Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Valkanizater Offline
Senior Member

Все пак - казаното от Жельо Желев по въпроса е точно: неразбирателствата са едно; подкрепата пред Брюксел – друго. Не беше добре България да се завърти на 180 градуса сега – 20 години след 1992 г. Ситуация, от която губят основни „заинтересовани” /доколкото въобще са останали такива.../, освен ако през следващите 6 месеца не се появят достатъчно основания това да се промени.

На Миленко текста...
Смисленият въпрос за мен е доколко написаното от него се приема от обикновения македонец... – приема се и още как – то на тази сергия друго май не се и продава.
А дали пък има някаква разлика, нюанс между Миленко – текстописецът; Стефан Влахов Мицов – лауреатът; Дарко – почитателят на Том и Джери и т.н. ...едва ли, а и те са необикновени, "жалони" - един вид...?

На Игнажден каквото ти потропа на вратата – такава и годината – е, на нашата врата потропа Миленко и компания – не че изборът е кой знае какъв – а и който и да потропа – все тая май...; но пък и вратата ще остане затворена - както си му е редът? За дълго ли – е това вече никой не знае?

Но, каквото - такова: „всако чудо за два дана” – ще мине и ще замине и това – боя се, обаче, че и този път поуки няма да има...

17-12-2012, 09:17 AM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Не бе, ај да пробам да ви нацртам:

Quote:ГЛУП СИ КАКО БУГАРИН

Глупите БУГАРИ, никогаш не знаеле како треба да се однесуваат во “вапросот“ Македонија.
Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесување тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години ја фрлија Македонија во прегратките на Србија. Нивната ...

Христо, на алл.бг поставив едно прашање, баш би сакал да прочитам твое мнение по вапроса...
17-12-2012, 11:03 AM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(17-12-2012, 11:03 AM)Пѫт Wrote: Не бе, ај да пробам да ви нацртам:

Quote:ГЛУП СИ КАКО БУГАРИН

Глупите БУГАРИ, никогаш не знаеле како треба да се однесуваат во “вапросот“ Македонија.
Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесување тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години ја фрлија Македонија во прегратките на Србија. Нивната ...

Христо, на алл.бг поставив едно прашање, баш би сакал да прочитам твое мнение по вапроса...

Аз освен да си повторя един вчерашен пост. Ако в написаното от този глиган намираш каквото и да било друго освен чиста простащина ми е жал за тебе. Почнали в писанията на тоя малоумник да ми търсят някакви скрити интелектуални послание. И на най голямото лайно изсрано за нас ще намерите оправдание. Ей за туй беше време да се вземат по твърди мерки. Жалко само , че тая задача се падна на Боко Тиквата Борисов.

[undefined=undefined]Македонија во прегратките на Србија. Нивната...[/undefined]

Това ли бе брат толкова те възбуди тебе. Това ли му е великата скрита заебанция на твоя идол , дето повече прилича на диво прасе , отколкото на човек.

Да знаеш брат такива като тебе дето ни се представят тука за големи бугарофили и сега ми го играят огорчени и изненадани не им трябват на буг мак взаимоотношенията. Малко от малко да се побунвахте , кога се пишат подобни кретенизми много повече щяхте да помогнете за да не сме днес та това дередже. Не да ми се правите сега на ощипани госпожици.
Без Ботев няма България
(This post was last modified: 17-12-2012, 12:26 PM by Топорчо.)
17-12-2012, 12:22 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Абе си препишал од алл.бгSport2
17-12-2012, 01:39 PM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(17-12-2012, 01:39 PM)Пѫт Wrote: Абе си препишал од алл.бгSport2

На Ал Бг нито имам регистрация , нито някога съм имал , нито някога съм писал. Последните 12 месеца чета и пиша единствено тук. Параноята ти е излишина , това горното съм го написал вчера на тази тема.
Без Ботев няма България
17-12-2012, 02:05 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(16-12-2012, 08:49 PM)Пѫт Wrote: Христо, Христо, како расипана плоча си. А за тоа дека ја препуштиле Македонија на Србите, па види, сигурно не од ВМРО правеле тајни договори со Србите за поделба на Македонија и спорни и безспорни зони, сигурно не од ВМРО и во '45 ја измислиле онаа “невестата ни е земена на љубов“, како што напишал Коста Црнушанов, а за тоа си слушнал ли? Имаш ти уште многу да читаш.

