ПО АТИНА, И НАШИОТ ИСТОЧЕН СОСЕД ГИ ПРЕЗЕНТИРА НА ДЕЛО НАЈАВЕНИТЕ "ЦРВЕНИ ЛИНИИ"
Големо НЕ од Бугарија за влез на Македонија во ЕУ
Не можеме да дадеме евросертификат на власта во Скопје, која систематски наметнува идеологија на омраза кон Бугарија. Во Република Македонија се забележува еднострано толкување на историјата во силно националистички дух, дискриминаторски однос кон граѓаните со бугарско чувство и има многу административни бариери за бугарскиот бизнис, обвинил Плевнелиев пред Филе
Бугарија ќе го блокира македонскиот евроинтегративен процес доколку Европската комисија не го притисне Скопје да поработи на добрососедските односи со Софија. По Атина, и нашиот источен сосед ги презентира на дело најавените "црвени линии" кон соседите. Бугарскиот претседател Росен Плевнелиев ја искористил средбата со еврокомесарот за проширување и соседска политика Штефан Филе да ја обвини Македонија дека на свој начин ја интерпретира историјата и води антибугарска политика, јавуваат бугарските медиуми. Според некои од медиумите, пред високиот гостин од Брисел, Плевнелиев кажал едно големо НЕ за членството на Македонија во ЕУ, поради нејзината политика кон Бугарија. Рекол дека Унијата треба да ги земе предвид бугарско-македонските односи пред евентуалното членство на земјава во ЕУ.
- Не можеме да дадеме евросертификат на власта во Скопје, која систематски наметнува идеологија на омраза кон Бугарија. Властите во Македонија ќе ја отклучат перспективата за еврочленство, не преку пропаганда и маркетинг кампањи, туку преку вистински реформи и активности за добрососедство. Не ја негираме нивната европската перспектива, им помагаме и ги поддржуваме, но тие уште не се подготвени, изјавил Плевнелиев и додал дека стратешки е важно за долгорочната стабилност на Балканот, во Скопје да почнат да применуваат европски пристап кон соседите, без провокации, без претензии и без манипулации.
Плевнелиев тврдел пред Филе дека Македонија ги дискриминира граѓаните кои се декларираат како Бугари и дури ги попречува бугарските бизниси во земјава.
- Европската интеграција е гарант за безбедноста, стабилноста и просперитетот на регионот и таа нема друга алтернатива. Оваа поддршка не е безусловна, таа се базира на целокупното исполнување на критериумите за членство, а еден од најважните од нив е добри добрососедски односи. Во Република Македонија се забележува еднострано толкување на историјата во силно националистички дух, дискриминаторски однос кон граѓаните со бугарско чувство и има многу административни бариери за бугарскиот бизнис. Бугарија отсекогаш го поддржувала пристапувањето на земјите од Западен Балкан во ЕУ, изјавил Плевнелиев.
Бугарскиот претседател не се согласува ниту со извештајот на ЕК за Македонија. Остро го критикувал пред Филе, тврдејќи дека извештајот за напредокот на земјава не ја одразува улогата на Македонија во регионалната соработка и состојбата на билатералните односи меѓу Бугарија и Македонија.
Својот шеф на државата го поддржале и бугарските пратеници од комисиите за надворешна политика и за европски прашања. Сметаат дека македонската власт има да изоди долг пат за да ги исполни основните критериуми за добрососедство на ЕУ и доколку овој проблем не биде покренат, кога ќе стартуваат преговорите на Македонија со ЕУ, тие можат да се претворат во "темпирана бомба", пренесува бугарската БТВ.
- Не може една земја силно да сака да стане членка на ЕУ и НАТО, но и во двата правци да има пречки. Од една страна не води добрососедски односи со Бугарија, од друга страна со Грција. Властите во Македонија треба да водат политика со која не всадуваат антибугарски чувства кај децата за да имаат тие негативен однос кон Бугарија, изјавил Унал Лотви од ДПС. (В.С.)
ЕВРОКОМЕСАРОТ ЗА ПРОШИРУВАЊЕ НЕЗАДОВОЛЕН ОД ЗБОРОВИТЕ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ
Филе: Интеграцијата е најдобро средство за справување со национализмот
Еврокомесарот за проширување и соседска политика Штефан Филе воопшто не бил задоволен од зборовите на бугарскиот претседател Росен Плевнелиев. Филе рекол дека блокадите не се решение, туку интеграцијата е најдобро средство за справување со национализмот. Штефан Филе се согласил дека проблемите треба да бидат решени пред приемот на земјите во ЕУ, но потенцирал дека преговарачкиот процес не смее да биде заложник на овие проблеми.
