Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
АНТИМАКЕДОНСКИТЕ ПРОПАГАНДИ НЕ ДАДОА ПЛОД!!
Author Message
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,489
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#1

Quote:Антимакедонските пропаганди


[Image: trajce-trajkovski.jpg]
Трајче Т.Трајковски, Перт, Австралија


Веќе 200 години, некој однадвор ја крои историјата и судбината на Македонецот, а и покрај националната слобода на дел од Македонците, вистинската македонска историја се` уште е длабоко скриена по туѓите архиви, тоа е така затоа што нема Македонија историчари (со ретки исклучоци) кои би го расветлиле минатото на Македонецот. Мислев дека антимакедонските шовинистички пропаганди се замрени, но ништо не е променето со Македонија последниве столетија.

Македонецот се` уште е негиран, исто како што во 19 век Грција, Србија и Бугарија измислуваа „историски докази„ дека македонскиот народ е бугарски, грчки или српски, со една единствена цел - приграбување на теиртории од плодородната Македонија.

(Almanach de la Question Sociale. Illustre'. (Paris), Pour 1896, pp. 240- 244).

Бугарските шовинисти, секој оној кој јавно ќе се декларира како Македонец по националност, веднаш го прават Србин т.е. србоман. Српските пак шовинисти, секој Македонец кој ќе се декларира по националност како таков го прават Бугарин. И Србите и Бугарите немаат историско поткрепено оправдување да го негираат постоењето на македонската нација, па мораат да се служат и со недоветни изговори. Од Бугарите ќе слушнете, “Новаковиќ го измисли македонизмот во последната деценија на 19 век, за да ја уништи бугарштината на Бугарите од Македонија и Србија ги претвори македонските “Бугари” во Македонци во 1944 г., како преодна фаза кон србизација на Македонците и нивно целосно претопување во Срби”. Поглупаво нешто од ова не сум чул. Србите, за време на нивната окупација на Македонија од 1913 г. до 1941 г. не само што го забранија етнонимот Македонец, туку и територијата на Македонија ја прекрстија во јужна Бановина, само за да изумре македонското име, на ова несомнено треба да се додаде и фактот дека од 18 илјади жандарми за време на кралството на СХС само во Македониа биле стационирани 12 илјади жандарми, се` со една цел србизирање на Македонецот. Сите Македонци беа принудувани да се декларираат исклучиво како Срби, а нивните презимиња беа променети во српски, со српскиот суфикс -иќ. Србите веднаш вршеа србизација на Македонците, исто како што Бугарите вршеа бугаризација на пиринските Македонци.

“Македонизација” никој не вршеше, ни Грците, ни Србите, ни Бугарите, туку националната свест на Македонците беше толку јака, што ги издржа силните пропаганди за побугарување, посрбување и погрчување.

Бугарите велат, Македонците биле Бугари, Србите демек сме биле Срби, а пак Грците дека сме славофони.

Досега, сиве овие пропагатори имаат напишано илјадници книгичиња дека Македонецот не постои и дека Македонец е само географска одредница. Ај нека немакедонците изнесуваат вакви глупости, ама ме чудеше сиве овие години, каде се македонските историчари да им се спротистават аргументирано на антимакедонските пропагатори. Прашање е дали имаме ние историчари или пак во Македонија под историчар се подразбира препишувач на историјата што ја презентираат Бугарите, Грците, Србите или евентуално нивни платеници? Секако, има доста чесни исклучоци, кои пак целосно се маргинализирани од официјалната историска наука и од државата, а предност им се дава на оние препишувачите, пред се` на Македонците од „Белградската школа”.

Да не должам многу, веднаш почнувам со побивањето на антимакедонската пропаганда. Прво да објаснам, дека Македонец не е географски поим, туку национален. Државите го добиваат името по народот кој ги населува, па така Македонија во етногеографските граници од 1913 г. зафаќа територија не само на античка Македонија, туку и на јужна Дарданија, источен Илирик, цела Пеонија, западна Тракија и дел од Епир т.е. сета онаа територија каде живее македонскиот народ. Значи, територијата Македонија го добила своето име по народот македонски. Македонскиот народ почнува многу рано да се формира, уште во 6 век п.н.е. Споредбата меѓу Македонците и Бугарите е исто како да се споредуваат Полјаците со некои од народите од Африка, или пак Чесите со Кинезите. Со еден збор, тврдењата на бугарските пропагандисти дека Македонците се Бугари, е исто како да се тврди дека Словаците се Американци или пак дека Полјаците се Палестинци! Значи, Македонците никако не можат да бидат Бугари, а уште помалку Срби, оти Македонците со Србите за прв пат стапуваат во контакт во 13 век.

Велат, античките Македонци изумреле, демек испариле од лицето на земјата, но затоа пак Елините, ние кои така лаички си ги велиме Грци, тие не изумреле, туку ете опстанале и се’ уште живеат во Грција - Хелас, ако античките Македонци изумреле, тогаш треба да се изумрени и античките Елини. Затоа, ако се гледаат слики со ликови на средновековните Грци, ќе се забележи дека тие се главно мулати. По 1829 г. се формира новата елинска грчка нација, сочинета од сиве подолу спомнати етникуми, Ромеи (Етиопјани, Траки, Елини, Египќани, Ерменци,Грузијци), Власи, Албанци. По 1918 г., современите Грци во беломорскиот дел од Македонија доселуваат Карамани- православни Турци, кои ја збогатуваат грчката нација, а тие Карамани ги заземаат имотите на протераните Македонци. Денеска, тие ортодоксни Турци, Караманите, се најголемите „Македонци” кои по цел свет вреват дека Македонија е 4000 г. грчка земја, а Македонците се Грци, Грците се тие, Турците Карамани, придојденците. Парадоксот е уште поголем, што ваквата салата наречена елински народ го негира постоењето на македонскиот народ, кој пак е многу покомпактен. Бугарите пропагираат дека во 9 век, кога туркобугарите ја завладуваат северна и централна Македонија, и тие, турските Бугари се смешале со Македонците и ете сме станале Бугари, односно македонски Бугари. Секако, тоа е далеку од вистината. Македонците и вистинските туркоидни Бугари биле големи непријатели, за што сведочат и самите средновековни записи на Бугарите. Кога пишуваат историја, некако Бугарите се многу заборавени, па „забораваат” дека Македонија е центарот, да не речам на светската писменост, но центар на писменоста на источниот блок култура и писменост и дека многу средновековни дела се поврзани со Македонија и настанати тука. Така, нема апсолутно никаде спомнато Бугари во Македонија по македонската средновековна книжнина. Црноризец Храбар, пишувачите на Житијата за Св. Климент, Св. Кирил, Св. Методиј, Св. Наум, итн. пишуваат исклучиво дека во Македонија живеат Македонци и никој друг. Уште повеќе, средновековните Македонци не само што не се сметале за Бугари и не споменуваат Бугари, туку се зборува дека имале автономна црковна организација, со свој Македонски епископ и тоа за време на последниот бугарски цар Петар. Од последните години на бугарското владеење на Македонија во 10 век, зачувани се македонски записи, каде никаде не се спомнуваат Бугари во Македонија, или пак некаков си бугарски јазик. Потоа, доаѓа времето на Цар Самоил, а по него повторната византиска окупација на Македонија, па Македонците не можеле никако да станат Бугари! Бугарите во средновековието биле турски народ, со свој турски јазик. Па сега кога ќе прочитам бугарска историја, дека Светите Кирил, Методиј, Сава, Ангелариј, Климент, Наум итн. биле Бугари, исто е како да читам научна фантастика. Па тие не биле турки, не пишувале турски, не носеле шалвари и немале избричени глави со опашки како Бугарите. Да биле Бугари, Светите Кирил, Методиј, Сава, Ангелариј, Климент, Наум итн. би говореле и пишувале турски, а не македонски, би ја нарекле азбуката буагрско-турска, а не Македонска, би говореле за бугарски народ во Македонија, а не за Македонски. Да ги земеме и самите фрески на македонските светци по црквите, никој од нив нема избричена глава, со татарска опашка!

Се оди дотаму во бугарската историографија, да се докажува бугарски карактер на Самоиловото Царство, а самиот Цар Самоил се прави Бугарин. Велат, видете, сите византиски историчари од средниот век Македонија ја нарекуваат Бугарија, а Македонците Бугари. Но, секогаш забораваат да кажат дека Византијците (Ромеите) луѓето ги класифицирале територијално - по територијата која ја населувале, а не етнички. По пропаѓањето на Бугарија, за Византија Бугарија не постои, а Самоиловото Царство не го признава како држава и територијата на Македонија, Србија и Бугарија ги дели на теми- воено-административни единици.

Всушност, цела Византија е поделена на теми, но за да ги асимилира различните бројни етнички групи во големата империја, Византијците на темите даваат нови имиња, а ги бришат етногеографските имиња на византиските територии. Од 972 г. Византија на територијата на права Бугарија (меѓу Стара Планина и Дунав) ја создава темата Паристрион, на територијата на денешна јужна Бугарија, Румелија, историска Тракија ја создава темата Македонија, а Македонија и Бугарија влегуваат во тема Бугарија. Така, Македонците станаа Бугари за Византијците, јужните Бугари, а всушност Анто -Тракијци станаа Македонци за Византија, а правите Турко-Бугари станаа Паристрионци или Мизи. Како што напоменав, термините Бугарин, Македонец и Паристрионец/Мизиец, започнувајќи од 972 г. се тематски, добиени според тоа во која тема луѓето живееле. За ова, постојат безброј докази. Сочувани се мапи од темите Македонија (Тракија-јужна Румелија), Бугарија (Македонија и Србија) и Паристрион. Дури, сочувани се и печатите на темите, а за темата Бугарија јасно стои дека тоа е тема.

Бидејќи државата на Цар Самоил се простирала на тема Бугарија, така тој бил наречен Цар на Бугарите. Неговиот најлут противник, Василиј Втори Македонецот од Македонската Династије е етнички Ерменец, но роден во Адрианопол, Тракија, византиска тема Македонија, па затоа целата негова династија е наречена македонска, а тој Македонец. Како што Ерменецот Василиј Втори е Македонец, така и Македонецот Самоил е Бугарин за Византијците.

Со овие ступидни тврдења на Бугарите дека Самоил бил Бугарин, се негираат самите себеси, оти во исто време кога Македонците и Србите биле наречени Бугари, тие, Бугарите пак се наречени Паристрионци (Добруџа). Ако Македонците биле Бугари, тогаш денешните Бугари не се Бугари, туку Паристрионци и Македонци, бидејќи во тоа време Бугари во права Бугарија, Византијците не спомнуваат.

Од друга страна пак, кога византијските извори говорат за државата на правите Бугари и бугарски владетели, ја нарекуваат Мизија, а владетелите на Бугарите-Цареви на Мизите. Со тоа, Византијците сакаат да направат јасна дистинкција меѓу царството на Самоил и Роман, како две сосема различни држави.

Бугарите тврдат дека Самоил е наследник на последниот бугарски цар Роман и бил висок бугарски воен стратег. Но, истите тие византиски извори кои бугарите ги цитираат да докажат дека Самоил бил Бугарин, велат дека Самоил заедно со неговите браќа се бунтувале против бугарските цареви и биле непријатели едни на други.

Во средновековието ниту еден Македонец не се декларирал како Бугарин или Србин. За време на српската окупација на Македонија во средниот век, Македонците од Србите биле прекрстени со ново политичко име. Терминот Грк – Роман е средновековен поим за Византијци, а во буквален превод значи Римјанин.

