Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Solenik Offline
wiseman - мудрец

(09-03-2010, 11:31 PM)mungos Wrote:
(09-03-2010, 08:13 PM)Solenik Wrote:
(05-03-2010, 03:02 PM)mungos Wrote: Абе ... еден оти не одиш на српски форуми и таму да им солиш памет и да им го пишуваш оваа???????????
или таму сте браќа со нив,како што сте браќа и со грците а сега и со албанците.
За жалење сте!

mungos, ти мене ме крсти "дрвен адвокат", ама ти ми личиш форумски милицаец? Да не си газда на форумов па сите ги бркаш што ти стапнале на дедов имот?

Само за твое задоволство се откажувам од овој форум.
Администраторот нека ги избриши сито мои мислење.
А до сите други останете си со здравје.

Друже, воопшто не ми чини задоволство да ти го видам тилот. Не знам од каде си стасал до тој заклучок. Баш ми е жал што ќе го немаме присуството на внукот на вујната од цимерот на братучедот на Даме Груев, како и самиот паднат борец и најсртасен, па можам да кажам и ЕДИНСТВЕН МАКЕДОНЕЦ. Makedonija Што ќе се стори сега со нас, со Македонија, без тебе? Кој ќе не брани од Татарите, од квази-македонците и од Марсовците? Што ќе правиме без твиоте магацини оружје што ти ги оставиле дедовците од твоето славно Смилево каде што Македонија се раѓа со секое ново изгрејсонце? Како ќе ги биеме душманите сега? Lazgo
Дај биди маж и не се отажувај. Не срами го ликот на дедото на стрикото на другарот на служителот од твојата градинка, славниот Дамјан Груев. Покажи од што сој си! Ако и Груев бил плачко како тебе, сега ми е јасно зошто десјтвијата на Илинденците биле толкава катастрофа. Surrender
Види Златен, ти на мене не ми пречиш. На тебе ти пречи Форумов и цело време бараш начин да те банираат само за можеш да плукаш. Па откако те фатија како фалсификуваш бараш начин да се избрише твојата историја тука за да можеш да продолжиш да лажиш. Сега бараш од Управата да го избрише твоето постеоње на форумов за да можеш после некое време да се вратиш под друг псевдоним и да продолжиш со твоите УДБашки дејствија. Затоа сега колагата ти АВС ја превзема штафетата.
Ако си одиш, тогаш добар пат и внимавај вратата да не те мавне по газот. Dudlac
10-03-2010, 07:07 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Бугарија бара Македонија да се воздржи од говорот на омраза

Горазд Чомовски
10.03.2010

[Image: sofija-08.jpg]

Официјална Софија бара од Македонија двете земји да потпишат нов договор за добрососедски односи. Во предлогот што Бугарското МНР го испратило до овдешните власти експлицитно се бара Македонија да се воздржи од какви било чекори со кои би се избегнал говорот на омраза.

Велат дека во нацрт документот се става акцент и на економска, инфраструктурна, енергетска соработка. Од македонското МНР за А1 потврдија дека го добиле предлог договорот. Од таму со став. Во фаза сме на сериозно разгледување и кога ќе завршат внатрешните анализи за документот ќе ја информираме бугарската страна за нашиот став во однос на предложениот нацрт текст. Секоја иницијатива особено од еден сосед земја членка на ЕУ треба да биде прифатен, оценува поранешниот македонски амбасадор во Софија.

„Приликата не треба да се пропушти за да се разговара отворено за проблеми кои ги оптоваруваат меѓусебните односи на овие две земји и истовремено да се воздржи Македонија од било какви неприморни чекори што би можеле дополнително да ја иритираат бугарската јавност“, рече екс амбасадорот Ѓорѓи Спасов.

Новиот предлог договор се заснова врз претходно потпишаната декларација за добрососедската соработка во 1999 година.

Првиот бугарски претседател Жељу Желев во интервју за А1 неодамна оцени дека во двете земји постојат политички струи кои ги нарушуваат односите.

„Одвреме навреме има натегања од едната или другата страна. Причина за тоа главно се некои националистички групички“, изјави Жељу Желев, поранешен претседател на Бугарија на 15-ти јануари.

