Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SOLENI TESTA
Author Message
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#1

ZALENCUK VO TESTO

[Image: Potato_Vegetable_Samosas_003.jpg?size=sw460]

izleguvaat 24 parcinja

Potrebno:

Testo

2 soli brasno
1/2 lazicka sol
2 golemi lazici vegetable zejtin
3/4 od solja mlaka voda

Fil

2 1/2 solji izlupeni i na kocki iseckani kompiri
3 golemi lazici vegetable zejtin
1/2 solja iseckan kromid
2 cesnicinja luk
malku rendan ginger
0,500 kg iseckan zamrzanat spanac ( stavete kakov vi odgovara vam)
1/2 solja zelen grav (moze i da go zamenite so nesto po vasa zelba)
sol, crn biber
mozete da stavite i nekoj zacin po vas vkus
zejtin za przenje
------------------------------------------------------------------------
Podgotovka:

Testo:

1. Vo sad se mesaat brasnoto i solta.Se pravi dupka vo brasnoto, se sipuva zejtin i vodata, pa so viluska poleka vo krug se mesa. Se mesa taka da postepeno se zgolemuva precnikot na krugot za mesanjeto.
Potoa so race se pravi topka od testoto, koe ne se mesi mnogu, samo se spojuva vo edna topka, koja se ostava da se odmara.

Fil:

1. Se varat parcinjata od kompir vo ne solena voda.

2. Se stava vo tavata zejtin i se przi najprvin kromidot, pa spanacot, pa zeleniot grav. Potoa se stavaat svarenite i iscedeni kompiri. se proprzuvaat malku zaedno, se zacinuvaat i se ladat.

3. Od odmorenoto testo se pravat 12 parcinja koi se pravat vo topcinja.
So sukalo od sekoe se pravi kora od nekade 25 sm vo precnik, pa se sece na 2 polukrugovi. Sega polukrugot se poklopuva na polovina , taka da se pravi cetvrtina od krug koj na kraevite gi pritiska da se zalepat. Se otvara od okruglata strana, taka dobivame konus. Odozgora go polnime fisekot so filot. Kako sto stranite gi zalepivme, sega go lepime i gormiot del, taka da dobivame polnet triagolnik.

4. Vaka napolneti gi przime na topol zejtin. Gotovi mozeme malku da gi posolime.

Napomena. Vo filot mozete da si stavite po vasa zelba zacini, taka ce si dobiete vkus po vasa zelba.
21-10-2010, 02:49 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#2

VEKNA SENDVIC

[Image: Club_Sandwich_Roll_003.jpg?size=sw460]

za 6 lica

Potrebno:

Testo:


2 solji mlaka voda (temperatura za banjanje na bebe)
1 lazicka suv kvasec
1 lazica med ili secer
2 lazici brasno od pcenka
4 solji brasno
2 lazicki sol
1/3 od solja maslinov zejtin

Fil:

8 parcinja isprzena slanina
3 solji ispeceno i seckano meso od kokoska
2 solji rendan kaskaval zolt (chedar)
1/3 od solja iseckani suvi domati
-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

Testo:

1. Vo eden sad se mesaat voda,kavasec,med ili secer i pcenkarnoto brasno. Se mesaat i se ostava da otstojata 5 minuti.

2. 3 1/2 solji brasno se mesaat so sol, i se dodava maslinoviot zejtin i smesata so kvasec, pa se mesi, so raka ili so mikser. Vo mesenjeto se dodava poleka ostanatoto 1/2 solja brasno.

3. Se podmackuva so zejtin sadot vo koj ce se stavi testoto koe treba da stasuva. potrebno e nekade sat sat i polovina da se udvostruci kolicinata.

4. Koga testoto e najdojdeno se stava na posolena daska i so sukalo se pravi pravoagolna forma. (36 x 18 sm).

5. Otkako e gotovo pocnuvame so redenje na sostojkite. Gi redime parcinjata na slanina, pa mesoto od kokoska i domatite. Testoto go motame vo rolat i go stavame vo tavce za vekna (18 x 10 sm) da nadojde (30 minuti).

