Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 20 Vote(s) - 3.4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Л У С Т Р А Ц И Ј А ! ! !
Author Message
TEODOR Offline
Member
***

Posts: 59
Joined: Aug 2011
Reputation: 3


(15-09-2011, 04:40 AM)Larsson Wrote: koga ce vidime barem eden od vlasta koj bil kodos...cisto za promena.Nikogas.Pa,duri ni togas !!!!

Te molam ne mi gi objasnuvaj posledicite-jasni mi se kako i na tebe.
15-09-2011, 10:36 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36

(15-09-2011, 04:46 AM)Larsson Wrote:
(14-09-2011, 05:14 PM)ЈорданПетровски Wrote: Текстот на господа од SKY е премногу проѕирен. Реакциите на Госпоѓа Хилари се однесуваат на сосема друг дел. Досиеата од 1992 година па навака и БЛОКАДАТА на Груевски на расчистувањето на тој период.
Стате Департментот е запознаен добро. За ваша информација во Стате Департментот се разгледува нашето барање Љубомир Фрчковски да биде ставен на црна листа. Да му се забрани влез во САД.


Vistina e deka S.D e zapoznaeen, medjutoa prasanje e zosto do sega nema ni edna poseriozna "akcija" za razresuvanje ili za aktualiziranje na toa prasanje...Нема соработка со ниедна власт во Македонија, затоа нема 'акција". Груевски можеше да оствари официјална средба со Обама на почетокот на 2010 година ако покажеше на дело дека е подготвен да спроведе лустрација која ке го зафатеШе периодот после 1991 година.
20-09-2011, 12:41 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36

Quote:„Лустрацијата во Република Македонија 
Коментар на Законот за определување
дополнителен услов за вршење јавна
функција“


Ова е прва публикација која го третира процесот на
лустрација во Република Македонија. Публикацијата
ги разгледува поимите транзициона правда,
моделите, правната легитимација на лустрацијата, а
е даден и краток компаративен преглед на одвивање
на процесот во другите земји. Публикацијата дава
хронолошки преглед на чекорите на донесување на
законот за лустрација (и неговите две измени и
дополнувања), јавната расправа која се водеше,
заедно со оспорувањата пред Уставниот суд на
Република Македонија. На крајот, се вклучени и
релевантните домашни и меѓународни документи
поврзани со лустрацијата.
Авторите на публикацијата се изготвувачи на текстот
на законот за лустрација, едни од иницијаторите и
промоторите на овој процес во Македонија. Сепак,
во поглед на спроведувањето и заокружувањето на
процесот постојат разлики меѓу нив.
Фондацијата Конрад Аденауер не само во Германија
туку и насекаде во светот го поддржува процесот на
лустрација. Затоа сметаме дека е од големо значење
и интерес да се понуди простор за дискусија со
авторите на ова дело кое ја обработува темата на
лустрација и е неодамна објавено во Република
Македонија


Л У С Т Р А Ц И Ј А Т А В О
Р Е П У Б Л И К А
М А К Е Д О Н И Ј А


-К О М Е Н Т АР Н А З АК О Н О Т З А
О П Р Е Д Е ЛУВ АЊ Е Д О П О ЛН ИТ Е ЛЕ Н
УСЛО В З А ВР Ш Е Њ Е Ј АВН А
ФУН К Ц ИЈ А


П р о м о ц и ј а н а к н и г а
0 5 . О К Т О М В Р И 2 0 1 1 , 1 2 . 0 0 Ч А С О Т
С К О П Ј Е , К Л У Б Н А Н О В И Н А Р И

Програма
Поздравен говор
м-р Ања Чимек, официјален претставник на
фондација Конрад Аденауер во Република
Македонија
Промотор
д-р Јован Донев, извршен директор на Институтот
за општествени и хуманистички истражувања „Евро;
Балкан
Автори
д-р Звонимир Јанкулоски и м-р Марјан
Маџовски
(This post was last modified: 03-10-2011, 08:28 PM by ЈорданПетровски.)
03-10-2011, 08:26 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36

(03-10-2011, 08:26 PM)ЈорданПетровски Wrote:
Quote:„Лустрацијата во Република Македонија 
Коментар на Законот за определување
дополнителен услов за вршење јавна
функција“


Ова е прва публикација која го третира процесот на
лустрација во Република Македонија. Публикацијата
ги разгледува поимите транзициона правда,
моделите, правната легитимација на лустрацијата, а
е даден и краток компаративен преглед на одвивање
на процесот во другите земји. Публикацијата дава
хронолошки преглед на чекорите на донесување на
законот за лустрација (и неговите две измени и
дополнувања), јавната расправа која се водеше,
заедно со оспорувањата пред Уставниот суд на
Република Македонија. На крајот, се вклучени и
релевантните домашни и меѓународни документи
поврзани со лустрацијата.
Авторите на публикацијата се изготвувачи на текстот
на законот за лустрација, едни од иницијаторите и
промоторите на овој процес во Македонија. Сепак,
во поглед на спроведувањето и заокружувањето на
процесот постојат разлики меѓу нив.
Фондацијата Конрад Аденауер не само во Германија
туку и насекаде во светот го поддржува процесот на
лустрација. Затоа сметаме дека е од големо значење
и интерес да се понуди простор за дискусија со
авторите на ова дело кое ја обработува темата на
лустрација и е неодамна објавено во Република
Македонија


Л У С Т Р А Ц И Ј А Т А В О
Р Е П У Б Л И К А
М А К Е Д О Н И Ј А


-К О М Е Н Т АР Н А З АК О Н О Т З А
О П Р Е Д Е ЛУВ АЊ Е Д О П О ЛН ИТ Е ЛЕ Н
УСЛО В З А ВР Ш Е Њ Е Ј АВН А
ФУН К Ц ИЈ А


П р о м о ц и ј а н а к н и г а
0 5 . О К Т О М В Р И 2 0 1 1 , 1 2 . 0 0 Ч А С О Т
С К О П Ј Е , К Л У Б Н А Н О В И Н А Р И

Програма
Поздравен говор
м-р Ања Чимек, официјален претставник на
фондација Конрад Аденауер во Република
Македонија
Промотор
д-р Јован Донев, извршен директор на Институтот
за општествени и хуманистички истражувања „Евро;
Балкан
Автори
д-р Звонимир Јанкулоски и м-р Марјан
Маџовски
Quote:03 октомври 2011

Почитувани;


благодарам за поканата која со големо задоволство би ја прифатил и би присуствувал на промоцијата на книгата. За жал, јас сум во Канада. Причината зошто сум во Канада, одсноно причината заради која го добив мојот азил е тема на книгата и се надевам на дискусијата која би следела по тоа. Јас сум еден од малкумината кој води судска постапка против луѓето кои продолжија со праксата од стариот комунистички систем Тајната Полиција да ја користат во партиски-идеолошки цели. Авторите на книгата ги сметам како едни од малкумината вистински борци за спроведување на лустрацијата и затоа би сакал да ве замолам ако сте во можност да ми овозможите учество во дискусијата преку Skype.


поздрав
Јордан Петровски
05-10-2011, 04:02 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36

(05-10-2011, 04:02 AM)ЈорданПетровски Wrote: 03 октомври 2011

Почитувани;


благодарам за поканата која со големо задоволство би ја прифатил и би присуствувал на промоцијата на книгата. За жал, јас сум во Канада. Причината зошто сум во Канада, одсноно причината заради која го добив мојот азил е тема на книгата и се надевам на дискусијата која би следела по тоа. Јас сум еден од малкумината кој води судска постапка против луѓето кои продолжија со праксата од стариот комунистички систем Тајната Полиција да ја користат во партиски-идеолошки цели. Авторите на книгата ги сметам како едни од малкумината вистински борци за спроведување на лустрацијата и затоа би сакал да ве замолам ако сте во можност да ми овозможите учество во дискусијата преку Skype.


поздрав
Јордан ПетровскиQuote:04 октомври 2011

Pocituvan g-ine Petrovski,

navistina zalam poradi sostojbite zaradi koi ste bile primorani da ja napustite Republika Makedonija. Fondacijata Konrad Adenauer smeta deka lustracijata e neophodna kako vo Germanija taka i vo Makedonija. Za zal tehnickite uslovi vo salata ne ni ovozmozuvaat ucestvo na diskusijata preku Skype- no dokolku sakate mozete da go dobiete snimeniot materijal od promocijata i prasanjata vo pismena forma da gi dostavite pred i po diskusijata..

So pocit,

Sandra Koljackova

__________________
Sandra Koljackova

Konrad-Adenauer-Stiftung
Büro Skopje
Maksim Gorki 16/ kat 3
1000 Skopje, Republic of Macedonia

05-10-2011, 04:04 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36Quote:04 октомври 2011


Почитувана Сандра Кољaчкова

Во име на Комитетот за Демократизација на Македонија со седиште во Канада, чии основачи се иматели на досиеа, би ве замолил ако може некој да го изнесе/прочита нашето видување за ПРОЧИСТУВАЊЕТО-лустрацијата: за вистинската причина зошто во Македонија нема и нема да има вистинско ПРОЧИСТУВАЊЕ-лустрација.

