Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Акага
Unregistered

(17-12-2012, 09:12 PM)Пѫт Wrote: Токму денес цела една бугарска делегација на чело со Борисов патувала во Грција.

Е да, и какво от това. Съвместни заседания си правят хората - накуп да договарят, а не по отделно да ходят министрите. Не е за пръв път.Icon_razz

17-12-2012, 09:41 PM
Reply
Han Solo Offline
Senior Member

(17-12-2012, 09:12 PM)Пѫт Wrote: А целата антимакедонска хистерија во Бугарија не е ништо друго туку менаџирање со јавното мнение за ем да се прикаже дека...

...Никола Настески - Лестер от Скопие е избран от зрителите за любимата звезда на България. Music3
(преди малко завърши българския Биг Брадър и момчето победи)
Антимакедонска истерия има само в пропагандните материали от Скопие.
(This post was last modified: 17-12-2012, 09:51 PM by Han Solo.)
17-12-2012, 09:50 PM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(17-12-2012, 09:12 PM)Пѫт Wrote: Ацко, и не само тоа - во основата се економски интереси ништо друго. Еве гледај да видиш како сега после ова ќе почне да се интензивира грчко-бугарската економија и соработка воопшто. Токму денес цела една бугарска делегација на чело со Борисов патувала во Грција. А целата антимакедонска хистерија во Бугарија не е ништо друго туку менаџирање со јавното мнение за ем да се прикаже дека се брани бугарската национална чест во поглед на историјата, ем за да се покрие романтичниот поглед кон Македонија, т.е. во Бугарија се уште има луѓе кои со симпатии гледаат кон Македонија, па би било добро да ги има што е можно помалку такви. Тоа е целата работа.

Ежегодните съвместни заседания на двете правителства са вече факт доста години. Не е от днес и не е заради вад. Трудно ще повярваш ама света не се върти около Македония.

Пс - Днес българският Биг Брадър беше спечелен от македонец. Да му е честито.
Без Ботев няма България
17-12-2012, 09:53 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Да бе да, вето за филм. Тие на друг да ги расправате...
17-12-2012, 10:02 PM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(17-12-2012, 10:02 PM)Пѫт Wrote: Да бе да, вето за филм. Тие на друг да ги расправате...

Великото уметничко дело на гениалецот Дарко е само черешката на тортата. 20 години вербална , медийна диария , която не беше и още не осъдена от никой вътре в Македония.
Ама вие сте такива наглеци , че грам самокритичност не проявявате бе.
Без Ботев няма България
17-12-2012, 10:16 PM
Reply
acko Offline
Moderator

(17-12-2012, 09:27 PM)TATAP Wrote: Бех срещнал из нета:"Македонците са такива тъпанари,че със съгурност са чисти българи!"

Pos23 Pos23

Би можело и обратно... Барем со глупоста и ние и вие добро стоиме. Icon_razz

17-12-2012, 10:17 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

(17-12-2012, 10:02 PM)Пѫт Wrote: Да бе да, вето за филм. Тие на друг да ги расправате...

Знаеш ли го на бат'Бойко колко му е акъла? Razmisluva
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
17-12-2012, 10:27 PM
Website Reply
Филибе Offline
Member

Айде, айде, нека да сме честни, бая пари хвърлихте против нас, и продължавате, чак човек да се чуди дали е истина. Жалко за обикновените хора, без значение дали ни мразят или не. Между другото, днес видях как в ТВ-шоу, народа в България гласува за позитивното, като хареса и припозна тази черта в поведението на едно македонско момче. Без предрасъдъци и политики.
17-12-2012, 10:42 PM
Reply
Han Solo Offline
Senior Member

Съвместни заседания на правителствата България провежда освен с Гърция, и с Румъния и Турция. На такива заседания се дискутират и решават всякакви въпроси, подписват се предварително подготвени протоколи и договори за сътрудничество в различни области, съвместни проекти и т.н.
17-12-2012, 10:46 PM
Reply
basilius_2 Offline
Moderator

Христо, еве гледам сакаш да се преставиш, како голем разбуден Блгарски козмополит,но сеуште едно не ми одговори што ќе стане после тоа ако историјата ја усогласиме?За мене историјата ја истражуваат и пишуваат историчари а не политичари и комисии.За мене таквиот процес е еднаков на Диференцијација и Стабилизација од времето на Тито.
Еве Американците имаат своја,ја пишуваат нејзини историчари кои ја пишуваат историја,Англижаните бидејкќи пишувањето историја е сепак внатрешна работа, и никој не може да диктирира како ќе се толкуваат настаните,за мој овој чин е сепак еднаков на процесите на Југофранкештајн и на политички реваншизам.Затоа ваквиот пристап е многу опасен,а на тебе Христо ако се бориш за Македонски интереси,бори се иако си 60 годишен старец.
Кој беше пристапот на Грција кон Македонија истиот пристап го има и Бугарија.
"He who controls the present, controls the past. He who controls the past, controls the future." -- George Orwell
"Тој што ја контролира сегашноста,тој го контролира минатото.Тој што го контролира минатото ја контролира иднината." Џорџ Орвел

http://www.cd-macedonia.com
18-12-2012, 02:32 AM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