Цар Душан своето царство го поделил на два дела: Србија и Романија – во Романија спаѓала Македонија, а сите жители на Македонија биле наречени Романех. Ромеи е политичко, а не етничко име кое го носеле Македонците, бидејќи не е можно сите жители на Македонија да се - Ромеи во 14 век. Ќе наидеме и на тврдења на српски националистички кругови дека Македонците биле Срби, оти се споменувале само Ромеи и Срби во душановото царство, но не и Македонци. Тоа го потврдуваат и со славењето на крсни слави во Македонија, кои според нив се чист српски обичај. Јас на тоа велам: прочитајте ги убаво повелбите на Цар Душан и неговиот Законик, па ќе видите дека под Ромеи се подразбираат Македонците, а Македонија во тоа време била наречена Романија и целосно одвоена од Србија и Србите. Што се однесува на крсните слави, тие за прв пат се забележани во 11 век, како македонски обичај и тоа кај Војводата Ивец, последниот војсководец на Цар Самоил.

Како што гледаме, Македонците во средновековието носеле повеќе политички имиња натурени од другите, но никогаш самите не се идентификувале со тие имиња. Не само Македонците, туку и сите останати балкански народи носеле политички имиња. Нашите јужни соседи, кои лаички ние си ги нарекуваме Грци (Византијци), до пред 100 години сами си се нарекуваа и идентификуваа како Ромеос (Римјани), за сега да се нарекуваат Хелени.

Прашањето е кога Македонците станале Бугари или Срби, како што ни тврдат некои екстремни бугарски и српски кругови? Средновековната македонска книжнина, напишана од средновековните Македонци, никогаш не говори за Бугари или Срби во Македонија; Напротив целосно се игнорирани овие две сега национални имиња. Сигурно приметувате Грците не ги спонав тука, тоа е затоа што во средниот век тие не спорат дека Македонците се Грци, тие ја спорат античката историја на Македонците но за тоа ќе спомнам подолу.
31-08-2013, 05:19 PM
Reply
тракиецъ Offline
Member
***

Posts: 103
Joined: May 2012
Reputation: 12
#2

Чарлз Дарвин има една много подходяща мисъл, която ще се опитам да възпроизведа точно и да ползвам като коментар - Важното е фактите да са достоверни, ИНТЕРПРЕТАЦИИТЕ СА ПОПРАВИМИ!
Аз съм пишман историк, абсолютен аматьор, но ми прави впечатление от времето прекарано в четене в раздела История на Котле, че македонските ни приятели ЗДРАВО наблягат на интерпретациите и по-малко на фактите.
Da_ne_si_lud Често си задавам въпроса защо аджеба, поне 2/3 от македонската история се намира в българските архиви.Da_ne_si_lud

Music3 Всичко ще си дойде на мястото. Music3
(This post was last modified: 31-08-2013, 06:17 PM by тракиецъ.)
31-08-2013, 06:16 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator
******

Posts: 2,955
Joined: Dec 2009
Reputation: 33
#3

Јордане, не губи време да читаш аматерски историски небулози базирани на публицистичка неаргументирана фактографија, туку седни и ја прочитај од Анри Пози-Враќање на војната...и се ке ти биде многу појасно:

http://www.makedonskatribuna.com/Voinata...he_war.htm
03-09-2013, 10:33 AM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,489
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#4

(03-09-2013, 10:33 AM)hristo Wrote: Јордане, не губи време да читаш аматерски историски небулози базирани на публицистичка неаргументирана фактографија, туку седни и ја прочитај од Анри Пози-Враќање на војната...и се ке ти биде многу појасно:

http://www.makedonskatribuna.com/Voinata...he_war.htmСум ја прочитал Враќање на војната од Анри Пози и не само неа. Сум прочитал и други книги. Сум слушнал и сведочења на луѓе за кои УДБа пишувала дека се борци за Бугарсклата кауза, дека се Ванчомихајловисти. Тие истите и Бугарскта историска наука ги декларира како Бугари. Но има нешто чурдно, нив никој не ги прашал за тоа што се. Не ги прашале дали се Бугари ама така ги запишале.
Затоа, да не се расправаме за едно те исто по кој знае кој пат, батали го Пози туку земи размисли дали е можно некој да создаде нација за една, две, пет, десет , педест години. Само ке те замолам без повикување на Пози или дедоти. Прашањето е логичко. Може или неможе.

Подилу ти цитирам изјава на оние за кои ти велеше дека се демократи и дека треба да ги подржиме да го срушат Груевски.


Quote:Милошоски и Ристовски го повампируваат врховизмот
Фејсбук статус на проф. Фросина Ременски


Воопшто не сум изненадена од присуството на Антонио Милошевски, Спиро Ристовски и др., во друштво на херојот од Хаг на денешната панихида за Тодор Александров во Штип.

[Image: frosina.jpg]

Ова е доказ повеќе дека испорачаните барања не можат да се сокријат повеќе и дека врховизмот ќе ја проголта оваа глума на патриотизам. Кога на недоучени момци ќе им дадете да водат надворешна политика и образовен систем не треба да очекувате ништо друго освен присуство на панихида на идеолошкиот предавник на нивното ВМРО во кое се колнат со две раце и чествување на убиец/нарачател на најкукавичките убиства на илинденците. Верувам дека по овој циркус ќе успеат да убедат половина нација дека тие историски нè просветлуваат, дека ние впрочем сме учеле погрешна историја и дека комунистите се виновни за сè. А колку е голема вистината за повампирениот врховизам има многу докази – со еден поглед кон спомениците (Тодор Александров и неговите жртви – Јане Сандански и Ѓорче Петров), преименување на улици и мостови, одбрамбената позиција на лустраторите и нарачателите кои ја бранат големобугарската идеја, врховизмот и ванчомихајловизмот … Е МОЈА ЧУДЕСНА МАКЕДОНИЈО !

LIBERTAS


Ке пренесам само три коментара:Quote:Jordan Petrovski

Искажување грижа за Илинденците е за поздравување и почит. Новава генерација на комунистиве покажува мал чекор напред. Нивниот идеен татко, Лазо Колишевски недозволувал да се слави Илинден, овие веке зборуваат за Илинденци и ги сметаат за свои,... ама волкот влакното го менува ама воспитанието кумровачко никако. Еден од водачите на Илинденското востание е Сарафов кој е убиен по наредба на Окружниот комитет на Серскиот револуционерен округ и лично од Јане Сандански ..забораваат да го споменат. Од тој атентат, атентат кој го извршила ЛЕВИЦАТА започнува братоубиствената војна помеѓу Македонците. Најголема лага е дека е во прашање различитоста во националното чувсто. "војната' е од идеолошки карактер. Левицата секогаш за да ги оствари своите цели посега по убиста на нестомислениците.
22 hours agoQuote:Stojmir Petrov

Ne mi e poznato zosto vo "novite" istrazuvanja Boris Sarafov e "krsten" kako bugarin. Verovatno istrazuvacite se bile mladi i neiskusni,da ne kazam pristrasni kon Sarafov i mu dale ne dobar epitet,- karakteristika, No od moite istrazuvanja Boris Sarafov od site povazni ili krupni vazni makedonski dejci e najpismeniot covek vo voenata doktrina. Toj odlicno ja poznaval voenata strategija i taktika, dodeka drugite bile obicni knizari, trgovci i sl. a sakale da digaat vostanie...Znaci nivnoto nivo (ramniste) bilo takvo kakvo sto bilo i nemale takvo poznavanje za "voenite raboti" kakvi sto imal Sarafov, verovatno sto toj dobro si ja vrsel svojata rabota kako bugarski oficir t.e.ima zavrseno oficirsko uciliste.Ne se mi poznati negovite diplomatski aktivnosti, ova koe sega tuka go kazuvas Jordan za pofalba e.Zatoa makedonskata istoriografija treba da posveti pogolemo vnimanie vo istrazuvanjata i da mu dade znacajno mesto vo nasata Istorija.
8 hours ago


Quote:Jordan Petrovski Причината заради која Сарафов е оцрнет е срамна. Таа, причината е чисто идеолошка. Сарафов е УБИЕН по налог Јане Сандански. Ако се говори за Сарафов тогаш левицата го губи Санадански. Наместо во интерес на Македонија и Македонците историјата да ја ослободиме од лаги и да посочиме дека тоа убиство е почеток на братоубистеваната војна ние и денеска после сто и кусур години робуваме на лага заради идеологија.
Прашање кое следи, дали луѓе кои заради идеологија се подготвени да сокриваат непобитни факти ке можат да ја водат оваа држава, односно конечно да ја демократизираат а науката да ја деидеологизираат.

Јас напишав: најголема лага е дека меѓусебните убиства се заради РАЗЛИЧНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ЧУВСТВА.
23 minutes ago
04-09-2013, 01:07 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator
******

Posts: 2,955
Joined: Dec 2009
Reputation: 33
#5

(04-09-2013, 01:07 AM)ЈорданПетровски Wrote:
(03-09-2013, 10:33 AM)hristo Wrote: Јордане, не губи време да читаш аматерски историски небулози базирани на публицистичка неаргументирана фактографија, туку седни и ја прочитај од Анри Пози-Враќање на војната...и се ке ти биде многу појасно:

http://www.makedonskatribuna.com/Voinata...he_war.htmСум ја прочитал Враќање на војната од Анри Пози и не само неа. Сум прочитал и други книги. Сум слушнал и сведочења на луѓе за кои УДБа пишувала дека се борци за Бугарсклата кауза, дека се Ванчомихајловисти. Тие истите и Бугарскта историска наука ги декларира како Бугари. Но има нешто чурдно, нив никој не ги прашал за тоа што се. Не ги прашале дали се Бугари ама така ги запишале.
Затоа, да не се расправаме за едно те исто по кој знае кој пат, батали го Пози туку земи размисли дали е можно некој да создаде нација за една, две, пет, десет , педест години. Само ке те замолам без повикување на Пози или дедоти. Прашањето е логичко. Може или неможе.

Подилу ти цитирам изјава на оние за кои ти велеше дека се демократи и дека треба да ги подржиме да го срушат Груевски.


Quote:Милошоски и Ристовски го повампируваат врховизмот
Фејсбук статус на проф. Фросина Ременски


Воопшто не сум изненадена од присуството на Антонио Милошевски, Спиро Ристовски и др., во друштво на херојот од Хаг на денешната панихида за Тодор Александров во Штип.

[Image: frosina.jpg]

Ова е доказ повеќе дека испорачаните барања не можат да се сокријат повеќе и дека врховизмот ќе ја проголта оваа глума на патриотизам. Кога на недоучени момци ќе им дадете да водат надворешна политика и образовен систем не треба да очекувате ништо друго освен присуство на панихида на идеолошкиот предавник на нивното ВМРО во кое се колнат со две раце и чествување на убиец/нарачател на најкукавичките убиства на илинденците. Верувам дека по овој циркус ќе успеат да убедат половина нација дека тие историски нè просветлуваат, дека ние впрочем сме учеле погрешна историја и дека комунистите се виновни за сè. А колку е голема вистината за повампирениот врховизам има многу докази – со еден поглед кон спомениците (Тодор Александров и неговите жртви – Јане Сандански и Ѓорче Петров), преименување на улици и мостови, одбрамбената позиција на лустраторите и нарачателите кои ја бранат големобугарската идеја, врховизмот и ванчомихајловизмот … Е МОЈА ЧУДЕСНА МАКЕДОНИЈО !

