Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
nescafe Offline
Member

Благодаря на Пѫт за дългото и обмислено послание.

1. Две уточнения: първо, за съжаление съм лаик по темата за македонско-българските отношения. Темата е нова за мен, не представлявам българската външна политика, нямам никакви роднини в Македония и не смятам македонците за братя. Родителите ми имаха здраво, добро семейство, сигурен съм, че нямам непознати братя и сестри, най-малкото в Македония. Седнах да чета, защото съм любопитен, имам свободно време по празниците и защото получих неочакван дълъг и гневен мейл от колега и приятел от Скопие, когото не можах да разбера чисто по човешки.

Второ, за дискусията в Червената къща – не трябва да се преувеличава нейното значение. Тя не е елемент от някаква цялостна българска външна политика, освен ако не греша дълбоко. По значимост е пренебрежимо малка – горе-долу както нашите диалози в Котле.

2. Като лаик - от съвсем повърхностен поглед ми се струва, че в Македония обръщат повече внимание на историята и езика, отколкото в България. Влезте в най-големите интернет форуми – навсякъде най-много теми и мнения има в раздела „секс и любов” (и Слава Богу!), но в македонските като че ли на второ място е твърдо историята, докато в българските тя е далеч, далеч назад. В „кайгана” и „идивиди” съотношението между секс и история са някъде 6 : 5, докато в „дата.бг” е 10: 1, (а в „тийнпроблем”, който е горе-долу на интелектуалното ниво на „кайгана”, е някъде 100:1). Историята изглежда много важна в Македония дори на микро, всекидневно равнище. Включително във форумите, включително когато коментират съседни държави.

3. Защо историята е толкова важна за днешните македонци – това не мога да го разбера добре. Сега чета „История на македонския народ” (не съм стигнал до края). Тя се опитва да представи македонците като народ, стоящ извън времето и пространството, създаден в началото на историята и оцелял до днес, без да се смесва с околните народи и без да променя изначалните си характеристики. Някаква онтологична, а не социална категория.

Дотук няма лошо, всеки се забавлява както може, макар че по форумите това да изглежда не оригинално, масово забавление. Дори фин ум като Зограф релативизира „българи”, изтъквайки различните измерения на този термин в различни епохи и контексти (с което съм напълно съгласен) и сякаш оставя критичните си инструменти да почиват, когато стане дума за македонци.

4. Но тази история кара читателите да си представят и околните народи по същия начин, както македонците си представят себе си. Чак като започнах да я чета, разбрах защо често ни наричат „татари” – за такива хора няма разлика между 7, 17 и 27 век. Щом македонците са си същите както по времето на Александър, българите трябва да същите както при хан Аспарух, нали така? Следователно „татари”. Да допуснеш, че българите са се променили, че са сплав от етноси, би означавало и да допуснеш, че македонците може да не са същите както при Александър или Самуил, а това вече ще е чиста ерес. Ще кара читателя да мисли с главата си, опасна работа. А гърците май бяха цигани или, египтяни ли, не помня вече - но нещо съвсем праисторическо.

5. И по същата логика – да допуснеш, че македонците в миналото са били по някакъв начин свързани с българския народ, означава предизвикателство за цялата конструкция. Ще излезе, че македонският народ не е вечен и неизменен. Затова се боя, че антибългаризмът е необходима част от официалната модерна историография в Македония така, както е представена в „История на македонския народ”.

И все пак – какво толкова. Не се обиждайте, но Македония в момента не представлява непосредствена заплаха за териториалната цялост на България, нито пък за самосъзнанието на населението ни. Виж, ако Турция официално издигне арка „Тракия е наша” или нещо подобно – може и да си загубя съня, че дори да кандидатствам за зелена карта.
Да, дразня се като чета „История на македонския народ”, неприятно ми е, но не трябва да има свръхреакция – все едно ако някой шофьор те напсува на улицата, ти да тръгнеш да стреляш и да се избивате. Възрастни хора сме. Малка неприятност – малка реакция.

