Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

(07-05-2010, 11:08 PM)афион Wrote: Ни јас не се гледам,ама тие така не пишат.
А за тв не си во право дај една Македонска што ја има во понудата на бугарските оператори.
За патиштата кај нас запна заради недостиг на пари,но тие се во еу нека направат нешто а плус се и Царска земја,или не.

Сега да ти кажам тук в Петрич гледаме МТВ 1 МТВ 2 от как се помнам по кабелските ТВ! Они се фащат и ефирно без никаков проблем както и много македонски радиа. Сега шо праиме пак ли ке тераме под воло теле?
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
08-05-2010, 04:42 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

A vo Sumen,Varna,Svilngrad ima makednski radija i tv?
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
08-05-2010, 04:49 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

(08-05-2010, 04:49 PM)афион Wrote: A vo Sumen,Varna,Svilngrad ima makednski radija i tv?

Как да нема Smiley-happy068 Во Варна и Шумен има толко голем интерес кон вашите Тв и нормално да почнат протести или да идат во Стразбург ако не им ги пуснат :Pos: Аз ти говорам сериозно за Пиринско како е ти па твойта си знаеш/да намериш проблем/ Icon_wink Иначе ето в интернет кой сака може да си гледа сВободно и во Париж ако сака да е http://www.zulu.mk/
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
08-05-2010, 05:42 PM
Reply
acko Offline
Moderator

Пиринец, и други телевизии можат да се погледнат на интернет па ги имаш во понудите на кабелските оператори... како што и многу весници можеш да ги прочиташ на интернет па ги имаш во продажба...

Значи тоа не е ни оправдување ни решение...

08-05-2010, 05:53 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Значи решен е проблемот во Македонија и во Бугарија има телевизии и радија а и секакви весници затоа што постои интернет.Пиринец дај му на баба ти лаптоп за да оди по комшивки и да си слушаат вести од родната грутка.Јас немам па така баба ми ќе остани неписмена.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

08-05-2010, 05:55 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

(08-05-2010, 05:53 PM)acko Wrote: Пиринец, и други телевизии можат да се погледнат на интернет па ги имаш во понудите на кабелските оператори... како што и многу весници можеш да ги прочиташ на интернет па ги имаш во продажба...

Ацко аз точно това му казвам на Афионот дека при нас в Петрич на кабелната имаме МТВ1 от как има кабелска тв/91 година/,а на ефирно ловим струмишка некаква Интел. Даже во комунизмот ловихме МТВ1 и МТВ2 ефирно но не беше убаво качество. А веснико на хОМО си го разпостраняват сВободно. Що повеке да му кажам....он ми тера мак. тв во Варна и ШуменSmiley-happy068
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
08-05-2010, 06:01 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(08-05-2010, 04:49 PM)афион Wrote: A vo Sumen,Varna,Svilngrad ima makednski radija i tv?

Абе сега ми текна дека во Варненско може и да има повеке македонци от колкото во Скопие само дека се велат македонски българи ...а и аз незнам защо нема макдонски телевизии во БГ сигурно да не гледаме како Латас плука по Буагрия ... Миленко най го скаме оти мнго се смеем со него Icon_lol
08-05-2010, 06:06 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(08-05-2010, 09:09 AM)hristo Wrote:
(08-05-2010, 08:23 AM)Vodno konche Wrote:
(06-05-2010, 09:24 PM)demmian Wrote:
(06-05-2010, 09:17 PM)vargo Wrote: Повечето Българи -ви съжаляват ,както се съжалява -болен душевно човек!!!!!!Tuktuk0ni

Нема потреба цигани да не сожалуваат.Icon_cool
Дамиjане, не мога да те разбера тебе. На прв поглед изглеждаш като правокатор. Не е нормално да се однасjа така човек със соседи каквито и да са. Как можеш да кажеш цигани и да го повтарjаш на народ коjто има доказана крвна врска со вас. Се едно като кажеш бугарите са цигани казваш - македонците са цигани. Това е недопустимо да се каже и за наj-големиот враг. Знам, че човек си изпуска нервите, ама при теб е редовно. За нас бугарите исторически наj-голем врег са били и са грците, но ние не си изпускаме нервите спремо них. А вашиот народ и нашиот народ во минатото са били един народ колкото и да не ти се иска. От четврти век насам започваме да живеем като един народ и се разделjаме неодамна (в исторически план) под натискот на грците и србите, заштото това е добре дошло за нив. Сега jа имаме шансата отново да си бидем блиски. Добре ти не искаш, цигани сме. Ваквите квалификации не помагат на македонците. Спорот може да се разреши по много начини и може и двете страни да имат полза ако са позитивни, но ако се бара враг и циганин ке се наjде и точно такава е задачата и работата на правокаторите. Аjде молим те биди позитивен. Гледам, че правокаторите имат големата задача - да сеjат вражда между двата народа, но бумеранга винаги се вракjа към този, който го е хвърлил. И какво печелиш ако Македониjа се изолира и затвори границата со България - едно големо ништо Icon_razz))

