Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

Во Бугария от 1878г. до сега има повеке от 1 800 000 бежанци от Македния ..или како кажуват старите шопи "каде е текло пак ще тече "

Интерсна е ва работа во Бугария македнците биле малтретирани ,немали права,полицейците кде ги видели ги тепали а и сега македнците бегат во Бугария.Само лани повеке от 4000 македонци дошли во Бугария за секогаш....Летото един македнец во Варна ми вели :

" не ми се сака да си я кажам вистината ама е факт дека от три века македнците бегат во Бугария от Бугария за Македния ни един Jaс незнам да е избегал "
05-05-2010, 10:30 PM
Reply
demmian
Unregistered

(05-05-2010, 10:18 PM)hristo Wrote: Тоа важи и за Србите, или, специјално само за БугаритеShok

Нормално дека важи и за србите,да не мислиш дека тие имаат ореол позади нив.
05-05-2010, 11:28 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(05-05-2010, 10:12 PM)hristo Wrote:
(05-05-2010, 07:02 PM)афион Wrote: Одлучете се сега го признавате или не јазикот.Колку сте смешни едниот дели совети а другиот се јавува како негатор.Ајде бугари малку стратегија договорете се што ќе пишите.Вака христо не ќе знае кој пат да го фати.
А јас никаде не одам.

Седи, кој те брка! Вака, знаеме дека на службите сме им интересниJeee Ама, секој твој испад ке го жигосуваме. Како ова горе напишано. Тебе, не ти е битно што изјавил министер за надворшни работи на БГ, а ти е валидно што ке каже форумџија. Изгледаш смешноYea

Ako za tebe ovie dva forumcii koj edniot veli deka ima makedonski jazik a drugiot negira se ministri togas ti simnuvam kapa.

Dodeka za izjavata na evropratenikot jas go kazav moeto deka sporedbata na Avsrtija so Makedonija zamene e atak nad mojata Tatkovina.
Ti povikuvas postojano na toa lele go izbrkavme afionot,ne se zamaraj so mene nikade ne odam,a ova so udba ti e vrv,samo se mislam do koga ke ja vrtis istata pesna.Music4
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
06-05-2010, 12:05 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(05-05-2010, 11:28 PM)demmian Wrote:
(05-05-2010, 10:18 PM)hristo Wrote: Тоа важи и за Србите, или, специјално само за БугаритеShok

Ogroman greska ne samo za srbite i za sekoj koj e protiv Makedonecot.

Kaj nas e problem sto na forumite nema srbi,grci za so niv da se debatirame,izgleda ne sme interesni,dodeka bugarite ni se redovni gosti,sto e za pozdravuvanje oti nesto i ke naucime eden od drug.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
06-05-2010, 12:07 AM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 12:07 AM)афион Wrote:
(05-05-2010, 11:28 PM)demmian Wrote:

Ogroman greska ne samo za srbite i za sekoj koj e protiv Makedonecot.

Kaj nas e problem sto na forumite nema srbi,grci za so niv da se debatirame,izgleda ne sme interesni,dodeka bugarite ni se redovni gosti,sto e za pozdravuvanje oti nesto i ke naucime eden od drug.

Ами помисли малце защо на форумите нема сърби и гърци ?
Оти на тех не им е геле за одностие со македонците па и да ги е геле треба да батират на английски и незнам некой ке ги разбера ли ?
Вистината е дека во БГ от деца во училищата се учи дека българите и македоците са два братски народа.30% от бугарите имаме роднини во РМ и сме сакаме или нескаме кръвно свързани....нормално е во БГ форуми да има македнци и во МК форуми да има бугари а и сакаме или не сме врзани со историята има защо да дебатираме Icon_lol
06-05-2010, 12:40 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 12:40 PM)ivan mihajlov Wrote: Вистината е дека во БГ от деца во училищата се учи дека българите и македоците са два братски народа.
Како успеа да го измислиш тоа? За македонски народ ништо не се учи. Кога се учи за јужните словени во учебниците пишува Бугари, Срби, Хрвати, Словенци и други. Ако учителот каже кои се другите - каже,
ама обично ништо не кажува.