Ех, Пѫт, јас мислев со Зограф, ама ете, таква ни била судбината, јас и ти да ги решаваме македонско-блгарските односи. Велиш за мене , сум бил “ расипана плоча “? Ама, видиш,па, Татар ми се поклонува! За исти ставови! Се си мислам, ако јас би бил претставник на Македонија а Татар претставник на Блгариа, ние многу бргу, безболно и во интерес на двете страни би нашле решение.А, тоа ке значи дека, јас, Блгариа би ја направил најголем лобист на Македнија за влез во ЕУ. А, пак, ти да си наш претставник, длабоко се сомневам дека во тоа ке успееш. Што е причината? Форумџијата Фолк во еден од постовите рече дека во сите нас ( Македонците) вирае еден Србин-кај некого помал, кај некого поголем. Јас, Пѫт, мојот Србин сум го затворил во дебел кавез и сум го зкопал 10 метри под земја. Твојот Србин, изгледа, се уште слободно шета по вечната и библиската Македонија. Зтоа се такви твоите ствови.
А, за читање-имаш право. Ама, не сум јас виновен што 50 години сум читал фалс книги! Затоа ,на овие мои 60 години, почнав да читам други книги, кои за исти работи пеат други песни. Го открив Димитар Талев пред неколку години, по упат на еден блгарски форумџија, тука на КОТЛЕ. Пред некој месец ја прочитав и “ Враќање на војната“ од Анри Пози, па “ Крв вода не станува“ од Венко Марковски. Разбрав од сите тие книги тоа, дека ако сакаш да бидеш вистински Македонец и да си ја сакаш земјата, НИКАКО не можеш да ги мразиш Блгарите. Тоа ми стана основен репер за вреднување на луѓето кои сакаат да искажат некој политички став. Тоа , се разбира, се однесува и на форумџиите. Сите тие кои се против решавање на добрососдските односи со Блгариа ги ценам дека се против македонскиот државен интерес. Тука спаѓа, нормално, и Миленко Неделковски, твојот духовен лидер, од чии чисти и далекоумни мисли, ти вадиш пресудни заклучоци.
17-12-2012, 05:07 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Христо, веќе не се расправам со тебе. Пред се, од почит, бидејќи со такви глупости какви што расправаш дека Миленко бил мојот духовен лидер, ќе треба да почнам да иронизирам, еве да кажеме, а мене културата не ми дозволува да се однесувам на извесен начин со постари луѓе. Биди поздравен и се најубаво таму каде што си, од каде што појасно ти се гледа состојбата во Македонија.
17-12-2012, 05:12 PM
Reply
Han Solo Offline
Senior Member

Победа на удбашите во Бугарија

Борисов го споменува и прашањето на Втората светска војна. Можеби денешните Бугари не чувствуваат дека нивните предци од пред седумдесетина години биле фашисти. И тоа е во ред. Но има еден мал проблем што тие треба да го решат. Дали во тој период беа сојузници со Адолф Хитлер или не? И што стои во грчките учебници? Дали бугарскиот влез во 1941 година во Егејска Македонија за Грците е ослободување или окупација? Ако добрососедството меѓу овие две земји е изградено така што Атина признала дека сојузникот на нацистичка Германија во тие години ја ослободил Егејска Македонија од грчко ропство, тогаш и ние ќе немаме друго чаре освен да си го ставиме прстот на челото. Ако не, ако за Грците Бугарите во 1941 година биле окупатори, не претендирајќи да го сменат ставот на бугарската историја за ослободителната мисија на бугарската армија, тогаш врвот во Софија би можел барем да голтне некоја кнедла и да премолчи. И да овозможи и разумните луѓе од Македонија да ги решат претерувањата што постојат и од оваа страна.

цялата статия

Интересни въпроси задава този журналист, които имат само един логичен отговор:
зависи от гледната точка на субекта!

