Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Пат Offline
Posting Freak

(14-12-2012, 02:25 PM)Han Solo Wrote: Къде беше независимото македонско гражданско общество ли?
Една част ръкопляскаха на Миленко и Латас, щото е израз на най-висш патриотизъм да татаросаш българите и да излъжеш нещо за тях, а тия които бяха на друго мнение, не смееха да се обадят, ако се съди по пресата и медиите.

Quote:ГЛУП СИ КАКО БУГАРИН

Глупите БУГАРИ, никогаш не знаеле како треба да се однесуваат во “вапросот“ Македонија.
Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесување
тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години ја фрлија Македонија во прегратките на Србија. Нивната...
Бескрајно глупата и исфрустрирана политика останува и натаму на сцена. Политика која им ги загубила сите војни што ги воделе. Политика што на нивниот народ низ историјата му донела срам дека бил соработник со фашистите и нацистите на Хитлер. Политика што ги бележа дека биле ревносни исполнители на требењето на Евреите. Политика што нивните граѓани ги изолира од цивилизираниот свет во текот на целата втора половина од 20-тиот век. Политика што придонесе пола од новородените бугари да се по татко МАКЕДОНЦИ, заради плодниот и долгогодишен бизнис “за две червени“ на жените од Бугарија.
Да се потсетиме, Бугарија и бугарите избраа погрешна страна и во Балканските војни, и во Првата светска војна, и во Втората Светска Војна, и во поствоеното блоковско делење на Европа... Еве и сега. Бугарија е на страната на фашистичката и нацистичка ЕУ алијанса, на страната на банкротирана вештачка творба, на страната на лузерите.
Како и секогаш, Македонија е на прогресивната страна.
Имаше Република, кога сите соседи беа монархии. Мала, кратка, ама со визија што модерните земји сеуште неможат да ја достигнат. “Културниот натпревар меѓу нардите“ не го промовираше ниту го смисли бугар, грк, шиптар, србин, рус, англичанец, французин или германец. Не, тоа е дело на МАКЕДОНЕЦ.
Беше 100% антифашистичка кога бугарите му го бацуваа курот на Хитлер. Што Бугари изгинаа на рускиот фронт, што бламажа Бугарија имаше овде со Мане Мачков.
Македонија беше со слободен патен и визен режим, кога Бугарија му го бацуваше газот на Сталин, а потоа на Хрушчов и Брежнев. Многу јако живееја и го славеа Тодор Живков.
Еве, и сега, по 100-ти пат исто. Ујдисани со грците.
И, што ќе постигнат со овие глупости, уцени, притискања? Македонија никогаш нема да си го промени името. Македонецот никогаш нема да стане бугарин.
Бугари - татари. Од нив народ не бидува.
Можат да бидат само слуги и измекари. А, на Балканов, такви народи со такови капацитети има подоста. Еве, кај нас ги има, сем на исток, и на запад.

Миленко

http://milenko.com.mk/aktuelno.html

Си ги истакнал погрешните делови, токму како што очекувал Миленко, а заебанцијата е само во еден збор, т.е. во само еден пасус од целиот текст, да бидеме попрецизни...И во тој поглед со право ве заебава бидејќи навистина е така.

(This post was last modified: 16-12-2012, 08:48 AM by Пат.)
16-12-2012, 08:45 AM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(16-12-2012, 08:45 AM)Пѫт Wrote: Си ги истакнал погрешните делови, токму како што очекувал Миленко, а заебанцијата е само во еден збор, т.е. во само еден пасус од целиот текст, да бидеме попрецизни...И во тој поглед со право ве заебава бидејќи навистина е така.

Ама ти си бил голем философ бе. Значи Миленко само ни заебава (и то со право), а пък ние глупите Бугари, пак му се хванахме на въдицата.
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
16-12-2012, 09:31 AM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(16-12-2012, 09:31 AM)Stefan Wrote:
(16-12-2012, 08:45 AM)Пѫт Wrote: Си ги истакнал погрешните делови, токму како што очекувал Миленко, а заебанцијата е само во еден збор, т.е. во само еден пасус од целиот текст, да бидеме попрецизни...И во тој поглед со право ве заебава бидејќи навистина е така.

