Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Свети солунски и сесловенски браќа Кирил и Методиј
Author Message
Vodno konche Offline
Senior Member

(02-06-2010, 04:43 PM)demmian Wrote: Sega me isprovocira da go napisham slednovo,iako duri i vo momentov na pishuvanjeto se troumam dali da go napisham:mojata rodena baba ima raboteno vo bugarskata administracija na Makedonija,vo bugarskiot policiski uchastok,a rodeniot mi pradedo e vojvoda,koj izbegal vo Sofija vo 1918,a se vratil nazad vo 1941...i samo za potsetuvanje:moite duri i na sred Sofija go zboruvale majchiniot mi prilepski govor,vrz kojsto denes se temeli sovremeniot literaturen makedonski jazik.No go koristele for home use only!!!!!!!!!

Ete kolku zboruvale ,,bugarski,, nashite dedovci,sto duri i bugarskiot jazik im izgledal kako dalecen jazik,koj so trista maki go sovladuvale i so 600 maki go zboruvale!
Оооо, Демиане, каде се изгуби, човек?
Е, ти ништо ново не каза. Това што го зборуваш е истина и е нормално. Да не мислиш, че ми е било лесно на мене - добруджанец, който зборувам доста по различно от шопите, когато дойдох в София. Айде с гражданите се разбирах добре, но с тия от селата...Леле..Мале...И все ми се подигруваха на зборот. Ама така е с диалектите. Не са били само твоите дядо и баба така Icon_razz Туку сите бугари. Но тук сборуваме за минатото, кога е немало кодифициран македонски език. Сега има. Това означава, че този кодифициран веке език трябва да се уважава....Ако може да си помагаме односно развитието на двата jазика ...добре, ако не...здраве. И нешто друго..днес се забелязва тенденция към изчезване на диалектите и изравняването им с кодифицираните езици, което не е много добре, заштото се губи от богатството на езикот, но както е, така е...Icon_razz
Всяко глупаво деяние си има своето умно оправдание.
02-06-2010, 05:17 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(02-06-2010, 05:17 PM)Vodno konche Wrote: И нешто друго..днес се забелязва тенденция към изчезване на диалектите и изравняването им с кодифицираните езици, което не е много добре, заштото се губи от богатството на езикот, но както е, така е...Icon_razz
Ама тоа кај вас Icon_razz Кај нас не е така. Да видиш само колку е весело кога ќе се стават кумановец, гевгеличанец, охриѓанец, делчевчанец, битолчанец итн. Секој по свое си збори.
02-06-2010, 05:33 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Шо објаснуваш пат?Кога не те разбира.Чист кабадајлук.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
02-06-2010, 05:41 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(02-06-2010, 05:41 PM)афион Wrote: Шо објаснуваш пат?Кога не те разбира.Чист кабадајлук.
Айде, точно аз да не го разбирам, когато става дума за диалекти....Много добре разбирам дури...Icon_razz Например знаеш какво значи ако...Ако ти направиш това, а аз онова...Но ако на нашиот диалект (Добруджа) значи и лаjно Icon_razz А македонците в Пиринско на ракиjата викат рачиjа...Или поне така са ми казвали...Това е голема тема...
(This post was last modified: 02-06-2010, 08:26 PM by Vodno konche.)
02-06-2010, 08:21 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(02-06-2010, 05:33 PM)Път Wrote:
(02-06-2010, 05:17 PM)Vodno konche Wrote: И нешто друго..днес се забелязва тенденция към изчезване на диалектите и изравняването им с кодифицираните езици, което не е много добре, заштото се губи от богатството на езикот, но както е, така е...Icon_razz
Ама тоа кај вас Icon_razz Кај нас не е така. Да видиш само колку е весело кога ќе се стават кумановец, гевгеличанец, охриѓанец, делчевчанец, битолчанец итн. Секој по свое си збори.
Струва ми се, че в Охрид зборуват много разбирливо. Много ясно. Когато бях в Охрид все едно бях во бугарски град...Icon_razz Дури можех да плаштам и с бугарски пари.
02-06-2010, 08:25 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Ја мајката плашчаше со бугарски пари,амит никој не ти рече з`ш бе момче плашташ со бугарски пари.

јас кога одам во Софија си плаќам со денари,и сега??????????
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

02-06-2010, 08:41 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(02-06-2010, 08:41 PM)афион Wrote: Ја мајката плашчаше со бугарски пари,амит никој не ти рече з`ш бе момче плашташ со бугарски пари.

јас кога одам во Софија си плаќам со денари,и сега??????????
Гледаj сега. Прво аз си обмених левове за денари...И си имах денари и плаштах со денари, но во Охрид ми викаха, ако сакаш плати со левове...това некои македонци го предлагаха...Icon_razz Така, че немаше опасност да ме питат зошто плашташ со бугарски пари, след като сами ги сакаха.
А ти в Софиjа исто можеш като мене (во Охрид) да плашташ со денари, но само там кадето ги сакат.
Нормално во Македония се плашта со денари, во Бугария со левове, освен, ако някой не ти предложи друго Icon_razz
Извини ме, но аз не бях ясен в горниот пост и не си ме разбрал правилно.
03-06-2010, 03:44 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Незнам од каде си но ако одиш накај ресторан „Косово„ во близина на турска граница ќе можиш и со албански и турски пари да платиш.

Makedonija

03-06-2010, 05:54 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(03-06-2010, 05:54 PM)афион Wrote: Незнам од каде си но ако одиш накај ресторан „Косово„ во близина на турска граница ќе можиш и со албански и турски пари да платиш.
На овоj форум изглежда само аз не сум македонец Icon_razz Живеа во градот Силистра на Дунавот на 150 км от Черно море и на 120 км от столицата на Руманиjа - Букурешт. Нашата земjа се нарича Добруджа - моjата татковина "О, Добруджански краj, ти наш си земен раj. В теб златно жито зрее и вакло стадо блее.Орлите от Вазбог в просторот ти широк...Icon_razz
Сега разбираш ли ме, че точно аз немам никакви проблеми со македонците и не мога да имам, но искам да сум солидарен со тези македонци, които живеат во Бугариjа - те са мои приjатели, ето така дойдох на този форум....Не ме интересира никаков краен национализам, но обичам историята и умерениот патриотизам. Бих искал Бугариjа и Македониjа да ги решат проблемите помежду нив (и както го каза и Каснакоски добре е да го четеме повеке Крсте Мисирков, зоштото той е решението на проблемот. Той изяснява всичко и то по най-добрия начин.
04-06-2010, 11:09 PM
Reply
veritas Offline
Posting Freak

(01-06-2010, 07:53 PM)афион Wrote: A ti kakov dokaz imas za bogomilite?
Ili za makedonskite bugari,svedostva od bugarski istoricari?

Европа и САД за богомилите.

http://books.google.com/books?q=bogomils...a&as_brr=3
07-06-2010, 03:31 PM
Reply