Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
sokoli Offline
Senior Member

(10-05-2010, 07:42 AM)афион Wrote: vikas sokoli e legenda,da da toj sto e agent ama tvoj e agenda prvo e cist albanec koj ni ja piel krvta vo 2001 godina,pa cist bugarin oti od tamu mu se korenite,pa ako dojdat srbite ke stani cist srbin od kosovo pole.Udba vi e vasata sluzba a samiot ti glumis ludilo.
Auuuuuu afion tolku krv sum popill shto sto stanav ideallna licnost za fillmovi noq na vampirite.A seto toa poradi toa shto sum cist allbanec.Ne afion toa ne e vo moja navika ne sum jas agrarec od leskovac.Da bidam za kralja o tacbinu.Pa da stanam internacionalista pa na kraj golem makedonec.A makedonstvoto da mi bide samo paravan da gi zavrshuvam zadacite koi mi gi postavuva udba.Jas na srpski krugovi im go zagorcuvav zhivotot kolku shto mozhev.Dadov sve od sebe i ic ne mi e zhall.I iljada pati da se ponovi pak ke go napravam.Nego neshto mi e cudno kako ke stanam srbin od fush kosova koga mnogu ja sakam bugarija.Neshto ne odat tie dve neshta zaedno.
10-05-2010, 06:57 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(10-05-2010, 04:44 PM)Dojkar Wrote: Да ве просветлам малце: член=машки полов орган. Батето ве пцуе.

Абе Цицкар, што изигруваш некој дрвен адвокат и се правиш дека нешто разбираш кога по се изгледа не си го познаваш ни сопствениот јазик. Наврати се првин некоја страница и види кој прв почна со „драпањето членови“ па потоа зборувај, И какво пцуење жити тоа бугарскиот факултет кој го студираш, кога некому ќе кажеш „не ме отекувај“ значи токму тоа- не ми ги отекувај јајцата, т.е. не ми досадувај, какво пцуење какви пет стотинки?!
(This post was last modified: 10-05-2010, 08:23 PM by Пат.)
10-05-2010, 08:22 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Што е проблемот со бугарите во Македонија?
Дали нема ни еден богат бугарин кој самиот ќе си направи своја телевизија.Колку само албански телевизии има низ западна Македонија,или ромски во Скопје,има и влашка на газдата на Алфа.Дали бугарите во Македонија се толку сиромашни па не се во можност да си направат една своја телевизија.За српските А1,Сител,Телма не збораме тие се посебна приказна затоа што А1 и Сител се водечки по гледанос.
Ако се прашувам јас би ги исклучил сите овие телевизии.
Еве дел од програмата
Преживеан,Идол,Менувам жена,Се за њубов,Големиот Брат,реприза на сите српски филмови,емисии со српски гости каде и нема потреба од превод,сите овие работи ме нервираат па затоа гледам повеќе битолски телевизии на нив има многу по малку србска пропаганда.
На неколку пати им го напоенувам пристапот на официјална Бугарија кон нас и бугарите наместо да сватат дека не е од нас туку до нив го убиваат гласникот.
Еве ќе ви дадам еден многу едноставен пример,на бугарски Идо имаше Македонци кој кога дојде време за да се избере финалист во Бугарија почна дебата дали треба да им се дозволи учество на Македонците,па нели ние сме браќа.
Зошто официјална Бугарија не ја користи тактиката на србите како што тие во 1880 години почнаа да ја користат нивната тактика.Или сега се сменаа улогите па криви сме ние.Нека изградат автопат Софија -Скопје,железнички собраќај кој патем бугарските министри уште во 19 век го опишуваат како врвен приоритет на Царска Бугарија.Да да вие историја учите само од Тито,дебек ние сме марсовци со испрани мозоци.И ние имаме пристап до информации,до документи од вашите архиви и знаеме какви лајненици сте правеле заедно со србите и грците.Знаеме за вашите договори за делба на Македонија каде се пазарите како за стока а не за народ.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
10-05-2010, 09:47 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