Ама ти си бил голем философ бе. Значи Миленко само ни заебава (и то со право), а пък ние глупите Бугари, пак му се хванахме на въдицата.

Стефане положението в Македония е такова , че дори тези , които минават за либерални и толерантни се подписват под вербалната диария на лунатици като Миленко и Латас. Демек да они малко прекалили ама вие бугарите си го заслуавате оти сте Ганчовци. Е майната им вече на такива селяци.
Без Ботев няма България
16-12-2012, 12:16 PM
Reply
fetak Offline
Senior Member

(14-12-2012, 08:52 AM)hristo Wrote:
(13-12-2012, 06:29 PM)fetak Wrote: Hristo segsniot poteg od ovaa garnitura vo Blgarija e s,osem sprotiven od onoj na Zelev.
Sreka e sto go nema Milosevic vo Srbija ta nema da moze da se spoi stavot sto go pokazuva Borisov , a toa e podelba na Makedonija,koj mu godi na Grcija.
Znaci dolznost na majkata sprema sinot e da iznajde nacin So site Sredstva za da mu pomogne na sinot , a ovoj potez e odnos na makea.
Bugarija e taa koja e dolzna da pravi pozitivna diskriminacija prema sebe vo korist na Makedonija kako drzava , a ne vaka da ja poseruva sekoja nadez na onie koi gi frla na Gilotinja.
Motivot i namera da se dojde da se deli i da ja nema Makedonija e na steta na Bugarski interesi , e ako ova ne se tie udbini metodi ne znam sto e , a neli Borisov e od taja provinencija , samo e vo prasanje ideologija , da ne e ova Naci.

Фетак, ке ми го посочиш делот од блгарскиот став, каде директно или индиректно се кажува или најавува поделбата на Македонија? Можеби сум го испуштил, или пак ти ставовите и шпекулациите на некои други си ги именувал за блгарски офицојални ставови! Се работи за одлагање на интегрирање на Македонија, сега, и од страна на Блгариа додедека таа не ја измени својата политика кон Блгариа. А се тоа, од аспект на барањата ( условите) на ЕУ- а тое се добрососедските односи.
За ставот “ dolznost na majkata sprema sinot e da iznajde nacin So site Sredstva za da mu pomogne na sinot “. Да, до полнолетството. После полнолетство, затоа тоа и се дава на 18 години а не на 10, полнолетниот станува свесен и одговорен за своето однесување. Од друга страна знаеш дека во однос мајка-син, некогаш има и институт-откажување ( непризнавање). Па, така, кога синот , ептем, ке ја претера работата во однос на мајката, мајката може да се откаже од синот. Еве, за потсетување што изјави Татар во својот пост:

Quote:Айде,айде!Видехме "тулкуването" на македонското общество!Едни и същи коментари навсякъде-не само в оня парцал "Вечер"!Лоши беха българите като мълчаха и тръпеха всекакви простотии,лоши са и сега-нема разлика!Задниците лъснаха!Защо тогава да мълчим?От "България" нема место във вестниците ви тия дни.Нема место да напишете две думи за Франция и Германия и за останалите държави,които СЪЩО не са подкрепили Македония!Место има-мъде нема!
България нито ще ви дели,нито ще ви множи-делете си се,множете си се,либете се ,плодете се-ваша си работа и все тая!България просто вдигна ръце!

Фетак, кога пред неколку години во официјална посета на Блгариа дојде првиот човек на ЦИА, тој го посето Бојко Борисов ( премиер) , но не и и својот колега по функција, кој е именуван од Претседалет на Блгариа, тогаш Георги Прванов. Кој пак, по блгарскиот модел на лустрација, беше јавно објавен по медијумите, во склоп на тие 162 блгарски функционет-соработници на службите за време на комунизмот. Директорот на ЦИА, веројатно, проценил дека првиот човек на блгарското разузнавање не е човек од доверба, во однос на Бојко Борисов.

