Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
КАДЕ БИЛО ВМРО ЗА ВРЕМЕ НА ФАШИСТИЧКАТА ОКУПАЦИЈА????
Author Message
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,676
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#1

Quote:Да отворам ваква провокативна тема ме потикна Жарко Трајаноски

Сакав да го поставам прашањето: Каде било „историското ВМРО“ за време на фашистичката окупација на Македонија и што правел тогаш десничарот Ванчо Михајлов?Еве еден одговор. Одговор даден од самите ФАШИСТИ:


Превод, кој можеби не е најдобар:

"Од југословенската заробена војска да се ослободат хрватските и македонските војници бидејки тие не се непријател на рајхот"


[Image: arx1318629089a.jpg]

Се надевам а и би замолил да дискутираме без идеолошки предрасуди. Светската наука ги изедначи ФАШИЗМОТ И КОМУНИЗМОТ по злоделата. Редно е и ние да ја прифатиме реалноста.

14-10-2011, 10:55 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,676
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#2


Quote:ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЈА


Како и да било, внимателна анализа на податоците за смртта на Кузман, кој бил нарекуван и втор Гоце Делчев, покажува дека тој најверојатно бил предаден. Прашањето е од кого. Тоа што едноставно не може да се тргне од пред очите е барањето на Светозар Вукмановиќ-Темпо, Кузман Јосифовски-Питу да биде отстранет.

Причини за тоа имало многу, но главната била поврзана со неговиот став дека Македонија „не може да биде слободна, ако не биде обединета“ и отворено настојувал да се формираат македонски партизански единици во Егејска и Пиринска Македонија, и тие да се поврзат со единиците од Вардарска Македонија. Тоа значело нивна заедничка борба за ослободување на обединета Македонија. А токму во своето писмо до ЦК на КПМ од август 1943 година, Темпо вели: „Ние не удривме доволно енергично по тие автономистички тенденции, кои во голема мера ја зафатиле нашата партиска организација во Македонија и кои се изразуваат во инсистирање нашата партиска организација во Македонија да ја одделат од составот на КПЈ и да ја изолираат борбата на македонскиот народ од борбата која што ја водат другите народи на Југославија...“

Со оваа реченица, без поголем проблем можело да му биде „спакувано“ досие на кој било македонски комунист и партизан што би ги спомнал Егејска и Пиринска Македонија. А Кузман не само што ги спомнувал туку и барал обединување на борбата на Македонците од сите три дела на Македонија. „Каузата на македонскиот народ од пред 50 години е во опасност. Сврзувањето со Југославија, конкретно значи и откажување од соединувањето на Македонија“, тврдел Кузман.

Ако тоа било така, ако и Темпо во своето барање бил јасен, тогаш не останувало ништо друго освен Кузман да го убијат Бугарите. Кој ги одвел нив до Гоце Делчев од Втората светска војна, е прашање околу кое и не мора да има толку многу дилеми, сеедно што има и такви што сметаат дека дури и куршумот не бил бугарски.Quote:Убиството на Димитар Филипов Рафаилов

Димитар Филипов-Рафаилов е родум од Дебар и во Втората светска војна со Иван Михајлов бил еден од водачите на ВМРО. Неговата познаничка била Анка Белгарјанова, сопруга на Бојан Белгарјанов, шеф на бугарските комунисти. Тие биле поврзани со Ѓорѓи Димитров (родум од селото Света Петка во Пиринска Македонија).

На нивно инсистирање, во почетокот на 1944 година Иван Михајлов се согласил да стапи во контакт со одредени кругови во Македонија, пред се, поврзани со Димитар Чкатров од Битола, за да се договорат за понатамошните активности во врска со Македонија. Михајлов изворно требал да стапи во контакт со Чкатров, а не со Кузман. Михајлов сакал да им укаже на "одредени кругови" во Македонија дека со своето однесување го загрозуваат нејзиното обединување, која и во тоа време, како и денес била поделена на четири дела и дека нивните активности му се многу добро познати. Тоа особено почнало да станува јасно по вестите за интензивните контакти на одредени кругови во Македонија со комесарот на српскиот косовски одред Милија Ковачевиќ-Максим.