Едно е да пишеш своята история,показвайки дадени събития от своя гледна точка,съвсем друго е да измисляш събития и да променяш националното самоопределение на хора,за да имаш някаква история...
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
18-12-2012, 08:35 AM
Website Reply
hristo Offline
Super Moderator

(18-12-2012, 02:32 AM)basilius_2 Wrote: Христо, еве гледам сакаш да се преставиш, како голем разбуден Блгарски козмополит,но сеуште едно не ми одговори што ќе стане после тоа ако историјата ја усогласиме?За мене историјата ја истражуваат и пишуваат историчари а не политичари и комисии.За мене таквиот процес е еднаков на Диференцијација и Стабилизација од времето на Тито.
Еве Американците имаат своја,ја пишуваат нејзини историчари кои ја пишуваат историја,Англижаните бидејкќи пишувањето историја е сепак внатрешна работа, и никој не може да диктирира како ќе се толкуваат настаните,за мој овој чин е сепак еднаков на процесите на Југофранкештајн и на политички реваншизам.Затоа ваквиот пристап е многу опасен,а на тебе Христо ако се бориш за Македонски интереси,бори се иако си 60 годишен старец.
Кој беше пристапот на Грција кон Македонија истиот пристап го има и Бугарија.

Бацилус, ти така гледаш...ама јас така не гледам. Мерењето кој е поголем Македонец, е однапред погрешен пристап. Времето ке покаже кој е во право. Јас , единствено, сакам да Македонија појде на вистинскиот пат, да го гледа, пази и брани својот државен интерес. Да не биде, утре, монета на поткусурување на српскиот државен интерес. Тоа се мои процени и видувања, не велам дека се сигурни. Јас така мислам, исто као што ти мислиш како што пишуваш. Оти бе Бацилус ме нарекуваш “ Блгарски козмополит“? Само затоа што сакам да имаме нормални односи со Блгариа и историските фалсификати да се изменат. Идејата на тие историски фалсификати, правени од Македонци но по директива на Белград, е била Македонците и Македонија да се оддалечат од Блгариа и Блгарите. Да им се избрише претходната колективна меморија и да им се насади нова, по српски терк.Ако сакаме да имаме своја држава, ние мора да се соочиме со нашата вистинска историја. Така ке го сочуваме и нашиот менталитет и традицијата, фактички суштината на идентитеот. Види го македонскиот парадокс, но кој е реален и се случува секојдневно во МК. ТВ СИТЕЛ , управуван од Србинот Драган Павловиќ-Латас, е најголем и најгласен поборник на Владата и нејзиниот став ( досегашен) за непромена на името поради наметнатиот страв, дека со промена на името ке се променил и нашиот идентитет. А, во исто време тој ТВ СИТЕЛ , на чело со Латас, секоја вечер додава по една српска доза во македонските души, со големата доза на српска културна продукција. Е, сега, Бацилус тебе и тие како тебе, можеби тоа не ти е битно, мене ми е многу битно. Мене не ми е доволно да се викам Македонец, а да создадам просрпски менталитет, да зборувам на посрбен македонски, да ги негуван срспските традици, на македонските веселби да се веселан со српска музика. Тука е суштината. Затоа ние, Македонците, ке мора да направиме баланс на влијание од Србија и Блгариа, заради нас самите, за да опстоиме како Македонци. Затоа сакам Македонија да ги подобри односите со Блгариа, и тие да дојдат на рамниште како што ги имаме со Србија. За мене ова е многу просто да се разбере и прифати. Ова треба да го разбере секој Македонец. Ова нема да го прифати и разбере само Србин во Македонија или просрбин кои ке прават да односите со Блгарија останат на вакво ниво.
Е, Бацилус, и јас мислев, кога бев помлад, дека човек на 60 години е старец. Но, сега така не мислам. И ти ке дојдеш на мои години , па тогаш ке разбереш дали си старец или не.
Велиш дека историчарите ја пишуваат историјата, а не политичарите. Точно. Но во слободни и демократски држави. Ако е така, зошто политичарите ( државата) го финансирале антиблгарскиот филм “ Трето полувреме“, кој бидна директен повод за блгарскоот став.
За историјата! Нашата историја ја пишувале српските измеќари. Ние да сме ја пишувале, ова мора да сме го знаеле:

http://www.oldprilep.com/vojna-mir/10-pr...rettyPhoto[Gallery]/3

18-12-2012, 09:43 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(17-12-2012, 09:53 PM)Топорчо Wrote:
(17-12-2012, 09:12 PM)Пѫт Wrote: Ацко, и не само тоа - во основата се економски интереси ништо друго. Еве гледај да видиш како сега после ова ќе почне да се интензивира грчко-бугарската економија и соработка воопшто. Токму денес цела една бугарска делегација на чело со Борисов патувала во Грција. А целата антимакедонска хистерија во Бугарија не е ништо друго туку менаџирање со јавното мнение за ем да се прикаже дека се брани бугарската национална чест во поглед на историјата, ем за да се покрие романтичниот поглед кон Македонија, т.е. во Бугарија се уште има луѓе кои со симпатии гледаат кон Македонија, па би било добро да ги има што е можно помалку такви. Тоа е целата работа.