Hristo ,nikogas ama nikogas ne zemaj gi tie raboti taka kako sto mislis.Amerikanska administracija i sluzba se taka postaveni i funkcionirat da od niv moze da se uci.
Toa sto go posetil nego a ne nekoj drug , e Hristo i Milosevic bese posetuvan ,i karadjic i Mladic, i Husein a i Oladen i sto???
Znaci jas znam i gledam i filmovi , ama Hristo ona sto go ima napisano na nivni dokumenti po koi funkcionirat rakovodni licnosti i fukcioneri veruvaj da samo toa e OK
Vo odredeni uslovi i okolnosti ima slobodni interpretacii i tolerancii ama Amerika e toa i se se meri i kontrolira i op kaj i da e tuka se si e ......
Ene ti go Blagojevic od Cikago bese ,Holbruk , ja ja Hilari , mazot i , Olbrajt sto mislis poradi arno seta i leta Kosovo i Evropa , Amerika e toa ,slovo na zakon mora da se pocituva pa i Obmana da e.Amerika mojot son ,neizivean.

16-12-2012, 01:37 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Токму така. Тоа „Бугари-Татари“ и „две червени“ му е само Smajlito А што всушност ви кажа, нешто суштествено, ќе одгатнеш ли? Ај да видам дали Христо може, ако не може и тој се побугарил, човекот Pos

16-12-2012, 02:47 PM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(16-12-2012, 02:47 PM)Пѫт Wrote:

Токму така. Тоа „Бугари-Татари“ и „две червени“ му е само Smajlito А што всушност ви кажа, нешто суштествено, ќе одгатнеш ли? Ај да видам дали Христо може, ако не може и тој се побугарил, човекот Pos

Македонија во прегратките на Србија. Нивната...

Това ли бе брат толкова те възбуди тебе. Това ли му е великата скрита заебанция на твоя идол , дето повече прилича на диво прасе , отколкото на човек.

Да знаеш брат такива като тебе дето ни се представят тука за големи бугарофили и сега ми го играят огорчени и изненадани не им трябват на буг мак взаимоотношенията. Малко от малко да се побунвахте , кога се пишат подобни кретенизми много повече щяхте да помогнете за да не сме днес та това дередже. Не да ми се правите сега на ощипани госпожици.
Без Ботев няма България
16-12-2012, 03:10 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(16-12-2012, 02:47 PM)Пѫт Wrote: Токму така. Тоа „Бугари-Татари“ и „две червени“ му е само Smajlito А што всушност ви кажа, нешто суштествено, ќе одгатнеш ли? Ај да видам дали Христо може, ако не може и тој се побугарил, човекот Pos

Ама верно ли? Значи ти си мислиш, че Миленко е интелектуалАц, който може да ми каже неща, които аз трудно ще осмисля, щот само "широката македонска душа" може да ги разбере тия работи?
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
16-12-2012, 03:26 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(16-12-2012, 08:29 AM)Пѫт Wrote: Вистинското прашање е дали Бугарија навистина ја сака Македонија како дел од ЕУ, дали навистина го сака опстанувањето на македонската држава или тоа го изјавува само декларативно, додека во суштина, исто како и Грците, работи на тивко задушување на Македонија по што таа по помал или поголем внатрешен конфликт, сметајќи на албанскиот фактор и на идеолошката разнебитеност на Македонците би се распаднала, па потоа „дај шта даш“.

Бидејќи, ако се следат случувањата од порано, а особено од мај годинава, ако го тргнеме на страна „Трето полувреме“, всушност провокациите мене ми личи дека повеќе доаѓаат од Бугарија, а не од Македонија и сите се во стилот „ти се допаѓа ли мојата девојка.“