Бугарска иницијатива доаѓа по најавата на претседателите од двете земји дека ќе организираат тракалезна маса за прашањата кои ги оптоваруваат односите. Посетата на Прванов на Скопје беше најавувана за крајот на јануари.

Од кабинетот на шефот на државата велат дека сеуште се работи на усогласување на термин. Дали е ова тактичко одолговлекување кое треба да резултира со евентуално потпишување на новиот договор останува да се види.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=120823
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
10-03-2010, 07:45 PM
Reply
basilius_2 Offline
Moderator

Pirinec minaha godini, no megu Makedonija i Bugarija seuste nema topla i srdecna ljubov, samo imame zborovi koisto koga ke se izgovorat predizvikuvaat sudir na dva tesko naelektrizirani oblaci, eden so pozitivna struja drugiot so negativna struja.
Od istoriski,ekonomski pa i od aspekt na dalecina mislam deka Makedonija i Bugarija treba da imat vistinski dobrososedski odnosi,bidejki od Belgrad i Atina ni pustaat vetrista na omraza i vojna i negiranja deka imame pravo da postoime. Megu nas ne treba da postoi strav, bidejki ti ke kazes dom i jas ke kazam dom, i imaat isto znacenje. Treba da porazgovarame kako sto rekol Goce Delcev deka svetot e pole za kulturna, idejna sorabotka megu narodite. Taka trebat da bide i sorabotkata megu Makedonija i Bugarija.
11-03-2010, 02:28 AM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

Не знам кој е Жарко Кујунџиски, но тоа што го напишал е одлично - избалансирано, но соодветстува на реалноста. Само имам забелешка дека малку претерал околу предрасудите за Бугарите на почетокот од текстот, многу од работите што ги кажува важат претежно за надуените скопјани, но не и за цела Македонија. Во Скопје може да ти се случи ако кажеш дека студираш во Бугарија да ти се изначудат што бараш таму, како да си влегол во септичка јама. Тоа нема да ти се случи во Битола, Охрид, Струга, Велес, а најмалку во Делчево, Струмица или Штип.
11-03-2010, 03:36 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

(11-03-2010, 02:28 AM)basilius_2 Wrote: Pirinec minaha godini, no megu Makedonija i Bugarija seuste nema topla i srdecna ljubov, samo imame zborovi koisto koga ke se izgovorat predizvikuvaat sudir na dva tesko naelektrizirani oblaci, eden so pozitivna struja drugiot so negativna struja.
Od istoriski,ekonomski pa i od aspekt na dalecina mislam deka Makedonija i Bugarija treba da imat vistinski dobrososedski odnosi,bidejki od Belgrad i Atina ni pustaat vetrista na omraza i vojna i negiranja deka imame pravo da postoime. Megu nas ne treba da postoi strav, bidejki ti ke kazes dom i jas ke kazam dom, i imaat isto znacenje. Treba da porazgovarame kako sto rekol Goce Delcev deka svetot e pole za kulturna, idejna sorabotka megu narodite. Taka trebat da bide i sorabotkata megu Makedonija i Bugarija.

Ехх Василий,що да ти кажам....ако всеки нормален човек от двете страни размисли по трезво или прочита барем два реда от странски източници за настаните кои са били назад во времето ке разбере дека работите кои ни обединуват са много повече от тие кои ни разделят.За оската гейлада-шумадия се знае от памтивек и измислиците в историята са от них за да можем ние и вие да сме далчни и чужди/туги/. На гейците им се вракя како бумеранг геноцидот и политиката коя вршиха во Егей....ама кой що си е надробил тоа и ке сръка Icon_razz Аз мислам дека ако малце позитивизъм има и отсреща/визирам Македония/ работите ке тръгнат во односите.Не е нормално и вие и ние -културно,езиково,реалигиозно па и по манталитет да сме толко близки,а да имаме вакви студени односи!Не е нормално секой ден да ти се полни главата дека идентието е загозен от източнио сосед. Аз неможам да разберам како е загрозен.....кой како сака да се усекя,но нема право никой да плука секойдневно врз една држава и нация со коя има толкова сличности! За жал тоа плукане е от една върхушка и клика коя е цинцаро-влашко-србска и нихното потомство което родиха-сърбоманите е окупирала топли кресла,убави места во администрацията и нема и хабер да мисли за ЕУ НАТО а най малко за народот кой от "умната" им политика пощуре да бара азил и чужди паспорти....

