Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 2 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Македонските легенди-Мањифико!Се сеќава ли некој на нив?
Author Message
demmian
Unregistered

Се надевам има тука форумџии кои се на постарата генерација и кои убаво се сеќаваат на македонскиот латино ансамбл-Мањифико,чии членови се Невена и Панче Кочовски,Крсто Таушанов и Петар Галев.

Знае ли некој нешто повеќе за нив,нешто слично на нивна биографија.

Иначе кога нивните песни им ги презентирав на латиноамериканци тие се изненадија какви мајстори за латино фолклор сме имале во МакедонијаIcon_wink

Еве неколку нивни исполнувања:

10-02-2010, 12:08 AM
Reply
demmian
Unregistered

10-02-2010, 12:10 AM
Reply
demmian
Unregistered

Втората венецуелска химна Alma llanera:

10-02-2010, 12:13 AM
Reply
demmian
Unregistered

10-02-2010, 12:15 AM
Reply
mence Offline
Moderator

Kako da ne se secavam na Manjifiko, vo toa vreme koga nie bevme se uste deca i mladinci mnogu gi slusavme.
Prekrasni bea.

A sto se odnesuva za biografijata ne mi e jasno na sto mislis.

Jas se znaev so Tausanov Krste, a so negoviot naj mlad brat i se druzevmem, isto i so sestramu sme bile dobri poznanici.

Toj otkako pocina tie vece ne nastapija kako Manjifiko. Taka ???
10-02-2010, 03:58 AM
Reply
demmian
Unregistered

(10-02-2010, 03:58 AM)mence Wrote: Kako da ne se secavam na Manjifiko, vo toa vreme koga nie bevme se uste deca i mladinci mnogu gi slusavme.
Prekrasni bea.

A sto se odnesuva za biografijata ne mi e jasno na sto mislis.

Jas se znaev so Tausanov Krste, a so negoviot naj mlad brat i se druzevmem, isto i so sestramu sme bile dobri poznanici.

Toj otkako pocina tie vece ne nastapija kako Manjifiko. Taka ???

Јас сум помладо месо,не ги начекав Мањифико во неговите златни времиња.

Случајно ги открив кога бев на 15-16 годишна возраст,и иако воопшто не бев љубител на таква музика,Мањифико од старт ми влегоа во уши и ги засакав,особено пак кога дознав дека се Македонци и си помислив какви мајстори на латино етно музика имаме дома.Оттогаш многу ги ценам.

Иначе за Таушанов знам дека е починат 1983 и дека имал потекло од Богданци.

Ама за останатите тројца членови не знам ништо,каде се родени колку години имаат сега,каде живеат,во Македонијава ли се лоцирани или воопшто живи ли се?

Во глобала тоа ме интересира за нив.
11-02-2010, 01:33 AM
Reply
mence Offline
Moderator

Koga nisto ne znaes jas nesto na brzinka ce ti napisam, pa koga nesto ce se dosetam ce ti dopolam.

Osven Krste drugite trojca se zivi. Kocovski se bracen par. Pance predaval muzika vo muzicko ucilste vo Skopje, a za zenamu vo ovoj moment ne mi teknuva, sega se penzioneri. Imaat dve cerki pomegju 30 i 40 godini. Ednata e glumica ,a drugata peacka....Edno vreme peeja i dvete....Sum slusala deka vo eden period kako pomladi takvi dobri zabavi na svadbi pravele, da im se voodusevis. Pomalata cerka Lidija Kocovska e izvonredna, ima mnogu dobar glas...edno vreme bese mazena vo Hrvatska i po vesnicite pisuvase deka i tamu sakale da ja slusaat...

Edna godina, ne se secavam koja bese, nastapija celata familija za izbor na "pesna za Evrovizija", bea pretstaveni kako "Lidija inejzinata Familija".

Tie do smrta na Krste bea aktivni, a posle poginuvanjeto na nego izjavija deka so drug covek nema da se vece MNJIFIKO, i prstanaa da pejat.

A Krste kolku me drzi secavanjeto zagina so motor, mnogu sakase da vozi motor, ama bese dosta temperamenten covek...i sakase malku po ludi voznji...Toj ne bese zenet.

I cetvrtiot clen e ziv , i toj zivee vo Skopje.

Mislam deka e dovolno.
11-02-2010, 03:54 AM
Reply
neso20
Unregistered

Znaci da nadopolnam,Krste pocina od Rak,A Pance i Nevenka ziveat vo Ohrid.
15-05-2010, 08:12 PM
Reply
neso20
Unregistered

Milo mi e sto nekoj pisal za manjifiko,inace jas sum na krste tausanov sinot,Nebojsa,a Krste pocina vo 1991 godina,znaci sum imal 1 godinka.pozz na site
15-05-2010, 08:14 PM
Reply
Администратор Offline
Administrator

(15-05-2010, 08:14 PM)neso20 Wrote: Milo mi e sto nekoj pisal za manjifiko,inace jas sum na krste tausanov sinot,Nebojsa,a Krste pocina vo 1991 godina,znaci sum imal 1 godinka.pozz na site

Да ти пожелам добредојде на форумов.