Пѫт,“ Вистинското прашање е дали Бугарија навистина ја сака Македонија како дел од ЕУ...“ го поставуваат блгаромрзцитеSmajlito А, тоа “ ...и на идеолошката разнебитеност на Македонците би се распаднала, па потоа „дај шта даш“, одговара за државно-политичкиот пристап од 19 и почеток на 20-век, кога, да те потсетам, Франција и Германија ( и другите европски држави) водеа две крвави војни. После тие војни, Пѫт, се подигна европската свест, се отвори идеја за обединета Европа( каде повеќе ке нема војни), која ете гледаме дека се реализира и функционира. Нема повеќе војни, освен во нечленки на ЕУ ( распад на Југославија). Сон за секој прогресивен и визионерски дел од државите е да се биде членка на ЕУ. А, дека тој дел станува доминантен во сите земји на Европа, е прост факт дека само дел од Балканот не стана дел од таа заедница, но сите бараат членство во неа. Небулозите од тип што ти ги кажа се дело на ретроградните ставови или се работи за проста фобија кон некого, која се пакува во обланда на државна теза. Работите се,многу едноставни за да се разберат правилно. БГ , како членка на ЕУ и НАТО нема можност и право да преземе или да се надева на таква солуција ( распад на МК и земање на дел од таа територија. Еднаш, во раните 90-ите години од минатиот век, имаше иницијатива од Србија ( Милошевиќ) и Грција ( Мицотакис) за делба на Македонија. Блгариа беше таа земја која ја одби поканата да учествува во таа потенцијална делба на РМ, инсистирајки на опстој на РМ. Зошто сега да го промени ставот? Блгариа само ги следи правилата на ЕУ, а тоа се добрососедски односи, што ке каже-сите нерасчистени работи помеѓу двата соседа треба да се расчистат, за да ЕУ не се оптеретува со тиа внатре себе. Илјади пати тое е кажано. Тие кои тоа не сакаат да го разберат и прифатат- тоа е нивен прблем. Блгриа има три основни забелешки на нас. Тоа се;

1. фалсификување на историјата од наша страна

2. континуираната и систематската антиблгарска кампања

3. правата на Блгарите во РМ

Јас, како Македонец кој и мисли добро на РМ, сметам и дека и трите се оправдани. Прашање за тебе: Дали мислиш дека нашата историографија, напишана за време на комунизмот е објективна и второ, како ја објаснуваш таа долга и постојана антиблгарска кампања во нашето општство?

16-12-2012, 04:34 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(16-12-2012, 08:45 AM)Пѫт Wrote:
(14-12-2012, 02:25 PM)Han Solo Wrote: Къде беше независимото македонско гражданско общество ли?
Една част ръкопляскаха на Миленко и Латас, щото е израз на най-висш патриотизъм да татаросаш българите и да излъжеш нещо за тях, а тия които бяха на друго мнение, не смееха да се обадят, ако се съди по пресата и медиите.

Quote:ГЛУП СИ КАКО БУГАРИН

Глупите БУГАРИ, никогаш не знаеле како треба да се однесуваат во “вапросот“ Македонија.
Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесување
тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години ја фрлија Македонија во прегратките на Србија. Нивната...
Бескрајно глупата и исфрустрирана политика останува и натаму на сцена. Политика која им ги загубила сите војни што ги воделе. Политика што на нивниот народ низ историјата му донела срам дека бил соработник со фашистите и нацистите на Хитлер. Политика што ги бележа дека биле ревносни исполнители на требењето на Евреите. Политика што нивните граѓани ги изолира од цивилизираниот свет во текот на целата втора половина од 20-тиот век. Политика што придонесе пола од новородените бугари да се по татко МАКЕДОНЦИ, заради плодниот и долгогодишен бизнис “за две червени“ на жените од Бугарија.
Да се потсетиме, Бугарија и бугарите избраа погрешна страна и во Балканските војни, и во Првата светска војна, и во Втората Светска Војна, и во поствоеното блоковско делење на Европа... Еве и сега. Бугарија е на страната на фашистичката и нацистичка ЕУ алијанса, на страната на банкротирана вештачка творба, на страната на лузерите.
Како и секогаш, Македонија е на прогресивната страна.
Имаше Република, кога сите соседи беа монархии. Мала, кратка, ама со визија што модерните земји сеуште неможат да ја достигнат. “Културниот натпревар меѓу нардите“ не го промовираше ниту го смисли бугар, грк, шиптар, србин, рус, англичанец, французин или германец. Не, тоа е дело на МАКЕДОНЕЦ.
Беше 100% антифашистичка кога бугарите му го бацуваа курот на Хитлер. Што Бугари изгинаа на рускиот фронт, што бламажа Бугарија имаше овде со Мане Мачков.
Македонија беше со слободен патен и визен режим, кога Бугарија му го бацуваше газот на Сталин, а потоа на Хрушчов и Брежнев. Многу јако живееја и го славеа Тодор Живков.
Еве, и сега, по 100-ти пат исто. Ујдисани со грците.
И, што ќе постигнат со овие глупости, уцени, притискања? Македонија никогаш нема да си го промени името. Македонецот никогаш нема да стане бугарин.
Бугари - татари. Од нив народ не бидува.
Можат да бидат само слуги и измекари. А, на Балканов, такви народи со такови капацитети има подоста. Еве, кај нас ги има, сем на исток, и на запад.