Да да вие историја учите само од Тито,дебек ние сме марсовци со испрани мозоци.И ние имаме пристап до информации,до документи од вашите архиви и знаеме какви лајненици сте правеле заедно со србите и грците.Знаеме за вашите договори за делба на Македонија каде се пазарите како за стока а не за народ.
Ако наистина знаеш какви са били договорите и как са направени и кой е виновен, немаше да го кажеш това.
Прво нашата грешка е била дека си вземаме за цар австриец - Фердинанд. И точно този будала е виновен не само за договора за делба на Македония, но и за втората балканска война, в която положението се осира. След това е изгонен от България, ама каква полза.
Но все пак да уточним - не само Фердинанд е виновен - договорот за делба между България и Сърбия е бил спорен, а между Грция и България изобщо немало договор - грците сакали, но Фердинанд казал - докаде стигне български войник, до там ще е границата.
Ако Фердинанд бил да почака малце, а да не напада србите и грците, то Македония можеше да остане цела, но е имало голем натиск точно от македонските комити ако не знаеш, те са сакали да биеме веднага грците и србите и ние сме ги били, но ни нападат румуните и турците и след това договорът е бил наложен под диктат - това е била българска национална катастрофа, така че не си много писмен односно това. Лоша дипломация и бързането на македонците ВМРО ни провалят, както и простиот цар Фердинанд, след това Првата светска война ги спукваме от бой и србите и румуните и грците, но Германия губи войната и ние исто - ето ти втората българска национална катастрофа...Ама айде. Не си ли виждал българските бойни знамена на македонските трупи - на българскиот флаг е написано - Охрид, Прилеп, Скопие, както и да е, той Тито нема да ви ги каже тези работи(това беше шега).
10-05-2010, 10:43 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

Соколи - да ти кажа, когато за прв пат отидох в Охрид - там се запознах с един албанец, но аз не знаех, че той е албанец и изобщо не знаех много за албанците в Македония. Бяхме една българска група от пет-шест човека. Той караше такси - закара ни с неговото такси в хотел пет звезди на брега на Охридското езеро. Там хапнахме, пийнахме и си говорихме за политика, както сега - за българи, македонци, албанци, сърби....Той беше идвал в България, слушаше български песни, а накрая плати всичко(не искаше пари от нас) и се разделихме като приятели. Много добар муабет си направихме с него. Други срещи с албанци нямам, тази ми беше само, но ми направи много добро впеченление.
(This post was last modified: 10-05-2010, 10:56 PM by Vodno konche.)
10-05-2010, 10:55 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(10-05-2010, 09:47 PM)афион Wrote: Знаеме за вашите договори за делба на Македонија каде се пазарите како за стока а не за народ.
Само да уточня още нещо - Самите крайни договори са ни наложени насила от великите сила - не са били по наше желание, но въпреки това Александар Стамболиjски, който ги подписва след време е убит доколкото знам от комитите(официално от звенарите), точно за това, макар че не бил виновен, но той ги е подписал. То и србскиот крал е убит от Владо Черноземски(ВМРО) от Велинград(България) в Марсилия, заради зверствата в Македония, но и това не решава нещата.
(This post was last modified: 10-05-2010, 11:03 PM by Vodno konche.)
10-05-2010, 11:02 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(10-05-2010, 08:22 PM)Път Wrote:
(10-05-2010, 04:44 PM)Dojkar Wrote: Да ве просветлам малце: член=машки полов орган. Батето ве пцуе.

Абе Цицкар, што изигруваш некој дрвен адвокат и се правиш дека нешто разбираш кога по се изгледа не си го познаваш ни сопствениот јазик. Наврати се првин некоја страница и види кој прв почна со „драпањето членови“ па потоа зборувај, И какво пцуење жити тоа бугарскиот факултет кој го студираш, кога некому ќе кажеш „не ме отекувај“ значи токму тоа- не ми ги отекувај јајцата, т.е. не ми досадувај, какво пцуење какви пет стотинки?!

Не станува збор за мојот мајчин јазик ниту за нешто што кажа ти, туку ти укажав на ова:

(10-05-2010, 02:03 PM)val Wrote: Засега само ще ти задпоставя един пълен член.
И, ''''''''....Така де, ако е гарга, да е рошава...Baeh

...и на ова:
(10-05-2010, 03:03 PM)val Wrote:
(10-05-2010, 02:46 PM)Път Wrote: Ама што ме драпаш па ти сега за членот толку, тоа дискутирај го на темата за јазикот. Овде друго се дискутираTapshanje
Не те драпам бе! Задпоставям ти го правилно, како си му е редотIcon_lol

И како ти звучи?
(This post was last modified: 10-05-2010, 11:51 PM by Gnoj.)
10-05-2010, 11:47 PM
Reply
val Offline
Member

Зора Wrote:Да отечи, да надуе, to swell.