LIBERTAS


Ке пренесам само три коментара:Quote:Jordan Petrovski

Искажување грижа за Илинденците е за поздравување и почит. Новава генерација на комунистиве покажува мал чекор напред. Нивниот идеен татко, Лазо Колишевски недозволувал да се слави Илинден, овие веке зборуваат за Илинденци и ги сметаат за свои,... ама волкот влакното го менува ама воспитанието кумровачко никако. Еден од водачите на Илинденското востание е Сарафов кој е убиен по наредба на Окружниот комитет на Серскиот револуционерен округ и лично од Јане Сандански ..забораваат да го споменат. Од тој атентат, атентат кој го извршила ЛЕВИЦАТА започнува братоубиствената војна помеѓу Македонците. Најголема лага е дека е во прашање различитоста во националното чувсто. "војната' е од идеолошки карактер. Левицата секогаш за да ги оствари своите цели посега по убиста на нестомислениците.
22 hours agoQuote:Stojmir Petrov

Ne mi e poznato zosto vo "novite" istrazuvanja Boris Sarafov e "krsten" kako bugarin. Verovatno istrazuvacite se bile mladi i neiskusni,da ne kazam pristrasni kon Sarafov i mu dale ne dobar epitet,- karakteristika, No od moite istrazuvanja Boris Sarafov od site povazni ili krupni vazni makedonski dejci e najpismeniot covek vo voenata doktrina. Toj odlicno ja poznaval voenata strategija i taktika, dodeka drugite bile obicni knizari, trgovci i sl. a sakale da digaat vostanie...Znaci nivnoto nivo (ramniste) bilo takvo kakvo sto bilo i nemale takvo poznavanje za "voenite raboti" kakvi sto imal Sarafov, verovatno sto toj dobro si ja vrsel svojata rabota kako bugarski oficir t.e.ima zavrseno oficirsko uciliste.Ne se mi poznati negovite diplomatski aktivnosti, ova koe sega tuka go kazuvas Jordan za pofalba e.Zatoa makedonskata istoriografija treba da posveti pogolemo vnimanie vo istrazuvanjata i da mu dade znacajno mesto vo nasata Istorija.
8 hours ago


Quote:Jordan Petrovski Причината заради која Сарафов е оцрнет е срамна. Таа, причината е чисто идеолошка. Сарафов е УБИЕН по налог Јане Сандански. Ако се говори за Сарафов тогаш левицата го губи Санадански. Наместо во интерес на Македонија и Македонците историјата да ја ослободиме од лаги и да посочиме дека тоа убиство е почеток на братоубистеваната војна ние и денеска после сто и кусур години робуваме на лага заради идеологија.
Прашање кое следи, дали луѓе кои заради идеологија се подготвени да сокриваат непобитни факти ке можат да ја водат оваа држава, односно конечно да ја демократизираат а науката да ја деидеологизираат.

Јас напишав: најголема лага е дека меѓусебните убиства се заради РАЗЛИЧНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ЧУВСТВА.
23 minutes ago

Појмот нација се сврзува со постоење посебна држава во кој некој народ внатре тој простор делејки ист идентитет, вера, јазик формира нација. Македонска нација никогаш не суштествувала во Македонија. Во Македонија живеел македонскиот народ и други народности, а со последниот Устав ( 2001) Македонија е заедница на етнички заедници. Значи од македонска нација, барем засега, нема ништо.Дали си чул да некој Албанец кој живее во Македонија се нарекува Македонец? Не, и нема ни да слушнеш. А, државјанство е друга работа. Значи зборуваме за народ. Дали може да се создаде некој народ како што велиш :

Quote:“ туку земи размисли дали е можно некој да создаде нација за една, две, пет, десет , педест години. Само ке те замолам без повикување на Пози или дедоти. Прашањето е логичко. Може или неможе.“

Твоето прашање го содржи и твојот став за тоа прашање. Тој твој став е едно големо НЕ. Значи, по тебе една нација ( народ ) не може да се формира за 2, 3, 10 или 50 години! Мој став е-и може и не може. Како? Па да почнеме. Ако целата преродбеничка и воена ( револуцинерна ) елита во Македонија ( цела е ако е од три дела Icon_razz ) се изјаснувала како блгарска ( по национално чувство), тогаш, ке признаеш, и народот од која таа елита потекнувала и раководела се чувствувал исто. Не може шпанска елита да го води рускиот народ, или обратно. Тоа е и по логиката на Соленик. Е, ако населението во Македонија од крајот на 19-иот век и почеток на 20-иот век( време на национално будење) имало такво национално чувство, тогаш по твоја математика, тоа чувство не се гради за 2, 3 , 10 или 50 години туку многу повеќе. А, доказ за национално чувство на тукашните го дава перјаницата на новата македонска историографија проф. др. Зоран Тодоровски, актуелен директор на Државниот Архив на Македонија. Тој тврди, во неговите историско-научни дела, дека целата таа преродбеничко-револуцинерна елита, независно од идеолошката определба се декларирала како Блгари. Точка. Ти ова ке сакаш да го прескокнеш, ама не ке можеш. Ке тврдиш дека тоа било некој моден тренд и слично. Но, тоа се напишани факти од саматата тогашна елита која работела и дејствувала на територија на Македонија, тогаш под турско ропство, а не под блгарско па да биле принудувани на такво национално изјаснување. А, ги гледам по сликите тие јунаци, да не ги набројувам сега- се маж до маж. Многу и загинале во таа своја борба за ослободување на Македонија. Зарем тие самите себе ке се лажеле? И таа нивна национална блгарска свест не се градела , како што велиш, за 2, 3, 5, 10 или 50 години, туку повеќе време.
Е, како дошло до тоа да дел од нивните деца и внуци започнале да градат друга национална свест-македонска, де! Јордане, знаеш како се гаси љубов помеѓу двајца сакани? Една причина е ако не смееш да се гледаш со саканиот ( забрана од родителите, осуда од јавноста и сл.) , а друга е оддалеченоста. Трета е стап! Што подолг и подебел стап, тоа побргу ке си свршиш работа. Кога тукашните биле насилно одвоени од своите сонародници од Блгариа и кога над нив започнала суровата асимилација од Србите и Грците тие пружиле отпор. Тиквешкото и Охридско-дебарското востани од 1913 година, во предвечерието на 2-та Балканска војна е најдобар пример за тоа . Зошто бе Јордане се бореле тие луѓе? За да не одат во српско училиште туку во постоечкото. Да не одат во црква кај српскиот поп туку кај постоечкиот поп, да не го менуваат презиме во ИЌ на крај , туку да го задржат постоечкото. А, какво било посточкото? Па, блгарско( ОВ). Се предавало на блгарски, се учело по програмата на блгарската образовна система ( од таму се набавували и книги), се ишло во црква која била под јурисдикција на Блгарската егзархија. Дали знаеш Јордане некое востаните, буна на тукашните во ослободените предели кои биле под блгарска управа по 1912 година? Значи, Пиринска Македонија и источниот дел од Вардарска Македонија? Јас не знам. Нормално дека не си чул зошто тукашните биле со своите. А, таму, во Блгариа, и бегале од Турците, Србите и Грците.
Но, после дошла Бољшевистичката Револуција, па Коминтерна, па желба целиот свет да се болшевизира. Македонија како јаболко на раздорот во Балканот била пречка за тоа. Стаљин морал да реши да националноста на тукашните бидат неутрална, значи ни Блгари ниту Срби за да Србија и Блгарија ја прифата бољшевистичката револуција. И, тука се никулци на новата ,сега, македонска национала свест на тукашните. После 2-та световна војна, силата си направило своето. Нели, сила Бога не моли. Комунистите ја исполнувале ( модерно имплементира) коминтерновската резолуција. Инаку, зошто би се создал Закон за македонска национална чест, каде христијани родени во Македонија, ако не се изјаснат како Срби или Власи морале да се изјаснат како Македонци. Ама, никако како Блгари. Еднаш те прашав, не ми одговори. Пак ке те прашам. Зошто Србите по 1-та Световна војна во процесот на асимилација на тукашните во Срби, сите тие тукашни кои давале отпор на србизацијата ги нарекувале “ бугараши“, а не ги нарекувале “ македоноши“. Нели,по природно е да ако некој е Македонец и не сака да стане Србин, од страна на Србите да се нарекува “ македонаш“ а не “ бугараш“. Одговор на ова прашање ми е многу битен.
Македонизмот , освен што ги ништел идеолошките противници, ја ништел и идејата за Самостојна Македонија каде жртва биле и тукашните со македонска национална свест а со идеја за Самостојна Македонија. Но, македонизмот ги репресирал и тукашните кои имале доблест и храброст да ја задржат блгарската самосвест.

Сега за:

Quote:Подилу ти цитирам изјава на оние за кои ти велеше дека се демократи и дека треба да ги подржиме да го срушат Груевски.

На многу фронтови си растргнат, па не можеш се да покриеш Icon_razz Никогаш не сум ги подржжувал СДСМ. А, сум бил за тоа да е добродојдена секоја објективна и аргументирана критика на секоја власт, па и на вмровска. Секогаш сум зборувал дека демократизација на Македонија е процес. Македонија нема сила и капацитет да направи критична маса која актуелниот ( од 1990) систем ке го разнебити. Тоа и е судбината. Затоа сум за што побрз влез во ЕУ како би со пооштрениот европски мониторинг, тој процес на демократизација на Македонија стане забрзан.
Коментарите ти се одлични, и ти завидувам на храброста тие твои ставови да ги отворено кажеш. Јас сум во Македонија и немам газ тоа да го отворено ( со име и презиме) кажам. Секое добро.
04-09-2013, 10:48 AM
Reply
stetos2000 Offline
Member
***

Posts: 53
Joined: Apr 2013
Reputation: 0
#6

(31-08-2013, 05:19 PM)ЈорданПетровски Wrote:
Quote:Антимакедонските пропаганди


[Image: trajce-trajkovski.jpg]
Трајче Т.Трајковски, Перт, Австралија


Веќе 200 години, некој однадвор ја крои историјата и судбината на Македонецот, а и покрај националната слобода на дел од Македонците, вистинската македонска историја се` уште е длабоко скриена по туѓите архиви, тоа е така затоа што нема Македонија историчари (со ретки исклучоци) кои би го расветлиле минатото на Македонецот. Мислев дека антимакедонските шовинистички пропаганди се замрени, но ништо не е променето со Македонија последниве столетија.

Македонецот се` уште е негиран, исто како што во 19 век Грција, Србија и Бугарија измислуваа „историски докази„ дека македонскиот народ е бугарски, грчки или српски, со една единствена цел - приграбување на теиртории од плодородната Македонија.

(Almanach de la Question Sociale. Illustre'. (Paris), Pour 1896, pp. 240- 244).

Бугарските шовинисти, секој оној кој јавно ќе се декларира како Македонец по националност, веднаш го прават Србин т.е. србоман. Српските пак шовинисти, секој Македонец кој ќе се декларира по националност како таков го прават Бугарин. И Србите и Бугарите немаат историско поткрепено оправдување да го негираат постоењето на македонската нација, па мораат да се служат и со недоветни изговори. Од Бугарите ќе слушнете, “Новаковиќ го измисли македонизмот во последната деценија на 19 век, за да ја уништи бугарштината на Бугарите од Македонија и Србија ги претвори македонските “Бугари” во Македонци во 1944 г., како преодна фаза кон србизација на Македонците и нивно целосно претопување во Срби”. Поглупаво нешто од ова не сум чул. Србите, за време на нивната окупација на Македонија од 1913 г. до 1941 г. не само што го забранија етнонимот Македонец, туку и територијата на Македонија ја прекрстија во јужна Бановина, само за да изумре македонското име, на ова несомнено треба да се додаде и фактот дека од 18 илјади жандарми за време на кралството на СХС само во Македониа биле стационирани 12 илјади жандарми, се` со една цел србизирање на Македонецот. Сите Македонци беа принудувани да се декларираат исклучиво како Срби, а нивните презимиња беа променети во српски, со српскиот суфикс -иќ. Србите веднаш вршеа србизација на Македонците, исто како што Бугарите вршеа бугаризација на пиринските Македонци.

