Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
TATAP Offline
турко-монгол

Пжт,ти си арен Македонец! Icon_razz
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
07-01-2013, 10:03 PM
Website Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(07-01-2013, 09:25 PM)Пѫт Wrote:
(07-01-2013, 07:50 PM)Zoograf Wrote: Пѫт, се е тоа ОК што го напиша, јас мислев слично до неодамна, но што ако на Бугарија (не обичниот народ, туку круговите кое владеат или имаат големо влијание), воопшто не и одговара добри односи со Македонија? Во тој контекст, се има логика. Па белки не се толку глупави да одат контра нивните интереси 20 години?

На пример, откако бргу имаат разбрано дека некаква ре-бугаризација нема голема шанса, зошто да не ја користат како вреќа за удирање од време на време? А тоа значи две работи, или Македонија ке мора да клекне, понижена и на колена да бара простување за некакви гревови кои воопшто не ги починела, и ќе мора да прифати диктат, или ќе се распадне па после навали народе, секој сосед нека си земе колку може. Во двата случаја Бугарија добива нешто. А што ќе се случи ако се доближиме, тоа ќе значи не само ревидирање на историја кај нас туку и кај нив, што значи конкретно крај на кариера и кредибилитет на доста луѓе таму но и се отвараат некои други прашања. Значи во тој случај нешто се губи, а во случај на антагонизација не.

Та така, ако треба нешто да се заташка кај нив, или малку да се поправи рејтинг за без пари, тогаш избери на слепо, личност или случка и брендирај го како провокација од глупавите фироми. Ова сигурно има повеќе логика кога работите одат економски лошо, а тоа се последните пар години кои се совпаѓаат со зголемена ирационалност и нивна и од наша страна.

Инаку за повод секогаш ќе се најде нешто, сигурен сум дека во македонските затвори има барем 20-ина бугарски државјани од разни причини (како што сигурно и во бугарски затвори има барем 20-ина мак. државјани). Избери еден, дај му спин во медиумите дека лежи во Идризово, само зшто е од б'лгарска самосвест и ете ти гориво, вечно подгрејавање на истата сарма. Или земи било каква прослава или изложба на нешто од пред 1944 и претстави го како провакација, бидејки нели, немаме историја и паднати сме од Марс.

Не бе човеку, ти на мене дефинитивно си ми мисловен двојник Icon_razz

+1
Добро кажано и добро формулирано.
Let me hear you make decisions without your television.
08-01-2013, 12:09 AM
Reply
Valkanizater Offline
Senior Member

С някои от нещата казани по-горе съм съгласен, с други - не...

На мен - все пак - ми се струва, че културният и образователният обмен между двете държави и сега е на ниво – отразява се от медии, задава позитивен тон. Вижте колко оперни изпълнители, музиканти и т.н. гастролират в Скопие и в София; колко изложби ...Има и между-училищни програми и т.н.
Вероятно може и повече – но и това, което имаме - като че ли не получава достатъчно публичност, подценява се.
Дискусията в Червената къща е в този положителен - мисля – контекст...Не знам какво точно означава „соросоид” – звучи обаче като "сърбо-комуняр", "бугараш" или "клет шиптар" – а с тия предрасъдъци – за никъде ...

Между-държавните документи са ОК – поне така казват – какво повече? Договор за добросъседство - не мисля, че е нужен; но подновяване на спогодбата от 1999 г. - това сигурно ще е ОК?

И аз намерих по-скоро за точен анализа на Груевски при Янко – в частта му за македоно-българските отношения...И въобще – ако трябва да съм откровен – Цървенковски и опозиция не изглежда да са от категорията на Груевски...И сега - какво ?

Ако в България има някакви опасения – те са, че когато Македония влезе в ЕС - ще ни почне по пълна програма – от Кирил и Методий и Самуил до Гоце Делчев и Вапцаров ...и тези скромни дискурси за това чий ярбол на Деве баир е по-висок /изречени от някое локално гуру и препечатани от чужди медии.../ ще отекнат в Брюксел и то съвсем не на шега – и не мисля, че тези български страхове са без основания...

Македонските опасения – те вече са реалност – и тази реалност е промяна на бг позиция – ако въобще е имало позиция, та да говорим за промяна...А в тези неща има инерция – и нещото случи ли се – край – забрави – ще трябват години за да се поправи белята...