Во скоро сите посткомунистички држави се спроведе лустрација. Таму се лустрираа носителите на Комунизмот - значи таму имаше идеолошка борба помеѓу идеолошките левици и десници. За да биде целисходна, и од полза на народно помирување и обединување, лустрацијата во Македонија мора да зафати многу подлабоко односно да ги обелодени вистинските причини за прогонот. Во Македонија од 1944 до 1991 година не е вршен прогон само на идеолошки неистомисленици, туку најголем дел од прогонуваните (околу 90%) се по национална основа. Прогонувани се Македонци (левичари, десничари и центристи), кои беа за Обединета, Самостојна, Суверена и Демократска Македонија.

Продолжувањето на прогонот по линија на македонски национализам, т.е. на оние кои идејно се за независна и суверена македонска држава, и по Референдумот и Осамостојувањето на Македонија е чин на недемократска и антимакедонска политика. Земете било кое досие од 1944-1990 година, од времето на УДБа и досие после 1991 година, нема разлика во причините за отворање, односно "ИНДИЦИИТЕ". Единствена разлика е во тоа што од 1991 година, па навака нема уапсени, нема осудени, за тоа Драган Стојковски-Млекце полковник на КОС и креатор на аферата "Сина Птица" даде многу прецизно објаснување: „Нема ликвидации, нема затворања, нема судења, нема да правиме од нив херои и маченици“. Значи само економска принуда и уцена: извонреден план, зашто кога нема затворања, судења, многу тешко се докажуваат злоупотребите од тој вид на тајната полиција од страна на власта.

За да во потполносст се разбере Млекце мора ова да се осознае. Службата има еден специфичен начин на работа. Имено, прогонот не го прави за да на Прогонетиот ("Предмет на Обработка") му ги докаже наводните индиции кои формално послужиле како покритие за отворање на досието, и конечно да го уапси и осуди Осомничениот. Да нема недоразбирање, тоа Службата не го прави од неспособност или од незнаење, туку заради тоа што целта на системот на работа е да се здобие со нов кодош - при што од секој "противник" прави "свој" човек-СОРАБОТНИК! За да се здобие со нов кодош, УДБ-а не избирала средства или начини.
За Кодоши многумина ги сметаат и оние луѓе кои на официјален начин биле канети во канцелариите на УДБ-а, при МВР, со закана дека ако не "соработуваат" т.е. ако не се појават на сослушувањето, им следува некаква казна. За Кодоши се сметаат и луѓе - соседи или пријатели и членови на семејството на "Предметот на Обработка", кои знајно или назнајно, правејќи уличен муабет со Службеник-Извршител придонесувале кон досието на "Предметот". За Кодоши се сметаат и луѓето, кои биле ставани на свршен чин, и како единствен избор им останало да доставуваат информации до органите на прогонот . Значи, Кодошите, најчесто немале избор .

За да не се добие впечаток дека оваа стратегија има за цел комплетна амнестија на Кодошите, тука мора да ги дефинираме Соработниците и да ги раздвоиме поимите "Соработник" и "Кодош". Соработници се оние поединци кои не биле вработени во тајните служби на МВР, но кои, како надворешни тела, извршувале задачи за УДБ-а кои биле на штета на други поедници и на националните интереси, а за возврат добивале надомест од пари, привилегии, унапредувања итн. За разлика од Соработниците, Кодошите не добивале надомест за доставувањето информации до МВР, туку, информациите кои ги давеле, биле изнудени или незнајно дадени. Секако, мора да се очекува дека има значаен број на Кодоши кои станале Соработници. Бидејќи цели на оваа стратегија се националното помирување и размонтирување на УДБ-а како орган на антимакедонска политика, ние велиме дека Кодошите (кои не станале Соработници) треба да бидат третирани како жтрви или во најмала рака - неутрално, но во никој случај тие да не се гонат.

Изјавата на од еден од составувачите на моето досие за лицето Н.Н за кого службата вели дека бил соработник на бугарскиот окупатор за време на Втората светска војна: "После ослободувањето Н.Н извесно време бил користен од службата за безбедност на Р. Македонија и НАЈВЕРОЈАТНО ТОА МУ ИМА ДОПРИНЕСЕНО ДА ЗА ВРЕМЕ НА СКОРО ЦЕЛИОТ РАБОТЕН ВЕК БИДЕ ПОСТАВУВАН НА ДОБРИ РАБОТНИ МЕСТА"

Од изложеново се гледа дека македонското ПРОЧИСТУВАЊЕ-лустрација не може да го спроведува комисија; и казните не можат да бидат неможност за обавување на јавна функција.

Клучно за македонското ПРОЧИСТУВАЊЕТО-лустрацијата од што треба да произлезе Народно и НАЦИОНАЛНО помирување е конечно да го исклучи анитмакедонскиот елемент од управителството на државата. Значи, да се откријат Наредбодавачите, Извршителите и Соработниците. Оние за кои ќе се утврди дека работеле за интересите на туѓи држави да се изведат пред лицето на правдата и да им се суди за велепредавство. Оние пак, за кои нема да се утврди дека тоа го правеле за интерес на туѓи држави, но сепак дека работеле против интересите на Република Македонија како независна и суверена држава, или за некои лични цели, да им се забрани учество во јавниот и политичкиот живот, и криминално да одговараат оние кои ги кршеле човековите права на граѓаните злоупотребувајќи ја својата службена должност.

На првата страница на досието се имињата на Извршителите на досието-луѓето кои учествувале впо формирањето на личното досие. Тоа се лицата вработени во МВР. Тие имиња да се достават до специјален Совет-Специален суд за ревизија на работењето на државните власти и нивните тајни служби. Овој совет би бил во склоп на Министерството за правда, би бил сочинуван од судии и би бил полноправен судски орган. Откако ПРОГОНУВАНИТЕ ке покренат постапка, имињата на Извршителите ќе бидат доставени до Советот-Специалениот суд, Советот-Специалениот суд би отпочнувал судски процес против тие поединци.

Во судската постапка против, Извршителите Советот-Специјалниот Суд, многу лесно ке дојде до врвот на пирамидата , до Налогодавачите . Тоа треба да се “Премиери и Претседатели на државата, кои издавале наредби за прогон на одредени лица. Во оваа категорија припаѓаат и партиските врховници и тела кои донесувале одлуки за прогон на политички противници.”

Ке ви бидам многу благодарен ако можам да го добијам снимениот материјал од промоцијата заедно со дискусијата.

поздрав
Јордан Петровски
05-10-2011, 04:06 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator
******

Posts: 2,955
Joined: Dec 2009
Reputation: 33

(05-10-2011, 04:06 AM)ЈорданПетровски Wrote:
Quote:04 октомври 2011


Почитувана Сандра Кољaчкова

Во име на Комитетот за Демократизација на Македонија со седиште во Канада, чии основачи се иматели на досиеа, би ве замолил ако може некој да го изнесе/прочита нашето видување за ПРОЧИСТУВАЊЕТО-лустрацијата: за вистинската причина зошто во Македонија нема и нема да има вистинско ПРОЧИСТУВАЊЕ-лустрација.

Во скоро сите посткомунистички држави се спроведе лустрација. Таму се лустрираа носителите на Комунизмот - значи таму имаше идеолошка борба помеѓу идеолошките левици и десници. За да биде целисходна, и од полза на народно помирување и обединување, лустрацијата во Македонија мора да зафати многу подлабоко односно да ги обелодени вистинските причини за прогонот. Во Македонија од 1944 до 1991 година не е вршен прогон само на идеолошки неистомисленици, туку најголем дел од прогонуваните (околу 90%) се по национална основа. Прогонувани се Македонци (левичари, десничари и центристи), кои беа за Обединета, Самостојна, Суверена и Демократска Македонија.

Продолжувањето на прогонот по линија на македонски национализам, т.е. на оние кои идејно се за независна и суверена македонска држава, и по Референдумот и Осамостојувањето на Македонија е чин на недемократска и антимакедонска политика. Земете било кое досие од 1944-1990 година, од времето на УДБа и досие после 1991 година, нема разлика во причините за отворање, односно "ИНДИЦИИТЕ". Единствена разлика е во тоа што од 1991 година, па навака нема уапсени, нема осудени, за тоа Драган Стојковски-Млекце полковник на КОС и креатор на аферата "Сина Птица" даде многу прецизно објаснување: „Нема ликвидации, нема затворања, нема судења, нема да правиме од нив херои и маченици“. Значи само економска принуда и уцена: извонреден план, зашто кога нема затворања, судења, многу тешко се докажуваат злоупотребите од тој вид на тајната полиција од страна на власта.

За да во потполносст се разбере Млекце мора ова да се осознае. Службата има еден специфичен начин на работа. Имено, прогонот не го прави за да на Прогонетиот ("Предмет на Обработка") му ги докаже наводните индиции кои формално послужиле како покритие за отворање на досието, и конечно да го уапси и осуди Осомничениот. Да нема недоразбирање, тоа Службата не го прави од неспособност или од незнаење, туку заради тоа што целта на системот на работа е да се здобие со нов кодош - при што од секој "противник" прави "свој" човек-СОРАБОТНИК! За да се здобие со нов кодош, УДБ-а не избирала средства или начини.
За Кодоши многумина ги сметаат и оние луѓе кои на официјален начин биле канети во канцелариите на УДБ-а, при МВР, со закана дека ако не "соработуваат" т.е. ако не се појават на сослушувањето, им следува некаква казна. За Кодоши се сметаат и луѓе - соседи или пријатели и членови на семејството на "Предметот на Обработка", кои знајно или назнајно, правејќи уличен муабет со Службеник-Извршител придонесувале кон досието на "Предметот". За Кодоши се сметаат и луѓето, кои биле ставани на свршен чин, и како единствен избор им останало да доставуваат информации до органите на прогонот . Значи, Кодошите, најчесто немале избор .

