таа област.

Индиска илустрација од XVI век на која е прикажан првиот облик на заштитено подводно нуркање од страна на Македонците
08-12-2010, 04:02 AM
Reply
veritas Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,691
Joined: Feb 2010
Reputation: 7
#2

Хе-хе поредната смешка. Защо нуркачот е с чалма. Пък и в днешна Вардарска Македония никога не са живели антични македонци. Така че вие немате нищо заедничко с античните македонци?

http://www.forum.kotle.ca/showthread.php?tid=182
08-12-2010, 11:01 AM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол
*****

Posts: 1,533
Joined: Aug 2010
Reputation: 35
#3

те ти без чалма
[Image: 800px-Alexandria_serbskaya.jpg][/b]
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
08-12-2010, 11:07 AM
Website Reply
basilius_2 Offline
Moderator
*****

Posts: 1,136
Joined: Dec 2009
Reputation: 17
#4

Koga rasnev,lugeto mi kazuvaa razni prikazni kako patuvale niz svetot,vo podmornici i se borele so raznite cudovistva,i plovele niz sedumte morinja vo potraga na zlato i avantura.Edni plovele vo Vtorata Svetska vojna i se borele protiv razni neprijateli razbira se...
Gi zasakav tie prikazni,no deneska preku http://www.kotle.ca doznav deka nie sme ja izmislile podmornicata kako i podvodnoto nurkanje.Da,taa tradicija se neguva od stari vreminja.....Od vremeto na Aleksandar Makedonski.


E sega ima za sto da ni zaviduvaat Anglicanite...Hahahahaha....
"He who controls the present, controls the past. He who controls the past, controls the future." -- George Orwell
"Тој што ја контролира сегашноста,тој го контролира минатото.Тој што го контролира минатото ја контролира иднината." Џорџ Орвел
_____________________________________________________________

http://www.cd-macedonia.com
(This post was last modified: 08-12-2010, 03:33 PM by basilius_2.)
08-12-2010, 03:32 PM
Reply
veritas Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,691
Joined: Feb 2010
Reputation: 7
#5

И сега да не се чудите защо българските вестници ви се присмиват, като цитират такива смешни претенции от македонските медиуми.

Дневник, четврток, 09 декември 2010

Ивица Боцевски

Ние (не) сме генијалци II

Македонија си живее во својот паралелен универзум, каде што сме најдобри, најпаметни и најобразовани. Сепак, карванот на глобализацијата ќе продолжи да си врви, а локалните провинциски кучиња може слободно да продолжат да го прават она што најдобро го знаат - бесполезно да лаат и да завиваат

Пред околу седум години Петар Кајевски, еден од најпаметните Македонци од мојава генерација, објави текст во овој весник под наслов „Ние (не) сме генијалци“. Со овој осврт Петар го предизвика не само македонскиот интелектуалниот естаблишмент туку се соочи и со воспоставениот македонски мит за нашата вродена супериорност во однос на западниот свет. Тоа се оние вообичаени македонски ламентации дека сме подобри од „западњаците“, дека нашиот просечен ученик преку ноќ станува генијалец во кое било западно училиште, како и дека нашите работници се барани, а нашите стручњаци ценети затоа што биле „теоретски добро потковани“, за разлика од практичните западњаци. Нормално, нема ништо опасно доколку ова биде проширена кафеанска или салонска дискусија, но кај нас тоа, за жал, е аксиома прифатена како во интелектуалниот естаблишмент, така и во најшироките народни слоеви.

Во својот тогашен текст Петар се осврна на резултатите од ПИСА-тестовите на ОЕЦД за перформансот на средношколците во 2003 година, како и на македонскиот резултат на ТОЕФЛ-тестовите. Тогашните резултати беа во најмала рака аларм за будење и општа мобилизација, но во Македонија тие поминаа безмалку незабележано. Македонскиот интелектуален естаблишмент, по обичај, му одговори на Петар со сиот сјај на својата провинциска надменост, наперченост, нискост и вулгарност. За детаљно појаснување на читателите, тоа се истите оние ликови што денес горки солзи леат за судбината на македонското образование, а не сторија ништо за анализа и за унапредување на тековите во македонското образование во моментите кога носеа одговорност за него. Веројатно дрвеното учителско столче ги дразни оние што се навикнати на удобностите на функционерските фотелји.

Што сторија нашите ученици годинава? За жал, ни остана скратено ова сознание, затоа што Македонија, како и секој лош, мрзелив и неодговорен ученик, веднаш по првиот неуспешен резултат одлучи да бега од часовите и да ги прескокнува тестовите. Во меѓувреме, учениците низ светот беа повторно тестирани во 2006, како и во 2009 година.

Меѓутоа, глобалното изненадување годинава се вика Кина, или поточно Шангај. Средношколците од најголемата кинеска метропола го осветлија образот на својата нација, затоа што се пласираа на првото место во сите категории што се предмет на мерење (читање, математика и науки). Малите шангајци ги оставија зад себе своите врсници од сите развиени земји, а покрај тоа и разликите помеѓу учениците во нивната група се најмалите, што упатува на заклучок дека средношколското образование во овој град е стандардизирано и квалитетно. Причините за овој успех се многуслојни, некои дури тргнаа да бараат одговори во историјата и во кинескиот идентитет, втемелен на конфучијанизмот и компетитивните тестови како влез во мандаринскиот слој, но најверојатно причините се многу поедноставни. Имено, професијата учител во Кина е мошне ценета и посакувана професија, платите на кинеските учители се високи, а просторот за креативност и за експериментирање е отворен за кинеските едукатори.

Како светот реагира на овие податоци? Според „Њујорк тајмс“, претседателот Обама вели дека „по педесет години, Америка повторно се соочува со својот Спутњик-момент“ (лансирањето на советскиот сателит „Спутњик“ ја вчудовидува Америка во 1957 година - м.з.) затоа што „милијарди луѓе од Индија и Кина одеднаш се вмрежија во светската економија, а во иднина ќе победуваат нациите со најобразовани работници“. Според Обама, Америка е во опасност да заостане во оваа глобална трка.

Македонија, пак, на оваа студија ќе одговори исто како и во 2003 година - со пикање на главата во песокот, надменост, удирање во градите и занимавање со себе. Веројатно државата се надева дека класниот раководител, под притисок на родителите, ќе ги поправи оценките на крајот на полугодието или, пак, „детето учителите ни го мразат, па му даваат лоши оценки“. Македонија си живее во својот паралелен универзум, каде што сме најдобри, најпаметни и најобразовани. Сепак, карванот на глобализацијата ќе продолжи да си врви, а локалните провинциски кучиња може слободно да продолжат да го прават она што најдобро го знаат - бесполезно да лаат и да завиваат.

#
09-12-2010, 01:26 PM
Reply