Иначе казано - сега сме в ерата „Груевски – Борисов” на македоно-българските отношения – какво друго може да се очаква – освен мерене на ярболите...
08-01-2013, 12:27 AM
Reply
nescafe Offline
Member

(07-01-2013, 07:50 PM)Zoograf Wrote: Пѫт, се е тоа ОК што го напиша, јас мислев слично до неодамна, но што ако на Бугарија (не обичниот народ, туку круговите кое владеат или имаат големо влијание), воопшто не и одговара добри односи со Македонија? Во тој контекст, се има логика. Па белки не се толку глупави да одат контра нивните интереси 20 години?

На пример, откако бргу имаат разбрано дека некаква ре-бугаризација нема голема шанса, зошто да не ја користат како вреќа за удирање од време на време? А тоа значи две работи, или Македонија ке мора да клекне, понижена и на колена да бара простување за некакви гревови кои воопшто не ги починела, и ќе мора да прифати диктат, или ќе се распадне па после навали народе, секој сосед нека си земе колку може. Во двата случаја Бугарија добива нешто. А што ќе се случи ако се доближиме, тоа ќе значи не само ревидирање на историја кај нас туку и кај нив, што значи конкретно крај на кариера и кредибилитет на доста луѓе таму но и се отвараат некои други прашања. Значи во тој случај нешто се губи, а во случај на антагонизација не.

Та така, ако треба нешто да се заташка кај нив, или малку да се поправи рејтинг за без пари, тогаш избери на слепо, личност или случка и брендирај го како провокација од глупавите фироми. Ова сигурно има повеќе логика кога работите одат економски лошо, а тоа се последните пар години кои се совпаѓаат со зголемена ирационалност и нивна и од наша страна.

Инаку за повод секогаш ќе се најде нешто, сигурен сум дека во македонските затвори има барем 20-ина бугарски државјани од разни причини (како што сигурно и во бугарски затвори има барем 20-ина мак. државјани). Избери еден, дај му спин во медиумите дека лежи во Идризово, само зшто е од б'лгарска самосвест и ете ти гориво, вечно подгрејавање на истата сарма. Или земи било каква прослава или изложба на нешто од пред 1944 и претстави го како провакација, бидејки нели, немаме историја и паднати сме од Марс.

Аз пък не съм съгласен. Icon_razz

1. За да е вярно това, трябва да допуснем, че няколко български правителства могат да водят последователна политика за каквото и да е, да не говорим за Македония. До сега няма никакви доводи, че българските политици са способни на такъв подвиг. Единственото изключение беше между 1997 и 2007, когато имаше консенсус, че искаме да хармонизираме вътрешната си политика с ЕС и тогава България се пооправи - не знам дали политиката е била добра, но това, че беше последователна и предсказуема за нас беше достатъчно добро. Ето, сега ще има референдум за АЕЦ - нещо много по-важно за България, отколкото македонските отношения - и гледаме как политиците си менят мнението всеки ден.
Погледнете вашите политици - днешни, предишни, власти, опозиция - помислете дали са способни да водят последователна политика за 10-20 години по какъвто и да е въпрос. Нашите гении са същите. Обикновено при тях нещата се обясняват по-лесно с глупост и некомпетентност, отколкото с конспирация.

2. Това не знам дали е добра новина за Македония (за България със сигурност не е). Когато няма последователна политика към Македония:
- българското правителство става малко непредсказуемо. Може изведнъж да се сети за някакъв проблем, който не е бил поставян преди това.
- политиката към Македония става част от текущи вътрешни приоритети, например избори или икономически проблеми. Тези две неща обясняват и наблюденията на Зограф.
- поведението на Македония не може да повлияе много на българската политика

3. Все пак нещата може би не са толкова черни - когато няма последователна политика, нито пък конспирация, е възможно малък натиск да наклони везните в една или друга посока.

Напълно си представям как Дарко прави позитивен филм за "Бистришките тигри" (третодивизионен отбор, където играе нашият премиер и го вози с правителствения самолет), как побеждава отбора на немския военен клуб в София през 1943 г. и Бойко Борисов излиза на сутринта по телевизията и казва на скъпите избиратели, че не може да остави македонските братя извън Европа. Само трябва Катарина Ивановска да играе във филма и не карайте премиера да си реже пръста за побратимяване. И непременно Катарина Ивановска.

