Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Илиян_Луков Offline
Senior Member

(30-08-2011, 05:04 PM)МрачниотКоњаник Wrote: Пред да продолжиш со болварските трипови Волф, прочитај прво:
Quote:... зашто Евреин е религиозна определба прво а потоа национална.
А потоа би можеле да се запрашаме кој тоа ги испрати Евреите од Македонија во смрт, кога сме веќе кај нив.

Българските евреи не отидоха на смърт по две причини. Едната от тех беше,че са български граждани и по силата на това те принадлежат на държавата България. Втората от тези причини е,че българите станаха и направиха необходимото,за да не се случи това с тех.

Във Вардарска Бановина ние бехме администратори и немахме никакви легитимни причини да се жертваме за хора, които не са наши.Иначе казано - не наши граждани.

Интересният въпрос е следният - къде беха милениумските македончиня да станат и да си запазат евреите. Като да сте били некаде в друга реалност. 9 измерение.Къде беха тия 200 или 300 хиляди партизани "изгонили" българската 5 армия( за незнаещите има още 4 ) от Южна Бановина и обявили "независимост" прераснала в автономна покрайнина на Югославия с център Белград или командващи сърби кодифицирали милениумският език със сръбски тип азбука като най-правилно понятие. Или требваше да идват партизани от Шумадия и Черна Гора да обесняват на македончинята,че постоят от 77 000 години в контунюитет,без никаква връзка с българите, както и да обяват всички искащи независима Македония за предатели и врагове ....

30-08-2011, 09:48 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(30-08-2011, 09:16 PM)Илиян_Луков Wrote: но не даваме абсолютно нищо, което е създадено преди това. И нема да го дадем при никакви обстоятелства.
(30-08-2011, 09:16 PM)Илиян_Луков Wrote: Аз, лично съм убеден,че минимум 60% от хората в Македония немогат да обеснат собствената си история без да слагат знак минус на българската история.

Што подразбираш под тоа „да го дадем“? Што има тука за давање или недавање? Пак со тоа, историја та историја. Што ти значи тоа „сопствена историја“, ти можеш ли тоа да си го објасниш? Некое тврдо тело ли е?

(30-08-2011, 09:16 PM)Илиян_Луков Wrote: Махнеме ли българската история от "вашата" - остава само аморфната маса на Цвиич .... прав се оказа да еба и сърбина ....

Сѐ нешто се префрлаш од едно на друго. Зошто во наводници тоа „вашата“? И куќата во која живеам ли не е моја? Аморфна маса? Зошто? Само за да не го кажеш зборот „нација“? Icon_razz

(30-08-2011, 09:16 PM)Илиян_Луков Wrote: Друго, ние с фактите като цело проблеми немаме - ясно ни е,че има език, който е кодифициран през 1944 и чрез него се създава литература и култура, но да се използва това,за да се злоупотребява, като например идиотите Донски и останалата паплач със 77 000 постоене на кирилицата - създадена в България, от българите, в полза на българите и за българите нема да направим никакъв компромис. Този проблем ще стои дотогава, докато има българи. Пак казвам - ние никога при никакви условия, обстоятелства или каквото и да е нема да се откажеме от това, което е наше ... никога. Справка - българската история. Вие какво ще правите с полу-сръбския си език си е ваш проблем ....

Е тоа ти е, и заради ваквите надуенковци нашиот полу-сръбски/развален български си станува правилен македонски.
Let me hear you make decisions without your television.
30-08-2011, 09:54 PM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

Gnoj - "Што подразбираш под тоа „да го дадем“? Што има тука за давање или недавање? Пак со тоа, историја та историја. Што ти значи тоа „сопствена историја“, ти можеш ли тоа да си го објасниш? Некое тврдо тело ли е?"

Разбирам да дадем - култура, история като легитимно наследство на държавата България. Аз незнам да има държава Македония преди 1944. Ако имаш информации моля сподели ги с мен.

Gnoj - "Сѐ нешто се префрлаш од едно на друго. Зошто во наводници тоа „вашата“? И куќата во која живеам ли не е моја? Аморфна маса? Зошто? Само за да не го кажеш зборот „нација“? Icon_razz"

Никъде не се прехвърлям, но е странно да се казва където и да е,че нещо е македонско като продукт на нацията македонец преди тази нация да е обявена или създадена. Преди 1944 нема такава нация и вие сте официално обявени за южни сърби. Всекакви интерпретации от рода на - ние сме знаели,че сме македонци или нещо друго не държи вода. Даже повечето преродбеници преди екзархията, както знаеш се чудат както е това име Македония ...

