ЈорданПетровски
ЈорданПетровски-ЦРНИ

|
Quote:Boban Karapejovski A, ти не соработуваше со странски тајни служби поради што ќе настрадаше еден службеник на нашите тајни служби?
Само прашувам, не знам. Ама, кога веќе не зборуваме за говорот на Соња, туку кој што кога правел...
10 minutes ago · Like
Quote:Jordan Petrovski
ПОЛИЦИЈАТА КОНСТРУИРА НОВА ПОЛИТИЧКА АФЕРА?
"Јордан Петровски, приватен бизнисмен од Куманово, познат и јавно деклариран по своите опозиционерски ставови, иако не е член ниту во една политичка партија, кој во последните неколку години покрај радикалните негативни промени во работењето на својата фирма преживувал и вистински “третман” од вработени во Дирекцијата, деновиве по долго молчење , за “ДЕНЕС” изјави:
Во текот на 1996 година, најпрво со недефинирана надлежност на полициска покана, бев повикан во Министерството за внатрешни работи во Куманово каде на почетокот не се знаеше карактерот на поканата за разговор. Сепак, по првичното чудење во полициската станица, завршив на разговор со лице вработено во секторот за државна безбедност. Подоцнежните десетина телефонски и усни повикувања за контакти доаѓаа од луѓе кои се претставуаа како вработени во секторот за државна безбедност, без лично идентификување, а се спроведуваа како во службените простории на МВР во Куманово, така и во мојот ресторан, каде тие лица си даваа за право да доаѓаат во секое време без да кажат дали се работи за службена или приватна посета на ресторанот. Тоа во мала средина како Куманово не остана без негативни последици кај моите гости.
Во разговорите кои овие лица ги водеа со мене, најмногу се интересираа за моите деловни контакти, а посебно за контактите со лица од Република Бугарија, потоа евентуални познанства со луѓе од бугарската партија ВМРО-СМД. На нивно инсистиранје контактирав со бугарскиот амбасадор Ангел Димитров во Скопје, а како повод за тоа беа посочени ненаплатени побарувања од бугарски деловен партнер. До контакт со бугарскиот амбасадор и дојде во бугарската амбасада во Скопје, каде ме однесе лице со свое возило, без да се идентификува, но претставувајки се како вработен во службата за државна безбедност.
Мојата средба со бугарскиот амбасадор заврши само на разговор и со предлог изнесен од мене, но сугериран од “безбедникот”. Имено, според сугестијата предложив по дипломатски пат да ми се обезбеди наплата на побарувањата на мојата фирма. Од страна на амбасадарот Димитров тоа беше оценето како невозможно.
Останатите разговори на кои ме повикуваа службениците на ДБК беа во службените простории на МВР во Куманово, кога, исто така, ми понудија помош и асистенција во граѓански судски спор, со мој доскорешен деловен партнер. Истовремено, лицата кои настапуваа во име на Дирекцијата за државна безбедност (најчесто лицето Кузман), си даваа за право да контактираат со членови на моето семејство на апсолутно недефиниран начин. Поради неиздржливоста на таквиот притисок последниве месеци со истото лице имавме неколку жестоки расправии, по што разговарите и контактите станаа се поретки, речиси прекинати, но во секој случај последиците од нивното влијание се чувствуваат и предизвикуваат кај мене немир, но и страв дека луѓето од тие структури си даваат за право да ме малтретираат како граѓанин, без да бидам заштитен”.
8 minutes ago · Like
Бидејки во случајов се работи за личност која е блиска кон ВМРО-ДПМНЕ- овската опција, можната конструкција, доколку не се работи за самоволие и злоупотреба на службена должност, е ‘полициски” јасна. Преку евентуалното воспоставување “дипломатска” врска за наплата на побарувањата на Петровски од бугарскиот партнер се гради солидна конструкција за предеизборната кампања и познатите, веќе чуени тврдења дека ВМРО-ДПМНЕ се финансира од Бугарија. Во целиов случај зачудува самоувереноста на лицата кои настапуваат во име на Дирекцијата. Со тоа ги компромитираат сите вработени во неа, зашто се знае дека голем дел од нив, како најдобри и најсовесни професионалци, во изминатите години на градењето на македонската државна самостојност на својот грб изнесоа не мал товар од сложените состојби на југословенскиот распад.
До колку во случајов навистина не се работи за поединечно или групно самоволие, со уште посложени последици е опцијата на поделено функционирање на Дирекцијата за политичко-партиски потреби, што со оглед на насоченоста кон странско дипломатско претставниство реално може да предизвика и сериозен меѓудржавен дипломатски скандал. И да се сака овде да се биде добронамерно критичен во поглед на одговорноста, Законот за внатрешни работи сосема јасно, во член 14, определува дека “Директорот е самостоен во извршувањето на работите на Дирекцијата и за својата работа му одговара на министерот и на Владата на Република Македонија”.
Во долното ниво на претставувањето на секторот на државна безбедност се и зачестените и конкретно познати примери, оделни авантуристи кај граѓаните лажно да се претставуваат како “инспектори”, веројатно претпоставувајки дека и самиот поим “државна безбедност” им обезбедува заштита, будејки кај граѓаните страв.
Сепак, во крајно сериозната и се понапната атмосфера пред есенските парламентарни избори и пред реалната можност сегашната владеачка гарнитуре да падне, станува очигледно дека ке се користат сите методи и оружја, без разлика дали тоа значи кршенје на Уставот и законите, повреда на основните човекови права, за политижкиот фер плеј на кој сите партии, вклучително и СДС толку инсистира. На голема мака во ваква состојба се малите, средни и големи новопежени бизнисмени со политиката, кои во изминатите осум транзициони години беа во ситуација да натрупаат, секој за себе, голем капитал. Настанатите услови на безмалку вонредни парасистемски економски и политижки услови, но и желбата за брзо богатење, оправдано или не, овие луѓе ги ставаат во категорија на потенцијални жртви на обработка во методите во службите за државна безбедност. Особено што најголемиот дел од нив биле ставени или прифатиле ситуација на кршење на законите или правилата, или барем користеле услуги кои, кога-тогаш, мораат да ги вратат
8 minutes ago · Like
Ако сум соработувал со странска служба, СДБ сигурно ке обезбедела докази, бидејки четири години, за толку имам докази, сум бил непрекинато следен, на секое мое излегување од Куманово со мене бил соработник на СДБ. Куќата и работните простории ми биле озвучени. Сите телефони, ПЕТ на број ми биле прислушкувани.
пс. велиш: "поради што ќе настрадаше еден службеник на нашите тајни служби?"
Да кажеш кој е тој службеник што ке настрадал.
A few seconds ago · Like
|
|