Очевидно, за гърците навлизането на български войски в Егейска Македония е окупация на гръцка територия. Аналогично, за сърбите навлизането на български войски във Вардарска Македония и Западните покрайнини е окупация на територии на Югославия. От гледна точка на международното право е безспорен факт, че България е окупирала територии на чужди държави и да наречеш съвместните действия с нацистка Германия на Балканите освободителни, от гледна точка на Европата... абе, не върви. Неслучайно българското правителство е използвало понятието "Окупационен корпус"...
И тук стигаме до едно НО! Въпросът е може ли окупацията на гръцка и югославска територия (от гръцка и сръбска гледна точка) да се митологизира и в РМ да се приема за окупация на "етническа Македония" (каквото и да значи това)? Тук отговорът е... твърдо НЕ! Очевидно нито моите прадядовци са се чувствали окупатори, нито населението на тези територии ги е възприемало като такива, ОСВЕН ако не е било съответно гръцко и сръбско.
Ако се върнем малко по-назад във времето, по времето на Балканските войни, нещата са още по-ясни - очевидно завладяването на турски територии (окупация от турска гледна точка) е освобождение за други и очевидно неслучайно ВМРО и доброволците от Македония и Тракия са участвали във войните. Е, за моя приятел Път, резултата е разпарчотисване на Македония, но за нас пък, българите е национална катастрофа поради загубите във войните на територии с българско население и от наша гледна точка е разпарчотисана и Тракия, и Добруджа...
Още по-назад във времето, през 1018 година византийското робство (за нас) е освобождаване на традиционни от векове византийски територии (за византийците).
Така че, всичко зависи от гледната точка и хора, обременени с "капаците" на войнстващ национализъм, гледат и анализират процесите едностранно и оттук нямат реален поглед върху събитията.
Може би на някой мнението ми ще се стори парадоксално, като парадокса с котката на Шрьодингер, но мисля, че съм прав.
(This post was last modified: 17-12-2012, 05:23 PM by Han Solo.)
17-12-2012, 05:18 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Хахаха, статијата е идеална. Прво - удбашите навистина овој пат однесоа победа и во самата Бугарија. Второ - ќе настојувате ли навистина да го славиме Чакаларов, ние, вие и Грците, а? Мислам, за добрососедски отношенија де, со скара, гиро, мастика, узо, жолта ти реков ми рече. Па потоа ќе раскажуваме како кога му ја отсекле главата на Чакаларов Грците како некакви канибали во транс се дереле: Охи Цакаларов! Охи Македониа!

Навистина, тој предлог му е сосема на место, ај дека ви е срам од Грците да се заложите за правата на македонските Бугари таму (с'штите како нас, нали) во името на доброс'седските отношенија, тоа разбираме. Срамежлив народ сте вие Бугарите.
17-12-2012, 05:32 PM
Reply
acko Offline
Moderator

Јас како се поголем евроскептик (или можеби подобро е да се каже еврореалист) би требал да сум задоволен од тоа што Грција и Бугарија ни го отежнуваат патот во ЕУ. Icon_razz Ме нервира само што другите евроскептици во Македонија се комунисти, русофили или нешто слично.

Сега да правиш компромис за да почнеш преговори според мене е глупо решение. Како ќе изгелда ЕУ кога ќе ги завршиме преговорите? Што ќе испреговараат власитите, дали тоа ќе биде прифатливо за македонските граѓани? Што ако за неколку години граѓаните се против ЕУ? Можеби ќе бидеме побројни тие што мислиме дека ЕУ се движи во погрешен правец, како што таквите се повеќе се побројни во државите членки на ЕУ, кои што не се сложуваат со тоа ЕУ да стане некаков вид на наднационална супердржава. Скоро секогаш мудрите Британци се тргнаа на страна, Камерун не дава подршка на политиката која се диктира од бриселските бирократи. И друг мој идеолошки брат Icon_razz, Вацлав Клаус, веќе со години води борба против бриселските политики, а и други големи политичари ги увиделе штетните процеси, како Тачер од пред две децении.

17-12-2012, 05:43 PM
Reply
acko Offline
Moderator

(17-12-2012, 05:32 PM)Пѫт Wrote: Хахаха, статијата е идеална. Прво - удбашите навистина овој пат однесоа победа и во самата Бугарија. Второ - ќе настојувате ли навистина да го славиме Чакаларов, ние, вие и Грците, а? Мислам, за добрососедски отношенија де, со скара, гиро, мастика, узо, жолта ти реков ми рече. Па потоа ќе раскажуваме како кога му ја отсекле главата на Чакаларов Грците како некакви канибали во транс се дереле: Охи Цакаларов! Охи Македониа!

