Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Кој има право да бара веронаука во училиштата ?
Author Message
Flok Offline
Senior Member
****

Posts: 466
Joined: Jan 2012
Reputation: 3
#1

Кој има право да бара веронаука во училиштата ?

Ова е многу битно прашање што го наметнуваат религиите после падот на Социјализот а ете се постави како такво и во Македонија .
Нели во Македонија имаше такви проби а најзаинтересирана страна која инсистираше на тоа е Македонската Православна Црква која како и сите православни организации после падот на Социјализмот излегува со тврдење дека немало да има таков голем морален пад доколку на Православието му било дозволено да се инсталира во образовниот процес да држи предавања по веронаука а со тоа дека ќе ги подигнело морално етичките вредности во општеството .

Но добро ајде еднаш да го расчистиме ова прашање да не испадне работата само на инаетење “за и против“ туку реално да ја разгледаме оваа работа колку е нависина издржана реална и вистинита .

Добро е што во целава работа имаме втора конкурентна религија на Православието а тоа е Исламот така што без проблем може да направме споредба со што и практично и сликовито ќе добиеме појасна представа за целиот овој случај .
Тоа од причина што Правславието тврди дека :

1) Државотворност

Православието не пропушта прилика да се фали дека е ДРЖАВОТВОРНА организација – религија а за таквото свое тврдење досега (веќе 17 века откако е формирано ) не приложило ниту еден единствен доказ . Од друга страна Исламот веќе и нема потреба што да докажува дали е државотворна организација – религија од причина што покрај бесконечно многуте докази се изучува во историјата како Отоманска Империја која била Исламска држава со сите можни државни елемнети на една функционална држава – државен апарат .

2 ) Правен Ситем - Закони

Штом Православието тврди дека е Државтворна организација тоа само по себе поима дека веќе како и Исламот поседува и може да ни достави свој конкретно заокружен концепт за изглед на една православна држава со сите нејзини Закони базиран на Новиот Завет од Библијата .За споредба го имаме Исламот кој има комплетно заокружен концепт на изглед на една Исламска ДРЖАВА со комлет Закони наречени Шеријат а кој се базираат на Куранот . Во конкретниот случај исламот Е ДРЖАВОТВОРНА организација – религија која реално ПРАКТИЧНО НА ДЕЛО ја докажала својата државотворност а тоа не само што денес постојат Исламски држави туку после освојувањето на Балканот од Осмалиите севкупниот ПРАВЕН ПОРЕДОК , ПРАВЕН СИСТЕМ , ПРАВОСУДИЕ бил базиран само на Исламското право – Шеријат комлекс на Закони со кој се уредувале меѓучовечките односи во таквото општество толку долго време .. Нашите предци цели 500 години живееле во една Исламска држава каде се суделе се тужеле и воопшто живееле според правосудниот систем на Исламското право -Шеријат .Епа 500 години – 5 цели века функционирање на еден комплетно заокружен систем на вредности од Исламската организација нема што понатаму да се сомневаме дека Исламот Е ДРЖАВОТВОРНА ОРГАНИЗАЦИЈА – РЕЛИГИЈА .Таа работа е докажана еднаш засекогаш . Па така додека Исламот е државотворен и има конкретна понуда визија на држава чиј Закони се усогласени и извлечени од Куранот од друга страна Православието веќе 17 века откако е формирано не само што никогаш не презентирало ниту еден доказ за својата државотворност од причина што никогаш никаде не постоела Православна држава која и неможе да постои од причина што Православието никогаш нит понудило своја визија како би изгледала една Православна држава а па нели да понуди конкретни Закони со кој би се регулирале меѓучовечките односи во една таква држава како што тоа го прави Исламот чиј Закони – Шеријатможе да се најдат - купат било каде и да се надат на интернет секогаш достапни за секого .

3 ) Морално - Етички врености – кодекси

Ајде да си одиме по ред со дефинициите :

етика

1 :
(грч. ethike) 1. фил. филозофско учење за човековото однесување во определени општествено-економски услови; наука за моралот; 2. збир на морални начела, правила, според кои се однесуваат луѓето; морални својства на поединци, народи, класи итн.

