Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 2.89 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
СЛАТКИ
Author Message
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#61

E K L E R I

SLADOK I LEDEN EKLEROV SENDVIC

[Image: Profiteroles_003.jpg?size=sw460]
POTREBNO:

Testo

* 1 1/2 solja voda
* vo prsti sol
* 3/4 od solja ne solen puter
* 4 lazicki secer
* 1 1/2 solji brasno
* 6 jajca
* 1-1/2 vanila tecna
* Mleko za premackuvanje odozgora

Krem

* Sledoled od vanila

Glazura

* Cokolada
-----------------------------------------------------------------------

Podgotvuvanje

Testo

1. Se pece na 375 F ili 190 C.

2. Stavi na ogin voda, sol, puter i secer da se rastopi i zovrie. Togas stavi go brasnoto vo voda i trgni go od oginot, mesajki sto pobrgu i poubavo da se napravi testo. Potoa vrati go na nezen ogin i proprzi za kratko (minuta ili dve). (Testoto ostavi go na strana da se pooladi).

3. Na pooladenoto testo pocni edno po edno da dodavas od jajcata. Mesaj da se spojat ubavo vo testoto. Taka napravi se dodeka da se potrosat jajcata. Potoa testoto stavi go vo vreca za testo.

4. Na tavceto stavi hartija za pecenje i so testestoto od vrecata pravi krugovi kako spirala. Vrvot so prst natopen vo mleko speskaj go.
Na kraj so cetka za premackuvanje premackaj gi eklerite da bi imale poubav sjaj.

5. Stavi go tavceto vo zagreana furna i peci 25 do 30 minuti.

6. Koga e se gotovo. Raseci go krofniceto na polovina. Na dolnata polovina stavi topka sladoled. A gornata polovina stavi ja vrz sladoledot.

7. Na kraj prelij so rastopena cokolada.

Uzivaj vo volsebiot esert.
12-01-2011, 04:35 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#62

ZELE OD POMARANDZA

[Image: Pink_Grapefruit_and_Orange_Terrine_003.jpg?size=sw460]

izleguvaat 12 parcinja

Potrebno:


6 roze grapefruits
8 pomarandzi
4 paketcinja na zelatin
1 1/2 solja (375 ml) sok isceden od ovostieto
1 solja suvo belo vino
1 solja secer

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


1. Izlusti go ovostieto, pa seci segmenti od pomarandzite. Onaa sto ostanuva od sredinata ubavo istiskaj go sokot.
Vo 3/4 od solja stavi go zelatinot.
Segmentite od ovosjeto redi gi vo tavce za vekna koe e prethodno oblozeno od site strani so pogolemo parce najlon folija. Vnimavaj da bidat ubavo rasporedeni parcinjata od ovostie, da bide razigrano (prosarano).
Vo sad stavi go sokot, vinoto i secerot da provrie, pa dodadi go zelatinot. Ostavi da se pooladi.
Sipi ja tecnosta vo tavceto i stavi go vo frizider.
Koga ce se stegne, znaci po nekolku casa prevrti go tavceto vrz pogoden tanjir i seci parcinja.

Desertov e lesen, vkusen i dekorativen. Mogu e prakticen bidejki se sprema odnapred.
27-01-2011, 03:12 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#63

BRZ BLUEBERRY DESERT

[Image: Blueberry_Grumble_003.jpg?size=sw460]

Potrebno:

* 3/4 od solja nesolen puter
* 1 solja kafeav secer
* 1 1/2 od solja meleni bademi
* 1 solja ovesni pahuljici (rolled oats), potpeceni
* 4 solji bluberry (bobinki)
* 1/4 od solja secer
* 2 golemi lazici brasno
malku sol i cimet

------------------------------------------------------------------------

[b]Priprema:

[/b]
1. Peci na 400F / 200C.

2. Iseci go puterot na kocki i stavi go vo kafeaviot secer. Dodadi gi melenite bademi i ovesot. Napravi ubavi troski so prsti. dodadi go i cimetot.

3. Vo ovosjeto sipi go secerot, brasnoto i ubavo promesaj, pa stavi go vo tavce. Odozgora sipi gi troskite i stavi da se pece 40 minuti.

