Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 5 Vote(s) - 3.2 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Дали во македонските медиуми треба да има и бугарски содржини
Author Message
realkpolitik Offline
Member

(16-10-2010, 04:28 PM)Път Wrote: Абе ајде, пак почнавме да си ги мериме. Епа кога е така, кој најмногу платил за Лепа Брена и за Горан Бреговиќ на овие простори? И чиј градоначелник, а сегашен премиер во својот кабинет примил турбо фолк ѕвезда со почести како да се работи за висок државник?

Haha, ajde pak Lepa Brena i nejnija koncert v nachaloto na 90-te. Za da razberesh ZASHTO imashe tolkova mnogo hora na tozi koncert , trajbva da znaesh, che po vremeto na komunizma chalgata beshe zabranena i komunistite se opitvaha da vazpitavat srednostatisticheskija seljanin da slusha drug tip muzika. Icon_wink ama vupreki tova chalgata si probivashe put nelegalno ot Yugoslavia i Gurcia naj-veche. Imenno zatova prez 1990 godina Lepa Brena imashe tolkova pochitateli v Bulgaria, zashtoto dotogava ne e imalo bulgarski ekvivalent na chalgata. Edva sled tova chalga industriata se razvi v Bulgaria, i imenno zatova ako se beshe pointeresuval malko, shteshe da znaesh, che koncerta na vaprosnata Ceca, kolkoto i da beshe reklamirana i s kakvito i pochesti da beshe prieta ( priznavam vurhovna prostotija Icon_lol), beshe pulen proval, edva se sabrali 5 hil dushi, zashtoto tja dojde vav vreme, v koeto veche v Bulgaria imashe edin kup Ceci i Meci, che dori i poveche. Icon_lol
16-10-2010, 05:33 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Абе ај молчете бе каков почеток на деведесеттите?

http://paper.standartnews.com/bg/article...cle=229449

http://mysound.bg/?act=article&id=2161

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=237771

Итн. итн.

А колку од вас имаат слушнато за Леб и Сол, за Архангел, Мизар, тоа се групи кои што се многу познати во бивша Југославија. Парадоксално, нели? А за Васка Илиева, Никола Бадев, Сариевски, Ефто Пупиновски, Нели ти реков итн?
16-10-2010, 05:41 PM
Reply
IvoPaunov Offline
Senior Member

(16-10-2010, 05:41 PM)Път Wrote: Абе ај молчете бе каков почеток на деведесеттите?

Итн. итн.

А колку од вас имаат слушнато за Леб и Сол, за Архангел, Мизар, тоа се групи кои што се многу познати во бивша Југославија. Парадоксално, нели? А за Васка Илиева, Никола Бадев, Сариевски, Ефто Пупиновски, Нели ти реков итн?

Кога бев дете наште ме водиа на концерт на "Сребрни Крила"...
16-10-2010, 05:43 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-10-2010, 05:43 PM)IvoPaunov Wrote: Кога бев дете наште ме водиа на концерт на "Сребрни Крила"...

Аааа „Сребрна крила“...Да бе, тоа е една многу позната „македонска“ група Smiley-happy068

16-10-2010, 05:44 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Еве ти бе пријател македонска музика:

16-10-2010, 05:47 PM
Reply
realkpolitik Offline
Member

(16-10-2010, 04:54 PM)Път Wrote: Не е бе до тебе, па тоа навистина нашите политичари не се на некое високо културно ниво, со чест на исклучоците, ама сепак не сме толку одвеани од виорот...

E tova veche e vica na godinata.Icon_lol tochno puk vashite politici sa takiva amatjori, che na tehnija fon dori i nashite tupani izglezhdat kato evropejski politici, t.e. vie pravite nevazmozhnoto - vazmozhno. Icon_lol
16-10-2010, 05:49 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-10-2010, 05:49 PM)realkpolitik Wrote: E tova veche e vica na godinata.Icon_lol tochno puk vashite politici sa takiva amatjori, che na tehnija fon dori i nashite tupani izglezhdat kato evropejski politici, t.e. vie pravite nevazmozhnoto - vazmozhno. Icon_lol

Абе што се разбираш ти во политика? Нашите барем не се лигават на силикони во јавност.
16-10-2010, 05:50 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Глејте бе Б’лгари това момиче к’ва красавица е:

А вие сте се стрчале по бабите Цеца и Брена. Бог да чува и да брани, со која рака да се крстам. не знам...Icon_razz
16-10-2010, 06:01 PM
Reply
realkpolitik Offline
Member

(16-10-2010, 05:41 PM)Път Wrote: Абе ај молчете бе каков почеток на деведесеттите?

