Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 05:19 PM)ivan mihajlov Wrote: А сега тук някави младежи ще ми обясняват ,че в македония нямало българи никога ,че българската пропаганда ги побългарило.стига с тази демагогия.Картите трябва да се свалят намасата и колкото по-рано толкова по-добре и за самите македонци.нека си бъдат македоци ама нека и да знаят истината за историята.

И ти мислиш ли, че те не ја знајат? Всичко знајат, но се дразнјат от твојата самоувереност, че ти всичко знаеш, а те ништо не знајат.
Грешиш тотално.

Доста нешта и ти не ги знаеш. Не може мислите и чувствата на своја дјадо да ги приписваш и на дјадото на Афион.
Формирането на македонското самос`знание започва много по-рано отколкото си мислиш.
П`рво било македоноб`лгарско, за да изкристализира в македонско.
06-05-2010, 05:32 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 05:32 PM)Kasnakovski Wrote: Доста нешта и ти не ги знаеш. Не може мислите и чувствата на своја дјадо да ги приписваш и на дјадото на Афион.
Формирането на македонското самос`знание започва много по-рано отколкото си мислиш.
П`рво било македоноб`лгарско, за да изкристализира в македонско.

Аз съм свестен за тая работа,че във Вардарско нещата стоят малко по различно и си има причина затова.Говорил съм с братовчед на баща ми от Скопие осъден на четири години затвор и знам каде проблема.
Истината е ,че Вардарско е под сръбско влияние от първата световна война поради калпавата българска политика още тогава много хора там се сработват със сърбите после през 1941г. българските фашисти са посрещнати като освободители а истината е ,че са се осрали отвсякаде,убивали са разбира се комунисти но все пак това е била една рестриктивна политика.Тогава е било много лесно после 1944г.србоманите да покажат ,че българите не са "братята" за който се е смятало преди 1941г. .Това България и българите кадето и да сме си патим от калпавите си политици !

Ади отивам на Гергцов ден на печено агънце...хубава вечер.
06-05-2010, 05:47 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 04:36 PM)Kasnakovski Wrote: Дамјане, често пати зборуваш реално, ама понекогаш нереалното е во повеќе. Ете Пат одговори тоа што го прашав, а ти вртиш и не сакаш да кажеш дали Илија Петков сака тоа она или Ј. Костадинов го сака, а Илија Петков вика така си ни е добро, не ги сакам јас тие работи што ги сака Ј.К., проблеми немаме.
А на оние што ќе останат да живеат во Бугарија по студирањето какви точно права им се потребни?

Пат - Љубка Рондова слушнала дека песната „Болен ми лежи..“ била забранета, ама сум сигурен дека не е така. Песната е за на маса и се пее во цела Бугарија.

Најверојатно сака да каже дека не е запишана за радио и телевизија. Ама сите најпопуларни песни не биле допуштени до ефир. А сега е точно обратното. Се вртат само некои најпопуларни песни, а останатите народни песни ќе одат во забвение.

На семејни собири насекаде во Бугарија се пее освен таа, исто и Долетеа три сокола, Македонско девојче, Кога зашуман шумите, буките и т.н.

Ако треба да резимираме - тогаш политиката била да се популаризираат изворни песни, кои се помалку познати на луѓето. Културна политика...

Така што зборовите на Љубка не ги прифаќам како доказ за тоа што македонските песни биле забранети во Бугарија.

Тогаш треба да кажеме и дека бугарските песни биле забранети, бидејќи немам слушнато на радио или телевизија во комунистичко време „В`в тај стара кр`чма, на таја стара маса...“
Не Каснаковски, не е така и немој да ме убедуваш како да сум мало дете. Љубка Рондова вели „таа песна била забранета тука, јас тоа не го знаев“ а водителот вели „да, да, така беше“. На еден друг форум еден МакедоноБ’лгарин од Пиринско кажа дека тоа навистина било така, дека биле забранувани македонски песни. Е, значи тој човек е како мене, тој си држи до своето, значи повеќе до бугарштината, а јас до своето, повеќе до македонштината, ама и двајцата сме искрени во тоа што го зборуваме и тоа што го знаеме. Тој ми кажа дека песните биле забранувани до седумдесетите или осумдесетите, така некако.

Исто така, македонштината била потиснувана и пред комунизмот, за време на Звенарите. Ја имаш ли читано Quo vadis, Bulgaria од Ванчо Михајлов?

