Илиян_Луков
Senior Member

|
|
05-10-2011, 09:18 AM |
|
Il Schismatico
Posting Freak

|
Хайде, хайде...съжалявам че го няма Пѫт да ви го обясни по-хубаво от мене за n-ти път, но и без това знаете много добре че в македонския език няма никакви сърбизми!
Всички думи, които са подобни или направо същите, са всъщност общославянски.
А че са като сръбски думи а не като български думи, се обяснява много просто-българският е татарски език /което не може да се заличи от факта че българите са откраднали македонския език от македонците, заедно с 95% от историята им и 99% от гените им/, а сръбският е славянски език, понеже нали българите са монголи, а сърбите са небесен народ...
(This post was last modified: 05-10-2011, 10:12 AM by Il Schismatico.)
|
|
05-10-2011, 10:08 AM |
|
ЗАГАДЪЧНА
Българка

|
(05-10-2011, 10:08 AM)Black Wolf Wrote: Хайде, хайде...съжалявам че го няма Пѫт да ви го обясни по-хубаво от мене за n-ти път, но и без това знаете много добре че в македонския език няма никакви сърбизми!
А че са като сръбски думи а не като български думи, се обяснява много просто-българският е татарски език /което не може да се заличи от факта че българите са откраднали македонския език от македонците, заедно с 95% от историята им и 99% от гените им/, а сръбският е славянски език, понеже нали българите са монголи, а сърбите са небесен народ... Този Пѫт е много незнаещ човек.  Да не знае, че сръбският език възниква и се формира на основата на старобалгарския (църковнославянски) език. Явно малко чете, а повече слуша антибългарска пропаганда.
Съкращавайте фразите до размера на мисъл!
|
|
05-10-2011, 12:54 PM |
|
Gnoj
кабадаја

|
(05-10-2011, 10:08 AM)Black Wolf Wrote: Хайде, хайде...съжалявам че го няма Пѫт да ви го обясни по-хубаво от мене за n-ти път, но и без това знаете много добре че в македонския език няма никакви сърбизми!
А че са като сръбски думи а не като български думи, се обяснява много просто-българският е татарски език /което не може да се заличи от факта че българите са откраднали македонския език от македонците, заедно с 95% от историята им и 99% от гените им/, а сръбският е славянски език, понеже нали българите са монголи, а сърбите са небесен народ...
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Волчко, кога тоа Пѫт зборувал така???
Let me hear you make decisions without your television.
|
|
05-10-2011, 02:11 PM |
|
Gnoj
кабадаја

|
Волчко, меѓу другото и самиот Пѫт има посочено многу србизми, далеку е од закоравеноста која му ја припишуваш, дека „македонския език няма никакви сърбизми“. Јас сметам, а мислам дека и Пѫт би се согласил со мене, дека во отсуство на сопствен збор е подобро да се позајми готов „србизам“ како одбојка, отколку да се земе од некого друг којшто наместо сопствен збор, ја има само транскрипцијата волејбол (апропо, на англиски се изговара вол ибол). Ти, како пурист би требало да имаш најмногу разбирање за ова.
|
|
05-10-2011, 05:19 PM |
|
Il Schismatico
Posting Freak

|
Абе, горе-долу така е, ама защо пък само от сърбите да се взима?
Е, славянски народи колко ти душа сака: руснаци, поляци, словенци...па, казват, и българи имало наблизо :-)
(This post was last modified: 05-10-2011, 05:26 PM by Il Schismatico.)
|
|
05-10-2011, 05:25 PM |
|
Gnoj
кабадаја

|
(05-10-2011, 05:25 PM)Black Wolf Wrote: Абе, горе-долу така е, ама защо пък само от сърбите да се взима?
Е, славянски народи колко ти душа сака: руснаци, поляци, словенци...па, казват, и българи имало наблизо :-)
Хехе, българи има наблизо, обаче все още не са си измислили собствена дума за волейбол.
Само што се сетив за еден обратен случај: Вие го имате латинизмот дистанционно, а ние - сопствен збор далечинско.
|
|
05-10-2011, 05:37 PM |
|
Илиян_Луков
Senior Member