Што си толку наивен,Водно Конче. Дел од форумџиите имаат задача да ги плукаат и навредуваат Бугарите. Тоа е во контекст на континуираната антибугарска хистерија, која дел од македонските служби и центри блиски до Србија, го прават. Идејата е им да се држи Македонија подалеку од Бугарија, оти, за нив, балканското прашање не е завршено. Тиа ја држат Македонија, сеуште под српска контрола, за да Македонија ја раскусураат на штета на нејзиниот ( македонски) државен интерс а на сметка на српскиот. Затоа и Мк касни со НАТО и ЕУ интеграција. Затоа промоција на “ антиквизација“ и други глупости.

Ами на мене ми е jасно. Но ми става болно кога чуjа такива думи и от двете страни. Лугето (хората) не знаjат как сме се били ние българите(и македонците, които тогава са ги наричали македонски бугари) заедно през воjните и срещу турци и срещу грци, срби, румуни, англичани, французи - през сите светски воjни сме били заедно и не само сме се били, но и винаги сме побеждавали - немаме нито едно пленено боjно знаме. Но сме имали лоша дипломациjа. Позволили сме поделба на Македониjа - наj-големата българска грешка. Сега както се знае България е против поделбата на Македониjа, докато грците и србите отново искат да земат делове от тази земjа. Ако не сме заедно - Македония може и да я нема. Аз вече го казах - работех преди време за една србска фирма от Белград и винаги когато зборвахме(приказвахме) за Македония - србите викаха - такава држава и таков народ нема и какви са тези македонци бе? Исто имах приjатели грци от универзита - те викаха истото. Докато българите крвта си са проливали за Македония и много македонски херои изопшто не са от Македония а от Горна България и обратното - много велики българи са с македонски корени или чисти македонци. Ето затова не са ми много драги правокаторите.
08-05-2010, 06:22 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Ето Афионе специално за теб се потрудих за да задоволим любопитсвото ти! Знам дека е против филмот дека ви го представят по Вардаро за безправие и слични глупости ама види ти па ке измислиш нещо лошо за Бг знам те аз!Smiley-happy068

Петрич

91.50 Македонско Радио 1 Македония, Струмица, Беласица, PRVA
97.80 Македонско Радио 2 Македония, Струмица, Беласица, VTORA
106.80 Македонско Радио 3 Македония, Струмица, Беласица, TRETA
810 Радио Македонија Македонско Радио 1 Македония, Овче Поле, 1200 kW

В Петрич се приемат и чуждестранни ТВ-радио станции, излъчващи от Гърция и Република Македония, а с допълнителна антена могат да се приемат още ТВ-радио станции, излъчващи от Сандански, Кресна, Гоце Делчев, Благоевград и други.

Предаватели и ретранслатори в Община Петрич: село Долна Рибница, село Камена.

http://predavatel.com/bg/2/petrich.htm

Сандански :

91.50 Македонско Радио 1 Македония, Струмица, Беласица, PRVA
97.80 Македонско Радио 2 Македония, Струмица, Беласица, VTORA
106.80 Македонско Радио 3 Македония, Струмица, Беласица, TRETA
810 Радио Македонија
Македонско Радио 1 Македония, Овче Поле, 1200 kW

В Сандански се приемат и чуждестранни ТВ-радио станции, излъчващи от Гърция и Република Македония, а с допълнителна антена могат да се приемат още ТВ-радио станции, излъчващи от Петрич, Кресна, Гоце Делчев, Благоевград и други.
Предаватели и ретранслатори в Община Сандански: град Мелник, село Рожен, село Златолист, село Лиляново, село Хърсово, село Голешово.