Ова ти е познато од Идивиди(благодарност до Мунгос):

[Image: dsci6414.jpg]

Станува збор за оваа химна:

Значи, ако вадиме се на виделина, да вадиме се на виделина, а не некои работи да бутаме под тепих, јас така викам
(This post was last modified: 06-05-2010, 06:25 PM by Пат.)
06-05-2010, 06:23 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 06:23 PM)Път Wrote: Значи, ако вадиме се на виделина, да вадиме се на виделина, а не некои работи да бутаме под тепих, јас така викам
Точно!
Но за песните не успеа да ме убедиш дека биле забранувани.
Како си представуваш бугарска свадба без македонска песна?
06-05-2010, 06:33 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 05:08 PM)Kasnakovski Wrote: Може така да било Иване кај вас, ама и до сега тука во Хасковско голем дел од луѓето мислат дека во цела поранешна Југославија се Срби. Кога се слушне македонски јазик на телевизија или радио единици ќе кажат дека јазикот е македонски. Скоро сите ќе го објават за српски.

Добро што беше „Мјузик Ајдл“ та повеќе луѓе да разберат дека освен нашите имало и други Македонци.

Е како така бе Каснаковски, дали тоа значи дека некој тука што првпат слушнал бугарски би требало да каже дека тоа е руски? Ајде напиши еден пасус на твојот дијалект да видам како зборувате вие, ако не ти претставува проблем, бидејќи јас како што гледам од овде, ти и не си толку далеку од Македонија.

[Image: Haskovo_location_in_Bulgaria.png]
(This post was last modified: 06-05-2010, 06:36 PM by Пат.)
06-05-2010, 06:35 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 06:33 PM)Kasnakovski Wrote:
(06-05-2010, 06:23 PM)Път Wrote: Значи, ако вадиме се на виделина, да вадиме се на виделина, а не некои работи да бутаме под тепих, јас така викам
Точно!
Но за песните не успеа да ме убедиш дека биле забранувани.
Како си представуваш бугарска свадба без македонска песна?
Јас не знам на која возраст си ти, ама како што кажав мислам дека така тазбрав дека песните биле забранувани до седумдесеттите или осумдесеттите, не сум сигурен. А за периодот пред Војната, прочитај го Михајлов, ако не си го читал ќе дознаеш многу интересни работи.
06-05-2010, 06:38 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 06:35 PM)Път Wrote: Е како така бе Каснаковски, дали тоа значи дека некој тука што првпат слушнал бугарски би требало да каже дека тоа е руски? Ајде напиши еден пасус на твојот дијалект да видам како зборувате вие, ако не ти претставува проблем, бидејќи јас како што гледам од овде, ти и не си толку далеку од Македонија.

[Image: Haskovo_location_in_Bulgaria.png]

http://smeshen.com/content/khaskovo-askoi-askuu

Пишано е од некой нехасковлийа, има некои грешки, ама види.
06-05-2010, 07:15 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Съдийка пита провинил се дядо от с.Сусам,Хасковско:
- Друг път влизал ли си в съд?
- Влинал съм, кък дань съм влинал.
- В какъв?
- В лахньва каца, в къф?! /разбирай в каца за зеле/
- Женен ли си?
- Женет съм за адно женску.
- Че кой се се жени за мъжко?!
- Кък кой?! Мойта сесра е женета за мъжку.
- С теб няма да се разберем, ами кажи защо си откраднал водопроводните тръби от гробището?
- Ама ти дань си луда, ма?! Да с чуала умрял да пий уда? Заккох ни са се тръби, а?
Съдийката се хванала за главата и избягала от залата.
06-05-2010, 07:43 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Kasnakovski ako A1 pravi manipulacija so izjavi toa e za osuda.Bez razlika vo koja korist e nestoto.Isto taka za osuda se site izjavi kade se negira na postoenje na Makedonci.Alo luge vo koj vek ziveete kako mozi da osporuvate eden narod koj ne saka da bidi ni brat ni sestra so nekoj od sosedite?
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
06-05-2010, 07:53 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Афионе, само не знам кој ги негира Македонците. Никој не ги негира. Има и такви луѓе, ама тие тоа го прават од инает, зошто пак вие ја негирате самосвеста на одредени луѓе и ја фалсификувате на тој начин историјата. Вие тврдите дека немате ништо општо со Бугарите, а сами знаете дека тоа не е така. Општото е премногу.
06-05-2010, 08:06 PM
Reply
demmian
Unregistered

(06-05-2010, 08:06 PM)Kasnakovski Wrote: Афионе, само не знам кој ги негира Македонците. Никој не ги негира. Има и такви луѓе, ама тие тоа го прават од инает, зошто пак вие ја негирате самосвеста на одредени луѓе и ја фалсификувате на тој начин историјата. Вие тврдите дека немате ништо општо со Бугарите, а сами знаете дека тоа не е така. Општото е премногу.

