Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
афион Offline
Posting Freak

Hristo vo bugarija se slusa prepeani peni od srbite i grcite,kako i site makedonski pesni.A dali postoi sovinizam vo Makedonija?I ako si realen ke vidis deka bugarskite forumcii na forumot isklucivo rabotat po edna agenda,;nema makedonci;,;vie ste bugari','tito ve sozdaede 1944;,;nie ve oslobodivme 1941 godina;.
Ovaa e od hitlerovite drustava ,branik,junak itn.

p.s.
Nemoj da mocas sproti vetrot oti ke ostanes izmocan.(vo tvojot slucaj samo nivni potrcko)
22-04-2010, 08:29 AM
Reply
demmian
Unregistered

(20-04-2010, 10:11 PM)hristo Wrote: Интересен пост. Класичен пример на функционирање на службите кои ја користат методологија на Гебелс-100 пати повторена лага, 101 пат звучи како вистина. Шовинизам кај Бугарите и Бугарија не постои. Повеќе пати сум бил во Бугарија, Србија и Грција. Впрочем, како и многу други Македонци. Во Бугарија секоја трета песна е или српска или грчка. Во Србија , сеуште, не сум чул никаде ( на ТВ, по кафани, по веселби) да се пее било која бугарска песна. Во Грција, пак нема никакви шанси за тоа. Ако под шовинизмот подразбираме омраза на еден народ кон друг, тогаш логика кажува дека ако Бугарите слушаат песни на своите историски непријатели, значи не се шовинисти. И обратноIcon_lol. А, синтагмата “ циганарија бугарска“ зазема високо место во листата на службите за навредување на Бугарите, кои нејзините послушници ги шираат, а наивните ги прифаќаат и ги повторуваат.Tapshanje

Hmm...i na mene mi prozvuci dosta interesen tvojot post...Tvojot post me navede kon 2 somneza:

1)ili suvoparno imash razbrano na kakov nachin dejstvuvaat t.nar.sluzbi

2)Ili samiot si vmeshan vo istite,pa na takov nachin si gi zapoznal tie metodologii( sepak se slucuva,ne e nesto frapantno)

A,preku poimot ,,ciganarija, jas go poistovetuvam odnosot na bugarskite vlasti kon edna obichna makedonska delegacija,koja otisla da oddade pocit na grobot na nash heroj (ne mi preci i ako istiot se narekuva ,,bugarski,, samo mi preci takviot odnos od strana na BG policija kon nashata delegacija,koja sosema nezlonamerno samo se obiduvashe da oddade pocit na grobot od Sandanski)

Vo bilateralnite odnosi preci toa sto nema ist arshin za site.

Ako BG vlasti se odnesuvaat kon nas na takov nachin,togash zosto istite striktno nas ne obvinuvaat za istiot odnos,koi tie go praktikuvaat kon nas?

Na sekoja akcija i sleduva reakcija,najmalku si kompetenten da obvinuvash nekoj vo nesto.

Se nadevam da razberesh i da se zamislish malku,a ne samo nepromisleno pisuvanje na postovi,90% sum ubeden deka pristrasno go imash pishano postot,a kaj mene pristrastvenosta i dlabokiot subjektivizam ne minuvaat.
22-04-2010, 10:53 AM
Reply
toni_a Offline
1 - 2 + 3 - 4 + ...

(20-04-2010, 10:11 PM)hristo Wrote: ...Шовинизам кај Бугарите и Бугарија не постои. Повеќе пати сум бил во Бугарија, Србија и Грција. Впрочем, како и многу други Македонци. Во Бугарија секоја трета песна е или српска или грчка....

интересна работа...

Христо, на темата за Канзуров ми „попуваше„ за двоен аршин,култура и сл. работи!? башка на х-места српското си го потенцирал и критизирал надвор од секоја нормала.

зошто сега, кога збориш за српска музика во БГ - (мистична причина) е ок појава АМА само таму?

или е ок српската, или не е. нема здрав резон да српска музика во МК е лошо,а во бг е добро????

ЗОШТО една српска песна преку цела вечер во МК ти претставува проблем, кога секоја трета песна во БГ е српска и те „дира у душа“ ???
(This post was last modified: 23-04-2010, 05:58 AM by toni_a.)
23-04-2010, 05:53 AM
Reply
toni_a Offline
1 - 2 + 3 - 4 + ...