6. Наистина сериозният проблем според мен е, че представяйки систематично македонският народ като вечен и неизменен от античността до днес, останал непроменен от множеството държави и империи тук, а държавата Македония като негова извечна мечта - историците не дават никаква, дори теоретична възможност на албанци, власи, турци и пр. да си представят, че могат дори след 1000 години да станат истинска част от истинската Македония. Няма да го развивам това повече, умни хора сте. В България казваме „каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи”.

06-01-2013, 06:03 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(06-01-2013, 04:12 PM)Филибе Wrote:
(06-01-2013, 03:42 PM)Пѫт Wrote: Која всушност требаше да биде бугарската политика кон Македонија? Целосно отворање на бугарското општество кон македонското и РЕАЛНО гледање на нештата. На пример, често го цитирате Љубчо Георгиевски, при што секогаш ги цитирате оние делови каде што тој говори за србизираноста на македонското општество, но неговите критики кон Бугарија и бугарското општество воопшто не ги регистрирате. На пример, во интервјуто за бугарската телевизија тој вели дека Бугарија воопшто не вложила во инфраструктура кон Македонија, бугарски економски инвестиции во Македонија нема, нема културна размена, не доаѓаат бугарски уметници тука и македонски не одат во Бугарија. Во онаа емисијата за македонскиот јазик вели; „Да, точно е дека македонскиот јазик има претпрено српско влијание при што македонскиот е оддалечен од бугарскиот, но и во Бугарија се прави една голема грешка - преку негирањето на јазикот уште повеќе се оддалечуваат луѓето од двете страни на границата и уште повеќе нема да се разбираат.“ Што значи ова? Со игнорирањето на македонската литература, македонската современа и народна и забавна музика, печат итн. Бугарите немаат никаков допир со Македонецот и македонскиот јазик, и уште, си создаваат некаква идилична слика дека до 1945 година Македонците зборувале исто како и Бугарите, но потоа дошол Блаже Конески и со магично стапче го сменил јазикот. Но тоа воопшто не е така - читајте го Цепенков.

Значи, наместо како што кажав, да се работи на целосно отворање на општествата едно кон друго и на културен и на инфраструктурен и економски план во еден позитивен европски дух, наместо да се организираат средби и манифестации на ученици од Бугарија и Македонија; наместо на пример да се каже - да нашите браќа од другата страна имале тешка историја, но сепак се избориле за нешто свое, дај да видиме што имаат; наместо запознавање на едни со други такви какви што сме, се отиде кон едно атавистичко, застарено и негативистичко гледање на нештата кое во никој случај не може да вроди со плод. Значи, наместо да се тргне од темелите па нагоре, вие тргнавте од покривот надолу со, според мене, глупави барања да сме славеле заеднички празници. Дружба на сила се вели тоа.

Bravo, Пѫт! Много точно казано.Bravo

+1

06-01-2013, 06:10 PM
Reply
nescafe Offline
Member

Благодаря на Пѫт за обмисленото, подробно описание.
Две уточнения: първо, за съжаление съм лаик по темата за македонско-българските отношения. Темата е нова за мен, не представлявам българската външна политика, нямам никакви роднини в Македония и не смятам македонците за братя. Родителите ми имаха здраво, добро семейство, сигурен съм, че нямам непознати братя и сестри, най-малкото в Македония.
Второ, за дискусията в Червената къща – не трябва да се преувеличава нейното значение. Тя не е елемент от някаква цялостна българска външна политика, освен ако не греша дълбоко. По значимост е пренебрежимо малка – горе-долу както нашите диалози в Котле.

Пѫт, боя се, че ако разбираме под „реално” гледане нещо противоположно на историческото и романтическото, България е малко по-близо до него. Ако не държавата, то поне българското общество.

