Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 3.22 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DALI EDNA PESNA MOZE DA BIDE OTPEANA OD POVECE PEACI ?
Author Message
mence Offline
Moderator

Се скараа Војо и Сузе

21:15 | 12.02.2010 | Автор: Шпиц

Војо Стојановски и Сузана Спасовска се скараа за песна. Кој има повеќе право да ја пее „Ајде да си речиме уште една“ тој или таа, е прашање кое деновиве кружи низ естрадните кулоари.
Оваа стара песна е една од препознатливите кога станува збор за Војо Стојановски, ја пее со децении наназад. Неодамна истата ја сними и Сузе и тоа наводно го налутило познатиот пејач.
- Јас мислам дека преку ова некој се обидува да не скара. Па, луѓе мои, тоа е народна песна, а не на Војо. Дури на новогодишниот „Џубокс“ на МТВ јас ја пеев и отидов на маса кај Војо заедно да ја допееме - вели
Сузе, која планира оваа песна да ја стави на цедето кое го подготвува за хрватскиот пазар.
Ама сепак на Војо не му е сеедно. И забележува на својата колешка што од толку убави песни почнала да ја пее токму оваа, која му е при срце и на која и има дадено вокален идентитет.
- Оваа песна е од Западна Македонија. Додуша за народна песна тешко е да се прецизира од каде е точно, ама јас сум ја слушал во Кичевско, во Тетовско. Дури во Тетовско е и поинаков текстот. Всушност оригиналот е со специфичен шеговит и не многу разбирлив текст. Мате Груевски ја направи преработката и во 1979 година за прв пат ја изведов на МРТВ, во 1983 или 1984 година ја издадов на првата касета, а пред неколку години и на цеде. Аранжманот беше на Мирослав Бушиноски, објаснува познатиот пејач.
Тој вели дека со Сузе навистина ја пееле на „Џубокс“, ама да знаел каква и е намерата, немало да биде така. Смета дека тоа го направила тенденциозно. И забележува што направила целосен препис на песната.

- „Ајде да си речиме уште една“ стана хит со мојот глас, со мојата изведба и народот тоа го препознава. Сигурен сум дека Сузе не ја знае изворната верзија, која има уште строфи. Често на патувања ми велеше да и ја пеам. Сега ја форсира на повеќе свои телевизиски гостувања. Да ме прашаше Сузе, ќе и посочев куп убави изворни и неафирмирани песни кои можеа да станат хит со нејзиниот глас - додава Стојановски.
Патем и се потсетува дека нешто вакво слично му се случило пред повеќе години. Откако Војо ја снимил „Седнав да вечерам“ и станала хит, Мате му ја дал на Мирко Митревски.
Ставот на Војо е дека треба да има почитување меѓу пејачите. Кога тој бил помлад, од почитување ниту еден пејач не се обидувал да пресними песна што ја испеале Александар Сариевски, Кирил Манчевски или Никола Бадев.
- Сакам едноставно да има почитување меѓу нас колегите. Како би се чувствувала Сузе доколку сега јас од авторот ги побарам правата и ја преснимам нејзината „Џингерлаке џикица“ - на крај се пошегува Стојановски.
13-02-2010, 03:24 PM
Reply
mence Offline
Moderator

Sto mislite dali e dobro edna pesna da bide otpeana od dvajca ili povece peaci ???
Posebno ovie izvornive pesni, naviknati sme da gi slusame samo vo edna izvedba, pa koga ja slusame od drug, mislime deka e druga pesnata.

Sega i nekoi mnogu stari podzabotaveni pesni gi prepejuvaat mladi peaci. Pesnata navistina zvuci porazlicno, ama izleguva mnogu ubavo.
13-02-2010, 03:30 PM
Reply
mence Offline
Moderator

Eve po mene nesto mnogu dobro, mnogu ubav spoj na postarata generacija i mladata...
I pesnata e osovremena ...
Kazte go vasiot komentar na ovaa....

13-02-2010, 03:33 PM
Reply
mence Offline
Moderator

Eve ja istsata pesna otpeana mnogu porano....
Kazete koga podobro zvuci ????

13-02-2010, 03:37 PM
Reply
mence Offline
Moderator

Eve ja istata pesna otpeana od drug peac...

Pa neli e podobro da ja peat povece izveduvaci....Barem taka naj dobro mozeme da gi procenime kvalitetite na peacot...[/u]
13-02-2010, 03:40 PM
Reply
mence Offline
Moderator

Eve i ja i so drug peac...