@ Христо
и со најдобра намера те советувам:

земи прво разјасни ги и расчисти си ги сопствените ставови/мисли, поради лично твое добро.
дури потоа, ако чувствуваш потреба, започни да бараш „тесто“ за оформување.
23-04-2010, 06:10 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(22-04-2010, 10:53 AM)demmian Wrote: Hmm...i na mene mi prozvuci dosta interesen tvojot post...Tvojot post me navede kon 2 somneza:

1)ili suvoparno imash razbrano na kakov nachin dejstvuvaat t.nar.sluzbi

2)Ili samiot si vmeshan vo istite,pa na takov nachin si gi zapoznal tie metodologii( sepak se slucuva,ne e nesto frapantno)

A,preku poimot ,,ciganarija, jas go poistovetuvam odnosot na bugarskite vlasti kon edna obichna makedonska delegacija,koja otisla da oddade pocit na grobot na nash heroj (ne mi preci i ako istiot se narekuva ,,bugarski,, samo mi preci takviot odnos od strana na BG policija kon nashata delegacija,koja sosema nezlonamerno samo se obiduvashe da oddade pocit na grobot od Sandanski)

Vo bilateralnite odnosi preci toa sto nema ist arshin za site.

Ako BG vlasti se odnesuvaat kon nas na takov nachin,togash zosto istite striktno nas ne obvinuvaat za istiot odnos,koi tie go praktikuvaat kon nas?

Na sekoja akcija i sleduva reakcija,najmalku si kompetenten da obvinuvash nekoj vo nesto.

Se nadevam da razberesh i da se zamislish malku,a ne samo nepromisleno pisuvanje na postovi,90% sum ubeden deka pristrasno go imash pishano postot,a kaj mene pristrastvenosta i dlabokiot subjektivizam ne minuvaat.

Ако си навистина непристрасен и длабоко објективен , тогаш ке се сложиш дека се работи и за македоннска циганарија во случај на тепање на граѓани при чествување на Мара Бунева во Скопје пред неколку години. Или “ вистинските“ патриоти зборуваат негативно за гревови направен само врз Македонци.
23-04-2010, 05:10 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(23-04-2010, 05:53 AM)toni_a Wrote: интересна работа...

Христо, на темата за Канзуров ми „попуваше„ за двоен аршин,култура и сл. работи!? башка на х-места српското си го потенцирал и критизирал надвор од секоја нормала.

зошто сега, кога збориш за српска музика во БГ - (мистична причина) е ок појава АМА само таму?

или е ок српската, или не е. нема здрав резон да српска музика во МК е лошо,а во бг е добро????

ЗОШТО една српска песна преку цела вечер во МК ти претставува проблем, кога секоја трета песна во БГ е српска и те „дира у душа“ ???

Што си толку чувтвителен при спомување на било што српско!? Ги мешаш тезите. Спомнав за слушање на српски песни во Бг, за да ти ја побијам тезата за бугарски шовинизам. Ке се сложиш дека шовинистича нација не се весели на непријателска музика. Или не?Icon_lol А, фактичкото огромно присаство на српската културна продукција во Мк е во контекст на културна македонска асимилација. А, нели душата ни е главен столб во нашиот идентитет. Или не?Icon_lol Чудно , но односот кон бугарската културна продукција во Мк е ист како што беше во Југсџлавија, како да не станавме независниIcon_lol Значи, не зборувм за лоша или добра нечија музиа, туку за т длабока промисла и намера за српското културно влијание. Затоа и Атанас Вангелов, идеологот на македонската левица , не џабе, 1988 изјавил . Македонија стана зенја каде рамноправни опстојуваат два јазика-македонкиот и српскиот. Или тоа не е асимлација. Веројатно за југоносталгичари или Срби не е. Инаку, ако си информиран, можепш да ми објасниш зошто нема ниеден продукт од бугарстата културна продукција во македонскиот медијумски простор.? Замисли да е обратно! Да нема ниедена песна, ниеден филм, серија на српски во Мк...а само бугарски. Јас пак би го кренал гласот против македонската културана асимилација од страна на Бугарија. А, ти ?
23-04-2010, 05:29 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(23-04-2010, 06:10 AM)toni_a Wrote: @ Христо
и со најдобра намера те советувам:

земи прво разјасни ги и расчисти си ги сопствените ставови/мисли, поради лично твое добро.
дури потоа, ако чувствуваш потреба, започни да бараш „тесто“ за оформување.