4. Може пък нещата да са още по-черни - да се окаже, че липсва дори минимален натиск за влизане на Македония в ЕС. Анализаторите казват, че ЕС бил в криза, нямал апетит за разширяване.

08-01-2013, 06:28 AM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(07-01-2013, 01:51 PM)Пѫт Wrote:
(06-01-2013, 06:03 PM)nescafe Wrote: нямам никакви роднини в Македония и не смятам македонците за братя.

Не бе, јас тоа според реториката на бугарските националисти. Нели имаше еден билборд таму „Добре дошли, македонски братја“ или така нешто...Во тој контекст. Не те терам да си го пресечеш прстот и да се братимиме, без грижи.

Quote:Седнах да чета, защото съм любопитен, имам свободно време по празниците и защото получих неочакван дълъг и гневен мейл от колега и приятел от Скопие, когото не можах да разбера чисто по човешки.

Не разбирам, каква врска има ова со мене?

Quote:2. Като лаик - от съвсем повърхностен поглед ми се струва, че в Македония обръщат повече внимание на историята и езика, отколкото в България. Влезте в най-големите интернет форуми – навсякъде най-много теми и мнения има в раздела „секс и любов” (и Слава Богу!), но в македонските като че ли на второ място е твърдо историята, докато в българските тя е далеч, далеч назад.

Зборуваш како лаик, се разбира...Тоа така ти се чини бидејќи Бугарите најмногу ги посетуваат тие македонски форуми.

Quote:И все пак – какво толкова. Не се обиждайте, но Македония в момента не представлява непосредствена заплаха за териториалната цялост на България, нито пък за самосъзнанието на населението ни.

А во тоа ли било целата работа? Грчки логос.

Quote:
Наистина сериозният проблем според мен е, че представяйки систематично македонският народ като вечен и неизменен от античността до днес, останал непроменен от множеството държави и империи тук, а държавата Македония като негова извечна мечта - историците не дават никаква, дори теоретична възможност на албанци, власи, турци и пр. да си представят, че могат дори след 1000 години да станат истинска част от истинската Македония. Няма да го развивам това повече, умни хора сте. В България казваме „каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи”.

Не знам каква литература читаш, но Донски не е официјалната историографија на Македонија. И Божо и оној Пламен Цветков пишуваа некакви теории дека Бугарите настанале од бракот помеѓу Александар и Роксана, така што тоа што тука се обидуваш да се убедиш самиот себе а и нас дека историјата е од есенцијално значење за Македонците нема врска. А јазикот е средство со кое се служиме да комуницираме, најмногу одговара на нашите потреби бидејќи е изграден врз база на говорите кои се најзастапени во Македонија и е симбол на нашата државност, како што е и црквата на пример. Просто и едноставно. И токму тоа е тоа што им пречи на Бугарите, сум се уверил во тоа безброј пати, некои дури и си го кажуваат, кога ќе ги прашам: „абе видете трнскиот говор каков е, што трубите дека македонскиот е србизиран?“ одговорот е: „бидејќи сте многу посебни, затоа.“

Вие двамата сладури - ти и Зографа имам предвид - няма ли един ден да направите опит да разгледате отношенията ни в контекста на македонската политика към България от 91 насам. For a change Icon_question
Без Ботев няма България
08-01-2013, 07:24 AM
Reply
Басарбовски Offline
Junior Member
**

Quote:Вие двамата сладури - ти и Зографа имам предвид - няма ли един ден да направите опит да разгледате отношенията ни в контекста на македонската политика към България от 91 насам. For a change Icon_question
Айде не ги надценявай -
Quote:А тоа значи две работи, или Македонија ке мора да клекне, понижена и на колена да бара простување за некакви гревови кои воопшто не ги починела
Като го чета пжт македонизма с мед да го намажеш, а бугарштината валкана, валкана.... Само след "ветото" на алл бг изписа един малък роман на тема "колко погрешна е бугарската политика кон Македония". Македонец с тапия както викате вие. Със зографа са си лика прилика -
Quote: треба нешто да се заташка кај нив, или малку да се поправи рејтинг за без пари
То бива самобендисаност, ама чак пък и толкоз? Покажи някое изтражуване как се е дигнал рейтинга на някой политик (или партия), който е втвърдил позицията към манупулациите, провокациите и антибългаризма ви. Що не направят пжт и зограф идна тема за българските медии за Македония и да сравняваме. Или
Quote:Инаку за повод секогаш ќе се најде нешто, сигурен сум дека во македонските затвори има барем 20-ина бугарски државјани од разни причини (како што сигурно и во бугарски затвори има барем 20-ина мак. државјани). Избери еден, дај му спин во медиумите дека лежи во Идризово, само зшто е од б'лгарска самосвест и ете ти гориво, вечно подгрејавање на истата сарма. Или земи било каква прослава или изложба на нешто од пред 1944 и претстави го како провакација, бидејки нели, немаме историја и паднати сме од Марс.