“Македонизација” никој не вршеше, ни Грците, ни Србите, ни Бугарите, туку националната свест на Македонците беше толку јака, што ги издржа силните пропаганди за побугарување, посрбување и погрчување.

Бугарите велат, Македонците биле Бугари, Србите демек сме биле Срби, а пак Грците дека сме славофони.

Досега, сиве овие пропагатори имаат напишано илјадници книгичиња дека Македонецот не постои и дека Македонец е само географска одредница. Ај нека немакедонците изнесуваат вакви глупости, ама ме чудеше сиве овие години, каде се македонските историчари да им се спротистават аргументирано на антимакедонските пропагатори. Прашање е дали имаме ние историчари или пак во Македонија под историчар се подразбира препишувач на историјата што ја презентираат Бугарите, Грците, Србите или евентуално нивни платеници? Секако, има доста чесни исклучоци, кои пак целосно се маргинализирани од официјалната историска наука и од државата, а предност им се дава на оние препишувачите, пред се` на Македонците од „Белградската школа”.

Да не должам многу, веднаш почнувам со побивањето на антимакедонската пропаганда. Прво да објаснам, дека Македонец не е географски поим, туку национален. Државите го добиваат името по народот кој ги населува, па така Македонија во етногеографските граници од 1913 г. зафаќа територија не само на античка Македонија, туку и на јужна Дарданија, источен Илирик, цела Пеонија, западна Тракија и дел од Епир т.е. сета онаа територија каде живее македонскиот народ. Значи, територијата Македонија го добила своето име по народот македонски. Македонскиот народ почнува многу рано да се формира, уште во 6 век п.н.е. Споредбата меѓу Македонците и Бугарите е исто како да се споредуваат Полјаците со некои од народите од Африка, или пак Чесите со Кинезите. Со еден збор, тврдењата на бугарските пропагандисти дека Македонците се Бугари, е исто како да се тврди дека Словаците се Американци или пак дека Полјаците се Палестинци! Значи, Македонците никако не можат да бидат Бугари, а уште помалку Срби, оти Македонците со Србите за прв пат стапуваат во контакт во 13 век.

Велат, античките Македонци изумреле, демек испариле од лицето на земјата, но затоа пак Елините, ние кои така лаички си ги велиме Грци, тие не изумреле, туку ете опстанале и се’ уште живеат во Грција - Хелас, ако античките Македонци изумреле, тогаш треба да се изумрени и античките Елини. Затоа, ако се гледаат слики со ликови на средновековните Грци, ќе се забележи дека тие се главно мулати. По 1829 г. се формира новата елинска грчка нација, сочинета од сиве подолу спомнати етникуми, Ромеи (Етиопјани, Траки, Елини, Египќани, Ерменци,Грузијци), Власи, Албанци. По 1918 г., современите Грци во беломорскиот дел од Македонија доселуваат Карамани- православни Турци, кои ја збогатуваат грчката нација, а тие Карамани ги заземаат имотите на протераните Македонци. Денеска, тие ортодоксни Турци, Караманите, се најголемите „Македонци” кои по цел свет вреват дека Македонија е 4000 г. грчка земја, а Македонците се Грци, Грците се тие, Турците Карамани, придојденците. Парадоксот е уште поголем, што ваквата салата наречена елински народ го негира постоењето на македонскиот народ, кој пак е многу покомпактен. Бугарите пропагираат дека во 9 век, кога туркобугарите ја завладуваат северна и централна Македонија, и тие, турските Бугари се смешале со Македонците и ете сме станале Бугари, односно македонски Бугари. Секако, тоа е далеку од вистината. Македонците и вистинските туркоидни Бугари биле големи непријатели, за што сведочат и самите средновековни записи на Бугарите. Кога пишуваат историја, некако Бугарите се многу заборавени, па „забораваат” дека Македонија е центарот, да не речам на светската писменост, но центар на писменоста на источниот блок култура и писменост и дека многу средновековни дела се поврзани со Македонија и настанати тука. Така, нема апсолутно никаде спомнато Бугари во Македонија по македонската средновековна книжнина. Црноризец Храбар, пишувачите на Житијата за Св. Климент, Св. Кирил, Св. Методиј, Св. Наум, итн. пишуваат исклучиво дека во Македонија живеат Македонци и никој друг. Уште повеќе, средновековните Македонци не само што не се сметале за Бугари и не споменуваат Бугари, туку се зборува дека имале автономна црковна организација, со свој Македонски епископ и тоа за време на последниот бугарски цар Петар. Од последните години на бугарското владеење на Македонија во 10 век, зачувани се македонски записи, каде никаде не се спомнуваат Бугари во Македонија, или пак некаков си бугарски јазик. Потоа, доаѓа времето на Цар Самоил, а по него повторната византиска окупација на Македонија, па Македонците не можеле никако да станат Бугари! Бугарите во средновековието биле турски народ, со свој турски јазик. Па сега кога ќе прочитам бугарска историја, дека Светите Кирил, Методиј, Сава, Ангелариј, Климент, Наум итн. биле Бугари, исто е како да читам научна фантастика. Па тие не биле турки, не пишувале турски, не носеле шалвари и немале избричени глави со опашки како Бугарите. Да биле Бугари, Светите Кирил, Методиј, Сава, Ангелариј, Климент, Наум итн. би говореле и пишувале турски, а не македонски, би ја нарекле азбуката буагрско-турска, а не Македонска, би говореле за бугарски народ во Македонија, а не за Македонски. Да ги земеме и самите фрески на македонските светци по црквите, никој од нив нема избричена глава, со татарска опашка!

Се оди дотаму во бугарската историографија, да се докажува бугарски карактер на Самоиловото Царство, а самиот Цар Самоил се прави Бугарин. Велат, видете, сите византиски историчари од средниот век Македонија ја нарекуваат Бугарија, а Македонците Бугари. Но, секогаш забораваат да кажат дека Византијците (Ромеите) луѓето ги класифицирале територијално - по територијата која ја населувале, а не етнички. По пропаѓањето на Бугарија, за Византија Бугарија не постои, а Самоиловото Царство не го признава како држава и територијата на Македонија, Србија и Бугарија ги дели на теми- воено-административни единици.

Всушност, цела Византија е поделена на теми, но за да ги асимилира различните бројни етнички групи во големата империја, Византијците на темите даваат нови имиња, а ги бришат етногеографските имиња на византиските територии. Од 972 г. Византија на територијата на права Бугарија (меѓу Стара Планина и Дунав) ја создава темата Паристрион, на територијата на денешна јужна Бугарија, Румелија, историска Тракија ја создава темата Македонија, а Македонија и Бугарија влегуваат во тема Бугарија. Така, Македонците станаа Бугари за Византијците, јужните Бугари, а всушност Анто -Тракијци станаа Македонци за Византија, а правите Турко-Бугари станаа Паристрионци или Мизи. Како што напоменав, термините Бугарин, Македонец и Паристрионец/Мизиец, започнувајќи од 972 г. се тематски, добиени според тоа во која тема луѓето живееле. За ова, постојат безброј докази. Сочувани се мапи од темите Македонија (Тракија-јужна Румелија), Бугарија (Македонија и Србија) и Паристрион. Дури, сочувани се и печатите на темите, а за темата Бугарија јасно стои дека тоа е тема.

Бидејќи државата на Цар Самоил се простирала на тема Бугарија, така тој бил наречен Цар на Бугарите. Неговиот најлут противник, Василиј Втори Македонецот од Македонската Династије е етнички Ерменец, но роден во Адрианопол, Тракија, византиска тема Македонија, па затоа целата негова династија е наречена македонска, а тој Македонец. Како што Ерменецот Василиј Втори е Македонец, така и Македонецот Самоил е Бугарин за Византијците.

Со овие ступидни тврдења на Бугарите дека Самоил бил Бугарин, се негираат самите себеси, оти во исто време кога Македонците и Србите биле наречени Бугари, тие, Бугарите пак се наречени Паристрионци (Добруџа). Ако Македонците биле Бугари, тогаш денешните Бугари не се Бугари, туку Паристрионци и Македонци, бидејќи во тоа време Бугари во права Бугарија, Византијците не спомнуваат.

Од друга страна пак, кога византијските извори говорат за државата на правите Бугари и бугарски владетели, ја нарекуваат Мизија, а владетелите на Бугарите-Цареви на Мизите. Со тоа, Византијците сакаат да направат јасна дистинкција меѓу царството на Самоил и Роман, како две сосема различни држави.

Бугарите тврдат дека Самоил е наследник на последниот бугарски цар Роман и бил висок бугарски воен стратег. Но, истите тие византиски извори кои бугарите ги цитираат да докажат дека Самоил бил Бугарин, велат дека Самоил заедно со неговите браќа се бунтувале против бугарските цареви и биле непријатели едни на други.

Во средновековието ниту еден Македонец не се декларирал како Бугарин или Србин. За време на српската окупација на Македонија во средниот век, Македонците од Србите биле прекрстени со ново политичко име. Терминот Грк – Роман е средновековен поим за Византијци, а во буквален превод значи Римјанин.

Цар Душан своето царство го поделил на два дела: Србија и Романија – во Романија спаѓала Македонија, а сите жители на Македонија биле наречени Романех. Ромеи е политичко, а не етничко име кое го носеле Македонците, бидејќи не е можно сите жители на Македонија да се - Ромеи во 14 век. Ќе наидеме и на тврдења на српски националистички кругови дека Македонците биле Срби, оти се споменувале само Ромеи и Срби во душановото царство, но не и Македонци. Тоа го потврдуваат и со славењето на крсни слави во Македонија, кои според нив се чист српски обичај. Јас на тоа велам: прочитајте ги убаво повелбите на Цар Душан и неговиот Законик, па ќе видите дека под Ромеи се подразбираат Македонците, а Македонија во тоа време била наречена Романија и целосно одвоена од Србија и Србите. Што се однесува на крсните слави, тие за прв пат се забележани во 11 век, како македонски обичај и тоа кај Војводата Ивец, последниот војсководец на Цар Самоил.

Како што гледаме, Македонците во средновековието носеле повеќе политички имиња натурени од другите, но никогаш самите не се идентификувале со тие имиња. Не само Македонците, туку и сите останати балкански народи носеле политички имиња. Нашите јужни соседи, кои лаички ние си ги нарекуваме Грци (Византијци), до пред 100 години сами си се нарекуваа и идентификуваа како Ромеос (Римјани), за сега да се нарекуваат Хелени.

Прашањето е кога Македонците станале Бугари или Срби, како што ни тврдат некои екстремни бугарски и српски кругови? Средновековната македонска книжнина, напишана од средновековните Македонци, никогаш не говори за Бугари или Срби во Македонија; Напротив целосно се игнорирани овие две сега национални имиња. Сигурно приметувате Грците не ги спонав тука, тоа е затоа што во средниот век тие не спорат дека Македонците се Грци, тие ја спорат античката историја на Македонците но за тоа ќе спомнам подолу.


Кай си бре "новомакедонски дисиденте", кай си бре "поборнико" за правда. Цел живот си се "борил" срещу УДБА уж, и всеки твой "доказ" е от страницата на Удбашката легенда Мане Jаковлевски BravoBravoBravo

Сакаш ли "дисиденте" jугословенскиски да коментираш нещо по тоя текст или го приемаш като твоя позиция, или като сите новомакедонци само тврдиш. Сакаш ли да го прокоментираме абзац, по абзац, сакаш ли "дисиденте"?