За да не се добие впечаток дека оваа стратегија има за цел комплетна амнестија на Кодошите, тука мора да ги дефинираме Соработниците и да ги раздвоиме поимите "Соработник" и "Кодош". Соработници се оние поединци кои не биле вработени во тајните служби на МВР, но кои, како надворешни тела, извршувале задачи за УДБ-а кои биле на штета на други поедници и на националните интереси, а за возврат добивале надомест од пари, привилегии, унапредувања итн. За разлика од Соработниците, Кодошите не добивале надомест за доставувањето информации до МВР, туку, информациите кои ги давеле, биле изнудени или незнајно дадени. Секако, мора да се очекува дека има значаен број на Кодоши кои станале Соработници. Бидејќи цели на оваа стратегија се националното помирување и размонтирување на УДБ-а како орган на антимакедонска политика, ние велиме дека Кодошите (кои не станале Соработници) треба да бидат третирани како жтрви или во најмала рака - неутрално, но во никој случај тие да не се гонат.

Изјавата на од еден од составувачите на моето досие за лицето Н.Н за кого службата вели дека бил соработник на бугарскиот окупатор за време на Втората светска војна: "После ослободувањето Н.Н извесно време бил користен од службата за безбедност на Р. Македонија и НАЈВЕРОЈАТНО ТОА МУ ИМА ДОПРИНЕСЕНО ДА ЗА ВРЕМЕ НА СКОРО ЦЕЛИОТ РАБОТЕН ВЕК БИДЕ ПОСТАВУВАН НА ДОБРИ РАБОТНИ МЕСТА"

Од изложеново се гледа дека македонското ПРОЧИСТУВАЊЕ-лустрација не може да го спроведува комисија; и казните не можат да бидат неможност за обавување на јавна функција.

Клучно за македонското ПРОЧИСТУВАЊЕТО-лустрацијата од што треба да произлезе Народно и НАЦИОНАЛНО помирување е конечно да го исклучи анитмакедонскиот елемент од управителството на државата. Значи, да се откријат Наредбодавачите, Извршителите и Соработниците. Оние за кои ќе се утврди дека работеле за интересите на туѓи држави да се изведат пред лицето на правдата и да им се суди за велепредавство. Оние пак, за кои нема да се утврди дека тоа го правеле за интерес на туѓи држави, но сепак дека работеле против интересите на Република Македонија како независна и суверена држава, или за некои лични цели, да им се забрани учество во јавниот и политичкиот живот, и криминално да одговараат оние кои ги кршеле човековите права на граѓаните злоупотребувајќи ја својата службена должност.

На првата страница на досието се имињата на Извршителите на досието-луѓето кои учествувале впо формирањето на личното досие. Тоа се лицата вработени во МВР. Тие имиња да се достават до специјален Совет-Специален суд за ревизија на работењето на државните власти и нивните тајни служби. Овој совет би бил во склоп на Министерството за правда, би бил сочинуван од судии и би бил полноправен судски орган. Откако ПРОГОНУВАНИТЕ ке покренат постапка, имињата на Извршителите ќе бидат доставени до Советот-Специалениот суд, Советот-Специалениот суд би отпочнувал судски процес против тие поединци.

Во судската постапка против, Извршителите Советот-Специјалниот Суд, многу лесно ке дојде до врвот на пирамидата , до Налогодавачите . Тоа треба да се “Премиери и Претседатели на државата, кои издавале наредби за прогон на одредени лица. Во оваа категорија припаѓаат и партиските врховници и тела кои донесувале одлуки за прогон на политички противници.”

Ке ви бидам многу благодарен ако можам да го добијам снимениот материјал од промоцијата заедно со дискусијата.

поздрав
Јордан Петровски

BravoBravoBravo

05-10-2011, 07:53 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36

Quote:Д-Р ЗВОНИМИР ЈАНKУЛОВСKИ ЗА ЛУСТРАЦИЈАТА

Архитектите на злото мора да се соочат со вистината

Процесот мора да тече со сите слабости и маани оти е нужен за државата. Граѓаните мора да дознаат зошто транзицијата толку трае и кои се личностите кои не дозволувале во системот да се инфилтрира чист воздух, вели Јанкуловски

Зошто процесот на лустрацијата не е отворен на почетокот на 90-тите години? Според професор Звонимир Јанкуловски, еден од коавторите на основниот текст на Законот за определување дополнителен услов за вршење јавна функција, односно популарниот закон за лустрација, ова е клучното прашање. Со него разговаравме за тоа кој треба да одговори на ова прашање, дали лустрацијата е закочена и ако е, кој го прави тоа, дали се врши селективно, како работи Kомисијата за лустрација, потребни ли се измени на законот...

- Одговорот зошто процесот на лустрацијата не почна на почетокот на 90-тите години треба да го дадат одредени структури во Македонија кои дозволија по нејасни критериуми тајната полиција да продолжи да ги детектира „непријателите“ на државата и во транзицискиот период. Тие треба да одговорат зошто нема одговорност за продолжување на денунцијанството. Зошто не е процесирано досието „ВМРО“? Дали и зошто идеолошката соработничка мрежа продолжила да функционира и по промената на државното уредување? Дали постои дерегистрација на соработници од овој тип во транзицијата? А интересно ќе биде и да се дознае дали е раскинат бракот меѓу новинарите и тајната полиција. Kои се печурките од подрумите на поранешниот министер за внатрешни работи Љубомир Фрчкоски?

l Иако со задоцнување, процесот на лустрацијата сепак почна. Kритиките за тоа како се одвива се големи. Тече ли, според вас, лустрацијата како што треба?

- Процесот беше сатанизиран од самиот почеток, неочекувано за држава која сака да се ослободи од транзицискиот баласт - денунцијанството. Сите аргументи дека процесот ќе биде доведен под сомневање, со носење на законот добија потврда во практиката. Очекувано беше дека процесот ќе биде нападнат пред Уставниот суд. Тоа се случи и во други држави. Очекуван беше и нападот во Kомисијата, која е под најсилен удар. Kритикувана е за својата компетентност, за политичката структура, с` до класични јавни закани кон личностите кои непосредно го спроведуваат законот. Се манипулира со термините „вина“ и „казна“, иако целта не е тоа, туку соочување со минатото и оневозможување на луѓето кои се занимавале со денунцијанство да бидат дел од структурите кои носат одлуки што ги засегаат сите македонски граѓани. Целта на критиките е процесот да се доведе под сомневање и да се намали неговиот ефект за да не се обелоденат имињата на личностите кои во транзицискиот период, затскриени, ја задржале носталгијата по минатото. Овие луѓе имаат најмалку право да зборуваат за демократија и за човекови права оти им се непознаница во нивното дејствување како денунцијанти на неистомислениците на системот.

l Во етерот беше пуштена иницијална каписла дека законот мора да се смени и да ~ се дозволи на Kомисијата да ги образложи своите заклучоци за нечие соработничко минато во случај тој некој самиот да се откаже од правото на тајност на својот идентитет. Сметате ли дека е ова добра идеја?

- Kомисијата е напаѓана, а законот ја оневозможува да ги обелодени фактите врз основа на кои ги носи одлуките. Во ваква ситуација, за граѓаните целиот процес е апстрактен оти не можат да ја видат технологијата на идеолошкото денунцијанство и за каков лош човечки материјал станува збор. Целата постапка требаше да биде тајна. Но, во ситуација кога некои од откриените соработници излегуваат во јавност со својата вистина, законот треба да се модифицира и да ~ се даде можност на Kомисијата да објавува делови од досиејата кои упатуваат на нечија соработка, за граѓаните да може сами да донесат свој суд. Инаку, ќе продолжат да циркулираат тезите дека станува збор за политичка пресметка, за лов на вештерки или за рушење на соработничката мрежа. Во светската литература с` почесто се среќава терминот право на вистина. Тоа е право на жртвата да знае кој и што придонел да се најде во таква позиција.

Процесот е нужен за државата

Дали, според Вас, држат критиките дека Kомисијата работи селективно?

- Целта е да се наметне мислењето дека се работи селективно и со политички мотиви. Мора да се почека и да се види дали селективно се исфрлаат имиња на соработници. Процесот мора да тече со сите слабости и маани оти е нужен за државата. Архитектите на злото мора да се соочат со тоа, а граѓаните да дознаат зошто транзицијата толку трае и кои се личностите кои не дозволувале во системот да се инфилтрира чист воздух. Инаку, првичната замисла за тоа каква треба да е Kомисијата, отстапува од сегашната практика. Тешко е да се суди за нејзината работа оти допрва ги гради искуствата.

Натали Н. Сотировска
ИЗВОР-ДНЕВНИК
#
(This post was last modified: 07-10-2011, 12:05 AM by ЈорданПетровски.)
07-10-2011, 12:02 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36

Quote:Почитуван Професоре Јанкуловски велите:

Quote:

"Одговорот зошто процесот на лустрацијата не почна на почетокот на 90-тите години треба да го дадат одредени структури ....
... Тие треба да одговорат зошто нема одговорност за продолжување на денунцијанството. Зошто не е процесирано досието „ВМРО“? Дали и зошто идеолошката соработничка мрежа продолжила да функционира и по промената на државното уредување? Дали постои дерегистрација на соработници ......."