Миленко

http://milenko.com.mk/aktuelno.html

Си ги истакнал погрешните делови, токму како што очекувал Миленко, а заебанцијата е само во еден збор, т.е. во само еден пасус од целиот текст, да бидеме попрецизни...И во тој поглед со право ве заебава бидејќи навистина е така.

[undefined=undefined]Пѫт Wrote: Токму така. Тоа „Бугари-Татари“ и „две червени“ му е само Smajlito А што всушност ви кажа, нешто суштествено, ќе одгатнеш ли? Ај да видам дали Христо може, ако не може и тој се побугарил, човекот Pos[/undefined]

Ет,Пѫт, Пѫт, многу префинето и суптилно мислење имаш за Миленко? Миленко, напросто е една неинформирана , нецивилизирана будалетинка, која стисната со архивираната кривична пријава мора да обработува за власта. А, за тоа дали Христо или било кој во Македонија ке се “ побугари“, кажува дека си далеку од реалноста во МК. Веројатно живееш вон РМ, што , донекаде, може да ја објасни тезата. Во србизираната Македонија, денеска, човек нема шанса и можност да се “ побугари“ . Просто со фенерот на Диоген да бараш, нема ништо да најдеш блгарско во Македонија. Просто-нема. Забрането е. Забраната трае 100 години наназад. Тука, во Македонија, можеш само да го активираш дедовскит аманет, а тоа ке признаеш не е исто.
16-12-2012, 04:55 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(16-12-2012, 01:37 PM)fetak Wrote:
(14-12-2012, 08:52 AM)hristo Wrote:
(13-12-2012, 06:29 PM)fetak Wrote: Hristo segsniot poteg od ovaa garnitura vo Blgarija e s,osem sprotiven od onoj na Zelev.
Sreka e sto go nema Milosevic vo Srbija ta nema da moze da se spoi stavot sto go pokazuva Borisov , a toa e podelba na Makedonija,koj mu godi na Grcija.
Znaci dolznost na majkata sprema sinot e da iznajde nacin So site Sredstva za da mu pomogne na sinot , a ovoj potez e odnos na makea.
Bugarija e taa koja e dolzna da pravi pozitivna diskriminacija prema sebe vo korist na Makedonija kako drzava , a ne vaka da ja poseruva sekoja nadez na onie koi gi frla na Gilotinja.
Motivot i namera da se dojde da se deli i da ja nema Makedonija e na steta na Bugarski interesi , e ako ova ne se tie udbini metodi ne znam sto e , a neli Borisov e od taja provinencija , samo e vo prasanje ideologija , da ne e ova Naci.

Фетак, ке ми го посочиш делот од блгарскиот став, каде директно или индиректно се кажува или најавува поделбата на Македонија? Можеби сум го испуштил, или пак ти ставовите и шпекулациите на некои други си ги именувал за блгарски офицојални ставови! Се работи за одлагање на интегрирање на Македонија, сега, и од страна на Блгариа додедека таа не ја измени својата политика кон Блгариа. А се тоа, од аспект на барањата ( условите) на ЕУ- а тое се добрососедските односи.
За ставот “ dolznost na majkata sprema sinot e da iznajde nacin So site Sredstva za da mu pomogne na sinot “. Да, до полнолетството. После полнолетство, затоа тоа и се дава на 18 години а не на 10, полнолетниот станува свесен и одговорен за своето однесување. Од друга страна знаеш дека во однос мајка-син, некогаш има и институт-откажување ( непризнавање). Па, така, кога синот , ептем, ке ја претера работата во однос на мајката, мајката може да се откаже од синот. Еве, за потсетување што изјави Татар во својот пост:

Quote:Айде,айде!Видехме "тулкуването" на македонското общество!Едни и същи коментари навсякъде-не само в оня парцал "Вечер"!Лоши беха българите като мълчаха и тръпеха всекакви простотии,лоши са и сега-нема разлика!Задниците лъснаха!Защо тогава да мълчим?От "България" нема место във вестниците ви тия дни.Нема место да напишете две думи за Франция и Германия и за останалите държави,които СЪЩО не са подкрепили Македония!Место има-мъде нема!
България нито ще ви дели,нито ще ви множи-делете си се,множете си се,либете се ,плодете се-ваша си работа и все тая!България просто вдигна ръце!

Фетак, кога пред неколку години во официјална посета на Блгариа дојде првиот човек на ЦИА, тој го посето Бојко Борисов ( премиер) , но не и и својот колега по функција, кој е именуван од Претседалет на Блгариа, тогаш Георги Прванов. Кој пак, по блгарскиот модел на лустрација, беше јавно објавен по медијумите, во склоп на тие 162 блгарски функционет-соработници на службите за време на комунизмот. Директорот на ЦИА, веројатно, проценил дека првиот човек на блгарското разузнавање не е човек од доверба, во однос на Бојко Борисов.

Hristo ,nikogas ama nikogas ne zemaj gi tie raboti taka kako sto mislis.Amerikanska administracija i sluzba se taka postaveni i funkcionirat da od niv moze da se uci.
Toa sto go posetil nego a ne nekoj drug , e Hristo i Milosevic bese posetuvan ,i karadjic i Mladic, i Husein a i Oladen i sto???
Znaci jas znam i gledam i filmovi , ama Hristo ona sto go ima napisano na nivni dokumenti po koi funkcionirat rakovodni licnosti i fukcioneri veruvaj da samo toa e OK
Vo odredeni uslovi i okolnosti ima slobodni interpretacii i tolerancii ama Amerika e toa i se se meri i kontrolira i op kaj i da e tuka se si e ......
Ene ti go Blagojevic od Cikago bese ,Holbruk , ja ja Hilari , mazot i , Olbrajt sto mislis poradi arno seta i leta Kosovo i Evropa , Amerika e toa ,slovo na zakon mora da se pocituva pa i Obmana da e.Amerika mojot son ,neizivean.

Фетак, тоа го напишав, само како факт дека блгарското општество нашло сила да се ослободи од доминантното влијание на старите структури, а Американците тоа го перцепирале.

16-12-2012, 05:04 PM
Reply
Филибе Offline
Member

(16-12-2012, 08:29 AM)Пѫт Wrote: Вистинското прашање е дали Бугарија навистина ја сака Македонија како дел од ЕУ, дали навистина го сака опстанувањето на македонската држава или тоа го изјавува само декларативно, додека во суштина, исто како и Грците, работи на тивко задушување на Македонија по што таа по помал или поголем внатрешен конфликт, сметајќи на албанскиот фактор и на идеолошката разнебитеност на Македонците би се распаднала, па потоа „дај шта даш“.

Бидејќи, ако се следат случувањата од порано, а особено од мај годинава, ако го тргнеме на страна „Трето полувреме“, всушност провокациите мене ми личи дека повеќе доаѓаат од Бугарија, а не од Македонија и сите се во стилот „ти се допаѓа ли мојата девојка.“

