Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 10 Vote(s) - 3.6 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Илинденското востание
Author Message
Пат Offline
Posting Freak

I am Teresa Carpenter, author of the Miss Stone Affair. I feel compelled to correct two outrageous claims made by anonymous reviewers here on Amazon concerning the identity of the kidnappers of an American missionary woman in the amazing 1901 case I chronicle. One asserts that there is "One very important error" in the book , namely that Bulgarians never lived in this part of Macedonia and that the kidnappers were not Bulgarian." The other alleges, equally absurdly, that "Bulgarians never lived on this part of the Balkan peninsula." I cannot imagine how they can write this with a straight face when Bulgarians were so clearly the dominant force in the region during the time of the Stone kidnapping in 1901. I suspect the assertions of these "reviewers" are part of a partisan attempt to rewrite history more favorably to Serbs and Greeks. The facts say otherwise, and that is probably why they do not have the courage to sign their names. Thank you for allowing me to set the record straight.

http://www.amazon.com/Miss-Stone-Affair-...0743200551

Народе Македонски,
со какви идеи си ти?
Доста веќе, разбуди се,
свести се не спиј ти.

Не знаеш кој си, што си,
други тебе знајат,
страм голем је за тебе,
сам да се не знајеш.

Исклаја жени, деца,
во село Загоричани,
а пред аскерот турски,
фрлајте оружјето.

Опинци долри носат,
писќули долери,
фустани раскапани,
ем празни патрони.

Каде е Караиванов
и дружината му?
Мелас, Каравангелис
Битола в затвор је тој.
26-04-2010, 01:42 PM
Reply
veritas Offline
Posting Freak

Христо Силянов е участник в Илинденското въстание и е описал всичко за ВМОРО и за самото въстание. Тук можете да прочетете двата му тома, това обаче е фототипно издание със старият български правопис. Ако имате проблеми, същите два тома на Силянов са издадени в Македония по случай 100 годишнината от Илинденското въстание.

# Освободителните борби на Македония, том I.

Христо Силянов (1933) (в Unicode, изисква шрифт Palаtino Linotype)

http://www.promacedonia.org/obm1/index.html

# Освободителните борби на Македония, том II.

Христо Силянов (1943) (в Unicode, изисква шрифт Palаtino Linotype)

http://www.promacedonia.org/index.html

# Писма и изповеди на един четник - Спомени от Странджа - От Витоша до Грамос

Христо Силянов (1984)

http://www.promacedonia.org/hs/index.html
26-04-2010, 07:47 PM
Reply
raspberry Offline
Senior Member

(26-04-2010, 01:42 PM)Път Wrote: I am Teresa Carpenter, author of the Miss Stone Affair. I feel compelled to correct two outrageous claims made by anonymous reviewers here on Amazon concerning the identity of the kidnappers of an American missionary woman in the amazing 1901 case I chronicle. One asserts that there is "One very important error" in the book , namely that Bulgarians never lived in this part of Macedonia and that the kidnappers were not Bulgarian." The other alleges, equally absurdly, that "Bulgarians never lived on this part of the Balkan peninsula." I cannot imagine how they can write this with a straight face when Bulgarians were so clearly the dominant force in the region during the time of the Stone kidnapping in 1901. I suspect the assertions of these "reviewers" are part of a partisan attempt to rewrite history more favorably to Serbs and Greeks. The facts say otherwise, and that is probably why they do not have the courage to sign their names. Thank you for allowing me to set the record straight.

Народе Македонски,
со какви идеи си ти?
Доста веќе, разбуди се,
свести се не спиј ти.

Не знаеш кој си, што си,
други тебе знајат,
страм голем је за тебе,
сам да се не знајеш.

Исклаја жени, деца,
во село Загоричани,
а пред аскерот турски,
фрлајте оружјето.

Опинци долри носат,
писќули долери,
фустани раскапани,
ем празни патрони.

Каде е Караиванов
и дружината му?
Мелас, Каравангелис
Битола в затвор је тој.
Абе тая песен колко варианта има? Razmisluva

27-04-2010, 09:44 AM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(27-04-2010, 09:44 AM)raspberry Wrote: Абе тая песен колко варианта има? Razmisluva
Епа две. Најинтересен е оној болдираниот дел, а во другата верзија има вметнати стихови и од една стара бугарска песна:
http://www.justsomelyrics.com/2461506/%D...%B8-Lyrics

Некој само треба да разбере што значат стиховите во нејзе.

Како и да е, бидејќи никој не ја коментира изјавата на Тереза Карпентер, авторката на книгата „Аферата Мис Стон“ кој што настан е еден од најпознатите во македонската историја од минатиот век, еве ќе преведам на македонски, можеби тоа ќе биде добар повод за една жешка дебата:

Јас сум Тереза Карпентер, автор на книгата „Аферата Мис Стон“. Се чувствувам должна да корегирам две нечуени изјави дадени од двајца анонимни рецензенти тука на Амазон, а кои се однесуваат на идентитетот на киднаперите на американската мисионерка во вчудоневидувачкиот случај од 1901 кој што го опишувам. Едниот тврди дека има „една многу важна грешка“ во книгата, имено дека Бугарите никогаш не живееле во тој дел од Македонија и дека киднаперите не биле Бугари. Другиот пак, уште поапсурдно, вели „Бугарите никогаш не живееле на тој дел од балканскиот полуостров“.
Не можам да замислам со какво лице можат да ги пишуваат тие нешта кога е толку јасно дека Бугарите биле доминантно население во тој регион во времето на киднапирањето на Мис Стон во 1901! Се сомневам дека таквите тврдења на овие "рецензенти" се дел од некакви партизански обиди одново да се напише историјата, можеби во корист на Србите и Грците. Фактите зборуваат поинаку, и веројатно тоа е причината што тие немаат храброст јавно да го напишат своето име.

