Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
hristo Offline
Super Moderator

(10-07-2013, 08:23 PM)Cesen Makedonec Wrote:
(10-07-2013, 12:23 PM)hristo Wrote:
(10-07-2013, 05:57 AM)Cesen Makedonec Wrote:
(08-07-2013, 06:11 PM)МрачниотКоњаник Wrote:
(07-07-2013, 12:00 PM)veritas Wrote: Форумът е напълно блокиран, исках да изпратя два линка и бях баниран. УДБА и ли е разпоредила ова.

Icon_twisted Неверојатно нели веритас, Бугарин блокиран и цензуриран на бугарашки форум...

Рака на срце форумов не е Бугарашки. Посебно Јордан не е пробугарин. Но за несреќа форумов губи со тоа што некој од модераторите се Бугари што не е проблем само по себе но е проблем кога практични истите ставови кој денешна Софија ги има ги делат. Со тоа го отуѓуваат форумов од тие за кој форумов е наменет. Штета.

Чесен, веројатно мислиш за мене кога зборуваш дека некој од модераторите е Блгарин, оти други нема такви. Тоа за тебе не е проблем, ама ти е проблем што моите ставови биле егал со ставовите од Софија!? А, кои тоа мои ставови се егал со ставовите од Софија? Потоа, со тоа се покажува демократичноста на форумот. Или уште си врамен во стереотипите наметнати од УДБ-а дека е нормално и природно да во Македонија живеат Македонци, Албанци, Срби, Турци, Власи, Роми, Бошњаци, Египќани и етцетера, ама за Блгари нема место. Макар бил и еден на форумот. Штета. Разбираш, сега, зошто не сме во ЕУ?

Ти како по обичај се ќе свртиш на една единствена теза - Бугарија е критична земја за нас и тоа е причината за се друго. Ти реков дека воопшто не ми сметаат Бугари такви кој што се чувствуваат. Одговоров ти е комплетно промашен од она што го напишав.

Ништо не те разбрав. ОК, ке го консултирам и Соленик со неговата логика ако може да помогнеSmajlito

11-07-2013, 08:11 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(10-07-2013, 12:43 PM)Kaymakchalan Wrote: Pozdrav do cite chlenovi na Kotle. Yas sum nov chlen I imam eden vopros: dali moshe da se kupe nekoy Bulgarski vestnik vo Republika Makedonia deneska?

Добро дојде на форумот. Во Македонија , мислам, дека не може да се купи блгарски весник. Нема. За време на Владата на Љубчо Георгиевски, 1998-2002, можеше, но после тоа не. Српски има колку сакаш и каде сакаш, во Македонија, де.

11-07-2013, 08:18 AM
Reply
stetos2000 Offline
Member

(10-07-2013, 02:55 PM)симеон Wrote: Днес разбрах,че има истински македонски политик и той се албанецът Ахмети.
Учудващо е ,но той мисли за бъдещето на Македония повече от самите македонци.
И на мен ми е любопитен отговора на горния въпрос от новия член със сложния псевдоним.

Албанците си постилат на меко, въпросът е на какво ще легнат македонците

Поръбен Македонец от Пиринска Македониjа Makedonija
11-07-2013, 09:04 AM
Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(11-07-2013, 09:04 AM)stetos2000 Wrote:
(10-07-2013, 02:55 PM)симеон Wrote: Днес разбрах,че има истински македонски политик и той се албанецът Ахмети.
И на мен ми е любопитен отговора на горния въпрос от новия член със сложния псевдоним.

Што пак ти Бугарине се најде засегнат за Македонија, ете ти ја Бугарија ѓубре за чистење таму колку сакаш, ти си запнал комшиското ѓубре да го чистиш.
На Албанците им постилаат меко, тврдо, некогаш и нема постела, тие ништо за себе не си послале.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Борба за слобода од шарените окупатори!
11-07-2013, 06:10 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(11-07-2013, 06:10 PM)МрачниотКоњаник Wrote:

Што пак ти Бугарине се најде засегнат за Македонија, ете ти ја Бугарија ѓубре за чистење таму колку сакаш, ти си запнал комшиското ѓубре да го чистиш.
На Албанците им постилаат меко, тврдо, некогаш и нема постела, тие ништо за себе не си послале.