Итн. итн.

Ama kak samo se opitvash da manipulirash, ej. Lepa Brena sega ako shte i za stoten put da poseshtava Bulgaria i kakvito i shte gluposti da govori - Bulgaria vtora rodina - wtf?? Da_ne_si_lud, nikoga, povtarjam nikoga njama da mozhe da sabere tolkova pochitateli kakto v nachaloto na 90-te i to imenno poradi prichinite, koito ti posochih po-gore.

I ponezhe davah linkove kum bg vestnici, eto cheti:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomi...vulneniia/

Турбофолк иконата уважи Бойко Борисов и Азис, но предизвика фурор само в медиите

A eto i malko anti-makedonska propaganda:

"Сред шепата хора, скупчени пред сцената на гигантски пустия стадион, присъстваха и гости от Македония, където наскоро Цеца беше обявена за най-голямата звезда на Балканите за всички времена. Сред талази от кюспе и празни чаши от бира българи, македонци и малко сърби припяваха с пълно гърло на турбофолк хитовете на изпълнителката, но пристъпваха от крак на крак при звученето на съвременните й денс композиции. Добре че бяха македонските "навиячи“, които даваха цялото си гърло за Цеца и знаеха цялото й творчество така или иначе. Вероятно тя не е пяла пред по-малко публика от минимум десет години."

Icon_lol

P.S. Mizar sa chudesni Icon_wink
16-10-2010, 06:07 PM
Reply
realkpolitik Offline
Member

(16-10-2010, 05:50 PM)Път Wrote: Абе што се разбираш ти во политика? Нашите барем не се лигават на силикони во јавност.

Taka e, ama za smetka na tova puk sa vurhovni diplomati. Icon_lol
16-10-2010, 06:09 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-10-2010, 06:07 PM)realkpolitik Wrote: "Сред шепата хора, скупчени пред сцената на гигантски пустия стадион, присъстваха и гости от Македония, където наскоро Цеца беше обявена за най-голямата звезда на Балканите за всички времена. Сред талази от кюспе и празни чаши от бира българи, македонци и малко сърби припяваха с пълно гърло на турбофолк хитовете на изпълнителката, но пристъпваха от крак на крак при звученето на съвременните й денс композиции. Добре че бяха македонските "навиячи“, които даваха цялото си гърло за Цеца и знаеха цялото й творчество така или иначе. Вероятно тя не е пяла пред по-малко публика от минимум десет години."

Icon_lol

P.S. Mizar sa chudesni Icon_wink

Ама ние ако не сме, вие нема да знаете ни да се почешате бе. Сега пак ние лошите србомани. Абе доста таму, за време на комунизмот сте се отепувале од слушање Ју музика. А за чудо, тие години, како и првата деценија по осамостојувањето тоа беа златните години на македонското творештво. Е после се си еба мајката.

Мило ми е што ти се допаѓаат Мизар.

16-10-2010, 06:15 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(16-10-2010, 01:31 PM)realkpolitik Wrote:
(16-10-2010, 09:37 AM)Dojkar Wrote: Ајде сега, новото откритие - во Македонија се гледало Планета ТВ повеќе отколку во Бугарија. Само од каде таков заклучок?

Takuv "zakljuchok" e TVOI, a ne moi. Ako ne razbirash dobre bulgarskia mi, kazshi i shte ti go napisha na angliiski. Icon_wink

Ти па што се јавуваш ако не се сметаш за повикан? И не, не беше твој заклучокот, туку на ivan mihajlov. Тогаш се појави уште еден (ме мрзи да проверувам кој) кому му се допадна таквиот заклучок.