П.С. Е тоа ако го направим що Гоце го е рекъл ке започнем да се преоткриваме еден друг! Защото ние сме вие и вие сте ние ! Icon_razz
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
(This post was last modified: 11-03-2010, 10:03 PM by Pirinec-Vrhovist.)
11-03-2010, 09:58 PM
Reply
sokoli Offline
Senior Member

(11-03-2010, 02:28 AM)basilius_2 Wrote: Pirinec minaha godini, no megu Makedonija i Bugarija seuste nema topla i srdecna ljubov, samo imame zborovi koisto koga ke se izgovorat predizvikuvaat sudir na dva tesko naelektrizirani oblaci, eden so pozitivna struja drugiot so negativna struja.

Basilius mozhe li da zboruvame kako normallni lludje bez regionalizmi bez inati bez predrasudi.
Jas vo bugarija prv pat vo mojot zhivot sum stapnall vo 1997 kratko poradi rabota, dodeka podollg prestoj cisto na odmor vo 2002 godina.Basilius kako prvo jas za sebe kazhuvam deka sum allbanski nacionalista.Shto znaci toa.Ja sakam mojata nacionallnost.No znam i drugite da gi cenam.Vo makedonija vednash posle vojnata pocnav da se druzham so site.Pa i so makedonci i so turci.Narocito po llokalli i restorani otidnuvav vo makedonski restorani bideiki pomalla guzhva i podobra uslluga.Zboruvav so makedonci so allbanci so turci.Koga beshe tema bugarija i bugari od razlicni nacionallnosti imav razlicni mislenja.Makedonci mi vika abe shto ke barash tamu tie se site cigani be.Dodeka kaj allbanci drugo mislenje.Vika abe mozhda se po siromashni od nas no imat mnogu povisoka kulltura ne samo od allbancite od makedonija nego i od makedoncite.Kako shto ti spomnav vo 2002 godina otidnav na odmor.Prv grad mi beshe pllovdiv.Nikogash nema da go zaboravam stariot grad starata rimska arena.Posle prviot den imav tolku drugari kako da sum se rodill vo pllovdiv.Navecer otidnuvame na zhiva muzika.Najgolem iberaschung mi beshe deka peacot najavuva za gostinot od makedonija pesnata mori sokol pie voda od vardara.Stanav da go odigram oroto.Stana i mnogu bugari so mene.I ushte nekolku makedonski pesni stana site gosti vo oro.
Vo privaten razgovor vo stillna abc da provociram za da otkrijam neshto.Prosto doznavash deka kaj tie lludje nema nitu pretencii nitu llosho mislenje za makedonija i makedonci.
Sedam i si razmislluvam zashto pa makedonecot tolku da go mrazi svojot komshija hristijanin samo shto e bugarin.
Odgovorot e basilius vo dollgo godishnata propaganda na srpskite tajni slluzhbi.
Daj te mollam podseti me mene dali vo makedonija vo cellata istorija e pokazhan barem ieden film so bugari kade istite se pokazhuvat vo pozitivna konotacija.
A so negativna na iljada fillmovi.Pa dali e seto svetsko zllo sobrano vo tie bugari.I dali istite bugari prez istorijata se hranelle so makedonci.Basilius kriva vi e srpskata propaganda.I dodeka sekoj makedonec barem ednash ne otidne vo bugarija na odmor.Da sedi so tie lludje da zboruva.Da ispie edno kafe sekogash vie niv ke gi smetate neprijatelli i niski stvorenja.A vistinata ne e takva.bidi siguren.
Odjebite bre udbu
11-03-2010, 10:49 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Георгиевски: Имаме заеднички историски настани со Софија

Горазд Чомовски
11.03.2010

[Image: ljubco-gorgievski-jole.jpg]
Љупчо Георгиевски

Потпишаната македонско бугарска декларација пред една деценија, беше изнуден но и свесен чекор да ги затоплиме односите со Софија. Според екс премиерот Љупчо Георгиевски долго траеле спорењата околу македонскиот јазик и компромисот се нашол со негово дефинирање како уставен.

