Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
афион Offline
Posting Freak

Ke ispadneme na kraj deka sme bratucedi i deka neshto mnogu babi ni bille so bugarski koren.
Соколи ти си феномен,самиот се лажеш а мислиш дека некој ти верва.
Албанец со бугарски корен оваа ни божо и каракачанов заедно неможат да го смислат.Па уште муслиман и да ми речеш дека и бугарски пасош имаш и човек да земе еден ред бул,оти тој дава крила.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
09-05-2010, 11:30 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(09-05-2010, 11:28 PM)афион Wrote:
(09-05-2010, 10:54 PM)hristo Wrote:
(08-05-2010, 03:31 PM)афион Wrote: Не Господ...македонскиот Совет за радио дифузија...кој е под ваша контрола.

Hristo koj tebe te naznacil za vakva funkcija koga pojma nemas sto pisis.Koj makedonski sovet vo bugarija ima sila da im zabrani na bugarite da ja prenesuvaat A1,Telma,Sitel,Kanal 5,Alfa,ili K-15 televizija.Koj im zabrani na bugarite da prodavaat makedonski spisanija?Odmori malku od omraza negledas nisto pa pisis gluposti.

Па, зошто да обикулуваат. Ако, сакаат да гледаат и слушаат српски филмови, серии и песни не мораат да идат преку македонските ТВ станици...директно ке земаат од српските.
Ovaa ti e uste eden biser.Sekoj komentar za tvojot kapacitet e izlisen.

Агендата ( обврската ) која ја имаш те прави недораснат за вакви рационални и логични дискусии. Не може да се објасни фактот да Советот за радио дифузија ( македонскиот) дозволува на кабелските оператори прикажување на бившите југословенски ТВ станици ( каде доминират српските) но не дозволува на ниту една информатива БГ сТВ станица. За мене намерата е очевидна . За југоплачковците или за службениците , нормално, се им е замагленJeeeо, па даваат нелогични одговори.
Дај докумет во кој некоја бугарска телевизија поднела барање и недобила концесија.Да видиме на каков начин е одбиена.
А дали си ти дораснат е друго прашање,во Македонија низ програмите на кабловските оператори освен,Планет и Балканика,оние канали на Дискавери во Битола одат со бугарски превод.Кажи ти една Македонска програма која е во пакет на некој бугарски оператор.Или БККС легално си постои никој нема против нив,а за Омо и Македонци во бугарија космополитите на Соколи немат појма.
Христо појма немаш од работите ама некој ти дал место во форумот.Tuktuk0ni

Јас имам друг пристап. Не велам дека немаш поим, туку дека ти е кажано да се правиш дека немаш поим. Не ти ја навредувам интелигенција...туку работа си е работа. Е, секој ли работи тоа што сака.Icon_wink Велиш во Битола имало странска ТВ станица со бугарски титл. А, премолчуваш дека сите други се на српски? Планет не ја гледаат ниту Бугари во БугаријаShok, Ама тоа е доказ на службите дека имаме и БГ станица во МК. Пиринец ти одговори дека во Петрич на кабеслките тВ , се гледаат МТВ1и2. Од Соколи треба многу да учиш...а и , можеби, побрзу ке дадеш отказ од работата. Па, не е само таа работа. Smajlito
09-05-2010, 11:50 PM
Reply
Зора Offline
Човѣкъ

Абе нѣма толку српски телевизи, една е Пинк и б92, три преку сила, другите сѧ хрватски/босански, проблемот е шо во нашите телевизи како Сител има претерано многу сърпска програма, векье преку куро ми сѧ дойдени, па онай Жаре берберо гррррррррр гюптин скопски педер, арно дават превод од СРПСКИ на неговите ГОСТИ, ама ОТИ НЕ ДАВАТ ПРЕВОД ОД ѦЗИКОТ ШО ГО ЗБОРА ТОЙ пизда му лѣпа стринина, оти невѣрвам секой да го разбира.
Прличев до крајот на својата учителска кариера па и во Солунската гимназија предавал на македонски и ги терал учениците да изговараат според гласовниот систем на македонски јазик