ПС Само во еден од учебниците водов снимка на Македонци. (Географија за 8клас на „Анубис“).
(This post was last modified: 06-05-2010, 02:33 PM by Kasnakovski.)
06-05-2010, 02:31 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 02:31 PM)Kasnakovski Wrote:
(06-05-2010, 12:40 PM)ivan mihajlov Wrote: Вистината е дека во БГ от деца во училищата се учи дека българите и македоците са два братски народа.
Како успеа да го измислиш тоа? За македонски народ ништо не се учи. Кога се учи за јужните словени во учебниците пишува Бугари, Срби, Хрвати, Словенци и други. Ако учителот каже кои се другите - каже,

ПС Само во еден од учебниците водов снимка на Македонци. (Географија за 8клас на „Анубис“).
Ха, па изгледа ние сме тие другите, заедно со Црногорците и во ново време Босанците. Јако.

П.С: И како изгледаше Македонецот и што пишуваше под снимката?
(This post was last modified: 06-05-2010, 02:59 PM by Пат.)
06-05-2010, 02:58 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Снимката ја има на ИНТЕРНЕТ. Сега ќе ја побарам.
06-05-2010, 03:12 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Защо няма магистрала между Скопие и София, питат главни редактори на македонски медии

06 май 2010 | 12:05 | Агенция "Фокус"

[Image: 66d0376112f7c35d2a00decf83de2a6b.jpg]

Скопие. Защо няма магистрала между Скопие и София - това е бил един от въпросите, поставени на срещата на главните редактори на водещи македонски медии с министъра на външните работи Николай Младенов, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" Денка Кацарска.
Срещата се състоя в хотел "Александър Палас" и продължи близо час и половина. Участници в нея разказаха, че са останали доволни от позитивния тон, в който е преминал разговорът.
Сред най-острите въпроси е бил и този за липсата на комуникация между София и Скопие, добра транспортна връзка и фактът, че няма магистрала от София до Кюстендил. До Солун се стига за два часа, до София - за шест, са посочили участници в разговора.
Българският външен министър е подчертал, че страната ни иска да създаде по-различна атмосфера в диалога между гражданите на двете държави, хората да могат да общуват по-свободно. България е готова да помогне в преговорния процес за евроинтеграцията на Македония. Имало е въпроси за македонско малцинство в България, на което българският външен министър е отговорил, че страната ни не може да признае нещо, което не съществува. Поставен е бил въпросът за признаването на македонския език, на което министър Николай Младенов е отговорил, че страната ни го е признала като конституционен език, но не и като лингвистична категория. Държавите признават държави, а не - езици, е казал българският министър на външните работи.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

http://www.focus-news.net/?id=n1390682
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
06-05-2010, 03:22 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Не можам да ја најдам. Играорци беа и пишува само Македонци.

Како и да е. Јас да си се вратам на темата од вчера.
Изпратив коментар до А1, ама не верувам да се појави на страната. Горе долу со следната содржина

Propaganden materijal. Vidovme na videoto samo dvajca OMOvci. Dedoto na pazarot i Jordan Kostadinov. A duri ima obid za falsifikuvanje. Vo pisaniot tekst

„Добро е проблеми немаме. Нема ниту македонска црква, ниту македонско школо, ниту македонско радио, тоа добро е? Добро е, нека е“ рече Илија Петков, жител на Сандански.

„- Добро е проблеми немаме. rece Ilija Petkov
- Нема ниту македонска црква, ниту македонско школо, ниту македонско радио, тоа добро е? rece J. Kostadinov.
- Добро е, нека е“ рече Илија Петков, жител на Сандански.

Zborovite na J. Kostadinov se staveni vo ustata na covekot. A sto ke kaze toj? Slusnete uste ednas na 1.40-1.50

Значи тие од А1 не се многу за пропагатори.
Самиот Илија Петков ги закопува. Не сака ни македонска црква, ни училишта, ти радио, ни телевизија.