Навистина, тој предлог му е сосема на место, ај дека ви е срам од Грците да се заложите за правата на македонските Бугари таму (с'штите како нас, нали) во името на доброс'седските отношенија, тоа разбираме. Срамежлив народ сте вие Бугарите.

Зарем Грција и Бугарија се договорија за историјата? Кој е фалсификаторот меѓу нив? Како може фалсификатор, а мора еден од нив да е фалсификатор, да биде добар за ЕУ? Каде се муабетите за бугарските гробови? Зошто не побараат некој бугарски споменик во Грција?

17-12-2012, 05:57 PM
Reply
тракиецъ Offline
Member

Pos Pos Pos Глупаво е да си глупав! Pos Pos Pos

Факт е дека некои луѓе изгледаат многу подобро од други, но никој од нас не сака да изгледа глупаво. И додека едни се трудат да постигнат очајни резултати на стандардните тестови за интелегенција, другите ги оценуваме по способноста да се снајдат во одредени ситуации, т.е дали и колку сте во можност да го употребите здравиот разум. Стандардните тестови и онака неколку пати се покажаа како неверодостојни, а со нив во пакет доаѓаат и дипломите кои академците ги урамуваат во своите соби.
Но постои една работа која е клучна за човековата интелегенција, а тоа е мозокот. Тој има способност да се прилагоди, обнови и развие. Нервните мрежи се шират и се зајакнуваат преку нови искуства и учење, а "трикови" на научниците успеваат да го зголемат капацитетот на мозокот како и сите облици на интелегенција. Порталот How Stuff Works издвоил пет чекори кои ќе ви помогнат во мисијата "од денес сум попаметен/попаметна".
Медитирајте
Придобивките од медитацијата ни се познати на сите. Иако се разликуваат од личност до личност, сепак најчесто медитацијата вклучува фокусирано дишење во тишина, преку кое се постигнува состојба на душевен мир. Без оглед на тоа дали мислите дека сте антиталент по медитација, сепак никој не го негира позитивниот ефект на опуштеното и свесно дишење. Докажано е дека редовната медитација влијае на структурата на мозокот, а научниците веруваат дека има позитивен ефект и врз помнењето, брзината на одговор и способноста за концентрација. Па поради тоа не е ни чудно дека водечките светски компании им плаќаат на своите вработени часови по медитација.
Вежбајте го мозокот
Мозокот како и многу други делови од телото, треба да бидат подложен на редовни вежби за да остане во форма. Најпопуларните активности за вежбање на мозокот вклучуваат решавање на крстозбори и логични проблеми, од јазични па се до математички загатки.
Консумирајте бактерии
Во јуни 2010 година, научниците презентирале наоди кои покажуваат дека заедничките бактерии кои можеме да ги најдеме во земјата ги прават глувците попаметни. Поради таканаречените Mycobacterium vaccae глувците подобро ги одработиле тестовите со лавиринти и покажале помалку знаци на анксизност и нервоза, како и повисоко ниво на сетонин. Покрај тоа, било регистрирано и олеснување на развојот на невроните. Сето ова не значи дека ние треба да шетаме наоколу и да го изеде првото нешто фрлено на улица, туку доволно е да го дишеме воздухот во некоја цветна градина или да заминеме на прошетка во шума.
Сон
Добро е да го вежбате мозокот додека сте будни, но и сонот има позитивно влијание врз нашиот мозок. Она што го знаеме со сигурност е дека научниците беа во тешка заблуда кога тврдеа дека мозокот се исклучува додека спиеме. Новите истражувања покажуваат дека сонот го "храни" наученото од претходниот ден, т.е додека спиеме сите нови информации се евидентираат во соодветни "ментални фолдери", се со цел да се обезбеди пат до краткотрајно и долгорочно помнење.
Проблемите со спиењето често резултираат со проблеми во мозочната активност, меморија и концентрација, па сосема е логичен советот да се наспиете доколку сакате да го извлечете максимумот од вашиот мозок. Препорачаната доза на сон е од шест до осум часа дневно.
Внимавајте на своето тело
Човечкото тело е поврзано, така што не е возможно да се грижите само за еден дел од вашето тело, а да очекувате останатите делови да функционираат нормално. Вежбањето е важно за вашето здравје, но бидете свесни дека часовите поминати во теретана не се доволни, туку потребно е да го вежбате и мозокот. Покрај се ова, важна е и храната. Дел од намирниците кои ги внесуваат како што е рибата, маслото, јајцата, темно зелениот зеленчук, зелениот чај и протеините се намирници кои го хранат мозокот

