Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 3.17 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
СЛУЧУВАЊАТА ВО АВСТРАЛИСКО НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА
Author Message
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Quote:Д.А нашиот гостин Диме Мераковски автор на книгата Измамени верници, кажете ми нешто повеќе за вас

Претставување на Диме Мераковски

Мене ми е името Диме Мераковски но во Австралија сум познат како Џим Мераковски поради тоа што тука живееме. Роден во Егејска Македонија, во село Кладорабе,Леринско 1938 година. Дојдов во Австралија во Австралија овде, во 1955 година како седумнаесет годишен и уште со самото доаѓање овде, нешто ме привлекуваше да го барам она своето за кое мојата душа копнееше. И уште тогаш јас се вклопив во оние македонски здруженија што постоеја, како онаа во Фитцрој Македонски народен сојуз, чија зграда беше на Јанг стрит, позната како Далматинска зграда, тука се збиравме и тука излегуваше весникот кој се викаше Македонска искра. Тука доаѓаа и весниците од Македонија, Нова Македонија. уште од почетокот се интересирав да научам Македонски да читам,и се вклопив во движењето уште тогаш.

По пет години појдов во Македонија да ја запознаам подобро, појдов во Пиринскиот дел. Мојот интерес беше за целокупна Македонија, за јазикот , народот , црквата, и по моето враќање по 18 месеци, во 1962 година јас се приклучив одма во групацијата која во 1959 година се формира во фитцрој, и се изгради првата црква која се викаше Св.Ѓорѓи. оттогаш наваму јас секогаш бев со нив заедно и работев и до ден денес мојот интерес е поврзан со црковниот живот, црковните верувања и до ден денес уште постојам во тие редови.

Но од тие години од 1955 година до сега, станаа големи промени, многу големи недоразбирања, а тие недоразбирања нема човек денес што ги знае подобро, отколку јас што ги познавам бидејќи од млад човек бев со нив заедно, пораснав и остарев со нив и ги познавам многу убаво бидејќи бев во тие редови. Ако некој сака да знај, треба да праша некој што бил во редовите,па да му кажи што е како е. Многу неточни работи овде се кажуваат, дека народот и црквата е расцепена,. Вистината е инаква, црквата не е расцепена туку се расцепени луѓето кои одат да злоупотребат со црковното име, да се стекнат со материјални придобивки со името на црквата злоупотребувајќи ја црквата , верниците, свештениците, и тоа најповеќе го цепи нашиот народ. а го цепи затоа што не ја знаат вистината.

После затворање на македонскиот народен сојуз , се претвори компанијата во македонска православна општина за Викторија и создавањето на една гранка и се изгради црквата Св Ѓорѓи која денес на жалост не постои. Во таа групација бев до 1978 г и после тоа настанаа некои недоразбирања. Од таа групација јас се повлеков или ме потурнаја настрана заради моите верувања во црквата. Во мојата книга што ја објавив се опишуваат сите настани од 48-ма година до 2007 година . некои луѓе не сакаат да ја сфатат вистината, но таа е вистината.

Претставување на проф.Владимир Стрезовски

Јас сум роден во Скопје а дојден во Австралија 1996 година,како студент на постдипломски студии запишан на универзитето во Њукасл, завршив докторат по хемиско инжинерство. Бев со истражувачкиот тим БХП 6 години а после добив позиција како менаџер на лабараторија во универзитето во Њукасл па од таму добив професорско место во Меквори универзитетот- оддел за постдипломски студии по екологија . јас сум директор на програмот за еколошка наука, и се уште сум во Меквори универзитетот инаку сум активен член на македонската православна црковна заедница, во Сиднеј како секретар на Христово воскресение . исто така сум член на првиот македонски иселенички совет на одделот за бизнис.

Претставување на правниот застапник Биљана Апостолова

Јас се дојдов во Австралија како студент во 1998 година. Родум сум од Скопје и израсната сум во Скопје. Студиите по економија ги започнав во Скопје и по две години се префрлив на Ла Троб универзитетот во Мелбурн и оттогаш завршив студии на економскиот и правниот факултет. По завршувањето на факултетот започнав да работам за Гарденс лојарс. Значи еве веќе деветта година работам во истата адвокатска куќа и сум партнер во таа фирма. Инаку специјализирана во комерцијално, советодавно право и даночно со посебен фокус на непрофитни организации и црковни организации. Од скоро време сум правен советник и застапник на епархијата и Дедо Петар.
13-02-2011, 05:09 PM
Reply

Messages In This Thread
RE: СЛУЧУВАЊАТА ВО АВСТРАЛИСКО НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА - by ЈорданПетровски - 13-02-2011, 05:09 PM