Никола Попоски: Не ни извивайте ръцете за Европа
Интервю на Бойко Пангелов с министъра на външните работи на Република Македония за българската ''блокада'' на Скопия за ЕС
14 Февруари 2013 14:32
6
Снимка: Антон СТАНКОВ
Никола Попоски е роден на 24 октомври 1977 г. в Скопие. Той е министър на външните работи от 27 юли 2011 г. Попоски е завършил икономическия факултет на Скопския университет, след това е стипендиант на френското правителство в университета в Ница. Завършва магистратура в Европейския колеж в Брюж, Белгия. Между 2003 и 2004 г. е в управлението на пристанището в Руан, Франция, след това работи като секретар на посолството на Париж в Скопие. През 2010 г. е определен за посланик на Македония в ЕС. Владее френски, английски, италиански, холандски език.
-Благодаря, че ни приехте във вашия кабинет, г-н министър. Разбрахме, че тук още не сте разговаряли с български журналисти...
- Не, вие сте първите.
- На какъв език да говорим? Трябва ли ни преводач?
- Ха-ха-ха... Ако не разбера нещо, ще питам колегата (б.а. - става дума за говорителя на министерството Борче Стамов, който присъства на ин-
тервюто. Той е от Дойран).
- Вие сте външен министър на държава, която България спря за преговори за членство в Евросъюза. Как се чувствате заради българската позиция - сърдит ли сте, обиден ли сте, г-н Попоски?
- Най-точната дума е, че съм засегнат.
- Неприятно е, нали?
- Не е приятно, да. И е особено неприятно, защото става дума за стъпка на държава, която ни е съсед, с която имаме отлично сътрудничество на работно ниво. И държава, която съвсем отскоро - от 5 години - се сдоби с предимствата на членството в Европейския съюз.
- И точно тя да ви блокира. Има ли причини за това?
- Разбира се, че има причини, но не смятам, че са оправдани.
- Вашият коментар след изразената на 11 декември в Брюксел българска позиция беше, че решението е взето с вътрешнополитически цели. И сега ли мислите така?
- Очевидно е, че не всички в България смятат, че е правилно Македония да бъде блокирана. Не всички са съгласни, че това решение е разумно.
- Факт е, че всички предишни президенти - Желев, Стоянов и Първанов, единодушно определиха решението за грешно и че то само може да стимулира онези сили в Македония, които са с антибългарска нагласа. Съгласен ли сте?
- Смятам, че тази позиция не е в интерес на България, на българските граждани. Единствен, който може да има интерес, е някой, който не желае между България и Македония да съществуват добри отношения.
- Излиза, че този „някой“ са президентът Плевнелиев, премиерът Борисов, външният министър Младенов, които са взели това решение...
- От комуникацията ми поне с министър Младенов знам, че той иска добри отношения с Македония. За което го поздравявам, и аз искам същото. Очевидно стъпката да ни блокират за ЕС, и то при положение че Македония вече 4 г. е в условията на гръцка блокада (б.а. - заради спора за името), не може да бъде оправдана с аргумент, че отношенията ще се подобрят. Моят анализ е следният. В България нарочнf се създава впечатление, че в Македония се формира антибългарска атмосфера. Това не е вярно, разходете се по улиците... Това е изкуствено насаждано усещане, което не отговаря на реалностите. Но на негова основа се гради позицията, че чрез твърдост, чрез поставяне на бариери пред Македония може да се постигне нещо.
- Възможно е. Но да ви кажа как гледат на нещата българите. Те смятат, че Скопие присвоява тяхна история и минало, поне част от историята им. Родителите на майка ми са от Кукуш, откъдето е и Гоце Делчев. За тях, а и за мене никога не е имало и грам съмнение, че Гоце Делчев е чист българин. А сега вие го присвоявате. И много от българите не разбират как така им вземате още Кирил и Методий, Климент Охридски, Даме Груев, братя Миладинови, да не продължавам...
- Първо, не смятам, че с подобно фокусиране върху историята можем да направим по- добро бъдещето. Второ, мисля, че на Балканите всяка държава има свои идентичност и развитие. Няма да намерите на Балканите две нации, две държави, които да постигнат 100-процентово съгласие за историята.