„Не гледам ништо лошо зошто еден договор за добро соседски односи ќе биде одбиен. Камо среќа да имаме ние таков договор со Грција, јас мислам ќе се радуваме сите“, вели Љупчо Георгиевски.

Како го оценувате предлогот во кои официјална Софија се залага за одбележување на заеднички историски настани?

„Вие не можете некои настани и некои личности да не ги одбележите заеднички. Во таа насока јас ќе ве потсетам дека и ние таков чин со господинот Костов направивме кога заедно положивме цвеќе на Св. Кирил и Методиј во Рим, а исто така ќе ве потсетам дека господинот Бучковски, како спротивна политичка партија, даде изјава, кога беше премиер, дека е добро Илинденско-Преображенското востание да се слави заеднички, што јас во тоа време го поздравив“ рече Георгиевски.

Во договорот за добрососедство Владата на Борисов предлага заедничка комисија каде историчарите би ги определиле личностите кои оставиле белег во двете држави но, без притоа двете страни да ги присвојуваат како свои историски јунаци.

Поранешниот премиерот не исклучува коинциденција за договорот за добрососедство со позиционирање на Бугарија пред можното решавање на спорот со Грција.

„Тие се чувствуваат загрозени по некои прашања и можеби оцениле дека е подобро сега некои работи да се стават на хартија, отколку да речеме утре кога Македонија ќе влезе во НАТО и ЕУ“, додаде Љупчо Георгиевски.

Сега е на Владата да го менаџира целиот процес на договарање, а не власта да го крие постоењето нацрт документот што е инициран од премиерот Борисов и претседателот Прванов, кои оценуваат дека во Македонија постои бугарофобија и говор на омраза.

Видео:
http://media.a1.com.mk/media/video/10/gorazd1-11-03.wmv

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=120859
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
12-03-2010, 12:06 AM
Reply
acko Offline
Moderator

Ова тајновитост и мистериозност околу спогодбата се Бугарија е многу опасна. Се создава паника меѓу народот, на невидоено. Па се прашуваат зошто не зборува никој за неа неколку месеци, на крај и да не е ’страшна’ народот веќе е исплашен и сомничав кон тој договор за меѓусоседски односи. Изгледа одредени структури намерно ја држат во фикоја спогодбата, за да ја извадат во одреден момент и тоа да биде уште еден проблем и аргумент за да се избегне интергацијата во ЕУ.

12-03-2010, 02:16 PM
Reply
mara-popara Offline
Posting Freak

(12-03-2010, 02:16 PM)acko Wrote: Ова тајновитост и мистериозност околу спогодбата се Бугарија е многу опасна. Се создава паника меѓу народот, на невидоено. Па се прашуваат зошто не зборува никој за неа неколку месеци, на крај и да не е ’страшна’ народот веќе е исплашен и сомничав кон тој договор за меѓусоседски односи. Изгледа одредени структури намерно ја држат во фикоја спогодбата, за да ја извадат во одреден момент и тоа да биде уште еден проблем и аргумент за да се избегне интергацијата во ЕУ.

Tochno taka Acko. No samo prashanje e dali ke bide koristena samo za izbegnuvanje na EUintegraciite.
12-03-2010, 03:14 PM
Reply
basilius_2 Offline
Moderator

