Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SOLENI TESTA
Author Message
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#15

DOMASHNA CIABATTA

[Image: Ciabatta_Bread_001.jpg?size=sw460]

Potrebno:

Za starter (kvasec):


1/4 mala lazicka suv kvasec
1 solja voda, temperatura kako na covecko telo
1 1/4 od solja brasno

Za lebot:

1 malo lazice suv kvasec
3 golemi lazici 2% mleko
2/3 od solja voda, temperatura na telo
1 golema lazica maslinovo maslo
2 1/3 os solja brasno
1 1/2 lazice sol
pcenkarno brasno, za poprskuvanje pred pecenje

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


Starter:

1. Starterot sekogas se priprema od vecer.
Izmesaj go kvasecot so voda. Dodadi go brasnoto, pa so lazica ubavo mesaj se dodeka stane mazna masata. Pokrij so najlon folija i stavi go vo frizider. Starterot treba da odstoi naj malku 12 casa vo frizider.

Ciabatta (Leb)

1. Utreto den ja pravime ciabattata.
Vo sadot za mesenje stavi go mlekoto, vodata, kvasecot i edna solja (250 ml) od starterot sto go spremi od vecerta. (Delot sto ostana os starterot mozees da go upotrbis za naredniot den). Ovaa izmesaj go so mikser ili so lazacica.

2. Dodadi go prosejanoto brasno i solta, pa so mikser ili so lazica mesaj . Ako e so mikser so naj slaba brzina mati okolu 2 minuti, a so lazica 3 minuti, a po potreba i nesto povece.

3. Isprskaj go sadot vo koj ce go stavis testoto so maslinovo maslo. Pokrij go so najlon folija i ostavi da fermentira 90 minuti na sobna temperetura.

4. Izvadi go testoto na pobrasneta daska za mesenje. Rastrgni go testoto so race vo cetiriagolna forma so proporcii 40 x 16 sm. Iseci go na dva dela.
Na dve podlogi metalni (plitki tavcinja) stavi hartija za penje, pa poprskaj so pcenkarnoto brasno. Prenesi gi parcinjata od testo, pa poprskaj krpa za vo kujna so voda i pokrij go testoto. Ostavi go 90 minuti na sobna temperatura da nadojde.

5. Peci vo furna na 425 F (220 - 230 C).
Zagreanata furna otvorija i stavaj go lebot kako pica koga se stava vo furna. Metalnoto tavce ne go stavaj, taka da lebot ide so se hartijata za pecenje. Istoto go napravi i so drugiot leb. Dodeka ne ti e zatvorena vratata na furnata, so prskalka so voda poprskaj go od gore lebot.
Peci 10 minuti, pa otvorija vratata i pak isprskaj nabrzina po lebot.
Peci uste 15 minuti.

Dobivas prekrasen domasen Ciabatta.
Dobar apetit !!!!!!
15-03-2011, 11:30 PM
Reply


Messages In This Thread
SOLENI TESTA - by mence - 21-10-2010, 02:49 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 21-10-2010, 05:43 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 28-10-2010, 03:13 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 30-10-2010, 12:53 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 12-11-2010, 02:52 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 17-11-2010, 02:39 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 17-11-2010, 11:30 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 18-11-2010, 12:47 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 23-11-2010, 11:47 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 07-12-2010, 04:17 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 11-02-2011, 05:13 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 15-02-2011, 02:19 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 24-02-2011, 11:30 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 01-03-2011, 06:33 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 15-03-2011, 11:30 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 29-03-2011, 12:50 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 06-05-2011, 01:31 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 05-08-2011, 12:33 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 23-11-2011, 12:40 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 06-03-2012, 08:27 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 08-03-2012, 08:05 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 24-07-2012, 01:09 PM