Път Wrote:Да отече значи нешто да се подува http://translate.google.com/?hl=en&tab=wT#en|bg|swells Во случајов има двојно значење го отекуваш членот, а во преносно- досадуваш
ОК. Ви благодарам. Нема да обявувам войнаIcon_lol
БТВ, имаме оток (подутина), отича (подува се), ама не се сещам за употребата им във втория смисъл както при вас и т.н.
Фала уще еднаш!
11-05-2010, 06:45 AM
Reply
val Offline
Member

Аааа, многу ме збуни, да знаеш! Откога, бе батка, на играта на думи (каламбур)/pun и' се вика пцуенье?

Каламбур - игра на думи, при която се използва двусмисленост на дадено твърдение, което позволява то да бъде разбрано по много начини с цел хумористично или реторично въздействие.
Докога бе ке те едуцирам?Icon_lol
11-05-2010, 06:57 AM
Reply
val Offline
Member

(10-05-2010, 06:52 PM)Kasnakovski Wrote:
(10-05-2010, 03:57 PM)val Wrote: билатерални односи

Двустранни отношения????

Що за нив????
11-05-2010, 06:58 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(10-05-2010, 10:43 PM)Vodno konche Wrote: Да да вие историја учите само од Тито,дебек ние сме марсовци со испрани мозоци.И ние имаме пристап до информации,до документи од вашите архиви и знаеме какви лајненици сте правеле заедно со србите и грците.Знаеме за вашите договори за делба на Македонија каде се пазарите како за стока а не за народ.
Ако наистина знаеш какви са били договорите и как са направени и кой е виновен, немаше да го кажеш това.
Прво нашата грешка е била дека си вземаме за цар австриец - Фердинанд. И точно този будала е виновен не само за договора за делба на Македония, но и за втората балканска война, в която положението се осира. След това е изгонен от България, ама каква полза.
Но все пак да уточним - не само Фердинанд е виновен - договорот за делба между България и Сърбия е бил спорен, а между Грция и България изобщо немало договор - грците сакали, но Фердинанд казал - докаде стигне български войник, до там ще е границата.
Ако Фердинанд бил да почака малце, а да не напада србите и грците, то Македония можеше да остане цела, но е имало голем натиск точно от македонските комити ако не знаеш, те са сакали да биеме веднага грците и србите и ние сме ги били, но ни нападат румуните и турците и след това договорът е бил наложен под диктат - това е била българска национална катастрофа, така че не си много писмен односно това. Лоша дипломация и бързането на македонците ВМРО ни провалят, както и простиот цар Фердинанд, след това Првата светска война ги спукваме от бой и србите и румуните и грците, но Германия губи войната и ние исто - ето ти втората българска национална катастрофа...Ама айде. Не си ли виждал българските бойни знамена на македонските трупи - на българскиот флаг е написано - Охрид, Прилеп, Скопие, както и да е, той Тито нема да ви ги каже тези работи(това беше шега).

Kako prvo kako udbas(ovaa mi go zalepia kolegite) jas gi imam dokumentite od bugarsko,grcko,srpskite dogovori do 1913 godina,i ne e edn tuku stotici vakvi dogovori kade vie se pazarite za narodot vo Makedonija i nejzinata teritorija.Ovie dokumenti gi ima i kaj vas zatoa sto originalite se od bugarskite arhivi,no vas uste vi gi nemaat pokazana zato asto se protiv vasata bugarstina.
Kako vtoro Ferdinant ne e avstriec,tuku germanec zatoa sto spored vas nema nacionalnost avstriska tuku samo germanskaTuktuk0ni.
Kako treto prikaznata so znaminjata e samo za podiganje na moralot na vojnicite,zatoa sto istata aa edinica sostavena od makedonski dobrovolci ne se bori za osloboduvanje na Makedonija tuku se bori na edrenje.
Zatoa pred da davas otcenki koj kolku znaj proveri kaj vas kolku ste zapoznaeni so rabotite,nemoj da se stramis.Sepak i todor zivkov znae da peri mozok.ShokShokShok
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