Прличев во Солунската гимназија предавал на македонски јазик, свесно и настојчиво.
(This post was last modified: 09-05-2010, 11:57 PM by Зора.)
09-05-2010, 11:56 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Potpolno se soglasuvam so zora,no hristo misli deka ako pisis protiv nego si udbas,ednas prosrpski a ako pocnam da se raspravam so srbite ke ispadam probugardki.
Hristo koj tebe ti dade da pisis,ako si tolku otvoren kazi deka iako e nadvor od temata,ama ti pojma nemas sto e temata deka kaj nas imame i turski televizi,albanski.Oti majki ne places sto osven srbskata sitel,A1 na velija(torbesot sega pomoderno alnanecot) ve pali a vo stavnost i kaj nego vrie od lubov kon srbite ili ne ti smeta velija ti smeta samo sitel.
Eh hristo hristo nisto ne si naucil osven edna rabota sekoj nepodoben e udbas,ist si kako niv i za niv sekoj nepodoben e predavnik na drzavata.

Vikas pirinec e vo pravo?I vo Bitola koga odis na kaj selata za grcka granica ima eden ton grcki radia oti se faka frenkfencijata ama neznam dali toa e odobreno,kako sto nekoj vo petric faka i signal od ONE.Jas prasuvam za televizija pa makar i k-15 da ja ima vo ponudata za Sumen Varna pa neli i tamu ima od tie 3 milionite makedonski bugari.
vikas sokoli e legenda,da da toj sto e agent ama tvoj e agenda prvo e cist albanec koj ni ja piel krvta vo 2001 godina,pa cist bugarin oti od tamu mu se korenite,pa ako dojdat srbite ke stani cist srbin od kosovo pole.Udba vi e vasata sluzba a samiot ti glumis ludilo.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
10-05-2010, 07:42 AM
Reply
raspberry Offline
Senior Member

Пак говориш глупости Tuktuk0ni Пиринеца каза ,че се хващат македонски телевизии и радиа или сигурно и кабелните оператори по погрешка пускат мтв1 и 2 ? Sepotsmeva Не се хващат само в Петрич ,но и в Благоевград и в Сандански , в цяло пиринско . Не знам как е при вас ,всички тези чужди телевизии в цялата страна ли се хващат? Защото при нас освен международните France international BBC CCN Первый канал от съседните държави Гърция , Събрия, Турция , Румъния нито една телевизия няма която да се дава в цялата страна ...
А иначе искаха да пуснат и при вас българска телевизия ,но им поставили условие ,че трябва да има преводсубтитри иначе не можело ... а сръбските , босненските и албанските телевизии имат ли преводи? Razmisluva
10-05-2010, 12:27 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Ама што се фаќате во глупави спорови јас не знам! Па сигурно и во Струмица и Берово се фаќаат бугарски радио и тв канали, ама исто ли е тоа со легално воведување на бугарски канали во Македонија и македонски во Бугарија? Па и друга работа- вие постојано нешто како да гледате нели, „да му ја прокараме на непријателот нашата пропаганда, а да се пазиме од неговата“ -самиот пристап ви е погрешен, ало!Surrender Афион е во право за некои работи- има ли Македонци во Бугарија- има. Има ли Бугари во Македонија - има. Епа, и Бугарите тука сакаат да следат бугарски програми, и македонците таму сакаат да следат македонски- каде е проблемот? А има и една друга страна- не само Бугарите во РМ сакаат да следат бугарска програма, верувам дека и на останатите би им било интересно, тоа се нарекува културна размена, ако не сте знаеле.

Еве ви еден пример на вас Бугарите, македонските Бугари и бугарофилите: во српските медиуми кои што се застапени во Македонија нема пропагандни содржини кон Македонија- спорт, трач списанија, турбо фолк итн. арно ама српскиот јазик се слуша во Македонија и врши влијание врз македонскиот јазик. Е, ама б’лгарскија език никаде го нјама- какво ште направите?Iconwaveea9
10-05-2010, 12:50 PM
Reply
val Offline
Member

(10-05-2010, 12:50 PM)Път Wrote: .......
Еве ви еден пример на вас Бугарите, македонските Бугари и бугарофилите: во српските медиуми кои што се застапени во Македонија нема пропагандни содржини кон Македонија- спорт, трач списанија, турбо фолк итн. арно ама српскиот јазик се слуша во Македонија и врши влијание врз македонскиот јазик. Е, ама б'лгарскијаТ език ник'де го нјама- какво ште направите?Iconwaveea9