6. Se pece na 375 F (190 C) okolu 20 minuti, pa temperaturata se namaluva na 350 F (180 C) okolu 25 minuti. Koga ce se izvadi lebot SENDVIC, se ostava 15 minuti da se pooladi, pa se prevrtuva da se izvadi od tavceto. Mu treba najmalku uste 30 minuti da se oladi pa da seceme.

7. Najubavi parcinja se secat koga e testoto ubavo oladeno.

8. Lebot SENDVIC e mnogu ubav za izlet.
21-10-2010, 05:43 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#3

FANTASTICNA SOLENA TORTA

[Image: Classic_Tourtiere_003.jpg?size=sw460]


Potrebno vreme za podgotovka: 15 minuti
Vreme za pecenje: 75 minuti

Potrebno:

Testo:

2 1/2 solja brasno
1/2 lazicka sol
1/2 solja ne solen puter
1/2 solja rastitelna mast
2 golemi lazici sok od limon
6 - 10 golemi lazici ladna voda

Fil:

1 1/2 solja kompir (lupen i seckan)
150 g seckano suvo mesnato (slanina, nesto govedsko ili sl. po vasa zelba)
2 glavici kromid, iseckan
1 parce morkov, sredna golemina
2 cesni luk
2 livcin ja lovor
3/4 od lazicka sol
1/4 lazicka crn biber
1/2 lazicka sol od celer
1 solja sok od jabolka (ne blag)
1/2 solja voda
1 jajce i 2 lazici voda, za premackuvanje od gore

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

Testo:

1. Se mesaat sol i brasno. Od puterot o rastitelnoto maslo so brasno se pravat troski. Prvo so sokot od limon, a potoa so vodata se pravi testoto.
2. Se mota so plasticna folija i se ostava vo frizider 30 minuti da odmara.

Fil:

1. Kompirite se varat vo solena voda. Potoa se gmecat, kako za pire.
2. Na pogolema tava, prvo se przi mesoto koe sme go odgrale, pa go stavame na hartija da se upie masta.A vo istata taa tava se stava kromidot vednas po mesoto.
3. Koga kromidot ce podomekni se sipuva sokot od jabolko i voda, i se ostava okolu 15 minuti, da isoari vodata.Potoa se dodavaat mesoto i pireto , pa se ostavaat da se ladat.
4. Se pece na 375 F ( 210 C).
5. Testoto se deli na dva dela. Pa so sukalo se pravi edna kora koja se stava vo tavceto, pa filot, pa vtorata kora, na koja so casi so razlicni prcnici, se pravat otvori, da moze ubavo da se pece.
6. se pece okolu 40 -45 minuti.
7. Solenava torta e ubava malku otsojana (po dva dena) da se sluzi. Pred posluzuvanje moze da se podgree na 300 F (160 C).

Solenava torta e ubava kako toplo pred jadenje, za koktel partija , za polesen rucek, ili za nekoja namena po vasa zelba.
Mnogu e vkusna, dekorativna i prakticna sto moze odnapred da se spremi.
28-10-2010, 03:13 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#4

SOLENA TORTA


[Image: Luncheon_Sandwich_Torte_003.jpg?size=sw460]

za 8 lica

Potrebno:

Pileska salata:

1/2 solja cremasto sirenje na sobna temperatura
1/2 solja majonez
1/2 solja zelen kromid
1 lazica sok od limon
1 lazica maak
2 1/2 solji iseceno na kocki meso od pileski gradi (mesoto prethodno e svareno, ispeceno ili isprzeno, zavisi od vas)
1/3 od solja ispeceni i ispeckani orevi

Krem od sirenje

1 solja seckan bosilok
2/3 od solja seckan magdanos
2 cesni luk, izrendan ili sitno iseckan
3 golemi lazici maslinov zejtin
450 g kremasto sirenje na sobna temperatura
2 - 3 golemi lazici kisela pavlaka
sol i crn biber

Salata od jajca

8 tvrdo vareni jajca
2/3 od solja majonez
1/3 od solja iseckani maslinki
3 golemi lazici zelen kromid
sol i crn biber

Baza za tortata

1 vekna leb za sendvici -bel
1 vekna leb za sendvici - crn (leb od celo zrno brasno)

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

Pileska salata

1. Se stavaat vo blender kremastoto sirenje,majonez, zelen kromid, sok od limon i maak. Potoa se dodavaat pileskoto meso i orevite.