Da vi kazam pravo po se izgleda deka vo poznatata ni UDBAska kujna se gotvi nesto novo, samo treba da se pazime da ne se izgorime ovoj pat mnogu. Inaku imam odeno vo Bugarija mnogu pati toa vo Sofija, Blagoevgrad i Kustendil. I toa mi se dopadna.
Problemot vo Makedonija zosto se kreira takvoto javno mnenie deka samo Srbite se ni spas e vo samoto nastavna programa i sostojbite vo Makedonskite mass mediumi. Site sopstvenici na Makedonskite mediumi se luge bliski do SDSM i SPM. Eve Latas go donese Zingo, rabotese vo SITEL.
Koga Makedonija se osamostoi imase eden vesnik koj bese nezavisen no vlasta najde nacin kako da go zgasi.
Vtoro vo Makedonija ako izgubis rabota na edno mesto tesko da dobies rabota na drugo mesto a i ako si zemjodelec ni od toa nema idninina. Ako si privatnik ako ne si so vlasta te nema.
(This post was last modified: 12-03-2010, 05:35 PM by basilius_2.)
12-03-2010, 05:35 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(12-03-2010, 02:16 PM)acko Wrote: Ова тајновитост и мистериозност околу спогодбата се Бугарија е многу опасна. Се создава паника меѓу народот, на невидоено. Па се прашуваат зошто не зборува никој за неа неколку месеци, на крај и да не е ’страшна’ народот веќе е исплашен и сомничав кон тој договор за меѓусоседски односи. Изгледа одредени структури намерно ја држат во фикоја спогодбата, за да ја извадат во одреден момент и тоа да биде уште еден проблем и аргумент за да се избегне интергацијата во ЕУ.

Знаеш во што е тактиката! Додека го кријат предлогот за спогодбата, нивните медијумски и форумски сателити ке фрлаат дрвја и камења на предлогот, правејки така параван за неприфаќање на истата. А, се тоа за да се создаде привид пред македонската јавност дека ,ете, сите нешто бараат од Македонија да се откаже, и таа, демек, цена, гордата и достоинствена Македонија не може да ја плати. И, така, пак да се одложи приклучување кон евро-атланските интегарации.
12-03-2010, 09:51 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

Quote:Aplauz Кога доаѓаш во Македонија, јави се. Ке те честам една пијачка
Ти Благодарам!!! Истото важи и за тебе кога додеш во БългарияIcon_winkЛично аз кога бев во Македониjа бев много задоволен от лугето. Особено во Охрид. Пробвах и охридска пастрмкаIcon_winkДа даде Господ да се разбират одлично двете држави България Македониjа како што требва да биде.
12-03-2010, 10:33 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(11-03-2010, 10:49 PM)sokoli Wrote: Daj te mollam podseti me mene dali vo makedonija vo cellata istorija e pokazhan barem ieden film so bugari kade istite se pokazhuvat vo pozitivna konotacija.
A so negativna na iljada fillmovi.Pa dali e seto svetsko zllo sobrano vo tie bugari.I dali istite bugari prez istorijata se hranelle so makedonci.Basilius kriva vi e srpskata propaganda.I dodeka sekoj makedonec barem ednash ne otidne vo bugarija na odmor.Da sedi so tie lludje da zboruva.Da ispie edno kafe sekogash vie niv ke gi smetate neprijatelli i niski stvorenja.A vistinata ne e takva.bidi siguren.
Odjebite bre udbu
AplauzAplauzAplauzAplauz
12-03-2010, 11:00 PM
Reply
demmian
Unregistered

(06-03-2010, 06:33 PM)Solenik Wrote: mugos, од "патриотите" како тебе гледаме до каде стаса Македонија. Бугариве ти пречат само затоа што се Бугари. Воопшто не сакаш да размислиш за работите кои ги пишува човеков. За да види Македонија светла иднина требе да се исползуваат сите прилики кои ни се пружаат. Бугарија отиде во ЕУ, ние сеуште талкаме во калта на нашите бљуворини за кои денешниов свет нема време.

Vidi sega vaka...mozes Bugarija da ja pretstavuvash na forumov kako prosperitetna drzava...ama jas si znam kolku e prosperitetna....aloooooooo zabluden,otvori bugarski mediumi,cela Bugarija se raspaga kako stara Jugoslavija,bugarskata politicka fela ja tresat stravotni skandali,narodot bugarski osiromashuva i se poveke se zacvrstuva voljata na mladite bugarski kadri da se mahnat ednash zasekogash od taa drzava,kade i lebot e veke deficit....navistina ako ima Makedonci koi ti se vrzuvaat na idejata za ,,prosperirastata Blgarija,, toa se samo onie Makedonci koi ne dosle vo Bugarija poslednive desetina godini.
13-03-2010, 06:26 PM
Reply
Пеницилин Offline
Moderator

Дали треба да ги подобриме односите со Бугарија?

http://media.a1.com.mk/media/video/10/vestia2-15-03.wmv
16-03-2010, 08:15 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Ја одгледав емисијата.