-------------

„Планета“ е „турена“ по проста и простачка логика - врз основа на долгогодишниот успех со „Пинк“. Icon_lol Да, и во Македонија се слуша таква музика, ама рајата го претпочита српскиот пред бугарскиот простотилок во сооднос 99:1. Не дека тоа ме радува, ама е факт. Но тоа што е најважно за мене лично - во Македонија тие свињарии се изолирани од мене и ги нема никаде кадешто се движам - не ги гледам на билборди, не ги гледам во водечки телевизиски шоуа и реклами, немаат специјални „дискотеки“ измислени само за нив и никој не ги става во жири комисии (you know what I mean). До овој момент е така, а за во иднина сѐ може да се очекува. Но за сега се сеуште таму кадешто си беа - тезгарат во кафаните. Но не е сѐ толку црно за мене - заради Пинк и Планета и Македонките конечно почнаа да се е*аат.
Let me hear you make decisions without your television.
(This post was last modified: 16-10-2010, 06:35 PM by Gnoj.)
16-10-2010, 06:29 PM
Reply
IvoPaunov Offline
Senior Member

(16-10-2010, 05:44 PM)Път Wrote:
(16-10-2010, 05:43 PM)IvoPaunov Wrote: Кога бев дете наште ме водиа на концерт на "Сребрни Крила"...

Аааа „Сребрна крила“...Да бе, тоа е една многу позната „македонска“ група Smiley-happy068

-Не бе , знам дека не са македонци, мисалта ми беше дека беа првата поп-група от Jугославия дето допуштиа да прави концерти во България през Комунизмот.
16-10-2010, 06:32 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-10-2010, 06:32 PM)IvoPaunov Wrote: -Не бе , знам дека не са македонци, мисалта ми беше дека беа првата поп-група от Jугославия дето допуштиа да прави концерти во България през Комунизмот.
Аха... Епа тоа и ти викам, парадоксално е тоа што се уште не ни ја познавате ни културата, ни јазикот (не се однесува тоа за тебе, туку за тие што мислат дека во минатото сме зборувале како вас) Истото важи и обратно, се разбира.
16-10-2010, 06:34 PM
Reply
IvoPaunov Offline
Senior Member

(16-10-2010, 06:34 PM)Път Wrote:
(16-10-2010, 06:32 PM)IvoPaunov Wrote: -Не бе , знам дека не са македонци, мисалта ми беше дека беа првата поп-група от Jугославия дето допуштиа да прави концерти во България през Комунизмот.
Аха... Епа тоа и ти викам, парадоксално е тоа што се уште не ни ја познавате ни културата, ни јазикот (не се однесува тоа за тебе, туку за тие што мислат дека во минатото сме зборувале како вас) Истото важи и обратно, се разбира.

-Немойш отрече дето в минатото сме зборували едно и исто, ово е лингвистичен научен факт. а допреди 4000години даже и нашиот език е бил сличен со грчкиот и латинскиот и немскиот и са биле един праезик-Индоевропскиот праезик. филолог сам и ти го кажувам дека е научен факт.
Отпосле са се разделиле народите, раздалечили се географски и една по една се получили разлики во езиците им, ама е бил процес нормален, еволуционен... а разделенето помегу бугарскиот и Македонскиот не бе естествен природен процес а бе насила и вештачко.
16-10-2010, 06:42 PM
Reply
realkpolitik Offline
Member

(16-10-2010, 04:45 PM)acko Wrote:
(15-10-2010, 11:59 PM)realkpolitik Wrote: Shtom njama takiva, znachi njama interes, shtom v Makedonia ima tv planeta, znachi takiva sa predpochitanijata na makedoncite, njama kakvo da se chudite. I v BG ima mnogo antiturski nastroenia, no tova ne prechi vsjaka tv da izluchva po 5 turski seriala ednovremenno, a imenno zashtoto se gledat i to mnogo. Televiziite se interesuvat predi vsichko ot rating = pari.