Засега само ще ти задпоставя един пълен член.
И, ''''''''....Така де, ако е гарга, да е рошава...Baeh
10-05-2010, 02:03 PM
Reply
val Offline
Member

(10-05-2010, 12:50 PM)Път Wrote: .......
Еве ви еден пример на вас Бугарите, македонските Бугари и бугарофилите: во српските медиуми кои што се застапени во Македонија нема пропагандни содржини кон Македонија- спорт, трач списанија, турбо фолк итн. арно ама српскиот јазик се слуша во Македонија и врши влијание врз македонскиот јазик. Е, ама б'лгарскијаТ език ник'де го нјама- какво ште направите?Iconwaveea9

Засега само ще ти задпоставя един пълен член.
И, ''''''''....Така де, ако е гарга, да е рошава...Baeh
10-05-2010, 02:06 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Ама што ме драпаш па ти сега за членот толку, тоа дискутирај го на темата за јазикот. Овде друго се дискутираTapshanje
10-05-2010, 02:46 PM
Reply
val Offline
Member

(10-05-2010, 02:46 PM)Път Wrote: Ама што ме драпаш па ти сега за членот толку, тоа дискутирај го на темата за јазикот. Овде друго се дискутираTapshanje
Не те драпам бе! Задпоставям ти го правилно, како си му е редотIcon_lol
10-05-2010, 03:03 PM
Reply
Зора Offline
Човѣкъ

Во право е Афион, доста е векѥ од кой не е со менѣ, е против Nenene, во право е и за А едно, Сител е досадна со сите српски срања, aмa А1 е нaйголѣмото говно во мaкедонскиот медиумски простор.
Прличев до крајот на својата учителска кариера па и во Солунската гимназија предавал на македонски и ги терал учениците да изговараат според гласовниот систем на македонски јазик

Прличев во Солунската гимназија предавал на македонски јазик, свесно и настојчиво.
10-05-2010, 03:11 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(10-05-2010, 03:03 PM)val Wrote:
(10-05-2010, 02:46 PM)Път Wrote: Ама што ме драпаш па ти сега за членот толку, тоа дискутирај го на темата за јазикот. Овде друго се дискутираTapshanje

Ме драпаш ме драпаш, па дури ме отекуваш. Се наигра ли?Sport2
10-05-2010, 03:21 PM
Reply
val Offline
Member

(10-05-2010, 03:21 PM)Път Wrote:
(10-05-2010, 03:03 PM)val Wrote:

Ме драпаш ме драпаш, па дури ме отекуваш. Се наигра ли?Sport2
Во духот на добрите билатерални односи, що бе значи "отекуваш"?
А за играта - аз се оттеглям, защото взе да придобива много Ацевски нюанси.
Одма да се яви Мара-Попара овде, да я очовечи малце обстановката!Icon_lol
10-05-2010, 03:57 PM
Reply
Зора Offline
Човѣкъ

Да отечи, да надуе, to swell.

10-05-2010, 04:04 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(10-05-2010, 03:57 PM)val Wrote: Во духот на добрите билатерални односи, що бе значи "отекуваш"?

Да отече значи нешто да се подува http://translate.google.com/?hl=en&tab=wT#en|bg|swells Icon_lol Во случајов има двојно значење го отекуваш членот, а во преносно- досадуваш Music5
10-05-2010, 04:06 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(10-05-2010, 04:06 PM)Път Wrote:
(10-05-2010, 03:57 PM)val Wrote: Во духот на добрите билатерални односи, що бе значи "отекуваш"?

Да отече значи нешто да се подува http://translate.google.com/?hl=en&tab=wT#en|bg|swells Icon_lol Во случајов има двојно значење го отекуваш членот, а во преносно- досадуваш Music5

Да ве просветлам малце: член=машки полов орган. Батето ве пцуе.
10-05-2010, 04:44 PM
Reply
sokoli Offline
Senior Member

(09-05-2010, 11:30 PM)афион Wrote: Ke ispadneme na kraj deka sme bratucedi i deka neshto mnogu babi ni bille so bugarski koren.
Соколи ти си феномен,самиот се лажеш а мислиш дека некој ти верва.
Албанец со бугарски корен оваа ни божо и каракачанов заедно неможат да го смислат.Па уште муслиман и да ми речеш дека и бугарски пасош имаш и човек да земе еден ред бул,оти тој дава крила.

