Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
sokoli Offline
Senior Member

[quote='афион' pid='8269' dateline=.Нека изградат автопат Софија -Скопје,железнички собраќај кој патем бугарските министри уште во 19 век го опишуваат како врвен приоритет на Царска Бугарија.Да да вие историја учите само од Тито,дебек ние сме марсовци со испрани мозоци.И ние имаме пристап до информации,до документи од вашите архиви и знаеме какви лајненици сте правеле заедно со србите и грците.Знаеме за вашите договори за делба на Македонија каде се пазарите како за стока а не за народ.
[/quote]

Mnogu kratok i jasen odgovor ke ti dadam.Gllupiot berisha gradi avtopat od 200 miljoni evra so shto skopje i lluka shen gjin stanuvat bliski 180 killometri.Dodeka grujo igra k.... i tie investici na allbanija otidnuvat u P.M.
Nema da ima avtopat od mavrovo do debar.Debar ke se povrzuva preku kicevo vo sveti nikogash.I istiot pat namesto 180 killometri ke stane 380.E pa bugarite ne se berisha nekoj krivo nog da gi vlece za nos.Da dojde istiot avtopat do granica i da umre.A mozhe da se gradi do srpska granica iako se znae deka istiot avtopat sprema sever ke se dvizhi do grdelicka klisura.Bideiki na srbite fatmir lima im gradi avtopat od merdare do vrmnica.pa natamu do drac.Pa zatoa babo i mu gi stegna topkite na golemiot fatmir lima.Poleka site ke gi sedne na zadnik eden po eden.Neka se dupi fatmir sega so srbite pizda mu materina
11-05-2010, 06:10 PM
Reply
Paradigm Offline
Senior Member

Афионо маковата глава и на това форум ли гризна дрвцето Sepotsmeva
Свой сред чужди,чужд сред свои Icon_lol
11-05-2010, 09:31 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(11-05-2010, 09:31 PM)Paradigm Wrote: Афионо маковата глава и на това форум ли гризна дрвцето Sepotsmeva
Свой сред чужди,чужд сред свои Icon_lol
Што сака да каже детето?????
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
12-05-2010, 09:42 PM
Reply
val Offline
Member

(11-05-2010, 12:31 PM)Път Wrote: На која китка, на зумбулот ли? Абе играјте си ги тие игри дома со Азис. Е, него го имаше тука, на А1 телевизија мислам дека беше, и се жалеше дека Македонците биле премногу конзервативни за негов вкус и не го дружеле, па згора биле затворени продавниците па и останал гладен кутриот педер. А пак, ако ви е малку и Азис, ќе ви го пратиме и Бојан13-ка, и така нема многу да ни недостасува тука, па си играјте „билатерални односи“, мое и полилатерални ако сакате.

Хехе, друже, не ме вкаравай в твоя зюмбюлен филм, те молам.Nee_taka

Път Wrote:Што се однесува до Слави, за него немам позитивно мислење. Мислам дека е човек кој нема талент ниту за водител, а па за пеење да не зборуваме. Катастрофа! Е арно ама, многу е надарен со големата желба на сила да се прави интересен, тоа мора да му се признае. Така, Слави, Азис,разните Гергани таму се олицетворение на негативните стереотипи кон Бугарија, за жал. И мислам дека е штета Македонците да немаат можност да дознаат и за онаа убавата Бугарија, која што несомнено ја има.

п.с. Тебе Слави па да не ти е идол, или па да не си вљубен во него? Извини Icon_rolleyes
Твое право е да имаш позитивно или негативно мнение за некой. Твое право е да го изкажеш публично и да го защитиш. Темата не беше Слави и неговото шоу, а еден пример за тоа, како односите биха могли да тръгнат во определен правец.

Между другото, интересуjе ме , какво разбираш ти под "онаа убавата Бугариja"?
13-05-2010, 08:43 AM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(13-05-2010, 08:43 AM)val Wrote: Между другото, интересуjе ме , какво разбираш ти под "онаа убавата Бугариja"?