Krem od sirenje

1. Vo blender se stava bosilok, magdanos, luk i zejtin, pa se zdrobuva so secalkata. Potoa se dodava i kremastoto sirenje i kiselata pavlaka.
Pa se obrabotuva so blenderot.

Salata od jajca

1. Jajacata se varat, se lupat , pa vo blender se mesaat so majonezot, zeleniot kromid i maslinkii.

Sklopuvanje na tortata

1. Se zima okruglo tavce so precnik 20 sm, se oblozuva so pogolemo parce plasticna folija. Lebot go seceme na kriski i gi otstanuvame korite na lebot. Kriskata ja secema na dva dela i pocnuvame so redenje na lebot. Prvo gi oblozuvame stranicnite zidovi na tavceto, i toa edno parce od beliot leb, edno od crniot, taka da vnimavame da ne ni bidat dve isti parcinja edno do drugo, da imame sarenilo. Otkako sme go oblozile zidot, ideme na dolniot del na tavceto.

2. Naj prvo go stavame filot so pileskata salata. Pa povtorno stavame red so lebot, isto kako i na prviot red. Potoa ja stavame salatata od jajca, pa red od leb i kremot od sirenje. Zavrsuvame so red od leb. Sega so plasticnata folija ja motame tortata i od gornata strana i ja stavame vo frizider.

3. Pred posluzuvanje (naj malku tortata da oststoi 3 casa ), ja vadime tortata od tavceto , ja odmotuvame plasticnata folija i ja ukrasuvame so filot od sirenje.

Tortava e mnogu ubava i po vkus i za oko. Koga ce ja preseceme, navistina e fantazija za oko, kako sahovnica, bidejki i lebot vnatre e reden naizmenicno, crn, bel.
30-10-2010, 12:53 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#5

TORTICI SO LISNATO TESTO I DOMATI

[Image: Tomato_Basil_Tarts_003.jpg?size=sw460]

Potrebno:

3 solji domati
3 golemi lazici crven kromid isecen na krugovi
1 lazicka izrendan luk
3 golemi lazici maslinov zejtin
2 golemi lazici balsamiko
2 golemi lazici svez bosilok
sol i crn biber
1 paketce lisnato testo
1 jajce izmateno so voda za premackuvanje
100 g svezo sirenje ili kaskaval

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Iseceni domati, kromid, luk, zejtin balsamiko i sol, promesaj go i ostavi da stoi 30 minuti (ili 3 casa vo frizider ). Koga ti go treba filot, procedi go i sokot stavi go vo tava i vari go dodeka da se zgusne ili da stane 2 - 3 lazici.

2. Peci na 375 F (190 C ) na hartija za pecenje. Lisnatoto testo rastrgni go 20 x 20 sm, pa iseci go na 4 parcinja. Podeli go filot na sekoe parce i nad filot stavi go sosot koj go zgusnavme. Zavitkaj gi kraevite, pa premackaj gi so jajceto. Peci okolu 30 - 35 minuti dodeka se dobie zlatno kafeava boja. Malku neka se zaladat torticite i posluzi.

3. Serviraj toplo ili na sobna temperatura.
12-11-2010, 02:52 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#6

KORPI POLNETI SO RIBA

[Image: San_Sebastian_Crab_Tarts_003.jpg?size=sw460]

Potrebno:

24 parcinja od lisnato testo
1 golema lazica maslinov zejtin
1/3 od solja iseckan kromid
2 golemi lazici sitno iseckana piperka
2 cesni luk, izrendan
1 solja iseckani pecurki
1/2 solja sok od domati
3 lazici konjak
1/4 slatka pavlaka
1 solja riba (loose crab)
sol i biber
magdanos i parmezan, za ukrasuvanje

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Peci gi na 375 F (190 C). Vo gnezdata na tavce za mufini stavi po malku zejtin, pa so cetka ubavo premackaj gi celi gnezdata.Potoa stavi po malku i vo korpata zetin, pa i toa premackaj go. Peci gi 10 minuti dodeka da dobijat zlatno kafeava boja.