морал

1 :
(лат. тоѕ, moris, moralis) 1. збир на правила на определено општество или општествена класа за содржината и начинот на меѓусебните односи на луѓето и на човечките заедници; 2. исправност, чесност, доблест, добродетел; 3. полет, занес, самодоверба, СВЕСТ ЗА ДИСЦИПЛИНА , храброст; етика; 4. поука, смисла (на литературно дело, на настан); 5. начин на мислење, душевен живот; став кон животот.

кодекс

1 :
(лат. codex) 1. прав. зборник на правни прописи или посебни закони што се однесуваат на определена област, што претставуваат една целост; 2. фиг. општопризнаени правила на однесувањето, обичаи што важат во некоја средина, НЕПИШАНИ ЗАКОНИ .

Тоа се дефинициите
Постоењето на морално - етички кодекси не е спорно . Нивното изучување нее спорно и не може да биде спорно . Тоа од причина што самите морално етички кодекси се логичен анекс-додаток на веќе воспоставен законски -правен систем во едно организирано општество – држава . Но за постоењето на морално етички кодекси може да збориме само во случај на ВЕЌЕ ПОСТОЕЧКИ понуден или воспоставен правно-законски ситем во зависност од епохата – времето во кој постоел таквиот општевен систем . Какво општевсено уредување уредено со конкретни закони следуваат и соодветни морално -етички вредности . Едни биле Законите во антиката па следствено имало и соодветни морално -етички кодекси други закони беа во Социјализмот со неговиот правен систем -закони за кој соодвествувале соодветни морално -етички кодекси , во капитализмот други закони за кој има сооветни морално етички кодекси итн . .

Постоењето на морално етичките кодекси секогаш било неопходно од причина што колку и да уредуваш едно општество со Закони никогаш не може да постигнеш 100 процентна покриеност за се и сешто а од друга страна од чисто практични причини нее добро правниот систем во едно општество да се претрупува со Закони да се регулираат сите детали оти и реално таквиот правен систем би се блокирал сам од себе а ниту пак таквите закони може да ги знае некој што професионално се занимава со таа работа а пак за обичните луѓе и да не збориме .

Самото постоење на морално етички кодекси си има свое оправдување од причина што големиот дел од населението кој го прифатил таквиот општествен систем (кој има правн поредок со закони ) и за тоа може да се набројат повеќе причини од кој некој сега и ќе споменеме :

а ) Осудените лица кој ги кршеле законите и после казната биваат санционирани од пошироката општествена заедница во вид на игнорирање или други нанасилни методи .
б)
Кога постојат широко прифатени морално етички кодекси тоа делува превентивно на сите курнази кој сакаат да ги изиграат законите а да останат неказнети поради некоја правна недореченст оти повторно ќе бидат презрени , бојкотирани , непожелни , игнорирани од пошироката општествена заедница , местото каде живет или работат .
в)
Луѓето сакаат дефинирани работ кога се знае што се бара – очекува од нив но и што тие добиваат од своето придржување кон законите и морално – етичките кодекси така што секој си го знае своето место и улога во општеството Се зголемува ефективноста на целиот општствен систем .
г)
Се зголемува самодисциплината на секој поединец во општеството а како резултат на тоа се намалуваат државните трошоци за полииција , судови итн а со тоа остануваат повеќе средства за други потреби на населението .
д)
Се зголемува довербата и меѓу луѓето и во самиот правен систем а со тоа и во државата .Се зголемува единството слогата- сложноста меѓу луѓето и ги прави способни за самоорганизирање .

ѓ)
Се зголемува сигурноста и безбедноста на општествената заедница како целина -збир од сите луѓе кој ги почитуваат не само законите туку и морално -етичките кодекси .Со изградени морално етички норми луѓето стануваат имуни отпорни на стански пропаганди и наметнувања .

Итн итн
Накратко кажано полезноста од постоењето и пратктикувањето на морално -етичките вредносни кодекси е неспорна а бенефитот од нив како за пошироката општествена заедница така и за секој поединец се големи .Морално етичките кодекси се најевтиниот начин на превеција од сите криминалци и курнази кој на незаконит начин сакаат да остварат некој свој цели а ете со ваквите морално -етички кодекси добиваат масовна јавна осуда од целата општетсвена заедница .Тие даваат придонес за правилно функционрање на самите државни институции и се превенција за нивно рушење а со тоа и рушење на целиот поредок целото општество каде можат да се реализираат преку свој идеи , замисли итн , превенција за рушење на државата а после што би станале лесен плен на околните држави и народи .