Каснаковски,не почнувај сега и ти по бугарски...арен си беше досега.

Во денешно време немаме ништо општо со вас,ништо повеќе не не сврзува...нема ниту носталгија ниту ништо.

За модерните Македонци,бугарите се само обични комшии со неодредено потекло,кои живеат на исток од нас и со кои,во денешно време и немаме многу заеднички елементи...како прво,менталитетот е сосема различен... а,штом имаме различна народопсихологија,тогаш не може да се говори за ,,блиски народи,,

Апсурдно е,просто.
06-05-2010, 08:21 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 08:06 PM)Kasnakovski Wrote: Афионе, само не знам кој ги негира Македонците. Никој не ги негира. Има и такви луѓе, ама тие тоа го прават од инает, зошто пак вие ја негирате самосвеста на одредени луѓе и ја фалсификувате на тој начин историјата. Вие тврдите дека немате ништо општо со Бугарите, а сами знаете дека тоа не е така. Општото е премногу.

Не можи да ми признавам за моето потекло а да спориш за потеклото на татко ми.Tuktuk0niTuktuk0niTuktuk0ni
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
06-05-2010, 08:26 PM
Reply
vargo Offline
Member

Quote:За модерните Македонци,бугарите се само обични комшии со неодредено потекло,

По подобен начин мислят и Българите -които смятат македонците -не просто за хора с измислена и манипулирана история ,за нация създадена през 1946 година с решение на Коминтерна -а за заблудени индивиди ,които са изтъкани то комплекси за малоценност ,при които злобата ,дребнавоста шовинизма и грандоманщината са водещи при онтошенията им със съседните страни!!!!Повечето Българи -ви съжаляват ,както се съжалява -болен душевно човек!!!!!!Tuktuk0ni
Времето е в нас и ние сме във времето!!! В.Левский
(This post was last modified: 06-05-2010, 09:17 PM by vargo.)
06-05-2010, 09:17 PM
Reply
demmian
Unregistered

(06-05-2010, 09:17 PM)vargo Wrote: Повечето Българи -ви съжаляват ,както се съжалява -болен душевно човек!!!!!!Tuktuk0ni

Нема потреба цигани да не сожалуваат.Icon_cool
06-05-2010, 09:24 PM
Reply
vargo Offline
Member

(06-05-2010, 09:24 PM)demmian Wrote:
(06-05-2010, 09:17 PM)vargo Wrote: Повечето Българи -ви съжаляват ,както се съжалява -болен душевно човек!!!!!!Tuktuk0ni

Нема потреба цигани да не сожалуваат.Icon_cool

а ние немаме потреба сръбски губрета да ни диктират и поставят условия!!Прекалено сте мижави,бедни и незначинелни за да си го позволите!!Nenene

Of-topic
Извинявам се на всички почтенни македонци -не съм искал никой да обиждам на верска и етническа основа !Но няма и да търпя някакъв тип неорентиран -да си избива комплеските на гърба на другите !Ако е жалко мижаво ,страхливо и озлобено човече -негова си работа !!
Nenene
Времето е в нас и ние сме във времето!!! В.Левский
06-05-2010, 09:35 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 08:21 PM)demmian Wrote:

Каснаковски,не почнувај сега и ти по бугарски...арен си беше досега.

Во денешно време немаме ништо општо со вас,ништо повеќе не не сврзува...нема ниту носталгија ниту ништо.

За модерните Македонци,бугарите се само обични комшии со неодредено потекло,кои живеат на исток од нас и со кои,во денешно време и немаме многу заеднички елементи...како прво,менталитетот е сосема различен... а,штом имаме различна народопсихологија,тогаш не може да се говори за ,,блиски народи,,

Апсурдно е,просто.

ейй сърбоман за тебе бугарите може да са само комшии за некой како моите братчеди са дел от крав та им и дел от техниот род и корен..глупав си оди оди си легай ...биле македнците различни от бугарите кой македонци бе аланколуууу сьа различни ...вакви македонски патриоти како србскиот агент Латас,нели ???...тоа ако беше во една нормална европейска земя до сега одвана да има казна ...Nenene
(This post was last modified: 06-05-2010, 10:36 PM by ivan mihajlov.)
06-05-2010, 10:34 PM
Reply
demmian
Unregistered

(06-05-2010, 10:34 PM)ivan mihajlov Wrote: ейй сърбоман за тебе бугарите може да са само комшии

Не се исплати да ви се објаснува,ама ке ја имаш таа чест да ти објаснам...

