Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Urban
Unregistered

Каракачанов и Божидар Димитров са провокатори, които лапат пари и нищо не правят. Връзката им с Македония е популистка.
11-06-2010, 03:57 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(11-06-2010, 03:50 PM)Път Wrote: Коњче, не ме разбра ти мене. Прашав токму тоа- каква врска има Каракачанов со Македонија, освен провокаторска?
Согласен сум на 100 процента за това...пълен правокатор. Нели знаеш дека ВМРО са много богати и стана борба за богатството ...абе срамна историjа ...и каде са парите, как ги използват??????Каква полза донесоха за Бугария и Македония???Ето затова не ги обичам и също мислам Каракачанов за правокатор и предател...
Всяко глупаво деяние си има своето умно оправдание.
11-06-2010, 03:59 PM
Reply
KOHA
Unregistered

Quote:А зошто ти доколку си Албанец не отвориш посебна тема за односите помеѓу Албанците и Македонците, дали можат да се подобрат и како..?

Що е това ако не дискриминация? Аз искам да дискутирам тази тема, но на вас това не ви е удобно, ние сме "домашните" и с нас се говори само за Охридски договор и човекови права. Тука ви е грешка, вие не го мислите това - Албанците са част от Македония и нашето мнение е важно не само за "односите" между Албанци и Македоници, но ние имаме право и ще говорим по сека тема! Трябва да разберете, че мнението на Македония е 1/4 Албанско, и е добре да се съобразите с това мнение. Защо пиша тука? Започнах да диря къде е пробмлема на Македония с името, българите ми казват едно, македонците друго, и започнах да диря в интернет нещо, така дойдох тука. За идентета на Македонците нямам изградено мнение и затова пиша тук, аз ще ставам историк и това е много интересна тема за мен. Защо не пиша за Македонците и Албанците? Първо тука дойдох с друга цел, второ тука не виждам да има ниту такава тема, ниту Албанци за да има дискусия. Айде почна втората половина на футбола, после ще си довърша.
11-06-2010, 04:19 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Ти не си Албанец, и срам да ти е, бидејќи ова е многу ниско, ама не се ни изненадувам, се случувало и порано. Абе што мислите вие, глупавите Бугари ( да се забележи: правам разлика помеѓу глупави и умни Бугари, не правам никаква дискриминација) дека нешто ќе не плашите со Албанците ли? Подло, многу многу подло Nenene
11-06-2010, 04:28 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(11-06-2010, 12:59 PM)KOHA Wrote: A dali ne se greskite kaj vas ne kaj mene? Dobro, imam mnogu greski, ako sakate da pisuvam na Bulgarski ke bide podobro, za treti pat ke vi kazam, az vo Makedonija ne znaev duri leb da si kupa od magazina. Da idete vo Liseci, vo Haracina(Arachinovo), Tearce, Vice ili Selce? Dali nekoj tamu zboruva makedonski? Tatko mi znae poveke Srpski i Italijanski od Makedonski. Dali znaete vie deka mojot brat do 7 godini ne znaese deka zivee vo Makedonija? Makedonija ne e samo Skopje, tie bedni luge koi sto nemat duri televizor da gledat, tie se Makedonija. Gledam vi preci toa i az ne sakam da se konfliciram so nikoj. Poveke na Makedonski nema da pisa, samo na Bulgarski. Odnosno OMO - eve go resenieto na Bugarskiot sud.
RESHENIE NR. 762
OMO ne odgovara na uslovite za registracija spored zakonot, tuku Radko gi ima izpolneni site uslovi za registracija.
Твоето село го има и в Уикипедията Icon_razz
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%8...0%B2%D0%BE
11-06-2010, 04:41 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(11-06-2010, 04:28 PM)Път Wrote: Ти не си Албанец, и срам да ти е, бидејќи ова е многу ниско, ама не се ни изненадувам, се случувало и порано. Абе што мислите вие, глупавите Бугари ( да се забележи: правам разлика помеѓу глупави и умни Бугари, не правам никаква дискриминација) дека нешто ќе не плашите со Албанците ли? Подло, многу многу подло Nenene
Да прифатиме дека секој е невин до докажување на спротивното.
Тука ќе му дадам еден тест на Коха.
Ако каже што пишува, може и да е Албанец.
[Image: kohag.png]