Но како што рековме постоењето на ваквите морално -етички кодекси е условено од претходно постоечки или понуден комплетно заокружен концепт од видувања замисли за едно општевено уредување и понудени Закони како тоа функционира или би функционирало .Така на пример имаме Исламски држави но и таму каде ги нема а има муслимаснко население беа разлика што нее воспоставен правен систем базиран на Исалмските закони (Шеријат ) важат морално етичките кодекси меѓу верниците муслимани оти Исламот како државотворна религија поима постоење на конкретни закони .
Од другастрана го имаме православието кое никогаш не било државотворно а ете цело време лаже се фали дека е такво , никогаш не дало своја верзија визија како би изгледало едно правсоалвно општество , никогаш откако е формирано пред 1700 години не понудило ниту еден единствен закон а камоли комлекс на закони како би функционирало едно православно општество и држава . Од тука јасно е дека Правславието никогаш ниту имало ниту можело да има било какви морално -етички вредносни кодекси .
19-03-2013, 10:40 PM
Reply
Flok Offline
Senior Member
****

Posts: 466
Joined: Jan 2012
Reputation: 3
#2

Е сега имајќи го предвид сето претходно кажано и докажано да се вратиме на насловот и да донесеме правилни заклучоци .

Се бара ...ВЕРО --- НАУКА

Исламот ги исполнува сите можни услови да биде веро -наука и да држи часови во училиштата од очигледни причини дека во училиштата се изучуваат НАУКИ а науките се темелат за дефиниции , закони , закономерности , правила , прописи , функционалноси итн а со тоа и сите атеистички барања се исполнети .
Нели штом Исламот има Закони со кој создал држава која на овие простори воспоставила правен поредок базиран на Исламски закони тогаш функционалноста е веќе докажана а штом имаме написмено изјаснување преку законски норми тоа е веќе дефинираност Со тоа Исламот неоспорно ги исполнил условите да биде проучуван како дел од општествените науки .Не е спорно дека штом ги исполнил претходните услови само по себе кажува дека има изградени морално етички кодекси за кој се повикуваат на Бог но ете и тоа е еден од начините на кој Исламската држава фунционирала и функционира .
Со самата веро -наука кај од младите муслимани би се добила државотворна маса од луѓе кој веќе ќе бидат упатени во правно законско фукционирање на еден систем и во кој пакет спаѓаат и морално етичките кодекси .
Е сега ние можеме да дискутираме и критиуваме дали ни се допаѓа или не како целина или одреден дел .И може да се критикува а зошто па да не . Арно ама се се може кога нештото ПОСТОИ го ИМА .Со самото тоа што Исламот има комплетен заокружен државен концепт со закони дефиниции нее спорно дека може да најде место меѓу општествените НАУКИ оти и самиот Ислам е наука како и општествените науки кој ги проучуваат опшетствените процеси , закономерности , законитости итн накратко кажано ОД ХАОС ДА СЕ НАПРАВИ РЕД .Кај природните науки се дефинираат веќе постоечките природни законитости кој потоа преку разни методи наоѓаат практична техничка примена со што им се олеснува животот на луѓето пример од воден потенцијал се добива елекрична енергија која потоа преку електични апарати за домаќинство се олеснува животот на луѓето .