1. Като лаик - от съвсем повърхностен поглед ми се струва, че в Македония обръщат повече внимание на историята и езика, отколкото в България. Влезте в най-големите интернет форуми – навсякъде най-много теми и мнения има в раздела „секс и любов” (и Слава Богу!), но в македонските като че ли на второ място е твърдо историята, докато в българските тя е далеч, далеч назад. В „кайгана” и „идивиди” съотношението между секс и история са някъде 6 : 5, докато в „дата.бг” е 10: 1, (а в „тийнпроблем”, който е горе-долу на интелектуалното равнище на „кайгана”, е някъде 100:1). Историята изглежда много важна в Македония дори на микро, всекидневно равнище.

2. Защо историята е толкова важна за днешните македонци – това не мога да го разбера добре. Сега чета „История на македонския народ” (не съм стигнал до края). Тя се опитва да представи македонците като народ, стоящ извън времето и пространството, създаден в началото на историята и оцелял до днес, без да се смесва с околните народи и без да променя изначалните си характеристики. Някаква онтологична, а не социална категория.
Дотук няма лошо, всеки се забавлява както може, макар че по форумите това да изглежда не оригинално, масово забавление. Дори фин ум като Зограф релативизира „българи”, изтъквайки различните измерения на този термин в различни епохи и контексти (с което съм напълно съгласен) и сякаш оставя критичните си инструменти да почиват, когато стане дума за македонци.

3. Но тази история кара читателите да си представят и околните народи по същия начин, както македонците си представят себе си. Чак като започнах да я чета, разбрах защо често ни наричат „татари” – за такива хора няма разлика между 7, 17 и 27 век. Щом македонците са си същите както по времето на Александър, българите трябва да същите както при хан Аспарух, нали така? Следователно „татари”. Да допуснеш, че българите са се променили оттогава, че са сплав от етноси, би означавало и да допуснеш, че македонците може да не са същите както при Александър или Самуил, а това вече ще е чиста ерес. Ще кара читателя да мисли с главата си, опасна работа. А гърците май бяха цигани или, египтяни ли, не помня вече. Макар че например Франция носи името на германско племе, без французите да се чувстват германци и доколкото имам впечатления от тях, май наистина не са германци.

4. И по същата логика – да допуснеш, че македонците в миналото са били по някакъв начин свързани с българския народ, означава предизвикателство за цялата конструкция. Ще излезе, че македонският народ не е вечен и неизменен. Затова се боя, че антибългаризмът е необходима част от официалната модерна историография в Македония така, както е представена в „История на македонския народ”.

И все пак – какво толкова. Не се обиждайте, но Македония в момента не представлява непосредствена заплаха за териториалната цялост на България, нито пък за самосъзнанието на населението ни. Виж, ако Турция официално издигне арка „Тракия е наша” или нещо подобно – може и да си загубя съня, че дори да кандидатствам за зелена карта.
Да, дразня се като чета „История на македонския народ”, неприятно ми е, но не трябва да има свръхреакция – все едно ако някой шофьор те напсува на улицата, ти да тръгнеш да стреляш и да се избивате. Възрастни хора сме. Малка неприятност – малка реакция.

5. Наистина сериозният проблем според мен е, че представяйки систематично македонският народ като вечен и неизменен от античността до днес, останал непроменен от множеството държави и империи тук, а държавата Македония като негова извечна мечта - историците не дават никаква, дори теоретична възможност на албанци, власи, турци и пр. да си представят, че могат дори след 1000 години да станат истинска част от истинската Македония. Няма да го развивам това повече, умни хора сте. В България казваме „каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи”.

И така, коментарът на един лаик – историко-романтичното отношение е по-разпространено в Македония, отколкото в България; има го и в двете страни. То може да навреди на отношенията между държавите, макар че не би трябвало да е така. По-голямата опасност е другаде.
(This post was last modified: 06-01-2013, 06:14 PM by nescafe.)
06-01-2013, 06:14 PM
Reply
nescafe Offline
Member

Извинявайте, нещо стана и постът ми излезе два пъти. Може ли модераторът да изтрие единият? Благодаря предварително.
06-01-2013, 07:00 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(06-01-2013, 06:03 PM)nescafe Wrote: нямам никакви роднини в Македония и не смятам македонците за братя.