Afion baba bugarka beshe samo simbolizam.I baba i dedo i pradedo mi bille allbanci.Za pasoshi imam nekollku.Swajcarski crven so bell krst.Na istite im slluzham vojska.I im pllaqam porez na zarabotka.Hrvatski bideiki sum bill zhitell na hrvatska i sum se borell za oslloboduvanje na ta zemja.Makedonski bideiki sum roden vo makedonija imam svoja zemja vo makedonija kuqa vo makedonija a gi imam i grobovite na moite predci koi se stari 400 i kusur godini.Imam i allbanski pasosh koj sum go zell za kef.Bugarski nemam bideiki se bara da se deklariram kako bugarin.A jas ne sum bugarin jas sum allbanec od makedonija koj mozhe da zhivi zaedno so makedonci so turci so romi so bugari.Nezamislivo mi e zaednicki zhivot so srbi i grci.Za red bull si vo pravo toa mi e omilen pijallok bideiki spijam 5 4asa na den i mi treba da go drzham srceto budno.Pocnuvam rabota vo 6 nautro pa do bezsvest.E sega ke ti kazham i tajna za red bull vo dolniot dell na dozata ima tocka.Edni vikat deka toa oznacuva lentata na proizvodstvo.No jas koj go trosham mnogu i gi poznavam.najmnogu mi se dopadja so pllava tocka bideiki toj mi e najvkusen.Za televizi i programi.Avtenticna makedonska muzika sllusham samo vo bugarija.Eden forumdzhija mi kazha kako se vika istiot program.Vo toj program koment e na bugarski dodeka pesnite i horata se avtenticni makedonski.24 casa neprekidna makedonska muzika.Haj ti vraga vo makedonija sllusham turbo follk treba da odam vo bugarija da sllusham makedonska pesna.Afionco razbudi se mallku.Ke ti veruvav deka si so dusha i srce za makedonija ako napisheshe barem eden zbor za toa deka vo makedonija imash 10% makedonski pesni i 90% srpski pesni.I barem minimallna doza na kritika za takvata sostojba.Za toa ti vikam deka vo toj smisoll bugari se gospoda sprema nas drugite.Koi ne deka sme zatvoreni vo nash okllop.No se zatvarame vo srpski kullturen okllop.Za toa ako ne si vo srpski strukturi ne se pllashi od mene.Ke se drpame mallku verballno no ke se dogovorime so popushtanje od dvete strani.A ako si vo srpski eshalloni porano ili pokasno ke se gledame na nishan.
10-05-2010, 06:19 PM
Reply
sokoli Offline
Senior Member

Da za musliman zaboraviv da ti odgovoram.Jas predi se sum allbanec.Mojata vera e allbanstvoto.Musliman sum sllucajno i moe mislenje e deka kako musliman ne mora na gospod da mu vikam allah nego mu vikam zot. I mu se molam na istiot na allbanski.Bideiki misllam deka gospod ne poznava samo arapski, llatinski i grcki jazik.Gospod gi poznava i drugite jazici.Ako ne znae allbanski neka uci.Pa ako ne saka da uci mozhe sllobodno i toj da otidne u P.M.
10-05-2010, 06:25 PM
Reply
sokoli Offline
Senior Member

(09-05-2010, 11:56 PM)Зора Wrote: Абе нѣма толку српски телевизи, една е Пинк и б92, три преку сила, другите сѧ хрватски/босански, .

I kolku ostana makedonski? jas sedam kratko vo makedonija no za toa vreme retko da potrefam makedonska pesna.Za zhall tvrdam ne e podobra situacija ni kaj moite allbanci.Allbanec otvorill prozor od kolla i tamu nekoja kurva se dere UMRIIIIIIII UMRIIIIIIIII
i allbanecot misli deka sllusha muzika.Prosto ne razbiram zashto im dozvolluvate da vi go trujat mozokot so toj kic.
Za promena ke te pozdravam so edna makedonska pesna koja mi se dopadja

10-05-2010, 06:37 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(10-05-2010, 03:57 PM)val Wrote: билатерални односи

Двустранни отношения????
10-05-2010, 06:52 PM
Reply