Во тековната глобализација, не е ништо лошо секој добронамерен да нешто констатира или посоветува. Па, Мрачен, да можевме сами да си ги решиме проблемите, зошто досега не ги решивме? Со своја памет и со свои луѓе!? Што се однесува за Албанците, апсолутно не ти е точна тезата [undefined=undefined]“ На Албанците им постилаат меко, тврдо, некогаш и нема постела, тие ништо за себе не си послале.“[/undefined] Албанците си добија држава 1912 година, го добија Косово, а им се смешкаат и големите права во Македонија. Луѓето си работат, не ја гледаат само личната корист. Испаднаа многу подржавотворен народ од македонскиот.Razmisluva

12-07-2013, 10:00 AM
Reply
симеон Offline
Member

Мрачен явно не разбира ,че американците ,ЕУ а вече и българите предпочитат да търсят решение на македонските проблеми чрез албанците .Първо ,защото са умни и конструктивни политици.Второ,защото албанците са бъдещето на Македония в демографско отношение.
Трето ,албанците са наясно с ползите от ЕУ и добрите икономически отношения с България.
Четвърто ,вследствие на досегашната македонска политика все повече кръгове в България смятат ,че е по добре да граничим с албанци ,отколкото с неадекватни и мразещи македонци.
12-07-2013, 12:48 PM
Reply
stetos2000 Offline
Member

Аз съм македонски българин - едните ми баба и дядо са от Битоля, другите са от Кукуш, живея в Сандански, като само във Фейсбук има 20 човека с моето име и фамилия от Битоля.

Ти предполагам си Македонец отскоро с някое звучно "македонско" име като Любиша, Бранко, Драган, Ненад или Слободан, а Латас и Вечер са Библията на новите македонци Tapshanje

За кой ще се интересувам или не си е лично моя работа, доколкото виждам форумът се казва "Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!" затова съм изразил свое мнение, ако на някой не му харесва е достатъчно модератор или адмистратор да ме помолят и повече няма да ви смущавам.

Предполагам това ще е плурализъм от груйовски тип в Македониja, тип кайгана или воденицата.Dudlac

Продължавайте все така, политиката на владата на Груевски е правилна и носи успех за Македонците и Македониja, албанците са глупави и губят позиции всеки ден PosPosPos
12-07-2013, 01:39 PM
Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

Ајде пак да ви цртам Болгарчиња: зарем до толку нема ѓубре у вашата сакана Бугарија, сте запнале на комшијата да му кажувате како дворот не му бил чист:

Протести пред бугарскиот парламент- преземено од Сител за додатно да ви брцне у џигер

Зошто протестираат Бугарите пред својот парламент:

Quote:Протестите во Бугарија почнаа во февруари против монополот, корупцијата и сиромаштијата.
Кахм, земја- членка на ЕУ а ваму корупција и сиротиња. Али тоа стетос и сличните на него не ги интересира- тие би да ги учат Македонците кои се и што се...

И веќе видено сценарио од зимата во Македонија? Види зашто Црвенковски побарал бугарско државјанство:
Quote:... синоќа на неколку наврати дојде до судири меѓу демонстрантите и полицијата, при обид да ја преминат безбедносната ограда околу зградата, јавуваат денеска бугарските електронски медиуми.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(This post was last modified: 12-07-2013, 04:52 PM by МрачниотКоњаник.)
12-07-2013, 04:50 PM
Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(12-07-2013, 10:00 AM)hristo Wrote: ... Албанците си добија држава 1912 година, го добија Косово, а им се смешкаат и големите права во Македонија. Луѓето си работат, не ја гледаат само личната корист. Испаднаа многу подржавотворен народ од македонскиот.Razmisluva

Самиот тукушто ми ја потврди мојата теза. “Добија“ нели христо, не се изборија за неа, стално некој друг им постила.
12-07-2013, 04:55 PM
Reply
hristo_arsov Offline
Junior Member
**

A da go istestirame simeon, da kaze TULUMBA ?
Tie so feredze se maskiraat, tolku se hrabri ;)))
(This post was last modified: 12-07-2013, 11:21 PM by hristo_arsov.)
12-07-2013, 11:20 PM
Reply
stetos2000 Offline
Member

Не искам да те разочаровам и да те изваждам от дълбокия и мечтан сън за проблеми в България - протестите в момента са за идеи, а не за пари.