Не бе, јас тоа според реториката на бугарските националисти. Нели имаше еден билборд таму „Добре дошли, македонски братја“ или така нешто...Во тој контекст. Не те терам да си го пресечеш прстот и да се братимиме, без грижи.

Quote:Седнах да чета, защото съм любопитен, имам свободно време по празниците и защото получих неочакван дълъг и гневен мейл от колега и приятел от Скопие, когото не можах да разбера чисто по човешки.

Не разбирам, каква врска има ова со мене?

Quote:2. Като лаик - от съвсем повърхностен поглед ми се струва, че в Македония обръщат повече внимание на историята и езика, отколкото в България. Влезте в най-големите интернет форуми – навсякъде най-много теми и мнения има в раздела „секс и любов” (и Слава Богу!), но в македонските като че ли на второ място е твърдо историята, докато в българските тя е далеч, далеч назад.

Зборуваш како лаик, се разбира...Тоа така ти се чини бидејќи Бугарите најмногу ги посетуваат тие македонски форуми.

Quote:И все пак – какво толкова. Не се обиждайте, но Македония в момента не представлява непосредствена заплаха за териториалната цялост на България, нито пък за самосъзнанието на населението ни.

А во тоа ли било целата работа? Грчки логос.

Quote:
Наистина сериозният проблем според мен е, че представяйки систематично македонският народ като вечен и неизменен от античността до днес, останал непроменен от множеството държави и империи тук, а държавата Македония като негова извечна мечта - историците не дават никаква, дори теоретична възможност на албанци, власи, турци и пр. да си представят, че могат дори след 1000 години да станат истинска част от истинската Македония. Няма да го развивам това повече, умни хора сте. В България казваме „каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи”.

Не знам каква литература читаш, но Донски не е официјалната историографија на Македонија. И Божо и оној Пламен Цветков пишуваа некакви теории дека Бугарите настанале од бракот помеѓу Александар и Роксана, така што тоа што тука се обидуваш да се убедиш самиот себе а и нас дека историјата е од есенцијално значење за Македонците нема врска. А јазикот е средство со кое се служиме да комуницираме, најмногу одговара на нашите потреби бидејќи е изграден врз база на говорите кои се најзастапени во Македонија и е симбол на нашата државност, како што е и црквата на пример. Просто и едноставно. И токму тоа е тоа што им пречи на Бугарите, сум се уверил во тоа безброј пати, некои дури и си го кажуваат, кога ќе ги прашам: „абе видете трнскиот говор каков е, што трубите дека македонскиот е србизиран?“ одговорот е: „бидејќи сте многу посебни, затоа.“

07-01-2013, 01:51 PM
Reply
nescafe Offline
Member

Книгата, която цитирам на много места горе, е "История на македонския народ". Помолих на форума да ми дадат линкове към официална македонска историография и Тодор откликна. Използвам случая да му благодаря.
Струва ми се, че тази книга е официална македонска историография - защото е издадена от Институт за история, академична; защото писаното в нея отговаря на официална политика като Скопие 2014; най-важното - защото колегите от форума нямат причина да ме лъжат.

За другото - няма да влизам в лични пререкания, явно не успяваме да се разберем.

(07-01-2013, 01:51 PM)Пѫт Wrote: да си го пресечеш прстот и да се братимиме

Много интересен обичай. Благодаря. Човек винаги научава нещо полезно.
07-01-2013, 03:59 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(07-01-2013, 01:51 PM)Пѫт Wrote: ...