Истата замолница и до тебе. Гледам дека во тебе има материјал кој ке е користен за опстојување на Македонија и нејзиниот стратешки интерес: ЕУ. Има само еден услов: отварање на дупки над балканскоот црно небо, како услов за вистинско европеизирање на балканците.
23-04-2010, 05:35 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Забранет влез во Бугарија за Македонците што сакаа да се поклонат на гробот на Сандански
Црни печати на нивните пасоши, утринава доби поголема група граѓани од три македонски здруженија, кои тргнаа да се поклонат на гробот на македонскиот револуционер Јане Сандански, за да ја одбележат 95 годишнината од неговата смрт.

Тамошните погранични власти не им дозволиле влез, во официјалниот бугарски документ пишува- отказ за влез во земјата.

Враќајќи се на пограничниот премин Ново село, овие луѓе тврдат – без основа им е скратена можноста да се поклонат на гробот на македонскиот револуционер Јане Сандански.

Причината за спуштените бугарски рампи за Македонците, било немањето документ за здравствено осигурување и покана за посета на гробот на Сандански.

За претседателот на Здружението на исламизирани Македонци не е јасен односот на бугарските власти. Иако имал уредна виза, во прв момент и тој добил документ за забрана за влез, за по еден час тамошните погранични органи да ја променат одлуката, овозможувајќи му помин на границата.

Револтирани од како што велат нецивилизираниот и недостоен однос на една членка на ЕУ кон нив, претседателот на СМК Тодор Петров, побара од македонските власти да воведат реципроцитет за овој според него дискриминаторски однос.

Решението за проблемот кој за само две недели се повтори и на овој граничен премин Петров го гледа во итен прекин на преговорите за името со соседна Грција.

Дејан Ефремов
25-04-2010, 03:47 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Do koga ke bidete mizerni?
25-04-2010, 03:48 PM
Reply
vargo Offline
Member

(25-04-2010, 03:48 PM)афион Wrote: Do koga ke bidete mizerni?
себе си ли прашаш???Devil3Devil3Devil3
Времето е в нас и ние сме във времето!!! В.Левский
25-04-2010, 07:29 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(25-04-2010, 07:29 PM)vargo Wrote:
Da de zatoa sto sme bile bugari sebe si se prasvam,znaci bugari do koga ke bidite mizerni i nema da dozvoluvate delegacii da polozuvaat spomen cvekeParty3
25-04-2010, 07:56 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(25-04-2010, 07:56 PM)афион Wrote:
(25-04-2010, 07:29 PM)vargo Wrote:
Da de zatoa sto sme bile bugari sebe si se prasvam,znaci bugari do koga ke bidite mizerni i nema da dozvoluvate delegacii da polozuvaat spomen cvekeParty3
Абе тоа и некое здружение на античките македоци ли било таму или јас нешто погрешно чув денес на телевизија?Shok
25-04-2010, 08:25 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

кога и вие не бидете мизерни и не е рушите плочата на Мара Бунева Icon_wink
25-04-2010, 08:35 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

i spomenici vo veles imate sega.
25-04-2010, 08:46 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(25-04-2010, 08:46 PM)афион Wrote: i spomenici vo veles imate sega.
Каде и да копнеш во Вардарска Македония само стари бугарски споменици...сърбите после 1945г. ги ринеха со трактори и пак оснаа ..Icon_wink
25-04-2010, 08:52 PM
Reply
toni_a Offline
1 - 2 + 3 - 4 + ...

(23-04-2010, 05:29 PM)hristo Wrote: Што си толку чувтвителен при спомување на било што српско!? Ги мешаш тезите. Спомнав за слушање на српски песни во Бг, за да ти ја побијам тезата за бугарски шовинизам.

и повторно стара песна кога се нема аргумент...

каква врска има музиката со шовинизмот? дефинирај шовинизам!

бтв, бугарите и србите одлично соработуваат - ПРОТИВ МАКЕДОНИЈА! ...мислам дека нема потреба од постирање на историски факти и документи? или?

еве ти нешто по-актуално:

па повели искоментирај мелодија и текст, исполинтел, ЕУропејци, итн... Icon_wink

Quote:Ке се сложиш дека шовинистича нација не се весели на непријателска музика. Или не?Icon_lol

прво дефинирај шовинизам, а потоа може ќе се навратиме на Лили Марлен и нејзиниот успех за време WW2...
(This post was last modified: 26-04-2010, 02:34 AM by toni_a.)
26-04-2010, 02:29 AM
Reply
toni_a Offline
1 - 2 + 3 - 4 + ...

