Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
афион Offline
Posting Freak

Бугарските граѓани се најнезадоволни од односите со Македонците, покажуваат резултатите на анкетата спроведена кај нашите источни соседи на репрезентативен примерок од илјада испитаници. Бугарските испитаници највисоко ги рангираа односите со северниот сосед Романија

На скалата од 1 до 5, бугарските граѓани им дале најслаба оценка на билатералните односи на нивната земја со Македонија - 3,2.

„Од една страна, Бугарите традиционално на Македонците гледаат како на најблиски на етнокултурен план, но од друга страна, јазикот на омразата во македонските медиуми кон Бугарија, крадењето на бугарската историја, како и случаите како оној со Спаска Митрова, создаваат впечаток за не многу добрососедско поведение“, коментираат бугарските социолози за агенцијата БТА.

Уште полоша оценка за односите со Македонија, од 2,6, дале испитаните граѓани на главниот град Софија.

Многу подобро бугарските граѓани ги оцениле односите со Србија и со Грција, а најдобра оценка добиле Турција и Романија. Просечната оценка од 3,9 за Романија, бугарските социолози ја толкуваат како одраз на истовременото влегување на двете земји во ЕУ и големиот прилив на романски туристи на црноморското крајбрежје.

Уште си ги сакате другите повеќе од нас , а овде плачите за Македонија?
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
04-06-2010, 05:58 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 05:58 PM)афион Wrote: Уште си ги сакате другите повеќе од нас , а овде плачите за Македонија?

Афионе, ти дали воопшто читаш тоа што го објавуваш?
НАЈЛОШИ СЕ ОДНОСИТЕ СО МАКЕДОНИЈА зошто можат да бидат одлични, а не се.
Каде го виде тоа за сакањето?
Никој не прашал кого сакате и кого не го сакате, а со која од соседните земји имате најдобри односи.

аааааа!
04-06-2010, 06:02 PM
Reply
demmian
Unregistered

(04-06-2010, 05:58 PM)афион Wrote: Бугарските граѓани се најнезадоволни од односите со Македонците, покажуваат резултатите на анкетата спроведена кај нашите источни соседи на репрезентативен примерок од илјада испитаници. Бугарските испитаници највисоко ги рангираа односите со северниот сосед Романија

На скалата од 1 до 5, бугарските граѓани им дале најслаба оценка на билатералните односи на нивната земја со Македонија - 3,2.

„Од една страна, Бугарите традиционално на Македонците гледаат како на најблиски на етнокултурен план, но од друга страна, јазикот на омразата во македонските медиуми кон Бугарија, крадењето на бугарската историја, како и случаите како оној со Спаска Митрова, создаваат впечаток за не многу добрососедско поведение“, коментираат бугарските социолози за агенцијата БТА.

Уште полоша оценка за односите со Македонија, од 2,6, дале испитаните граѓани на главниот град Софија.

Многу подобро бугарските граѓани ги оцениле односите со Србија и со Грција, а најдобра оценка добиле Турција и Романија. Просечната оценка од 3,9 за Романија, бугарските социолози ја толкуваат како одраз на истовременото влегување на двете земји во ЕУ и големиот прилив на романски туристи на црноморското крајбрежје.

Уште си ги сакате другите повеќе од нас , а овде плачите за Македонија?

Oхохоо...ма ич не ми дреме дали бугарите сметале дека имаат најлоши односи со Македонија...нивни проблем е тоа,нема потреба да се дискутира за односите на една вулгарна нација кон нас.
04-06-2010, 06:36 PM
Reply
Urban
Unregistered

demmian и защо да сме вулгарна нация?
04-06-2010, 06:39 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 06:02 PM)Kasnakovski Wrote:
(04-06-2010, 05:58 PM)афион Wrote: Уште си ги сакате другите повеќе од нас , а овде плачите за Македонија?