2. Vo tava stavi malku zejtin i na sredna temperatura stavi gi kromidot i piperkite. Posle sleduvaat pecurkite i lukot, pa sosot od domati, brendi i slatkata pavlaka i ribata.
So lazicka napolni gi korpite so fil.
Odozgora stavi iseckan magdanos i parmezan.
Serviraj mlaki.
17-11-2010, 02:39 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#7

PCENKAREN LEB SO ZELENCUK

[Image: Confetti_Cornbread_003.jpg?size=sw460]

Potrebno:

1 golema lazica maslinov zejtin
1/2 solja iseckana crvena piperka
1/4 od solja iseckana pomarandzasta piperka
1 lazica iseckan thyme
1 1/3 od solja jogurt (kisela pavlaka ili kiselo mleko)
1/3 od solja vegatable zejtin
2 golemi jajca
3 golemi lazici secer
1 golema lazica sok od limon
1 solja pcenkarno brasno
1 solja brasno
3 golemi lazici iseckan zelen (mlad) kromid
1 lazica iseckan svez coriander
2 lazici rendana kora od limon
1 lazica bakin soda
1 lazicka sol
1 lazicka cumin

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Na sredna temperatura vo tava proprzi gi piperkite, so zacinot i ostavi gi da se ladat.

2. Peci na 375 F (175 C) vo tavce 20 x 20 sm, cetvrtasto.
Izmesaj jogurt,vegetabl zejtin, jajca, secer i sok od limon.

3. Vo sad stavi pcenkarno brasno, zelen kromid, coriander, limon,bakin soda, sol, cumen. Izmesaj gi so jogurtot i na kraj dodadi gi proprzenite piperki.
Peci 15 - 18 minuti, da se dobie zlatno kafeava boja.

4. Sluzi ja mlaka.
Parcinjata ,mozes da gi soberes vo komntejner i cuvaj gi vo frizider, za sluzenje podgrej vo mikrovalna pecka.
17-11-2010, 11:30 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#8

TORTILJA SO GRAV

[Image: Anna_s_Quesadillas_003.jpg?size=sw460]


Ptrebno:

4 golemi tortilji od brasno
1/2 od solja kremasto sirenje na sobna temperatura
3/4 od solja crn grav (mislam na gotov,svaren)
6 parcinja slanina, isprzena, iskrsena na sitni parcinja
1/2 od solja iseckan zelen kromid
1/4 od solja iseckan coriander
1 solja kaskaval
lut sos od piperka
2 golemi lazici vegetabl zejtin
sos po vas izbor i kisela pavlaka za garniranje (za makanje)

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Site 4 tortilji premackaj gi od edna strana so kremastoto sirenje.
Na dve tortilji so lazica stavi od gravot, slaninata, zeleniot kromid, koriender i na kraj poprskaj so zdrobenoto sirenje. Stavi ja sega odozgora drugata tortilja, so premackaniot del od kaj filot.

2. N a zagreana tava na sredna temperatura stavi malku zejtin i stavi go sendvicot od tortilja. Peci (przi) 3-4 minuti da se dobie zlatno kafeava boja, pa prevrti od drugata strana. Isto i nea przi ja tolku.

3. Iseci ja tortiljata na 6 parcinja i posluzi ja so sosot napraven od sos od domati i kisela pavlaka.
18-11-2010, 12:47 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#9

INTERESNO TESTO

[Image: Ham_and_Scallion_Scones_with_Lemon_Herb_...size=sw460]

Potrebno:

Testo:

3 solji brasno za siroka upotreba
1/4 od solja secer
1 lazicka bakin prasok
1/2 lazice sol
3/4 od solja ne solen puter, laden
1 solja kiselo mleko, plus za premackuvanje
1 solja seckani parcinja od sunka
1 solja seckan zelen kromid

Sos za makanje

250 - 300 g sirenje
1 lazica rendana kora od limon
2 lazici sok od svez limon
2 lazici kisela pavlaka ili kiselo mleko
2 lazici seckan magdanos
1 lazica seckan pepermint (nane)
sol i crn biber

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Peci na 375 F (185 C) vo tavce na koe e staveno hartija za pecenje.