Да дадеш някои извори, линкове или оригинален текст, в които пише за тоя прочут "македонски народ" се до 1945 година?
Поръбен Македонец от Пиринска Македониjа Makedonija
06-09-2013, 07:43 PM
Reply
тракиецъ Offline
Member
***

Posts: 103
Joined: May 2012
Reputation: 12
#7


Христо -> Јас сум во Македонија и немам газ тоа да го отворено ( со име и презиме) кажам.

Грешиш, бай Христо! Имаш не газ, ами МНООГО големи топки! Se_klanjam

07-09-2013, 06:41 AM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,489
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#8

(06-09-2013, 07:40 PM)stetos2000 Wrote:
(31-08-2013, 05:19 PM)ЈорданПетровски Wrote:
Quote:Антимакедонските пропаганди


[Image: trajce-trajkovski.jpg]
Трајче Т.Трајковски, Перт, Австралија


Кай си бре "новомакедонски дисиденте", кай си бре "поборнико" за правда. Цел живот си се "борил" срещу УДБА уж, и всеки твой "доказ" е от страницата на Удбашката легенда Мане Jаковлевски BravoBravoBravo

Сакаш ли "дисиденте" jугословенскиски да коментираш нещо по тоя текст или го приемаш като твоя позиция, или като сите новомакедонци само тврдиш. Сакаш ли да го прокоментираме абзац, по абзац, сакаш ли "дисиденте"?

Да дадеш някои извори, линкове или оригинален текст, в които пише за тоя прочут "македонски народ" се до 1945 година?По се ти ја следиш Македонска Нација на Јаковлевци. Текстот не е превземен од таму. Ако го бев превзел од таму ке имаше линк за изворот.
Другото нема да го коментирам.
07-09-2013, 11:15 AM
Reply
Филибе Offline
Member
***

Posts: 196
Joined: Jun 2010
Reputation: 9
#9

(04-09-2013, 10:48 AM)hristo Wrote: Твоето прашање го содржи и твојот став за тоа прашање. Тој твој став е едно големо НЕ. Значи, по тебе една нација ( народ ) не може да се формира за 2, 3, 10 или 50 години! Мој став е-и може и не може. Како? Па да почнеме. Ако целата преродбеничка и воена ( револуцинерна ) елита во Македонија ( цела е ако е од три дела Icon_razz ) се изјаснувала како блгарска ( по национално чувство), тогаш, ке признаеш, и народот од која таа елита потекнувала и раководела се чувствувал исто. Не може шпанска елита да го води рускиот народ, или обратно. Тоа е и по логиката на Соленик. Е, ако населението во Македонија од крајот на 19-иот век и почеток на 20-иот век( време на национално будење) имало такво национално чувство, тогаш по твоја математика, тоа чувство не се гради за 2, 3 , 10 или 50 години туку многу повеќе. А, доказ за национално чувство на тукашните го дава перјаницата на новата македонска историографија проф. др. Зоран Тодоровски, актуелен директор на Државниот Архив на Македонија. Тој тврди, во неговите историско-научни дела, дека целата таа преродбеничко-револуцинерна елита, независно од идеолошката определба се декларирала како Блгари. Точка. Ти ова ке сакаш да го прескокнеш, ама не ке можеш. Ке тврдиш дека тоа било некој моден тренд и слично. Но, тоа се напишани факти од саматата тогашна елита која работела и дејствувала на територија на Македонија, тогаш под турско ропство, а не под блгарско па да биле принудувани на такво национално изјаснување. А, ги гледам по сликите тие јунаци, да не ги набројувам сега- се маж до маж. Многу и загинале во таа своја борба за ослободување на Македонија. Зарем тие самите себе ке се лажеле? И таа нивна национална блгарска свест не се градела , како што велиш, за 2, 3, 5, 10 или 50 години, туку повеќе време.
Е, како дошло до тоа да дел од нивните деца и внуци започнале да градат друга национална свест-македонска, де! Јордане, знаеш како се гаси љубов помеѓу двајца сакани? Една причина е ако не смееш да се гледаш со саканиот ( забрана од родителите, осуда од јавноста и сл.) , а друга е оддалеченоста. Трета е стап! Што подолг и подебел стап, тоа побргу ке си свршиш работа. Кога тукашните биле насилно одвоени од своите сонародници од Блгариа и кога над нив започнала суровата асимилација од Србите и Грците тие пружиле отпор. Тиквешкото и Охридско-дебарското востани од 1913 година, во предвечерието на 2-та Балканска војна е најдобар пример за тоа . Зошто бе Јордане се бореле тие луѓе? За да не одат во српско училиште туку во постоечкото. Да не одат во црква кај српскиот поп туку кај постоечкиот поп, да не го менуваат презиме во ИЌ на крај , туку да го задржат постоечкото. А, какво било посточкото? Па, блгарско( ОВ). Се предавало на блгарски, се учело по програмата на блгарската образовна система ( од таму се набавували и книги), се ишло во црква која била под јурисдикција на Блгарската егзархија. Дали знаеш Јордане некое востаните, буна на тукашните во ослободените предели кои биле под блгарска управа по 1912 година? Значи, Пиринска Македонија и источниот дел од Вардарска Македонија? Јас не знам. Нормално дека не си чул зошто тукашните биле со своите. А, таму, во Блгариа, и бегале од Турците, Србите и Грците.

Всичко написано е така, Христо, но има и една друга причина според мен! А именно, че България губи междусъюзническата война през 1913 и после ПСВ. С това, хората в МК губят надежда за защита в условията на сръбска окупация и шовинизъм. За хората е било по "здравословно" да казвата, че са македонци, въпрос на самосъхранение. Отделно и недалновидната българска политика тогава, катализира процеса на дебългаризацията. Някои високопоставени държавни служители, като премиерът Стамболийски например, заплащат с живота си, защото най-големите националсти по това време - ВМРО не му прощават антибългарската политика спрямо вардарска Македония. Днес, струва ми се, не е приемливо поведението на примерно кръвни братовчеди от двете страни на границата, които се обиждат на татари и макеноиди... Реални истории за това, колкото сакаш. И ми е мъчно, като ги слушам!
Поздрави!
07-09-2013, 03:09 PM
Reply
Филибе Offline
Member
***

Posts: 196
Joined: Jun 2010
Reputation: 9
#10

Някой може ли постне Закона за македонска национална чест! Razmisluva Не мога да го намеря никъде!Icon_surprised
07-09-2013, 07:57 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator
******

Posts: 2,955
Joined: Dec 2009
Reputation: 33
#11

(07-09-2013, 03:09 PM)Филибе Wrote:
(04-09-2013, 10:48 AM)hristo Wrote: Твоето прашање го содржи и твојот став за тоа прашање. Тој твој став е едно големо НЕ. Значи, по тебе една нација ( народ ) не може да се формира за 2, 3, 10 или 50 години! Мој став е-и може и не може. Како? Па да почнеме. Ако целата преродбеничка и воена ( револуцинерна ) елита во Македонија ( цела е ако е од три дела Icon_razz ) се изјаснувала како блгарска ( по национално чувство), тогаш, ке признаеш, и народот од која таа елита потекнувала и раководела се чувствувал исто. Не може шпанска елита да го води рускиот народ, или обратно. Тоа е и по логиката на Соленик. Е, ако населението во Македонија од крајот на 19-иот век и почеток на 20-иот век( време на национално будење) имало такво национално чувство, тогаш по твоја математика, тоа чувство не се гради за 2, 3 , 10 или 50 години туку многу повеќе. А, доказ за национално чувство на тукашните го дава перјаницата на новата македонска историографија проф. др. Зоран Тодоровски, актуелен директор на Државниот Архив на Македонија. Тој тврди, во неговите историско-научни дела, дека целата таа преродбеничко-револуцинерна елита, независно од идеолошката определба се декларирала како Блгари. Точка. Ти ова ке сакаш да го прескокнеш, ама не ке можеш. Ке тврдиш дека тоа било некој моден тренд и слично. Но, тоа се напишани факти од саматата тогашна елита која работела и дејствувала на територија на Македонија, тогаш под турско ропство, а не под блгарско па да биле принудувани на такво национално изјаснување. А, ги гледам по сликите тие јунаци, да не ги набројувам сега- се маж до маж. Многу и загинале во таа своја борба за ослободување на Македонија. Зарем тие самите себе ке се лажеле? И таа нивна национална блгарска свест не се градела , како што велиш, за 2, 3, 5, 10 или 50 години, туку повеќе време.
Е, како дошло до тоа да дел од нивните деца и внуци започнале да градат друга национална свест-македонска, де! Јордане, знаеш како се гаси љубов помеѓу двајца сакани? Една причина е ако не смееш да се гледаш со саканиот ( забрана од родителите, осуда од јавноста и сл.) , а друга е оддалеченоста. Трета е стап! Што подолг и подебел стап, тоа побргу ке си свршиш работа. Кога тукашните биле насилно одвоени од своите сонародници од Блгариа и кога над нив започнала суровата асимилација од Србите и Грците тие пружиле отпор. Тиквешкото и Охридско-дебарското востани од 1913 година, во предвечерието на 2-та Балканска војна е најдобар пример за тоа . Зошто бе Јордане се бореле тие луѓе? За да не одат во српско училиште туку во постоечкото. Да не одат во црква кај српскиот поп туку кај постоечкиот поп, да не го менуваат презиме во ИЌ на крај , туку да го задржат постоечкото. А, какво било посточкото? Па, блгарско( ОВ). Се предавало на блгарски, се учело по програмата на блгарската образовна система ( од таму се набавували и книги), се ишло во црква која била под јурисдикција на Блгарската егзархија. Дали знаеш Јордане некое востаните, буна на тукашните во ослободените предели кои биле под блгарска управа по 1912 година? Значи, Пиринска Македонија и источниот дел од Вардарска Македонија? Јас не знам. Нормално дека не си чул зошто тукашните биле со своите. А, таму, во Блгариа, и бегале од Турците, Србите и Грците.

Всичко написано е така, Христо, но има и една друга причина според мен! А именно, че България губи междусъюзническата война през 1913 и после ПСВ. С това, хората в МК губят надежда за защита в условията на сръбска окупация и шовинизъм. За хората е било по "здравословно" да казвата, че са македонци, въпрос на самосъхранение. Отделно и недалновидната българска политика тогава, катализира процеса на дебългаризацията. Някои високопоставени държавни служители, като премиерът Стамболийски например, заплащат с живота си, защото най-големите националсти по това време - ВМРО не му прощават антибългарската политика спрямо вардарска Македония. Днес, струва ми се, не е приемливо поведението на примерно кръвни братовчеди от двете страни на границата, които се обиждат на татари и макеноиди... Реални истории за това, колкото сакаш. И ми е мъчно, като ги слушам!
Поздрави!