http://www.vecer.com.mk/default.asp?Item...7704FAB541

17-12-2012, 06:04 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(17-12-2012, 05:12 PM)Пѫт Wrote: Христо, веќе не се расправам со тебе. Пред се, од почит, бидејќи со такви глупости какви што расправаш дека Миленко бил мојот духовен лидер, ќе треба да почнам да иронизирам, еве да кажеме, а мене културата не ми дозволува да се однесувам на извесен начин со постари луѓе. Биди поздравен и се најубаво таму каде што си, од каде што појасно ти се гледа состојбата во Македонија.
Благодарам, Пѫт, на убавите зборови ( без никаква иронија). Ние во Македонија, сите, треба да учиме на културен дијалог, незвисно колку ни се ставови спротиставени. Поздрав и до тебе.

17-12-2012, 06:10 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(17-12-2012, 05:32 PM)Пѫт Wrote: Хахаха, статијата е идеална. Прво - удбашите навистина овој пат однесоа победа и во самата Бугарија. Второ - ќе настојувате ли навистина да го славиме Чакаларов, ние, вие и Грците, а? Мислам, за добрососедски отношенија де, со скара, гиро, мастика, узо, жолта ти реков ми рече. Па потоа ќе раскажуваме како кога му ја отсекле главата на Чакаларов Грците како некакви канибали во транс се дереле: Охи Цакаларов! Охи Македониа!

Ама на тебе логиката ти е като на постjугословенски весникар от Македониjа. Кой ти е казал, че французи и англичани трябва да славят заедно Ватерло или пък сърби и хървати - операция "Буря" в Сръбска Крайна. Да разбирам ли, че не можеш да се издигнеш над пошлостта на писанията на Миленко и селския тарикатлък на автора на тази статия? Опитай се да мислиш с главата си, но знай, че никак не е лесно!
Още ли не си разбрал какво трябва да празнуваме заедно... ей така, да не се въртят в гроба тези, които загинаха за НАШАТА свобода.
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
17-12-2012, 06:43 PM
Reply
Han Solo Offline
Senior Member

(17-12-2012, 05:32 PM)Пѫт Wrote: Хахаха, статијата е идеална. Прво - удбашите навистина овој пат однесоа победа и во самата Бугарија. Второ - ќе настојувате ли навистина да го славиме Чакаларов, ние, вие и Грците, а?

Вие и ние можем да го славим заедно, но гърците пък защо да го славят? Казах ти, докато гледаш нещата едностранно, няма да си свободен във възгледите си.
Преди няколко дни имаше интервю по българска телевизия с турски професор - историк, мисля по "7 дни" и наред с другите въпроси като българо-македонските спорове за историята, каза, че от турска гледна точка, регионът Кърджали е окупиран от българите... И? Дали е окупиран според българското население там, тогава и сега?

(17-12-2012, 05:32 PM)Пѫт Wrote: Навистина, тој предлог му е сосема на место, ај дека ви е срам од Грците да се заложите за правата на македонските Бугари таму (с'штите како нас, нали) во името на доброс'седските отношенија, тоа разбираме. Срамежлив народ сте вие Бугарите.

Неясен си...
Не знам за какви македонски българи в Гърция говориш днес и за какви права.
Да не мислиш за правата на тия от "Виножито"? Хахахаха
(This post was last modified: 17-12-2012, 07:04 PM by Han Solo.)
17-12-2012, 07:02 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(17-12-2012, 05:57 PM)acko Wrote:

Зарем Грција и Бугарија се договорија за историјата? Кој е фалсификаторот меѓу нив? Како може фалсификатор, а мора еден од нив да е фалсификатор, да биде добар за ЕУ? Каде се муабетите за бугарските гробови? Зошто не побараат некој бугарски споменик во Грција?