4. Koga go serviras mozes da mu dodaes i nekoj slag za dekoracija, a bogami i za vkus.
04-02-2011, 05:14 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#64

MADLEN SO LIMON

[Image: Lemon_Madeleines_003.jpg?size=sw460]

izleguvaat 24 parcinja

Potrebno:


* 1 solja brasno
* 1/2 lazicka bakin prasok
* sol vo prsti
* 2/3 od solja + 1 lazica rastopen nesolen puter
* 1/2 od solja + 2 lazici secer
* 1 lazica braon secer
* 1 lazica med
* 4 jajca
* rendana kora od eden limon

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Se pecat vo specijalno tavce za madlen na temperatura od 400 F/
200 C stepeni.

2. Prosej vo edna zdela brasno, bakin prasok i sol.
Na rastopeniot puter dodadi gi kafeaviot secer i med, pa sostavi gi so izmatenite jajca.
Nakraj dodaj go i brasnoto, pa poleka smesaj gi vo edna ubava masa.
Smesata stavi ja vo gnezdata od tavceto (ako nemas takvo stavi vo tavce za mafini ili po nekoja tvoja ideja) i peci 10 - 12 minuti.
Dodeka se pecat ne ja otvaraj vratata na furnata.
10-02-2011, 03:55 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#65

KOLAC SO MASLINOV ZEJTIN I GROZJE


[Image: 23wshs5.jpg]


Potrebno:

3/4 od solja maslinov zejtin, i malku za premackuvanje od gore
rendana kora i sok od eden limon
rendana kora od edna pomarandza
1 solja brasno za kolaci
5 jajca
3/4 od solja secer
sol vo prsti
450 gr svezo grozje bez semki (mozes da zamenis so nekoe drugo ovostie po tvoja zelba)
1 golema lazica kakao
2-3 lazici kafeav secer (za poprskuvanje od gore)

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Peci na 350 F / 180 C, vo tavce so precnik od 23 sm. Istoto oblozi go so hartija za pecenje, samo na dnoto, a zidot, za polesno da go izvadis kolacot prethodno premackaj go so studen puter (margarin).

2. Stavi gi vo sad zolckite i secerot i izmati, pa dodadi go zajtinot, sok od limon i korite od limon i pomarandzata. Posle toa dodadi go brasnoto i solta i promesaj da se spoi dobro.
Izmati gi belkite vo drug sad, i prvo stavi mala kolicina vo smesata so zolckite. Mesaj poleka, pa postepeno dodadi gi belkite do kraj.
Stavi go testototo vo tavce, ostavi samo malku i vo toa dodadi malku kakao. Kafeavoto testo stavi go odozgora, pa so drvena cepkalka prosaraj niz zoltoto i kafeavoto testo.
Savi gi odozgora edno po edno zrno od grozjeto, pa stavi da se pece 20 minuti. Potoa izvadi go tavceto i stavi gi ostanatite zrna na grozje. Peci uste 25 minuti.

3. Kolacot e gotov koga so cepkalka drvena bocnes na centarot i ostanuva cista.
Izvadi go premackaj go so cetka so maslinovo maslo i poprskaj so kafeav secer.

4. Pri posluzuvanje ubavo e da pospies od gore so nekoj kompot, sos, ili nekoj drug dodatok po vasa zelba.

Kolacot e mnogu lesen za pravenje, vkusen za jadenje, ubavo izgleda...

11-02-2011, 01:27 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#66

TORTA OD PANCAKE


[Image: Chocolate_Griddle_Cakes_with_Cinnamon_Pe...size=sw460]

Potrebno:


za testo za pancake

* 1 1/4 solja brasno
* 1/4 solja kakao
* 3 golemi lazici secer
* 1 1/2 mala lazica bakin prasok
* 1/2 mala lazica bakin soda (soda bikarbona)
* 1/4 sol
* 1 2/3 solja jogurt na sobna temperatura
* 3 golemi lazici nesolen puter, rastopen
* 2 golemi jajca na sobna temperatura
* 1 lazica mala vanilin ekstrakt
* 1 solja cokoladni parcinja

praski vo cimet

* 2 golemi lazici ne solen puter
* 1/4 solja maple sirup (sirup od javor)
* 1/2 lazicki cimet
* 6 praski, izlupeni i iseceni praski

