Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Valkanizater Offline
Senior Member

Така като гледам този Меморандум продължава предишния от 2008 г. (чийто проект?) лесно се намира в интернет.
http://www.econ.bg/law/procedures/article136274/
Предполагам България има такива меморандуми с всички страни от Западните Балкани (или по-точно със страните попадащи, в опцията "Политика за добросъседство и сътрудничество..." на ЕС или както там се казваше)
В този смисъл - рутинна визита, стандартен документ и т.н.
Така че няма дилема - ВИСТИНСКА ПОДРШКА ОД БУГАРИЈА ИЛИ НОВО УСЛОВУВАЊЕ - както изглежда, става дума за стандартна процедура между двете държави и нищо извън това.
02-09-2011, 01:43 PM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

И аз това викам ... работите си остават както са си ... както изглежда и двете страни ги устройват ....
02-09-2011, 02:59 PM
Reply
Valkanizater Offline
Senior Member

Дали очакваната промяна на "Дондуков" 2 ще повлияе по някакъв начин на билатералните односи...?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=796496
23-10-2011, 06:54 PM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

Промяната в България, ще затвори на южно-сръбските мангали устите за некаво си имагинерно псевдонезависимо антично сръбско малцинство ...

Южни сърби има във Вардарска Бановина ... имало е и ще има ... на територията на България нема, не е имало, не ще и да има антични сърби и южни хунзи ....

Music3Music3Music3

Односите ще си останат така както са си ....
(This post was last modified: 23-10-2011, 08:33 PM by Илиян_Луков.)
23-10-2011, 08:32 PM
Reply
Администратор Offline
Administrator

(23-10-2011, 08:32 PM)Илиян_Луков Wrote: Промяната в България, ще затвори на южно-сръбските мангали устите за некаво си имагинерно псевдонезависимо антично сръбско малцинство ...

Южни сърби има във Вардарска Бановина ... имало е и ще има ... на територията на България нема, не е имало, не ще и да има антични сърби и южни хунзи ....

Music3Music3Music3

Односите ще си останат така както са си ....

ЕДНА НЕДЕЛА БАН.
23-10-2011, 09:56 PM
Reply
Valkanizater Offline
Senior Member

Няколко неща в информацията за изборите в България правят впечатление -
Вероятният избор на Плевнелиев за президент засилва позициите на Б. Борисов;
Любопитен за македонската публика м.б. е фактът, че самият Росен Плевнелиев е от Пиринския край;
Политиците, на които македонските медии периодично обръщат внимание, се позиционират между 1-4% от вота (при близо 40% за Плевнелиев);
Ако изграждането на инфраструктура е някаква геополитика (дори и на Балканите) усещането е, че България предпочита инвестициите към Черно море - "Тракия" (Ст. Загора - Бургас); Турция - "Марица" (Пловдив - Свиленград); Гърция - "Струма" (Долна Диканя - Кулата)...; изглежда прословутият коридор №8 ще чака...;
"Връзката" инфраструктура - президент на България - идва (в някакъв смисъл) и от факта, че вероятният нов президент е бивш (вече) регионален министър на страната;
24-10-2011, 05:32 PM
Reply
брат Offline
Junior Member
**

(04-01-2010, 11:26 PM)Mirza Wrote: Jao hristo!
U pravo si, choveche, treba malce povishe da se zboruva za nashiot bratski sosed SRBIJA! Eve vie pak so vashite pro-b'lgarski propagandistcki dejstva vednash sakate da me brkate. A ustvari, zashto ne diskutirame deka mnogu po-logichno e da se pravi koridor sever-jug nego istok-zapad? I da ne zborime kolku ni beshe poubavo na vremeto koga postoeshe samo toj koridor! Techeshe med i mleko! A otkako ni dojdeha b'garite s's ninvite tri cherveni se' otide pod led.