Както и да е Любиша - вервай на Вечер, там е истината, и цртай всеки ден докато можеш. Политиката на Македония е правилна, проблеми в нея няма, в България е много зле Pop
14-07-2013, 11:51 AM
Reply
Cesen Makedonec Offline
Member

(12-07-2013, 01:39 PM)stetos2000 Wrote:

Аз съм македонски българин - едните ми баба и дядо са от Битоля, другите са от Кукуш, живея в Сандански, като само във Фейсбук има 20 човека с моето име и фамилия от Битоля.

Ти предполагам си Македонец отскоро с някое звучно "македонско" име като Любиша, Бранко, Драган, Ненад или Слободан, а Латас и Вечер са Библията на новите македонци Tapshanje

За кой ще се интересувам или не си е лично моя работа, доколкото виждам форумът се казва "Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!" затова съм изразил свое мнение, ако на някой не му харесва е достатъчно модератор или адмистратор да ме помолят и повече няма да ви смущавам.

Предполагам това ще е плурализъм от груйовски тип в Македониja, тип кайгана или воденицата.Dudlac

Продължавайте все така, политиката на владата на Груевски е правилна и носи успех за Македонците и Македониja, албанците са глупави и губят позиции всеки ден PosPosPos

Интересно баш. Дај да искористам па да те прашам пошто имаш потекло преку баба ти од Кукуш. Знаеме дека славјанското говорно население од Егејска Македонија вие си ги сметате за Бугари. Значи, што е причината да Бугарија не го има потегнато и не го потегнува прашањето на голготата на Бугарите од Грција? Практички геноцидот. Па мајку му партнери сте во ЕУ, тоа е демократска заедница каде се се дискутира. Мислам, ваму на Македонија и претите и и се силите, додека на Грците молк. Зошто?
15-07-2013, 12:42 AM
Reply
stetos2000 Offline
Member

Тук няма сметате моето момче, сметате ги вие в Македония - ние в България четем, какво са писали хората от това време:

На 12 юли 1859г много преди да се родят Сталин, Тито и другите сръбски платеници с по две-три имена жителите на Кукуш подават молба до папа Пий IX, в нея ясно изразяват какви са и кои са:

1 молим Н. Св. Пий IX да не внася никакво изменение в обредите на нашата църква и в причастието със Св. Тайни, и в положението на нашите свещеници, и в езика, на който ще се четат молитвите в църква, език, който е старобългарски или славянски;
2 нашата епархия да бъде поверена на един архиепископ, избран съгласно с нашите общи желания, избор, който молим Н. Св. Пий IX да одобри;
3 архиепископът и свещениците, които ще управляват епархията и енориите, трябва да бъдат всички българи;
4 българският език с български букви и знаци да бъде главният език и основа на обучението на младежта.

Тук македонци не виждам A050

15-07-2013, 10:08 AM
Reply
stetos2000 Offline
Member

В автобиографията си Иван Хаджиниколов пише

Бях на около 10 годишна възраст, когато за пръв път започнах да уча българската история по учебника на Д. В. Манчов. При изучаването на тая история аз си казах: „Значи ние сме имали царство и турците са ни го взели.“ От същата история узнах, че и Тесалия някога е била населена с българи, които гърците са погърчили. И тогава пак си казах: „Значи и гърците са наши неприятели. Тогава защо нашите бащи не въстават да си вземат царството от турците и да си повърнат погърчената Тесалия? Всред българските земи се простира Стара планина, където могат да се съберат всички въстанали българи и оттам да тръгнат към Цариград, Солун и Тесалия.“ От Битиеписанието пък научих, че Моисей, като видял, че един египтянин бие един израелтянин, отървал израелтянина и убил египтянина. И тогава си казах: „Ако видя някой инородец или иноверец да бие българин, последния ще защитя, а първия ще набия.“ И наистина случи се да приложа това скоро. Един път виждам две турчета в нашата махала да бият едно българче. Оттогава тия турчета не закачваха българчетата в махалата ни

Тук пак няма македонци, а това е един от основателите на ВМОРО, но откъде да знае човекът че внукът на Йован Бабунски ще пише историята на ВМОРО в Македония PosPosPos Ако ти трябва още информация за това какво е било населението на Кукуш преди 1913г питай ше ти помогна,ама то и в цялата Османска империя е нямало по това време - имало берати за български миллет в Македония, за влашки, гръцки, ама за фамозниот македонски миллет не може да намериш никъде...