Ќе ти кажам кога ќе научиш македонски, вака можеби нема да ме разбереш Kafence
13-05-2010, 11:09 AM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(13-05-2010, 08:43 AM)val Wrote: Хехе, друже, не ме вкаравай в твоя зюмбюлен филм, те молам.Nee_taka

Абе ти, што си запнал толку за мојот член та за мојот зумбул, аман извади го веќе од уста, можеби ќе кажеш нешто паметно. Smajlito
13-05-2010, 11:14 AM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

„Вест”, Македония: Правителството поиска помощ от Европейската банка за железопътната линия към България
17 май 2010 | 09:34 | Агенция "Фокус"

Загреб. Македонският премиер Никола Груевски е поискал помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие за доизграждане на ж.п. линията към България, по време на срещата в Загреб, пише скопския вестник “Вест”.
Изданието цитира македонският премиер, който заявява, че е поискал помощ за доизграждане на железопътната линия към Гюешево, като регионален проект, както и за доизграждането на Коридор 10 в южната част на Македония и за няколко енергийни проекта, сред които Бошков мост и Луково поле.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

http://www.focus-news.net/?id=n1394974
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
17-05-2010, 02:55 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

E taka i poslem da mozime da se gledame so poevtini karti.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

17-05-2010, 04:54 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Младенов не сака да слушне за малцинства

[Image: 98FDAFD0097E5D41A4CC2CB137D2E10A.jpg]

Не сум човек што би ја условувал Македонија за поддршка во ЕУ, вели бугарскиот министер

Бугарскиот шеф на дипломатијата Николај Младенов го отфрли барањето на Македонија во идниот договор за пријателство да има дел што ќе се однесува на македонското национално малцинство во таа држава. Тоа е тема, според Младенов, околу која Софија ќе одбие да разговара и уште повеќе од тоа - тема која, ако се отвори, тогаш нема што повеќе да се разговара со македонската Влада.

„Она што им го кажав многу јасно на нашите пријатели во Македонија е дека тезата за македонското малцинство во Бугарија воопшто нема да биде вклучена. Значи, ако сакаме да престанеме да зборуваме, треба да почнеме да зборуваме за македонско малцинство. Нашиот устав нема категорија малцинство, туку граѓани што имаат индивидуални човекови права. Не може да има етнички партии, верски партии и слично. Тоа се нашите правила што ние ги почитуваме“, порача Младенов во интервју за бугарските медиуми.

Втората порака што му ја пренел на министерот Антонио Милошоски, според Младенов, е дека договорот за пријателство што го нуди Бугарија не е услов, односно дека со него нема да се условува бугарската поддршка за Македонија во ЕУ.

„Видов коментари дека треба да поставиме услов за Македонија за бугарската поддршка во ЕУ. Но, ниту јас сум човекот ниту Бугарија е земјата која му ќе каже на некој од соседите „ова е цената за нашата поддршка. Зошто, наш генерален интерес е сите наши соседи да бидат во Унијата. Само така ќе можеме да се справиме со проблемите на Балканот и да одиме напред“, рекол Младенов.

Според негова оценка, денес оваа перспектива на балканските земји не изгледа толку светла како кога Бугарија, Романија и другите земји од Источна Европа беа кандидати за членки, поради што има многу голема потреба од фокусирање на отворените прашања. Прашан дали во договорот ќе се отвори прашањето за признавање на македонскиот јазик и кој јазик, всушност, го призна Бугарија во 1999 година, Младенов одговори со контрапрашање:

„А кога Бугарија го призна францускиот или српскиот јазик? Ниту една држава не признава јазик или определува народност. Јас не се сеќавам дека ние, кога го признававме Косово, рековме дека признаваме независна држава Косово со некој јазик и некој народ... Овие поими не се дел од инструментите на државите“, реплицираше Младенов. Околу заедничкото славење на историјата бугарскиот министер смета дека позицијата на Софија е јасна, но тоа во Македонија тешко го разбираат. „Ова е заедничка историја, наша историја. Тоа е историја што е и поголема од нас сами. Зашто Гоце Делчев за нас има огромно национално значење и таа ера симболизира нешто многу големо за целиот регион на Балканот. Тоа е наша историја, што не треба да не дели туку обединува. И, тоа е нешто што луѓето, особено во Македонија, тешко го разбираат“, изјави Младенов. Причината за ова спорење, според него, е што пет децении граѓаните во Македонија биле уверувани дека Бугарите им се непријатели, па сега треба да ни се објасни дека некој друг ни е непријател, оти светот многу се развил и дека Бугарија е отидена напред, а во начинот на размислување ги престигнала многу соседите. Според него, изненадувачки е колку е големо непознавањето на Бугарија од страна на Македонците, вклучувајќи ги и медиумите што водат во говорот на омразата.