Хрватска имаше проблеми во информирањето се до моментот додека не го ОБЗНАНИ списокот на НОВИНАРИ СОРАБОТНИЦИ на КОС а со тоа и ги "ПЕНЗИОНИРА".

Борјановата нападност да наметме мислење и да извлече одговори кои му се дел од агендата која ја одработува беа толу воочливи што беше премногу потценувачко и за гостите но и за нормалните гледачи.
16-03-2010, 02:24 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

Не знам, јас не забележав таква наметливост кај Борјан. Баш мислам дека постави добар дел од прашањата што би ги поставил било кој, како на пример она "е што сега? државата ќе им кажува на медиумите да не пишуваме вака или онака?". Тоа е прашање на место, се работи за принципи, целта не е само да не се прекине со негативна пропаганда, туку да се избегне и под диктат на државата да се наметне било каква, па дури и вештачки позитивна пропаганда. Во најголем дел задоволен сум од дискусијата и од сите соговорници, а и со поголемиот дел од кажаното се согласувам. Мислам дека сепак емисијата донесе некакви заклучоци, не е како повеќето во кои се зборувало многу а се кажало малку. Дури и Љубчо е во право за повеќето работи што ги кажува, но во однос на случајот со Спаска Митрова не се согласувам со неговата позиција "мајка ставиле во затвор". Да, Бугарија негодува и ние би можеле да почнеме да се однесуваме поинаку, но конкретно случајот со Митрова е вештачки напумпан и не и' служи на чест на Бугарија.
16-03-2010, 09:01 PM
Reply
raspberry Offline
Senior Member

(13-03-2010, 06:26 PM)demmian Wrote:
(06-03-2010, 06:33 PM)Solenik Wrote: mugos, од "патриотите" како тебе гледаме до каде стаса Македонија. Бугариве ти пречат само затоа што се Бугари. Воопшто не сакаш да размислиш за работите кои ги пишува човеков. За да види Македонија светла иднина требе да се исползуваат сите прилики кои ни се пружаат. Бугарија отиде во ЕУ, ние сеуште талкаме во калта на нашите бљуворини за кои денешниов свет нема време.

Vidi sega vaka...mozes Bugarija da ja pretstavuvash na forumov kako prosperitetna drzava...ama jas si znam kolku e prosperitetna....aloooooooo zabluden,otvori bugarski mediumi,cela Bugarija se raspaga kako stara Jugoslavija,bugarskata politicka fela ja tresat stravotni skandali,narodot bugarski osiromashuva i se poveke se zacvrstuva voljata na mladite bugarski kadri da se mahnat ednash zasekogash od taa drzava,kade i lebot e veke deficit....navistina ako ima Makedonci koi ti se vrzuvaat na idejata za ,,prosperirastata Blgarija,, toa se samo onie Makedonci koi ne dosle vo Bugarija poslednive desetina godini.

Е па доста по-просперитетна страна е от някои други ...(не визирам конкретно македония) Ето днеска откриха най-големия мол на балканите в София ако беха толкова бедни хората едва ли щяха да го строят Sepotsmeva иначе да България не е в цветущо положение, но малко по малко се оправя Icon_wink мерси не се притеснявай за нас Se_klanjam

Ето едно старо интервю с груевски (на него поне сигурно вярваш)
Quote:Nikola: Business Central Europe, the leading regional business magazine, in the 1997/8 Annual published information regarding foreign investments in the 27 countries in transition in Central and Eastern Europe. Macedonia is on the last position with 30 million $ (although the December takeover of Makstil is not taken into account here). The data for the other countries are:
- Albania $298 million (1996 figures); Armenia - $44 million (1996); Azerbaijan - $987 million; Belorussia - $110 million; Bulgaria - $1,2 billion (6/97); Croatia - $827 million (6/97); Czech Republic - $7,3 billion (6/97); Estonia - $800 million (6/97); Hungary (6/97) - $16,2 billion; Kazakhstan - (96) $6,3 billion; Kirgizstan - (96) $276 million; Latvia - (6/97) $860 million; Lithuania - (6/97) $ 762 million; Moldavia - (96) $167 million; Poland - (6/97) $16,3 billion; Romania - (6/97) $2.4 billion; Russia (6/97) - $7,3 billion, Slovakia - (6/97) $1 billion; Slovenia - (5/97) $1,7 billion; Tadjikistan - (96) $47 million; Turkmenistan (96) - $544 million; Ukraine - (9/97) $1,6 billion; Uzbekistan - (96) $320 million; Yugoslavia (97) - $1 billion.