Ајде сега да видиме за Православието .
Никогаш не произнело како би изгледало и функционирало едно православно општетсво базирано на Новиот Завет .
Никогаш не се произнело написмено не напишало ниту еден единстевен православен закон а кој би се темелел на Новиот Завет а камоли комлекс на Закони од типот на Шеријатот со кој се регулирале меѓучовечките односи во некакво правoславно општество кое нели треба да биде втемелено на Новиот завет на кој се повикуваат и како би изгледала една правoславна држава со нејзини институции ..Никогаш и не понудиле никаков комлетно закоружен концепт на едно православно општство со конкретни закони а што само по себе кажува дека никогаш од кога е формирано правoславието непоседувало никакви морално етички вредности- кодекси .
Православието нема ниту една дефиниција , ниту еден закон , ниту еден морално етички кодекс , никогаш не функционирало како држава .Правславието никогаш не било државотворна организација -религија иако цело време лаже - лажно се престатвува како таква .Историјата кажува дека никогаш непостоела православна држава .
Сума сумарум имајќи ги предвид сите претходно наведени висини Правсолавието неможе да биде Наука никогаш нит било ниту сега е Наука .
Со тоа Правсоалвието не исполнува ниту еден единствен услов да биде дел од општествените Науки и да се исталира во образовниот процес каде како што велат би држеле часови во веро- Наука .И бидејќи Правсолавието не поседува никакви вредности како продукт од тие нивни часови би се добила една маса-толпа на имбицилизирани млади луѓе недржатвотворни , ненаучени на закони и морално етички кодекси .Простачка маса лесно подложна на манипулации .Млади луѓе психопати кој ќе мислат дека некое суштетсво наречено Бог ги мањачи дека се што се случува е случајно и ништо не зависи од нив .

Правсолавието никогаш е било никаква наука , најмалку па општествена оти Православието од РЕД СОЗДАВА ХАОС .

Станува збор за Анарихистичко – Декадентна органаизација која се маскира како наводна религија .Ете тао е Православната организација .
По дефиниција :


анархија

1 :
(грч anarchia) 1. безвластие, состојба на општеството во која целосно престанува владеењето на законите и на секоја власт, 2. фиг целосно безредие, хаос

декаденција

1 :
(лат. decadere) 1. опаѓање, назадување, пропаѓање на позитивните особини; 2. лит. опаѓање на книжевните вредности или квалитети по раздобја на големи постигања чии декадентни обележја се слободното сфаќање на формата, недостигот на општествено значајни теми, интересирањето за необичното итн.

И ?
Ај што не е државотворно ај што нема заокружен концепт туку за какви морално етички вредности може да расправме кај православието ?

Како што рековме морално етичките вредносни кодекси се надополнување на постјна или понудена правно -законска регулатива која од практични причини неможе и несмее да се пренатрупува со закони оти би се блокирал целиот правен систем .Ако се пренатрупа со закони ќе испадне дека и воздухот што го дишеш правиш некаков прекршок па затоа предмет на законска регулатива може да биде се она што негативно се одразува на пошироката општествена заедница при што предмет на осуда ќе бидат лица кој свесно -плански ги прекршиле правилата -законите . А нели самата држава мора да функционира законски па прво самата себеси се ограничува дека ....“ се она што нее пропишано со Закон неможе да биде предмет на истрага ниту на кривичен прогон или да се изрече било каква судска одлука “ .Се она што нее пропишано со закон ( адвокатите најчесто ги наоѓаат ваквите “дупки “ во законот ) е препуштено на морално етичките кодекси .Се она што е општествено негативно а пропишано со закон државата си има инструменти – институции (војска полиција , инспекција итн ) како да го санкционира . Тоа што нее пропишано со закон а исто така има негативно влијание на пошироката општествена заедница е предмет на морално етички кодекси кој вршат превенција со јавна осуда -жигосување на лицата кој свесно ги кршат правилата -законите или имат таква намера со што ако не се сузбијат ваквите негативни појави тие понатаму земаат замав се шират и ја напаѓаат и поткопуваат и самат држава која веќе не би фуквионирала правило така како што предвидел уставот и законот .

Дефиниција :
Кога ние збориме дека некој народ има или нема ВИСОКА ( ИЛИ НИСКА ) ОПШТЕСТВЕНА СВЕСТ секогаш се поимаат морално етичките кодекси кој ги практикува некој народ а не државите оти како што рековме државата си има свој инструменти -институции како да се справи со лицата кој ги кршат законските регулативи .

За каква општесвтена свест може да дискутираме или констатираме кај Православната анархо-декадентна организација ?
Со што ќе држат веро-наука ?
Со што кога се што имаат се прикаски .
Абе со Македонски народни прикаски не се прави веронаука .Точно е дека и тие имаат некаква поучна вредност ама тоа не се морално етички вредности .Плус Македонски народни прикаски барем ќе гледаш професионални актери кој прочитале купишта книги а не само една ( библијата ) и не само што ги прочитале туку морале и да ги научат и не само да ги научат туку и да се соживеат со улогите кој ги глумат .