Во право си. Србокомунистите за време на Југославија ширеа страшна антиблгарска пропаганда. Сеуште има во Македонија центри на моќ кои ја продолжуваат таа пропаганда. За жал, и во Блгариа има групации и поединци кои , наседнувајки на таа пропаганда, заземаат антимакедонски ставови. Филибе, македонски народ денеска е реалност. Тоа го разбира и пошироката блгарска општествена заедница. Тие кои се чувстуваат Благари во Македонија и Македонци во Блгариа не треба да се репресираат. Пречки што се на патот на добрососедските односу треба да се решат. Меѓудруго е и респект кон објективната историографија која во РМ континуирано е подложна , порано, на идеологизација а сега како потврда и валоризација на митоманските и мегаломанските историски проекти.
п.с.
Има отворено тема за Законот за македонска националан чест:

http://www.forum.kotle.ca/showthread.php?tid=2105

10-09-2013, 08:16 AM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,489
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#12

Quote:Среда, 11 Септември 2013
Етногенеза на македонскиот народ 2


Трајче Т.Трајковски, Перт, Австралија

Нема апсолутно никаков усмен или пишан историски извор, дека античкитеМакедонци мигрирале од Македонија или не дај Боже пропаднале во земја,исчезнале. Напротив, нивната крв тече во современите Македонци, било тие тоада го сакаат или не. Во западна Тракија, од античко време најбројни билеантичките Македонци, кои во зенитот на античка Македонија ја владееле и целаТракија, а Филип Втори Македонски го изградил градот Филипоп, денешенПловдив. Целата територија каде што живее македонскиот народ, наречена е понародот кој ја населувал- Македонија. Луѓето што ја негираат македонската нацијавелат дека Македонците своето име го добиле по територијата што ја населуваатт.е. Македонија, што е фатално за нивната квазитеорија, бидејќи Македонцитеживеат не само во областите на античка Македонија, туку и во Пеонија, Илирик,Дарданија, Тракија. На тоа становиште е и бугарската историографија, којапиринските Македонци ги учи дека се нарекувале и се нарекуваат Македонци,само поради тоа што живеат на територијата на Македонија; но, ПиринскаМакедонија се наоѓа на територија на некогашна Тракија, па паѓаат во воданегирањето на постоење македонски народ, оти тој дел на Тракија се нарече Македонија по Македонците кои живеат таму.

Доказ за тоа е и Солун, градот кој беше најголемо византиско упориште, никогашне освоен од поробувачите. Во најстарото „Житие на Св. Методиј“ од Анонимус од9 век, целосно се пренесени зборовите на Михаил Трети (византиски император)упатени до Светите Браќа Солунски: „...вие сте Солуњани, а сите Солуњанизборуваатчисто македонски“.Можеме да кажеме дека Македонците први имале своја држава, со оформен етникум, народ.

Веќе во втората деценија на VII век, воМакедонија имаме создавање на примитивна државна формација, составена одобединетите Македонци, кои дури имале и свој крал (рекс) Хатсон на чело надржавата (Mirac.,II ,p.1325-1333). За жал, Византијците го убиваат Хатсон имакедонската држава без лидер пропаѓа. Педесет години подоцна, во 70-ите годиниод VII век, Македонците прават нов обид за обединување т.е. формирање надржава; овој пат, крал (рекс) на обединетите Македонци е Пребонд, но пакВизантија го уништува Пребонда и Македонија потпаѓа под Византиска т.е.Ромејска власт (Извор: "Mirac., II, p.1325-1333. / “Mirac.,",II,p.4, Tougard, p.148-176).

Во IX век хрониката на Теофанес Конфесор спомнува посебна држава во периодот657-658 г. на просторот на етничка Македонија (Theophanes, Chronographia, editedby Carolus de Boor (Leipzig, 1883), I, стр. 347). Тогаш имаме постоење на посебна држава со имеМакедонија, но во 658 г. византискиот император Константин Вторија уништува.

Најголем делод овие фактиод Македонија се уништени за време на турскитеосвојувања на Балканите, а дел однесени од бугарски, српски, руски и грчкиучени, пред се` во XIX век. Така што имаме многу малку сочувана автентичнакнижнина од Македонија и оригинални извори. За прв пат декларирање како Македонци по род забележано е во записите на Охридската Архиепископија од XIII век, што не значи дека и порано немалодекларирање на македонска националност. Тука имаме и запис од Иван Иерекар од селото Власто (денска Велестово) „по род Македонец“ (J. Pitra, Analecta sacra etclassica specilegio Solesmensi parta, t. VI Juris ecclesiastici graecorum selectaparalipomena). Parissis et Romae 1891, col. 315. Во 1891 г., католичкиот Кардинал J.

Pitra објавил 155 документи од Охридската Архиепископија, кога била дел одЕпирската држава, од времето на Архиепископот Demetrius Homatian (1216-1235),каде што Македонците се спомнати преку 50 пати и се забележува дека тогашнитеМакедонци се изјаснувале по народност како Македонци („To de genos Elkon ekMakedonon“ (D. Angelov, Prinot KJM Narodostite i Pozemleni Otnoshenja voMakedonija pp. 11-12 et. seq.; 43).

Ангелов, како бугарски историчар ја застапуватеоријата дека Македонците се нарекувале така по територијата која јанаселувале, но како историчар тоа негово тврдење е ступидно. Во тоа време,Охрид припаѓал на Епирското Царство и логично би било тие територијално да сенаречат Епирци, но во Епир, како што покажуваат историските извори во XIII векживееле Македонци и така се наречени. Порано, Охрид припаѓал на Илирик, не наМакедонија, освен за време на Самолиловото Царство, а подоцна потпаѓа подвизантиска тема Бугарија; територијалните имиња на Македонците се Бугари,Епирјани, Илири.

Најмногу информации имаме за Македонците кои од турските зулуми бегале вонајблиските христијански земји, пред се’ Австро-Унгарија. За време на Карпошовото востание во Македонија, во 1669 г. заедно со австриската војска сеповлекува голема група Македонци, од сите делови на Македонија во Австрија,каде што често биле напаѓани од австриските воено-полициски сили. За да јаподобрат својата состојба во Австрија, Македонците пошле при Леополд Први,Император Австриски, барајќи заштита за пребеганиот македонски народ; македонскиот народ го претставувале двајца Македонци, Краида од Кожани иПопов од Солун, кои и се декларирале официјално како Македонци, па ЛеополдПрви на 26.04.1690 г. издава заштитна нота за македонскиот народ („gensMacedonica“ (Ј.Ронић, Прилози за историју Срба у Угарској у XVI, XVII и XVIII веку.Прва књига. Књ. Матица српске, бр. 25 и 26. Нови Сад 1908, стр. 52-53).

Австрија, започнала со притисоци за католизација на Македонците, па заради тоатие бегаат во православна Русија. Многу руски документи од XVII и XVIII век говорат занаселување на Македонци во Руските краишта. Зачувана е молбата од македонскиот народ до царска Русија, за нивно населување во Русија (Полноесобрание Россiйской имперiи съ 1649 года , Томъ XIII, С. Петербургь 1830), а на24.12.1751 г.)

Руската царица Елизабета Петровна со Указ го дозволува населувањето на Србохорватите, Македонците, Бугарите, Власите и другитеправославни народи во Русија и да формираат свои полкови (Петъръ Кеппенъ,Хронологическiй указатель матерiаловъ для исторiи инородцевъ европейскойРосiи, Санктпетербургъ 1864 г. ).

Македонскиот полк е формиран 1752 г. од страна на Иван Хорват, кој седекларирал како Влав, но сите останати од полкот биле Македонци, со униформаво македонските национални бои: жолта и црвена (Скальковски, Хронологическоеобозърнiе исторiи Новороссiйскaга края, 1731-1823, I, Оддеса 1836).

Зачувани сесписоците со имињата на македонските војници од македонскиот полк, со нивниподатоци како место на раѓање, брачна состојба и нивно изјаснување понационалност; сите од нив се изјасниле како припадници на македонската нација (Централний державний исторический архив УРСР - Киев фонд 1413, опис 1, зб.6/1756).

Македонците кои бегале по Војводина, најчесто се населувале во најблискитепогранични градови со турската империја: Земун и Панчево. По црквите воЗемунскиот Магистрат, сочувани се изводите од матичните книги на родените иумрените од XVIII век, каде иселениците од Македонија, се изјаснувале како Македонци понационалност. Всушност, во тнр. протоколи од матичните книги народените и умрените, за секое новородено дете или починат човек требало да сенапише и националноста, при што многу честа е и националноста Македонци, коипотекнувале од сите краишта на етничка Македонија. (Извори: ИАБ, ЗМ =Историјски архив Београда, Земунски магистрат (1761-1800), ИАБ, ЗМ, Протоколи I= Протоколи матичних књига рођених и крштених Цркве Св. Николаја, Земун (1761-1800), ИАБ, ЗМ, Протоколи 1а = Протоколи матичних књига рођених и крштенихцркве Рождества Св. Богородице, Земун (1761-1800), ИАБ, ЗМ, Протоколи II =Протоколи матичних књига венчаних цркве Св. Николаја (1761-1800), ИАБ, ЗМ,Протоколи III = Протоколи матичних књига умрлих цркве Св. Николаја (1761-1800),ИАБ, ЗМ, Протоколи III а = Протоколи матичних књига умрлих цркве РождестваБогородице, Земун).

Според документите од Земунскиот Магистрат, покрајМакедонците, се населувале и бегалци кои по националност се изјаснувале какоВласи, Куцовласи, Цинцари, Грци и Бугари.Дури и Македонците од пограничните места во XIX век имале македонска народна свест. Во Крива Паланка, град на тромеѓето Македонија-Србија-Бугарија, сочуванисе записи на повеќе свештеници од тој период по кривопаланечките цркви, кои зада ја зачуваат својата македонска националност почнале да носат презимиња„Македонски“; не само тие, туку забележани се и првенци од Крива Паланка со презиме Македонски. Отец Ѓеорѓија Македонски во 1846 г. забележал: „..ја научивмакедонската азбука од татко ми Македонски, кој така се нарекува оти смеМакедонци...“(Georgija Makedonski, Bogosluzhbena kniga "Opshti minej" - vo crkvatavo s. Radibush, Kriva Palanka, posledna nepagirana stranica).

Отец Димитрија од с.Огут пак во свој запис од 1865 г. од кривопаланечка црква пишува: „во летотогосподово 1848, првенците на градот Крива Паланка ме вработија како свештеник против волјата на Неговата Светост, грчкиот свештеник Кир Гаврил. Господин Михаил Македонски се залагаше најмногу за моето назначување, бидејќи сумМакедонец по род...“(Zapis vo knigata Zitie Svetih vo Krivopalaneckata crkva.Pretposledna nepagirana strana).

Неколку години подоцна, забележано е групно изјаснување на македонсканационалност од документацијата на Кресненското Востание, 1878 г. По “Устав наМакедонскиот Револуционерен Комитет“ на Кресненското востание. По уставот, вовостанието можел да учествува секој кој се чувствува за Македонец (член 2), заослободување на Македонија (член 4). Ова востание избувнува во источнаМакедонија, Малешевијата, на границата со права Бугарија, токму во периодот наформирање на бугарската држава 1878 г. Македонската национална идеја еприсутна: ослободување на цела Македонија и формирање една држава;востанието требало да се прошири во сите делови на Македонија (Член 125), абиле формирани чети во Костур, Тетово, Скопје, Горна Џумаја, Велешките области(Член 130); што е ова, ако не веќе оформен народ, кој се сметал за едно исто, безразлика дали потекнува од источна, западна, јужна или северна Македонија?

Вочлен 15 од уставот се спомнуваат и националностите во Македонија: христијани и муслимани Македонци, Турци, Албанци, Власи и сите останати...;За Бугарите се вели дека биле браќа на Македонците(чл. 186), но биле непријателски настроеникон востанието, член 132 (1878, Private library of the Bulgarian patriarch Kiril. Archivedivision. Item 2341. Archive unit 50, folio 30-61).

