mence
Moderator

|
Супа од спанаќ
Потребно:
30 г путер
150 мл слатка павлака
1 лажица зачинал
1,6 л вода
1 кг компири
450 г спанаќ
1 лажичка рендана кора од лимон
2 чешниња лук
150 г кромид
сол
Приготвување: во загреаниот путер кратко пропржете ги ситно сечканиот кромид и истолчениот лук. Прелијте ги со еден литар вода, додадете ги компирите исечени на поголеми парчиња, исчистениот спанаќ, ренданата кора од лимон и зачиналот. Сето тоа варете го околу 15 минути, додека компирите не омекнат. Оставете ја смесата да се излади, а потоа измиксирајте ја. Вратете ја супата во тенџерето, додадете го остатокот од водата, малку сол и сето тоа варете го околу 10 минути. На крај во супата измешајте ја слатката павлака.
(This post was last modified: 06-01-2010, 12:01 AM by Пеницилин.)
|
|
05-01-2010, 01:56 PM |
|
mence
Moderator

|
Крем супа од карфиол
Потребно:
* 700 г карфиол
* 800 мл вода
* 1 китка копар
* 3 лажици умебоши оцет
* 150 г тофу сирење
* 1 лажица масло од сусам
Приготвување: карфиолот измијте го, искинете го на цветчиња и варете го во малку солена вода додека не омекне. Пред крај на варењето додадете го тофу сирењето кое претходно сте го пропржиле во загреано масло. Сето тоа испасирајте го. Оставете ја смесата уште еднаш да зоврие, па во супата додадете ги ситно сечканиот копар и умебоши оцетот.
http://IZVOR
|
|
03-02-2010, 02:01 PM |
|
mence
Moderator

|
Крем-супа од компири
4 лажици несолен путер
1 шолја кромид, сечкан
4 шолји зеленчукова супа
3 шолји компири, сечкани на коцки
1/2 лажичка сол
2 1/2 лажици сенаменско брашно
1 1/2 шолја млеко
1/2 лажичка мајчина душичка, сушена
1/2 лажичка бибер, мелен
120-180 г рендано сирење чедар
1. Стопете 2 лажици путер на среден оган. Додајте го кромидот и пржете додека омекне, околу 7 минути. Додајте ја супата, компирите и солта. Нека зоврие, намалете го огнот и оставете да се сварат компирите, 10-12 минути.
2. Во друг сад стопете ги преостанатите 2 лажици путер. Додајте го брашното и често мешајте додека се згусне, околу 5 минути. Сипете 1 шолја од жешката супа со компирите, малку по малку во сосот.
3. Извадете ги компирите од супата, згмечете ги, па вратете ги повторно назад заедно со сосот. Додајте ги млекото, мајчината душичка и биберот. Нека зоврие супата, па тргнете ја од огнот. Потоа додајте го сирењето, малку по малку да се стопи. Служете ја жешка.
|
|
10-02-2010, 04:40 AM |
|
mence
Moderator

|
FRANCUSKA SUPA SO KROMID
za 4 lisca:
Potrebno
1 1/2 glavica kromid
2 golemi lazici puter
1 golema lazica konjak
1/2 solja crveno vino
3 solji govedska supa
sol i biber
vegeta, kolicinata neka bide po vas vkus
4 kriski leb, za garniranje
kaskaval, za ogdozgora
-------------------------------------------------------------------------
Podgotovka:
1. Se rastopuva puterot, pa mu se stava iseckaniot kromid. Se przi na sredna temperatura, da bide mnogu mek. Se dodava konjakot i vinoto, i se przi so niv okolu 1 minuta. Potoa mu se dodava supata, se poklopuva i se vari okolu 45 minuti na sredna temperatura.
Topla se sipuva vo sad za posluzuvanje, se stava kriskata leb, a vrz nea kaskaval. Pozelno e da se stavi taka malku na ogin da se rastopi kaskavalot.
|
|
11-10-2010, 01:36 AM |
|