- Добре, но вие ни отнемате една важна част от съвременната история. Това не го разбираме. Не може ли поне, както предлага президентът Плевнелиев - щом смятате това за част от вашата история, нека да е и ваша история - заедно да се празнуват тези събития, личности?
Общи герои – може би
- Това не е нещо ново - да има такъв тип празнуване. Ето, вашият посланик тук положи цветя на гроба на Гоце Делчев. Но ако се стремим към обща
цел, а тя е и двете държави да са членове на ЕС, трябва да уважаваме европейските норми. Те не изключват съвместно честване на дати и личности. Но много по-важно е отношенията да бъдат честни и открити, да работим върху съвместни проекти. Много полезно ще бъде да изградим прословутия коридор №8 (б.а. - един от десетте европейски транспортни коридори, свързващ Черно море с Адриатическо) или жп линията София - Скопие.
- Да, идеята за тях е по-стара и от Македония...
- ...точно. (Смее се.) Ако там се хвърли същата енергия, каквато за чествания, досега да имаме и автомагистрала, и железница.
- И Плевнелиев, и Борисов обаче са категорични, че България няма да подкрепи безусловно Македония за ЕС. Как тълкувате думата „безусловно“? Като ултиматум?
- Това, което се случи след 11 декември, беше с цел да се подпише такъв договор, който да отговаря на очакванията на правителството в София. Между другото и преди 5-6 години имаше идея за такъв документ. Тогава българската страна каза, че добросъседството не се гради с договори, а с искрени и конкретни действия. И аз абсолютно подкрепям тази оценка: добросъседство не се гради с формални договори. И добавям - не прави на ближния онова, което не искаш той да ти направи на тебе.
- Съгласен. В този контекст ще ви попитам за филма „Трето полувреме“. За българите той е обиден, защото ги представя като окупатори, фашистки завоеватели. Вие може да кажете - това е художествена творба, това е виждане на сценариста. Но как да се обясни фактът, че филмът е финансиран с 3 млн. евро държавни пари? И че вашият премиер г-н Груевски го обяви за национален проект?
- Все пак мисля, че като цяло филмът не е антибългарски. Той разказва за една любовна история в едно трагично време. Има много македонски филми, които представят в много по-лоша светлина самата Македония.
Кой какъв е?
- Да се върнем на преговорите за договора. Тези спорни моменти, за които говорим, обсъждат ли се? Например за България е важно Скопие да не претендира за съществуването на македонско малцинство, като по този начин се създават предпоставки за териториални претенции.
- Всичко може да бъде обект на разговори при подобен тип договор. Но не мисля, че по определени исторически събития и личности между Македония и България има по-големи разли- чия, отколкото между България и Гърция, да кажем.
- Не съм съгласен. Между България и Гърция сега няма спор за исторически личности, например. Никой не претендира, че Папандреу е българин, нито че Левски е гръцки герой. Но щом държите на Гоце Делчев - защо не сте съгласни да бъде и македонец, и българин? За мен не е проблем, българин и македонец са синоними.
- Е-е-е, това е ваше виждане. (Смее се.) Аз все пак се чувствам само македонец... Но да се върнем към договора. Както казах, с документ приятелство не се прави, прави се с действия.
- Да, но един договор означава и ангажименти.
- Щом говорим за ангажименти, мисля, че за да имаме искрен договор, първо трябва да се уважаваме. Да заявим: това е договор между две държави, които са съгласни, че са равноправни партньори. А не да дойдете и да кажете: ето, това е моят списък с искания и условия, прочетете го, аз ще се върна след 15 минути, за да видя дали сте го включили в текста. И да се подпишете под него. Това няма как да бъде договор за добросъседство. Това е ултиматум.
- И има ли такъв списък?
- Това, което е заявено от българска страна, е, че има очаквания, които трябва да бъдат изпълнени от Македония.
- Секретни ли са тези очаквания, не се говори за тях?
- По принцип сме се разбрали да няма медиен шум, за да не се спекулира с резултата; това само ще попречи на преговорите. Но кое е важно за нас?