http://predavatel.com/bg/2/sandanski.htm

Благоевград

89.20 Македонско Радио 1 Македония, Пехчево, Буковик, 100 W, PRVA
90.50 Македонско Радио 2 Македония, Щип, Туртел, 10 kW, VTORA
93.30 Македонско Радио 1 Македония, Щип, Туртел, 10 kW, PRVA
94.50 Македонско Радио 1 Македония, Делчево, Голак, 100 W, PRVA
95.90 Македонско Радио 2 Македония, Пехчево, Буковик, 100 W, VTORA
96.50 Македонско Радио 2 Македония, Делчево, Голак, 100 W, VTORA
97.90 Антена 5 Македония, Делчево, Голак, ANTENNA5
99.70 Македонско Радио 3 Македония, Щип, Туртел, 10 kW, TRETA
101.80 Канал 77 Македония, Щип, Туртел, KANAL 77
104.30 Македонско Радио 3 Македония, Пехчево, Буковик, 100 W,
104.80 Антена 5 Македония, Щип, Туртел, 1 kW, ANTENNA5
810 Радио Македонија
Македонско Радио 1 Македония, Овче Поле, 1200 kW

В Благоевград се приемат и чуждестрании ТВ-радио станции, излъчващи от Сърбия, Република Македония и Гърция, а с допълнителна антена могат да се приемат още ТВ-радио станции, излъчващи от Симитли, Кресна, Дупница, Кюстендил и други.

http://predavatel.com/bg/2/blagoevgrad.htm
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
(This post was last modified: 08-05-2010, 06:36 PM by Pirinec-Vrhovist.)
08-05-2010, 06:35 PM
Reply
acko Offline
Moderator

(08-05-2010, 06:01 PM)Pirinec-Vrhovist Wrote:
(08-05-2010, 05:53 PM)acko Wrote: Пиринец, и други телевизии можат да се погледнат на интернет па ги имаш во понудите на кабелските оператори... како што и многу весници можеш да ги прочиташ на интернет па ги имаш во продажба...

Ацко аз точно това му казвам на Афионот дека при нас в Петрич на кабелната имаме МТВ1 от как има кабелска тв/91 година/,а на ефирно ловим струмишка некаква Интел. Даже во комунизмот ловихме МТВ1 и МТВ2 ефирно но не беше убаво качество. А веснико на хОМО си го разпостраняват сВободно. Що повеке да му кажам....он ми тера мак. тв во Варна и ШуменSmiley-happy068

Па зошто да нема и во Варна и во Шумен? Не збориме тука за некоја национална пропаганда и слично...

Факт е дека меѓу двете држави и двата народа постајат наметнати стереотипи. Стереотипите можат да се разрешат само преку запознавање. Зарем некој преку Сител може да дознае каква е навистина состојбата во Бугарија? Или обратно преку одредени бугарски медиуми за Македонија.

Кои вести доаѓаат од Македонија во Бугарија?! Какви вести преовладуваат од Македонија во Бугарија? Претежно оние како Спаска, па за бугарски споменици, прилози за тоа колку сме Југословени (еднаш гледав прилог за музика, а во него слики од Тито и сл.), србизирани и сл. Значи се работи на тоа да се одржи стереотипот. Или Каракачанов ќе дојде со полно комбе негови почитувачи во Македонија , а после во Бугарија се пали народот како да извршил некое херојско дело, а всушност само иритира со такви постапки... Има милион да ги редам.

Значи, стереотипот е наметнат, па затоа не можеш ти да очекуваш тој да изчезне така што народот сам ќе седне и да ја истражува вистината. За да ја види сликата мора да му ја ставиш пред очи, а не да ја бара во некое депо... (Кога имало недела на македонскиот филм во Бугарија? Такви и слични манифестации се инцидентни и кај нас и кај вас.) А, свесен сум дека на некои и кога ќе им ја покажеш сликата ќе се прават дека не гледаат ништо, но тие се интелектуални инвалиди кои нема никогаш да исчезнат.

За да паднат митовите за ’татари’, ’јаничари’, ’бугаројадци’, ’македонојадци’, ’две чрвени’ и што ти знам уште, мора луѓето да бидат информирани за тоа што се случува од другата страна на границата, да се види напредокот на полето на културата, науката, спортот, архитектурата, бизнисот, економијата и др. И тоа да биде видено изворно, а не одредени манипулатори да го пренесуваат тоа како што тие сакаат.