Или можеби со готвачките способности на жените кој прават некој гурмански специјалитети за верски празници .Абе ок е тоа ама тоа е јадење и има врска со гастрономија и угостителство а нема врска со морално етички кодекси.
Или можеби со хорското пеење ? Абе ок е и пеењето може да формираат инекој бенд или оркестар и да освојат некоја награда ама и тоа нема никаква врска со морално етички кодекси .

Православната анархо-декакдентна организација не само што не е државотворна не само никогаш не понудила никаков заокружен концепт ниту еден закон туку како анархистичка организација шири сеопшт тотален морален распад – бесрам оти нема никаква вредност а потоа се поткопува државата и целиот народ го уништува злобата .

За разлика од разореното Западно Римско царство православието на тацна добило комплет сочувана урбанизрана огромна територија цело Исторчно Римско царство – Византија . И што направило ? Цело време губело територии и народи .
Па во трети век ги истребило античките балкански народи па во тринаести век нашите предци биле пред истребување да не дошле Осмалиите кој носеле дефинирано уредување Шаријат па така се накотиле и во 19 и 20 век повторно создале држави .
И ете после падот на Социјалзимот повторно имаме масовно одумирање исчезнување најмногу на Словенските народи накој им е подметнато грчкото анархо – декакдентно православие
Ова е веќе трет пат . И Сега ќе збориме за случајност или правило кое секогаш се случува .
Русија станува европска велесила во време на Петар Велики ама прво овој морал да разбие растепа тоа правсолавната анархо-декакдентна органзиација па да направи велесила . Комунситите разбиле растепале тоа грчкиот анархо-декакдентен правславен тројанец па Словенските народи стануваат Светска велесила .
Епа и ќор коњ може да види каде е дефектот во општеството .

Правславната анархо-декдентна (хаотично -расипничка ) органзиација сама по себе е антидржавна ., антизаконска и анти морално-етичка .
Целата понуда на Правславието се сведува на една прикаска за Итар -Пејко кој ете крадел од другите ама тоа ти е к“сметлја човекот алал да му е се СНАШОЛ во животот .
Кај Православната анархо-декадентна организација не само што никогаш не постоеле никакви морално -етички кодекси туку самата ги урива и тие што постојат Пример со нашите предци старите Словени кој имале добри морално етички кодекси се додека не им го подметнале православието е потоа читај историја само цмиздрења само порази , само самоуништувања , цмиздриви песни за клетите ни душмани , за сите на цел свет дека не мразат и си немаат друга работа па само на нас ќе мислат .

А православниот Итар Пејко што ги урива сите морално – етички кодекси па наместо да има јавна осуда дека е криминалец има ОДОБРУВАЊЕ па секој честит православец ќе ти каже .......“ абе му се може па краде СЕКОЈ да е на негово место исто би направил “...му љубоморите на човекот .И тоа свесно на своја штета го кажуваат .
Е после се се распаднало , нема закон , нема држава леле други не освоиле никој кал под нокти не си дава да брани . Леле кое откровение а што па друго може да се очекува
Кај православната анархо-декадентна организација која негува анти морално-етички вредности (сеопшт тотален морален распад – безсрам ) ПРЕДМЕТ на жигосување- јавна осуда не се криминалците ( тие се Итар Пејковци – снаоѓачи ) туку чесните луѓе трудољубви , свесни морално етички изгрдени, совесните
За нив важи ..“кој име крив што не е се снашле ( снашол=украл прекршил законот ) ете им љубоморат на божјите луѓе ксметлии снаоѓачи кој украле та така се снашле во животот ..ете тие се искомплексирани и исфрусрирани оти не се добри снаоѓачи = криминалци )
Секогаш во историјата народите на кој им е подметнато православието многу бргу се распаѓаат оти има појава на нешто што библијата го нарекува ПРОСТАК .

