Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
hristo Offline
Super Moderator

(02-05-2010, 04:10 PM)demmian Wrote: Срамота за г-нот Кирилов...

Какви само непрофесионални изјави дава,што воопшто не му доликува на искусен дипломат.

Прво вика ,, сметам дека таков тип малцинства не постојат,, за потоа да додаде ,,ама штом ги има,тогаш нека бидат регистрирани,,

Или вториот гаф: ,,Штом вие се сметате за Македонци,, уште да додадеше ,,ама ние не ве сметаме за такви,, и крај на приказната ке беше.

А,нај-несоодветното е што и овој таканаречен ,,дипломат,, се фатил за јадицата на Спаска.

Па,нека повели да отиде во Гевгелија,тоа цела Гевгелија знае дека Спаска не е добро со умот и дека одамна поседува картон од душевна болница.

А,крај на краиштата ако Спаска се смета за бугарка,кој к**ац да се мажи за србин???

Срамота за еден ваков дипломат приватниот живот на обична граѓанка да го прави политички спор.

Срам невиден,како само се изложуваат пред лицето на Европа!

Знаеш што е разлика помеѓу оптимист и песимист? Тоа а како ке ја опишат половина наполнета чаша. Па, оптимистот ка ја опише како пола наполнета чаша, а песимистот како полупразна чаша. Така и со анализата на интервјуо. Некои ке го опишаат како тебе, а тие кои сакаат развој на добрососедски односи со БГ и побрз влез на МК во ЕУ, како мене, ке кажат: Браво, битен исчекор на ставовите на Владата на БГ, со кои историските несогласувања помеѓу БГ и МК се закопуваат. Добивме јавно признание за нашата нација и јазик од претставник на бугарската влада.
(This post was last modified: 04-05-2010, 04:26 PM by hristo.)
04-05-2010, 04:26 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Hristo a kako ke ja opisis sporedbata na Avstija i Germanija so Makedonija i Bugarija???Ajde osvestine kako ke go objasnis apla negiranjeto deka sme samostoet narod.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
04-05-2010, 05:08 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(04-05-2010, 05:08 PM)афион Wrote: Hristo a kako ke ja opisis sporedbata na Avstija i Germanija so Makedonija i Bugarija???Ajde osvestine kako ke go objasnis apla negiranjeto deka sme samostoet narod.
Австрийците не са ли и те самостоен народ?
Сравнението не е точно, защото езикът на германците и австрийците е един и същ.

По-точна аналогия може да се направи с русите и украинците (по-рано великоруси и малоруси.
04-05-2010, 05:24 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Jas ne znam dali se samostoen narod ili ne no poentata na ovoj evroparlamentarec bese deka nie sme eden narod odnosno deka nie sme Bugari,i toa vo srceto na eu bez ni malku stram brisi eden narod.
Fala mnogu ama vakvi prijateli ne ni trebaat.I vakvi dobrososedski odnosi mozi da se gradat samo na balkanot kade sekoj postojano si se osporuva i negira.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

04-05-2010, 05:28 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(04-05-2010, 05:28 PM)афион Wrote: poentata na ovoj evroparlamentarec bese deka nie sme eden narod odnosno deka nie sme Bugari
Со кои точно зборови го кажал тоа или ти насекаде бараш негатори на твойот идентитет?
Айде слушни го уще еднаш.
04-05-2010, 07:59 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(04-05-2010, 05:24 PM)Kasnakovski Wrote:
(04-05-2010, 05:08 PM)афион Wrote: Hristo a kako ke ja opisis sporedbata na Avstija i Germanija so Makedonija i Bugarija???Ajde osvestine kako ke go objasnis apla negiranjeto deka sme samostoet narod.
Австрийците не са ли и те самостоен народ?
Сравнението не е точно, защото езикът на германците и австрийците е един и същ.

По-точна аналогия може да се направи с русите и украинците (по-рано великоруси и малоруси.