Со ваков закон за лустрација и Вие знаете дека тие прашања неможат да бидат одговорени.
Одговор на прашањата е можен само во судска постапка. Но оваа власт за тоа не е подготвена односно и самата е предлабоко инволвирана во структурите на Наслогодавачи, Извршители и Соработници.

Јордан Петровски-Комитет за Демократизација на Македонија со седиште во Канада
4010 број под кој е пратена коментарот под текстот
07-10-2011, 12:04 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36Quote:Дамјановски: Наместо функционери, се лустрираат пензионерски домови


„Наместо актуелните функционери, се лустрираат пензионерски домови“, смета членот на Комисијата за верификација на фактите (лустрација), Чедомир Дамјановски кој подолг период укажува на тоа дека наместо тоа да се лустрираат актуелните функционери, постојано се проверуваат поранешните функционери.

- Лустрација значи прочистување, па според Законот треба тоа треба да се изврши во органите во јавните институции, во оние тела кои вршат креирање на политиката. Ние правиме проверка на поранешни функционери, прочистуваме во пензионерските домови. Тие луѓе сега живеат во пензионерски домови или се пензионери, нивна работа е чување внучиња - изјави Дамјановски.

Според него, работата на Комисијата може да ја доведе државата во два различни правци, да се гради демократија со прочистени органи или да се лустрираат пензионери кои што не ја креираат политиката во државата. Претседателот на Комисијата за лустраци, Томе Аџиев, пак, смета дека како стигнуваат извештаи од органите, така се проверуваат изјавите.

- Согласно измените на Законот, ние бевме должни за петнаесет дена сите изјави на поранешни функционери да ги пуштиме на проверки. Сега како стигнуваат извештаите од органите, така ги проверуваме - изјави Аџиев. Академици, чии имиња досега појавуваа во документацијата на органите и денеска не беа на дневен ред на седницата

На денешната седница, лустраторите утврдија дека двајца поранешни функционери, кои што не доставиле изјави, не биле кодоши, а четворица екс-функционери ќе се разгледуваат на седницата во петок.

17-10-2011, 10:19 PM
Reply
montehristo Online
Неверен Тома
*****

Posts: 1,487
Joined: Aug 2010
Reputation: 30

Јордане ме испровоцира да побарам на интернет за Службена Тајна.
Во моментот не сум во состојба да го гледам серијалот.
Наидов на еден блог по тој повод.
Интересно е размислувањето на човекот по гледањето на тој серијал.
Секако дека ќе се најде некој неинформиран или бивш припадник на тој режим уште да ги брани камењарите.
Во врска со Комунизмот Футурологот Алвин Тофлер вели дека сета сопственост само променила рака( со што се сложувам).

Quote:Службена Тајна

Неодамна ми беше препорачано да го погледнам документарниот филм „Службена Тајна“ во продукција на ТВ Б-92 од Белград. Филмот на еден интересен начин ја демистифицира улогата на тајните служби на поранешна Југославија, па на индиректен начин и самата држава на Јосип Броз. Преку сведоштва на многу поранешни агенти, но и жртви, ќе чуете некои работи кои можеби се општо познати, но има и поприлично нови и шокантни детаљи.

Како доказ дека ова вреди да се погледне, ќе цитирам еден поранешен агент кој сведочи пред камера. Вели одприлика вака: „Југословенските тајни служби се една огромна септичка јама. Процесот на лустрација е фрлање бомба во таквата септичка јама, при што неверојатно е колку многу луѓе ќе бидат извалкани во таквиот процес. Тоа и го заслужуваат бидејки никој присилно не ги натерал да егзистираат од таквата септичка јама.“


Бидејки има пет дела кои опфаќаат огромен период и многу настани. Ќе се обидам само во кратки црти…

Значи се започнува со воспоставувањето на комунистичката власт на чело со Јосип Броз во 1945. Новата власт, која била алергична на било какви идеи (за дела и да не зборуваме) различни од оние на „реал-социјализмот“ најнапред ја формира ОЗНА која има дозвола за убивање без било каков судстки процес. Прикажани се документи потпишани лично од Броз, дека во борбата со „внатрешниот непријател“ мора да се употребат сите возможни средства и уставни и неуставни. Како и дека треба да се „неутрализираат“ сите, па дури и оние кои се едвам сомнителни… за секој случај.

Брозовата параноја достигнува кулуминација во времето на инфорбирото, кога преку тајните служби доаѓа до немилосрдни чистки помеѓу самите комунисти.

Но тешките времиња поминуваат, па тајните служби пронаоѓаат нови непријатели. Па така, под обвинение дека се соработници со екстремната хрватска или српска дијаспора, елеминирани се сите кои себеси се предствавувале како либерали, неолиберали, конзервативци, менаџери и сл. Интересен е делот каде еден офицер на УДБА вели како секогаш биле најдобро информирани за тоа кого елеминираат, а пак во следниот кадар обичниот агент вели дека никогаш не разбрал што се тоа менаџери (дека се тоа раководни луѓе во приватни фирми) или на пример што се тоа неолиберали. Вели: „Јас имав налог да ликвидирам државни непријатели, и тоа го правев“.

Најинтересниот дел од ова видео се занимава со влезот на тајните служби во економијата, со оправдување дека немаат доволно средства за нивните „акции“. Ќе чуете имиња на фирми кои се познати и ден денес, формирани често без никаква пазарна логика, додека билансот од нивното работење во тоа време, и ден денес е службена тајна. Понатаму следат редица докази за тоа дека:

- Југославија од раните 70-ти, па се до нејзиниот крај, служела како зона за шверц преку „железната завеса“. Шверц кој е организиран најчесто преку трговски и шпедитерски фирми односно преку нивните предстваништва во Москва, Варшава, Будимпешта на Исток…односно во Трст, Солун и Истанбул како најчести седишта на ваквите предстваништва на Запад.

- Истите овие шверцери се истовремено и агенти на југословенските тајни служби, за кои често неважат никакви царински контроли.

- При распадот на брозовата држава истите влегуваат во сите возможни политички структури, и таму се до ден денес.

- Истите овие економски „Џејмс Бондови“ на Јосип Броз вршат масовен грабеж во времето на приватизацијата. Додека пак интелегенцијата од тоа време, која исто така одвреме навреме била мобилизирана од истите служби, и која сеуште седи по образовните катедри, ја образува нашата младина дека приватизацијата/грабежот бил дело на „злобните конспиративни сили од запад“ на чело со ЦИА, ММФ, НАТО, Ватикан и назнам кој уште не. Како и дека социјализмот како систем бил поправеден, но на подмолен начин миниран и уништен.

- Истите луѓе до ден денес се активни политичари, неретко и советници на високи државни функционери, дипломати, новинари, директори на државни претпријатија, итн.

- И истите луѓе веќе две децении ги носиме на врат полека губејки надеж во подобро утре.

Рака на срце, видеото повеќе се занимава со состојбите во Србија, особено со времето на Милошевиќ и неговата злоупотреба на сите возможни служби од ваков вид. Но мене ме заинтригира самиот заклучок на одредени луѓе, според кои југословенскиот комунистичкиот апарат не е распаднат, односно истиот доминира со нашите општества, и е најголемата кочница која не дозволува регионот конечно да се устрои според западните стандарди.

Таквиот апарат сеуште работи недоволно транспарентно, се финансира преку рекетирање на државните буџети на сите досегашни избрани влади. Особено силна подршка имаат во одредени структури од судската власт, како и во државните универзитети. Таквиот апарат сеуште се мобилизира и се шири според непроменети критериуми. Официјално поделни на повеќе држави, остатоците од југословенските тајни служби сеуште се во интензивна комуникација, а не ретко и во економска соработка.

Преку разно-разни форми на притисок врз извршната власт успеваат да ги угушат повеќето суштински реформи кои економски би го придвижиле регионот во позитивна насока, се разбира од страв за своите монополи. Алергични се на слободниот пазар, особено на слободата на говорот. Не само што се вршени убиства, туку уништувани се животите на цели семејства, дури и по падот на комунизмот, односно уништувани и прогонувани се сите оние кои се обиделе да им застанат на патот на ваквите организации, односно на нивниот апарат.

После се, ова е можеби најсликовитото објаснување зошто лустацијата мора да се случи, веднаш и комплетно. Таквиот процес сигурно нема да дојде самиот од себе, а имам чувство како полека ваквиот проблем да тоне во заборав.
An inch today is tomorrow’s mile.
21-10-2011, 03:08 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:ЛУСТРАЦИЈАТА КАКО ПРЕДИЗВИК

МАКЕДОНИЈА ДА СЕ ЛУСТРИРА ОД СДСМ!