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka;

Pancake (palacinki)

1. Se prosejuvaat zaedno brasno, secer, bakin prasok, bakin soda i sol.

2. Stavi vo eden sad jogurt, rastopen puter, jajca i vanila.

3. Vo jogurtot stavi go brasnoto i ubavo izmesaj, da se dobie ibava sliena masa.

4. Iseci ja cokoladata na sitni parcinja (ako imas chokoladen chips e naj dobro)

5. Zagrej ja plotnata ili tavata na koja ce gi peces palacinkite (pancake).

6. So lazica (crpalka) sipuvaj na tavata da dobivas parce od nekade 10-12 sm vo precnik. Peci po nekade 2 minuti i od dvete strani.

7. Se serviraat topli ili mlaki.

Praski so cimet

Puter i maple sirup (javorov sirup) stavi gi vo pogolema zagreana tava. Potoa dodadi gi parcinjata praska. Neka doziveat temperatura, pa serviraj gi so palacinkite kako na fotografijata.

Ova e mnogu brz dezert koj e mnogu dobar i za dorucek.
23-02-2011, 03:54 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#67

PECENA JABOLKA SO KARAMEL SOS

[Image: Baked_Apples_with_Caramel_Sauce_004.jpg?size=sw460]

Potrebno:

6 sredno golemi jabolki
4 - 6 suvi smokvi
1/4 solja seckani bademi, ispeceni
1 solja secer
1/3 solja + 2 golemi lazici (100 g) puter
1 golema lazica neutralen krem (hopla)
malku sok od limon, za podobar vkus

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


1. Peci na 350 F / 180 C stepeni.
Izvadi gi semkite na jabolkata i zaseci malku na edniot kraj od jabolkata da bi mozela ubavo da stoi. Na sredniot del na jabolkata napravi rez niz celata obvivka.
Potoa iseckaj gi smokvite i pomesaj gi so bademite, pa stavi gi vo vdlabnatinata na jabolkata.
Stavi gi da se pecat okolu 30 minuti.

2. Stavi go secerot vo sad, potopi malku so voda i vari okolu 5 minuti, pri toa mesaj.
Vo dobieniot karamel stavi go puterot, pa kremot i na kraj nekolku kapki limon.

3. Stavi na tanjir karamel, pa jabolkata.

Ubavo i za vkus i za dekor e da imas izmateno i slag.
24-02-2011, 03:48 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#68

INERESEN ITALIJANSKI DESERT

[Image: Siena_Panforte_003.jpg?size=sw460]

Potrebno:

3/4 od solja celi lesnici, ispeceni, izlupeni i iseckani
3/4 od solja celi bademi, ispeceni i iseckasni
1/2 od solja candirani pomarandza, iseckani
1/2 od solja kandiran limon, iseckan
6 golemi lazici suvo grozje
1/2 od solja brasno
1/4 od solja kakako
2 lazicki mali cimet
2 mali lazicki ginger vo prav
1/2 lazicka meleno morsko orevce
vo prsti crn biber
1 1/3 od solja secer
2/3 od solja med
3 golemi lazici puter

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Peci na 300 F / 160 C.
Se pece vo tavce od 20 sm, premackano so puter i oblozeno so hartija za pecenje.

2. Vo edna zdela pomesaj bademi, lesnici,candiranite limon i pomarandza, kakao, brasno i zacinite.

3. Na sredna temperatura se varat, secer, med i puter. Se vari dodeka se postigne temperatura od 245 F (otprilika za 8-10 minuti). Potoa karamelot se sipuva vo prethodnata smesa, se promesuva i se sipuva vo tvceto za pecenje.