Ајде Коха. Те чекам.
11-06-2010, 05:20 PM
Reply
KOHA
Unregistered

Пише че Македонците не го разбирали Българския език, откаде е този текст?
11-06-2010, 07:37 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(11-06-2010, 05:20 PM)Kasnakovski Wrote:
(11-06-2010, 04:28 PM)Път Wrote: Ти не си Албанец, и срам да ти е, бидејќи ова е многу ниско, ама не се ни изненадувам, се случувало и порано. Абе што мислите вие, глупавите Бугари ( да се забележи: правам разлика помеѓу глупави и умни Бугари, не правам никаква дискриминација) дека нешто ќе не плашите со Албанците ли? Подло, многу многу подло Nenene
Да прифатиме дека секој е невин до докажување на спротивното.
Тука ќе му дадам еден тест на Коха.
Ако каже што пишува, може и да е Албанец.
[Image: kohag.png]

Ајде Коха. Те чекам.
Албанците не пишат ли на латиница? Това е албански на кирилица? Странно? Аз мисля, че Коха си е албанец, който учи в България. Не ни лъже. Казва си истината човека.
11-06-2010, 07:56 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

Път, мисля, че Коха не лъже и, че си е албанец. Поне по начина на говорене. Ако е българин ще го направи по друг начин. Не вервам да има българи, които да се правят на македонски албанци.Няма причина да го правят!? Честно да ти кажа и аз много пъти съм мислел да използвам тази карта - албанската, но наистина, това може да служи само за правокация, ако е направено от българин, разбира се Icon_razz
11-06-2010, 08:02 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(11-06-2010, 07:37 PM)KOHA Wrote: Пише че Македонците не го разбирали Българския език, откаде е този текст?
Намерно дадов таков текст, кој тешко би можел да се преведе со помош на Гугл Транслејт.

Кој точно збор ти е Македонци?

Дај превод. Твоето не е превод.
Коњчето може и да го излажеш, ама мене - не.
11-06-2010, 08:14 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Њ ѓуе асњ’р нук ешт мјафт

Costumed2
11-06-2010, 08:28 PM
Reply
KOHA
Unregistered

Добре, не македонци а населението на Македония... Нема що да ме изненада вече, вместо по тема се говори дали съм Албанец. Път, ако незнаеш, Албанския език се пише с ЛАТИНСКА АЗБУКА - Alfabeti shqip . Не знам как да го кажа на македонски, но е на български - Ще ви моля да не се ГАВРИТЕ с Албанската азбука, това неуважение ли е или преднамерено, що е?
11-06-2010, 09:02 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Преднамерено е за да не можеш да преведеш со гугл преведувачот. А сега преведи, ако не ти е тешко Icon_razz Што рече дека студираш во Бугарија?
11-06-2010, 09:18 PM
Reply
KOHA
Unregistered

Не виждам смисал в това? Къде е връзката с темата? Поговорката попринцип е много хубава, но се използва кога жените трябва да "решават" нещо, да се консултират първо. Употребява се в този смисал, не в този който аз предполагам си мислиш ти. Преведено като фраза има смисал на нещо подобно - една глава мисли по-добре от 2
11-06-2010, 09:45 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Па интересен куриозитет е Албанец кој студира во Бугарија да сака да ги разбере бугарско-македонските односи (првоначелно немам ништо против), па ми е интересно што студираш. Но како што кажав, твој избор си е дали ќе кажеш или не.
(This post was last modified: 11-06-2010, 09:51 PM by Пат.)
11-06-2010, 09:51 PM
Reply
KOHA
Unregistered

Казах вече, сега студирам История, 1ва година, и съм 3ти курс финанси, тука нема програми по История на английски, затова първо почнах финанси за да мога да дойда тука.
11-06-2010, 10:03 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(11-06-2010, 09:45 PM)KOHA Wrote: Не виждам смисал в това? Къде е връзката с темата?
Дадох ти текст от 30 реда, ти ги преведе с две думи - македонците не разбирали български език. Харно, ама няма нито една дума, която да съответства на МАКЕДОНЦИ. Ако можеш, дай превод, ако ли не можеш, значи и аз и Пат и Дойкар сме прави за твоите провокативни намерения. Дори мисля, че знам кой си.

Не знаеш нито македонски, нито книжовен български като хората, та си рекъл - чакай да се правя на албанец.
Добре си го намислил, ама не знаеш и албански.