Посочи някой македонец, който лежи в български затвори.Посочи една публикация от сорта на "Кандитатът за председател на еди кой си съд има македонски пасош", написана в стила "ама как може". Дай един пример за македонска история преди 1945. Ама да не е като оная тема, дето вчера се отвори на алл бг като отговор на поредните манипулации и провокации на пжтчо -
"Лъжите на братъчедите за колежите на "македонци" в Поречието". Каква се оказа тя -
Quote:Защо например убития Тасе Конески – свештеник, от с. Крапа, който организирал Поречани срещу четата на българския войвода Даме Груев е ваш, демек македонец, а Даме Груев и той е ваш?

От една страна твърдите, че имало етническо прочистване и българи трепели македонци, а от друга, че и двете страни били ваши, демек и българите (Груев) и сърбоманите (Коеневич) били ваши.

Сърбоманите от Поречието се организирали в чети и българските комити, начело с Делчев ги трепели и днес българите са виновни, щото убивали македонци. Един шумадиец утрепал в Прилеп местен, приятеля на баща си, който пазел пред полицейското управление и айдеее, национален празник на РМ - ден на всенародното въстание.
Само лъжи и лицемерие, като си мислите, че в цял свят трева пасат и ядат доматите с колците.
И отговра на пжтчо
Quote:Затоа што Бугарите се секогаш виновни за се'. Имаш ли нешто против?

Зограф, за тая история ли говориш и този модел на обсъждане на спорните теми и примиряване на различните гледни точки ли смятате за правилен и безгрешен от ваша страна????? Под "ваша" имам предвид не на всички Македонци, а на тези, които споделят вижданията на пжт и зограф. Така де, да не се обиди някой.

(This post was last modified: 08-01-2013, 09:53 AM by Басарбовски.)
08-01-2013, 09:51 AM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

Както стана модерно напоследък , да си пренеса едно мнение от друг форум Icon_razz

Е за това пак ще получите вето , брат . И то съвсем заслужено .
Цитирате ми някакви изложби , истории и незначителни теми , а най-чувствителната тема по , която ни атакувате е именно еврейския въпрос. Повярвай ми , че за това поне знам какво говоря и ако за друго да не съм компетентен. Музеи , филми , стотици публикации- милиони евро брат. Удряте право в 10 ятката на много чувствително място , за което е трудно да отговориш без да бъдеш обвинен от кой ли не , в какво ли не. Въпросът е вие какво печелите от това ?

Како беа ликвидирани македонските Евреи (1)

http://utrinski.com.mk/?ItemID=70B77F36E...AA19D9E819

Това е "новинар" , който през живота си не е писал на друга тема освен против Бълтария.

10% от енергията , която хабиш тук , използвай по вашите форуми да се опиташ вашите бакии да изправиш. Да се видит ТУК , че ТАМ има хора , които мислят различно.Щото аз примерно като избирам за кой ще гласувам напролет , единият ми ориентир ще бъде , кой ще ми обещае , че отново ще ви плесне през гъза.
Без Ботев няма България
08-01-2013, 12:34 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Гној, смени ми го и тука никот ако сакаш во Пат. Мерси предзаварително.
08-01-2013, 12:37 PM
Reply
nescafe Offline
Member

(08-01-2013, 07:24 AM)Топорчо Wrote: Вие двамата сладури - ти и Зографа имам предвид - няма ли един ден да направите опит да разгледате отношенията ни в контекста на македонската политика към България от 91 насам. For a change Icon_question

Недей така бе, Топорчо. За някои хора македонско-българските отношения е full time job, за други - Голямата Мисия, човек не бива лекомислено да им посяга на поминъка или на смисъла на живота. Съчувствие, съпричастност, разбиране.