Айде, тоя пак за Донски и трънския диалект! Смени плочата, приятел! Заеби го Донски - той комуникира с духове, достатъчно е да почетеш нашите "братя Македонци" Тодор Чепреганов или Блаже Ристовски.
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
07-01-2013, 04:32 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

(07-01-2013, 03:59 PM)nescafe Wrote:

Предполагам,че не си разбрал да изисква от тебе ОТрязване (отсичане) на пръст с цел побратимяване...RazmisluvaСамо ПОрязване Icon_mrgreen

Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
07-01-2013, 04:52 PM
Website Reply
Zoograf Offline
Senior Member

(06-01-2013, 06:14 PM)nescafe Wrote: Благодаря на Пѫт за обмисленото, подробно описание.
Две уточнения: първо, за съжаление съм лаик по темата за македонско-българските отношения. Темата е нова за мен, не представлявам българската външна политика, нямам никакви роднини в Македония и не смятам македонците за братя. Родителите ми имаха здраво, добро семейство, сигурен съм, че нямам непознати братя и сестри, най-малкото в Македония.

Пѫт, боя се, че ако разбираме под „реално” гледане нещо противоположно на историческото и романтическото, България е малко по-близо до него. Ако не държавата, то поне българското общество.

1. Като лаик - от съвсем повърхностен поглед ми се струва, че в Македония обръщат повече внимание на историята и езика, отколкото в България. Влезте в най-големите интернет форуми – навсякъде най-много теми и мнения има в раздела „секс и любов” (и Слава Богу!), но в македонските като че ли на второ място е твърдо историята, докато в българските тя е далеч, далеч назад. В „кайгана” и „идивиди” съотношението между секс и история са някъде 6 : 5, докато в „дата.бг” е 10: 1, (а в „тийнпроблем”, който е горе-долу на интелектуалното равнище на „кайгана”, е някъде 100:1). Историята изглежда много важна в Македония дори на микро, всекидневно равнище.

2. Защо историята е толкова важна за днешните македонци – това не мога да го разбера добре. Сега чета „История на македонския народ” (не съм стигнал до края). Тя се опитва да представи македонците като народ, стоящ извън времето и пространството, създаден в началото на историята и оцелял до днес, без да се смесва с околните народи и без да променя изначалните си характеристики. Някаква онтологична, а не социална категория.
nescafe, благодарам што ме спомна, засега ќе ти кажам само ова, не дека (просечниот) Македонец го интересира повеќе историја од било кој друг. Ако ја погледнеш содржината тоа се најчесто расправи со Бугари. Да нема Бугари, нема ни да има многу акција таму, бидејки луѓето повеќе сакаат кавги отколку да земат нешто да прочитат.
Второ е ако одиш на бугарски форуми (на пример all.bg i dir.bg, само нив ги знам) тамо ќе најдеш посебен форум за Македонија. Тој форум има поголема активност не само од форум политика или историја, туку и секс и други. Што тоа зборува за вас Бугарите? Додуше, сигурно таму има активност од слични причини како и кај мак. историски форуми - расправа на две птотивречни групи. Т
Бензинoт e ваш, a идејите наши.
О. Б.
07-01-2013, 07:44 PM
Reply
Zoograf Offline
Senior Member

Пѫт, се е тоа ОК што го напиша, јас мислев слично до неодамна, но што ако на Бугарија (не обичниот народ, туку круговите кое владеат или имаат големо влијание), воопшто не и одговара добри односи со Македонија? Во тој контекст, се има логика. Па белки не се толку глупави да одат контра нивните интереси 20 години?

На пример, откако бргу имаат разбрано дека некаква ре-бугаризација нема голема шанса, зошто да не ја користат како вреќа за удирање од време на време? А тоа значи две работи, или Македонија ке мора да клекне, понижена и на колена да бара простување за некакви гревови кои воопшто не ги починела, и ќе мора да прифати диктат, или ќе се распадне па после навали народе, секој сосед нека си земе колку може. Во двата случаја Бугарија добива нешто. А што ќе се случи ако се доближиме, тоа ќе значи не само ревидирање на историја кај нас туку и кај нив, што значи конкретно крај на кариера и кредибилитет на доста луѓе таму но и се отвараат некои други прашања. Значи во тој случај нешто се губи, а во случај на антагонизација не.