2. Vo golem sad stavi brasno, secer, bakin prasok i sol, i promesaj. Stavi go puterot isparcan i so racete pravi listovi, troski, kako da se od blender. Vo drug sad stavi gi: kiselata pavlaka, hemot i zelenoto kromidce. Sipi go vo brasnoto i poleka gi spojuvaj, no ne so klasicno mesenje.
Podeli go na dva dela i napravi dve lebcinja, pa podeli gi na po 6 parcinja.
Peci gi okolu 18 - 20 minuti, dodeka da dobies zolto kafeava boja.
Koga ce se pooladat, posluzi go.

3. Ubavo e da se ima i sosot. Ako imate nekoj svoj sos sto povece ce odgovara, predlozete.
23-11-2010, 11:47 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#10

POLNET MUFFIN SO PECURKI

[Image: Herbed_Mushrooms_ans_Asiago_Baked_into_B...size=sw460]

Potrebno:

Za testo

1/2 solja mleko na sobna temperatura
1 lazica suv kvasec
2 lazici rum
3 lazici secer
1 lazicka sol
6 golemi jajca na sobna temperatura
1 1/2 od solja ne solen puter na sobna temperatura

Za fil

2 lazici puter
400 g na pecurki
2 cesnicinja luk
2 lazici iseckano origano svezo
1 lazica iseckan svez thyme
2 lazici belo vino ili vermut
1/4 od solja iseckana piperka
2 lazici iseckan magdanos
sol i biber
2 solji kaskaval
1 jajce izmateno so 2 lazici voda za premackuvanje odozgora

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

Testo

1. Od soastojkitre zamesi testo i ostavi go da nadojde.

Fil

1. Proprzi gi sosotojkite i ostavi gi da se ladi.

2. POdeli go testoto na 8 dela. pa so sukalo od sekoe parce pravi kora. Vo centar na korata stavi od filot, pa zatvori ja korata , pa so delot kade e sostavenna topkata svai go za dno vo edno gnezdo od tavceto za mufin. Prethodno gnezdoto premackaj go ubavo so puter.

3. Otkako se site napraveni, premackaj so jajce i peci.

4. peci na 375 F ( 190 C ) okolu 25 minuti.
07-12-2010, 04:17 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#11

DOMASEN BUREK SO MESO

[Image: 2u5xbuo.jpg]


Potrebno:

1 pakuvanje kori (500 g)
300 g meleno meso (mesano svinsko i govedsko)
1 glavica kromid (seckan)
100 - 150 gr zejtin
1 kompir (rendan)
sol i biber

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


1. Peci na 350 F / 180 C, vo okruglo tavce so precnik od 23 sm (izleguvaat 2 tavcinja). Tavcinjata podmackaj gi so puter.

2. Najprvin proprzi go kromidot, pa dodadi go mesoto. Koga e vece gotovo dodadi go rendaniot kompir. Toj se stava da go upie visokot na maslo. Filot ostavi da se ladi.

3. Koga e mesoto vece oladeno moze da se pravi burekot.
Vo eden sad stavi malku (50-80 g zejtin) i voda topla okolu 100 ml, dodaj sol i promesaj.
Podeli gi korite na dva dela. (Jas gi presecuvam na polovina, taka da dobivam idealna polovina).
Sekoja kora bukvalno se stava na daska i premackuva so tecnosta.
Ubavo postavi 3-4 parcinja taka da se prilepuvaat na zidot i ostanuvaat da visat od nadvoresnata strana. Potoa 3 - 4 kori zguzvaj gi i stavi vo tavceto. Narednata kora neka bide ravno postavena niz celoto tavce, pa stavi red od mesoto. Povtori go ovaa, ce imas 2 ili tri pati (zavisi od debelinata na tvoite kori).
Pred da gi stavis poslednite dve kori, parcinjata sto se preku tavceto svrti gi i pokrij go burekot. Potoa stavi gi i poslednite kori.
Na kraj so noz napravi nekolku rezovi na burekot.