|
(05-10-2011, 05:37 PM)Gnoj Wrote: (05-10-2011, 05:25 PM)Black Wolf Wrote: Абе, горе-долу така е, ама защо пък само от сърбите да се взима?
Хехе, българи има наблизо, обаче все още не са си измислили собствена дума за волейбол. 
Само што се сетив за еден обратен случај: Вие го имате латинизмот дистанционно, а ние - сопствен збор далечинско.
На мене ми прави впечатление,че термините или имената не се превеждат на български или с некаква транскрипция специфична за българския.
Веднъж четох един учебник по програмиране (C#) и там имаше една дума "шлюз". Требваше ми около половин страница да прочета нататък,че се има предвид "gateway" ... така съм се смял, щото наистина това е превода ... ама никога не съм свързвал шлюз с "gateway" .... лудница ...
(This post was last modified: 05-10-2011, 08:14 PM by Илиян_Луков.)
|
|
05-10-2011, 08:13 PM |
|
ЗАГАДЪЧНА
Българка

|
(05-10-2011, 08:09 PM)TATAP Wrote: Не знам дали е от МАНУ.Не змам дали е академик.Знам,че е човечен и разумен съфорумник,който не заслужава прибързано етикетиране.Ако имаш време и желание просто почети из форума... Не бързам да етикирам, Татар. Естествено е, че не съм прочела всички коментари по различните теми. Естествено е също и да прочета поне началните коментари в тази тема. А тя е пусната именно то въпросния Път. И започва така:
(01-05-2010, 03:50 PM)Пѫт Wrote: (01-05-2010, 02:12 PM)ivan mihajlov Wrote: литературниот македнски е пален со србизми оти 55 сколие беше протекторат на Београд.
Еве оваа глупост сум ја сретнал на сите бугарски форуми, а бидејќи јас одлично го познавам македонскиот литературен јазик, и многу добро бугарскиот и српскиот, сметам дека ова не е точно. А најинтересно ми е кога некој Бугарин што не го владее добро ни сопствениот литературен јазик има „мудрост“ да ми ја вади р’ската од моето око, а не си гледа гредата во своето.
Ајде да видиме кои се србизмите во македонскиот литературен јазик, кажете ми ги еден по еден.
И да, за да не се чувствувате дискриминирани, во оваа тема ќе ги разгледуваме и русизмите во вашиот јазик. Или дааааа, како не се сетив, во вашиот јазик нема русизми, тоа се всушност бугарски думи кои заминале на печалба во Русија, па се вратиле пак дома.
Мисля, че няма нужда да пействам повече от коментарите му по темата. Дали е от любов по Македония не мога да зная, но подобни постове не будят симпатии у някои българи. Както и това да се имаш за всезнаещ, а останалите за лаици.
|
|
06-10-2011, 01:04 PM |
|
ЗАГАДЪЧНА
Българка

|
(05-10-2011, 08:26 PM)Gnoj Wrote: (05-10-2011, 08:09 PM)TATAP Wrote: Не знам дали е от МАНУ.Не змам дали е академик.Знам,че е човечен и разумен съфорумник,който не заслужава прибързано етикетиране.Ако имаш време и желание просто почети из форума...
На алл.бг имаше можност еднаш да прочита нешто од него (јас го цитирав), но го сфати погрешно и го нападна, како што впрочем имаат навика да прават повеќето учесници на тој форум. Загадъчна, ако претпочиташ толку смело да судиш според тоа што другите го кажуваат за Пѫт наместо да читаш што напишал самиот, можеш и тука да погледнеш: http://forum.kotle.ca/reputation.php?uid=96
Гной, кой цитат на Път имаш предвид? Ако е като първите му коментари по тази тема е естествено да не събужда симпатии.
Преди да ти отговоря, поне обясни в какво се сътоеше въпросния цитат. Защото ти беше пейстнал и размишления на някакъв македонец, че за обикновения човек в БЮРМ не било лесно да се нарече българин. След като те попитах защо е така, ти ме обвини че не разбирам какво е искал да каже авторът на въпросния цитат.
Прочетох посочения от теб линк. Рейтингът не ми говори нищо. Меко казано смехотворното начало на темата е по-описателно.
Що се отнася до сърбизмите във вашия език, много добре знеш, че ги има и то в изобилие. Знаеш и за произхода на сръбския език.
|
|
06-10-2011, 01:16 PM |
|