Дефиниција за Простак :
Простак е општествено штетна анти-личност која туѓата мирољубивост , цивилизираност , искреност , чесност , трудољубиосѕ , морално -етички вредности ГИ СМЕТА како слабост која задолжително мора да се злоупотреби и од неа да се извлече лична полза .
Простаците својата дрскост , безобразие , вулгарност ,силеџиство итн го сметааат како врвна вредност која им дава предност на д другите луѓе .во услови на непостоење - невоспоставени морално -етички кодекси кај еден народ во тој народ бргу се накотуваат многу простаци .Простаците не наидувајќи на никаков отпор , никаква јавна осуда многу бргу добиваат болни амбиции за бизнис и политика . Одкако простаците ќе навлезат во бизнисот и политиката веќе почнува фаза на сеопшт тотален распад на законите на државата и на народите бргу се распаѓаат и исчезнуват од историската сцена .Први кој се предмет на напад на простаците се морално етичките луѓе кој ги сметаат за закана па ги елинираат со исмевање цинизми итн. Потоа одкако ќе нема никаков отпор јавна осуда (кај православието простаците секогаш добиваат одобрување како сналажливи луѓе ) простачаната продолжува со у-напредуивање .. Потоа простаците се инсталираат во бизнис и политика и почнуваат да ги елиминираат способните луѓе инжењери , лекари итн па овие мораат да се иселат кај други народи со што доаѓа до “обезглавување“ на народот кој станува неспособен за одбрана од странски пропаганди и напади . Потоа се напаѓа и целиот народ со тоа што се напаѓаат работоспособните луѓе па и овие мораат со семејставта да се иселат во други држави кај други народи .Простаците си ги викаат својте побратими во државата разни мањаци лудаци чудаци ги инсталираат во државаниот апарат со што почнува распад на државните институции . И така после извесно време како резултат се добива празна географска територија на која може да се населат други народи .

Така било кога дошле нашите предци на овие простори 4 – 5 век кога наишле на полу-празна територија на која била православната анархо-декадентна организација која ги истребила .Така било кога дошле Османлиите во 13 век кога исто така наишле полу-празна територија од како и на нашите предци им го подметнале православието во 9 век .Таа е и денес сите словенски народи забрзано исчезнуваат оставаат празни териториии .И Србија и Македонија и Бугарија . И со сите народи на кој им е подметнато православието .

Абе ако ти треба прзна територија ако мразиш некој народ многу лесно ќе успееш да го растуриш ако ти успее да им го спопикаш православието . Причекај неколку години простакот Итар Пејко да заврши работа ќе се иселат и учени луѓе и способни луѓе и се што нешто вреди ќе се разори цела држава е после може слободно со војска да им отидеш на тие што ќе останат , може да колеш бесиш силуваш , убиваш колку си сакаш мани друго него уште со цвеќиња ќе фрлаат по тебе ќе те дочекаат како ослободител А простакот Итар Пејко највечи православен верник прв ќе дотрча да ти се понуди да ти служи .Итар Пејко криминалц а криминалец како и секој криминалец нема ниту народ ниту вера .Криминалец си е криминалец ништо не му е свето .

Па ти гледај последни случувања во Македонија во Собрание пред нова година .
Пратеници опозиција им кажуваат дека многу градови села во Макеоднија немаат вода за пиење немаат пат струја . И како што им пререче Радмила Шекеринска правславните демохрстијани на сето тоа се церекат како нездрави -смешно им е ..се смат на туѓи несреќи .Ама немало вода немало пат е голема работа . Абе немало народ аух небаре прв пат му се случувана православието ...кажи нешто ново тоа нее никаков новитет .Ама се иселиеле сите учени луѓе сите способни инженери техничари ...леле голема работа што било .Ама Македонски народ пред целосно исчезнување масовно се иселува .Е јак штик што било ај не се потресуј за такви ситници ...
Абе битното било да се украдат двеста милијони евра од државниот буџет.
Најбитното е два милијони евра за кафанче на Водно да се забављаат . Статуи фасади драпешници се она каде можеда се краде .Мани ни друго туку физички ги нападнаа и ги избркаа од Собрани како тоа некој им се меша во крадењето .Ни устав ги интерсира нит закон нит држава дека со тоа уриваат за се увце не им чуе .
Ама тоа е православието секогаш тоа било .нее до него туку до тие што очекуваат нешто друго. .Неможе дури ниту да им се пререче оти правилно го рабарале и ја практикуваат православната анархо-декаденција . Збеснато – аздисано – пропцирено од крадење е тоа се прави претставници на православните “морално етички вредности “. Тоа е вистинското лице на православието .Никогаш во историјата и не било подругачје од тоа .
Како рече ...веро – наука нели ?
19-03-2013, 10:42 PM
Reply