Ежегодните съвместни заседания на двете правителства са вече факт доста години. Не е от днес и не е заради вад. Трудно ще повярваш ама света не се върти около Македония.

Пс - Днес българският Биг Брадър беше спечелен от македонец. Да му е честито.

Блгариа нема такви средби на ниво на влади само со Грција. Тоа го прави и со Романија и Турција. Треба тоа да го правиме и кај нас, како што треба да имаме и со Србија, Албанија и Косово.

18-12-2012, 10:06 AM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(17-12-2012, 10:42 PM)Филибе Wrote:

Айде, айде, нека да сме честни, бая пари хвърлихте против нас, и продължавате, чак човек да се чуди дали е истина. Жалко за обикновените хора, без значение дали ни мразят или не. Между другото, днес видях как в ТВ-шоу, народа в България гласува за позитивното, като хареса и припозна тази черта в поведението на едно македонско момче. Без предрасъдъци и политики.

Да бе, униформата и приказната на детето дека дедо му бил бугарски војник пред 50 години и се борел во "разни војни". Ќе ми каже ли некој во која војна била Бугарија пред 50 години (~1962 година)?
Let me hear you make decisions without your television.
18-12-2012, 01:10 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(18-12-2012, 01:10 PM)Gnoj Wrote: Да бе, униформата и приказната на детето дека дедо му бил бугарски војник пред 50 години и се борел во "разни војни". Ќе ми каже ли некој во која војна била Бугарија пред 50 години (~1962 година)?

Е убо де, не са 50, 70 били. И? Искаш да кажеш, че "детето" е лъгало, за да се хареса на публиката?
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
18-12-2012, 01:43 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(18-12-2012, 01:43 PM)Stefan Wrote:
(18-12-2012, 01:10 PM)Gnoj Wrote: Да бе, униформата и приказната на детето дека дедо му бил бугарски војник пред 50 години и се борел во "разни војни". Ќе ми каже ли некој во која војна била Бугарија пред 50 години (~1962 година)?
Е убо де, не са 50, 70 били. И? Искаш да кажеш, че "детето" е лъгало, за да се хареса на публиката?
Каква ерес, а? Мала разлика - 20 години. Друго сте вие повозрасните (поправи ме ако грешам), на еден млад човек на 21-22-годишна возраст (каков што е споменатиот), родителите му се обично на возраст меѓу 40 и 50 години и не може да направи таква грешка и да каже дека дедо му војувал приближно во периодот кога се родиле тие.
(This post was last modified: 18-12-2012, 02:12 PM by Gnoj.)
18-12-2012, 02:06 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(18-12-2012, 02:06 PM)Gnoj Wrote:
(18-12-2012, 01:43 PM)Stefan Wrote:
Каква ерес, а? Мала разлика - 20 години. Друго сте вие повозрасните (поправи ме ако грешам), на еден млад човек на 21-22-годишна возраст (каков што е споменатиот), родителите му се обично на возраст меѓу 40 и 50 години и не може да направи таква грешка и да каже дека дедо му војувал приближно во периодот кога се родиле тие.

Чисти спекулации! Родителите му може да са му казали каквото си искат, ама за един хлапак на 20 години, 50 или 70 години са се тая - цяла вечност. Между другото, и аз я правя тази грешка. Ако ми зададат въпроса преди колко години е свършила ВСВ, и трябва да отговоря моментално, най-вероятно ще кажа 50.
Иначе момчето не е крило кой е и какъв е. Много лесно може да се разбере, бил ли е български войник дядо му. Можеш да бъдеш сигурен, че е бил. Иначе, ебаси срама пред семейството.
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
18-12-2012, 03:16 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

Сеедно, беспредметно е. Јас сум скептичен и не ми изгледаше уверливо. Целата работа е шоу-бизнис.
18-12-2012, 03:29 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

Всъщност, самият факт, че е объркал годините, говори, че не е искал да излъже. Ако е било предварително подготвена лъжа, все си мисля, че щеше да се помъчи да сметне годините. За по-голяма достоверност.
18-12-2012, 03:30 PM
Reply
Филибе Offline
Member

Интересен бе и друг случай, когато се игра на въпроси и отговори и участваха повече играчи. Та задава се въпросът и който пръв натисне бутона пред него, той има право на отговор. Един от въпросите бе: Какъв е по народност Александър Велики. И хоп, Никола отговаря - македонец! Общо взето, мисля, че това момче спечели зрителският вот, основно с поведението и излъчването си като човек, иначе да - това предаване е шоу-бизнис отвсякъде.
18-12-2012, 05:58 PM
Reply