Бидејќи господинот Чкатров му бил вујко на Кузман, најнапред биле искористени т.н. "партизански канали", односно најнапред стапиле во контакт со господинот Кузман Јосифовски-Питу. Средбата ја договорила познаничката на Димитар Филипов-Рафаилов, Анка Белгарјанова. Таа средба се одржала во т.н. "вила на Водно", односно во една куќа во месноста Козле во Скопје и токму таа средба била "провалена".
14-10-2011, 11:21 PM
Reply
acko Offline
Moderator
*****

Posts: 1,437
Joined: Jan 2010
Reputation: 21
#3

Во тој период не може да стане збор за ВМРО како целина, добро организирна група која ќе делува на различни начини. Поминуваат седум години од растурањето на ВМРО на чие чело беше Иван Михајлов, а веќе и во последните години ВМРО се соочи со големи проблеми и делби. Иван авторитетот го имаше изгубено уште пред 1934 година, а камо ли за такво нешто да стане збор во 1941 година, кога тој и така веќе е надвор од повеќето случувања. Тој пројавува некаква активност, но тaа е насочена кон одредени луѓе кои му останале верни, никако не може да стане збор за голема група. Токму така и треба да се гледа делувањето на ВМРО, значи различни поединци, групи, делувале различно и неповрзано. Одредени почнуваат со активна соработка и подршка на новодојдената бугарска власт, некои од нив подоцна и ќе се откажат, други се вратија во својата татковина и беа пасивни, трети решија да пружат отпор.

15-10-2011, 12:30 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,676
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#4

(15-10-2011, 12:30 AM)acko Wrote: Во тој период не може да стане збор за ВМРО како целина, добро организирна група која ќе делува на различни начини. Поминуваат седум години од растурањето на ВМРО на чие чело беше Иван Михајлов, а веќе и во последните години ВМРО се соочи со големи проблеми и делби. Иван авторитетот го имаше изгубено уште пред 1934 година, а камо ли за такво нешто да стане збор во 1941 година, кога тој и така веќе е надвор од повеќето случувања. Тој пројавува некаква активност, но тaа е насочена кон одредени луѓе кои му останале верни, никако не може да стане збор за голема група. Токму така и треба да се гледа делувањето на ВМРО, значи различни поединци, групи, делувале различно и неповрзано. Одредени почнуваат со активна соработка и подршка на новодојдената бугарска власт, некои од нив подоцна и ќе се откажат, други се вратија во својата татковина и беа пасивни, трети решија да пружат отпор.Ацко не би рекол дека е така. ВМРО именувало свои водачи : во Вардарска Македонија тоа бил Дрангов. Во Егејска Македонија Калчев. Има едно интересно прашање инсистирањето на Ченто во декември 1943 за одење кон Грција и спротивставувањето на Темпо. Зошто не останале единиците на македонската војска во Егејска Македонија на веке подготвениот терен од Калчев ке треба да дадат одговор историчарите а и уште живите "борци".


Quote:Фебруарски Поход:

“Поларизацијата на силите во националноослободителното движење во Вардарскиот дел од Македонија отворено се манифестирала есента 1943година….
….се наметнало прашањето за крајна цел на националноослободителната војна :создавање на сепаратна или единствена МАКЕДОНСКА национална држава.
….прашање на единството на националноослободителната борба во трите дела на Македонија.
По тие клучни прашања и во Главниот штаб и во движењето во целина се поларизирале две политички струи :комунистичка, револуционерна-пројугосливенска, (србокомунистичка),раководена од Светозар Вукмановиќ –Темпо (кој во Македонија бил испратен со неограничени овластувања од југословенското политичко и воено раководство) и национално демократската, предводена од Методија Андонов –Ченто.
Првата (во која влегувале :Михајло Апостолски, командант на ГШ на НОВ и ПОМ , Цветко Узуновски, политички комесар, Страхил Гигов, Никола Минчев, Елисие Поповски и др.) дејствувала за доследно спроведување на политиката на КПЈ: сепаратно продолжување на национално-ослободителната војна во Вардарскиот дел од Македонија и согласно со АВНОЈ-ските решениа, создавање македонска држава-федерална единица во југословенската федерација.
Национанодемократската струја се застапувала за воспоставување единство на националноослободителната борба на целата територија на Македонија, во сите нејзини делови, под единствена команда на ГШ на македонската национална војска, за ослободување на земјата и создавање самостојна и независна македонска демократска држава.Согласно со тоа се застапувала за пренесување на борбените дејства на македонската војска и во другите делови на Македонија. Кон крајот на ноември и во почетокот на декември 1943година кога по силната непријателска офанзива, се наметнала потреба од повлекување на единиците од западниот регион на Вардарскиот дел од Македонија и кога Светозар Вукмановиќ наредил нивно префрлање во Србија, по острото спротивставување на Методија Андонов –Ченто, Главниот штаб донесол одлука за упатување во Егејскиот дел од Македонија.....
(This post was last modified: 16-10-2011, 11:46 PM by ЈорданПетровски.)
16-10-2011, 11:44 PM
Reply
Il Schismatico Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,078
Joined: Sep 2010
Reputation: 19
#5

Тази картинка със знаменосеца автентична отпреди 70 години ли е, или сега я е правил някой въ Фотошоп/Корелдроу, за да подскаже/внуши че това знаме е "вечен" символ на Македония?

Аз поне не знам такива звезди да са се използвали като герб/символ преди 1991 г. в Македония*-ако някой знае, да даде примери-да не си играем на фалшиви исторически приемствености, че не е хич коректно!


*не говорим за античността-казвам го специално за пишещите тук тролове-да не си хабят енергията да ме реплицират.
Стига плачове! Всяка луна е ужасна,
всяко слънце – горчиво, додето умре.
Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна…
Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!

http://tsvetno.blogspot.com/2008/07/blog-post_257.html
(This post was last modified: 17-10-2011, 09:04 AM by Il Schismatico.)
17-10-2011, 09:03 AM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол
*****

Posts: 1,533
Joined: Aug 2010
Reputation: 35
#6

(14-10-2011, 10:55 PM)ЈорданПетровски Wrote: "Од југословенската заробена војска да се ослободат хрватските и македонските војници бидејки тие не се непријател на рајхот"
[Image: 3430.jpg]
Професор Димитър Яранов (третият отдясно) - начело на мисията при щаба на Вермахта в Солун, заедно с немски офицер освобождава гръцки военнопленници от български произход, май-юни 1941 г.

Не ми се търсят снимки специално за югославски военнопленници,но мисля,че тази отговаря добре на написаното от тебе.
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
17-10-2011, 10:20 AM
Website Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,676
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#7

(17-10-2011, 09:03 AM)Black Wolf Wrote: Тази картинка със знаменосеца автентична отпреди 70 години ли е, или сега я е правил някой въ Фотошоп/Корелдроу, за да подскаже/внуши че това знаме е "вечен" символ на Македония?

Аз поне не знам такива звезди да са се използвали като герб/символ преди 1991 г. в Македония*-ако някой знае, да даде примери-да не си играем на фалшиви исторически приемствености, че не е хич коректно!


*не говорим за античността-казвам го специално за пишещите тук тролове-да не си хабят енергията да ме реплицират.Абре Wolf, 1941 година е качено ова на YouTube. Насловот на темата кажува што е поентата на дискусијата. Aко имаш нешто повели кажи.
17-10-2011, 12:58 PM
Reply
Il Schismatico Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,078
Joined: Sep 2010
Reputation: 19
#8

Ами имам да кажа де..нали го казах и пак ще го повторя: прашаньето ми е какво е това, I mean:
1. Откъде е взета снимката?
2. Дата?
3. Гласът чий е-излъчвано е по радио ли, кога, къде?
Т.е. това документ ли е, или филмче като за битката при Неретва, това питам.
Иначе, знаеш много добре, че в Интернет има и снимка на Хан Аспарух...
:-)
Стига плачове! Всяка луна е ужасна,
всяко слънце – горчиво, додето умре.
Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна…
Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!