Още повече, че за Път всички българи са на едно лице.
08-01-2013, 12:39 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Една интересна работа - сите велите Бареков, Божо, Каракачанов и ко. не се релевантни во бугарската политика и креирањето на јавното мнение, а од друга страна, до пред една година кои зборуваа по този вапрос, имено по македонскија вапрос? Интересен вапрос....Icon_razz
08-01-2013, 12:55 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(08-01-2013, 12:37 PM)Пѫт Wrote: Гној, смени ми го и тука никот ако сакаш во Пат. Мерси предзаварително.
Не можам да менувам никови. Да можев, ќе ти го сметев во Шмат. Da_ne_si_lud Smajlito Ај ќе пратам абер кај администрејшн естаблишмент.
Let me hear you make decisions without your television.
08-01-2013, 01:07 PM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(08-01-2013, 12:55 PM)Пѫт Wrote: Една интересна работа - сите велите Бареков, Божо, Каракачанов и ко. не се релевантни во бугарската политика и креирањето на јавното мнение, а од друга страна, до пред една година кои зборуваа по този вапрос, имено по македонскија вапрос? Интересен вапрос....Icon_razz

Вкарваш ни думи в устите ( па убаво че там а не другаде Icon_razz ) , правиш някакво заключение базирано на твое си мнение , наблюдение , кое е меко казано субективно , задаваш и въпрос . Поне да му беше отговорил. В Македония кой говори по българския въпрос , има ли такива , няма ли. Давай да почваме да мериме кой за кого повече говори. С ясни критерии. Никой няма да се съгласи щото резултатът е ясен

Без Ботев няма България
08-01-2013, 01:10 PM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(08-01-2013, 01:07 PM)Gnoj Wrote:
(08-01-2013, 12:37 PM)Пѫт Wrote: Гној, смени ми го и тука никот ако сакаш во Пат. Мерси предзаварително.
Не можам да менувам никови. Да можев, ќе ти го сметев во Шмат. Da_ne_si_lud Smajlito Ај ќе пратам абер кај администрејшн естаблишмент.

До баш пезевенка или до помощник бабаитите ? Icon_razz
Без Ботев няма България
08-01-2013, 01:11 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Е сега па ти, малку вие не напаѓате, па уште да почнеме и ние самите да се напаѓаме. Имате доста чудна претстава за спортско однесување. Еве конкретно, нели токму ти кажа дека овие погоре спомнатите биле маргиналци во БГ општество? Или се лажам?
08-01-2013, 01:13 PM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(08-01-2013, 01:13 PM)Пѫт Wrote: Е сега па ти, малку вие не напаѓате, па уште да почнеме и ние самите да се напаѓаме. Имате доста чудна претстава за спортско однесување. Еве конкретно, нели токму ти кажа дека овие погоре спомнатите биле маргиналци во БГ општество? Или се лажам?

За Бареков не бих каза.

Сега ме разнежи и си спомних една история с Бареков. Моят първи братовчед с когото като малки живеехме заедно беше в един клас с Бареката.Той също е пловдивчанин като мен и учеше в Патриарха бившата Лиляна Димитрова до 7 клас. Отвреме на време ме е взимал (братовчед ми - аз съм по-малък с 6 години ) да карам часове с него , с някакво оправдание , че няма кой да ме гледа и винаги ме слагаха да сядам до Бареката. Като казвам винаги - 3 или 4 пъти. Той беше най - тихичкия и най - кроткия от целия клас. Всички наоколо скачат , викат , ритат , смеят се - само той сериозен.
Това като лирично отклонение Icon_razz
Без Ботев няма България
08-01-2013, 01:23 PM
Reply
тракиецъ Offline
Member

(08-01-2013, 12:27 AM)Valkanizater Wrote: С някои от нещата казани по-горе съм съгласен, с други - не...

На мен - все пак - ми се струва, че културният и образователният обмен между двете държави и сега е на ниво – отразява се от медии, задава позитивен тон. Вижте колко оперни изпълнители, музиканти и т.н. гастролират в Скопие и в София; колко изложби ...Има и между-училищни програми и т.н.
Вероятно може и повече – но и това, което имаме - като че ли не получава достатъчно публичност, подценява се.
Дискусията в Червената къща е в този положителен - мисля – контекст...Не знам какво точно означава „соросоид” – звучи обаче като "сърбо-комуняр", "бугараш" или "клет шиптар" – а с тия предрасъдъци – за никъде ...