Според мен, основният въпрос е дали вашето правителство иска Македония, час по скоро да влезне в ЕС, или засега симулира с изразеното силно желание за това. Не мога да се съглася, че България също като Гърция, работи за тихо задушаване на Македония, защото целта на външната ни политика спрямо Македония от 1991 до сега е една и съща, не е променена. Има промяна в последната година, само на механизмите, с които ще бъде постигната тази цел. За добро или лошо, не знам, но барањата на България не са абсурдни – отнасят се и за двете страни, стоят си там на масата и никой не ги докосва толкова години. За провокациите какво да ти кажа, като оставим на страна “Трето полувреме”, за който един приятел ми каза, че освен всичко друго е налице добра мъжка актьорска игра, бихме погледнали примерно медийното отношение към другата страна. Щета е, че Топорчо не ги прилага тук, статиите от български медии за Македония, но лично ми е правило впечатление за липса на новина за Мк в продължение на 2-3 седмици. Разбира се, изключвам агенция Фокус, където всекидневно има вести за всички съседи. С оглед на това, което е постирал Топорчо тук: http://forum.kotle.ca/showthread.php?tid=1784
Как прецени, че провокациите повеќе доаѓаат од Бугарија?
Друго, основно за вътрешна употреба, постоянно търсят и за съжаление се намират по 2-3-ма спаринг партьори от Бг, като стар и манипулативен метод, за създаване на желан образ, но върши работа. Сега Път, би ли казал, ако ние не ги разбираме тези методи, прилагани от Мк към Бг за повече от 20 год., македонците разбират ли ги, защото са предназначени основно за тях? Питаш ни къде се заебава с нас, но с право Миленко в “ГЛУП СИ КАКО БУГАРИН”, какво да ти кажа, освен че на Миленко му е през онази работа, че България е преживяла времена, оценени като национални катастрофи с много жертви от сегашните територии на Бг и Мк за една цел, па сега може и да ни се подиграва човека, негово и твое право е. Положителното от тази статия за някои хора, е че ще си допълнят фразеологичният речник в паралел с предрасъдаците си.

16-12-2012, 05:49 PM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ

(16-12-2012, 05:49 PM)Филибе Wrote: Според мен, основният въпрос е дали вашето правителство иска Македония, час по скоро да влезне в ЕС, или засега симулира с изразеното силно желание за това.

Го постави вистинското прашање а воедно го даде и вистинскиот одговор. Ниту власта ниту опозицијата во Македонија не сакаат Македонија да стане членка на ЕУ.
16-12-2012, 06:14 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Еве ви уште еднаш да пробате:

„Глупите БУГАРИ, никогаш не знаеле како треба да се однесуваат во “вапросот“ Македонија.
Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесување тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години ја фрлија Македонија во прегратките на Србија. Нивната...“

Во право ли е? Да набројуваме, ако не ви е јасно?

А Христо, ти не си разбрал ни што зборува еден Миленко, ниту пак си ја разбрал мојата заебанција, така што продолжи си со мантрите: Блгариа, србизација, удба, србокомунисти. И многу ми е мило што ти од таму некаде, многу појасно гледаш како е во Македонија.
16-12-2012, 07:41 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-12-2012, 04:34 PM)hristo Wrote: Јас, како Македонец кој и мисли добро на РМ, сметам и дека и трите се оправдани. Прашање за тебе: Дали мислиш дека нашата историографија, напишана за време на комунизмот е објективна и второ, како ја објаснуваш таа долга и постојана антиблгарска кампања во нашето општство?
Знаеш што, за тоа, историографијата, јазикот, бла бла веќе не ми се ни спори, банално ми е. За ангибугарската кампања - се повеќе мислам дека Бугарите сами си ја прават.

И дај веќе еднаш престани со тоа Блгариа, изгледаш како некој непросветен бугараш. Или инсталирај бугарска кирилица па напиши еве вака България, не е тешко - или пиши Б'лгарија или Болгарија или Бугарија. Само не тоа Блгариа, кога си видел ти такво нешто во Македонија?
16-12-2012, 07:53 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(16-12-2012, 07:41 PM)Пѫт Wrote: Еве ви уште еднаш да пробате:

„Глупите БУГАРИ, никогаш не знаеле како треба да се однесуваат во “вапросот“ Македонија.
Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесување тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години ја фрлија Македонија во прегратките на Србија. Нивната...“

Во право ли е? Да набројуваме, ако не ви е јасно?

А Христо, ти не си разбрал ни што зборува еден Миленко, ниту пак си ја разбрал мојата заебанција, така што продолжи си со мантрите: Блгариа, србизација, удба, србокомунисти. И многу ми е мило што ти од таму некаде, многу појасно гледаш како е во Македонија.