4. Se pece okolu 30 minuti.


26-02-2011, 03:25 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#69

KOMBINIRAN KOLAC

[Image: Chocolate_Chip_Cookie_Brownies_003.jpg?size=sw460]

Potrebno:

Za baza za kolacot



1 1/2 solja brasno
1/4 od solja secer
vo prsti sol
125 g ne solen puter
1 jajce lesno izmateno
1 teaspoon vanilla extract
1 solja cokoladen chips

Za braoni testo

1 solja brasno
1 solja secer
1 golema lazica kakao
1/2 lazicka sol
125 g puter
120 g cokolada
2 jajca
1 lazicka vanilla extrakt
1 solja cokoladen chips (moze da zamenis so isecena cokolada na parcinja sitni)

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka;

Za baza:

1. Stavi gi brasno, seser, sol i puter vo procesor i mesaj da se napravat troski. Potoa dodadi go jaceto, i na kraj cokoladata.
Potoa stavi go testoto vo tavce 20 x 20 sm, na koe e staveno hartija za pecenje.

2. Peci go na 350 F /180 C, okolu 15 minuti, pa izvadi go da go dodades drugoto kafeavo testo.

Testo za braoni:

1. Peci 350 F /180 C.

2. Izmesaj brasno, secer, kako i sol. Rastopi gi puterot i cokoladat.

3. Izmesaj ja cokoladata so brasnoto, pa dodadi gi jajcata i vanilata. pa stavi go testoto vrz beloto testo.

4. Peci okolu 45 minuti, gotovo e koga so cepkalka drvena probas na sredinata , ako e cista, peceno e.
Izladen kolacot seci go na kocki.
02-03-2011, 04:26 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#70

BRZ TART SO JABOLKA

[Image: Easy_Pastry_Shop_Apple_Tart_004.jpg?size=sw460]

Potrebno:

Testo za tart (podloga, osnova)

1/2 solja puter, na sobna temperatura
1/3 solja secer
1/2 lazicka vanila
1 solja brasno

Krem za fil:

1 jajce
1/2 lazicka vanila
400 g kremasto sirenje
1/4 solja secer

Za odozgora:

3 jabolki, izlupi gi i iseci na parcinja
1/4 solja
1/2 lazicka cimet
1/4 od solja iseceni bademi za naj gore

------------------------------------------------------------------------
Podgotovka;

Testo:

1. Peci na 400 F / 200 C. Izmati puter i secer do kremasa smesa. Dodadi ja vanilata. Na kraj dodadi go brasnoto i promesaj da se spojat sostojkite.
Stavi go vo tavce od 20 sm, za tart i oformi ja podlogata za deserotot. Peci 15 minuti, pa prodolzi so kremot.

Krem za filuvanje:

1. Izmati go lesno jajceto i secerot, dodadi ja vanilata. na kraj dodadi go kremastoto sirenje i mati do ubava glatka masa.
Stavi go vo pecenoto testo, pa naredi gi jabolkite koi prethodno se spremeni.
Peci 40 minuti.
05-03-2011, 12:42 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#71

BRZ OVOSEN KOLAC

[Image: Jazzy_Platz_003.jpg?size=sw460]

Izleguvaat 24 parcinja

Potrebno:


3/4 o d solja ne solen puter na sobna temperatura
1 solja secer
1/4 od solja kisela pavlaka (sour cream)
4 golemi jajca na sobna temperatura
1 mala lazicka vanila ekstrakt
1 solja brasno
1/3 solja rendan badem
2 lazici rendana kora od limon
1 1/2 lazicka bakin prasok (prasok za pecivo)
1/4 lazicka rendano morsko orevce
1/4 lazicka sol
2 solji mesano ovostie, moze kajsija, praska, plavi slivi i mesano ovostie od berries (malini, kapini, bobinki)
izmesan secer krupen so cimet za poprskuvanje od ozgora

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


1. Peci na 350 F / 180 C vo tavce so proporcija 18 X 26 sm.

2. Izmati lesno so lazica puter i secer. Dodadi ja pavlakata, pa jajcata, edno po edno, i mesaj da se ubavo spojat. Potoa dodadi ja vanilata i ekstraktot od badem.

3. Pomesaj vo zdela brasno,melen badem, kora od limon, bakin prasok, meleno orevce i sol. Potoa dodadi ja ovaa mesavina vo puterot i mesaj da se ubavo spoi.