Gnoj - "Е тоа ти е, и заради ваквите надуенковци нашиот полу-сръбски/развален български си станува правилен македонски."

Точно .. никой нема проблем с това - освен вие самите.Друго интересно от това мнение е следното - развален български?!?!? Как така ще забравим 77 000 постоене на македонски език?. Вие преди 1944 на български ли сте говорели?

П.С. Немога да отговарям така като отговаряш ти, като коментар на коментара ... нов съм по форуми и не ги знам тези функции ...

(This post was last modified: 30-08-2011, 10:20 PM by Илиян_Луков.)
30-08-2011, 10:18 PM
Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(30-08-2011, 09:48 PM)Илиян_Луков Wrote: Във Вардарска Бановина ние бехме администратори и немахме никакви легитимни причини да се жертваме за хора, които не са наши.Иначе казано - не наши граждани.
Значи признаваш дека бугарската квислиншка војска ги испрати македонските Евреи во логорите на смртта...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Борба за слобода од шарените окупатори!
30-08-2011, 10:40 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(30-08-2011, 10:18 PM)Илиян_Луков Wrote: Gnoj - "Што подразбираш под тоа „да го дадем“? Што има тука за давање или недавање? Пак со тоа, историја та историја. Што ти значи тоа „сопствена историја“, ти можеш ли тоа да си го објасниш? Некое тврдо тело ли е?"

Разбирам да дадем - култура, история като легитимно наследство на държавата България. Аз незнам да има държава Македония преди 1944. Ако имаш информации моля сподели ги с мен.

Каде тоа пишува дека токму државата е сопственик на некаква култура или историја? Такви информации имаш ли?

(30-08-2011, 10:18 PM)Илиян_Луков Wrote: Gnoj - "Сѐ нешто се префрлаш од едно на друго. Зошто во наводници тоа „вашата“? И куќата во која живеам ли не е моја? Аморфна маса? Зошто? Само за да не го кажеш зборот „нација“? Icon_razz"

Никъде не се прехвърлям, но е странно да се казва където и да е,че нещо е македонско като продукт на нацията македонец преди тази нация да е обявена или създадена.

Но тоа не значи дека таа нација нема историја и предисторија.

(30-08-2011, 10:18 PM)Илиян_Луков Wrote: Gnoj - "Е тоа ти е, и заради ваквите надуенковци нашиот полу-сръбски/развален български си станува правилен македонски."

Точно .. никой нема проблем с това - освен вие самите.Друго интересно от това мнение е следното - развален български?!?!? Как така ще забравим 77 000 постоене на македонски език?. Вие преди 1944 на български ли сте говорели?

Ти изгледам како да имам проблем со тоа? Инаку не е точно дека баш никој нема проблем со тоа. Icon_razz Тоа за 77-те илјади години од уста не го вадиш, ама немам намера да ти го коментирам. Ти кажи ми на каков јазик сме говореле пред 1944, јас само знам дека е истиот. Но како и тогаш, така и денес има такви, за коишто тој ем не е достатно правилен за да биде блгарски, ем не е достатно развален за да не биде блгарски. И ти си доказ дека е така. Icon_razz
30-08-2011, 10:45 PM
Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(11-03-2011, 08:11 PM)Gnoj Wrote:
(11-03-2011, 08:02 PM)hristo Wrote: А, наметнатиот стереотип од Југославија дека Бугарите се лоши и наши исконски и вечни непријатели??? Што со него.

Преку Евреите ли мислиме дека ќе поентираме? Израел да биде воздржан и од негативното (сојузот на Бугарија со Хитлер) да избере да става акцент на позитивното (спасување на Евреите), а ние да јадеме гомна колку Бугарија им згрешила на Евреите? И таму ли најдовме крива Дрина за исправање?
Погледни ја претходнава дискусија од погоре и кажи дали тоа личеше на исправање крива Дрина?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30-08-2011, 10:48 PM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

(30-08-2011, 10:40 PM)МрачниотКоњаник Wrote:
(30-08-2011, 09:48 PM)Илиян_Луков Wrote: Във Вардарска Бановина ние бехме администратори и немахме никакви легитимни причини да се жертваме за хора, които не са наши.Иначе казано - не наши граждани.
Значи признаваш дека бугарската квислиншка војска ги испрати македонските Евреи во логорите на смртта...
Такава войска като описаната не съществува. Ако не разбираш български може и на англииски да ти го напиша - ние сме администратори, не господари. Южна Бановина ни беше дадена от Германия за управление, като всички ресурси са за Германия. Проблемите с евреите от тези територии, които ние администрираме са уредени със тези, с които ние трябва да се разберем - евреите. Вие от Южна Бановина, немате абсолюто никакво право да се месите там където не ви е работа. Проблемите са между народи, които са съществували по това време ....