4. Koga e gotovo stavi vo furna i peci. Gotovo e koga ce dobies zlatno zolto do svetlo kafeava boja.

5. Ispeceniot burek prevrti go, taka dobivas prav burek vo domasni uslovi.

Napomenuvam, deka izleguvaat dva bureka vo tavce so taa golemina.
11-02-2011, 05:13 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#12

TART SO DOMATI I KROMID

[Image: Tomato_Onion_Tart_001.jpg?size=sw460]

Potrebno:

Za testo

* 1/2 solja brasno
* 1/2 solja pcenkarno brasno
* 1/2 solja rendan parmezan
* 1 lazicka origano
* 1/4 solja maslinovo maslo
* Sol i biber
* 1/4 solja voda

Za fil

* 1 golema lazica maslinovo maslo
* 1 glavica kromid, iseckan na listovi i proprzen
* 3 domati, iseceni na dolgnavesti parcinja
* Parmezan za poprskuvanje od gore

------------------------------------------------------------------------

Za testo


1. Peci na 400 F / 220 C, vo tavce od 16 sm precnik, i toa treba da bide specijalno za tart (ako nemas takvo tavce pravi po tvoja zelba).

2.Stavi vo sad, brasno, pcenkarno brasno, parmezan, origano, sol i biber, pa sipi go zejtinot i vodata. zamesaj, pa malku promesi, zamotaj go testoto so najlon folija i ostavi polovina cas da se odmori.

Za fil

1. Vo tava koja e zagreana stavi go zejtinot, pa kromidot i przi dodeka da se dobie zlatno kafeava boja (da se karamelizira ).

2. Izvadi go testoto i so raspleskuvanj e so prstite napravi go ili pak rasukaj kora i stavi ja vo tavceto. Potoa stavi go kromidot, pa naredi gi domatite. na kraj posoli so parmezanot i peci 20 - 25 minuti.

Ovoj tart se preporacuva da se sluzi so riba.
15-02-2011, 02:19 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#13

ANGELSKI POGACHICI (KIFLICKI )

[Image: Angel_Biscuits_001.jpg?size=sw460]

Potrebno:

1 - 1/4 malo lazice suv kvasec
1/4 od solja (70 g) secer
1 - 1/2 golema lazica malka voda (kako za banjanje na bebe)
3 solji brasno
1/2 mala lazicka bakin soda (soda bikarbona)
1/2 mala lazicka bakin prasok
1/2 mala lazicka sol
1/2 od solja (125 g) nesolen puter studen, isecen na parcinja
1 solja jogurt (ili kiselo mleko)

----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Vo mala zdela stavi go kvasecot, dodadi malku secer i voda i ostavi go da se rastopi.
Prosej gi zaedno brasno, bakin soda, bakin prasok, sol, dodadi go secerot, pa stavi gi parcinjata puter. Potoa so prstite napravi troski. Stavi go kvasecot i jogurtot, pa razmesaj so lazica. Lesno so racete promesi da se spoi vo edno testo koe izgleda deka e sostaveno od livcinja.
Koga e gotovo zavitkaj go testoto so najlon folija i stavi go vo frizider da prenoci.

2. Naredniot den peci gi na 425 F ili 220 C stepeni.
Rasukaj kora so debelina od 1 sm, pa preklopi ja na polovina. Pomini lesno so sukaloto da moze poubavo da se spojat dvete polovini. Potoa so modla (ili casa) so precnik od 5 sm seci parcinja. Redi gi na tavce koe e pokrieno so hartija za pecenje. Peci gi 10 - 12 minuti.

3. Serviraj gi pogacicite mlaki, ili podgreani, a moze da bile i prethodno zamrznati.

Mnogu se ubavi za oko, vkusni i lesni za pravenje.
Ubavi se za pojadok so puter, dzem....ili so nekoe ubavo jadenje dodatok.
Testoto deluva kako da e lisnato.
24-02-2011, 11:30 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#14

KREKERI SO KASKAVAL

[Image: Cheddar_Crackers_001.jpg?size=sw460]

Potrebno:

3/4 od solja brasno
1/4 od sojla pcenkarno brasno
1 golema lazica susam
1/4 lazice sol
1/4 lazice bakin prasok
1/4 od solja (60 g) puter, od frizider
1 solja rendan zolt kaskaval (cheddar)
4-5 golemi lazicinja ladna voda
1 jajce so 2 lazici voda za premackuvanje
sol i susam za posoluvanje odozgora

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


1. Vo procesor stavi brasno, pcenkarno brasno, sol, bakin prasok i susam. Dodadi go puterot prethodno izredandan, pa promesaj so procesorot. Potoa dodadi go izrendan kaskavalot, pa dodavaj ja vodata.