Ако искаме договор между две държави, който фиксира еднакви права и задължения, то те трябва да са симетрични. Трябва да се уважаваме взаимно и да не вменяваме каквото и да от позиция на силата. Подходът от позиция на силата сочи, че целта е не да направим документ за добросъседство, а да отбележим точки, с които да се хвалим пред домашната публика.
- Значи отново казвате, че този подход се прилага с вътрешнополитически цели?
- Ако преди 2 месеца ме бяхте попитали дали България ще подкрепи Македония за преговори за членство в ЕС, то въз основата на изявленията на българските политици категоричнo щях да отговоря с „да“.
- А сега не бихте го заявили, така ли?
- Сега след Брюксел се разбира, че България ще поставя условия срещу подкрепата за Македония. Затова смятаме, че промяната в позицията се
дължи на промяна в обстоятелствата. Че в България има фактори, които заиграват с националистически чувства.
- Кои са тези фактори? Управляващите от ГЕРБ? Нали те обявиха, че подкрепата няма да е безусловна?
- Аз мисля, че тези проблеми не трябва да се решават с една или друга политическа сила. Ние сме държава и България е държава. Ако има причина за блокиране, трябва да разговаряме на държавно ниво. Особено лошо е, ако една политическа сила наложи виждането, че да блокираш съседа си е нещо, което е в реда на нещата, и това се превърне в норма.
- Как виждате конструкцията на договора, какво трябва да съдържа той?
- Пак ще кажа, че за мене договорът не е самоцел. Добросъседството може да го градим и с договор, и без него.
- Но това не означава, че сте против този документ.
-Не казвам, че съм против. Но всички права и задължения в него трябва да са взаимни и еднакво обвързващи, а не единият да казва какво трябва да се прави, а другият само да изпълнява. Демонстрацията на сила може и да е привлекателна за домашна употреба, но в никакъв случай не е подходяща, когато става дума за изграждане на междусъседски отношения.
- Има ли хипотетична възможност в такъв случай документът да не бъде подписан?
- Не бих искал да предопределям нещата. Договор ще има, когато правата и задълженията са еднакви и симетрични за двете страни. Що се отнася до конкретното съдържание - в тек ста няма да има нищо необичайно в сравнение с това, което са съдържали други двустранни документи от подобен калибър.
- Срокът за постигане на резултат кога е?
- Досега се проведоха три срещи на работните групи, ще има още една. След това ще знаем какво ще получим и дали ще върши работа. Съдбата на
договора ще стане ясна до седмици. Но във всички случаи нашият подход е следният: и да има, и да няма договор - дайте да насочим енергията към конкретни проекти. Да открием гранични пунктове, да подобрим инфраструктурата.
Винаги може още
- България първа призна независимостта на Македония. Каква е вашата обобщена оценка за изминалите 22 години, откакто това стана?
- Тя е отличен, ако съдим по честотата на пътуванията на хората от двете страни на границата. Това значи, че между двата народа има комуникация, те нямат проблеми помежду си. Взаимното отваряне е все по-голямо, от което печелят и двете страни. Изключение е последният период, когато възникна проблемът с блокирането на Македония, когато в София се прецени, че е добре тя да бъде блокирана. Това не е изява на висок стандарт - да покажеш, че щом си в ЕС, можеш да блокираш онзи, който е отвън. Това няма да помогне да изградим по-добра атмосфера в отношенията. Но като цяло изминалият период е много положителен. Макар че винаги може още. Ние сме благодарни на България, че първа призна Македония.
- В Македония излъчва ли се шоуто „Биг брадър“?
- Не, засега не. Защо?
- Последното издание на „Биг брадър“ в България беше спечелено от македонски младеж. Зрителите гласуваха за Никола Настески.
- Да, чух за това. И какво ви говори?
- Говори, че хората в България не се влияят от политиката, когато става дума за обикновените македонци. Българите нямат комплекси да приемат едно македонче за победител в българско предаване. Мисля, че това е добре.
- И аз така мисля. И това обезсилва тезата, че пред Република Македония могат да се поставят пречки, които се дължат на временни политически сметки.
(в. Преса, печатно издание, брой от 395 от 14 февруари 2013)
Бойко Пангелов
http://pressadaily.bg/publication/9976-%...0%BF%D0%B0