Ще имам ли отговор на въпроса, който поставих?

(This post was last modified: 30-08-2011, 10:52 PM by Илиян_Луков.)
30-08-2011, 10:52 PM
Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(11-03-2011, 08:02 PM)hristo Wrote: А, наметнатиот стереотип од Југославија дека Бугарите се лоши и наши исконски и вечни непријатели??? Што со него.
Сигурен си дека е наметнат? Сигурен си дека е од Југославија? И сигурен си дека е стереотип?

30-08-2011, 11:05 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(30-08-2011, 11:05 PM)МрачниотКоњаник Wrote:
Сигурен си дека е наметнат? Сигурен си дека е од Југославија? И сигурен си дека е стереотип?

Ќе се вмешам малку во делот на тоа дали е стереотип. Според мене, ако имаш такво мислење, а не знаеш да објасниш зошто, тогаш станува збор за стереотип. Малку аналитичност не е на одмет.
30-08-2011, 11:12 PM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

Gnoj - "Каде тоа пишува дека токму државата е сопственик на некаква култура или историја? Такви информации имаш ли?"

Icon_razz Немам, ама тая държава е създател на точно тази история и култура Icon_razz.

Gnoj - "Но тоа не значи дека таа нација нема историја и предисторија."

Има, ама не е тая,за която си мислиш ....

Gnoj - "Ти изгледам како да имам проблем со тоа? Инаку не е точно дека баш никој нема проблем со тоа. Icon_razz Тоа за 77-те илјади години од уста не го вадиш, ама немам намера да ти го коментирам. Ти кажи ми на каков јазик сме говореле пред 1944, јас само знам дека е истиот. Но како и тогаш, така и денес има такви, за коишто тој ем не е достатно правилен за да биде блгарски, ем не е достатно развален за да не биде блгарски. И ти си доказ дека е така. Icon_razz"

Аз никога не съм казал,че ти е проблем това. Сега,ако некой си има проблем с това, не е мой проблем - предполагам се сещаш защо.
Това със 77 000 години ми е супер смешно и затова го използвам. Не вервам,че има некой нормален да верва на тия простотии ... ама хората по некой път стават известни с простотията си. Аз незнам на какъв език сте говорели преди 1944 - знам,че сте писали от създаването(не ми се търси точната дата) на кирилицата от нас, българите до 1913 на български, а след това на сръбски. Па сега ти ми кажи. Аз знам,че всички хора, които са известни в историческата наука, с малки изключения(Пулевски с неговия сръбско-албански), са писали на български,оставили документи и направили история с действията си. Моя диалект не е достатъчно правилен за литературния, да не говорим за некои по-брутални според мене други диалекти. Това ме прави различен ли? Аз съм етнически видинлия ли? Другите,които говорят на различен диалект са ми откраднали езика? И аз не ги разбирам? Въпреки,че на тия хора техните предци са се били за моите и моите за техните и са умирали с името българи?И това ми дава право да си измислям и да носа вода от 9 кладенци в подкрепа на моята теория. Извинявай, ама мене ме е срам да се излагам пред останалите хора ...

Друго,дали ти давам доказ за постоене на език или не, ми е безразлично. На мене не ми требват докази да вида за какво става въпрос и на къде отиват нещата ... както се казва гледай какво права,а не какво говора ...

30-08-2011, 11:14 PM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

(30-08-2011, 10:48 PM)МрачниотКоњаник Wrote:
(11-03-2011, 08:11 PM)Gnoj Wrote:

Преку Евреите ли мислиме дека ќе поентираме? Израел да биде воздржан и од негативното (сојузот на Бугарија со Хитлер) да избере да става акцент на позитивното (спасување на Евреите), а ние да јадеме гомна колку Бугарија им згрешила на Евреите? И таму ли најдовме крива Дрина за исправање?
Погледни ја претходнава дискусија од погоре и кажи дали тоа личеше на исправање крива Дрина?

Може да поентирате само на 30 000(тука некаде) кв. километра , колкото ви е територията и само там ....

(This post was last modified: 30-08-2011, 11:19 PM by Илиян_Луков.)
30-08-2011, 11:17 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(30-08-2011, 11:14 PM)Илиян_Луков Wrote: Gnoj - "Каде тоа пишува дека токму државата е сопственик на некаква култура или историја? Такви информации имаш ли?"

Icon_razz Немам, ама тая държава е създател на точно тази история и култура Icon_razz.

Чудно, јас мислев дека редоследот е обратен.