13-02-2010, 03:42 PM
Reply
mence Offline
Moderator

Eve uste edna izvedba na istata pesna.

13-02-2010, 07:42 PM
Reply
Solenik Offline
wiseman - мудрец

(13-02-2010, 03:24 PM)mence Wrote: Се скараа Војо и Сузе

Ставот на Војо е дека треба да има почитување меѓу пејачите. Кога тој бил помлад, од почитување ниту еден пејач не се обидувал да пресними песна што ја испеале Александар Сариевски, Кирил Манчевски или Никола Бадев.

Војо е одличен пејач на патриотски песни, но не може ни да сонува да се старви себеси во истата лига со Сариевски, Бадев, Манчевски.
16-02-2010, 08:15 PM
Reply
basilius_2 Offline
Moderator

Od toa sto go imam slusano i videno na Youtube koga ke go pobaram Vojo Stojanovski mi izleguvaat patriotski pesni i zatoa bi trebalo Vojo da si ostane da si pee patriotski pesni, zosto toa e negoviot umetnicki znak.
19-02-2010, 03:25 PM
Reply
mence Offline
Moderator

Eve ja pesnata SUDBO MOJA od povece izveduvaci...

23-02-2010, 08:23 PM
Reply
mence Offline
Moderator

Ova e original od legendarnata Vaska Ilieva

23-02-2010, 08:59 PM
Reply
Администратор Offline
Administrator

Han Solo'

Малко съм офтопик, ама си пийнах, "подкарах" македонските песни и съм на кеф!
Айде малко настроение, стига с тоя песимизъм!

Илия Луков - Йовано, Йованке:

Една прекрасна песен от Костур от Любка Рондова - Смиляна:

"Смиляна" ви я препоръчвам, любима ми е!

Направо настръхвам...

Велико дульбер бугарко - Любка Рондова:

Любка Рондова - Моми Тиквешанки

И най-известната в България - Македонско девойче:

С тази песен поздравявам всички от форума!

Абе обичам ги македонските бее! Айде наздраве!

Как може да не пазите такова богатство и да слушате сръбски турбофолк?!
19-09-2010, 05:20 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

Кој слуша слушаShok. Кој си ја сака македонската музика си ја слуша неа. Ех, демократија- можности за изборIcon_lol плус српско влијаниеIcon_wink
18-11-2010, 10:24 AM
Reply
val Offline
Member

Здраво ти, Менче!
Добра тема си отворила!
Ке я коментирам само първата песна - "Що да правам, що да чинам?". Признавам си не я бев слушал.
Най-близо до това, кое що яс разбирам како македонски фолклор, е изведбата на Ваня Лазарова - оригиналот. Нежен глас, одпеяно со чувство, со оригинален изговор на зборовите (ми направи впечаток що само таа знае како се произнася "сандЪк", малите девойчиня велат нещо како "сандАк"). Заклучок: 10/10.
Другите изведби ке ги коментирам наедно - кафански турбофолк изведби, без никакво чувство кон песната или со театралничене, само правилно музициране и то не секогаш. И да, хмхм... ме наведуват на сексуални помисли,Icon_lol кое що не е лошо, се разбира, ама яс се пак коментирам музикалната изведба, нели?
Еве, ке се вклучам и яс со една песна, изведена от двайца добри артисти од двете страни на телените мрежи на Беласица:
Иван Дяков

Влатко Миладиновски

(This post was last modified: 19-11-2010, 08:04 AM by val.)
19-11-2010, 08:01 AM
Reply
mence Offline
Moderator

(13-02-2010, 03:24 PM)mence Wrote: Се скараа Војо и Сузе

Војо Стојановски и Сузана Спасовска се скараа за песна. Кој има повеќе право да ја пее „Ајде да си речиме уште една“ тој или таа, е прашање кое деновиве кружи низ естрадните кулоари.
Оваа стара песна е една од препознатливите кога станува збор за Војо Стојановски, ја пее со децении наназад. Неодамна истата ја сними и Сузе и тоа наводно го налутило познатиот пејач.
- Јас мислам дека преку ова некој се обидува да не скара. Па, луѓе мои, тоа е народна песна, а не на Војо. Дури на новогодишниот „Џубокс“ на МТВ јас ја пеев и отидов на маса кај Војо заедно да ја допееме - вели
Сузе, која планира оваа песна да ја стави на цедето кое го подготвува за хрватскиот пазар.
Ама сепак на Војо не му е сеедно. И забележува на својата колешка што од толку убави песни почнала да ја пее токму оваа, која му е при срце и на која и има дадено вокален идентитет.
- Оваа песна е од Западна Македонија. Додуша за народна песна тешко е да се прецизира од каде е точно, ама јас сум ја слушал во Кичевско, во Тетовско. Дури во Тетовско е и поинаков текстот. Всушност оригиналот е со специфичен шеговит и не многу разбирлив текст. Мате Груевски ја направи преработката и во 1979 година за прв пат ја изведов на МРТВ, во 1983 или 1984 година ја издадов на првата касета, а пред неколку години и на цеде. Аранжманот беше на Мирослав Бушиноски, објаснува познатиот пејач.
Тој вели дека со Сузе навистина ја пееле на „Џубокс“, ама да знаел каква и е намерата, немало да биде така. Смета дека тоа го направила тенденциозно. И забележува што направила целосен препис на песната.