11-05-2010, 07:52 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(10-05-2010, 10:55 PM)Vodno konche Wrote: Соколи - да ти кажа, когато за прв пат отидох в Охрид - там се запознах с един албанец, но аз не знаех, че той е албанец и изобщо не знаех много за албанците в Македония. Бяхме една българска група от пет-шест човека. Той караше такси - закара ни с неговото такси в хотел пет звезди на брега на Охридското езеро. Там хапнахме, пийнахме и си говорихме за политика, както сега - за българи, македонци, албанци, сърби....Той беше идвал в България, слушаше български песни, а накрая плати всичко(не искаше пари от нас) и се разделихме като приятели. Много добар муабет си направихме с него. Други срещи с албанци нямам, тази ми беше само, но ми направи много добро впеченление.

Muabetot so Albanciteee ti e vrv na tvoite gluposti,vcera imase protesti pa osven Etnicka Albanija ,UCK,i takvi raboti od niv nema da slusnis vidi gi nivnite karti za gorlma Albanija.
Eh bugari so gaolot tikvi ke sadite mesto so Makedoncite da se zapoznaete na kulturen,sportski,naucen i sekakov drug plan.
1913 padnavte
1918 padnavte
1945 padnavte
Dobro kolku pati treba da padnite za da se svestite?????Tuktuk0niTuktuk0niTuktuk0ni

Makedonija

11-05-2010, 07:56 AM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(10-05-2010, 11:47 PM)Dojkar Wrote:
(10-05-2010, 08:22 PM)Път Wrote:

Не станува збор за мојот мајчин јазик ниту за нешто што кажа ти, туку ти укажав на ова:

(10-05-2010, 02:03 PM)val Wrote: Засега само ще ти задпоставя един пълен член.
И, ''''''''....Така де, ако е гарга, да е рошава...Baeh

...и на ова:
(10-05-2010, 03:03 PM)val Wrote:
(10-05-2010, 02:46 PM)Път Wrote: Ама што ме драпаш па ти сега за членот толку, тоа дискутирај го на темата за јазикот. Овде друго се дискутираTapshanje
Не те драпам бе! Задпоставям ти го правилно, како си му е редотIcon_lol

И како ти звучи?
А, па ти тоа си бил на моја страна. Ок, бе пријател, разбрав се, затоа и му напишав да не ми го отекува мојот член со глупости. а да пишува по темата, ако има што да пишува, а ако не, да не не замара со своите „двустрани“ фантазии.
11-05-2010, 09:12 AM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(11-05-2010, 06:57 AM)val Wrote:

Аааа, многу ме збуни, да знаеш! Откога, бе батка, на играта на думи (каламбур)/pun и' се вика пцуенье?

Каламбур - игра на думи, при която се използва двусмисленост на дадено твърдение, което позволява то да бъде разбрано по много начини с цел хумористично или реторично въздействие.

Е така де, "пцуење" навистина беше пресилен збор. Требало да речам "ве дупи в уши", што би одговарало на "каламбурење" како што го објасни ти. А ОД кога ме едуцираш бе чедо? Icon_razz
11-05-2010, 10:10 AM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(11-05-2010, 09:12 AM)Път Wrote: да не не замара со своите „двустрани“ фантазии.

Мора да се забележи, доста сомнителни фантазии. Icon_razz
11-05-2010, 10:16 AM
Reply
val Offline
Member

(11-05-2010, 09:12 AM)Път Wrote: .... затоа и му напишав да не ми го отекува мојот член со глупости. а да пишува по темата, ако има што да пишува, а ако не, да не не замара со своите „двустрани“ фантазии.
Абе, Път, ти да не си наратофил, бе?Icon_cool
Добро, еве по темата за односите еден клип со едно македонско девойче - щипянче, кое што учествува во шоуто "Dobre do6al v Balgaria" на Слави:
http://www.clip4e.com/play_makedonka_upr...3_2010.htm
Има ли, или нема врска со политиката - можеме да дебатираме.
И, Път, дефинитивно, тука фантазията ми е само едностранна - во правец на "китката шарена"Devil3
11-05-2010, 10:44 AM
Reply
val Offline
Member

(11-05-2010, 10:10 AM)Dojkar Wrote:
(11-05-2010, 06:57 AM)val Wrote:

Е така де, "пцуење" навистина беше пресилен збор. Требало да речам "ве дупи в уши", што би одговарало на "каламбурење" како што го објасни ти. А ОД кога ме едуцираш бе чедо? Icon_razz
Изказот е многу важен во секои билатерални односи, нели?
11-05-2010, 10:53 AM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(11-05-2010, 10:44 AM)val Wrote:
(11-05-2010, 09:12 AM)Път Wrote: .... затоа и му напишав да не ми го отекува мојот член со глупости. а да пишува по темата, ако има што да пишува, а ако не, да не не замара со своите „двустрани“ фантазии.
Абе, Път, ти да не си наратофил, бе?Icon_cool
Добро, еве по темата за односите еден клип со едно македонско девойче - щипянче, кое што учествува во шоуто "Dobre do6al v Balgaria" на Слави:
http://www.clip4e.com/play_makedonka_upr...3_2010.htm
Има ли, или нема врска со политиката - можеме да дебатираме.
И, Път, дефинитивно, тука фантазията ми е само едностранна - во правец на "китката шарена"Devil3
На која китка, на зумбулот ли? Абе играјте си ги тие игри дома со Азис. Е, него го имаше тука, на А1 телевизија мислам дека беше, и се жалеше дека Македонците биле премногу конзервативни за негов вкус и не го дружеле, па згора биле затворени продавниците па и останал гладен кутриот педер. А пак, ако ви е малку и Азис, ќе ви го пратиме и Бојан13-ка, и така нема многу да ни недостасува тука, па си играјте „билатерални односи“, мое и полилатерални ако сакате.

Што се однесува до Слави, за него немам позитивно мислење. Мислам дека е човек кој нема талент ниту за водител, а па за пеење да не зборуваме. Катастрофа! Е арно ама, многу е надарен со големата желба на сила да се прави интересен, тоа мора да му се признае. Така, Слави, Азис,разните Гергани таму се олицетворение на негативните стереотипи кон Бугарија, за жал. И мислам дека е штета Македонците да немаат можност да дознаат и за онаа убавата Бугарија, која што несомнено ја има.

п.с. Тебе Слави па да не ти е идол, или па да не си вљубен во него? Извини Icon_rolleyes
11-05-2010, 12:31 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

Kako prvo kako udbas(ovaa mi go zalepia kolegite) jas gi imam dokumentite od bugarsko,grcko,srpskite dogovori do 1913 godina,i ne e edn tuku stotici vakvi dogovori kade vie se pazarite za narodot vo Makedonija i nejzinata teritorija.Ovie dokumenti gi ima i kaj vas zatoa sto originalite se od bugarskite arhivi,no vas uste vi gi nemaat pokazana zato asto se protiv vasata bugarstina.
Абе удбаш, какви са били удбашите - пуцали са срби Icon_razz) В таjа смисла ли си удбаш Icon_razz)
А сега за документите. Не се сърди, не сакам да ти навредувам(да те обидя), но разбери ме правилно, ако наистина ти имаш прочетени истинските документи и то не извън контекста(смислата) наистина друго щеше да кажеш. Немам нищо против теб, нито против вашите историчари, но вие не работите с факти и документи, а ги тълкувате във ваша полза, използвате ги както би ви се искало да е, но не е така.Немам висено един документ ни по форумите ни во книга в защита на нещата които ги трубите. Но извини ме за лиричното отклонение. Ако имаше истински документи против нас - отдавна да ги бехте използвали.
И така разбери едно българите като народ никога не са сакали да jа делят Македония на делове, никога, защото то за нас е било и е исто да делиме сега Шопско или Тракия. Но между другото то на делове са разделени и другите делове от нашата земjа - немаш ли ги документите - да ти кажа - Добруджа - на Северна и Южна, като Северна Добруджа остава в Румуния, Тракия - в Турция остава Одринска Тракия в Грция Беломорска Тракия. Шопско - в Сърбия остават Нишко, Пиротско, Димитровградско и Босилеградско. Е, спокойно не е само Македония делена на делове а целата наша земjа. И друго разбери - нашата земjа е делена на делове от великите сили - ние не сме луди да си раздаваме сами земите на соседите, земи, кои повеке от 1000 години са си били наши.

