Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 2.38 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PIVO
Author Message
mence Offline
Moderator

Десет работи за пивото кои мора да ги знаете
Коментари (10)

01.02.2010 18:31

1. Витаминот Б6 во пивото го спречува создавањето на хомоцистин, амино-киселина која најчесто се поврзува со предизвикувањете на срцеви и васкуларни заболувања.

2. Во пивото се сретнува и полифенот, силен антиоксидант познат по неговите заштитни дејства на срцето на човекот.

3. Пивото делува како разводенувач на крвта, па со тоа го намалува ризикот од згрутчување на крвта и создавањето на коронарна тромбоза.

4. Пивото го намалува нивото на лошиот холестерол LDL (low density lipoprotein), а го зголемува нивото на добриот холестерол, липопротеинот HDL.

5. Пивото ги намалува шансите за создавање на камен во бубрезите.

6. Статистиката покажува дека несоницата напаѓа еден од десет испитаници, а добриот сон е основен предуслов за високите нивоа на енергија и за доброто расположение. Чаша добро пиво е одлично решение за сите оние кои сакаат да се опуштат.

7. Хмељот во пивото содржи фитоестрогени кои помагаат во спречување на остеопорозата кај жените. Секако пивото не може да биде замена за терапијата со естроген.

8. Пивото го намулава холестеролот.

9. Хипертензија. Студиите покажуваат дека жените што консумираат 2-3 пива неделно, имаат 14% помалку шанси да заболат од висок крвен притисок.

10. Едно вообичаено шише пиво од 0,33 литри содржи: 150 калории, нула проценти маснотии, нула отсто кофеин и 92 отсто вода.

http://IZVOR
02-02-2010, 02:38 PM
Reply
Solenik Offline
wiseman - мудрец

YeaYea Епа тогаш, ајде сите Котлиња на ПИВО! Jeee Jeee

Кое ви е омилено пиво?

Јас сум љубител на Лашко и Чехвар
(This post was last modified: 03-02-2010, 01:35 AM by Solenik.)
03-02-2010, 01:34 AM
Reply
mence Offline
Moderator

Napravi nekoj od moive recepti, ubavo ce ti dojde so pivcevo...

Pa neka ti e NAZDRAVJE.
06-02-2010, 12:40 AM
Reply
mence Offline
Moderator

Eve uste nesto da doznaeme za pivoto.

Пивото е најздрав алкохолен пијалак

Доколку се пие во умерени количини, пивото е најздравиот алкохолен пијалак, се наведува во извештајот на организацијата „Beer academy“ која им помага на луѓето да уживаат во пивото.

Пивото е богато со витамини, минерали и антиоксиданти, содржи значителен процент на растворливи влакна, и има релативно ниска калорична вредност во однос на другите алкохолни пијалаци, пренесува британскиот весник „Дејли мејл“.

„Пивото содржи витамини кои ви помагаат да задржите урамнотежена здрава исхрана, минерали како силициум кои го намалуваат ризикот од остеопороза, и лесно ги апсорбира антиоксидантите“, изјави портпарол на „Beer acadey“ .

Спроведеното истражување покажало дека 61 отсто од Британците, сметаат дека пивото е нивни национален пијалак, десет отсто рекле дека пивото содржи маснотија, додека 13 проценти мислат дека овој алкохолен пијалак се прави од хемикалии а не од јачмен, наведува британскиот весник.
22-06-2010, 03:47 AM
Reply
mence Offline
Moderator

Otkako ovaa go procitav donesov odluka sekoj den da si pijam po edna casa pivo. Pa toa navistina bilo mnogu zdravo.

Пијалак за уживање и здравје

[Image: F2CC16E62AB218429413677C9B9180FB.jpg]

Пивото не е само добар пијалак. Бројни стручњаци ги фалат неговите позитивни својства, па така доколку не сте знаеле, пивото ја спречува појавата на камен во бубрезите, помага при несоницата и доколку се пие умерено, не дебелее. На здравје!

Дебелее ли пивото?

Во споредба со другите алкохолни пијалаци, пивото е нискокалорично. Така, околу 200 мл пиво содржи 75 калории, а истот количество шампањот има 160 калории. Но ретки се оние кои се задржуваат на дозата од 200 мл, што значи дека проблемот не е во пивото туку во количеството.

Пивото помага да спиеме подобро?

Едно пиво опушта и смирува благодарение на хмељот. Хмељот е во далечно сродство со канабисот, а поради неговото дејство доаѓа до опуштање на мускулите. На благата поспаност делува и малиот процент на алкохол. Сепак, внимавајте при дозирањето.

Помага кај настинката?

Половина литар млако пиво пред спиење ги намалува кашлицата и течењето на носот. Минералите цинк и магнезиум го јакнат имунолошкиот систем. До тие заклучоци дошла студијата спроведена на универзитетот во Инсбрук. Но внимателно - пивото на овој начин не делува кај сите луѓе.

Ги чисти ли бубрезите?

Чешките лекари понекогаш препишуваат пиво како терапија за лекување на камен во жолчката. Едно пиво дневно ја намалува појавата на камен во жолчката за 40 отсто, тврди една финска студија. Имено, пивото содржи многу вода, па го прочистува организмот, а освен тоа има и антибактериско дејство.

Со пиво до пивски стомак

Бројни истражувања покажале дека проблемот не лежи директно во пивото, туку во начинот на живот и процесот на стареење. Со текот на животот метаболизмот се забавува и некогашната доза на пиво доведува до проблеми со тежината. Или намалете го количеството пиво или едноставно активирајте се физички.
30-09-2010, 03:33 AM
Reply
inmate1807 Offline
Junior Member
**

и без овие информации си бев љубител на пиво, ама сеа ептен ми ја отвори дизната Icon_lol
најдобро пиво дрефинитивно ми е Скопско точено...
08-01-2011, 05:09 PM
Reply
acko Offline
Moderator

(08-01-2011, 05:09 PM)inmate1807 Wrote: и без овие информации си бев љубител на пиво, ама сеа ептен ми ја отвори дизната Icon_lol
најдобро пиво дрефинитивно ми е Скопско точено...

Некако последниве години многу ми е газирано... Во последно време најмногу пијам темно Лашко.

08-01-2011, 05:46 PM
Reply