Ацко, Блгарите си ја завршија работта. Покажаа многу поголема државна мудрост од нас. Кога беа пред вратите на ЕУ, покажаа зрелост и вистинска волја да влезат во ЕУ, знаејки ги придобивките од тој чин. Од тие причини, немаа апсолутно никаква потреба да ги, по која било основа, непотребно провоцираат Грците и да им даваат аргументи за нивно, евентуално, вето. Сега, Блгариа е членка на ЕУ. Од таа позиција таа е рамнправна со Грција, и преку механизмите на ЕУ може со Грција да ги реши сите проблеми, која таа смета дека и се битни. Ние работиме се контра тоа, со што покажуваме две можни работи- или не сакаме да влеземе во ЕУ, или сме незрели како држава за тој чин.

17-12-2012, 08:09 PM
Reply
acko Offline
Moderator

Тоа дека Грција ни ставила вето поради некакви провокации, а инаку се ќе било во ред, баш и не ми е за верување. А и еврофанатиците Васко Поп Петрески и Стево Пендаровски еднаш изјавија дека вето било планирано и сигурно ќе имало, но пред самиот влез во ЕУ, а не толку бргу во тој процес на приклучување. Не дека се работи за некои авторитети пред кои мора да се молчи, но доста логично ми изгледа тоа. Тие приказни се повеќе за внатрешна употреба, демек глеј кај ве води власта, да беше СДСМ ќе си влеговме во ЕУ без никакви проблеми. Многу поголем е проблемот, а не сме спремни да се соочиме со него. Ниту власта, ниту опозицијата. Лесно е да се каже дека треба да направиме компромис, но тешко ќе биде да го направиме.

Интересно е и што целиот процес околу нашето приклучување во ЕУ е врзан речиси само со политичко-национални барања. Оние муабети за европски вредности служат само како декор. Македонија секогаш напредувала поради тоа што ќе направи некаков национален компромис, без разлика дали внатре во Македонија или некаде надвор. Како компромисот ќе придонесе Македонија да стане држава со европски вредности и да напредува во процесот на приклучување? Ќе се разбудиме во држава со европски стандарди, затоа што тогаш ќе не фалат дека сме постигнале напредок? Ние во ЕУ ќе влеземе како фалична држава, а сите аномалии само ќе добијат легитимитет. Па имаше веќе слични примери.

И веќе ако се збори за некои европски стандарди, за некакво европско однесување, како можат да се оправдаат постапките на Грција и на Бугарија? Бугарија можеби си ја завршила работата, но зарем ЕУ во моментов служи само за тоа нивните членки да имаат право да си ги остваруваат своите националистички сонови така што ќе вршат притисок врз соседите? А Грција и Бугарија нека си ги решаваат проблемите преку механизмите на ЕУ, иако не знам како то би изгледало, но мора првин Бојко Борисов да биде јунак и да ги спомне тие работи, да побара првин тоа што бара од нас. Не може да дига џева и да бара почит за ’бугарштината’ во Македонија, а да се прави наиевен како селска невеста кога станува збор за Грција. Ме интересира како ќе изгледа таа нивна усогласена европска историја.

Бугарија завзема антимакедонска политика, влегува во филмот на голема држава која треба да се шепури околу и да продава сила. Не велам дека испланирале лошо и дека не се способни да го издржат сето тоа, но тоа не може да се смета како некаква европска вредност, ниту да се прифати без поговор. А и не сум сигурен какви последици ќе има ова на подолг период.

17-12-2012, 08:49 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Ацко, и не само тоа - во основата се економски интереси ништо друго. Еве гледај да видиш како сега после ова ќе почне да се интензивира грчко-бугарската економија и соработка воопшто. Токму денес цела една бугарска делегација на чело со Борисов патувала во Грција. А целата антимакедонска хистерија во Бугарија не е ништо друго туку менаџирање со јавното мнение за ем да се прикаже дека се брани бугарската национална чест во поглед на историјата, ем за да се покрие романтичниот поглед кон Македонија, т.е. во Бугарија се уште има луѓе кои со симпатии гледаат кон Македонија, па би било добро да ги има што е можно помалку такви. Тоа е целата работа.
17-12-2012, 09:12 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

Добре де,майка му стара!И преди бехме душмани,кръвници и фашисти и сега сме фашисти,душмани и кръвници!Нема угодия!Бех срещнал из нета:"Македонците са такива тъпанари,че със съгурност са чисти българи!"
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
17-12-2012, 09:27 PM
Website Reply
TATAP Offline
турко-монгол

дубъл
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
(This post was last modified: 17-12-2012, 09:28 PM by TATAP.)
17-12-2012, 09:27 PM
Website Reply