Е, Пѫт, навистина го подржуваш мислењето на Миленко дека “ Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесување тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години ја фрлија Македонија во прегратките на Србија.“ Лично не ми се верува, ама, пак, да си прашам!Razmisluva
16-12-2012, 08:16 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(16-12-2012, 07:53 PM)Пѫт Wrote:
(16-12-2012, 04:34 PM)hristo Wrote: Јас, како Македонец кој и мисли добро на РМ, сметам и дека и трите се оправдани. Прашање за тебе: Дали мислиш дека нашата историографија, напишана за време на комунизмот е објективна и второ, како ја објаснуваш таа долга и постојана антиблгарска кампања во нашето општство?
Знаеш што, за тоа, историографијата, јазикот, бла бла веќе не ми се ни спори, банално ми е. За ангибугарската кампања - се повеќе мислам дека Бугарите сами си ја прават.

И дај веќе еднаш престани со тоа Блгариа, изгледаш како некој непросветен бугараш. Или инсталирај бугарска кирилица па напиши еве вака България, не е тешко - или пиши Б'лгарија или Болгарија или Бугарија. Само не тоа Блгариа, кога си видел ти такво нешто во Македонија?

Не ти се спори тебе, ама кого тоа во светот интересира? Никого. Македонија и граѓаните во неа имаат жив интерес, зошто тоа е еден од условите што испорачува Блгариа, членка на ЕУ која има право да го условува нашето членство. И ако, нашата влада го има истиот твој неодговорен став за тоа прашање, нашиот влез во ЕУ ке се проблематизира23
Како што е Бугарија-србизам, така и “ бугараш“ е српска дума, воведена во употреба во “ периодот помеѓу двете световни војни“ за да ги означи оние “ тукашни“ кои не сакале да станат Срби. Само, не знам зошто наместо “ бугараши“ не ги викале “ македонаши“. Ти знаеш?Music4

16-12-2012, 08:26 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Христо, Христо, како расипана плоча си. А за тоа дека ја препуштиле Македонија на Србите, па види, сигурно не од ВМРО правеле тајни договори со Србите за поделба на Македонија и спорни и безспорни зони, сигурно не од ВМРО и во '45 ја измислиле онаа “невестата ни е земена на љубов“, како што напишал Коста Црнушанов, а за тоа си слушнал ли? Имаш ти уште многу да читаш.
16-12-2012, 08:49 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

(16-12-2012, 04:55 PM)hristo Wrote: Во србизираната Македонија, денеска, човек нема шанса и можност да се “ побугари“ . Просто со фенерот на Диоген да бараш, нема ништо да најдеш блгарско во Македонија. Просто-нема. Забрането е. Забраната трае 100 години наназад. Тука, во Македонија, можеш само да го активираш дедовскит аманет, а тоа ке признаеш не е исто.

Se_klanjam Se_klanjam Se_klanjam
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
16-12-2012, 08:51 PM
Website Reply
Han Solo Offline
Senior Member

Кое е така?
Асимилацията преди 100 години? Насилието срещу македонците?
Трепането на евреите? Загинали са българи на руския фронт?
Половината днешни българи са македонци заради двете червени?
ЕС е съюз на лузерите? Кое "навистина е така"?

16-12-2012, 10:10 PM
Reply
Han Solo Offline
Senior Member

(16-12-2012, 08:49 PM)Пѫт Wrote: Христо, Христо, како расипана плоча си. А за тоа дека ја препуштиле Македонија на Србите, па види, сигурно не од ВМРО правеле тајни договори со Србите за поделба на Македонија и спорни и безспорни зони, сигурно не од ВМРО и во '45 ја измислиле онаа “невестата ни е земена на љубов“, како што напишал Коста Црнушанов, а за тоа си слушнал ли? Имаш ти уште многу да читаш.

Ако мислиш, че в подчертаните няколко думи е "черешката на тортата" на Миленко, сигурно се шегуваш.
Не е това начина, бе приятел! Ако мислиш, че някой се е отнесъл несправедливо с теб, не наричаш жена му к**ва, коя бацуваа ...... за без пари и да чакаш от него благодарност, разбиране и подкрепа.
Значи не е тая целта на Миленко.
16-12-2012, 10:49 PM
Reply