Каснаковски, ти го познаваш германскиот јазик?
04-05-2010, 08:25 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

Pa, Germanija i Avstrija, mu dojde nesto kako Hrvatska, Bosna, Srbija, Bugarija. Tamu germanski narod so germanski jazik ( so varijanti), taka i tuka. Site slovenski narodi, so slovenski jazik, normalno so varijanti. Zatoa i site se razbirame. No, poentata ne e toa. Druga e. A, toa e potreba, nuzda da balkanskite narodi vlezat vo EU. Da se zaboravi istorijata ili, barem, da se marginalizira. Da ne bide precka za balkanskata evropeizacija. Zatoa i stavot na Ministerot za nadvoresni raboti na BG go pozdravuvam.
04-05-2010, 08:38 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(04-05-2010, 05:28 PM)афион Wrote: Jas ne znam dali se samostoen narod ili ne no poentata na ovoj evroparlamentarec bese deka nie sme eden narod odnosno deka nie sme Bugari,i toa vo srceto na eu bez ni malku stram brisi eden narod.
Fala mnogu ama vakvi prijateli ne ni trebaat.I vakvi dobrososedski odnosi mozi da se gradat samo na balkanot kade sekoj postojano si se osporuva i negira.

Аман, бе каде тоа го прочита. Човекот кажа, дека и покрај се, ако ние сметаме дека сме посебна нација и зборуваме на свој јазик, тие тоа го прифаќаат. И, сега. што. Не се качил на Монт Еверест и од таму со најакиот мегафон го каже на целиот свет! А, ние, ке се качиме на некое наше брдо и од таму да викнеме дека и нашата комунистичка историографија е фалс. Може така...заради рамнотежа. Или веруваш во сите историски поставки на акад, Блаже Ристовски!?Shok
04-05-2010, 08:43 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(04-05-2010, 08:38 PM)hristo Wrote:

Pa, Germanija i Avstrija, mu dojde nesto kako Hrvatska, Bosna, Srbija, Bugarija. Tamu germanski narod so germanski jazik ( so varijanti), taka i tuka. Site slovenski narodi, so slovenski jazik, normalno so varijanti. Zatoa i site se razbirame. No, poentata ne e toa. Druga e. A, toa e potreba, nuzda da balkanskite narodi vlezat vo EU. Da se zaboravi istorijata ili, barem, da se marginalizira. Da ne bide precka za balkanskata evropeizacija. Zatoa i stavot na Ministerot za nadvoresni raboti na BG go pozdravuvam.
Ти имаш мака само од србите.А кога еден бугарин ти вели дека си ист (а не сличен) народ тогаш поздравуваш.Tuktuk0ni

Makedonija

04-05-2010, 11:19 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(04-05-2010, 08:43 PM)hristo Wrote:
(04-05-2010, 05:28 PM)афион Wrote: Jas ne znam dali se samostoen narod ili ne no poentata na ovoj evroparlamentarec bese deka nie sme eden narod odnosno deka nie sme Bugari,i toa vo srceto na eu bez ni malku stram brisi eden narod.

Аман, бе каде тоа го прочита. Човекот кажа, дека и покрај се, ако ние сметаме дека сме посебна нација и зборуваме на свој јазик, тие тоа го прифаќаат. И, сега. што. Не се качил на Монт Еверест и од таму со најакиот мегафон го каже на целиот свет! А, ние, ке се качиме на некое наше брдо и од таму да викнеме дека и нашата комунистичка историографија е фалс. Може така...заради рамнотежа. Или веруваш во сите историски поставки на акад, Блаже Ристовски!?Shok
Блаже Ристевски за тебе е цар,иако не сум негов симпатизер,но сигурно има повеќе допринесено од некое бугарче како тебе кое се пали на изјави од типот вие сте бугарчиња.

Makedonija

(This post was last modified: 04-05-2010, 11:21 PM by афион.)
04-05-2010, 11:20 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(04-05-2010, 11:20 PM)афион Wrote:

Блаже Ристевски за тебе е цар,иако не сум негов симпатизер,но сигурно има повеќе допринесено од некое бугарче како тебе кое се пали на изјави од типот вие сте бугарчиња.

Вие службениците имате учено историја од историчари како Блаже, затоа и толкава почит. Гледам по постовите дека агендата ти е по секоја цена антибугарската хистерија и омраза да ја задржиш на високо ниво. Со тоа си во еднаква улога со твојот компањон од спротивнта, бугарската страна- Божидар Димитров. Вие, во една рака, сте содружници, соработници. На иста воденица носите вода. Таа воденица не се вика ЕУ. Но, секој ден сте помалку. Брзу, ке останете без работа. Самиот ваш наредбодавец, Србија, во големи чекори се ослободува од кругови кои сакаат Србија да ја држат во минатото. И Србија ке се европеизира. За вас , тогаш, ке се снимаат само филмови, а младите генерации ке се чудат какви биле тие луѓе што такви гнасни работи правеле. Си го гледал српскиот филм “ Професионалец “ со Раде Марковиќ, или “ Балкански шпијун“ со Бато СтојковиЌ?
05-05-2010, 06:40 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Прво провери кој се автори на учебниците по историја во Македонија,а послем дели квалификации.Филмовите ги имам гледано но тие повеќе важат за тебе ти си во улога на заштитник на бугарштината.Јас сум реален,ако одиш на историја ќе видиш дека пишам против сите соседи секогаш кога ќе провоцираат со нивите лаги.
А за вакви изјави на дотичниот европарламентарец,прво анализирај а потоа брани го.
А за оваа службениците ме изнасмеа секоја чест.Во тежок филм си.