Какъв братски народ сте със Сърбия?! Русия ви даде на Сърбия, за да отслабят България. Вие много лесно се претопихте в македонци националисти, под ръководството на сърбите. Заради това невежество и носталгичното чувство към комунизма се самоонищожавате като нация! Като оставиме глупостите на страна, магистрала и жп до македония ще облагодетелстват икономически както Македония, така и България! Поведението Ви не е национализтическо, по скоро като оплашен човек, изпълнен със страх, от самия себе си! Аз съм Ви брат, сърбите говорят друг език! Това че не използвате кирилица, а латиница, не Ви прави сърбин.
21-11-2011, 08:04 PM
Reply
брат Offline
Junior Member
**

(11-01-2010, 08:26 AM)МКД Wrote: Можам со 102,5% сигурност да тврдам дека сега во моменталната влада на Република Македонија има луѓе кои се Бугари по националност кои како и секогаш се инфилтрираат во македонски организации или прават паралелни на нив со исто или слично име. Е сега не смеат да ја кажат јавно нивната национална припадност зашто се знае што следи. Македонците не можат да ги поднесат бугарите зашто се тешки лицемери и дискриминатори и во Р.Б. не им дозволуваат на етничките Македонци да ја искажат слободно нивната национална свест... замислете во 21-от век. И како очекувате после ваков однос кон Македонците да живеете слободно во Република Македонија? Сте го окупирале Пирин што сте го окупирале ама па таму нашите браќа се фактички под ропство. Додека тоа не се смени никогаш нема да имате мир тука.

Това е долна лъжа, никой в българия не забранява на никой да си прави каквото си иска и да вярва във който си иска. В България има много българи които се наричат че са македонци, само когато искат да се направят на интересни, да са различни. Никой български македонец в България не изтъква, че като е македонец е по-споециален. И да ти кажа на 100% никой българин, който съм чул да казва, че е македонец, не би казал на чужденец, че е македонец, защото се чувства Българин. Нищо не трябва да се променя от бългаска страна. Ти трябва да прецениш какъв македонец си! Албански, Сръбски или Гръцки. Български няма как да си, защото в македония няма такова понятие: български самосъзнание. В Македония не позволяват на хората да се наричат, такива каквито се чувстват, това трябва да се промени.
21-11-2011, 08:16 PM
Reply
брат Offline
Junior Member
**

(14-03-2011, 04:00 PM)TiTaN Wrote:
(14-03-2011, 10:27 AM)Вовата Wrote: "On October 11, 1941, the Macedonians launched a war for the liberation of Macedonia from the Bulgarian occupation."

Разкажи детайли Icon_razz. Да се посмееме.

http://books.google.com.au/books?id=lVBB...&q&f=false

http://books.google.com.au/books?id=lVBB...&q&f=false
The execution of the 12 young men from the village of Vatasa, near Kavadarci was carried out by the Bulgarian fascist army on 16 June, 1943.

Nevena Hadjijordanova, the sister of the executed Vaso lived to tell this story. She survived together with three other girlfriends from the village.

......"They gathered us from our houses early in the morning. One by one they brought us in front of the village inn. Twelve young men and four young girls, all of us members of the antifascist organisation from Vatasa.
When they brought me in front of the village inn, those that were already there were facing the brick wall. But they still saw me and I gave them a little smile. One of the Bulgarian soldiers noticed:
"Laugh, laugh!!!. Enjoy your last laugh."
After that they called us one by one to go inside the inn for questioning.
"Questioning and brutal torturing." When they called me inside, I saw my friends with ripped shirts and bruises on their faces, around their eyes, and their bodies.
The twelve young men, me and my three girlfriends were asked the following questions: "Tell us where the Partisans are?, Who brings them food?, Tell us while you're still alive!!!. No-one from us said a word.
- I don't know!, I didn't hear!, I didn't see! - those were the only words said by their dry lips. Four hours of hearing and torture - from 8:00 a.m till 12:00 noon. No-one said a word.
After the hearing and torture, the 12 young man were lined up two by two.
They left accompanied by the army and police. They even took us - the girls outside. We left accompanied by the sergeant and two agents. As soon as we got outside, we saw our friends on the bridge. They took them up stream the river Luda Mara. The members of the antifascist group from Vatasa gathered at that spot.
Hotness! Tiredness! The agents returned. We - the four girls tried to see our friends, but the road upwards is curved. That is why we could not see them until we reached the top, at Duloro Dovce. The young men were sitting down. Then they were ordered to get up. They were pale and bruised.
My brother Vaso was one of the oldest in the group. It appeared that he felt the danger, and that is why he said: "Sergeant. I will go back to close the inn".
-Your father will close it - answered the Sergeant.
They took us through the narrow track in a row by one, downwards to the river Luda Mara. The young men were walking in front, and then us the girls. One soldier came close to me and whispered: "You will see what will happen now".
-What? - I asked him whispering.
Then an officer came close, yelled something and interrupted the conversation.
-Sit down! - commanded one officer.
We - the four girls were standing aside. Some of our friends were just sitting down. My brother, probably convinced that a catastrophe was about to happen, did not sit down, but he started running towards the river.
-Dime Cekarov and Gerasim Matakov started running after him.
-Shoot! - a command was ordered.
All of the weapons held in the hands of the ten fascists fired. They fired at those who were running and at those who were sitting down. All that could be heard was the sound of shots being fired and the screams of the wounded. The nine young men that were sitting down did not move. Their bodies were filled with bullets. Some ran after the three that were running away. Dime was wounded in the shoulder. The young men continued to run. Then the shooting stopped. The mad killers were returning to the group.
-Would you like to see your brother? - said the commander.
-No, I do not want to see him the way he looks now! - I answered. Then, the Bulgarian police and soldiers stabbed the young men in their hearts and some of them were still showing signs of life. Another thing was left undone - to take their belongings. They took their pocket wallets, hand watches and also other belongings.
On the way back, when we entered the village, the people saw that we were returning without our friends. It was clear what had happened. Instantly we could hear crying from all sides of the village. The fascist killers said: "Here are the girls" - to the head of the village, and one officer ordered me to call my father.
-Lazo, your son was guilty! We killed him and the other boys. Here is your daughter and don't let her go outside.
The whole village was crying everyone even the kids went to the place where the bodies of the twelve young man were. They dug up a trench, because they were threatened not to move the bodies to the village. They buried them and they said their last respects.