(30-08-2011, 11:14 PM)Илиян_Луков Wrote: Gnoj - "Но тоа не значи дека таа нација нема историја и предисторија."

Има, ама не е тая,за която си мислиш ....

Ти знаеш на која историја мислам????

(30-08-2011, 11:14 PM)Илиян_Луков Wrote: Gnoj - "Ти изгледам како да имам проблем со тоа? Инаку не е точно дека баш никој нема проблем со тоа. Icon_razz Тоа за 77-те илјади години од уста не го вадиш, ама немам намера да ти го коментирам. Ти кажи ми на каков јазик сме говореле пред 1944, јас само знам дека е истиот. Но како и тогаш, така и денес има такви, за коишто тој ем не е достатно правилен за да биде блгарски, ем не е достатно развален за да не биде блгарски. И ти си доказ дека е така. Icon_razz"

Аз никога не съм казал,че ти е проблем това. Сега,ако некой си има проблем с това, не е мой проблем - предполагам се сещаш защо.
Това със 77 000 години ми е супер смешно и затова го използвам. Не вервам,че има некой нормален да верва на тия простотии ... ама хората по некой път стават известни с простотията си.

Тогаш сигурно мислиш дека тука зборуваш во главно со ненормални луѓе. Верувам дека ако треба ќе се плаќаат и надворешни луѓе, па и луѓе внатре во Бугарија, кои ќе нѐ „застапуваат“ на таков начин, и пак ние ќе бидеме ненормалните. Icon_razz Мора однекаде да се задоволи таа психолошка (и медиумска) потреба.

(30-08-2011, 11:14 PM)Илиян_Луков Wrote: Аз незнам на какъв език сте говорели преди 1944 - знам,че сте писали от създаването(не ми се търси точната дата) на кирилицата от нас, българите до 1913 на български, а след това на сръбски.

Тоа сме биле ние? Па нели тоа беше историја која нема да ни ја дадете? Icon_razz

(30-08-2011, 11:14 PM)Илиян_Луков Wrote: Аз знам,че всички хора, които са известни в историческата наука, с малки изключения(Пулевски с неговия сръбско-албански), са писали на български,оставили документи и направили история с действията си. Моя диалект не е достатъчно правилен за литературния, да не говорим за некои по-брутални според мене други диалекти. Това ме прави различен ли? Аз съм етнически видинлия ли? Другите,които говорят на различен диалект са ми откраднали езика? И аз не ги разбирам? Въпреки,че на тия хора техните предци са се били за моите и моите за техните и са умирали с името българи?И това ми дава право да си измислям и да носа вода от 9 кладенци в подкрепа на моята теория. Извинявай, ама мене ме е срам да се излагам пред останалите хора ...

Очигледно не ме разбираш. Ти сигурно не си етнички видинчанин, ама кој сум јас да ти го кажувам тоа? Icon_razz Полу-видински ли говориш? :P И дали да те сфатам дека нацијата подразбира етнос?
(This post was last modified: 30-08-2011, 11:37 PM by Gnoj.)
30-08-2011, 11:35 PM
Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(30-08-2011, 10:52 PM)Илиян_Луков Wrote:
(30-08-2011, 10:40 PM)МрачниотКоњаник Wrote:
Такава войска като описаната не съществува.
Немој сега да го негираш и земјак ти болварин:

(19-02-2011, 09:50 AM)чоли Wrote: След разгрома на Югославия на 19 април 1941 г. българската армия навлиза в Македония, посрещната...
Илиjа Стефанов
Мислам ако веќе си скаран со вистината па си креираш сопствена, еве ти цитирам од за тебе прифатлив извор.
Значи Бугарија за тебе Илијан не била сојузник на нацистичка Германија на почетокот на Втората Светска Војна ама ете ги испратила македонските Евреи на погубување...

30-08-2011, 11:37 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

Царя е трябвало да избира-или да прати българска войска на източния фронт или да замести немската от Македония и Беломорска Тракия,за да ходят немците да си трошат главите...Как мислиш-дали е постъпил правилно?
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
30-08-2011, 11:47 PM
Website Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(30-08-2011, 11:47 PM)TATAP Wrote: Царя е трябвало да избира-или да прати българска войска на източния фронт или да замести немската от Македония и Беломорска Тракия...
Еве ти Илијане уште еден доказ дека бугарската квислиншка војска била во Македонија, кога веќе не признаваш ничиј друг извор освен бугарски.
31-08-2011, 12:26 AM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

(31-08-2011, 12:26 AM)МрачниотКоњаник Wrote: бугарската квислиншка војска
Предполагам,че търсиш някаква връзка с Видкун Куислинг,но аз лично не мога да ти разбера идеята!

Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
31-08-2011, 12:41 AM
Website Reply
МрачниотКоњаник Offline
stop the brainfcuk

(31-08-2011, 12:41 AM)TATAP Wrote:
(31-08-2011, 12:26 AM)МрачниотКоњаник Wrote: бугарската квислиншка војска
Предполагам,че търсиш някаква връзка с Видкун Куислинг,но аз лично не мога да ти разбера идеята!
Молам, што е сега, не ви се слуша дека сте биле сојузници со нацистичка Германија кога ќе се спомне холокаустот, ама кога ќе се спомне членството во ЕУ вие сте горди на тој сојуз?
31-08-2011, 01:07 AM
Reply
Il Schismatico Offline
Posting Freak

Мен лично не ме притеснява че България е била съюзник на Германия през ВСВ-другата възможност беше да е 1. неутрална като Швейцария /нещо напълно невъзможно/, 2. да е съюзник на Сталин от самото начало /също невъзможно-комунизмът не съществуваше в България по това време/ или 3. да бъде премазана от Хитлер /крайно нежелателно за народа/-така че Царят е избрал ако не най-голямото добро, то поне най-малкото зло за българите.

Не разбирам защо Конникът очаква българите да са били толкова силни срещу германците че да им се опънат в днешната РМ и да спасят не само своите си, но и вардарските евреи-това е много лошо което се е случило с евреите, но не е било възможно да го направим за тях.

Също така не разбирам защо Конникът се прави че не знае за статута на българските войски в днешна РМ, който наистина е бил административен и оставен за окончателно уреждане за след войната-управлението е било на германците.

Благодаря на Конника че ми обърна внимание дето съм идиот /не го знаех досега, а аз ценя всяка нова информация/, както и че ме нарича "болварин"-дума което не зная какво значи, но може би той ще ми каже, ако престане да препуска като "Конник Без Глава" и почне малко да мисли като пише.
Стига плачове! Всяка луна е ужасна,
всяко слънце – горчиво, додето умре.
Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна…
Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!

http://tsvetno.blogspot.com/2008/07/blog-post_257.html
(This post was last modified: 31-08-2011, 08:05 AM by Il Schismatico.)
31-08-2011, 08:03 AM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

Gnoj - "Чудно, јас мислев дека редоследот е обратен."

И на мене ми е чудно защо мислиш така

Gnoj - "Ти знаеш на која историја мислам????"

На коя нация и история мислиш? Ако е преди 1944 мисли добре какво ще отговориш ...

Gnoj -"Тогаш сигурно мислиш дека тука зборуваш во главно со ненормални луѓе. Верувам дека ако треба ќе се плаќаат и надворешни луѓе, па и луѓе внатре во Бугарија, кои ќе нѐ „застапуваат“ на таков начин, и пак ние ќе бидеме ненормалните. Icon_razz Мора однекаде да се задоволи таа психолошка (и медиумска) потреба."

Наистина си мисла понекога,че говора с ненормални хора.

Gnoj - "Тоа сме биле ние? Па нели тоа беше историја која нема да ни ја дадете? Icon_razz"

Незнам кои сте вие, като гледам още не сте се определили антични ли сте или югославски ... и затова не знам на кой какво да дам или не ... ако са българи то е и техно , но ако се нещо македонско ( със всичките му възможности ) - не

Gnoj - "Очигледно не ме разбираш. Ти сигурно не си етнички видинчанин, ама кој сум јас да ти го кажувам тоа? Icon_razz Полу-видински ли говориш? :P"

Как бе, аз съм етнички видинчанин с 100 000 000 постоене в континюитет Icon_razz. И приказвам на видински и полу-български ...

Gnoj - "И дали да те сфатам дека нацијата подразбира етнос?"

Имаш предвид българската нация, която е първата в Европа или некоя друга нация ...

31-08-2011, 08:47 AM
Reply
Илиян_Луков Offline
Senior Member

(31-08-2011, 12:26 AM)МрачниотКоњаник Wrote:
(30-08-2011, 11:47 PM)TATAP Wrote: Царя е трябвало да избира-или да прати българска войска на източния фронт или да замести немската от Македония и Беломорска Тракия...
Еве ти Илијане уште еден доказ дека бугарската квислиншка војска била во Македонија, кога веќе не признаваш ничиј друг извор освен бугарски.

Понятие българска квислиншка войска не съществува. Има Армия на България, която наистина е била не в Македония,а в Южна Бановина. Такова понятие Македония не съществува. Не разбирам защо говориш за работи, които не съществуват.

31-08-2011, 08:52 AM
Reply