Makedonija

05-05-2010, 07:41 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

http://bkks.org/docs/letter_04-05-2010.pdf

http://bkks.org/docs/appendix_04-05-2010.pdf
Бугарскиот културен клуб - Скопје апелира за неодложно востановување на уништените споменици во Република Македонија, кои припаѓаат на бугарското културно-историско наследство. Уништувањето на споменици не би требало да се случува во држава, која се стрeми да стане член на Европската унија и НАТО.

По тој повод, БККС испрати писмо до претседателите, премиерите, министрите за надворешни работи и министрите за култура на Република Македонија и Република Бугарија, до странските амбасади во Република Македонија, претседателот на Европската комисија Жозе Мануел-Барозо, претседателот на Европскиот парламент Јежи Бузек, генералниот директор на УНЕСКО Ирина Бокова, комесарот за човекови права на Советот на Европа Томас Хамарберг, комесарот за проширување Штефан Фуле, евроамбасадорот Ерван Фуере, бугарските европратеници, членовите на Мешовиот парламентарен комитет ЕУ-МК (Евгени Кирилов Јорго Шацимаркакис, Георгиос Кумуцакос, Зоран Талер, Алојз Петерле и др.) и претседавачот на бугарската делегација во Парламентарната асамблеја на Советот на Европа (ПАСЕ) Живко Тодоров.

Е вака се брани бугаштината,христо со вакви методи се служаат кој????????????

Makedonija

05-05-2010, 08:00 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Makedonija

05-05-2010, 08:03 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

[Image: KIC_04-02-2010_1.jpg]
Средба со доц. Пламен Павлов на која беа разменети мислења за културна соработка. Од лево на десно се:
г-н Александар Николич, потпретседател на БККС, доц. Пламен Павлов, г-н Лазар Младенов, претседател на БККС, и г-н Дејан Танчовски, член на раководството на БККС.

г-н Александар Николич-Бугарин на ич?

г-н Дејан Танчовски - Бугарин на ски?

Shok

Makedonija

05-05-2010, 08:05 AM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Афионе, не кажа што точно не ти се допадна во интервјуто.

(01-05-2010, 10:21 PM)hristo Wrote:
(01-05-2010, 09:30 PM)Pirinec-Vrhovist Wrote: Кирилов: Ако вие се чувствувате како Македонци тогаш ве признаваме

Тања Милевска
01.05.2010 20:05

[Image: intervju-kirilov.jpg]

Г. Кирилов, добре дојдовте, вие и дел од останатите членови на парламентот побаравте средба со еврокомесарот за проширување, Г. Штефан Филе. Би сакала да знам за што ќе дискутирате зашто веќе спомнавте дека Македонија е главна тема.

Какви се вашите барања?

- Главната причина е сите членови на парламентот во Бугарија да го покренат прашањето за третманот на македонските граѓани на кои бугарското им е второ државјанство. Најдобар пример за тоа што ќе се дискутира е агонијата на Спаска Митрова, случај во кој што сметаме дека станува збор за кршење на човековите права. Таа е мајка, долго време е жртва на лош третман. Не знам што е причината за тоа, ама ќе разговор со него за тоа и како што знаете, веќе сме го споменале проблемот.

Значи барате прашањето да стане дел од извештајот за прогрес од Комисијата?

- Се уште нема да дискутираме за извештајот за прогрес, ама сигурно ќе зборуваме за овој сериозен проблем.

Сакате да извлечете заклучок за општата ситуација со човековите права во Македонија, освен конкретното прашање?

- Во глобала, ако имало нарушување на човековите права и ако тоа е случај и со Спаска Митрова и ако имало драстично нарушување, тогаш мора да се дискутира за тоа. Ако има и други прашања поврзани со правниот систем, со тоа како судот го решил нејзиниот случај, јасно дека и тоа создава проблеми.

Ќе разговарате за македонското малцинство во Бугарија и за македонската политичка партија ОМО Илинден Пирин?