Афион, Демјан, што ќе кажете сега на ова? Kafence
(This post was last modified: 27-04-2010, 12:22 PM by Пат.)
27-04-2010, 12:18 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Нејзин проблем.
Мене ме интересира со кого се борел Јане за време на тие месеци?Каде отидоа парите,што се купило за тие пари?
Брајфорд членот на комисијата,во 50 години иди во Македонија,па побарај ја неговата изјава да видиш што мисли за истите тие кој во 1913 ги нарекол „бугари“
27-04-2010, 04:14 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Токму така. Зборуваме за минатото, кога луѓето доброволно се изјаснувале како Бугари.
27-04-2010, 04:19 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(27-04-2010, 04:19 PM)Път Wrote: Токму така. Зборуваме за минатото, кога луѓето доброволно се изјаснувале како Бугари.

Исто како срби,грци.Ако не било така кој се србомани,гркомани,бугаромани,зошто си лепеле такви етикети.Зошто градските луѓе биле гркомани а селаните бугаромани.И кога некој ќе дојдел да живее во град станувал гркоман?????Nenene
27-04-2010, 04:26 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(27-04-2010, 04:26 PM)афион Wrote: Исто како срби,грци.Ако не било така кој се србомани,гркомани,бугаромани,зошто си лепеле такви етикети.Зошто градските луѓе биле гркомани а селаните бугаромани.И кога некој ќе дојдел да живее во град станувал гркоман?????Nenene

Д-р Христо Татарчев е од град Ресен, дали тој станал гркоман кога се оженил со Гркинка?
27-04-2010, 04:30 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Јок стана фашист,ако имаш читано нешто од него.
27-04-2010, 04:33 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Ги имам читано спомените. „Фашист“ станал и брат му на Никола Карев, како и син му на Питу Гули. „Фашисти“ биле сите кои се спротивставиле на србокомуњарите.
27-04-2010, 04:35 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(27-04-2010, 04:35 PM)Път Wrote: Ги имам читано спомените. „Фашист“ станал и брат му на Никола Карев, како и син му на Питу Гули. „Фашисти“ биле сите кои се спротивставиле на србокомуњарите.

Пак си грешка не е таков фашист,туку по идеологија започнува да пиши такви дела.Зборам за делата напишани од него а не за некаков суд.Зошто завршува во торино??Како и ванчо михајлов???

немој да мешаш баби и жаби.србите си се друга приказна
27-04-2010, 04:39 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Добро. Што пишувал тој, ајде да видиме?
27-04-2010, 04:44 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Имаш спомени од него,и тоа на бугарски сајт полн со книги,да не сакаш да ти ги преведам?????????
27-04-2010, 04:47 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(27-04-2010, 04:26 PM)афион Wrote:
(27-04-2010, 04:19 PM)Път Wrote: Токму така. Зборуваме за минатото, кога луѓето доброволно се изјаснувале како Бугари.

Исто како срби,грци.Ако не било така кој се србомани,гркомани,бугаромани,зошто си лепеле такви етикети.Зошто градските луѓе биле гркомани а селаните бугаромани.И кога некој ќе дојдел да живее во град станувал гркоман?????Nenene

Добро, ама зошто не ги имате за свои гркоманите и србоманите, не ги учите нивните дела, има немалку примери, а оние кои се самоопределувале како Бугари (според твојот пост треба да се бугаромани) ги преименувате на Македонци и им ги фалсификувате трудовите?

Значи вие сте наследници на „БУГАРОМАНИТЕ“?
27-04-2010, 04:51 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Џинот,Прличев,Миладинови...
Немој така не се пали.
27-04-2010, 04:58 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(27-04-2010, 04:47 PM)афион Wrote: Имаш спомени од него,и тоа на бугарски сајт полн со книги,да не сакаш да ти ги преведам?????????
Еј ако разговараш како човек арно, а ако мислиш да си лечиш фрустрации и да си правиш мајтап тогаш да ја прекинеме дискусијата. Ти кажав дека ги имам читано спомените, и ако ти тоа го нарекуваш фашизам, тогаш извлекувам заклучок дека ти немаш поим од сопствената национална историја.
27-04-2010, 05:04 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

pat gi nemam jas za da ti gi pustam ama koga ke gi najdam ke gi dobies.ne spomenite tuku statii negovi.
27-04-2010, 05:15 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

(27-04-2010, 05:15 PM)афион Wrote: pat gi nemam jas za da ti gi pustam ama koga ke gi najdam ke gi dobies.ne spomenite tuku statii negovi.

Јас ги имам статиите. На која точно мислиш?
27-04-2010, 05:27 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

daj gi da gi vidime.
27-04-2010, 06:23 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Ме мрзи сега да скенирам од книгата што ја имам, ако ми кажеш некоја конкретна статија, тогаш е друго.
Тука
http://www.promacedonia.org/ht/index.html
статии и документи од Хр. Татарчев.
А што се однесува до мис Стоун, таа најдобро знаела кои и какви и` биле похитителите, па така им раскажала и на новинарите.

[Image: missstone.png]
28-04-2010, 05:23 PM
Reply