пс.поздрав на чичкоти Тимчо
17-05-2010, 05:07 PM
Reply
neso20
Unregistered

vazi samo od Koj da go pozdravam? i fala Icon_razz
22-05-2010, 09:27 AM
Reply
Администратор Offline
Administrator

(22-05-2010, 09:27 AM)neso20 Wrote: vazi samo od Koj da go pozdravam? i fala Icon_razz

Поздравот е од соученичка од средно школо.
23-05-2010, 07:43 PM
Reply
demmian
Unregistered

(15-05-2010, 08:14 PM)neso20 Wrote: Milo mi e sto nekoj pisal za manjifiko,inace jas sum na krste tausanov sinot,Nebojsa,a Krste pocina vo 1991 godina,znaci sum imal 1 godinka.pozz na site

Ако одржуваш контакти со Панче и Невенка,поздрави ги од нивни голем фан Icon_razz

Јас сум релативно помлада генерација,знам дека Мањифико постоеле долго пред јас да се родам,а за првпат ги слушнав по националната МТВ кога бев прва или втора година средно.Ми оставија огромен впечаток,во почетокот мислев дека се Латиноамериканци и се чудев дека таков музички латинофеномен постоел и во наша Македонија...страшни се,кога би ја оценувал тетка Невенка според нејзините гласовни можности,тогаш на скала од 1 до 10 дефинитивно би и дал 11ка Icon_razz

Многу харизматични луѓе се и четворицата,Нешо ако можеш нешто да поднапишеш за формирањето на Мањифико,од каде пак мотивацијата уште на тоа време да создаваат таква музика во Македонија,тоа ми е многу интересно...сигурно за нивното време биле цареви,како што во наше време беше,Бог да си го прости,Тошката.

А,со четвртиот член на Мањифико-Петар Галев,што се случува со него,тој жив ли е?

Напиши нешто повеќе за ансамблот Мањифико...јас имам подслушнато дека Мањифико биле еден вид културни амбасадори на екс-Југославија,истото што и Тоше беше за Македонија.
11-06-2010, 09:56 PM
Reply
demmian
Unregistered

Uste nesto za Magnifico-popularniot makedonski ansambl:

http://jugozvuk.blogspot.com/2009/09/ans...-1973.html

Tuesday, September 15, 2009
Ansambel MAGNIFICO 1973

Meksikanska muzika je omiljena u Jugoslaviji oduvek bila, ali da je ova grupa, MAGNIFICO, tako dobra i to u 70-tim godinama postojanja Juge to stvarno nije moguće.

Kad čujete ove izvanredne vokale poželećete da ih slušate beskonačno, zato narežite CD od ove ploče i slušajte je beskonačno. Uživaćete.

Makedonci su oduvek bili poznati po lepom pevanju (ili lepom slaganju glasova) ali da sve to rade u mexico-maniru to je neverovatno. Zato danas slušamo

MAGNIFICO

Pošto je kod nekih poštovaoca ove grupe došlo do zabune da li su ovo Slovenci ili Makedonci ipak će ih razuveriti ovaj spot na YOU TUBEu koji govori upravo da su oni bili Makedonci.
02-07-2010, 01:00 PM
Reply
demmian
Unregistered

Доста интересна ми се чини и следнава статија:

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDet...anie=21945

Најинтересен е овој дел:

Не знам како и зошто, ама меѓу народот што ме роди и израсна и народот со кој сега живеам постои некоја чудна, од никого признаена и челично цврста поврзаност. И не само што Мексиканците беа меѓу првите коишто му притрчаа во помош на ранетото Скопје по катастрофалниот земјотрес туку и во самото Скопје постоеше афинитет кон таа страна: овде беше роден и твореше најголемиот „мексикански“ бенд на државата во којашто тогаш живеевме, популарниот квартет „Мањифико“.

И овој:

Во моето старо маало постоеше детско игралиште со убави дрвени столбови, греди на кои беа монтирани клацкалки и до нив поставени талпи на кои беа закачени лулашки од тракторски гуми. На влезот на игралиштето се издигаше еден долг ѕид на кој пишуваше: „Во времето на Адолф Лопез Матеоз, претседател на Соединетите Држави на Мексико, Владата и народот на Мексико ја изградија оваа населба популарно наречена Тафталиџе. Управник: архитект Педро Рамирез Васкез. Раководител: Педро Алварадо Кастањон. Соработник: Франциско Васкез Падиља. Предадено во употреба јуни 1964 година“.
26-07-2010, 03:23 PM
Reply
demmian
Unregistered

Во контекст на темава,пронајдов едни фотографии на Мањифико:

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Art...BDB9CB.jpg

http://img269.imageshack.us/img269/415/manjifiko.jpg
18-10-2010, 02:44 PM
Reply
Nikola Offline
Senior Member

Првпат слушам за групава, зашто сум од помладите. Многу ми е по ќеиф музиката. Браво!
16-12-2010, 01:14 AM
Reply
demmian
Unregistered

Еве уште една песна од нашите македонски легенди:

Шуќур,едвај ја пронајдов.
26-12-2010, 12:08 AM
Reply