(23-04-2010, 05:29 PM)hristo Wrote: ... Инаку, ако си информиран, можепш да ми објасниш зошто нема ниеден продукт од бугарстата културна продукција во македонскиот медијумски простор.? Замисли да е обратно! Да нема ниедена песна, ниеден филм, серија на српски во Мк...а само бугарски. Јас пак би го кренал гласот против македонската културана асимилација од страна на Бугарија. А, ти ?

друже, цело време ти говорам за квалитет а ти го игнорираш тоа.
цело време ти говорам за еднаквост, за права, задолженија, одговорност, итн, а ти протекционизам та протекционизам.
цело време пропагирам против извитоперени вредности, шунд, заштитен дивеч, привилегирани касти...а ти бугарско та бугарско...

а за маркетинг и пазар воопшто нема смисла да расправаме...
еве, ги даваа „бугарско трси таленти“...и ??? нешто се постигна?
исто говно како “српскиот“ „биг брат“...
АМА според тебе едното никогаш не се емитувало во МК, додека другото извршило (цитат): културна асимилиција! Icon_lol

а ако сакаш ќе ти извадам „бугарски културни дострели“ кои се мајтапат со Македонија и Македонците (изгледа навистина немаат друго да покажат/прикажат/продуцираат), а ти чуди се после зошто не се емитува нешто во Македонија од бугарија! само немој потоа да ме обвинуваш дека ЈАС сакам да ги прикажам бугарите во лошо светло!
-----------------------------------------

колку и да гланцаш една џукела (српска,бугарска,грчка), таа си останува тоа што е - без педигре.
(This post was last modified: 26-04-2010, 03:17 AM by toni_a.)
26-04-2010, 03:12 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(26-04-2010, 02:29 AM)toni_a Wrote:
(23-04-2010, 05:29 PM)hristo Wrote: Што си толку чувтвителен при спомување на било што српско!? Ги мешаш тезите. Спомнав за слушање на српски песни во Бг, за да ти ја побијам тезата за бугарски шовинизам.

и повторно стара песна кога се нема аргумент...

каква врска има музиката со шовинизмот? дефинирај шовинизам!

бтв, бугарите и србите одлично соработуваат - ПРОТИВ МАКЕДОНИЈА! ...мислам дека нема потреба од постирање на историски факти и документи? или?

еве ти нешто по-актуално:

па повели искоментирај мелодија и текст, исполинтел, ЕУропејци, итн... Icon_wink

Quote:Ке се сложиш дека шовинистича нација не се весели на непријателска музика. Или не?Icon_lol

прво дефинирај шовинизам, а потоа може ќе се навратиме на Лили Марлен и нејзиниот успех за време WW2...

Не верувам дека така информиран човек не знае што е шовинизам. Значи, ми го испитуваш моето знаење!?!?. Добро. Ајде, да започнеме со Вујаклија.Ако те задоволи ке завршиме со негоIcon_lol шовинизам-распалување на национална омраза, проповедање на национална исклучивост. За мене е природно, ако еден народ слуша песни од друг народ, тој народ не “ проповеда национална исклучивост“ кон другиот народ. За клипот. Тоа е една шунд форма на панславинизмот кој е присатен во сите словенски земји, каде припаѓа и Бугарија. Или, не! Тие групи го преферираат пансловенскиот интерес пред историските “ несогласувања“ со друга словенска земја. Нешто како комунистичката идеологија и прагма.
27-04-2010, 10:27 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(26-04-2010, 03:12 AM)toni_a Wrote:
(23-04-2010, 05:29 PM)hristo Wrote: ... Инаку, ако си информиран, можепш да ми објасниш зошто нема ниеден продукт од бугарстата културна продукција во македонскиот медијумски простор.? Замисли да е обратно! Да нема ниедена песна, ниеден филм, серија на српски во Мк...а само бугарски. Јас пак би го кренал гласот против македонската културана асимилација од страна на Бугарија. А, ти ?

друже, цело време ти говорам за квалитет а ти го игнорираш тоа.
цело време ти говорам за еднаквост, за права, задолженија, одговорност, итн, а ти протекционизам та протекционизам.
цело време пропагирам против извитоперени вредности, шунд, заштитен дивеч, привилегирани касти...а ти бугарско та бугарско...