Kako vtoro Ferdinant ne e avstriec,tuku germanec zatoa sto spored vas nema nacionalnost avstriska tuku samo germanskaTuktuk0ni.
За прв пат го имам слушнато това. Сигурно е маjтап. Авсрийците зборват немски, но отдавна си имат држава и нациjа, макар един австриец - Хитлер jа присъедини Австрия към Германия по време на Втората кветска война. Или те са си блиски роднини както и ние Icon_razz), само дето ние все още сме си по блиски, само дето некои македонци не го знаjат.
Kako treto prikaznata so znaminjata e samo za podiganje na moralot na vojnicite,zatoa sto istata aa edinica sostavena od makedonski dobrovolci ne se bori za osloboduvanje na Makedonija tuku se bori na edrenje.
Айде, айде не ги мешай македонците със србите Icon_razz)
Zatoa pred da davas otcenki koj kolku znaj proveri kaj vas kolku ste zapoznaeni so rabotite,nemoj da se stramis.Sepak i todor zivkov znae da peri mozok.ShokShokShok
Абе извини ме за оценката спрема тебе, всеки има право на мнение и отговор Icon_razz) А за Живков - той переше мозаци, но на турците - тех сакаше да направи бугари, само дето мааалце не му достигна Icon_razz)но за македонците и македонското - у нас винаги и навсякъде се слуша македонска автентична музика, но ние си я имаме за наша Icon_razz)Ако вие сакате слушайте си бугарска музика и си я имайте за ваша - никой нема да е против Icon_razz)
[/quote]
11-05-2010, 04:29 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

Muabetot so Albanciteee ti e vrv na tvoite gluposti,vcera imase protesti pa osven Etnicka Albanija ,UCK,i takvi raboti od niv nema da slusnis vidi gi nivnite karti za gorlma Albanija.
Така се получи - покани ни човекот Icon_razz)Но ти пак не си прочел както требва - казах ти до последно аз го мислих за македонец. Ние в България си немаме албанци и почти нищо не знаем за тях и когато дойдат во България ние се отнасяме с тях като с македонци, а не е таjна, че нормално бугарите обичат македонците, само след тази дъъълга антибугарска кампаниjа на србоманите не знам как ще е. Целта им е да ни скарат, но се молам да не успеjат. А албанците ни допадат защото не обичат србите и грците - нашите врагове от последните войни. Но сега се учим да живеем нормално с всички соседи(вкл. и грци и срби). Шовинизма не е помогнал на никого. Добре е да си патриот, но не и шовинист.
Eh bugari so gaolot tikvi ke sadite mesto so Makedoncite da se zapoznaete na kulturen,sportski,naucen i sekakov drug plan.

Аз сум за таков обмен. Дай Боже да стане. Ще е от полза Icon_razz)
1913 padnavte
1918 padnavte
1945 padnavte
Dobro kolku pati treba da padnite za da se svestite?????Tuktuk0niTuktuk0niTuktuk0ni

Дааа, как да ти одговора? И аз това се питамIcon_razz
Но има едно но:1913 година бехме предадени от румуните с които имахме договор да не се намесват във войната. Србите и грците почти ги бяхме победили но румуните ни удариха в гръб(отзад), исто и турците. Значи паднахме не защото сме загубили битка, а заради лоша дипломациjа.
За 1918 и 1945 година - това бяха Првата и Втората светски войни и jа имахме лошата шанса да сме на страната на победените. Иначе ако наистина си запознат с документи за тези войни ке видиш какви чудеса от храброст и героизам сме правили - побеждавали сме многократно превъзхождащ ни противник - много пати. А сите наши соседи сме ги потрошили от бой, особено србите и румуните(те през втората светска война беха союзници) Icon_razz).Ние нашата работа си jа свършихме, но германците паднаха и ние со нив.
И още нещо всяка страна си ги има великите моменти и паденията в историята си. Ние имаме огромна земjа во минатото, а србите и румуните са били част от България. Србите се отцепуват заради Византийските интриги, а румуните си правят нациjа чак 1856г. Дотогава те са пишели и зборили на старобългарски(официалните им документи са били писани на нашиот jазик).Както и да е Панта Рей(всичко тече, всичко се променя).
(This post was last modified: 11-05-2010, 04:52 PM by Vodno konche.)
11-05-2010, 04:50 PM
Reply