Многу ме интересира што ќе каже Дамјан, а и Афион и Пат (со кои се знаеме од Историја)
06-05-2010, 03:22 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Липсата на кореспонденти в България е една от причините в Македония да се продуцират образи и проблеми от преди 20 години

06 май 2010 | 12:11 | Агенция "Фокус"

[Image: 969e6907832c8c922f6dbe856ac2b202.jpg]

Скопие. В Македония се продуцират образи и проблеми на България отпреди 20 години. Липсата на кореспондентски бюра, на кореспонденти и на директна информация от България, е една от причините да се преекспонират едни и същи теми и проблеми. Това е била една от констатациите на разговора на българския външен министър Николай Младенов с главни редактори на водещи македонски медии, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" Денка Кацарска. В дух на самокритичност някои от македонските журналисти са подчертали, че е необходима по-голяма отвореност към България. Един от тях е запитал дали след като Гърция в момента има проблеми, Брюксел не се ориентира към това България да поеме отговорността като "портпарол" - говорител на региона. Тази теза не е била опровергана от българските участници в срещата. Българският външен министър е подчертал необходимостта от по-рационална атмосфера на общуване между гражданите от двете страни.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
06-05-2010, 03:26 PM
Reply
demmian
Unregistered

(06-05-2010, 03:22 PM)Kasnakovski Wrote: Многу ме интересира што ќе каже Дамјан, а и Афион и Пат (со кои се знаеме од Историја)

Во целата ситуација јас не сум никаков фактор за да коментирам.

Не знам колку пати сум си го искажал својот став:бугарите користат многу грешен јазик кон нас...не може да велат дека нема Македонци,кога реално постојат...и не може тука да зафркаваат дека македонскиот јазик не е јазик,ами е некаква субкатегорија.

Тоа нема да помине...реков јас или на тапија се ке признаат,или минималното кое може да го направат е вербално да ги признаат тие спорови.

Иначе нема договор за добрососедство.Не е ова Љубчо заспаниот да потпишува што ке му подметнат...

Каснаковски,кажи дали не зборувам реално... ами што ке биде со тие Македонци,кои после студии останаа да живеат во Бугарија?

Нив нели треба да им следуваат oдредени права?Ами тие Македонци нема да сакаат децата да им бидат асимилирани.Што ке правиме тогаш? Ке ги депортирате во Македонија?
06-05-2010, 03:51 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 03:22 PM)Kasnakovski Wrote: Propaganden materijal. Vidovme na videoto samo dvajca OMOvci. Dedoto na pazarot i Jordan Kostadinov. A duri ima obid za falsifikuvanje. Vo pisaniot tekst

„Добро е проблеми немаме. Нема ниту македонска црква, ниту македонско школо, ниту македонско радио, тоа добро е? Добро е, нека е“ рече Илија Петков, жител на Сандански.

„- Добро е проблеми немаме. rece Ilija Petkov
- Нема ниту македонска црква, ниту македонско школо, ниту македонско радио, тоа добро е? rece J. Kostadinov.
- Добро е, нека е“ рече Илија Петков, жител на Сандански.

Zborovite na J. Kostadinov se staveni vo ustata na covekot. A sto ke kaze toj? Slusnete uste ednas na 1.40-1.50

Значи тие од А1 не се многу за пропагатори.

Точно е. Во пишаниот текст, намерно или не- сеедно, ама има погрешно предавање и толкување на видео снимката,

Што се однесува до Пиринска Македонија, мене не ми се верува дека во четириесеттите на минатиот век имало насилно македонизирање. Што значи насилно? Имало ли противења, бунтови против тоа? И како тоа се јавуваат Македонци за една ноќ, а не можат да се искоренат до ден денес. На Идивиди ме праша за докази за тоа што кажав дека биле забранувани македонски песни- еве тука, 5:05 па натака:

,

ми лежи Миле Поп Јорданов била забранета песна?! Зошто?

Според мене ниту Пиринците не биле исклучени од тој процес на создавање на македонската нација.
(This post was last modified: 06-05-2010, 04:13 PM by Пат.)
06-05-2010, 04:10 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Дамјане, често пати зборуваш реално, ама понекогаш нереалното е во повеќе. Ете Пат одговори тоа што го прашав, а ти вртиш и не сакаш да кажеш дали Илија Петков сака тоа она или Ј. Костадинов го сака, а Илија Петков вика така си ни е добро, не ги сакам јас тие работи што ги сака Ј.К., проблеми немаме.
А на оние што ќе останат да живеат во Бугарија по студирањето какви точно права им се потребни?

Пат - Љубка Рондова слушнала дека песната „Болен ми лежи..“ била забранета, ама сум сигурен дека не е така. Песната е за на маса и се пее во цела Бугарија.