Пишува Тодор ПЕТРОВ

Нашиот народ вели, се што лета не се јаде, како што ни поткованата жаба не е коњ. Но, ќе се послужиме со рекламата „со скопско и се е можно“. Кога едно дрво криво ќе насадите, не очекувајте право да расте, криво ќе остане додека не овене. Лустрација во капитализам не може да имплементираат комунисти. Лустрација во капитализам не може да вршат комунисти. Затоа дваесет години не се случи, и ај да не биде без ич, Македонија последна меѓу земјите во Централна и Источна Европа се приклучи на овие процеси. Во такви услови депласирано е јавно извинување заради помирување од комунистичка власт во капитализам на жртвите во времето на комунизмот. Преведно на македонски дневно-политички речник, не очекувајте лустрација кога законот за лустрација го предлага пратеник со педигре од времето на комунизмот. Не очекувајте помирување, ако извинувањето на жртвите во времето на комунизмот го врши комунистичка власт. Декларацијата за извинување на жртвите од репресијата од режимот во периодот од 1945 до 1990 година донесена е од Собранието на Република Македонија на 4 април 2006 година, во кое владее Социјалдемократскиот сојуз на Македонија. Тогаш, лустрацијата и извинувањето како основа на помирувањето стануваат пародија, затоа што жртвите и понатаму остануваат, а диференцијацијата и селекцијата за диференцијација стануваат инструмент за политички волунтаризам.

Некој ќе каже, а што Социјалдемократскиот сојуз на Македонија има со комунизмот, кога неговите актуелни кадри се без стаж во Комунистичката партија на Македонија? Ирелевантен е актуелниот распоред на парламентарните партии, прашањето е системско. Затоа, ќе кажеме, делумно точно, но од јајцето на змијата не се испилува кокошка, туку повторно змијче. Во прашање е менталното наследство на кадрите кои го носат товарот на комунизмот. Оти во нив не е идеологијата, туку, вулгаризирам, на оние од Водно, како синоним за гето на комунистичката власт далеку од очите на јавноста, кои се уште владеат како власт во сенка. Впрочем, опонентната партија не му го насади на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија комунистичкото педигре и српскиот (нео)врховизам. СДСМ во својот Статут, генезата на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија ја врза со Сојузот на комунистите на Македонија - Партија за демократска преобразба, Сојузот на комунистите на Македонија, Комунистичката партија на Македонија, Сојузот на комунистите на Југославија, Комунистичката партија на Југославија и Социјалистичката работничка партија (комунисти) формирана во 1918 година во Белград. Таа партиска номенклатура не може да биде авангарда на капитализмот ниту вербално! И да сака реформи, нив нема да ги спроведе. Нејзина перцепција за државност е Белград, метрополата на менторите и затоа демагогија е ние сме државотворни, кога делата им се антидржавни. Наместо реформирање на системот, имавме стагнација во реформите, бидејќи комунистичката финансово-криминална олигархија која владее со општеството и е главен спонзор на својата матична партија не го дозволуваше тоа. Тие луѓе не ја реформираа Македонија! Тие луѓе не ја отворија Македонија! Тие луѓе ја затворија Македонија! Ја изолираа земјата од реформи и инвестиции за да обезбедат монополски профити на пазарот. И тоа доста успешно го сторија. Тие транзициски комунисти ја изолираа Македонија од сопствената историја и археологија да не се дознае вистината за Македонците и за Македонија! Нивна задача од белградската кадровска школа беше да ги спроведат интересите на Атина и Белград за Македонија, договорот, Македонија да се изолира од сопствената историја и археологија, да се санкционира окупацијата и поделбата на Македонија во Балканските војни 1912-1913 година, да се легализира геноцидот врз македонскиот народ кој континуирано се врши до денес! Нив, нивниот Фрчковски ги демаскира, ги детронизира во мај 2005 година: „Македонија е премногу толерантна спрема своите внатрешни квислинзи, кои отворено работат за грчки интереси, па и не го кријат тоа.“

И не дека странски инвестиции во Македонија нема оти не сме во сојуз со Европската Унија и НАТО, та за тоа е виновна актуелната власт со нејзината антикоманија и антиквизација, па ги брка Грците, Брисел и Стразбур од Македонија. Странските инвестиции во Македонија не влегоа досега затоа што тоа системски не го дозволуваше комунистичката власт и нејзината финансово-криминална олигархија во Македонија која не се дава.

Тука, никаква агитпроп-реторика не менува ништо, ниту може да помогне за поинаква општествена перцепција на времето и просторот во кој живееме денес и изминативе дваесет години.

Илузија е авангардата на комунизмот да биде авангарда и на капитализамот. За жал, кај нас најголемите комунисти станаа најголеми капиталисти. Спроведоа криминална приватизација на општестената сопственост која до вчера ја штитеа од групно-сопственичко однесување и го криминализираа целото општество. Извршија длабока социјална сегментација на општеството. Ги елиминираа вработените во општествените дејности од пристапот за поделба на општествената сопственост во трансформација наспроти материјалното производство, а со фиктивни пресметковни трансакции менаџерските тимови станаа најголеми сопственици на довчерашното ничие и сечие, сега само нечие. Го сменија државното име, ја обезличија државата во меѓународниот правен промет, го сменија државното знаме, ги обезличија сопствените граѓани, државната самодоверба и самопочит ги фрлија под нозе за пуста страст за власт и сласт за моќ и пари. Финансовата криминална олигархија на комунизмот воспостави монопол на пазарот заради остварување екстра-профити со елиминација на влез на странски капитал и затоа општеството транзитираше дваесет години, транзицијата стана општествена агонија без крај, немаше реформи. Не очекувајте, кога тоа дефинитивно треба да се смени, за да се стави крај на едно минато свршено време, дека апологетите на таа номенклатура ќе бидат неми, глуви и слепи. Давеникот е најгласен и најмногу мафта секогаш кога заминува во вечните ловишта под вода и да може тогаш цел свет би го понел со себе, затоа што знае дека повеќе ќе го нема.

Наместо денационализација па приватизација, ние спроведовме приватизација па денационализација. Затоа се уште немаме чисти имотно-правни односи, за секоја постапка на упис на сопственичко право до вчера се бараше потврда за денационализација и тоа знаеше да се тегне со години. Управните постапки можеби се приведени кон крај, но колку од нив се преселија во судовите?

Во такви услови лустрацијата не беше можна и затоа Македонија најдоцна фати приклучок кон тие процеси. Но и тука ја промаши целта. Наводно спроведуваме лустрација, која за жал нема врска со санација на последиците од тоталитарната комунистичка власт и нејзините жртви, а всушност е нејзина дезавуација. Ние не извршивме детекција на злосторствата од 1944 година врз кои ќе спроведеме ревизија или обновување на постапката и осуда на нивните сторители од власта и судовите, заради повреда на човековите права и слободи со обесштетување на жртвите од таа параноја. Иронијата да биде поголема, ние лустрацијата ја сведовме на бркање соработници на полицијата од 1944 година. Дали некој во свое време тоа бил или не бил? И што ако бил? Денес нема соработници на полицијата? Нема заштитени или тајни сведоци? Државата не наградува заради прибирање на информации или докази битни за определена постапка против некого? Кривично дело е давањето информации на полицијата? Во која западна демократија тоа дело е санкционирано како кривично? Друго е делото соработка со странски полиции и разузнавачки служби, неовластено оддавање на тајни, што се квалификува како шпионажа, предавство или велепредавство. Но, кај нас и тоа сомнително е санкционирано, или и дали воопшто?

Се уште се памети предлог-законот за правата на прогонуваните и затвораните лица за идеите на самобитноста на македонскиот народ и неговата државност и на членовите на нивните семејства, кој во Собранието во 1993 година го поднесе независниот пратеник Тодор Петров, но заради политички пресметки не беше донесен. И замислете, таков Закон за правата на прогонуваните и затвораните лица за идеите на самобитноста на македонскиот народ и неговата државност и на членовите на нивните семејства, неписмено составен, се донесе дури во 2002 со изменувања и дополнувања во 2005, поради одлука на Уставниот суд. Тој закон, за жал, до денес остана неефективен. Имено, не се формира комисија за нотификација и верификација на прогонуваните и затвораните лица за идеите на самобитноста на македонскиот народ и неговата државност и членовите на нивните семејства, се уште не им се симнати пресудите на осудените, односно не се прогласени за ништавни и не се санирани правните последици од пресудите, кои најчесто се комбинираа со конфискација на имотите и одземање на граѓанските права и слободи поради повреда на честа на нацијата. Боже прости ми да не згрешам, дали и еден од овие лица кои не ја дочекаа правдата од 1990 година до денес воопшто е жив, а во Уставот ги санкциониравме уште во 1991 година но ништо не сторивме за нив?! Изумреа.

И затоа, заради досега реченото, најголемата грешка на новата власт од првите повеќепартиски парламентарни избори е што не го забранивме со закон Сојузот на комунистите на Македонија и што не забранивме вршење јавна функција за наредни триесет години на сите што вршеле јавна функција во претходните триесет години. Ќе имавме јасни идеолошки позиции на новата општествена трансформација, ќе ја вршеа луѓе кои не го носат товарот на комунистичкиот менталитет. Ќе имавме ефективна, успешна и брза трансформација на општествената сопственост, општествено помирување за сите сторени историски и општествени неправди и обесштетување на граѓаните кои биле репресирани од тоталитарната комунистичка власт. Сега сите сме жртви на конвертираните комунисти во новата власт на државата Македонија.