а за маркетинг и пазар воопшто нема смисла да расправаме...
еве, ги даваа „бугарско трси таленти“...и ??? нешто се постигна?
исто говно како “српскиот“ „биг брат“...
АМА според тебе едното никогаш не се емитувало во МК, додека другото извршило (цитат): културна асимилиција! Icon_lol

а ако сакаш ќе ти извадам „бугарски културни дострели“ кои се мајтапат со Македонија и Македонците (изгледа навистина немаат друго да покажат/прикажат/продуцираат), а ти чуди се после зошто не се емитува нешто во Македонија од бугарија! само немој потоа да ме обвинуваш дека ЈАС сакам да ги прикажам бугарите во лошо светло!
-----------------------------------------

колку и да гланцаш една џукела (српска,бугарска,грчка), таа си останува тоа што е - без педигре.

„ друже„ е српски израз. Гледаш како оди културната асимилација ако следиш само “ квалитет“Icon_lol Се сложувам со твојата констатација за “ еднаквост, за права и задолжениа, одговорност“ и други идеи и пристапи, НО додека тоа профункционира во МК, сакам да консумирам и бугарска култура, зошто сметам дека е квалитетна. Само, немој да ми реплицираш со ПланетNee_taka Да,бугарскиот музички идол беше единствениота продукт на културната бугарска продукција...и толку. Откако се јави Латас на ТВ сител ( вести) да каже кој е наш музички идол, престана со бугарската продукција во Македонија, оти нели Латас во МК е задолжен да внимава на културниот “ одгој“ на младите македонски генерации, кои мораат да се воспитуваат на база на “ квалитет“ Jeee Бугарското мајтапење дојде како природен израз на упорната антибугарска хистерија во македонското опшество...така видливи, да боли глава.
(This post was last modified: 27-04-2010, 10:44 PM by hristo.)
27-04-2010, 10:43 PM
Reply
toni_a Offline
1 - 2 + 3 - 4 + ...

(27-04-2010, 10:27 PM)hristo Wrote: Не верувам дека така информиран човек не знае што е шовинизам. Значи, ми го испитуваш моето знаење!?!?. Добро. Ајде, да започнеме со Вујаклија.Ако те задоволи ке завршиме со негоIcon_lol шовинизам-распалување на национална омраза, проповедање на национална исклучивост. За мене е природно, ако еден народ слуша песни од друг народ, тој народ не “ проповеда национална исклучивост“ кон другиот народ. За клипот. Тоа е една шунд форма на панславинизмот кој е присатен во сите словенски земји, каде припаѓа и Бугарија. Или, не! Тие групи го преферираат пансловенскиот интерес пред историските “ несогласувања“ со друга словенска земја. Нешто како комунистичката идеологија и прагма.

Христо црни Христо...Icon_biggrin
бтв, за Наполеон си слушнал ли? а под Наполеон не само што се слушала секаква музика, ами и секакви „националности“ вршеле служба под оружје!

и зошто се местиш себеси (а и мене...но ок...прифаќам...), докажувајќи дека немаш осет за клучни прашања од политиката! а за остало друже, мало касние...
имам некаде по форуми прочитано дека станува збор за зрел човек, човек на години (се извинувам ако нешто грешно сум разбрал или протолкувал) и со интелект, а сепак (извини на израз) слеп и лесен...наводно...привидно...

збиднувањата од клипот кој го постирав се временски тесно поврзани со признавањето на Косово од страна на Бугарија (1).
Бугарија официјално ја признава независноста на Косово (2)
Пред признавањето, за „замачкување на состојбата“ и глумење добрососедство, со конотација „политика вс. народ„ , се „активираат“ елементи кои навиваат,пеат: „Смрт за Шиптарите и Косово е српско“ и веат српско знаме на (пази) наводниот непријател број 1 на Бугарија! (1+2=3)

ако сакаш ќе продолжам:
3-1=2 => бугарски интерес и кој го е* панславизмот Icon_cool

познато и документирано е дека бугарите по потреба ги менуваат државните тези за происхода на хордата те. народа си,
од - словенска (кога е русија во прашање или пак србија во случајов Icon_wink), турано-хунска...па дури и готска (ако се работи за „политика“ со германија), а најактуална е ЕУропејската бугарска раса! Tuktuk0ni Icon_lol

ти ми одговараш со излитена теза за наводен „пан-славизам“ и се ставаш во друштво на бугаро-комуњарите и српско-руски интереси. зошто - е лично твоја работа. не ти се мешам Icon_wink по се’ изгледа веруваш (си убеден) во тоа што го пишуваш, или?

она кое мене ме тангира се бугарските желби за пријателство и добрососедство со Македонија!
знаеш, како во прикаската на Хензел и Гретел на Грим...

????
(This post was last modified: 28-04-2010, 03:56 AM by toni_a.)
28-04-2010, 03:53 AM
Reply