Между-държавните документи са ОК – поне така казват – какво повече? Договор за добросъседство - не мисля, че е нужен; но подновяване на спогодбата от 1999 г. - това сигурно ще е ОК?

И аз намерих по-скоро за точен анализа на Груевски при Янко – в частта му за македоно-българските отношения...И въобще – ако трябва да съм откровен – Цървенковски и опозиция не изглежда да са от категорията на Груевски...И сега - какво ?

Ако в България има някакви опасения – те са, че когато Македония влезе в ЕС - ще ни почне по пълна програма – от Кирил и Методий и Самуил до Гоце Делчев и Вапцаров ...и тези скромни дискурси за това чий ярбол на Деве баир е по-висок /изречени от някое локално гуру и препечатани от чужди медии.../ ще отекнат в Брюксел и то съвсем не на шега – и не мисля, че тези български страхове са без основания...

Македонските опасения – те вече са реалност – и тази реалност е промяна на бг позиция – ако въобще е имало позиция, та да говорим за промяна...А в тези неща има инерция – и нещото случи ли се – край – забрави – ще трябват години за да се поправи белята...

Иначе казано - сега сме в ерата „Груевски – Борисов” на македоно-българските отношения – какво друго може да се очаква – освен мерене на ярболите...

Груевски ще си мери ярбола с Борисов ???
PosPosPosPosPosPosPosPos

Изходът от подобно съревнование е ясен!

08-01-2013, 01:32 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(08-01-2013, 09:51 AM)Басарбовски Wrote: оная тема, дето вчера се отвори на алл бг като отговор на поредните манипулации и провокации на пжтчо -
"Лъжите на братъчедите за колежите на "македонци" в Поречието".

Лажеш. На алл.бг сите ме мразат и никој не би отворил тема поради мене. А и таа тема не е отворена поради мене. Значи пак лажеш..
Quote:И отговра на пжтчо [quote]Затоа што Бугарите се секогаш виновни за се'. Имаш ли нешто против?

Епа имаш ли нешто против? Icon_razz

08-01-2013, 03:07 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

Тешко е да бидеш Блгарин во Македонија:

[undefined=undefined]Полицијата „апси“ бугарски државјанства?

Објавено: пред 22 часа
Прочитано: 7218
Печати

Сподели со твоите пријатели!

Под оправдание за криминал, македонската полиција на 2 јануари годинава упаѓала во домови на македонски државјани кои се декларираат како Бугари и им ги барала личните документи „сомневајќи се во фалсификати“, алармираат членовите на Бугарскиот културен клуб во Скопје.
Полицијата, според наводите, упаднала во домовите на шест струмичани, кои имаат и македонско и бугарско државјанство, а биле нотарски овластени да застапуваат луѓе во постапка за задобивање бугарско државјанство. Потоа сите биле на 2-3 часовен распит во полицијата.
Наводно еден бил приведен демонстрантивно, со вреќа на главата. Според пишувањето, сите биле предупредени од полицијата да не се обидуваат да ја информираат бугарската амбасада.
Потоа приведените се пуштени без каква било документација, информира Бугарскиот културен клуб.
Во еден случај во домот каде што упаднала полицијата имало само малолетни деца. Кога татко им се вратил дома, бил информиран дека се прави претрес во неговиот дом. Откако се вратил во Струмица, продолжила проверката во неговата канцеларија, од каде биле одземени 22 готови бугарски пасоши, 22 лични карти и 30 комплети документи за барање бугарско државјанство.
Во друг случај, одземени се 52 уверенија за здравствена состојба издадени од Република Македонија, а во трет случај одземени се 20 медицински уверенија. На осомничените им било времено забрането да ја напуштаат Република Македонија.
Сите реагирале до БКК, оти сметале дека акциите се обид за заплашување на бугарските државјани со бугарска национална самосвест.[/undefined]

http://www.plusinfo.mk/vest/75143/Polici...zhavjanstv
08-01-2013, 03:14 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Уште едно дриблање на македонскиот и на бугарскиот народ, очигледно.
08-01-2013, 03:54 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(08-01-2013, 03:54 PM)Пѫт Wrote: Уште едно дриблање на македонскиот и на бугарскиот народ, очигледно.
Како мислиш “ дриблање“? Не си ми јасен!

08-01-2013, 03:58 PM
Reply