- Сите знаеме дека ПЈР Македонија треба да чека долго време пред една затворена врата, очекувајќи членство во НАТО и ЕУ. Јас сум од оние луѓе кои цврсто веруваат дека не е добро да оставаме на партнерите долго да чекаат. Верувам дека интеграцијата е најдобро средство за да се справиме со национализмот. Нема никакво сомнение, ниту кај мене, ниту во Европската комисија за значењето на Бугарија за проширување. Тука сум за да се обидам подобро да ги дознаам интересите и стравувањата на Бугарија. Тука сум за да утврдиме како Комисијата би можела да и помогне Бугарија, за да го отвори својот потенцијал во однос на политиката на соседство. Би сакал да разговараме и за добрососедски односи во однос на тоа да ги исполниме со содржина за земјите од Западен Балкан, така што сите соседи тука да се чувствуваат удобно на своето место, му вратил Филе на Плевнелиев.
Сподели
Статијата е прочитана 1797 пати. #
Зошто мојот коментар не излегува на Web страницатa?
Оставете коментар за објавената вест
Сите полиња се задолжителни!
Од кого:
Коментар:
*Ве молиме впишете ја шифрата и притиснете испрати
Spasitelot, 31.10.2012 23:47:19
Abe batalete gi vise tie bugari. Neli gledate deka ednas edno zborat drugpat drugo. Tie se genetski labilen narod. Se isplasile od edna Makedonija deka ke im ja zeme istorijata. Pa ako se tolku vo pravo i ako se tolku silni ne bi trebalo da se plasat i da ne ucenuvaat za vlez vo eu, isto kako i "silnive" grci ...
31.10.2012 23:47 | (9) | Like
Дедо Иљо, 31.10.2012 23:47:11
Ганчовци!!!!!!! Секогаш во историјата сте на погрешна страна !!!!! Исти сте со Грците, неможејќи да ги покриете дубиозите во вашите држави вниманието на вашиот напатен народ сакате да го свртите со национализам и негирање на македонците. И после ќе кажете ние први ве признавме !!!!!!! Каква хипокризија !!!!!!!
31.10.2012 23:47 | (11) | Like
GOCE SHSHKO, 31.10.2012 23:44:41
E Bgarce Bugarce kade e Makedonskiot narod vo sopstvenata Pirinska Makedonija,toa treba da odgovarate no i vaseto Vreme doaga.Sto sakate da vi ja dadime nasata ISTORIJA,da se otkazime od brakata nasi vo Pirinot,se zakolnovam NIKOGAS.Bugarce OKUPATORCE nema poveke lazenje i prepisuvanje Makedonskata istorija. Nie Makedoncite sne RAZBUDENI doaga VISTINATA za kratko vreme ke ve kleknime nakolena.Pozdrav do site.
31.10.2012 23:44 | (9) | Like
23, 31.10.2012 23:36:01
kako mozes da imas dobrososedski odnosi so nekoj sto ti ja negira nacijata i jazikot, i e clen na eu?
31.10.2012 23:36 | (11) | Like
A.Lazarov@seznam.cz, 31.10.2012 23:27:20
Posle ovaa vest sakam da im iskažam golema "blagodarnost" na istočnite sosedi,ne upotrebuvam imenuvanje namerno isto kako vo slučaj so sosedite od jug. Mislam deka konečno padnaa maskite i izlegoa na površina nivnite vistinski nameri...Pišuva deka sme vodele kampanja na omraza sprema niv,,pa da mi objasni predsedatelot dali ima pogolema omraza sprema eden narod koga ne go priznavaš negovoto posoenje?????ili toa ne važi za niv,ako se tolku golemi demokrati neka vovedat na sledniot popis grafa Makedonec pa da vidat koj e diskriminiran.Dali mu e jasno deka EU napravi najgolema greška koga gi primi vo svoite redovi bidejki ne se demokratsko opštestvo itn,potrebni se dobrososedski odnosi ama ne na naša šteta.
31.10.2012 23:27 | (11) | Like
диме, 31.10.2012 23:25:25
Зар и ти, сине Бруте !?
31.10.2012 23:25 | (6) | Like
kris, 31.10.2012 23:11:05
File odma trebal da prasa zosto Bugarija ne go priznava makedonskoto malcinstvo?
31.10.2012 23:11 | (20) | Like
http://vecer.com.mk/?ItemID=6A7F59BA7D90...FB5317F86D