Афионе, ти дали воопшто читаш тоа што го објавуваш?
НАЈЛОШИ СЕ ОДНОСИТЕ СО МАКЕДОНИЈА зошто можат да бидат одлични, а не се.
Каде го виде тоа за сакањето?
Никој не прашал кого сакате и кого не го сакате, а со која од соседните земји имате најдобри односи.

аааааа!
Не јас не читам.Shok Оти не знам да читам
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

04-06-2010, 06:54 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 06:36 PM)demmian Wrote: Oхохоо...ма ич не ми дреме дали бугарите сметале дека имаат најлоши односи со Македонија...нивни проблем е тоа,нема потреба да се дискутира за односите на една вулгарна нација кон нас.
Ти глуп си или ....?

Кој ќе си ја искриви душата и ќе рече дека нашите односи со Македониоја се најдобри, кога не се?

Некои кога започнете да плукате по Бугарија и по Бугарите се самозаборавате. Знам конкретно која ти е целта на тебе, ама со такви изјави изгледаш многу СТУПИДЕН. Тоа ти го кажувам нај добронамерно.

Вулгарна нација Icon_lolIcon_lolIcon_lolIcon_lol

Плитко и глупо.
04-06-2010, 07:08 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 05:28 PM)афион Wrote: Пат баш сакам да ми објасниш што е тоа кај мене што е производ од српската пропаганда?

Епа ете, тоа што викаш 1913 и 1918 паднавТЕ, кога всушност е паднавМЕ, бидејќи мене колку што ми е познато ВМРО не зеле годишен одмор за време на тие војни.

А инаку, така им се подсмеваат Србите на Бугарите, како во онаа песна „Ко то каже, ко то лаже- Србија је мала“. И ние тоа го доживуваме од некаква неутрална гледна точка, дури и понаклонети кон Србија, а несвесни дека повеќето военоспособни Македонци во тие години биле на бугарска страна. Или на пример уште една поголема заблуда читам кај некои; кога во српските извори читаме како „српске снаге су се јуначки бориле против бугарских ВМРО терориста да би успоставили мир у јужној Србији“ ние мислиме: аха, епа тоа јужна Србија, тоа Македонија ќе да е, ама тие бугарски ВМРО терористи сигурно се врховистите, не се тие нашите Nenene

Ете тоа е дело на српската пропаганда, исто како што до 1991 Ченто и Шаторов беа „предавници на македонскиот народ и бугараши“ па дури и Шатев. Ама затоа пак на децата им се даваше „Солунските атентатори“ за домашна лектира...
(This post was last modified: 04-06-2010, 07:15 PM by Пат.)
04-06-2010, 07:14 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Пат паднавте оти беше битка помеѓу Србија,Бугарија,Грција и Турција,а тоа дека македонскиот народ активно учествувал е друга работа.Немој да ги мешаш работи и мене да ми филозофираш дека сум србоман.

Makedonija

04-06-2010, 07:26 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 07:26 PM)афион Wrote: Пат паднавте оти беше битка помеѓу Србија,Бугарија,Грција и Турција,а тоа дека македонскиот народ активно учествувал е друга работа.Немој да ги мешаш работи и мене да ми филозофираш дека сум србоман.

Лошо си ме разбрал, не викам дека си србоман, туку дека ние сите во Македонија сме наведени погрешно да доживуваме некои работи.
04-06-2010, 07:30 PM
Reply
demmian
Unregistered

(04-06-2010, 07:14 PM)Път Wrote: И ние тоа го доживуваме од некаква неутрална гледна точка, дури и понаклонети кон Србија, а несвесни дека повеќето военоспособни Македонци во тие години биле на бугарска страна. Или на пример уште една поголема заблуда читам кај некои; кога во српските извори читаме како „српске снаге су се јуначки бориле против бугарских ВМРО терориста да би успоставили мир у јужној Србији“ ние мислиме: аха, епа тоа јужна Србија, тоа Македонија ќе да е, ама тие бугарски ВМРО терористи сигурно се врховистите, не се тие нашите Nenene

Kaко не ви е срам бре?!!