Се сложувам со ова што си го напишал. Но проблемот е што кај нас не функционираат работите на тој пазарен принцип, посебно не во телевизискиот бизнис. Доволно е да ти кажам дека најголем огласувач во нашите медиуми изминативе години е владата (секогаш на прво или второ место), а другите огласувачи исто така се под контрола, што значи дека и телевизиите се под контрола. Ние имаме многу телевизии, ќе мораше некоја телевизија да инвестира во својата програма за да се извлече од масата и да добие гледаност, а со тоа реклами и пари. Но никој не се труди да работи така затоа што парите се добиваат на поинаков начин.

(16-10-2010, 01:28 PM)realkpolitik Wrote: Aha, znachi na srednostatisticheskia makedonski seljanin po princip mu se slusha Vivaldi, ama za neshtastie njakoi losh chovek reshil da mu pusne Planeta TV, za da mu promiva mozaka. Pos

Cekdis

И тука си во право... Несомнено дека ќе има таква програма кај нас, па и да ги забранат српските и бугарските телевизии да се емитуваат во Македонија. Но, никој не може да ме убеди дека во Македонија е природно повеќе да сакаат да гледаат како некоја Радојка од Свиланац се пријавила во Мењам жену, па отишла во семејство Србовиќ у некое шумадиско село, а Милева од тоа село отишла во семејството на Радојка во Свиланац, отколку да гледаат како некоја од нивен град, на пример од Куманово, се менува со некоја жена од Добрејце.

Имај го во предвид и тоа што го напишав погоре. Значи, нека се ослободи тој бизнис да си функционира без мешања и притисок, па да видиме која е реалноста...

Ami yavno kato nemozhete da suzdadete sobstvena produkcia, kojato da e populjarna, vashata praznina se zapulva ot neshto drugo, koeto e blizko do vas - v sluchaja yugo-programi i t.n. , ne vizhdam nishto chudno, sega, mozhe i da mi se obidite , ama vashija mantalitet si e yugoslavski, taka che nishto chudno i da se haresva na njakoi da gledat srbski reality, v BG tova nikoga ne mozhe da stane naj-malkoto zashtoto vuprosnite reality programi idvat tuk pone njakolko godini predi srbite da chujat za tjah.
16-10-2010, 06:42 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-10-2010, 06:42 PM)IvoPaunov Wrote: -Немойш отрече дето в минатото сме зборували едно и исто, ово е лингвистичен научен факт. а допреди 4000години даже и нашиот език е бил сличен со грчкиот и латинскиот и немскиот и са биле един праезик-Индоевропскиот праезик. филолог сам и ти го кажувам дека е научен факт.
Отпосле са се разделиле народите, раздалечили се географски и една по една се получили разлики во езиците им, ама е бил процес нормален, еволуционен... а разделенето помегу бугарскиот и Македонскиот не бе естествен природен процес а бе насила и вештачко.

Ајде пак:

http://www.promacedonia.org/bmark/cepenk...enkov.html

Ете така сме зборувале пред сто години, горе долу исто зборуваме и сега.

п.с. Јазиците се разделиле многу пред третиот мил. на нашата ера, ама за тоа во соодветната тема.
(This post was last modified: 16-10-2010, 06:50 PM by Пат.)
16-10-2010, 06:45 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

Сиромаштијата го прави своето. Колку посиромашни - толку поочајни, поирационални, попрости итн. Факти.
Let me hear you make decisions without your television.
16-10-2010, 06:52 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-10-2010, 06:52 PM)Dojkar Wrote: Сиромаштијата го прави своето. Колку посиромашни - толку поочајни, поирационални, попрости итн. Факти.

Во моментов ја вртам „Бело море“ од Мизар, и имаш ли претстава колку сето тоа ми е далечно? Не излегувам вечер Icon_razz
16-10-2010, 06:54 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-10-2010, 06:54 PM)Път Wrote:
(16-10-2010, 06:52 PM)Dojkar Wrote: Сиромаштијата го прави своето. Колку посиромашни - толку поочајни, поирационални, попрости итн. Факти.

Во моментов ја вртам „Бело море“ од Мизар, и имаш ли претстава колку сето тоа ми е далечно? Не излегувам вечер Icon_razz

Мислев на турбофолкот и кичот воопшто, се разбира.
16-10-2010, 07:06 PM
Reply