08-05-2010, 09:01 PM
Reply
sokoli Offline
Senior Member

(08-05-2010, 05:55 PM)афион Wrote: Значи решен е проблемот во Македонија и во Бугарија има телевизии и радија а и секакви весници затоа што постои интернет.Пиринец дај му на баба ти лаптоп за да оди по комшивки и да си слушаат вести од родната грутка.Јас немам па така баба ми ќе остани неписмена.

E pak nepravda.Babata na pirinec ako ne mozhe da koristi llap top barem mozhe 24 4asa dnevno na televizija da sllusha makedonska muzika pa i kulltura.Dodeka mojata baba koja e od sandanski umre kutrata i ja zakopavme so otvoreni o4i deka ne uspea na kraj na zhivotot nitu da sllushne bugarski zbor vo makedonija a za pesna i da ne zboruvame.Umre kutrata i ne mozhevme da ja diagnostificirame bolesta.Analizite napraveni vo stranstvo utvrdija razllog na smrta toksikacija od otrov PINK.
09-05-2010, 06:42 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Баба ми си слуша Планет и Балканика па така не умира за Пинк.

Makedonija

09-05-2010, 08:25 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(09-05-2010, 08:25 PM)афион Wrote: Баба ми си слуша Планет и Балканика па така не умира за Пинк.

ХА-ХА ми текна ...Нама да и дозволевта не на баба ти да гледа бугарски телевизии Планет и Блканика оти там има бугарска пропганда и може да текне и на нея да побара бугарско държвство на стари години Icon_lolIcon_lolIcon_lol
09-05-2010, 09:25 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Ма јок не и треба на умирачка е а за таму само два златника,за да си го плати патот друго не и бараат.

Makedonija

09-05-2010, 09:46 PM
Reply
sokoli Offline
Senior Member

(09-05-2010, 08:25 PM)афион Wrote: Баба ми си слуша Планет и Балканика па така не умира за Пинк.

De de afion pllanet i ballkanika ne se avtenticni bugarski programi.No cudno e shto i baba ti sllushalla bugarska muzika.Ke ispadneme na kraj deka sme bratucedi i deka neshto mnogu babi ni bille so bugarski koren.
09-05-2010, 10:14 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Јок соколи ти си албанец или не?На некој теми си албанец на некој теми си бугарин.
А баба ми од дамна е мртва бог да ја прости,но додека беше жива си слушаше секаква музика,оти кај нас има избор,додека во бугарија нема.

Makedonija

09-05-2010, 10:36 PM
Reply
sokoli Offline
Senior Member

(09-05-2010, 10:36 PM)афион Wrote: Јок соколи ти си албанец или не?На некој теми си албанец на некој теми си бугарин.
А баба ми од дамна е мртва бог да ја прости,но додека беше жива си слушаше секаква музика,оти кај нас има избор,додека во бугарија нема.

Da afion jas sum allbanec od makedonija.Poteknuvam od familija na bakllavadzhii i tatlidzhiji koi zarabotuvalle po hrvatska.Jas licno izbegnav odavna vo svajcarija kade poseduvam drzhavjanstvo.Dodeka vo bugarija sum stapnall prv pat vo 2002 godina.Vo medju vreme kupiv i stan vo varna bideiki mi se dopadja na odmor vo zllatni, shto ne znaci deka so avtomatizam sum stanall bugarin.No imam mnogu dobro mislenje za bugarite i bugarija.Mnogu mnogu se po samokriticni od nas drugite narodi od ballkan.A deka baba ti i baba mi sllushalle sekakva muzika ne se sllagam afion.Vo vreme na baba ti i baba mi se sllushashe samo pesnata druzhe tito mi ti se kunemo.A za fillmovi vo koi pretezhno gllavnata ulloga ja igrashe pavle vujsic permanentno bugarite se pokazhuva kako narod vo koj e sobrano celloto zllo na ova zemalska kuglla.
Da go ostavime toa na strana.Vcera nemashe sekakva muzika ni kaj nas ni vo bugarija.Ako udbashi oseqa deka sllusham radio tirana odev na dollga robija.Deneska vo bugarija ima sekakva muzika kaj nas ne.Afion vo bugarija postoi programa 24 casa so makedonska folklorna muzika i kulltura.Koj program mozhesh da go sllushash vo cella bugarija.Vo sekoj stan i vo sekoj hotell koj ima kabellski priklucok.Sozhalluvam afion no bugari se po kosmopoliten narod i od mene i od tebe.Poseti ja bugarija.Zboruvaj so obicniot sellanec od bugarija ke go svatish ova koe ti go kazhuvam.
09-05-2010, 10:49 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(08-05-2010, 03:31 PM)афион Wrote: Не Господ...македонскиот Совет за радио дифузија...кој е под ваша контрола.