Во 2010 година се соживувате со бугарофилско-србомански дејствија,кога пред себе си имате држава за гледање.

Кога имаш сопствена држава,ПАТ И Афионе, е неопходно да размислуваш за нејзиниот просперитет,а не тука да се кефите како мали деца,како србите се подигравале на бугарите,или како бугарите се подигравале на србите...

Што знаат нека прават и срби и бугари-нивни проблеми нека си ги решаваат,ние сме Македонци,и треба да работиме и размислуваме за просперитет на нашата држава и нација, а не како вас,се срамите тука,коментирајќи за бугарофилско-србомански дејствија.

Рзберете едно: србоманство и бугарофилство,може да се јави во времиња кога немаш своја држава,ама кога ја имаш,и пак да се јави таа дијагноза,е па нешто не е во ред со вас двајцата.

Критикувам најдобронамерно,немојте да се налутите...си зборуваме тука по македонски Icon_wink
04-06-2010, 07:36 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 07:36 PM)demmian Wrote: Kaко не ви е срам бре?!!

Во 2010 година се соживувате со бугарофилско-србомански дејствија,кога пред себе си имате држава за гледање.

Кога имаш сопствена држава,ПАТ И Афионе, е неопходно да размислуваш за нејзиниот просперитет,а не тука да се кефите како мали деца,како србите се подигравале на бугарите,или како бугарите се подигравале на србите...

Што знаат нека прават и срби и бугари-нивни проблеми нека си ги решаваат,ние сме Македонци,и треба да работиме и размислуваме за просперитет на нашата држава и нација, а не како вас,се срамите тука,коментирајќи за бугарофилско-србомански дејствија.

Рзберете едно: србоманство и бугарофилство,може да се јави во времиња кога немаш своја држава,ама кога ја имаш,и пак да се јави таа дијагноза,е па нешто не е во ред со вас двајцата.

Критикувам најдобронамерно,немојте да се налутите...си зборуваме тука по македонски Icon_wink

Хахаха, ама си ме нагласил. Абе Демиан, немам јас никаков проблем со тоа што го зборуваш. Едноставно ние треба да се соочиме и да расчистиме со некои работи за Македонија да биде независна. Просто и едноставно.
04-06-2010, 07:38 PM
Reply
demmian
Unregistered

(04-06-2010, 07:38 PM)Път Wrote: Хахаха, ама си ме нагласил. Абе Демиан, немам јас никаков проблем со тоа што го зборуваш. Едноставно ние треба да се соочиме и да расчистиме со некои работи за Македонија да биде независна. Просто и едноставно.

Како тоа немаш проблем,кога го манифестираш?!

Види вака:центрирај се и работи врз сегашноста и иднината!Некој умен кажал:кога работиш врз доброто на сегашноста,си ја подобруваш и иднината...така треба да работиме ние Македонците!

Се друго е непотребно отворање на стари рани,кое,МЕЃУДРУГОТО,оди во полза на паразитиве и волциве околу нас,кои со душа чекаат да пробаат барем делче од колачот наречен Македонија.

Затоа ум во глава и Македонија во срце!Icon_wink

Јас така го разбирам тоа.
04-06-2010, 07:47 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 07:47 PM)demmian Wrote: оди во полза на паразитиве и волциве околу нас,кои со душа чекаат да пробаат барем делче од колачот наречен Македонија.

Ти не си излезен од размислувањата на 19 и првата полвина на 20 век!
Ајде објасни ми какво фаде би имал јас како волк да ти го земам делчето!!!

Економски, стратешки, политички, воени, финансиски или било какви причини дали може да посочиш?
Јас сакам да живејам во свет без граници, а ти ако сакаш да си живееш во делчето - живеј си изолирано, ама немој да да ми наметнуваш намери кои ги немам.