Најверојатно сака да каже дека не е запишана за радио и телевизија. Ама сите најпопуларни песни не биле допуштени до ефир. А сега е точно обратното. Се вртат само некои најпопуларни песни, а останатите народни песни ќе одат во забвение.

На семејни собири насекаде во Бугарија се пее освен таа, исто и Долетеа три сокола, Македонско девојче, Кога зашуман шумите, буките и т.н.

Ако треба да резимираме - тогаш политиката била да се популаризираат изворни песни, кои се помалку познати на луѓето. Културна политика...

Така што зборовите на Љубка не ги прифаќам како доказ за тоа што македонските песни биле забранети во Бугарија.

Тогаш треба да кажеме и дека бугарските песни биле забранети, бидејќи немам слушнато на радио или телевизија во комунистичко време „В`в тај стара кр`чма, на таја стара маса...“
06-05-2010, 04:36 PM
Reply
demmian
Unregistered

(06-05-2010, 04:36 PM)Kasnakovski Wrote: Дамјане, често пати зборуваш реално, ама понекогаш нереалното е во повеќе. Ете Пат одговори тоа што го прашав, а ти вртиш и не сакаш да кажеш дали Илија Петков сака тоа она или Ј. Костадинов го сака, а Илија Петков вика така си ни е добро, не ги сакам јас тие работи што ги сака Ј.К., проблеми немаме.
А на оние што ќе останат да живеат во Бугарија по студирањето какви точно права им се потребни?

Каснаковски,на бугарскиот попис 2001 5 071 човек се изјасниле како Македонци по националност...и не може да се тврди дека немало Македонци во Бугарија...А, бившите студенти кои после студии останаа да живеат во Бугарија,некои од нив имаат деца..децата не сакаат да си ги воспитуваат во бугарски дух,не сакаат нивните деца да бидат асимилирани од асимилаторската политика на Бугарија спрема Македонците.

Барем јас познавам неколку такви случаи со Македонци...и вистина е дека имаат проблем во градење на кариера,доколку го потенцираат националното македонско потекло.

(06-05-2010, 04:36 PM)Kasnakovski Wrote: Така што зборовите на Љубка не ги прифаќам како доказ за тоа што македонските песни биле забранети во Бугарија.

Па,Каснаковски,направи ти еден експеримент... насред Софија запеј ја ,,Едно име имаме,, или ,,Народе Македонски,,Icon_winkIcon_winkIcon_lol

Па,пиши ако останеш жив.Icon_wink
06-05-2010, 04:46 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 02:31 PM)Kasnakovski Wrote:

Kasnakovski ако на теб твойте учители не са ти казали нищо за македнците там каде съм израснал в Пиринско учителите винаги са ни казвали ,че сме един народ с македноците.Това ,че в учебниците нищо не е пишело незначи ,че не са ни говорили учители ни.Пък и какво да ни казат като почти няма в Пиринско хора да нямат роднини във Вардарско.Винаги са ни учили ,че сме братя.
За разлика обаче от нас в Югославия децта ги учеха ,че българите са фашисти и окупатори.Няма да забравя първия път когато ходих в Скопие на гости на нашите ртоднини бях на 11 години и няма да забравя като излязохме да играем наулицата с мойте братовчеди как някой от децта започнаха да ми викат татар и фашист.Разплаках се и се прибрах после неисках да илизъм повече.
Ясно беше ,че македонизма се гради на базата на силна антибългарска пропаганда и се втълпява в детските глави от ранна възраст .
И сега само искам да им кажа на всички като са много свесни да ми кажат как за една година 1944г. от Вардарско не остна ни един българин ..нито един кадето дори в царска Югославия не било така.
(This post was last modified: 06-05-2010, 04:54 PM by ivan mihajlov.)
06-05-2010, 04:50 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Може така да било Иване кај вас, ама и до сега тука во Хасковско голем дел од луѓето мислат дека во цела поранешна Југославија се Срби. Кога се слушне македонски јазик на телевизија или радио единици ќе кажат дека јазикот е македонски. Скоро сите ќе го објават за српски.