15-07-2013, 10:11 AM
Reply
stetos2000 Offline
Member

Та по въпроса, отклоних се малко от темата, но изречението че ние смятаме хората живеели по онова време в Кукуш , а и в цяла Македния за българи е много нагло. Истината е точно обратната - те са се смятали за българи, а вие посмъртно се гаврите с паметта им Tapshanje

България след ПСВ е изолирана страна, заобиколена отвсякъде с врагове Гърция, Сърбия и Румъния създават Малката Антанта, която е насочена срещу България и само са чакали повод да ни окупират. По това време се сключва и спогодба под натиска на Гърция, мисля че е 1923г за размяна на население и отказ на всякакви претенции към малцинства в съответната страна. От тогава България няма никакво юридическо право за защита на каквото и да е от това население. Това беше от правната страна, от чисто практическа политиката на България в момента е в пъти по-правилна от тази на Македония. За да влезнеш в ЕУ трябва да покажеш, че си надрастнал предразсъдъците на времето и се стремиш не да създаваш проблеми, а да ги решаваш.

Какво бихме постигнали, при конфликт с гърците в момента - първо създаваме проблем в самата ЕУ и се показваме като проблематична държава
2 загуба на доверие, след като сме декларирали преди влизането ни в ЕУ, че нямаме проблеми със съседите ни и това беше основно условие.
3. в момента около 100 000 българи посещават редовно Гърция като се съберат няколко почивни дни за почивка, това води до развитие на икономиката и туризма в региона. По този начин се съживяват стари връзки и отношения, хората започват да се опознават наново, а това е нещо добро. Така може да се постигне много повече отколкото с непрестанни провокации.
4 Разковничето е в икономиката, ако България се издигне икономически и напредне, много хора ще си спомнят кои са техните корени, както това става в Македония в момента. Швейцария е изкуствено създадена страна от 20+ кантона, в която се говорят 4 различни езика но сигурно 80-90% от хората на Балканите ако ги запиташ веднага биха станали швейцарци, а самата Швейцария е една от най-стабилните страни в момента.
5 Моят съсед е грък купи си наскоро къща и го поканих на по една мастика, казва се Александрос Стилянидис от Дутико.Човекът е много приятен, ама много малко и много лошо говореше български. Както и да е след 3-4 такива събирания лека полека се отпусна и почна да говори и на "нашински" и се оказа че селото му се наричало Кониково до ПСВ или ВСВ, пък фамилията на дядо му била Стилянов... Та тоя човек го питах защо си е взел къща в Сандански, а не да речем в Струмица. Отговорът му беше много интересен - първо каза той дойдох в Сандански понеже е по-евтино от Гърция и освен това България е сигурна страна, второ аз знам какви са били баба ми и дядо ми, трето вие българите (той си се счита за грък) не ни правите проблеми и сега хората лека полека се поотпускат. Преди ако хората не са те познавали, никога нямало да ти отговорят на български поради страх,както той каза щото вие сте идвали и сте си заминавали, а хората които са оставали там са плащали всеки път със живота си. Сега казва всичктите ни проблеми идват от скопяните...

15-07-2013, 10:13 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(12-07-2013, 04:55 PM)МрачниотКоњаник Wrote:
(12-07-2013, 10:00 AM)hristo Wrote: ... Албанците си добија држава 1912 година, го добија Косово, а им се смешкаат и големите права во Македонија. Луѓето си работат, не ја гледаат само личната корист. Испаднаа многу подржавотворен народ од македонскиот.Razmisluva

Самиот тукушто ми ја потврди мојата теза. “Добија“ нели христо, не се изборија за неа, стално некој друг им постила.

Мрачен јавачу по голите македонски полиња, апологета на македонската пустош, жабокречина и неперспективност, не ме разочарувајIcon_frown. Па, која балканска држава не добила независност со помош и амин од големите сили. Но, во политиката има и друг фактор кој е битен при добивање на аминот. Тоа е ситуцијата на теренот. Треба да има здрава локална критична маса, понесена од желба за своја држава, која со лобирање или пари ке се наметне кај големите. Се е интерес. Па и твое пишување тука е мотивирано од интересSmajlito Нели?