Какво ми я навираш тая американска пропаганда в лицето?! Я се озъзнай малко, тя е за тебе да я четеш и да си верваш!
21-11-2011, 10:13 PM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

Брате, това явление на македончинята се нарича Стокхолмски синдром ...
22-11-2011, 11:01 AM
Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(21-11-2011, 08:04 PM)брат Wrote: Какъв братски народ сте със Сърбия?! Русия ви даде на Сърбия, за да отслабят България.
Грешка! Русија ја измисли Бугарија за да ја ослабне Отоманската Империја! Западот ја измисли модерна Грција за да ја ослабне истата империја. Отоманското царство замина во историјата, ама измислиците од тоа време опстанаа и мутираа во шовинистички монструми на кои и Адолф Хитлер би им позавидел!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Борба за слобода од шарените окупатори!
22-11-2011, 06:48 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

Темата е, нели, односи на Македонија со Бугарија. Пред малку на НБО канал ( американски) на 3 макс програма ( Т-хоме), го гледав бугарскиот филм “ Навалување “ ( ТИЛТ). Ова е втор филм бугарски што гледам на овој американски канал. На македонските телевизии, сеуште, немам гледано бугарски филм. Најверојатно чекаат да по 1о пати ги изгледаме сите српски снимани филмови, па потоа...можеби. SmajlitoSmajlitoSmajlito
22-11-2011, 08:25 PM
Reply
Филибе Offline
Member

(22-11-2011, 08:25 PM)hristo Wrote: Темата е, нели, односи на Македонија со Бугарија. Пред малку на НБО канал ( американски) на 3 макс програма ( Т-хоме), го гледав бугарскиот филм “ Навалување “ ( ТИЛТ). Ова е втор филм бугарски што гледам на овој американски канал. На македонските телевизии, сеуште, немам гледано бугарски филм. Најверојатно чекаат да по 1о пати ги изгледаме сите српски снимани филмови, па потоа...можеби. SmajlitoSmajlitoSmajlito

Мисля, че не си прав, по Канал 5 излъчеха Стъклен дом и Мисия Лондон.
22-11-2011, 08:33 PM
Reply
toni_a Offline
1 - 2 + 3 - 4 + ...

Филибе-то мислам дека ќе се сложи со мене дека,

наместо да двојат и создаваат раздор заедничките нешта...тие можат да не' обединуваат,да претставуваат основа за братство и добрососедство:

[Image: 44739192670974d04436o.jpg]

поздрав
0+0+0=60%
23-11-2011, 04:26 AM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

(22-11-2011, 06:48 PM)МрачниотКоњаник Wrote:
(21-11-2011, 08:04 PM)брат Wrote: Какъв братски народ сте със Сърбия?! Русия ви даде на Сърбия, за да отслабят България.
Грешка! Русија ја измисли Бугарија за да ја ослабне Отоманската Империја! Западот ја измисли модерна Грција за да ја ослабне истата империја. Отоманското царство замина во историјата, ама измислиците од тоа време опстанаа и мутираа во шовинистички монструми на кои и Адолф Хитлер би им позавидел!