Та така, ако треба нешто да се заташка кај нив, или малку да се поправи рејтинг за без пари, тогаш избери на слепо, личност или случка и брендирај го како провокација од глупавите фироми. Ова сигурно има повеќе логика кога работите одат економски лошо, а тоа се последните пар години кои се совпаѓаат со зголемена ирационалност и нивна и од наша страна.

Инаку за повод секогаш ќе се најде нешто, сигурен сум дека во македонските затвори има барем 20-ина бугарски државјани од разни причини (како што сигурно и во бугарски затвори има барем 20-ина мак. државјани). Избери еден, дај му спин во медиумите дека лежи во Идризово, само зшто е од б'лгарска самосвест и ете ти гориво, вечно подгрејавање на истата сарма. Или земи било каква прослава или изложба на нешто од пред 1944 и претстави го како провакација, бидејки нели, немаме историја и паднати сме од Марс.
Бензинoт e ваш, a идејите наши.
О. Б.
(This post was last modified: 07-01-2013, 07:51 PM by Zoograf.)
07-01-2013, 07:50 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

(07-01-2013, 07:50 PM)Zoograf Wrote: Инаку за повод секогаш ќе се најде нешто, сигурен сум дека во македонските затвори има барем 20-ина бугарски државјани од разни причини (како што сигурно и во бугарски затвори има барем 20-ина мак. државјани). Избери еден, дај му спин во медиумите дека лежи во Идризово, само зшто е од б'лгарска самосвест и ете ти гориво, вечно подгрејавање на истата сарма.
Bravo Bravo (останалото е йезуитщина)

Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
07-01-2013, 08:12 PM
Website Reply
nescafe Offline
Member

(07-01-2013, 07:44 PM)Zoograf Wrote: Второ е ако одиш на бугарски форуми (на пример all.bg i dir.bg, само нив ги знам) тамо ќе најдеш посебен форум за Македонија. Тој форум има поголема активност не само од форум политика или историја, туку и секс и други. Што тоа зборува за вас Бугарите? Додуше, сигурно таму има активност од слични причини како и кај мак. историски форуми - расправа на две птотивречни групи. Т

Зограф, не ме плашете така. Не знаех за форумите на дир.бг, но проверих веднага. Наистина има клуб Македония, ще го разгледам през уикенда, но там мненията са не повече от 1000 - не ги смятах специално.
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=maked
Докато в рубриката за секс има над 1 000 000 мнения.
http://clubs.dir.bg/wwwthreads.php?Cat=15

Приемам "секс" за някаква биологическа константа, еднаква във всички нации и сетне сравнявам по нея отношението към различни проблеми. Не е много научно, но колкото - толкова.

А вероятно сте прав, че ако не сме българите да се закачаме, сигурно и македонците щяха да пишат по-малко за история. Възможно е и друго - понеже в българските форуми историята вече не буди особен интерес, най-активните членове са се изнесли при вас, да ви радват.
07-01-2013, 08:20 PM
Reply
nescafe Offline
Member

(07-01-2013, 04:52 PM)TATAP Wrote:
(07-01-2013, 03:59 PM)nescafe Wrote:

Предполагам,че не си разбрал да изисква от тебе ОТрязване (отсичане) на пръст с цел побратимяване...RazmisluvaСамо ПОрязване Icon_mrgreen

Наистина се получи като развален телефон. Отдавна не се бях смял толкова.
07-01-2013, 08:22 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(07-01-2013, 07:50 PM)Zoograf Wrote: Пѫт, се е тоа ОК што го напиша, јас мислев слично до неодамна, но што ако на Бугарија (не обичниот народ, туку круговите кое владеат или имаат големо влијание), воопшто не и одговара добри односи со Македонија? Во тој контекст, се има логика. Па белки не се толку глупави да одат контра нивните интереси 20 години?