http://tsvetno.blogspot.com/2008/07/blog-post_257.html
17-10-2011, 03:51 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја
*****

Posts: 1,169
Joined: Feb 2010
Reputation: 33
#9

Black Wolf, прашањето е во контекст на кажаното во клипот, а не на сликата што ја прикачиле на него.
Let me hear you make decisions without your television.
17-10-2011, 03:56 PM
Reply
Il Schismatico Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,078
Joined: Sep 2010
Reputation: 19
#10

Преводът който аз чувам, е следният /губат ми се места, щото много бързо говори, а и е лошо качеството на записа/:

"...както и операции...срещу Югославия...бяха всички споменати /?/...млади войници, с принадлежност към немската народност...както и хърватите и македонците, които.../?/ например, бяха освободени*..."
Но преводът, който цитира Йордан със сигурност не е ОК.
Ако имате писмен текст на това изявление, тази реч на Хитлер, ще ви го преведа съвсем точно.

*пуснати на свобода
Стига плачове! Всяка луна е ужасна,
всяко слънце – горчиво, додето умре.
Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна…
Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!

http://tsvetno.blogspot.com/2008/07/blog-post_257.html
(This post was last modified: 17-10-2011, 04:04 PM by Il Schismatico.)
17-10-2011, 04:00 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,676
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#11

(14-10-2011, 10:55 PM)ЈорданПетровски Wrote: Превод, кој можеби не е најдобар:


Wolf, Јордан напишал дека преводот можеби не е најдобар !
17-10-2011, 05:47 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,676
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#12


Quote:"Kонтрачети“ на Дража Михајловиќ


Во продолжение следува мошне интересен дел посветен на четничкото движење во Македонија, во кој Дедиер, односно Шатев пишуваат: „Во почетокот биле создадени голем број „контра чети“ за борба против партизанските одреди. Тие имале многу одраз и во прво време им создавале многу пречки и проблеми на партизанските одреди. Истовремено, бугарските окупатори, кои ја воочиле опасноста, ги заплашувале србоманските креатори во Азот, Поречието, Српска Црна Гора и Kуманово каде дочекале да се формираат четнички одреди на Дража Михајловиќ. Тоа движење уште во самиот почеток имало предавнички карактер. Неговото раководство имало разбирање со бугарската окупаторска влада за борба против партизанските одреди. Пред тоа, четничкото движење во Македонија не можело да има база дури и во тие србомански села. Тоа во почетокот имало донекаде успех. Освен тоа, голем број од некои надвор, посебно раководни кадри, биле интернирани во логори во Бугарија или се наоѓале во други логори, во затвор.

Непознати документиНеможам да разберам што сака да каже "писателот" дали некој ке сака да го објасни напишаното.
(This post was last modified: 26-10-2011, 11:32 PM by ЈорданПетровски.)
26-10-2011, 11:31 PM
Reply
Il Schismatico Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,078
Joined: Sep 2010
Reputation: 19
#13

Аз га разбирам така:
1. Че Дража Михайлович се съюзил с българските войски те /Дража и българите/ заедно да се борят срещу, и да преследват новосформираните тогава македонски партизански отряди.
2. Затова македонските партизани не можели да стъпнат дори и в сърбомански села-защото местното население, симпатизиращо на Дража, по силата на горното, вече било срещу...
3. ... намеренията на македонските партизани, които пък се борели за Македония, не за България, нито пък за Сърбия.
Това е "граматическото", логическото разбиране на речениците на авторот.
Вече, фактически, дали е било така и кое да и кое не, защо Дража, който е предводител на националистически четници, трябва да се съюзява с българите...не ми е ясно-един вид, омразата на Дража М. към партизаните-антифашисти /а защо?/ да го е принудила да сътрудничи с българите, при все че той принципно се е бил против германците. /а българите са били съюзници на германците/..звучи глупаво: но и без туй нямам претенции да познавам историята на Югославия "между двете световни войни"!
Стига плачове! Всяка луна е ужасна,
всяко слънце – горчиво, додето умре.
Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна…
Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!