Некаква теория вас кой ви измисли имаш ли ? Щото аз имам ...

23-11-2011, 09:57 AM
Reply
Il Schismatico Offline
Posting Freak

Ахаха-а-а, крадецът вика "Дръжте крадеца!"
Конник, пални една свещица за Бог да прости македонската нация пред портретите на Гарашанин, Новакович, Цвиич, Сталин и Тито и после пак ела да си поговорим :-)
Стига плачове! Всяка луна е ужасна,
всяко слънце – горчиво, додето умре.
Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна…
Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!

http://tsvetno.blogspot.com/2008/07/blog-post_257.html
23-11-2011, 04:22 PM
Reply
Филибе Offline
Member

(23-11-2011, 04:26 AM)toni_a Wrote: Филибе-то мислам дека ќе се сложи со мене дека,

наместо да двојат и создаваат раздор заедничките нешта...тие можат да не' обединуваат,да претставуваат основа за братство и добрососедство:

поздрав

Правилно Тони, това е и концепцията на Европа, хората са толерантни и търсят положителните неща - тези, които обединяват, а не тези които провокират раздори. Между БГ и МК, има доволно общи неща, които да обуславят братство, добрососедство и просперитет, но не е така! Напротив отношенията са хладни, точно заради общите неща.Da_ne_si_lud И понеже темата е Билатерални односи Македонија - Бугарија, нека да се анализират досегашните стъпки на двете държави за подобряване на отношенията, без да се придава особено значение на случаи като Спаска Митрова например. Смятам, че в форума пишат достатъчно умни и коректни хора, които да се обединят в очакванията си за подобряване на тези отношения.
И нещо за паметника на Филип Македонски в Пловдив въпреки, че е извън темата: Общоприета е тезата, че Градът на тепетата/така е известен Пловдив в БГ/ е кръстен на своя покорител Филип Македонски. След множество изследвания обаче, става ясно, че Филип дори дори не е влизал в Пловдив. Следователно няма как да е дал и името си на града. Нито неговият историограф Теопомп, който документирал всичко, е писал по въпроса, нито някой друг. Само Тацит/известен римски историк и политик/ „е чул, че Филип е дал името си на Филипополис“. Но най-вероятно този Филип не е Македонски, а Филип I Араб, който е управлявал Рим. Това е и причината да бъде монтиран след жестоки скандали през 2004, въпреки че парите за изграждането му бяха дадени от община Солун под формата на дарение, като гърците се съгласиха в Солун да бъде издигнат паметник на българският капитан Петко войвода. За съгражданите ми, паметника на Филип, няма някаква сантиментална стойност, по-скоро се разглежда като културна придобивка за града.
23-11-2011, 08:44 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

Како не гледаат бугарските претставници во ЕУ :

Quote:Впечатоците кои ги има македонската јавност потекнуваат пред се’ од расправите и предложените амандмани од страна на бугарските европратеници во извештаите посветени на напредокот на Македонија. На пример, Андреј Ковачев и Димитар Стојанов, сметаа дека во извештаите мора да се спомене дека од Македонија „ се очекува да се најдат заеднички прифатливи решенија за отворените прашања со соседите“.

Тие заедно со Евгениј Кирилов бараа од македонската влада да преземе мерки за да се обесхрабри говорот на омраза кон соседните земји- членки на ЕУ, особено во медиумите и во учебниците. Потоа истите тие посакуваат заеднички празнувања на историски настани со соседните земји- членки, кои придонесуваат за подобро разбирање и добрососедство. Димитар Стојанов, Станимир Илчев и Надежда Нејнски, бараат да се гарантираат правата на лицата со „бугарско етничко потекло“.

Бугарските европратеници се за брзо влегување на Македонија во ЕУ

На европратеникот Андреј Ковачев од редовите на Европските народни партии и демохристијани, Дојче Веле директно му го постави прашањето: - Дали Бугарија и бугарските европратеници се навистина новата пречка на Македонија на патот кон ЕУ?