15-07-2013, 10:16 AM
Reply
Cesen Makedonec Offline
Member

(15-07-2013, 10:13 AM)stetos2000 Wrote: Та по въпроса, отклоних се малко от темата, но изречението че ние смятаме хората живеели по онова време в Кукуш , а и в цяла Македния за българи е много нагло. Истината е точно обратната - те са се смятали за българи, а вие посмъртно се гаврите с паметта им Tapshanje

България след ПСВ е изолирана страна, заобиколена отвсякъде с врагове Гърция, Сърбия и Румъния създават Малката Антанта, която е насочена срещу България и само са чакали повод да ни окупират. По това време се сключва и спогодба под натиска на Гърция, мисля че е 1923г за размяна на население и отказ на всякакви претенции към малцинства в съответната страна. От тогава България няма никакво юридическо право за защита на каквото и да е от това население. Това беше от правната страна, от чисто практическа политиката на България в момента е в пъти по-правилна от тази на Македония. За да влезнеш в ЕУ трябва да покажеш, че си надрастнал предразсъдъците на времето и се стремиш не да създаваш проблеми, а да ги решаваш.

Какво бихме постигнали, при конфликт с гърците в момента - първо създаваме проблем в самата ЕУ и се показваме като проблематична държава
2 загуба на доверие, след като сме декларирали преди влизането ни в ЕУ, че нямаме проблеми със съседите ни и това беше основно условие.
3. в момента около 100 000 българи посещават редовно Гърция като се съберат няколко почивни дни за почивка, това води до развитие на икономиката и туризма в региона. По този начин се съживяват стари връзки и отношения, хората започват да се опознават наново, а това е нещо добро. Така може да се постигне много повече отколкото с непрестанни провокации.
4 Разковничето е в икономиката, ако България се издигне икономически и напредне, много хора ще си спомнят кои са техните корени, както това става в Македония в момента. Швейцария е изкуствено създадена страна от 20+ кантона, в която се говорят 4 различни езика но сигурно 80-90% от хората на Балканите ако ги запиташ веднага биха станали швейцарци, а самата Швейцария е една от най-стабилните страни в момента.
5 Моят съсед е грък купи си наскоро къща и го поканих на по една мастика, казва се Александрос Стилянидис от Дутико.Човекът е много приятен, ама много малко и много лошо говореше български. Както и да е след 3-4 такива събирания лека полека се отпусна и почна да говори и на "нашински" и се оказа че селото му се наричало Кониково до ПСВ или ВСВ, пък фамилията на дядо му била Стилянов... Та тоя човек го питах защо си е взел къща в Сандански, а не да речем в Струмица. Отговорът му беше много интересен - първо каза той дойдох в Сандански понеже е по-евтино от Гърция и освен това България е сигурна страна, второ аз знам какви са били баба ми и дядо ми, трето вие българите (той си се счита за грък) не ни правите проблеми и сега хората лека полека се поотпускат. Преди ако хората не са те познавали, никога нямало да ти отговорят на български поради страх,както той каза щото вие сте идвали и сте си заминавали, а хората които са оставали там са плащали всеки път със живота си. Сега казва всичктите ни проблеми идват от скопяните...

Ма да. Не сте го потегнале проблемот на геноцидот, враќањето на имотите итн заради влез во ЕУ, заради 100 илјади Бугари кој ја посетуваат Грција итн. Ќутите на нешто за кое ниедна држава не би ќутела. Ете токму така ве помни Македонскиот народ. Не е потребно никакво создавање на стереотипови, самите си ги создавате.
15-07-2013, 03:19 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

С гърците имаме изселническа спогодба от войните-нито те,нито ние имаме претенции!Който останал-останал!Ако ние ревнем за имоти по беломорието гърците ще ревнат за целото черноморие...Питай някой къде е гръцката махала във Варна (едни от най-скъпите места)-няма кьорав грък отдавна,ама името е останало...

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%8...D%D0%B0%29
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
(This post was last modified: 15-07-2013, 04:19 PM by TATAP.)
15-07-2013, 04:17 PM
Website Reply
симеон Offline
Member

Чесен !Не разбираш ,че след 100г.в не са останали българи или македонци в Северна Гърция.Това са реалностите.България ги приема.
Колкото и да се мъчат в Скопие да намерят македонско малциндство там ,това е много трудно и само влошава отношенията с Гърция.Стереотопите ги създава македонската пропаганда ,защато тя не се базира на исторически факти ,а на измислени теории и приказки.
15-07-2013, 04:19 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

Българите сме пришълци във Варна,Бургас,Созопол и цялото крайбрежие...
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
15-07-2013, 04:24 PM
Website Reply