На пример, откако бргу имаат разбрано дека некаква ре-бугаризација нема голема шанса, зошто да не ја користат како вреќа за удирање од време на време? А тоа значи две работи, или Македонија ке мора да клекне, понижена и на колена да бара простување за некакви гревови кои воопшто не ги починела, и ќе мора да прифати диктат, или ќе се распадне па после навали народе, секој сосед нека си земе колку може. Во двата случаја Бугарија добива нешто. А што ќе се случи ако се доближиме, тоа ќе значи не само ревидирање на историја кај нас туку и кај нив, што значи конкретно крај на кариера и кредибилитет на доста луѓе таму но и се отвараат некои други прашања. Значи во тој случај нешто се губи, а во случај на антагонизација не.

Та така, ако треба нешто да се заташка кај нив, или малку да се поправи рејтинг за без пари, тогаш избери на слепо, личност или случка и брендирај го како провокација од глупавите фироми. Ова сигурно има повеќе логика кога работите одат економски лошо, а тоа се последните пар години кои се совпаѓаат со зголемена ирационалност и нивна и од наша страна.

Инаку за повод секогаш ќе се најде нешто, сигурен сум дека во македонските затвори има барем 20-ина бугарски државјани од разни причини (како што сигурно и во бугарски затвори има барем 20-ина мак. државјани). Избери еден, дај му спин во медиумите дека лежи во Идризово, само зшто е од б'лгарска самосвест и ете ти гориво, вечно подгрејавање на истата сарма. Или земи било каква прослава или изложба на нешто од пред 1944 и претстави го како провакација, бидејки нели, немаме историја и паднати сме од Марс.

Не бе човеку, ти на мене дефинитивно си ми мисловен двојник Icon_razz
07-01-2013, 09:25 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

(07-01-2013, 09:25 PM)Пѫт Wrote: Не бе човеку, ти на мене дефинитивно си ми мисловен двојник Icon_razz

Я що казвам,че сите сте зомбита?! Icon_razz
07-01-2013, 09:30 PM
Website Reply
Пат Offline
Posting Freak

(07-01-2013, 09:30 PM)TATAP Wrote:
(07-01-2013, 09:25 PM)Пѫт Wrote: Не бе човеку, ти на мене дефинитивно си ми мисловен двојник Icon_razz

Кажа ли човекот во тој негов пост нешто што не е вистина и што јас не го мислам? Не! Всушност тој го допиша она што мене веќе ме мрзеше да го пишувам после толку пишување. Icon_biggrin
07-01-2013, 09:39 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

Оти така ТатарSm_upset. Зошто и мене ме сметаш за зомби! Јас не застанав позади тезата на Зограф. А сум рамноправен граѓанин на Македонија како Зограф и 'ПѫтNenene

07-01-2013, 09:49 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

(07-01-2013, 09:49 PM)hristo Wrote:

Оти така ТатарSm_upset. Зошто и мене ме сметаш за зомби! Јас не застанав позади тезата на Зограф. А сум рамноправен граѓанин на Македонија како Зограф и 'ПѫтNenene

Де бе,бако Ристе!Това си беше за Пжт-он знае що ги бият! Icon_razz
07-01-2013, 09:52 PM
Website Reply
TATAP Offline
турко-монгол

(07-01-2013, 09:49 PM)hristo Wrote: Јас не застанав позади тезата на Зограф.
Я па застанах...барем зади част от нея Icon_razz

07-01-2013, 09:54 PM
Website Reply
Пат Offline
Posting Freak

(07-01-2013, 09:49 PM)hristo Wrote:

Остај го ти Татар, тој не знае што сака. Нели гледаш дека тој самиот се согласи со Зограф? Icon_razz Ама како и секој добар Б'лгарин, веднаш се пишмани Icon_razz)))
07-01-2013, 09:56 PM
Reply