Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SOLENI TESTA
Author Message
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#3

FANTASTICNA SOLENA TORTA

[Image: Classic_Tourtiere_003.jpg?size=sw460]


Potrebno vreme za podgotovka: 15 minuti
Vreme za pecenje: 75 minuti

Potrebno:

Testo:

2 1/2 solja brasno
1/2 lazicka sol
1/2 solja ne solen puter
1/2 solja rastitelna mast
2 golemi lazici sok od limon
6 - 10 golemi lazici ladna voda

Fil:

1 1/2 solja kompir (lupen i seckan)
150 g seckano suvo mesnato (slanina, nesto govedsko ili sl. po vasa zelba)
2 glavici kromid, iseckan
1 parce morkov, sredna golemina
2 cesni luk
2 livcin ja lovor
3/4 od lazicka sol
1/4 lazicka crn biber
1/2 lazicka sol od celer
1 solja sok od jabolka (ne blag)
1/2 solja voda
1 jajce i 2 lazici voda, za premackuvanje od gore

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

Testo:

1. Se mesaat sol i brasno. Od puterot o rastitelnoto maslo so brasno se pravat troski. Prvo so sokot od limon, a potoa so vodata se pravi testoto.
2. Se mota so plasticna folija i se ostava vo frizider 30 minuti da odmara.

Fil:

1. Kompirite se varat vo solena voda. Potoa se gmecat, kako za pire.
2. Na pogolema tava, prvo se przi mesoto koe sme go odgrale, pa go stavame na hartija da se upie masta.A vo istata taa tava se stava kromidot vednas po mesoto.
3. Koga kromidot ce podomekni se sipuva sokot od jabolko i voda, i se ostava okolu 15 minuti, da isoari vodata.Potoa se dodavaat mesoto i pireto , pa se ostavaat da se ladat.
4. Se pece na 375 F ( 210 C).
5. Testoto se deli na dva dela. Pa so sukalo se pravi edna kora koja se stava vo tavceto, pa filot, pa vtorata kora, na koja so casi so razlicni prcnici, se pravat otvori, da moze ubavo da se pece.
6. se pece okolu 40 -45 minuti.
7. Solenava torta e ubava malku otsojana (po dva dena) da se sluzi. Pred posluzuvanje moze da se podgree na 300 F (160 C).

Solenava torta e ubava kako toplo pred jadenje, za koktel partija , za polesen rucek, ili za nekoja namena po vasa zelba.
Mnogu e vkusna, dekorativna i prakticna sto moze odnapred da se spremi.
28-10-2010, 03:13 AM
Reply


Messages In This Thread
SOLENI TESTA - by mence - 21-10-2010, 02:49 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 21-10-2010, 05:43 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 28-10-2010, 03:13 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 30-10-2010, 12:53 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 12-11-2010, 02:52 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 17-11-2010, 02:39 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 17-11-2010, 11:30 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 18-11-2010, 12:47 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 23-11-2010, 11:47 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 07-12-2010, 04:17 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 11-02-2011, 05:13 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 15-02-2011, 02:19 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 24-02-2011, 11:30 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 01-03-2011, 06:33 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 15-03-2011, 11:30 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 29-03-2011, 12:50 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 06-05-2011, 01:31 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 05-08-2011, 12:33 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 23-11-2011, 12:40 AM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 06-03-2012, 08:27 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 08-03-2012, 08:05 PM
RE: SOLENI TESTA - by mence - 24-07-2012, 01:09 PM