Зачуван е и допис од македонскатаемиграција од Туин Северин - Романија до организаторите на Кресненското востание, каде што македонските емигранти меѓу другото истакнуваат: „да седигнеме сите Македонци против нашите НЕПРИЈАТЕЛИ и да је пролееме крвта занашето ослободување, за да види цела Европа дека сме НАРОД достоен да јаприми слободата...со наша Администрација (управа)...(Български Патриярх Кирил,Съпротивата срещу Берлинския договор, стр. 158-159, София, 1955 г.).
(This post was last modified: 12-09-2013, 02:05 PM by ЈорданПетровски.)
12-09-2013, 01:59 PM
Reply
veritas Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,691
Joined: Feb 2010
Reputation: 7
#13

Вярно е, че в документите на Кресненско-Разложкото въстание се говори за македонци, а не за българи. Това е направено преднамерено, да се защити България от обвинения, че подклажда бунтове в Турция и по този начин нарушава подписаните споразумения след освобождението. Обвинението за подобни нарушения би дало повод на Турция да нападне новосъздадената българска държава след освобождението през 1878 г. Тази традиция да се пази България от чужда агресия, като се прикриват българските претенции към Македония продължава и ВМОРО. Но правителството което създават въстанниците от Кресненското въстание се нарича "Привременно българско управление на Пирин планина". Данлодвайте си тази книга и там ще прочетете много документи от историята на Македония.

http://bkks.org/files/Makedonia_Sbornik_...eriali.pdf
13-09-2013, 05:40 PM
Reply
Han Solo Offline
Senior Member
****

Posts: 676
Joined: Aug 2010
Reputation: 12
#14

(07-09-2013, 11:15 AM)ЈорданПетровски Wrote: По се ти ја следиш Македонска Нација на Јаковлевци. Текстот не е превземен од таму. Ако го бев превзел од таму ке имаше линк за изворот.
Другото нема да го коментирам.

Прочетох материала в Македонска Нација и освен усмивки и съжаление към автора, не предизвика нищо друго у мен.
Целият текст е демагогия, манипулации и заблуди, съчетано с лозунги от времето на комунизма.

Ще започна само с началото, защото пълния анализ ще е само загуба на време.
Quote:Нема апсолутно никаков усмен или пишан историски извор, дека античкитеМакедонци мигрирале од Македонија или не дај Боже пропаднале во земја,исчезнале. Напротив, нивната крв тече во современите Македонци, било тие тоада го сакаат или не. Во западна Тракија, од античко време најбројни билеантичките Македонци, кои во зенитот на античка Македонија ја владееле и целаТракија, а Филип Втори Македонски го изградил градот Филипоп, денешенПловдив. Целата територија каде што живее македонскиот народ, наречена е понародот кој ја населувал- Македонија. Луѓето што ја негираат македонската нацијавелат дека Македонците своето име го добиле по територијата што ја населуваатт.е. Македонија, што е фатално за нивната квазитеорија, бидејќи Македонцитеживеат не само во областите на античка Македонија, туку и во Пеонија, Илирик,Дарданија, Тракија.

Всъщност е без значение дали античните македонци са елинско, тракийско или трако-илирско племе, защото вие нямате никаква връзка с тях.
В българските учебници между другото пише, че македонците са различно от гърците племе и така пишеше и преди 40 години, пише така и сега. Важен е фактът, че македонците населявали малка територия около град Пела и този факт прави Александър завоевател на територията на днешна Република Македония, която по онова време е Пеониja и жителите и са от друго племе - пеjони (паjoнци)! Колкото вашите земи са македонски и населявани от македонци, толкова са и египетските. Колко са могли македонците за краткото владеене на вашите днешни земи да променят етническия състав на тази територия, всеки средноинтелигентен човек може сам да се досети. С две думи, ако искате да сте наследници на антично племе, трябва да сте пеjонци, не македонци.

Quote:Доказ за тоа е и Солун, градот кој беше најголемо византиско упориште, никогашне освоен од поробувачите. Во најстарото „Житие на Св. Методиј“ од Анонимус од9 век, целосно се пренесени зборовите на Михаил Трети (византиски император)упатени до Светите Браќа Солунски: „...вие сте Солуњани, а сите Солуњанизборуваатчисто македонски“.Можеме да кажеме дека Македонците први имале своја држава, со оформен етникум, народ.

Град Солун през последните 2000 години никога не е бил словенски град, нито е превзет от словени. Околните села, да, но не и самия град.
В 6-9 век със сигурност си е византийски и в "Деянията на Свети Димитър" от 7 век много добре си е описано кой какъв е там.
Например пише кои са славянските племена около Солун - драговити, сагудати, ринхини... и тези племена заедно с авари и българи (прабългари)
нападали Солун, а визнатийците - Македонци, Ахаjци и Епирци отбранявали Солун.
Добре се вижда, че не става въпрос за племенно или етническо определение, а за териториално деление, като например в България през 19-20 век - тракийци, македонци, добруджанци...

Нататък няма и да продължавам, няма смисъл.
(This post was last modified: 15-09-2013, 04:00 PM by Han Solo.)
15-09-2013, 03:56 PM
Reply
veritas Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,691
Joined: Feb 2010
Reputation: 7
#15

Тези хора просто не си знаят историята и не искат да я научат.

http://en.wikipedia.org/wiki/Paeonia_(kingdom)

за разлика от гърците

http://en.wikipedia.org/wiki/Paionia_(municipality)
15-09-2013, 07:09 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator
******

Posts: 2,955
Joined: Dec 2009
Reputation: 33
#16

(15-09-2013, 03:56 PM)Han Solo Wrote:
(07-09-2013, 11:15 AM)ЈорданПетровски Wrote: По се ти ја следиш Македонска Нација на Јаковлевци. Текстот не е превземен од таму. Ако го бев превзел од таму ке имаше линк за изворот.
Другото нема да го коментирам.

Прочетох материала в Македонска Нација и освен усмивки и съжаление към автора, не предизвика нищо друго у мен.
Целият текст е демагогия, манипулации и заблуди, съчетано с лозунги от времето на комунизма.

Ще започна само с началото, защото пълния анализ ще е само загуба на време.
Quote:Нема апсолутно никаков усмен или пишан историски извор, дека античкитеМакедонци мигрирале од Македонија или не дај Боже пропаднале во земја,исчезнале. Напротив, нивната крв тече во современите Македонци, било тие тоада го сакаат или не. Во западна Тракија, од античко време најбројни билеантичките Македонци, кои во зенитот на античка Македонија ја владееле и целаТракија, а Филип Втори Македонски го изградил градот Филипоп, денешенПловдив. Целата територија каде што живее македонскиот народ, наречена е понародот кој ја населувал- Македонија. Луѓето што ја негираат македонската нацијавелат дека Македонците своето име го добиле по територијата што ја населуваатт.е. Македонија, што е фатално за нивната квазитеорија, бидејќи Македонцитеживеат не само во областите на античка Македонија, туку и во Пеонија, Илирик,Дарданија, Тракија.

Всъщност е без значение дали античните македонци са елинско, тракийско или трако-илирско племе, защото вие нямате никаква връзка с тях.
В българските учебници между другото пише, че македонците са различно от гърците племе и така пишеше и преди 40 години, пише така и сега. Важен е фактът, че македонците населявали малка територия около град Пела и този факт прави Александър завоевател на територията на днешна Република Македония, която по онова време е Пеониja и жителите и са от друго племе - пеjони (паjoнци)! Колкото вашите земи са македонски и населявани от македонци, толкова са и египетските. Колко са могли македонците за краткото владеене на вашите днешни земи да променят етническия състав на тази територия, всеки средноинтелигентен човек може сам да се досети. С две думи, ако искате да сте наследници на антично племе, трябва да сте пеjонци, не македонци.

Quote:Доказ за тоа е и Солун, градот кој беше најголемо византиско упориште, никогашне освоен од поробувачите. Во најстарото „Житие на Св. Методиј“ од Анонимус од9 век, целосно се пренесени зборовите на Михаил Трети (византиски император)упатени до Светите Браќа Солунски: „...вие сте Солуњани, а сите Солуњанизборуваатчисто македонски“.Можеме да кажеме дека Македонците први имале своја држава, со оформен етникум, народ.

Град Солун през последните 2000 години никога не е бил словенски град, нито е превзет от словени. Околните села, да, но не и самия град.
В 6-9 век със сигурност си е византийски и в "Деянията на Свети Димитър" от 7 век много добре си е описано кой какъв е там.
Например пише кои са славянските племена около Солун - драговити, сагудати, ринхини... и тези племена заедно с авари и българи (прабългари)
нападали Солун, а визнатийците - Македонци, Ахаjци и Епирци отбранявали Солун.
Добре се вижда, че не става въпрос за племенно или етническо определение, а за териториално деление, като например в България през 19-20 век - тракийци, македонци, добруджанци...

Нататък няма и да продължавам, няма смисъл.

Антиквизацијата е државен проект финансиран од буџетот на РМ. Мислам дека секој која сака да напише нешто афирмативно во тој поглед, независно дали е историчар, публицист или новинар има големи шанси да неговото писание биде финансирано од државни пари. За некое време граѓаните на Македонија ке се срамата од таа квази историја , ама сега со мерак ја одобруваат, читаат и прифаќаат. Не, сите. Ете, Христо не е меѓу нив и се срами од тоа.

16-09-2013, 11:20 AM
Reply
jingiby Offline
Posting Freak
*****

Posts: 994
Joined: Aug 2010
Reputation: 15
#17

(31-08-2013, 05:19 PM)ЈорданПетровски Wrote: Антимакедонските пропаганди


[Image: trajce-trajkovski.jpg]
Трајче Т.Трајковски, Перт, Австралија.

Абе Трайчо, абе селянино австралийски, абе кенгуро нещастно, оти си не трая бе, джанъм? Не я ли знаеш поговорката: Сите люде потекнуват от маймуните, само Македонците от Българите? Locked

[Image: 03079b0284b1ec94.jpg]
(This post was last modified: 17-09-2013, 05:51 PM by jingiby.)
17-09-2013, 05:50 PM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,489
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#18

Quote:Етногенеза на македонскиот народ (3 дел)


Трајче Т.Трајковски, Перт, Австралија

Во ова време, Македонија е мета на бугарската и грчката пропаганда, за нештоподоцна да се јави и српската пропаганда, кои од Македонците сакаа да направатБугари, Грци и Срби. Делумно, во тоа и успејаа. Антимакедонските пропагатори нипрезентираа книги одстрански патеписци кои нашле Срби, Грци и Бугари воМакедонија; многу од нив никогаш и не ја посетилe Македонија. Никој одпропагаторите не нашол историски извор каде стои дека некој патеписецразговарал со Македонци и тие рекле дека се друга националност, а немакедонска. Но, затоа сите оние кои биле во Македонија и дискутирале соМакедонците за нивната народност, тврдат дека во Македонија живеатМакедонци.

Најрано започнува руската пропаганда, уште во 40-ите години на XIX век, чија цел била создавање Голема Бугарија, која потоа би станала само една руска колонијаи целосно управувана од Русија. Во голема Бугарија, требало да влезе иМакедонија, а за сето тоа да биде на доброволна база морале да се фабрикуваатсинтетички Бугари во Македонија. Во тоа време, во Македонија немало никаквобугарско национално чувство. Затоа, Русите почнуваат да го неметнуваат термиот Бугарин како општословенски, за што постајат многу историски извори. Рускиотконзул во Солун, ги наговарал богатите македонски семејства (пред се` Робевци(власи) и Лазаревци од Битола) да се декларираат како Бугари, за нивиот примерда го следат и останатите Македонци (Офейков, Материали за българското

възраждание в Македония, София 1885 г., стр. 441).

Во истото дело, Офејковпишува за рускиот конзул во Варна, Рачински кој работел на создавање Бугари воМакедонија, па во Москва обезбедил стипендии за „две македонски момчета“, атоа биле Константин Миладинов и Рајко Жинзифов, со цел нивна бугаризација.