4. Sipi go testoto vo prethodno oblozenoto tavce so hartija za pecenje.
Odozgora naredi go prvo ovostieto (praska, nektarina....iseceno na reznevi, pa potoa sipi go drugiot vid ovostie). Na kraj posoli so secerot i cimet i stavi vo zagreana furna da se pece.
Peci 25 do 30 minuti.
So drvena cepkalka za zabi bocni vo centar na kolacot. ako cepkalkata e cista, kolacot e pecen i izvadi go.

5. Izladen kolacot iseci go na kocki.
Pred posluzuvanje mozes vrz kockata od kolac da stavis nekoj vid slag.
23-03-2011, 09:31 PM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#72

PUSLICI (KRCKAVI BELI)

[Image: Crisp_Chewy_Meringues_001.jpg?size=sw460]

Izleguvaat 16 parcinja

Potrebno:


4 golemi jajca
sol vo prsti
1 mala lazicka vanila ekstrakt
1/8 od lazicka cream of tartar
2/3 od solja secer
2/3 od solja secer vo prav
1 mala lazicka gustin

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Oddeli gi belkite vo poseben sad, dodadi go cream tartar i mati. Potoa dodadi ja solta, pa pak mati. Poleka dodavaj go secerot i neprestano mati. Sledno za dodavanje e vanilata.
Na kraj dodadi go secerot vo prav, seejki go. Poleka i nezno so lazica izmesaj go secerot vo prav.

2. Koga e se ovaa zavrseno, stavi hartija za pecenje na tavce i so vreca ili pak so dve lazici stavaj go beliot samp vo tavceto.
Peci na 225 F / 110 C , okolu 1 1/2 cas, dodeka se pece izbegnuvaj go otvaranjeto na vratata na furnata.
Koga dobro ce se oladat spakuvaj gi vo kontejner, i moze da stojat podolg period.

Napomena:

Receptot sto sleduva mozete da pravite izvonredna kombinacija so puslicata. Zaedno pravat iznonreden, ne sekojdneven vkus.
30-03-2011, 12:21 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#73

ROZEV RHUBARB

[Image: Pink_Rhubarb_Logs_001.jpg?size=sw460]

Potrebno:

300-400 g rhubarb rozev
1/2 solja secer
voda, proceni po sebe ( samo da se prelee secerot i rhubarbot)

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka

1. Peci na 350 F / 180 C. Izmieniot rhubarb iseci go na lenti i naredi vo tavce. Potoa posipi so secer, i poprskaj so voda.
Peci 20 minuti.
30-03-2011, 12:32 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#74

KOLACI SO JABOLKA

[Image: Apple_Butter_Cookies_003.jpg]

Potrebno :

Izleguvaat 36 parcinja


1/2 casa nesolen puter na sobna temperatura
3/4 od casa secer
1/4 od solja kafeav secer
1 golema lazica molasses
3/4 od solja kisela pavlaka
1/2 + 1/2 solja fil od jabolko (apple butter)
2 zolcki od jajca
1 jajce
2 solji brasno za torti (pastry)
1/2 solja brasno od celo zrno (whole wheat flour)
1 mala lazicka cimet
1/4 mala lazicka morsko orevce
3/4 malo lazice bakin soda
1/2 malo lazice sol


-----------------------------------------------------------------

Podgotovka :

Peci na 325 F (190 C), vo tavce koe e oblozeno so hartija za pecenje.

Izmesaj go puterot,secer i kafeaviot secer vo ubava meka smesa. Dodadi molasses, kiselata pavlaka i polovinata od aplee butter. Potoa dodadi gi zolckite i jajceto. Na kraj vo smesata dodadi go brasnoto.

Se zema so lazica 2/3 od goleminata na kolaceto i se stava na tavce, se pravi vdlabnatina na testoto i vo nea se stava so lazicka od aplee butter, pa odozgora se dodava 1/3 od testoto. Se stava celata kolicina i se pece 15 do 18 minuti.


APPLE BUTTER

Nekolku jabolki se lupat, se rendaat, pa se stavat vo tava so malku puter i secer. Se proprzuvaat da se dobie ubava glatka smesa. Moze da se dodade cimet, normalno zavisi od vasiot vkus.