Тоа ќе беше најголемиот успех за развојот на демократијата во Македонија. Забрана на СДСМ како правен наследник на Социјалистичката работничка партија на Југославија (комунисти) од 1918 година во Белград и забрана за вршење јавна функција за нејзиното водство. Впрочем за бившите конвертирани комунисти одамна важи максимата на францускиот крал Луј XIV „државата тоа сум јас“ и „после мене потоп“. А, може ли демократијата да се персонифицира, та ако конвентираните комунисти не се, демократија во Македонија ќе нема? Ако СДСМ не би бил, Македонија ќе ја нема? Демократијата е процес, таа не е заложник на партии еднаш засекогаш дадени. Партиите се формираат и гаснат, медиумите се формираат и се ликвидираат, тоа е логиката на пазарната економија. Овојпат, СДСМ треба да замине во историјата. Се изнедрија нови партии, нови идеологии. СДСМ е мастодонт кој треба да замине не во македонската историја, туку во македонскиот ран неолит, во македонската праисторија! Можеби грешката е и кај нас, кога не можеме некој да го смениме, го чекаме да си умре.

Инспираторите, конспираторите, наредбодателите и натаму ќе останат во власта, ќе прегори некое ирелевантно полтронче и ништо повеќе од тоа. Ние, сакале тоа или не, соработници со полицијата и натаму ќе имаме, заради развојот на демократијата, безбедноста и стабилноста на системот и државата, животите, имотите и правата и слободите на граѓаните! Карциномот секогаш се отсратнува додека не метастазирал.Петров го потенцира следново:

Quote:"Лустрација во капитализам не може да имплементираат комунисти. Лустрација во капитализам не може да вршат комунисти."

Заклучок кој се наметнува: значи на власт во овие 20 години во Македонија се КОМУНИСТИ. Тоа пак значи дека продолжија да владеат со исти методи. Тоа пак значи дека и Груевски е нивни избраник.
(This post was last modified: 31-10-2011, 07:25 AM by ЈорданПетровски.)
31-10-2011, 07:24 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:Jordan Petrovski

Тодоре го потенцираш следново:

"Лустрација во капитализам не може да имплементираат комунисти. Лустрација во капитализам не може да вршат комунисти."

Заклучок кој се наметнува: значи на власт во овие 20 години во Македонија се КОМУНИСТИ. Тоа пак значи дека продолжија да владеат со исти методи. Тоа пак значи дека и Груевски е нивни избраник и затоа нема ПРОЧИСТУВАЊЕ-лустрација.
Да те потсетам новата варијанта на законот ја изработија луѓе на Груевски.
18 hours ago · LikeQuote:Zlatko Derkoski

Drugo e komunisti, a drugo e titovisti i Brankovci.Toa shto vo MKD Vladeeshe od 45 navamu beshe antimakedonizam, a ne komunizam.
Inache, cel narod treba da se zamisli dobro na slednite izbori, da im dademe site 0 glasovi na brankovcite i da se ratisame veke ednash od niv.
14 hours ago · Like · 1 person


Quote:Zlatko Derkoski

Da bea normalni brankovcite ke upotrebuvaa Makedonski Znaminja vo nivnite shtabovi, a ne nekoi sini so ruzi.
14 hours ago · Like · 1 personQuote:Jordan Petrovski

Начинот на кој се прават опструкциите во спроведување на ПРОЧИСТУВАЊЕТО-лустрацијата, прејасно укажува дека Грујо е само марионета во рацете на Белград.
Груевски можеше и сеуште може да овозможи вистинско ПРОЧИСТУВАЊЕ-лустрација. Тој треба да овозможи зАконска можност ЖРТВИТЕ по судски пат да ги гонатат: ИЗВРШИТЕЛИТЕ, тие се единствените познати и јасно напишани во досиеата. Тие ке посочат на соработниците и НАЛОГОДАВАЧИТЕ.
Опструкциите кои ги прави Груевски во изведувањето на злосторниците пред лицето на правдата е од ричината да ја сочува мрежата и системот со кој БЕЛГРАД ја владее Македонија.
12 hours ago · Like · 1 personQuote:Jordan Petrovski

На 19 лица им се допаѓа текстов Тодоре. Дали некој ке сака да напише што е тоа што му се допаѓа во текстов.
4 hours ago · Like
01-11-2011, 02:15 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:Todor Petrov

Некое дообјаснување. Не секој на кој нешто му се допаѓа мора да образложи зошто. И тоа не треба ниту да изненадува, ниту кој и да е има право нив да ги принудува на образложение. Законот е донесен од СДСМ, со него се врши лустрација на носители на јавни функции ако биле соработници на тајната полиција од 1944 до 1990. ВМРО-ДПМНЕ изврши скоро измени и тој период го продолжи од 1990 до денес. СДСМ тоа го даде на Уставен суд, Уставниот суд ја укина одредбата лицата да се објавуваат јавно, со образложение се нарушувула приватноста. Значи, ВМРО не изврши никакви системски изменувања и дополнувања на Законот за лустрација. Мојот коментар е прецизен. Таков закон во времето на СДСМ, кога ВМРО-ДПМНЕ апстинираше од изборите 1994-1998 година немаше. Затоа и констатацијата дека "Лустрација во капитализам не може да имплементираат комунисти. Лустрација во капитализам не може да вршат комунисти." Затоа што не може самите да се лустрираат за злосторствата кои ги вршеле во времето на комунизмот. Го коментирам и Законот за социјалните права на прогонуваните и затвораните за идеите на самобитноста на македонскиот народ и неговата државност, кој е неспроведлив. Понтаму, голем дел од досиејата се во Белград, Комисијата предметите без документација ги отфрла, бидејќи доказите се во странство. Не постои ниту Договор за размена на таа архивска граѓа меѓу Србија и Македонија. Претседателот Иванов двапати го покренува тоа прашање во разговорите со српските власти. Веројатно е дека Србија ја чува својата петта колона во Македонија, го сакал Груевски тоа или не. Твојот став Јордане дека Груевски е марионета на Белград и поради тоа ја опструира лустрацијата, за мене не е прифатлив, такви индиции нема. СДСМ и сега се против лустрацијата иако законот го предложи Стојан Андов. Празнини во тој закон има многу и веројатно и твоите укажувања за измени и дополнувања на законот се логични. Потребни се интервенции во Законот. Деновиве Здружението на политичките затвореници во Македонија одржа јавна трибина, присуствуваа повеќе експерти кои укажаа на многу слабости и потребата од проширување на законот па и за прашањата за кои ти укажуваш. Но отсуствуваа поканетите од СДСМ. Голем дел од досиејата СДСМ ги уништи пред 1990 и по 1990 година. Затоа Стојан Андов го предложи Законот, иако сосема е јасно дека секој амбасадор морал да биде во конекција со тајните служби на својата земја. За Стојан Андов досие немаше...
3 hours ago · Like · 2 peopleQuote:Jordan Petrovski

Тодоре, МАКЕДОНСКОТО ПРОЧИСТУВАЊЕ - лустрација има своја специфика. Па да почнеме од тука:

Во скоро сите посткомунистички држави се спроведе лустрација. Таму се лустрираа носителите на Комунизмот - значи таму имаше идеолошка борба помеѓу идеолошките левици и десници. За да биде целисходна, и од полза на народно помирување и обединување, лустрацијата во Македонија мора да зафати многу подлабоко односно да ги обелодени вистинските причини за прогонот. Во Македонија од 1944 до 1991 година не е вршен прогон само на идеолошки неистомисленици, туку најголем дел од прогонуваните (околу 90%) се по национална основа. Прогонувани се Македонци (левичари, десничари и центристи), кои беа за Обединета, Самостојна, Суверена и Демократска Македонија.

Продолжувањето на прогонот по линија на македонски национализам, т.е. на оние кои идејно се за независна и суверена македонска држава, и по Референдумот и Осамостојувањето на Македонија е чин на недемократска и антимакедонска политика. Земете било кое досие од 1944-1990 година, од времето на УДБа и досие после 1991 година, нема разлика во причините за отворање, односно "ИНДИЦИИТЕ". Единствена разлика е во тоа што од 1991 година, па навака нема уапсени, нема осудени, за тоа Драган Стојковски-Млекце полковник на КОС и креатор на аферата "Сина Птица" даде многу прецизно објаснување: „Нема ликвидации, нема затворања, нема судења, нема да правиме од нив херои и маченици“. Значи само економска принуда и уцена: извонреден план, зашто кога нема затворања, судења, многу тешко се докажуваат злоупотребите од тој вид на тајната полиција од страна на власта.
3 hours ago · Like · 1 person
01-11-2011, 02:42 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:Todor Petrov

Ништо спорно во твоите констатации. Во првиот парламентарен состав Глигоров ја турна Владата на Кљусев за да го спаси Денко Малески од одговорноста заради неговото југословенство и заради платформата Глигоров-Изетбеговиќ (асиметрична федерација 2+2+2). Премиер беше Црвенковски. Од 1994-1998 без опозиција, заради бојкот на вторите парламентарни избори, апсолутно владееше СДСМ. Најбројните приватизации и избор на судии се извршија и завршија во тој мандат. Не очекувај комунистите да вршат автолустрација. Криминалната приватизација го криминализрира целото општество, најголемите комунисти станаа најголеми капиталисти, нивните судии сопственоста им ја запечатија. Таа финансово-криминална олигархија на СКМ и денес владее со капиталот во Македонија. Власта не секогаш е моќна за брзи и посакувани промени и реформи. Колку што светот робува на неколкумина мултинационални корпорации и банки и сите им робуваат на интересите на малубројни. За жал.
3 hours ago · Like · 4 people


Quote:Jordan Petrovski

Груевски уште малку ке биде премиер со најдолг непрекинат стаж во Македонија. Спроведувањето на ПРОЧИСТУВАЊЕТО-лустрацијата во Македонски услови е неможно да се прави преку комисија. Ако Груевски вистински сака да го одстрани СРПСКОТО влијание во Македонија тоа може да го стори многу едноставно.

