Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 3.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ЃОРЧЕ ПЕТРОВ
Author Message
vancevtodor Offline
Senior Member

Se nadevam tekstov od "FOKUS" ke frli malku poveke svetlina na sluchuvanjata od nashata istorija.

[Image: scan0068.jpg]

[Image: scan0069.jpg]

[Image: scan0070.jpg]

[Image: scan0071.jpg]

[Image: scan0072.jpg]
13-01-2010, 09:09 PM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

Mnogu me chudno, temava stoi so denovi, komentar nema.?? A ima forumski "istorichari" so lopata da gi rinesh. Ama istorijata im e vo "topuzot" ili se administratori ili moderatori, odnosno mnogu malku ili I'CH shto vikaat kumanovci, se slobodni ludje. Ima edno pravilo potvrdeno od 1945 pa navaka vo iljadnici sluchaevi: ARGAT NA SLUZBATA NEMOZE DA BIDE MAKEDONEC.

[Image: scan0076.jpg]
[Image: scan0077.jpg]
[Image: scan0078.jpg]
[Image: scan0079.jpg]

Go pokaniv Boogue od Idividi, da dojde tuka i da diskutirame za vojvoda Krsto Lazarov-Konjushki za koi Boogue se fali i gordee deka dedo mu go ubil Krsto Lazarov- Konjushki. Ama i toj kako i dedommu togash, uzivaat podrshka i zashtita od srbokomunisti, zatoa toj e sega moderator na srbokomunistichki forum i se shto ne mu odgovara ke go prikaze kako "bugarska propaganda" i ke go izbrishe, a "bugarashite" ke gi BANIRA., shkolo na nivniot instruktor Misirkov...
Go pokaniv vlade 18, od vmacedonija, smetajki deka ke go dovede i drugarmu macedonski.. pokaniv i eden "istorichar" od avstralija, Pavel Liprandi ili taka nekako....ama nema nikoj... teshko e za platenici da dojdat na demokratski i sloboden forum i onaa shto e za niv najteshko MAKEDONSKI i da vodat diskusija so argumenti...onie od forum vodenica, nesakam da gi spomenam... tie se izmekjari.....za niv argative se gospoda...
(This post was last modified: 30-01-2010, 11:43 AM by perfectford.)
24-01-2010, 02:27 AM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Еве една декларация от Ал. Протогеров и Т. Александров по повод идеите на организацията и вмешателствата на болшевики и комунисти во нихните дела и по точно - майски манифест Icon_razz

[Image: deklaracija.jpg]
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
25-01-2010, 07:38 PM
Reply
mungos
Unregistered

Сега е време на десницата,а овој текст освен малку фантазија нема ништо сензационално.
12-02-2010, 11:14 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

(12-02-2010, 11:14 PM)mungos Wrote: Сега е време на десницата,а овој текст освен малку фантазија нема ништо сензационално.

Аха и кое е фантазията?....едуцирай ме плсс Se_klanjam
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
13-02-2010, 12:14 AM
Reply
mungos
Unregistered

Желбата на новинарот да направи сензационална вест односно да ја исплука официјалната македонска историја.
Прво почна со сандански,па ѓорче и ќе видиме кој е следен.

А да масоните се фаца ако нешто не знае новинарот одма ги вади масоните да пополнат простор.

Следнит пат за пари
13-02-2010, 12:41 AM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

(13-02-2010, 12:41 AM)mungos Wrote: Желбата на новинарот да направи сензационална вест односно да ја исплука официјалната македонска историја.
Прво почна со сандански,па ѓорче и ќе видиме кој е следен.

Следнит пат за пари

" Oficijalnata" istorija ja isplukale samite pishuvachi. Eve shto veli Akademikot Blaze Ristevski, kako i na koj nachin ja pishuval istorijata:

Quote:Во вашето „ Писмо- одговор до Димитар Митрев„ ( Крсте Мисирков.Нови истражувања и сознанија, Скопје 2000) стр. 518-531, што со посвета ми ја подаривте на 17.05.2002, меѓу другото на Митрев му пишувате :„ Се трудев сето тоа да го предавам приемливо и за чувствителните великосрпски патриоти , какви сеуште постојат, но ми се чини фактите ги изнесував со такт, внимателно, иаку сум свесен дека многупати некои работи дури прикривава за да не предизвикаат рекција кај нашиот денешен човек што би била непожелна пред се „ за нас„.