Добро што беше „Мјузик Ајдл“ та повеќе луѓе да разберат дека освен нашите имало и други Македонци.
06-05-2010, 05:08 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 04:46 PM)demmian Wrote:
(06-05-2010, 04:36 PM)Kasnakovski Wrote: Дамјане, често пати зборуваш реално, ама понекогаш нереалното е во повеќе. Ете Пат одговори тоа што го прашав, а ти вртиш и не сакаш да кажеш дали Илија Петков сака тоа она или Ј. Костадинов го сака, а Илија Петков вика така си ни е добро, не ги сакам јас тие работи што ги сака Ј.К., проблеми немаме.

Каснаковски,на бугарскиот попис 2001 5 071 човек се изјасниле како Македонци по националност...и не може да се тврди дека немало Македонци во Бугарија...А, бившите студенти кои после студии останаа да живеат во Бугарија,некои од нив имаат деца..децата не сакаат да си ги воспитуваат во бугарски дух,не сакаат нивните деца да бидат асимилирани од асимилаторската политика на Бугарија спрема Македонците.

Барем јас познавам неколку такви случаи со Македонци...и вистина е дека имаат проблем во градење на кариера,доколку го потенцираат националното македонско потекло.

(06-05-2010, 04:36 PM)Kasnakovski Wrote: Така што зборовите на Љубка не ги прифаќам како доказ за тоа што македонските песни биле забранети во Бугарија.

Па,Каснаковски,направи ти еден експеримент... насред Софија запеј ја ,,Едно име имаме,, или ,,Народе Македонски,,Icon_winkIcon_winkIcon_lol

Па,пиши ако останеш жив.Icon_wink

Дамяне ти до вчера велаше дека македонците биле во Бугария повеке от 200 000.Jас ти кажах да довадаш во Бугария и да видиш колко македонци ке видиш.Во Бугария секои се самоопредела како си сака нетребе владта да признава некой народности македнците,арменци ,еврей и т.н. е некой може и марсиянец да се вела сега и него ли Бг треба да призне како сака да се пише .Во се вела са бугарски народ сите кой живеят во БГ етническите партии са забранени от уставот на БГ ове да нема етническо деление на лугето.
Е па ти една работа не е рабра до сега во Бугария има повеке от 3 000 000 бугари со корен от Македния оти само бежанците от Македония се биле повеке от 1800 000 до 1945г. сите се самопределат како българи. Я виде Любка Рондова коя никога не живела во Бг ,кои е асимелир нея да се самоопределя българка кжа ти макдонците са во цела Булгария не само во Пиринско?
Време е да ги разберате некой вистини оти во Макединия преди 100 години лугето са се самоопределяли како българи,сърби,гърци и отделен македнски идинитет е немало.Сега вие се велате македнци ама тогава времето е било друго.

ей ти един хубав коментар на македонец от Утрински весник :

Од: alex
Датум: 06.05.2010 11:33:41

gi prasuvam site citateli,komentatori?sto gi nateralo site mkd prerodbenici.hristo tatarcev,goce delcev,damjan gruev,protugerov,alexandov,mihajlov.da bidat bulgarski daskali,oficeri,generali,dobrovolci,popovi.gi prasuvam site citateli na ovaa rubrika?
06-05-2010, 05:11 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(06-05-2010, 05:08 PM)Kasnakovski Wrote: Може така да било Иване кај вас, ама и до сега тука во Хасковско голем дел од луѓето мислат дека во цела поранешна Југославија се Срби. Кога се слушне македонски јазик на телевизија или радио единици ќе кажат дека јазикот е македонски. Скоро сите ќе го објават за српски.

Добро што беше „Мјузик Ајдл“ та повеќе луѓе да разберат дека освен нашите имало и други Македонци.

Kasnakovski не може да било така а е така ! Аз съм македонски българин ,прадядо ми е бил комита,били са единадесет деца сега сме пръснати в България ,Гърция,РМ и САЩ.На теб ти е широко да дебатираш а аз съм израснъл с разказите на дядовците ми как са ги гонили защото са били българи.А сега тук някави младежи ще ми обясняват ,че в македония нямало българи никога ,че българската пропаганда ги побългарило.стига с тази демагогия.Картите трябва да се свалят намасата и колкото по-рано толкова по-добре и за самите македонци.нека си бъдат македоци ама нека и да знаят истината за историята.
06-05-2010, 05:19 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

Как македнците се плашат от двама български военни ....Yea

голяма веселба Icon_wink

http://news.ibox.bg/news/id_951871766
06-05-2010, 05:26 PM
Reply