:
21-10-2011, 10:23 PM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#75

BISCOTTI SO BADEMI

[Image: Peppered_Espresso_Biscotti_with_Espresso...ta_003.jpg]

Potrebno :

1/2 solja ne solen puter, na sobna temperatura
3/4 od solja secer
1/4 od solja kafeav secer
2 jajca
1 lazica instant espreso prasok
1 lazica vanila ekstrakt
2 2/3 od solja brasno za siroka upotreba
1 1/2 malo lazice bakin prasok
1 malo lazice melen crn biber
1/2 malo lazice cimet
1/2 malo lazice sol
1 solja potpeceni bademi, mozes da zamenis so orevi ili nesto slicno. No ako ne sakas mozes i da ne stavis.

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

Peci na 350 F (200 C), vo tavce oblozeno so hartija za pecenje.

Mekiot puter zaedno so secerot izmati go da bide fino kremast.
Dodadi gi jajcata, espreso prasokot, vanila.
Vo drug sad izmesaj brasno, bakin prasok, crn biber, cimet i sol.
Dodavaj go postepeno brasnoto kaj puterot. na kraj dodadi gi bademite.
Stavaj go testoto vo tavceto, taka da go oformis kako edna dolga vekna. Raspeskaj da bide deelo nekade od 2-3 sm, a stoko od 7-10 sm,
peci go okolu 35 do 40 minuti.

Potoa izvadi go, pa seci nenti siroki okolu 1,5, 2 sm , redi gi polegnati vo tavceto. Koga ce zavrsis, vrati vo pecka na 325 F i peci 12 - 15 minuti.
22-10-2011, 02:42 AM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#76

Tопчиња од компир и сливи

[Image: kompir%20i%20slivi.jpg]

Потребни состојки:

50 грама шеќер во прав
100 грама шеќер
малку сол
500 грама сливи
30 милилитри масло
30 грама маргарин
1000 грама компир
250 грама брашно
1 Јајце

Подготовка:

Во лонец со вода варете го компирот додека не омекне. Додека компирот се вари, измијте ги, исушете ги и извадете ги семките од сливите. Сварениот компир исцедете го, па уште топол излупете го. Изрендајте го или испасирајте го. Преместете го во подлабок сад и додадете јајце, малку сол, путер, шеќер и брашно. Сето тоа добро измешајте го и на побрашнета подлога расукајте на дебелина од 7-8 мм. Расуканото тесто со нож исечете го на квадрати со дебелнина од 5 см. На секој квадрат ставете по една слива. Со раце преклопете ги краевите од квадратот и обликувајте топчиња, по потреба додадете уште брашно. Направените топчиња спуштете ги во посолена вода и варете ги додека да испливаат на површината. Вадете ги со лажица - решетка.

Топчињата посипете ги со шеќер во прав, па послужете.
29-02-2012, 07:58 PM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#77

KROFNI

[Image: krafne.jpg]

Sastojci

Za kvasac

1 kocka svježeg kvasca
1/2 dcl mlijeka
1 dkg šećera
3 dkg brašna

Za tijesto

25 dkg glatkog brašna
25 dkg oštrog brašna
1 dkg soli
10 dkg maslaca
4 dkg šećera
1/4 l mlijeka
2 žumanjca
1 cijelo jaje
2 žlice ruma
naribana korica limuna
10 dkg marmelade od marelica


Pogledni go videoto za spremanje.


http://www.recepti.hr/recepti/jela/krafne-2

07-03-2012, 05:09 PM
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#78

OBLECENA JABOLKA

[Image: jabuke-u-slafroku_DRUPAL.jpg]


Potrebno:

4 jabolki
2 jajca
1/2 L mleko
vanilin secer
100 gr. secer
350 gr brasno za siroka upotreba
maslo za przenje
cimet i secer vo prav za poprskuvanje

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


Izmij gi jabolkite, izlupi, iscisti gi semkite od sredinata pa iseci okrugli parcinja so debelina od 1 sm.

Od sostojkite napravi testo za palacinki, samo nesto pogusto.

Zagrejte go masloto za przenje, pa plocite od jabolka oblozi gi (natopi gi vo testoto),stavi gi vo masloto i przi dodeka porumenat i od dvete strani. Vadi gi na krpa od hartija za da upie visok od masnotijata.

Sluzi gi topli posprskani so prav secer.
07-03-2012, 08:37 PM