Резолуција 1.096 на Советот на Европа од 27.6.1996. год. (член 7) предвидува решение за случаи какви се случаите на Македонците кои биле и се прогонувани од УДБа. Таа вели:

„Собранието исто така препорачува, казнивите дејства што биле сторени за време на комунистичкиот тоталитарен режим да се гонат и казнуваат врз основа на општоважечките казнени закони. Доколку тие предвидуваат застарување на одредени злосторства, рокот може да се продолжи, бидејќи се работи за процедурално, а не за содржинско значење. Доколку донесувањето и употребата на ретроактивни казнени закони е забрането, но дозволено е судење и казнување лица за дејства или пропуштања, кои во време на сторувањето не биле казниви според домашното право, казниви се во согласност со општите начела на правото на цивилизираните народи. До толку повеќе; доколку лицето ги прекршувало човековите права, неговиот приговор дека само извршувал наредби не ја исклучува ниту противправноста, ниту неговата индивидуална вина.“

Владата на Груевски оваа препорака не ја испочитува. Причината е многу јасна за нас кои сме биле прогонувани и кои ги гледаме денешните позиции на луѓето кои биле НАЛОГОДАВАЧИ и директни извршители. Ако се дозволи судска постапка, колку судството да е под контрола на власта тоа нема да може да го изджи притисокот на јавното мнение и ќе мора да осуди неколкумина од извршителите; бидејќи за нивната вина постојат непобитни докази во самите досијеа. Една пресуда ќе значи судски прецедент ин а тој начин ќе го сруши ѕидот на молчењето.
2 hours ago · LikeQuote:Jordan Petrovski

Сега да ги разјаснам твоите непрецизности во текстот.Законот кој го предложи Андов а го усвои собранието го опфаќаше и периодот после 1991 година, односно до 2008 година.

"Уставниот суд по иницијатива на Фондацијата Отворено Општество представувано од Владимир Милчин и на пензионираниот правник Стамен Филипов донесе одлука со која се укинуваат 4 клучни членови од фамозниот закон за лустрација со несмасно и проблематично име „Закон за определување на дополнителен услов за вршење на јавна функција“ (Сл.весник 14/08 од 29.01.2008). членот 2 став 1 во делот „до денот на влегување во сила на овој закон“, членот 8 во делот „и го објавува во жСлужбен весник на РМж“ и членовите 13 и 34 од Законот за лустрација.
За појаснување:
-оневозможено е спроведувањето на лустрацијата после 1991 година, -објавувањето на имињата на кодошите во Службен весник, -спроведувањето на лустрација во верските заедници, религиозните групи и невладините организации.
2 hours ago · LikeQuote:Todor Petrov

Во право си, не спорам, но СОРОС се знае чија експозитура во Македонија се.
2 hours ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

СОСРОС и Филипов се споменати онака. Битното е што ти прескокна да споменеш дека во законот и на Андов времето на траење на лустрацијата била до 2008 година.
Главната опструкција и на тој и таков закон ја направи Груевски. Комисијата за лустрација неможеше да добие безбедностни сертификати, министерсво на Грујо. комисијата неможеше да добие простории, министерство на Грујо ...
2 hours ago · Like
01-11-2011, 02:45 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:Todor Petrov

Па ако ВМРО не се способни да направат лустрација, можеби СДСМ или ДУИ ќе направат подобра. Онака, гласно размислување.
2 hours ago · LikeQuote:Todor Petrov

Се е можно, нели?!
2 hours ago · LikeQuote:Todor Petrov

Други не гледам на политичката сцена кои можат сите да ги сменат.
2 hours ago · LikeQuote:Jordan Petrovski

Да ги оставине СДСМ. Власта во Макеонија во ове изминати пет години ја имаа ДПМНЕ и ДУИ, да се задржиме на нив и да видиме што е причината зошто тие несакаат да спроведат вистинско ПРОЧИСТУВАЊЕ- лустрација или кажанио поедноставно, зошто го опструираат откривањето на Белгратските инсталации.
about an hour ago · LikeQuote:Todor Petrov

Јордане, партиите и државата не се вакумирани и пастеризирани простори, сите служби секаде си работат, во земјата во странство, ѓаволот не спие. Пред ВМРО, ДУИ беше со СДСМ, нели? Затоа велам, еве ВМРО по твое мислење „српски инсталации“, да ги вратиме СДСМ на власт на чело со Бранко, они сигурно ќе спроведат чиста лустрација.
about an hour ago · Like · 2 people


Quote:Todor Petrov

Некогаш и при чисти закони, ако нема општествена клима, реалноста е поинаква од посакуваната проекција.
about an hour ago · Like


Quote:Todor Petrov

А МВР е еден сложен динамички систем, таму и при најголеми реформи и кадровски смени, базата си работи, ако нема свест за своето, секој се материјализира, се чуваат дупликати за уцени, се уништуваат документи што јавно најповеќе тајно ... и тоа е тоа...
about an hour ago · Like


Quote:Todor Petrov

Соработници на службите има и дома и во странство, некои се платени само да роварат, да шпартаат од профил на профил, да отвараат небулози, да создаваат недоверба, сомневање во се и сешто, да проблематизираат, да клеветат, се е бизнис денес, нели?
about an hour ago · Like · 1 person
01-11-2011, 02:53 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:Jordan Petrovski

Клевета е кога се изнесува обвинение без аргументи. Прикривање на злосторот е соучесништво во злосторот.
Во Македонија најдобро платен бизнис Тодоре е бизнисот да се попречи вистинското ОСАМОСТОЈУВАЊЕ И ДЕМОКРАТИЗИРАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА. Ти во твоето писание многу убаво го лоцираш каде е изворот на проблемот и толку. Затоа прашав дали тие дваесетина што им се допаѓа текстот воопшто знааат што е проблемот, зошто во Македонија се е исто, "само њега нема".
Да те прашам, дали е можно ако олигарсите* контролирааат се , Ѕинго и Стојменов дали се олигарси, да се избере премиер и влада кои нема да бидат под нивна контрола.

Кој се олигарсите, кој ги создаде, кон кого тие се обврзани на верност и послушност.
about an hour ago · LikeQuote:Todor Petrov

Ама Јордане, демократизацијата бара борба, тоа е предизвик, кој од дома не се менува. Не сликан со секој ти е по ќеиф и истомисленик, ама таков е животот. Борба треба внатре каде политиката се крои. Покојниот Митко Анастасовски, пратеник на ВМРО-ДПМНЕ во првиот парламентарен состав велеше, од надвор не се менуваат политиките во оваа зграда, треба тука, внатре, да се бориме и избориме за вистината! Кој колку може, нека се бори, демократијата не е манифестација, туку долготраен и макотрпен процес. Како и државата. Една куќа ќе изгради човек за едно семејство, па цел живот ја токми, ќе умре, ќе остане недозавршена. Камо ли со државата. Битно ја имаме и со овие јавни дебати свесно или несвесно ја демократизираме.
about an hour ago · Like


Quote:Todor Petrov

Не мора во се да се согласуваме. Разликите во мислата не се душманлак. Се, само промената на државното име не е демократија туку кривично дело велепредавство! За се ќе се надмудруваме.
59 minutes ago · LikeQuote:Todor Petrov

Државата сите заедно треба да ја браниме! Таа ни е рамка за демократијата за која зборуваме.
58 minutes ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Јас реков оставиго СДСМ настрана, тие веке никогаш нема да дојдат на власт, бидејки тие се веке "прочитани" од грото граѓани. Веке сите го препознаваат фактот дека СДСМ одработуваа за туѓи, Белградски интереси,сиве овие години.
Треба да одговориме, заради интересот на Македонија како држава, зошто Груевски го опструира ПРОЧИСТУВАЊЕТО-лустрацијата. Одговорот треба да ја открие вистината за ДПМНЕ и конечно граѓаните на Македонија, оние на кои Македонија им е пред се и над се, да согледааат дека ДПМНЕ во ништо не се разликува од СДСМ.
Јас за моите тврдења Тодоре, поседувам непобитни докази. Ако си подготвен ти или некој друг, нека повели да ги демантира.
56 minutes ago · LikeQuote:Todor Petrov

Јордане, конвертирани знаеш колку има? Icon_razz Кај нас, а толку сме, кога нешто и некој не можеме да смениме, го чекаме да си умре, природата да одработи. За жал, така е, ама тоа е тоа. Јас 15 години бев без работа откога ми заврши мандатот пратеник. Што требаше, со бомби да го рекетирам Собранието? Пуста љубов кон татковината, се си велиме, таа барем никој не може да ни ја земе ниту забрани и цел живот се бориме.
52 minutes ago · Like · 1 person