Прашан дали Софија ќе реагира ако падне предлог Западна Македонија како име за нашата држава, Младенов повика на трпеливост, бидејќи предлог се' уште нема на маса. „Да видиме што ќе се случи. Бугарија ја призна земјата под уставното име Република Македонија. Суверено право на секоја држава е да реши како ќе се вика. Ова е навистина право што не може некој да го оспори. Но, суверена должност е, исто така, да направиш компромис кога станува збор за иднината на твојата земја. Според мене, крајно време е да се постигне некаков компромис и Македонија да излезе од изолацијата што ја кочи додека сите други одат напред“, порача Младенов. (Н.Р.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=0FD50...44BC40E166
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
19-05-2010, 06:11 PM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Quote:Ватиканската телевизија го нарече бугарскиот премиер- македонски

Автор: Кристина Озимец
24 мај 2010, 10:19

Телевизијата на Ватикан по грешка го нарече бугарскиот премиер Бојко Борисов македонски, пренесува Bgnes.

Во извештајот за јавноста, од посетата на Борисов кај папата Бенедикт XVI се вели дека Светиот отец прифатил делегација од Македонија.

„Бенедикт XVI ја прими македонската делегација на највисоко ниво од Македонија. Повод за средбата беше празникот на православните апостоли и патрони на Европа, браќата Свети Кирил и Методиј, истакна папата за време на состанокот“, се вели во репортажата.
24-05-2010, 02:57 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Вижте как се води скрита и потайна антибългарска кампания.
Прочиташ заглавието и оставаш с впечатлението, че има нещо антимакедонско при българите. Ако продължиш да четеш, ще разбереш, че такова нещо няма. НО първоначалното впечатление вече е запечатано в подсъзнанието.

Quote:Бугарите не сакаат да ги нарекуваат Македонци

ВАТИКАН - Ватикан изрази жалење поради извештајот на Ватиканската телевизија, која ја претстави бугарската делегација што беше на средба со папата Бенедикт 16 како македонска. Верзијата на германски јазик на извештајот покажува дека аудиенцијата на бугарскиот премиер Бојко Борисов кај папата Бенедикт 16 е претставена како македонска делегација. Гафот не поттикна никакви негативни реакции од страна на бугарските власти, но Ватикан се извини кога бугарските медиуми го поставија ова прашање.

Според писмото испратено од портпаролот на Ватикан, Федерико Ломбарди, станува збор за техничка грешка. „Сакам да нагласам дека ова е резултат на чисто техничка грешка, што е, исто така, јасно од фактот дека оригиналниот извештај на италијански јазик, како и шпанската верзија на истиот извештај ја содржат точната информација“, посочува портпаролот.

Секоја година папата традиционално за 24 мај прима и официјална бугарска делегација, овој пат предводена од бугарскиот премиер Бојко Борисов. Делегацијата од Македонија вообичаено има аудиенција кај папата по бугарската делегација. Телевизискиот извештај е втор гаф за време на посетата на бугарската делегација на Рим и на Ватикан. Првиот гаф се случи на почеток од посетата кога бугарската делегација беше пречекана на аеродромот „Чампино“ со наопаку свртено знаме, но домаќините набрзина ја поправија грешката кога бугарските новинари почнаа да фотографираат. (Н.Р.)

Бугарите не сакаат да ги нарекуваат Македонци

ili

Гафот не поттикна никакви негативни реакции од страна на бугарските власти

И едно мнение

Од: Синаитски
Датум: 26.05.2010 10:40:39

Неодамна еден македонски футбалер го нарекоа Бугарин. Тогаш цела Македониjа се крена на нозе вклучувајќи ги медиумите и разни невладини организации барајќи извинување. После таквата баснословна хистерија, насловот "Бугарите не сакаат да ги нарекуваат Македонци" е малку неумесен. дури е смешно! Прашање: Германците сакаат да ги нарекуваат Австриjци? - Не!? Утре мора да обjавите статиjа со наслов "Германците не сакаат да ги нарекуваат Австриjци"! Можеби ќе биде уште поскандалозна!
26-05-2010, 01:25 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Kasnakovski dodeka nekoj srbin pisi vesti kaj nas i kaj vas ke bidi vaka.