Quote:In the past 5-6 years, the world's most famous banks opened branch offices in almost every state in Central and Eastern Europe. Except in Macedonia.
Citibank, Creditanstalt, ING-Barings, Deutsche Bank, Bank Austria, Bayerische Vereinesbank and others opened branch offices in the Czech Republic. Citibank, ABN Amro, Unicbank and others in Hungary. Citibank, ABN Amro in Romania. Volks Banken Creditenstalt, CSOB and others in Slovakia. In Slovenia, Bank Austria, Societe Generale, Volks Banken and others have opened shop. Chase Manhattan in Uzbekistan, ING Bank, Raifeisen Bank, Dresdner Bank, Societe Generale, Xios Bank, National Bank of Greece and Ionian Bank in Bulgaria and so on. In Bulgaria, for example, there are a lot of joint ventures with foreign banks, as well: Post Bank (Bulgarian Japanese Bank/Nomura) Bulgarian-American Credit Bank, First Investment Bank (Bulgarian and EBRD capital), OBB (Bulgarian, American and EBRD capital), Bayerische Bulgarische Handelsbank (Bulgarian-German capital), Euro Bank (Bulgarian-Czech capital) and so on. Even in Albania

Quote:There are many companies of this kind in Romania, Russia, Bulgaria, Croatia and in other countries. Except in Macedonia.

Quote:Sam: I couldn't agree more with your concluding remarks. The regional instability and its chequered history is maybe 10% of the explanation, in my view. Slovenia was part of Yugoslavia, even involved in fighting, initially. Still, it cleverly distanced itself from its former co-federates and identified itself with Europe. The result was prosperity for Slovenia in the middle of the worst ethnic war in the last 50 years. Similarly, Bulgaria and Albania are in the same region as Macedonia and so are Croatia, Romania. All these countries (Albania until recently) enjoyed large inflows of foreign investments despite their regional affiliation. In Russia and India, governments collapse monthly. In Russia, Georgia, foreign businessmen are even often murdered. In all of them, foreign investment is booming. Money seems to be an incentive stronger than life. But foreign investors must be convinced that money is here to be made. They haven't been, hitherto.
........

http://samvak.tripod.com/nm059.html ето го цялото взето от книгата Foreign Investments and Macedonia – Science or Fiction?

A Dialogue Between Nikola Gruevski
and Sam Vaknin, Ph.D.

П.С.Това е от времето преди да влезем в ЕС...Sepotsmeva
16-03-2010, 10:10 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(16-03-2010, 10:10 PM)raspberry Wrote:
(13-03-2010, 06:26 PM)demmian Wrote:

Е па доста по-просперитетна страна е от някои други ...(не визирам конкретно македония) Ето днеска откриха най-големия мол на балканите в София ако беха толкова бедни хората едва ли щяха да го строят Sepotsmeva иначе да България не е в цветущо положение, но малко по малко се оправя Icon_wink мерси не се притеснявай за нас Se_klanjam

Ето едно старо интервю с груевски (на него поне сигурно вярваш)
Quote:Nikola: Business Central Europe, the leading regional business magazine, in the 1997/8 Annual published information regarding foreign investments in the 27 countries in transition in Central and Eastern Europe. Macedonia is on the last position with 30 million $ (although the December takeover of Makstil is not taken into account here). The data for the other countries are:
- Albania $298 million (1996 figures); Armenia - $44 million (1996); Azerbaijan - $987 million; Belorussia - $110 million; Bulgaria - $1,2 billion (6/97); Croatia - $827 million (6/97); Czech Republic - $7,3 billion (6/97); Estonia - $800 million (6/97); Hungary (6/97) - $16,2 billion; Kazakhstan - (96) $6,3 billion; Kirgizstan - (96) $276 million; Latvia - (6/97) $860 million; Lithuania - (6/97) $ 762 million; Moldavia - (96) $167 million; Poland - (6/97) $16,3 billion; Romania - (6/97) $2.4 billion; Russia (6/97) - $7,3 billion, Slovakia - (6/97) $1 billion; Slovenia - (5/97) $1,7 billion; Tadjikistan - (96) $47 million; Turkmenistan (96) - $544 million; Ukraine - (9/97) $1,6 billion; Uzbekistan - (96) $320 million; Yugoslavia (97) - $1 billion.