Quote:Jordan Petrovski

Во тоталитарни системи, а Македонија е држава која има тоталитарен систев на владеење, многу е тешко скоро невозмножно да се створи легална сила која ке го промени СИСТЕМОТ. Сите обиди кои биле правени досега, тајната полиција, чуварот на СИСТЕМОТ успешно ги попречувала. Ги попречувала на многу суптилен начин, не се забрани и апсења на водачите, туку со ИНФИЛТРИРАЊЕ на свои луѓе и превземање на водството на партијата. На таков начин, СИСТЕМОТ, пред западниот свет покажувал ДЕКА ВЛАДЕЕ ДЕМОКРАТСКИ, овозможува, повекепартизам, ИЗБОРИ.
Целта на Комитетот е оваа игра да ја разобличи пред западните држави. После тоа ке биде можно да се формира внатре во Македонија сила која на избори , со легални демократски средства, ке гпо сруши СИСТЕМОТ и се разбира по тоа во легални судски процедури да ги казни оние кои го управуваа СИСТЕМОТ.
51 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Демократијата не е наш патент, секаде решаваат тајните друштва и тајните полиции.
50 minutes ago · LikeQuote:Todor Petrov

Ние се бориме тие центри на моќ да ги детронизираме и демистифицираме. Колку успешно ќе ги надвладееме тие процеси е друго прашање. Колку време тоа ќе одземе и тоа зависи од многу нешта.
49 minutes ago · Like


Quote:Jordan Petrovski Пак те прашувам, дали со оваа потврдуваш дека Груевски е избор на тајната полиција.
48 minutes ago · LikeQuote:Todor Petrov

Колку што можеме да потврдиме за себеси, толку можеме да потврдиме и за другите. Во светот ништо не е случајно, а и ако е, тогаш е доста добро испланирано.
47 minutes ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Тодоре ако избереме вистинска власт, УДБа ке биде детронизирана за кратко време. Проблемот е во слепите "подржувачи" на Груевски или Црвенковски. Но ти напишав погоре. Бранко и СДСМ се веке соголени и нема веке да дојдат на власт. Остана уше ДПМНЕ, односно Груевски да се разголи.
43 minutes ago · Like
01-11-2011, 02:58 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:Todor Petrov

Го разголе некој Георгиевски додека беше на власт? Го разголе некој Тито додека беше на власт? Icon_razz За се’ треба време, јас не можам да зборувам ако немам докази. Докази за мене се делата. Ги следам нив. Светскиот Македонски Конгрес е една меѓународна организација, тука доаѓаат од сите страни, ако ние прифатевме логика кој чија експозитура е, никогаш немаше да почнеме да зборуваме за Македонија, за обединување, за единство. Нека делата зборат за секого. Оти едниот за другиот ќе каже шпион, соработник на службите и ете парализа, блокада на системот. Времето покажува се’! Потврдува или демантира!
43 minutes ago · LikeQuote:Todor Petrov

Зарем Соединетите Американски Држави не се во сопственост на една мала групација на луѓе? Вкупниот долг на државата изнесува 14 илјади милијарди долари, односно секој Американец во просек должи 40 илјади долари. Целиот овој долг е кон неколку банки и каретлот во Лондон. А, кој стои позади, Господ знае.
38 minutes ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Ти посочив погоре факти. Ако сакал Груевски да го спроведе ПРОЧИСТУВАЊЕТО-лустрацијата, требаше само да се придржува за препораките на советот на Европа. докази има колку сакаш Тодоре прашање е зошто несакаме да ги видиме. Без ПРОЧИСТУВАЊЕ И СУДЕЊЕ и осуда на оние кои рабортеа и работата за туѓи во случајов СРПСКИ интереси нема помирување.
Си присуствувал на трибината на Здружението на политичките затвореници во Македонија. Дали некој ја спомена резолуцијата на ЕУ и членот 7. Такви трибини се само орудие на тајната полиција за замајување на граѓаните.
36 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Но, да не навлегуваме во други теми и дилеми. Наше е да се бориме за Македонија и македонските работи. Да ги менуваме на подобро нештата. Да демистифицираме состојби и процеси. Вистината најбавно го пробива патот. Трпение спасение. И правдата е бавна ама незаборавна.
34 minutes ago · LikeQuote:Todor Petrov

Е ајде де, еве ВМРО е на власт, ама се уште нема закон за прогонуваните и затвораните... Изумреа сите, ниту Комисија се формира за евидентирање на прогонуваните и затвораните и нивните семејства, не им се поништени пресудите, секогаш комбинирани со конфискација на имотите и одземање на граѓанските права, не се евидентирани причинетите злосторства, не се создадени законски претпоставки за ревизија на некои дела, за осуда на тие што незаконски пресудиле или издале наредба за такви дела. Бркањето на полициските доушници за мене не е лсутрација, тоа отворено го кажав на почеток, ама други се силите.
30 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Се промовираше книга за лустрацијата од Марјан Маџовски и Живко Јанкуловски, ги има сите резолуции на Советот на Европа ама кој чита и спроведува.
29 minutes ago · Like
01-11-2011, 03:01 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:Jordan Petrovski

Тодоре ако прочистувањето-лустрацијата се спроведе низ судските институции, нема да може никој за никого неаргументирано да зборува дека кодош. Во досиеата на првата страна се набележани "извршителите", значи постои непобитен доказ кој треба да биде тужен како прв. Тајната полиција имала хиерархија, постојат правилници за работа каде што многу јасно е набележено кој за што издва наредба. Се е многу едноставно и лесно. Проблемот е што во Македонија сеуште нема МАКЕДОНСКА ВЛАСТ.
37 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

ама треба да има законска основа за такви постапки, а тоа го нема
36 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Затоа оваа „лустрација“ е дефектна, бавна и задоцнета, изумираат актерите.
35 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

А ефектите се или ќе бидат пародија.
35 minutes ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Кој треба да го донесе законот ?. Јас или владата да го предложи а собранието да го изгласа. Тоа покажува дека и Груевски е инсталиран од тајната полиција.
34 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Собранието на предлог на Владата.
33 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Мислам дека нешто ќе се промени. Имаше некои пратеници од ВМРО-ДПМНЕ кои на трибината зборуваа за сите овие недостатоци за кои и ти и јас укажуваме.
32 minutes ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Ако се починати тие што го правеле злосторот до 1991 година. Живи се тие што го правеа злосторот од 1991 година па навака
32 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Секако.
32 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Одам на спиење. Добра ноќ
31 minutes ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Зборувањето на пратениците на ДПМНЕ е само замајување и купување време.
31 minutes ago · Like


Quote:Todor Petrov

Е, ама тие се, ние према нив треба да делуваме, а само да констатираме и да чекаме некој друг да ја смени власта на поаано, тешко.
30 minutes ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Добра ноќ и на тебе.
30 minutes ago · Like
01-11-2011, 03:12 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,657
Joined: Mar 2010
Reputation: 36


Quote:Zlatko Derkoski

Ne mozeme da gi ostavi me brakovcite(SDSM) Jordan...
Ako dobro se sekavash tie napravija 2 pati po red predvremeni izbori, pravea bezmisleni opstrukciii na shteta na drzavata, i rabotea i rabotaat ushte totalno antimakedosnki, odnosno se javen sojuznik na onie od Atina.Ako se sekavash dobro, tie organiziraa rushenje na crkvi i go podrzuvaa kriminalot.Seto ova se sluchuvashe vo tie 6 godini, koga Makedonskata partija beshe na vlast, a ako prorachunash na drugite zlo i antimakedonski dela pred tie 6 godini i ako si vistinski Makedonec ke vidish deka brankovcite(SDSM) se poveke vinovni duri i od samite Atinjani.
5 hours ago · LikeQuote:Zlatko Derkoski

Za lustracijata sekade ima nekoj shto se krie vo nekoe koshe, ama site znaat duvloto kade e, vo brankovijadata i site znaat udba kogo upravuav, brankovijadata, vprochem brankovcite dolgo vreme troshea makedonski pari na viski po kafani so srpska turbo folk muzika.
5 hours ago · LikeQuote:Jordan Petrovski

Јас велам да ги оставиме СДСМ од причина што тие не се власт и тие неможат да го спроведат прочистувањето-устрацијата. Никаде не реков да ги иземеме од одговорност. Прашањето е зошто Груевски го опструира законот.
Единствен логичен одговор е заради тоа што и тој е дело на тајната српска полиција.
Да дискутираме за тоа. Злоделата на Бранко и СДСМ ги знаеме, ке повторам, најважно е да разбере јавноста зошто Груевски не го спроведува прочистувањето-лустрацијата. Казнувањето на злоделата на комунистичките режими е услов за влез во ЕУ.
about an hour ago · LikeQuote:Zlatko Derkoski

Jas ne sum nekoj si podrzuvach na politichari, ama Makedonskata garnitura, taa sega shto e na vlast, jasno gi oboi crtite na Makedonskoto i Makedonizmot.Ako udba na ovoj nachin go koristi grueski za ojaknuvanje na Makedonskoto, pa neka prod...
See more
about an hour ago · LikeQuote:Zlatko Derkoski

Gore naslovot glasi:
МАКЕДОНИЈА ДА СЕ ЛУСТРИРА ОД СДСМ!

Toj naslov e reshenie za se.
about an hour ago · LikeQuote:Jordan Petrovski

Насловот е во ред, ама некој треба да го ЛУСТРИРА ОД СДСМ. Кој може да го лустрира ОСВЕН ВЛАСТА.??
За какво јасно "обојување на цртите на Македонизмот" зборуваш кога џелатите на МАКЕДОНИЗМОТ, се во власта.
54 minutes ago · Like
01-11-2011, 03:02 PM
Reply