Makedonija

26-05-2010, 04:18 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Од извесна гледна точка, сето ова што се случува помеѓу Македонија и Бугарија изгледа и малку симпатично. Со никој од нашите соседи немаме таков вид на односи, па ништо чудно и да излезе по онаа српската поговорка; ко се бије- тај се воли Icon_razz
26-05-2010, 05:44 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(02-06-2010, 05:06 PM)Vodno konche Wrote: Браво Път. Чест и Хвала Icon_razz Точно, ясно, категорично и убедително. Ето, признавам си с ръка на сърцето, че за пръв път откакто пиша в македонски форум научавам нови нешта односно мисленето в Македония. Ако това, което ти го зборуваш стане мислене на всеки македонец, няма да има проблем да се разбираме. Е, спорове и полемики ке има и требва да има, те са солта на манджата Icon_razz, но едно е градивен спор, друго е разрушителен спор. Или се согласувам с тебе. Но не забравяй, че аз сум бугарин и то чак от наjгорна Бугариjа до Дунавот и Црно море, така че е нормално да имаме и различия в мисленето. Но като цяло си личи, че наистина си чел старите книги Icon_razz А и има теми,които по принцип са си контраверзни и предполагат дискусия и полемика, така че всичко е наред.
Коњче, абе ние можеме да воспоставиме нормална комуникација, ама кај нас ќе почнат со Татари, кај вас со србомани и српски мекерета, кај нас ќе напишат некоја глупост во „Вечер“, кај вас ќе го пренесат тоа и ќе се започне со глупави и зајадливи коментари, кај нас ќе се пренесе тоа и пак од почеток. Па потоа стави ги и Слави Трифунов и оние двајцата Андреј и тој другиот како се викаше, па оној белоглавиот на СКАТ, и после сите се чудиме поради лошите меѓудржавни односи, а кога ќе се сретнат обичните луѓе од двете страни на границата нема никаков проблем.
02-06-2010, 09:36 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(02-06-2010, 09:36 PM)Път Wrote:
(02-06-2010, 05:06 PM)Vodno konche Wrote: Браво Път. Чест и Хвала Icon_razz Точно, ясно, категорично и убедително. Ето, признавам си с ръка на сърцето, че за пръв път откакто пиша в македонски форум научавам нови нешта односно мисленето в Македония. Ако това, което ти го зборуваш стане мислене на всеки македонец, няма да има проблем да се разбираме. Е, спорове и полемики ке има и требва да има, те са солта на манджата Icon_razz, но едно е градивен спор, друго е разрушителен спор. Или се согласувам с тебе. Но не забравяй, че аз сум бугарин и то чак от наjгорна Бугариjа до Дунавот и Црно море, така че е нормално да имаме и различия в мисленето. Но като цяло си личи, че наистина си чел старите книги Icon_razz А и има теми,които по принцип са си контраверзни и предполагат дискусия и полемика, така че всичко е наред.
Коњче, абе ние можеме да воспоставиме нормална комуникација, ама кај нас ќе почнат со Татари, кај вас со србомани и српски мекерета, кај нас ќе напишат некоја глупост во „Вечер“, кај вас ќе го пренесат тоа и ќе се започне со глупави и зајадливи коментари, кај нас ќе се пренесе тоа и пак од почеток. Па потоа стави ги и Слави Трифунов и оние двајцата Андреј и тој другиот како се викаше, па оној белоглавиот на СКАТ, и после сите се чудиме поради лошите меѓудржавни односи, а кога ќе се сретнат обичните луѓе од двете страни на границата нема никаков проблем.