Шо че ти барам во делчето бе Демјане?
ЕЕЕЕЕЕЈЈЈЈ, аман од твоите глупости!!!
04-06-2010, 08:39 PM
Reply
demmian
Unregistered

(04-06-2010, 08:39 PM)Kasnakovski Wrote:
(04-06-2010, 07:47 PM)demmian Wrote: оди во полза на паразитиве и волциве околу нас,кои со душа чекаат да пробаат барем делче од колачот наречен Македонија.

Економски, стратешки, политички, воени, финансиски или било какви причини дали може да посочиш?
Јас сакам да живејам во свет без граници, а ти ако сакаш да си живееш во делчето - живеј си изолирано, ама немој да да ми наметнуваш намери кои ги немам.

Ma немој...ако е вистина ова што си го напишал,како тогаш ке ги оправдаш твоите присуства по македонски форуми,ако и ти самиот,иако си еден индивид,немаш одредени претенции?!

И немој да ме убедуваш во небулозите дека ниедна балканска држава нема одредени скриени претенции кон своите соседни држави.

Секоја ги има!

А,јас тебе не ти наметнувам никакви намери,по се изгледа самиот се препозна во конкретната моја реченица,која што си ја цитирал.

П.С. А,мое мислење е,Каснаковски,дека ти си немаш работа да се мешаш во македонскиот дел на историјата,македонската верзија на историјата или како сакаш наречи ја...немаш право и авторитет,ниту ти,ниту било кој од твоите сонародници да доаѓате на македонски форуми,претставувајќи се како ,,просветители по историја на заслепената македонска нација,,

Немате авторитет за тоа,вие сте никој и ништо за нас,вашите зборови,желби и намери немаат апсолутно никаква правосилност врз нас!!!

Ете така да знаеш!
04-06-2010, 09:05 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(04-06-2010, 06:36 PM)demmian Wrote: Oхохоо...ма ич не ми дреме дали бугарите сметале дека имаат најлоши односи со Македонија...нивни проблем е тоа,нема потреба да се дискутира за односите на една вулгарна нација кон нас.
Добре, Демиане, като ич не ти дреме дали бугарите сметале дека имаат најлоши односи со Македонија и дека нема потреба да се дискутира за односите на една вулгарна нација кон вас, кажи ми в прав текст ти прочете ли името на форумот в който пишуваш. Не е ли случаjно овоj форум "Билатерални односи мегу Бугариjа и Македониjа. Като не ти дреме, просто не пиши тук. Ти и без това не казваш ништо полезно, тогава чий го дириш? Ако ке кажеш нешто, което може да е от полза за двете држави - кажи, ако не - Много здраве. Нали за това са ни лоши односите, точно заради подобни на тебе.
И да знаеш, че првото нещо, което вижда човек, когато излезе от куката си е своя сосед. Ето защо сме дали лоша оценка на бугаро-македонските односи, заштото могат да бидат много, много, много по-добри за општа полза на двете држави.
Всяко глупаво деяние си има своето умно оправдание.
04-06-2010, 09:34 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 07:36 PM)demmian Wrote:
(04-06-2010, 07:14 PM)Път Wrote: И ние тоа го доживуваме од некаква неутрална гледна точка, дури и понаклонети кон Србија, а несвесни дека повеќето военоспособни Македонци во тие години биле на бугарска страна. Или на пример уште една поголема заблуда читам кај некои; кога во српските извори читаме како „српске снаге су се јуначки бориле против бугарских ВМРО терориста да би успоставили мир у јужној Србији“ ние мислиме: аха, епа тоа јужна Србија, тоа Македонија ќе да е, ама тие бугарски ВМРО терористи сигурно се врховистите, не се тие нашите Nenene

Kaко не ви е срам бре?!!

Наредба примена чекаме понатамошни упатства.