- Што се однесува до малцинствата, таканаречените „малцинства“, околу тоа веќе се поставени европски стандарди. За секој што чувствува дека е дел од некое малцинство, има право на тоа. Тоа е работа на правниот систем и не е дел од нашата дискусија зашто не сум убеден дека има такви малцинства во Бугарија. Но ако некои одлучат дека се малцинство, правниот систем треба да се погрижи за нив и сметам дека тоа е во ред.

Во Германија сигурно нема австриско малцинство.
Секако. Ама Европскиот суд за човечки права донесе две-три одлуки за ОМО Илинден Пирин. Зошто Бугарија не ги почитува овие одлуки?

- Јас сум за тоа, како што веќе ја кажав мојата визија за тоа. Колку што знам ова е прашање што политички се експлоатира, ама ако има доволно причини за судско разгледување, законот треба да се спроведе и ако сакаат да се регистрираат треба се регистрираат.

[color]Дали го признавате македонскиот идентитет?

- Па, се работи за самоопределување. Да бидеме реални. Во Македонија веќе долго време се гради нација, главно по Втората светска војна. Луѓето кои по потекло се сметаат Македонци треба да имаат право и исто така и нацијата има право. Никој не смее да каже „Ти се чувствуваш како Македонец, ама не си“. Тоа е европски стандард според кој треба да се раководиме и ако граѓаните така се чувствуваат треба да имаат право да се нарекуваат Македонци.[/color]
Многу сте толерантен и либерален во поглед на вашите ставови кон македонското прашање. Значи ли тоа дека ќе го покренете тоа прашање во Бугарија и дека ќе ги поттикнете бугарските власти да го признаат македонското малцинство?

- Прашањето е решено.

Во Бугарија?

- Јасно е и во Бугарија. Има еден проблем. Во вашата влада и администрација има многу луѓе кои во последниве неколку децении градат кариери преку поттикнување на анти-бугарски чувства. Бугарите немаат негативни чувства, имаат позитивни чувства што се историски засновани и Македонците ги сметаат за браќа. Треба само заедно да ја прославиме историјата. Јасно е дека имаме заедничка историја, во спротивно немаше да дискутираме за тоа. Сакаме да изградиме добрососедски врз основа на таа историја, а врз основа на националистички чувства.

[color]Значи, ги признавате македонскиот јазик и идентитет?

- Ако македонците така се нарекуваат, секако дека ги признаваме. И иако јазиците ни се слични, ако вие велите дека вашиот јазик е засебно создаден јазик, ние треба да го признаеме.[/color]Каков е ставот на Бугарија во однос на спорот со името помеѓу Македонија и Грција? Што мислите за тоа?

- Можам да ви го кажам мојот став со кој мислам дека многумина се согласуваат. Бугарија прва ја призна Македонија под нејзиното уставно име. Тоа беше благодарение на позитивните чувства што постоеа тогаш, но и сега. Причина за тоа беше и опасноста Македонија да биде нападната, така што беше неопходно беше признаеме за да имаме мир во соседството. Но, има и едно големо „но“, за жал вие не третирате исто како што ја третирате Грција. И покрај тоа што Грција ви прави проблеми околу името, а Бугарија прва го призна истото. Ние не гледаме добрососедски односи кон Бугарија, забележуваме омраза, негативни чувства, медиумите шират јазик на омраза и тоа секако не загрижува.

Остатокот од разговорот погледнете го во видеото.

http://media.a1.com.mk/media/video/10/in...-01-05.wmv

И сега!? Што ке измислат службениците? Пак ке го цитираат Божидар Димитров. Ставам потпис под неговото интервју. Тоа е пат за надминување на балканската историја и ставање клуч на “ балканската крчма“ ( Мирослав Крлежа).
05-05-2010, 10:42 AM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(05-05-2010, 06:40 AM)hristo Wrote:

Вие службениците имате учено историја од историчари како Блаже, затоа и толкава почит. Гледам по постовите дека агендата ти е по секоја цена антибугарската хистерија и омраза да ја задржиш на високо ниво. Со тоа си во еднаква улога со твојот компањон од спротивнта, бугарската страна- Божидар Димитров. Вие, во една рака, сте содружници, соработници. На иста воденица носите вода. Таа воденица не се вика ЕУ. Но, секој ден сте помалку. Брзу, ке останете без работа. Самиот ваш наредбодавец, Србија, во големи чекори се ослободува од кругови кои сакаат Србија да ја држат во минатото. И Србија ке се европеизира. За вас , тогаш, ке се снимаат само филмови, а младите генерации ке се чудат какви биле тие луѓе што такви гнасни работи правеле. Си го гледал српскиот филм “ Професионалец “ со Раде Марковиќ, или “ Балкански шпијун“ со Бато СтојковиЌ?