Quote:In the past 5-6 years, the world's most famous banks opened branch offices in almost every state in Central and Eastern Europe. Except in Macedonia.
Citibank, Creditanstalt, ING-Barings, Deutsche Bank, Bank Austria, Bayerische Vereinesbank and others opened branch offices in the Czech Republic. Citibank, ABN Amro, Unicbank and others in Hungary. Citibank, ABN Amro in Romania. Volks Banken Creditenstalt, CSOB and others in Slovakia. In Slovenia, Bank Austria, Societe Generale, Volks Banken and others have opened shop. Chase Manhattan in Uzbekistan, ING Bank, Raifeisen Bank, Dresdner Bank, Societe Generale, Xios Bank, National Bank of Greece and Ionian Bank in Bulgaria and so on. In Bulgaria, for example, there are a lot of joint ventures with foreign banks, as well: Post Bank (Bulgarian Japanese Bank/Nomura) Bulgarian-American Credit Bank, First Investment Bank (Bulgarian and EBRD capital), OBB (Bulgarian, American and EBRD capital), Bayerische Bulgarische Handelsbank (Bulgarian-German capital), Euro Bank (Bulgarian-Czech capital) and so on. Even in Albania

Quote:There are many companies of this kind in Romania, Russia, Bulgaria, Croatia and in other countries. Except in Macedonia.

Quote:Sam: I couldn't agree more with your concluding remarks. The regional instability and its chequered history is maybe 10% of the explanation, in my view. Slovenia was part of Yugoslavia, even involved in fighting, initially. Still, it cleverly distanced itself from its former co-federates and identified itself with Europe. The result was prosperity for Slovenia in the middle of the worst ethnic war in the last 50 years. Similarly, Bulgaria and Albania are in the same region as Macedonia and so are Croatia, Romania. All these countries (Albania until recently) enjoyed large inflows of foreign investments despite their regional affiliation. In Russia and India, governments collapse monthly. In Russia, Georgia, foreign businessmen are even often murdered. In all of them, foreign investment is booming. Money seems to be an incentive stronger than life. But foreign investors must be convinced that money is here to be made. They haven't been, hitherto.
........

http://samvak.tripod.com/nm059.html ето го цялото взето от книгата Foreign Investments and Macedonia – Science or Fiction?

A Dialogue Between Nikola Gruevski
and Sam Vaknin, Ph.D.

П.С.Това е от времето преди да влезем в ЕС...Sepotsmeva

Ако Македонија не се демократизира т.е. не се ослободи од српското влијание, бргу ке дојде време кога нашите граѓани ке одат во Бугарија на работа.И, тоа одење, за жал, ке биде во еден правец...како многу пати досега.
17-03-2010, 07:00 AM
Reply
basilius_2 Offline
Moderator

Vidi Hristo ako po demokratizacija se zalagas za vlast na pravoto, togas ti cestitam si naprednal vo mislenjeto. Ako sakame investicii vo Makedonija treba da se rascisti so kriminalot, lustracijata da se sprovede.
Demian, problem vo Makedonija e sto drzavata ne stvori vistinski pravni uslovi za nejzina ekonomska pa i politicka nezavisnot.Ne postoi pa i uslovi da se otvorat i da rabotat privatni pretprijatija, a kamoli li za investicii. Ako saka Makedonija saka da stvori lojalnost sprema drzavata nema problem, no toa da ne go pravi vo interest na mnogu malku luge, tuku vo interest na site so toa ke vospostavi vistinski vrednosti pa i efikasen praven sistem. So toa sto Makedonija kako drzava se zadolzuva vo stranstvo e stavena vo istiot rang so Afrikanskite i Bliskoistocnite drzavi.
17-03-2010, 02:06 PM
Reply