- „Ајде да си речиме уште една“ стана хит со мојот глас, со мојата изведба и народот тоа го препознава. Сигурен сум дека Сузе не ја знае изворната верзија, која има уште строфи. Често на патувања ми велеше да и ја пеам. Сега ја форсира на повеќе свои телевизиски гостувања. Да ме прашаше Сузе, ќе и посочев куп убави изворни и неафирмирани песни кои можеа да станат хит со нејзиниот глас - додава Стојановски.
Патем и се потсетува дека нешто вакво слично му се случило пред повеќе години. Откако Војо ја снимил „Седнав да вечерам“ и станала хит, Мате му ја дал на Мирко Митревски.
- Сакам едноставно да има почитување меѓу нас колегите. Како би се чувствувала Сузе доколку сега јас од авторот ги побарам правата и ја преснимам нејзината „Џингерлаке џикица“ - на крај се пошегува Стојановски.

Eve ja istata pesna ispeana i od dvajcata.
Navistina prekrasna izvedba i na dvajcata.
Poslusajte gi !!!!!

23-11-2010, 04:10 AM
Reply
val Offline
Member

Хахаха! Добро послание во песната!
Не сакам да ги коментирам и двайцата, но се пак си мислам дека Войо води со едни гради пред Сузе. Во версията на Сузето интродукцията е малко како старите видео игри од типот на Супер Марио од пред 20-тина годиниDevil3 А изведбата на Войо е близо до изворната, ама ми бие малко на влашка музика. Да не би оригиналната музика да е влашка?
И да, си мислам що, ако Владко од мойот по-горен пост направи песната ке стане много добро изпълнение. Просто гласот му е за таа песна.
Сега около самата песна - кога бев студент я пеевма таа, само дека беше со различна музика и текст. Еве го:
Едно е пиле у село, дето пее рано и събужда попа.
Ай да пием йош по едно, та да станат две -
Две цици мома има.
Едно е пиле у село ....
Ай да пием йош по едно, та да станат три -
три пера перустия, две цици мома има...
...
Ай да пием йош по едно, та да станат 4 -
4 кола на колата, 3 пера перустия, 2 цици мома има...
....
5 пръста на ръката, 4 кола на колата....
....
6 крака на мухата, 5 пръста .....

Особено се наблягаше на "Ай да пием йош по едно" и на "... две цици мома има" Icon_cool

Ама видете, нашите броилки се по-куул од западните со нивните 99 Bottles of Beer или Ten Green Bottles.

И за накрая, еве една песна, за коя, гледам, се спори що имало и македонска изведба, ама не можав да я найдам в тубата. Така що, ако вие знаете нещо повеке - буйрум!

23-11-2010, 09:16 AM
Reply
inmate1807 Offline
Junior Member
**

(13-02-2010, 03:33 PM)mence Wrote: Eve po mene nesto mnogu dobro, mnogu ubav spoj na postarata generacija i mladata...
I pesnata e osovremena ...
Kazte go vasiot komentar na ovaa....

уууф ретки се ваквите споеви или пак преработки. 90% од нашиве прреработки не ми се свиѓаат
08-01-2011, 04:57 PM
Reply
Solenik Offline
wiseman - мудрец

22-01-2011, 05:56 PM
Reply
val Offline
Member

Овие денови случайно попаднав на новиот албум на вашата Каролина. Во него видов що има препеани (официално) Бг песни. Еве една од нив:
Каролина Гочева - Бои

Нели Петкова - Цветове

31-01-2011, 09:12 AM
Reply
val Offline
Member

И уще една:
Каролина & Deep Zone Project - Сите тие дни

Миро - Някога преди

31-01-2011, 09:20 AM
Reply