Еййй Ристе мнго си лош ,му го кажа на Афиончо во очите.Icon_wink
Бугария признава Р.Макединия под уставното име ,признава езикот що още сакат некой луге незнам ....или поважното е да се плука по бугарити и Бугария .
05-05-2010, 12:48 PM
Reply
vargo Offline
Member

(05-05-2010, 12:48 PM)ivan mihajlov Wrote:
(05-05-2010, 06:40 AM)hristo Wrote:

Еййй Ристе мнго си лош ,му го кажа на Афиончо во очите.Icon_wink
Бугария признава Р.Макединия под уставното име ,признава езикот що още сакат некой луге незнам ....или поважното е да се плука по бугарити и Бугария .

България -никога не е признавала и няма да признае македонския език!!Това е все едно да се отрече от собствената си история и да налее вода в мелницата на македонистите -сърбомани !!
Всички официални документи между двете страни са подписвани на " ОФИЦИАЛНИТЕ ЕЗИЦИ НА ДВЕТЕ СТРАНИ" !!!!!! Това е определението и сега ми става смешно като си помисля ,че в Македония официалните езици май са два -"македонски" и албански!!!Според Охридското споразумение!!!!Devil3

(Охридското рамково споразумение е мирен договор подписан от правителството на Република Македония и представители на етническите албанци на 13 август 2001 г. Споразумението прекратява въоръжения конфликт между Армията за национално освобождение и македонските сили за сигурност и поставя основата за подобряване на правата на етническите албанци.

Споразумението също включва и осигуряване на промяна за официалните езици в страната като всеки език говорен от над 20% от населението става официален с македонският език. В момента само албанците с приблизително 25% от населението изпълняват този критерии)
Времето е в нас и ние сме във времето!!! В.Левский
05-05-2010, 01:20 PM
Reply
demmian
Unregistered

И кај вас не е подобро:

http://vbox7.com/play:a230024b

Иначе,за бугарскиот психопат над мене,кој тврдеше дека БГ нема да признае МК јазик:јазикот е веќе признат со договор од 1999 година.

Ама не само јазик, има се до дупка да признаете,и тоа на тапија ке признаете,па сакале вие или не,никој не ве прашува.
05-05-2010, 05:54 PM
Reply
demmian
Unregistered

Фашизмот уште вирее во источниот сосед:

Како живеат Македонците во Бугарија
Сузана Тасева Коментари (0)

05.05.2010 18:59

Софија

Во Бугарија е тешко еден ден да се престојува како новинар од Македонија, а не пак да се живее како Македонец таму. Со вакво искуство денеска се врати екипата на А1 која сакаше да види како живеат Македонците кај источниот сосед.

Уште со пристигнувањето во градот Сандански се чувствуваше полицискиот надзор, кој по само неколку снимени изјави на пазарот, заврши со забрана за снимање од полицијата со образложение дека нашето присуство ги вознемирувало граѓаните на Сандански.

Но не само изјавите, на полицијата и пречеше и снимањето на инсерти од центарот на градот. За снимање требало дозвола од Министерството за надворешни работи на Бугарија.

По ова ни го покажаа патот за Македонија. Но и десетината минути снимање далеку од очите на полицијата беа доволни да се констатира дека во ова европска земја и во 21 век е тешко да се каже дека си Македонец.

Зад камерата да, но пред неа не. Најголем дел од Македонците во овој крај се плашат да зборуваат за животот и нивните права. Велат дека ќе ги изгубат своите работни места и ќе бидат обележани од полицијата. Похрабри се само постарите.

„Не живееме убаво, ние сме Македонци ама нешто потиштени сме од Бугарите“ рече Илија Ризов, жител на Сандански.

„Добро е проблеми немаме. Нема ниту македонска црква, ниту македонско школо, ниту македонско радио, тоа добро е? Добро е, нека е“ рече Илија Петков, жител на Сандански.

Македонската определба во Бугарија не е подобна за градење кариера во државните служби, полицијата или отворање сопствен бизнис. Тоа е причината поради која бројот на декларираните Македонци постепено се намалува.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=122839
05-05-2010, 06:19 PM
Reply