„ Напротив, Бугарија и бугарските европратеници секогаш го искажувале мислењето дека Република Македонија треба, колку што е можно побрзо да стане дел на европското семејство. Бидејќи сите проблеми кои доаѓаат од минатото можат да бидат решени само преку европската интеграција, кога границите ќе станат симмолични како во Западна Европа, кога животниот стандард од двете страни на границата ќе се изедначи и ќе стане скоро еднаков. Тогаш недоразбирањата ид минатото и различното сваќање на минатото ќе исчезнат и народот ќе гледа во европската иднина“ ,ни одговори Ковачев.

Тој се надева дека во Македонија постои политичка волја за да бидат надминати некои од разликите со Бугарија.

„ Така, како што повикува резолуцијата на Европскиот парламент да има заедничко празнување на нашата заедничка историја, да има заедничко читање на историјата и да не се всадува омраза и да не се манипулира со историјата преку сите видови на медиуми и учебниците, бидејќи тоа не е провокативно само кон Грција за античката историја, туку и кон Бугарија за средновековната и поновата историја.“

Бугарија нема проблеми со независноста на Македонија, туку со интерпретацијата на историјата

Бугарскиот европратеник, тука веднаш нагласува дека Бугарија прва ја признала независноста на Македонија и дека таа нема проблеми ниту со нејзината независност, ниту со граѓаните на Македонија.

„ Но има проблем со интерпретацијата, односно манипулацијата на историјата. Во лицето на бугарските европратеници во ЕП, македонските граѓани треба да гледаат само сојузници на патот кон евроинтеграцијата. Ние се надеваме дека владеачката партија, опозицијата и медиумите во Македонија ја сакаат таа европска интеграција и сакаат да го покажат европскиот дух и начин на читање на историјата.“

Придавката „македонски“ спротивна со воспоставена методологија на ЕП и ЕК

Андреј Ковачев, воздржаноста на тројцата бугарски европратеници на текстот на заедничкиот документ на Мешовитиот комитет ЕУ- Македонија, околу користењето на придавката „македонски“ ја оправдува на следниов начин:

„ Ние, тројцата претставници од Бугарија, гласавме воздржани, за да не го блокираме усвојувањето на препораките на Мешовитиот комитет, бидејќи, ако ние гласавме против тогаш тие не ќе беа усвоени. Ние не сакаме да го разочараме мнозинството на граѓаните на Македонија од кои над 80 насто ја посакуваат европската интеграција, ние сакаме да им помогнеме. Вистина е дека во декларацијата по барање на македонската страна беше внесена реченица која беше во спротивност со методологијата на Европската комисија и Европскиот парламент, која се практикува од 2008 година околу некористењето на терминологијата „македонски“. Јас и моите колеги сметаме дека не можеме да ја промениме методологија со таа препораката и на тој начин да ја критикуваме работата на Европската комисија. Тоа може да биде променето само во дијалогот меѓу Атина и Скопје и изнаоѓањето на целосно решение за проблемот со името“.

Во Македонија историјата се чита „селективно“

Пленарната сала на Европскиот парламент во БриселПленарната сала на Европскиот парламент во БриселБугарскиот европратеник смета дека во Македонија историјата се чита „селективно“ и дека со тоа на еден начин се води антибугарска политика, тука тој го наведува филмот „Трето полувреме“, запрашувајќи се „зошто македонските режисери не снимаат филмови посветени на српската окупација на Македонија, за затвораните на Голи Оток и за оние кои се изјаснувале како Бугари во Македонија“.

Ковачев во текот на целото интервју зборуваше за македонските граѓани, но ниту еднаш не изусти македонски народ.

За македонскиот јазик постојат спротиставени позиции

Кога Дојче Веле го запраша дали еден ден може да се случи официјална Бугарија да го признае постоењето на македонскиот јазик и со тоа да се отстранат некои сомневања во Македонија за искреноста на Бугарија, поради непризнавањето од страна на бугарската научна јавност и од бугарската држава на македонскиот јазик, со што ќе се направи чекор кон „помирување“, Андреј Ковачев ни одговори:

„ Не би сакал да коментирам за тоа кој каков јазик е. За жал, мислењата се спротивставени од двете страни на границата. Научив дека МАНУ излезе со став дека Македонскиот јазик е основата на сите словенски јазици во Европа, бугарската наука има друго мислење. Се разбира ние признаваме дека секој јазик може да се развива понатаму врз основа на регионални дијалекти, посебно кога има изолација на одредена област. Иднината е отворена и се надеваме дека ќе покажеме разбирање, но тоа нема да се случи ако нема желба за компромомиси и наметнување на една или друга теза... Сакам исто така да кажам дека никаде не е димпломатска практика да се признаваат атрибутите на власта, а камо ли јазиците... Сепак најголемиот проблем е интерпретацијата на историјата... Кога се следи тоа што се случува, гледам со жалење еден национализам, кој не знам на што се должи. Убаво е да се прават монуметнтални градби и триумфални порти, да се подигаат споменици на македонските херои, но кога тие се прогласуваат само за македонски како Цар Самоил, Гоце Делчев, Даме Груев, Кирил и Методиј, не зборувам за античката историја, тоа е исклучително провокативно, и колку да сме толерантни и солидарни тогаш треба да одговориме на тие провокации. Национализмот никогаш не довел до ништо добро. Македонскиот национализам кој сега се проповеда, за жал, од нашата сестринска партија сметам дека не е правилниот европски пат, кој може по најбрз пат да ја доведе Македонија во ЕУ“, завршува бугарскиот европратеник Андреј Ковачев во разговорот за Дојче Веле.

Автор: Тони Гламчевски

http://www.time.mk/read/NONE/d0fa26670c/index.html
24-11-2011, 12:16 PM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

Aз като цело съм съгласен ...

Ама ловим бас,че Конникот нема да е съгласен Icon_razz
24-11-2011, 12:39 PM
Reply
toni_a Offline
1 - 2 + 3 - 4 + ...

(23-11-2011, 08:44 PM)Филибе Wrote:
(23-11-2011, 04:26 AM)toni_a Wrote: Филибе-то мислам дека ќе се сложи со мене дека,

поздрав

Правилно Тони, това е и концепцията на Европа, хората са толерантни и търсят положителните неща - тези, които обединяват, а не тези които провокират раздори. Между БГ и МК, има доволно общи неща, които да обуславят братство, добрососедство и просперитет, но не е така! Напротив отношенията са хладни, точно заради общите неща.Da_ne_si_lud И понеже темата е Билатерални односи Македонија - Бугарија, нека да се анализират досегашните стъпки на двете държави за подобряване на отношенията, без да се придава особено значение на случаи като Спаска Митрова например. Смятам, че в форума пишат достатъчно умни и коректни хора, които да се обединят в очакванията си за подобряване на тези отношения.
И нещо за паметника на Филип Македонски в Пловдив въпреки, че е извън темата: Общоприета е тезата, че Градът на тепетата/така е известен Пловдив в БГ/ е кръстен на своя покорител Филип Македонски. След множество изследвания обаче, става ясно, че Филип дори дори не е влизал в Пловдив. Следователно няма как да е дал и името си на града. Нито неговият историограф Теопомп, който документирал всичко, е писал по въпроса, нито някой друг. Само Тацит/известен римски историк и политик/ „е чул, че Филип е дал името си на Филипополис“. Но най-вероятно този Филип не е Македонски, а Филип I Араб, който е управлявал Рим. Това е и причината да бъде монтиран след жестоки скандали през 2004, въпреки че парите за изграждането му бяха дадени от община Солун под формата на дарение, като гърците се съгласиха в Солун да бъде издигнат паметник на българският капитан Петко войвода. За съгражданите ми, паметника на Филип, няма някаква сантиментална стойност, по-скоро се разглежда като културна придобивка за града.

добро, тогаш Тримонциум Icon_smile

ама би се сложил со мене дека нештата кои не' двојат можат и да не' сплотат/здружат?

без разлика за која личност станува збор, доколку ТИ ми дозволиш да се чувствувам Македонец, а јас ти дозволам да се чувствуваш Бугар, не би имало проблем доколку односите ни се темелат на реална и чесна основа?

взаимна почит и признавање, личностите од минатото да служат како јадро на обединување, а не на раздор!?

има две страни на медалот. тоа што може да двои истовремено може да послужи и за обединување.
0+0+0=60%
(This post was last modified: 25-11-2011, 04:44 AM by toni_a.)
25-11-2011, 04:39 AM
Reply