Makedonija

04-06-2010, 09:40 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(04-06-2010, 09:05 PM)demmian Wrote: А,мое мислење е,Каснаковски,дека ти си немаш работа да се мешаш во македонскиот дел на историјата,македонската верзија на историјата или како сакаш наречи ја...немаш право и авторитет,ниту ти,ниту било кој од твоите сонародници да доаѓате на македонски форуми,претставувајќи се како ,,просветители по историја на заслепената македонска нација,,

Немате авторитет за тоа,вие сте никој и ништо за нас,вашите зборови,желби и намери немаат апсолутно никаква правосилност врз нас!!!
Ете така да знаеш!
Демиане не четеш достатъчно и затова зборуваш такива грозни работи. Този форум е отворен за всички, ако не знаеш - и за бугари включително, така както и Македония исто е отворена за бугари и не си ти човекот който може да забрани на българите да зборуват со македонците, да ги посещават македонските форуми, да посещават Македония. Жал ми е, като чета това, което си написал. Опитвам се да съм добронамерен, но ти не усещаш, че минаваш границата на добрият тон. Ако нашите мнения не съвпадат с твоето, то ти не си длъжен да ги приемаш. И не ги прави сите македонци на глупи - те си имат ум, могат сами да мислят и да си вземат решенията и да си изграждат мнението. Така е и в обратна посока - сите бугарски форуми(а не само един както е каj вас) са отворени за македонци, както и е дадена възможността на македонците да идват в България.Това са нормални междусоседски односи. А ако играеме со забрани, до каде ке стигнем? До никъде. Приеми, че има бугари, то и да не го приемеш пак ке си има Icon_razz Айде жив и здрав.
(This post was last modified: 04-06-2010, 09:45 PM by Vodno konche.)
04-06-2010, 09:44 PM
Reply
demmian
Unregistered

(04-06-2010, 09:44 PM)Vodno konche Wrote:
(04-06-2010, 09:05 PM)demmian Wrote: А,мое мислење е,Каснаковски,дека ти си немаш работа да се мешаш во македонскиот дел на историјата,македонската верзија на историјата или како сакаш наречи ја...немаш право и авторитет,ниту ти,ниту било кој од твоите сонародници да доаѓате на македонски форуми,претставувајќи се како ,,просветители по историја на заслепената македонска нација,,

Ете така да знаеш!
Демиане не четеш достатъчно и затова зборуваш такива грозни работи. Този форум е отворен за всички, ако не знаеш - и за бугари включително, така както и Македония исто е отворена за бугари и не си ти човекот който може да забрани на българите да зборуват со македонците, да ги посещават македонските форуми, да посещават Македония. Жал ми е, като чета това, което си написал. Опитвам се да съм добронамерен, но ти не усещаш, че минаваш границата на добрият тон. Ако нашите мнения не съвпадат с твоето, то ти не си длъжен да ги приемаш. И не ги прави сите македонци на глупи - те си имат ум, могат сами да мислят и да си вземат решенията и да си изграждат мнението. Така е и в обратна посока - сите бугарски форуми(а не само един както е каj вас) са отворени за македонци, както и е дадена възможността на македонците да идват в България.Това са нормални междусоседски односи. А ако играеме со забрани, до каде ке стигнем? До никъде. Приеми, че има бугари, то и да не го приемеш пак ке си има Icon_razz Айде жив и здрав.

Не се обидувај да ми го преиначуваш контекстот на моите постови.
Не паѓам јас на тој ,,номер,, Никаде не сум искажал став за забрана за меѓусебна комуникација,од каде пак го измисли тоа?!

И не ми се објаснувај за ,,гостоприемноста,, на бугарските форуми,досега само еден и единствен пат сум влегол на бугарски форум,кој го сметав за неутрален и нормален,и и двата поста што ги напишав ми беа избришани со образложение дека не користам бугарски јазик.

Не ми расправај демагогии,што мислиш ти бре бугарине,зарем Македонците не одат на бугарски форуми и не знаат какков е тамошниот однос кон нас Македонците?!!