СКАТ специално не ги обичам, прекалени националисти са и могат да разпалят и да раздухат етническа омраза, особено спрема турците. Моето мнение е, че никоj конфликт не може да се разреши само с лошо. Андрей Ляпчев го е казал: Со кротце, со благо и со малце кютек. Значи на прво место со кротце и со благо, а нашите националисти веднага сакат кютек...Icon_razz
Слави Трифонов си е шоумен, контраверзна личност...и обича да прави македонците прости и глупи, което не е добре...ако има толкова сърбомани во Македония, да не би ние(бугарите) да не сме виновни...? Един старец от Охрид веднъж ми каза: Бугария може и да е била майка за Македония, но сега стана мащеха, а майка ни стана нашата држава Македония...
За Андрей и Иван - исто шоумени, като Андрей е женен за србкиня от Белград Icon_razz Парадокс! А той се бори срешту сърбоманите и србското влияние во Македония Icon_razz Как се разбира с жена си ми е интересно Icon_razz
Дааа...Може би сега по мое мнение наjважната задача на Македония е да се укрепи како држава, успешно да го реши спорот со името и да влезе во ЕУ(Европскиот съюз) и НАТО, което ке jа направи стабилна држава, като междувременно мора да реши и проблемот со сърбоманството. От там натаму со Бугариjа ке биде лесно. Проблемите около историjата, по-точно општата ни историjа могат да бидат решени както се реши проблемот со дневникот на Крсте Мисирков, написан на руски. Преведе се едновременно от бугарско-македонска комисиjа от историчари но двата езика и едновременно беше издаден в двете страни. Може да се напише општа историjа от бугаро-македонска или македонско-бугарска комисиjа от историчари и тогава нема да има за какво да се дебатира около историjата.С този нов учебник ние ке признаем вашата теза, вие нашата. Две в едно. И тогава ке можем да празнуваме и славим заедно всички општи велики исторически събития важни и за двете страни, като Илинден, Кирил и Методий, Климент Охридски(Охридско-Преславски), Наум Охридски, цар Самоил, преродбениците, Гоце, Яне и така натаму... Icon_razz
Всяко глупаво деяние си има своето умно оправдание.
03-06-2010, 04:07 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Se_klanjam

Se_klanjamОдличен пост.

Makedonija

03-06-2010, 05:51 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(03-06-2010, 05:51 PM)афион Wrote: Se_klanjam

Se_klanjamОдличен пост.

Радвам се да сме на едно мнение. Тук на този форум наистина научих много повече за днешните реални македонци отколкото во сите други македонски и бугарски форуми. Значи има полза от него за разбирането на лугето от двете страни на границата. И това, което ми беше наjважно да науча е, че е време ние бугарите да отлепим този етикет сърбомани, лепнат върху македонците, зоштото самите те(нормалните хора) не обичат да им викат сърбомани, така както ние (бугарите) не обичаме да ни викат татари Icon_razz
И друго което все го повтарам, но е важно - секоj човек има право на самоопределуване...македонец или бугарин, дури независимо от историjата. Нека сите да имат правото да изберат сами какви са, што са.
А историските проблеми наистина мора да бидат решени заеднички от двете страни, како едни добри соседи. Това е за билатералните односи между двете страни. Както нашите деди са се разбирале одлично, така и ние мора да се разбираме. То ке биде срамота бугарите да се разбират со србите и грците, но да не могат да се разберат со македонците(каквото и мислене да имат те)....
Всяко глупаво деяние си има своето умно оправдание.
03-06-2010, 06:16 PM
Reply
Кибик Offline
Junior Member
**

Of-topic
(11-05-2010, 07:56 AM)афион Wrote: Eh bugari so gaolot tikvi ke sadite mesto so Makedoncite da se zapoznaete na kulturen,sportski,naucen i sekakov drug plan.
1913 padnavte
1918 padnavte
1945 padnavte
Dobro kolku pati treba da padnite za da se svestite?????

В какъв контекст се разглеждат/изучават(в училище) тези събития в Македония спрямо историческото участието/резултат на Македония в тези събития?
Балканска война, Първа световна, Втора световна

1913 padnavte/победихте/равен резултат?
1918 padnavte/победихте/равен резултат?
1945 padnavte/победихте/равен резултат?

Бих помолил, който и да е от форумците да отговори (Път, hristo, афион). Въпроса ми е провокиран от чисто любопитство.

Не за първи път на македонски форум прочитам как българите са все на губещата страна във войните. В допълнение към тези загуби, чета и за това как "Византийската" империя покорила българите, пък после изчезнала, османската също, Съветския съюз също и изобщо как всички губят заради българите. Самоирония на българите, която ние в България си разказваме, но като че ли се е превърнала в стереотип за македонеца когато говори за българите.

Та пак на въпроса. Как изглежда резултата за Македония от тези три исторически събития? Как се интерпретира от историците и обществото?
04-06-2010, 01:06 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Ќе ти го кажам тоа во една реченица- тоа е српско видување на нештата пресликано во Македонија преку грижливата пропаганда. А во 1945 бевме на победничка страна против фашизмот, и веднаш потоа на губитничка од страна на србокомунизмот. Welcome to Macedonia Icon_razz
(This post was last modified: 04-06-2010, 02:36 PM by Пат.)
04-06-2010, 02:35 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Пат баш сакам да ми објасниш што е тоа кај мене што е производ од српската пропаганда?

Makedonija

04-06-2010, 05:28 PM
Reply