За да оквалификуваш некого како ,,србоман,, истиот треба да има некакви симпатии кон Србија.Јас воопшто ги немам.

Неколкупати сум го кажал својот став на форумов: ниту србите,ниту бугарите,ниту кој и да е сосед на Македонија ги сметам за блиски.

И нема да ги сметам се додека по директен или индиректен начин вршат уцени врз мојата Татковина Македонија.

Кога ке престанете да вршите уцени,може би тогаш ке подразмислиме.
06-05-2010, 11:45 PM
Reply
Зора Offline
Човѣкъ

На некој очигледно му одговара да немаме добри односи штом од двете страни има голем напор истите секојдневно да се влошват.А јас одбивам да бидам бот и стопирав да го градам патриотизмот со бугаромразење(за разлика од пред година и поќе време).
Сега никој македонец или малоумен бугарин нема да ме убеди дека треба да ги неќам бугарите - оти „бугарите ме негирале“.
Прличев до крајот на својата учителска кариера па и во Солунската гимназија предавал на македонски и ги терал учениците да изговараат според гласовниот систем на македонски јазик

Прличев во Солунската гимназија предавал на македонски јазик, свесно и настојчиво.
07-05-2010, 02:11 AM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Дипломат № 1 зове Македония да избягва нападките Не искаме да ви поучаваме, а да ви помогнем за ЕС и НАТО, заяви Н. Младенов

[Image: NM.jpg]
четвъртък, 06 май 2010

Скопие
Красимира Темелкова,
пратеник на вестник "Стандарт"

България е член на ЕС и НАТО и е тук, за да помогне на Македония също да стане член на тези две организации. Искаме да помогнем, протягаме ръка да го направим абсолютно приятелски. Или я приемете, или не я приемайте, но не недейте да обиждате страната ми. Този дипломатичен, но твърд отговор даде външният министър Николай Младенов на коментара на македонска журналистка, че България не е най-успешният пример за членство в ЕС.

Той допълни, че на Балканите няма по-успешен пример от нас, тъй като, заедно с Румъния, България е единствената страна от региона, която вече е член на съюза. Така че ще ви помоля по-внимателно в квалификациите към моята страна. Аз не правя такива за вашата, каза Младенов, който бе на посещение в Македония.

След срещите му с неправителствени организации македонските медии го нападнаха с въпроси, някои от които зададени с доста остър тон. В отговор Младенов обясни, че в България няма малцинства, както и че страната няма проблем с името на съседката си, която е признала под конституционното име Република Македония. Не искаме да ви поучаваме, а да ви помогнем да изминете пътя към ЕС и НАТО, допълни Младенов. "Ако ампутираме от главата си онези 25%, които са ангажирани с всевъзможни конспиративни теории и ги използваме за по-практична работа, ще има много повече успех и сигурност за всички на Балканите", каза още министърът.

Както и при официалните му разговори с македонския му колега Антонио Милошески и премиера Никола Груевски, Младенов повтори, че желанието на София е да покаже, че въпреки различията им, България и Македония могат да бъдат пример за добросъседски отношения. Той повтори, че предстои София да анализира получените от Македония забележки по предложения български проект за договор за добросъседство между двете страни. Има различия, но няма нещо, което да е непреодолимо, смята Младенов.

Според дипломатически източници България не е склонна да предоговаря текстове от декларацията от 1999, залегнали в настоящия проектодоговор. Младенов проведе среща с главни редактори и водещи журналисти от македонски медии, която въпреки многото поставени въпроси, премина в положителна атмосфера. В сряда вечер той откри изложбата "Покривите на София" и награди със "Златна лаврова клонка" спасителите от Охрид. Втора изложба под надслов "Традиции" Младенов откри вчера в университета в Тетово, където говори пред студенти, започвайки лекцията си с по няколко думи на македонски и албански.

След Македония Младенов пътува за Сърбия, която е вторият етап от балканската му обиколка.

П.С. Исто като некой форумджий са и скопските журналисти Sepotsmeva Айде за форумджийте е простено/не са официални луге/...ама журналисти без етика и добър тон на поведение спремо гост во нихната држава кой во ни една дума не ги е навредил и да му обиждат държавата го нема никъде.
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
07-05-2010, 09:33 AM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

И понеже Дамян и много други мислят ,че македонския е най-различния диалект от литературния български изкам да посоча една строфа от Странджанския карй кадето скоро бях на одмор.
чекам да де превете :

" врисът смирно,смирно цъцърасаше пък чушмътъ брифкаше ...."
07-05-2010, 10:37 AM
Reply