2.Izvadi go testoto od procesorot, iseci go na dva dela i na pobrasneta daska rasukaj tenka kora. Iseci kocki otprilika 4 x 4 sm. Ako sakas seci si nekoja tvoja omilena forma.

3. Naredi na tavce, na koja ima hartija za pecenje.

4. Izbockaj so viluska po nekolku pati.

5. Premackaj gi so jajce izmateno so voda i posoli so sol i susam.


6. Peci na 400 F / 22o C, nekade 13 minuti.

7. Soberi gi krekercinjata. Tie mozat da stojat i 5 , pa i povece denovi.

01-03-2011, 06:33 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#15

DOMASHNA CIABATTA

[Image: Ciabatta_Bread_001.jpg?size=sw460]

Potrebno:

Za starter (kvasec):


1/4 mala lazicka suv kvasec
1 solja voda, temperatura kako na covecko telo
1 1/4 od solja brasno

Za lebot:

1 malo lazice suv kvasec
3 golemi lazici 2% mleko
2/3 od solja voda, temperatura na telo
1 golema lazica maslinovo maslo
2 1/3 os solja brasno
1 1/2 lazice sol
pcenkarno brasno, za poprskuvanje pred pecenje

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


Starter:

1. Starterot sekogas se priprema od vecer.
Izmesaj go kvasecot so voda. Dodadi go brasnoto, pa so lazica ubavo mesaj se dodeka stane mazna masata. Pokrij so najlon folija i stavi go vo frizider. Starterot treba da odstoi naj malku 12 casa vo frizider.

Ciabatta (Leb)

1. Utreto den ja pravime ciabattata.
Vo sadot za mesenje stavi go mlekoto, vodata, kvasecot i edna solja (250 ml) od starterot sto go spremi od vecerta. (Delot sto ostana os starterot mozees da go upotrbis za naredniot den). Ovaa izmesaj go so mikser ili so lazacica.

2. Dodadi go prosejanoto brasno i solta, pa so mikser ili so lazica mesaj . Ako e so mikser so naj slaba brzina mati okolu 2 minuti, a so lazica 3 minuti, a po potreba i nesto povece.

3. Isprskaj go sadot vo koj ce go stavis testoto so maslinovo maslo. Pokrij go so najlon folija i ostavi da fermentira 90 minuti na sobna temperetura.

4. Izvadi go testoto na pobrasneta daska za mesenje. Rastrgni go testoto so race vo cetiriagolna forma so proporcii 40 x 16 sm. Iseci go na dva dela.
Na dve podlogi metalni (plitki tavcinja) stavi hartija za penje, pa poprskaj so pcenkarnoto brasno. Prenesi gi parcinjata od testo, pa poprskaj krpa za vo kujna so voda i pokrij go testoto. Ostavi go 90 minuti na sobna temperatura da nadojde.

5. Peci vo furna na 425 F (220 - 230 C).
Zagreanata furna otvorija i stavaj go lebot kako pica koga se stava vo furna. Metalnoto tavce ne go stavaj, taka da lebot ide so se hartijata za pecenje. Istoto go napravi i so drugiot leb. Dodeka ne ti e zatvorena vratata na furnata, so prskalka so voda poprskaj go od gore lebot.
Peci 10 minuti, pa otvorija vratata i pak isprskaj nabrzina po lebot.
Peci uste 15 minuti.

Dobivas prekrasen domasen Ciabatta.
Dobar apetit !!!!!!
15-03-2011, 11:30 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#16

Брзи кифлички

[Image: A2089BA8FCCEEF478304D2C9E7B83433.jpg]

* 600 г брашно
* 1 прашок за печиво
* 3 лажички сол
* 1 сув квасец
* 1 лажица шеќер
* 100 мл масло
* 200 г кисела павлака
* 200 мл топло млеко
* сирење
* 1 јајце