Hristo koj tebe te naznacil za vakva funkcija koga pojma nemas sto pisis.Koj makedonski sovet vo bugarija ima sila da im zabrani na bugarite da ja prenesuvaat A1,Telma,Sitel,Kanal 5,Alfa,ili K-15 televizija.Koj im zabrani na bugarite da prodavaat makedonski spisanija?Odmori malku od omraza negledas nisto pa pisis gluposti.

Па, зошто да обикулуваат. Ако, сакаат да гледаат и слушаат српски филмови, серии и песни не мораат да идат преку македонските ТВ станици...директно ке земаат од српските.
Ovaa ti e uste eden biser.Sekoj komentar za tvojot kapacitet e izlisen.

Агендата ( обврската ) која ја имаш те прави недораснат за вакви рационални и логични дискусии. Не може да се објасни фактот да Советот за радио дифузија ( македонскиот) дозволува на кабелските оператори прикажување на бившите југословенски ТВ станици ( каде доминират српските) но не дозволува на ниту една информатива БГ сТВ станица. За мене намерата е очевидна . За југоплачковците или за службениците , нормално, се им е замагленJeeeо, па даваат нелогични одговори.
(This post was last modified: 09-05-2010, 10:55 PM by hristo.)
09-05-2010, 10:54 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(09-05-2010, 10:36 PM)афион Wrote: Јок соколи ти си албанец или не?На некој теми си албанец на некој теми си бугарин.

Вистинскиот избор е да НЕМА бугарска културна продукција. За да овцичките не се вратат на старите поилишта, па целиот српски труд, со помош на измеќарите, не падне во вода.Yea
09-05-2010, 10:58 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(09-05-2010, 10:54 PM)hristo Wrote:
(08-05-2010, 03:31 PM)афион Wrote: Не Господ...македонскиот Совет за радио дифузија...кој е под ваша контрола.

Hristo koj tebe te naznacil za vakva funkcija koga pojma nemas sto pisis.Koj makedonski sovet vo bugarija ima sila da im zabrani na bugarite da ja prenesuvaat A1,Telma,Sitel,Kanal 5,Alfa,ili K-15 televizija.Koj im zabrani na bugarite da prodavaat makedonski spisanija?Odmori malku od omraza negledas nisto pa pisis gluposti.

Па, зошто да обикулуваат. Ако, сакаат да гледаат и слушаат српски филмови, серии и песни не мораат да идат преку македонските ТВ станици...директно ке земаат од српските.
Ovaa ti e uste eden biser.Sekoj komentar za tvojot kapacitet e izlisen.

Агендата ( обврската ) која ја имаш те прави недораснат за вакви рационални и логични дискусии. Не може да се објасни фактот да Советот за радио дифузија ( македонскиот) дозволува на кабелските оператори прикажување на бившите југословенски ТВ станици ( каде доминират српските) но не дозволува на ниту една информатива БГ сТВ станица. За мене намерата е очевидна . За југоплачковците или за службениците , нормално, се им е замагленJeeeо, па даваат нелогични одговори.
Дај докумет во кој некоја бугарска телевизија поднела барање и недобила концесија.Да видиме на каков начин е одбиена.
А дали си ти дораснат е друго прашање,во Македонија низ програмите на кабловските оператори освен,Планет и Балканика,оние канали на Дискавери во Битола одат со бугарски превод.Кажи ти една Македонска програма која е во пакет на некој бугарски оператор.Или БККС легално си постои никој нема против нив,а за Омо и Македонци во бугарија космополитите на Соколи немат појма.
Христо појма немаш од работите ама некој ти дал место во форумот.Tuktuk0ni

Makedonija

09-05-2010, 11:28 PM
Reply