Русија не застанала само на тоа. Почнала се` повеќе Македонци да испраќа на бесплатно школување во Русија. На 30.08.1842 г. руската влада дава стипендиина двајца Македонци кои студирале во Атина; еден од нив е Партенија Зографски(Филип Томов, „Живот и дейност на Хаджи Партения“. Мак. Пр. Х. 1,2, стр. 35).

Подоцна, Партенија Зографски како дојрански митрополит е жесток противник набугарската егзархија и својата епархија ја става во унија со Ватикан.Цела Македонија ја крстосувале руски тајни агенти; толку многу биле зафатени соубедување на Македонците да се приклучат кон бугарската држава, при што сезабележани и вакви сведоштва за нивните убедувања упатени кон Македонците„ако останете надвор од Бугарија, вашата земја (Македонија) ќе биде полоша одона што беше порано, но ако се приклучите кон нас и нашата кауза, ќе ги добиетесите добра кои произлегуваат од силно кралство, под руска заштита (Edward B.Barker British Museum, London, Dmss Layard Papers, Vol. LXXXIX Addd. 39.019, 186-187).

Но, бугаризацијата и елинизацијата на Македонците немале голем успех.Македонскиот учен Кушев, вели дека „не можат целосно од корен да ги сменатчувствата на Македонците дека се Македонци“ (вестник "Maкeдонiя" Истанбул, Nbr.I, од 01/28/1867).

Бугарскиот социјалист, Георги Бакалов, за националностa на Македонците вели: „Во селата во Македонија, ако сретнеш селанец што говори македонскии припаѓа на православната религија, девет од десет од овие луѓе и покрај што сепредмет на пропагандите на трите соседни држави, ќе ви одговорат на прашањетошто се понационалност, дека се МАКЕДОНЦИ“ (Георги Бакалов, "Претендентитена Македония", стр. 22, Варна 1890 г.).

Атанас Б. Шопов, секретар на бугарскиотЕгзарх и шпиун во Македонија за националното чувство на Македонците во 1885 г.пренесува: „Па дури ни денес, во 1885 година кога Европа би побараламакедонското население да се определи и да каже на која народност и` припаѓа,уверени сме, дека поголем дел од Македонија ќе ни летне од раце, со исклучок надве - три околии од северна Македонија. Сите други Македонци се готови дададат каков сакаш пишан документ дека тие не се Бугари.....” (Офейков (Атанас Б.Шопов ), „Македония въ време на хилядагодишнината на св. Методий“, Пловдив,1885 г., стр. 109-110).

Да не заборавиме дека тогаш, во Македонија спаѓале иделови на денешна јужна Србија. Шопов се осврнува на две пропаганди воМакедонија: грчката и австриската, за која прв пат слушаме од него, додекасрпската пропаганда целосно ја игнорира, најверојатно не била толку експонирана.Под австриската пропаганда, всушност мисли на католицизирањето на источнитеМакедонци од Пиринско и Егејско, кои да ја одбранат својата македонсканародност од Патријаршијата и Егзархијата, влегувале во Унија со Ватикан. Еденод унијатските владики е и познатиот Партенија Зографски, папски Егзарх водојранската митрополија. Според секретарот на бугарскиот Егзарх, најголемиотброј од Македонците во 1885 г. биле патријаршисти (барем тој така тврди) и се спротиставувале на бугарската Егзархија.

Стефан Веркович, Босанец кој себеси се изјаснувал како србо-хрват, во неговата „Веда Словена“,со собрани народни преданија, легенди и песни од Неврокопско,Пиринска Македонија, за Македонците вели дека се наследници на античкитеМакедонци, Траки и Илири и дека македонскиот фолклор е целосно посветен наантичките народи (Стефан Веркович, цит. дело, стр. 152).

За ова дело Веркович енаграден во Русија, по што по налог на руските власти, името на собранитефоклорни дела од Македонија „Веда Словена“ се менува во „Народне песмемакедонских бугара“.За Веркович, народните преданија, легенди и песни ги собира неврокопскиотучител Гологанов, брат на скопскиот митрополит Теодосиј Гологанов, роден

неврокопчанец (пиринско) и голем македонски патриот и преродбеник. Иакомитрополит на бугарската Егзархија во Македонија, тој е жесток противник на оваацрковна формација и бугаризацијата што се спроведувала во Македонија.Митрополит Гологанов пишува: „Бугарите ја вршат најмизерната работа, го негираат македонското име и јазик и го заменуваат со ново (бугарско), со целбугарските господари да се прошират на туѓи територии... Тоа е ново ропство,потешко од турското... Турците го убиваат телото, а не духот...Егзархијата го убивасето тоа подоцна... Ние Македонците не страдаме толку од Турците, како одГрците, Бугарите и Србите кои како волци сакаат да ја разделат намаченатамакедонска земја...Ние македонските духовници по потекло, треба да се

обединиме и да го разбудиме народот, да се отфрли странската власт, да сеотфрлат дури и Патријаршијата и Егзархијата и духовно да се обединат подзакрилата на ОхридскатаАрхиепископија, единствената вистинска Мајка Црква“(Юни 22, 1891 г. Теодосий Скопски, "Централен Държавен исторически архив"(София) 176, oп. 1. aрх. eд. 595, l.5-42 - Razgledi, X/8 (1968), p.996-1000).

На 01.12.1891 г. Теодосиј оди на радикален чекор, само за да го спасимакедонскиот народ од Бугарите и Грците, па бара Унија со РимокатоличкатаЦрква. Во неговото барање за унија со Ватикан до Папата Лео XIII, Митрополитот Скопски образложува: „Во името на целиот македонски православеннарод... Историското право на македонскиот православен народ да се ослободи одјуриздикцијата на странските цркви- бугарската Егзархија и цариградскатаПатријаршија... Да се обнови Охридската Архиепископија... Границите на

Охридската Архиепископија треба да ги потврдат сегашните граници наМакедонија(Archivio della S. Congregazione de Propaganda Fide - Roma: Indice dellaPotenza - Marzo 1892-93, Somm.XV, f.132-141).

По ваквата промакедонска борба, на 11 март 1892 г., Митрополитот Скопски Гологанов е сменет од функцијата ибугарски тајни агенти го притвараат и го носат во заточение во манастир воБугрија (Archivio della S. Congregazione de propagande fide – Marzo 1892-93, Somm.XV, f. 132-141).

За жал, денеска бугарската историографија отец Гологанов гонаправи Б`лгарин, па дури ќе најдете информации по бугарски книги дека тојстанал и член на Бугарската Академија на Науките 1910 г.; воедно, под закана зафизичка ликвидација бил и принудуван да потпишува текстови со пробугарскасодржина, исто како и Мисирков.

Бугарската Егзархија со циркуларното писмо бр. 1278 од 05.09.1908 г., испратено

до сите егзархиски учители и свештеници во Македојнија, бара од сите нив „да ги

избришат сите белези на македонската индивидуалност“. И сега некој од Бугарија

ни соли памет дека нашите дедовци се чувствувале Бугари, а всушност, предстотина години, нивните пак дедовци се труделе да ги бугаризираат нашитедедовци.За националните чувства на Македонците од XIX век пишувале и бугарскитевесници. Oфицијалниот владин весник „Свобода“ 13.04.1892 за дејноста намакедонската книжевна дружина „Лозарите“, предводена од еден од лидерите наВМРО и составувачот на нејзиниот устав, г. Петар Поп-Арсов, пишува:„Македонската дружина смета дека нивната татковина е Македонија, населенасо одделно племе наречено Македонци, дека таму се собрале севозможни надворешни елементи, т.е. Бугари, Грци, Срби... Дека целта им е да ни дадат еденсилен отпор и да се зачуваат од нашите разбојнички посегања и дека Лоза ќе и` служи на таа цел“ (автор Д.Т. Левов, наслов "Лоза", вестник „Свобода“ бр. 6/786,Софија. 13.04. 1892).

Од крајот на XIX век г-ѓа Пенелопа (Гркинка) во својата книга „Тајните на мочуриштата“ за Македонците вели: „Нивниот јазик беше ист,македонски... Нивната национална свест беше само македониска, но когаБугарите ја прогласија својата црковна независност (1870 г.)... Македонија сеподели на патријаршисти Грци и егзархисти Бугари, при што луѓето од едно

населено место, па дури и од исти фамилии се делеа на две партии“ („Тајните намочуриштата“, стр. 44).

Сведоци за постоење на македонска национална свест се и извештаите настранските разузнавачки служби во Македонија. Во 1923 г. италијанскиот генералТелини, учествувал при разграничувањето на Грција и Албанија, при што изготвилизвештај за 18 македонски села во Албанија и ги представува како македонски,иако бугарскиот воен аташе во Цариград во тоа време, ген. Марков, прекуиталијанскиот висок комесаријат во Цариград инсистирал селата да бидатокарактеризирани исклучиво како бугарски. За ова ген. Телини сведочи: „Прикарактеризирањето на овие села, нарочно го користев општиот апелативмакедонски, а не бугарски, бидејќи насекаде, кога жителите ги прашував занивната националност, сите тие еднакво одговараа со зборот Македон, а кога ќедодадев Бугарин, тие одговараа Македон. Јазикот кој тие го говорате познат под името македонско наречје...“(IDA MNRI, Документ 10628/1461 (документ бр. 103).

Истовремено, високиот комесар на Италија во Цариград го информираиталијанскиот Министер за Надворешни работи, г. Мусолини, со писмо од18.09.1923 г. за македонските села во Албанија каде се вели: „Селата за коинаведениот генерал (бугарскиот ген. Марков) се интересира, и самите жители сенарекуваат македонски, а не бугарски“ (IDA MNRI, папка 712 (Албанија 1919-30);DARM, KC 21, стр. 712, предмет број 3; превод од италијански јазик).

18-09-2013, 01:24 PM
Reply
Valkanizater Offline
Senior Member
****

Posts: 431
Joined: Feb 2011
Reputation: 15
#19

Добре е да има много и различни мнения...

Една реплика по отношение на част на горния текст - за г-жа Пенелопа /Гркинката/ и нейния роман "Тайните на мочурищата"...;

Книгата може да се намери в превод на английски - във всеки случай аз поне не намерих превод на български...Това е най-издаваната и най-изучаваната книга в Гърция /с над 70 издания/ - апотеоз на расизма срещу българщината...както смятат гръцки коментатори...Гркинката - автор на книгата е прабаба на актуалния гръцки премиер - г. Самарас...На нейния скрупольозен и богат архив дължим мемоарите на големия български "приятел" - г. Герасимос Каравангелис...
Чудя се - най-искрено - между другото - как и защо тази книга се използва като референция в текст за етногенезата на македонството?

18-09-2013, 06:44 PM
Reply
тракиецъ Offline
Member
***

Posts: 103
Joined: May 2012
Reputation: 12
#20

(18-09-2013, 06:44 PM)Valkanizater Wrote: Добре е да има много и различни мнения...

Една реплика по отношение на част на горния текст - за г-жа Пенелопа /Гркинката/ и нейния роман "Тайните на мочурищата"...;

Книгата може да се намери в превод на английски - във всеки случай аз поне не намерих превод на български...Това е най-издаваната и най-изучаваната книга в Гърция /с над 70 издания/ - апотеоз на расизма срещу българщината...както смятат гръцки коментатори...Гркинката - автор на книгата е прабаба на актуалния гръцки премиер - г. Самарас...На нейния скрупольозен и богат архив дължим мемоарите на големия български "приятел" - г. Герасимос Каравангелис...
Чудя се - най-искрено - между другото - как и защо тази книга се използва като референция в текст за етногенезата на македонството?

Спомни си аватара на Вовата - имаш отговор.

18-09-2013, 07:31 PM
Reply