Приготвување: измешајте ги сите суви состојки, па со наизменично додавање на масло, павлака и млеко, замесете средно тврдо тесто. Оставете го да нарасне. Потоа поделете го тестото на четири дела. Расучете го секој дел во кора дебела половина сантиметар. Сечете ја кората на триаголници. Врз секој ставете малку сирење и виткајте од пошироката кон потесната страна од триаголникот (во вид на кифла). Редете ги кифличките во тавче обложено со масна хартија, па премачкајте ги со изматено јајце и оставете ги да отстојат 15 минути. Печете ги околу 25 минути во рерна загреана на 200 степени.
29-03-2011, 12:50 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#17

Крушевска пита


Потребно:

ЗА ТЕСТО: 600 грама брашно, 300 милилитри вода, 75 милилитри масло, 1 супена лажица оцет, 1 супена лажица сол;

ЗА ПРЕМАЧКУВАЊЕ: 250 грама маргарин, 250 милилитри масло;

ЗА ФИЛ: 500 грама спанаќ, 300 грама урда, 200 грама павлака, 3 јајца

Начин на подготовка:

Тестото се замесува и се дели на 16 дела. Во горната кора се ставаат 7 дела, а во долната 9 дела. Корите се сукаат на рамна површина, а меѓу нив се мачка маргарин. Потоа се редат една над друга за да се добие лиснато тесто, кое треба да отстои во ладилникот за полесно да се сука и да се растегнува. Подебелата сукана кора е долу во плехот. Се става филот кој е составен од половина килограм спанаќ, 300 грама изварка, 3 јајца и 200 грама павлака. Одозгора ја ставаме втората кора која ја набираме и правиме витка од долната кора која е поголема. Питата се пече на 250 степени, околу 20 минути.

[Image: 227885_207318939302084_161730717194240_6...5662_n.jpg]
06-05-2011, 01:31 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#18

Италијански грисини

[Image: AB59A2F333825B4DBB8B38A96E7436E6.jpg]


Потребно:

* 1 пакетче свеж квасец
* 500 г брашно
* 40 г путер
* 1 лажичка сол

Приготвување: издробете го квасецет во 250 милилитри млака вода. Во длабок сад измешајте ги брашното, путерот, солта и стасаниот квасец. Замесете тесто и оставете го на топло место да стаса. Потоа, расучете го тестото во кора дебела половина сантиметар и исечете го на тенки ленти. Лентите валкајте ги на работната маса додека не станат цилиндрични како грисини, а потоа наредете ги во тавче обложено со масна хартија за печење. Загрејте ја рерната на 200 степени и оставете ги грисините во близина на рерната да отстојат 10-ина минути за да надојдат уште малку пред печењето. Грисините печете ги 10-ина минути.
05-08-2011, 12:33 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#19

SONCHOGLED POGACHA




23-11-2011, 12:40 AM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#20

FOCCACIA SO MASLINKI

[Image: Black_Olive_Foccacia_001.jpg]

Potrebno:

1 solja (200ml) mlaka voda
2 lazicki mali suv kvasec
3 solji brsano za siroka upotreba ili brasno za leb
1 lazica secer
1 lazice sol
4 lazici maslinov zejtin
Sol crn biber za posoluvanje odozgora
1 lazicka seckan thyme
24 maslinki Calamata, izvadeni semkite i iseckani

-----------------------------------------------------------------------

Izrabotka:


1. Vo sad za mesenje stavi ja vodata i dodadi go kvasecot i secerot, pa promesaj malku. Otkako ce se rastopi kvasecot dodadi 1 solja od brasnoto i mesaj.

2. Dodadi go ostanatoto brasno, solta i zejtinot. Ubavo mesaj (seto ovaa e dobro da se raboti so mikser), sleduva dodavanje na thyme i maslinkite. Koga e gotovo, premackaj sad so zejtin i stavi go testoto, pa pokrij so plasticna folija i osati da otstoi 1 cas, odnosno da se udvoi testoto.

3. Premackaj go tavceto za pecenje so zejtin i lesno izvadi go od sadot i stavi go vo tavceto. Poprskaj go testoto so zejtin i lesno so prsti pritiskaj po testoto da ja oformis foccaciata. Potoa ostavi ja da otstoi okolu polovina cas.

4.Posoli so sol i crn biber. Peci na 450 F (250 C), peci dodeka da dobies zlatno zolta boja.
06-03-2012, 08:27 PM
Reply