Ако си студент, значи имаш средно. Ако имаш средно, значи го знаеш македонския език (нали си завършил македонско училище).
Ако го знаеш, хайде напиши един пост на македонски.
(This post was last modified: 12-06-2010, 05:36 AM by Kasnakovski.)
12-06-2010, 05:35 AM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(11-06-2010, 09:02 PM)KOHA Wrote: Добре, не македонци а населението на Македония... Нема що да ме изненада вече, вместо по тема се говори дали съм Албанец. Път, ако незнаеш, Албанския език се пише с ЛАТИНСКА АЗБУКА - Alfabeti shqip . Не знам как да го кажа на македонски, но е на български - Ще ви моля да не се ГАВРИТЕ с Албанската азбука, това неуважение ли е или преднамерено, що е?
Chakaj sega da se izgavrja s balgarskija ezik i da pisha na latinica.
1. Nito e makedonci, nito e naselenieto na Makedonija.
2. Ti si chast ot temata, zashtoto s tvoite provokacii samo trovish dvustrannite otnoshenija. Pat ti gi razgada namerenijata.
3. Kak taka si uzh albanec ot Makedonija, a ne znaesh kak e na makedonski? Ako ne znaesh makedonski, ne mozhe da imash diploma, a bez diploma student ne se stava.

4. Na lazhata krata sa kasi, Koha!

Izglezhda ne si ja razbral i "pogovorkata" na Pat.
Ako te marzi da go prevezhdash moja tekst, prevedi go pone izrechnieto na Pat. Az uspjah. Da te vidim tebe.
12-06-2010, 06:29 AM
Reply
KOHA
Unregistered

Извинявам се, че не мога да преведа втората колонка, от текста ти, АКО ТОВА Е АЛБАНСКИ СЪМ КОН, тука само нападате и това е. ДА имам диплома от ГИМНАЗИЯ, без да знам македонски, в Тетово се оправах на Сръбски, колку и малку да съм го знаел и него. Поговорката на Път е - ЕДНА НЕ Е НИКОГА ДОСТАТАЧНА, но съм 100% сигурен вие ще го разберете по много циничен начин. А как пишеш на български не ме интересува, аз съм културен човек и пиша с тая азбука, ти като искаш пиши и с грецка, Албанския език обаче има само една азбука - албанска латиница. Ми писна да се защитавам тука, повече няма да отговарям на глупави въпроси. Искате превод? - земете си превеодач...
12-06-2010, 12:32 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Протест против македонизмот во Софија

Со чај и кифлички и по некој транспарент „Осудете го македонизмот“ вчера протестираше здружението на Бугарите во Македонија „Радко“ на плоштадот „Александар Невски“ во Софија. Здружението бараше Бугарија да подготви нова национална политика кон Македонија и да стави вето за почеток на преговорите на Македонија за влез во ЕУ. На протестот, според известувањата бугарските медиуми, се собрале едвај 30 присутни и тоа веројатно благодарение на протестантите од бугарското здружение „Социјална солидарност“, кои веќе четврта година секој четврток протестираат поради пензиските реформи во државата. На видеото од протестот можеа да се забележат само неколкумина постари граѓани, кои за разладување од софиските температури бегаа во сенка.

Покрај незаинтересираност на јавноста, протестот не го привлече ни интересот на бугарските медиуми, па помина со едвај една кратка вест, која беше повеќе посветена на барањата на „Социјална солидарност“.

Причината за самиот протест, како што е наведено на официјалната Интернет-страница на „Радко“ е разочараноста од третманот што го имаат македонските граѓани, кои се чувствуваат како Бугари, како и случајот со Спаска Митрева. Цел на „Радко“ беше преку протестот и испраќањето официјално писмо до претседателката на Народното собрание, Цецка Чачева, да се побара од бугарскиот државен врв да донесе резолуција за осудување на македонизмот и да ги преиспитаат и предефинираат односите со Македонија, која, според нив, континуирано ги заобиколува принципите на добрососедска политика. Здружението пред протестот најави дека ќе побара македонските власти да ги регистрираат како политичка партија, иако ова барање македонскиот Уставен суд постојано го одбива со образложение дека нивната платформа е спротивна на уставниот поредок на Македонија и шири верска и национална омраза. Здружението чека и на отштетата од 5.000 евра, која Европскиот суд во Стразбур одреди дека треба да им ја исплатат македонските судови поради прекршување на Европската конвенција за човекови права со седумгодишното одбивање за официјално регистрирање на здружението.

Копретседателот на ОМО „Илинден“- Пирин, Стојко Стојков, вчера посочи дека овој протест е направен на сосема погрешен начин. Според него, овие граѓани, кои веројатно и немаат бугарско државјанство, треба да се борат за своите права во државата што, според нив, ги обесправува. „На овој начин тие бараат од Бугарија да ја злоупотреби својата позиција во Европската унија“, вели Стојков, додавајќи дека доколку сметаат оти се загрозени човековите права, може да им се обратат на соодветните меѓународни институции

за заштита на човекови

права. (М.П.)

Ме интересира каде бевте сите бугари?Зошто вака или толку ве заболе за бугарите во Македонија?
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
12-06-2010, 04:46 PM
Reply