http://tsvetno.blogspot.com/2008/07/blog-post_257.html
(This post was last modified: 27-10-2011, 08:16 AM by Il Schismatico.)
27-10-2011, 08:14 AM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол
*****

Posts: 1,533
Joined: Aug 2010
Reputation: 35
#14

По-скоро здравия разум е надделял над национализма-и сърбите са разбрали,че комунистите са по-голямото зло...
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
27-10-2011, 12:22 PM
Website Reply
TATAP Offline
турко-монгол
*****

Posts: 1,533
Joined: Aug 2010
Reputation: 35
#15

(27-10-2011, 08:14 AM)Black Wolf Wrote: 3. ... намеренията на македонските партизани, които пък се борели за Македония, не за България, нито пък за Сърбия.
За коя Македония са се борили македонските партизани (бройката варира от 150 души до 100 000)-за цялата географска област или за Вардарска бановина?В рамките на коя територия са действали?Къде са провеждани "великите" партизански акции и "битки" (например -рязане на един телефонен кабел и убийството на един македонец-полицай в гръб)?Коминтерновските им газди са ограничили действията им само и единствено в полза на КПЮ.Така,че не мисля,че може да се говори за чисто македонско национално движение,щом не обхваща цялата географска област.Комунистическо-ДА!Но комунистите са без националност!
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
27-10-2011, 12:42 PM
Website Reply
Il Schismatico Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,078
Joined: Sep 2010
Reputation: 19
#16

Това е друг въпрос-ясно е че партизаните в Македония са били в 4-5 отряда от по 20-30 човека и че "геройствата" им не съществуват, а са измислени пост фактум.
Тук говорим за хипотезата че Дража Михайлович бил сътрудничил с българите против македонците, която изглежда безумна /като много други македонистки писания/.
Стига плачове! Всяка луна е ужасна,
всяко слънце – горчиво, додето умре.
Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна…
Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!

http://tsvetno.blogspot.com/2008/07/blog-post_257.html
27-10-2011, 04:33 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол
*****

Posts: 1,533
Joined: Aug 2010
Reputation: 35
#17

(27-10-2011, 04:33 PM)Black Wolf Wrote: Това е друг въпрос-ясно е че партизаните в Македония са били в 4-5 отряда от по 20-30 човека и че "геройствата" им не съществуват, а са измислени пост фактум.
Тук говорим за хипотезата че Дража Михайлович бил сътрудничил с българите против македонците, която изглежда безумна /като много други македонистки писания/.
Може и да има доза истина,защото не е сътрудничил (ако изобщо е сътрудничил,разбира се) срещу македонци,а срещу комунисти

Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
(This post was last modified: 27-10-2011, 07:53 PM by TATAP.)
27-10-2011, 07:52 PM
Website Reply
Il Schismatico Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,078
Joined: Sep 2010
Reputation: 19
#18

Съмнява ме. Дража М. е аналог на Радко, само че за сърбите.
В периода юни 1935 - май 1936 година Дража Михайлович е военен аташе в югославската легация София, като активно работи с българската опозиция в лицето на различните фракции на БЗНС за единение на България към Югославия под управлението на династията Караджорджевич.[1] ↑ Британското разузнаване в България (1939-1945), страница 77. Военно издателство, ISBN 954-509-266-1, 2003.
Ето и "картата" му: http://karta.hit.bg/Kug1.jpg
Не ми изглежда хич вероятно нашите власти в Македония тогава да са били готови да сътрудничат с човек, който иска да откъсне не само цялата Македония, но даже парчета от България като Кюстендилско и Видинско в полза на една Голяма Сърбия...
Стига плачове! Всяка луна е ужасна,
всяко слънце – горчиво, додето умре.
Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна…
Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!

http://tsvetno.blogspot.com/2008/07/blog-post_257.html
28-10-2011, 08:32 AM
Reply