Ние не пиеме нафта бре!

И симнете си ја таа маска на космополити.Не ви стои воопшто!!!

То факт е дека сите сме актери по некаков начин,ама во оваа космополитска драма,вие бугарите дефинитивно највештачки глумите!
04-06-2010, 10:06 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(04-06-2010, 10:06 PM)demmian Wrote: И не ми се објаснувај за ,,гостоприемноста,, на бугарските форуми,досега само еден и единствен пат сум влегол на бугарски форум,кој го сметав за неутрален и нормален,и и двата поста што ги напишав ми беа избришани со образложение дека не користам бугарски јазик.

Не ми расправај демагогии,што мислиш ти бре бугарине,зарем Македонците не одат на бугарски форуми и не знаат какков е тамошниот однос кон нас Македонците?!!

Ние не пиеме нафта бре!
Е, специално за македонскиот език не си прав и ке ти го докажам,
Види тука дали не се пишува на македонски во бугарски форум:
http://forum.all.bg/postlist.php/Cat/0/B...nia/page/0
За другото вече си казах мнението. Но пак да ти кажа, ако сакаш да си зборуваме нормално по темата или изопшто - е, одлично, ако не, не. Но все пак чети прво имената на форумите в които влизаш. Е, този е за билатералните односи между Бугария и Македония.Жив и здрав Icon_razz
04-06-2010, 10:21 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(04-06-2010, 09:05 PM)demmian Wrote:
(04-06-2010, 08:39 PM)Kasnakovski Wrote:

Ma немој...ако е вистина ова што си го напишал,како тогаш ке ги оправдаш твоите присуства по македонски форуми,ако и ти самиот,иако си еден индивид,немаш одредени претенции?!

И немој да ме убедуваш во небулозите дека ниедна балканска држава нема одредени скриени претенции кон своите соседни држави.

Секоја ги има!

А,јас тебе не ти наметнувам никакви намери,по се изгледа самиот се препозна во конкретната моја реченица,која што си ја цитирал.

П.С. А,мое мислење е,Каснаковски,дека ти си немаш работа да се мешаш во македонскиот дел на историјата,македонската верзија на историјата или како сакаш наречи ја...немаш право и авторитет,ниту ти,ниту било кој од твоите сонародници да доаѓате на македонски форуми,претставувајќи се како ,,просветители по историја на заслепената македонска нација,,

Ете така да знаеш!
1. Nemam jas nikakvi pretencii. Forumite se za kulturni razgovori i ete jas okolu 2 godini si razgovaram na istoriski temi so mnogu Makedonci. Za dvete godini mnogu raboti nauchiv za Makedonija i makedonskata istorija.
Nekoi raboti kaj nas ne se poznati. Pred 2 godini i jas imav mnogu zabludi koi se gledaat i tuka kaj nekoi chlenovi od Bugarija.
Najmalku lichno jas nemam predrasudi vo odnos na istorijata. Pred dve godini nemashe nitu eden forumdzhija od Makedonija koj slobodno mozheshe da razgovara za istorija (barem jas nemav sretnato) sega veke se nemalku.
2. Jas ne se mesham vo makedonskiot del na istorijata, jas si gi izjasnuvam mnogu od nastanite bez naocharite na bugarskata verzija na istorijata.
Treba da nema bugarska verzija i makedonska verzija. Potrebna e objektivnost.

3. Kolku pobrgu se oslobodish od nekoi kompleksi, tolku podobro za tebe.

Za mene ti ne si patriot na 100% zoshto ne sakash da go prifatish makedonskoto minato takvo, kakvo shto bilo. Ako e od neznaenje e edno, ama vo tvojot sluchaj e sosema drugo.
(ima mladi momchinja koi se palat i gorat vo makedonistichkite idei, ama tie nekoi raboti ne gi znaat, za razlika od tebe)
05-06-2010, 08:09 AM
Reply