Da go dopolnam nauchno istoriskiot opus na Akdemik Blaze Ristevski so toa kako gi gledal i chuvstvuval Makedoncite:

Quote:Академик Блаже Ристевски во Белградска "Политика Експрес" на 15 март 1990година : АКО НЕКО ТРАЖИ ПРАВОГ ЈУГОСЛОВЕНА, ОНДА ЌЕ ГА НАЌИ У МАКЕДОНИЈИ......

Mungose vo dela na vakov istorichar li treba da veruvame.
13-02-2010, 02:12 PM
Reply
mungos
Unregistered

Види вака,едно време Блаже беше бугароман ,па србоман,потоа пак бугароман а сега најново пак е србоман.Од политиката нема фајде.Да оставиме настрана неговите зборови дали ги имаш видено документите кој тој ги има донесено од Русија,за Чуповски,Наце Димов,Петар Драганов и за уште илјадници настани.При тоа документите се во изворна форма не се фалсификувани затооа што постојат во тие архиви и денес и ти можиш таму да ги најдиш.Врз основа на тие документи самиот ќе судам.

А за Мисирков доволно е неговото дело.Ако бил бугарин прво немаше да го напиши а второ немаше да го забрани официјална Бугарија:
13-02-2010, 09:00 PM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

(13-02-2010, 09:00 PM)mungos Wrote: А за Мисирков доволно е неговото дело.Ако бил бугарин прво немаше да го напиши а второ немаше да го забрани официјална Бугарија:

Nikade nitu za Misirkov nitu za drugite ne sum rekol deka bile BUGARI. No faktot deka vo odreden period od zivotot se potpishuvale kako MAKEDONSKI BUGARI E NESPOREN.
Okolu toa diskutirame.

Se povikuvash na dokumneti, ne ti gi znam kvalifikaciite i nauchnite trudovi. Dali si sporel so ovaa shto go objavile Katardziev, Ristevski, Terziovski, Todorovski, Achkoska, Zezov...
Katardziev i toj se povikuva na dokumenti, Rastko Terzioski i toj se povikuva na dokumenti......Blaze Ristevski priznava deka falsifikuval istoriski fakti....
eve eden dokument za Jane Sandanski:

Quote:Димитър Чуповски определя Борис Сарафов и Иван Гарванов като борци за независима Македония, а Яне Сандански за български агент и престъпник.в.„Македонскій Голосъ“, 11 брой, 1914 г.

Prochitaj go ovoj del od izjavata na Katardziev:

(13-02-2010, 02:56 PM)vancevtodor Wrote: КАТАРЏИЕВ: Тука мора да се спомене еден феномен. Поделбата на Македонија 1913 година одигра извонредно штетна улога во свеста на Македонецот. Зошто? Затоа што ја прекина нормалната комуникација - политичка, културна, економска - меѓу Македонците. Го прекина процесот на создавање на единствена македонска историја на целиот македонски простор. Македонските прогресивни сили ги врза за прогресивните сили на земјите во коишто опстојуваа. Тие почнаа да ја прифаќаат политичката определба и филозофија на земјите меѓу кои Македонија беше поделена.

I ovoj moj komentar:

(13-02-2010, 02:56 PM)vancevtodor Wrote: Mungose vo crvenio bold e najgolemata vistina. I namesto deneska da se obideme da go reshime toj problem nie go prodlabochuvame.
Za da go reshime MAKEDONSKIOT problem treba da svatime ushte edna VISTINA, Vardarska Makedonija ne bila slobodna do 1991 a nitu slobodna nitu samostojna od 1991 godina do deneska.
(This post was last modified: 13-02-2010, 09:47 PM by vancevtodor.)
13-02-2010, 09:46 PM
Reply
mungos
Unregistered

Vance za tebe Makedonija nema nikogas da bide slobodna,toa e fakt zatoa sto vo se ke najdis mana.
Makedonija e nezavisna drzava a kolku politicarite se uspesni za toa ke sudime nie istoicarite po odreden period.

Inaku jas go pustiv na internet originalniot Makedonski glas so site 11 broja koj od 6o godini sedi vo mrak.E sega za toj vesnik retko nekoj komentira,a za Katarciev toa e negovo pravo sto saka da napisi.

Sto se odnesuva do vesnikot Pulevski i negoviot stav e deka Sandanski napravi greska za ubistvoto na Sarafov i Garvanov ,no toa e negov stav.Jas nemozam da mu go smenam taka Pulevski mislel.

A za toa kako se izjasnuvale procitaj go Anfiteatrov,i drugi avtori koj ja videle propagandata od nasite sosedi.
13-02-2010, 11:38 PM
Reply
raspberry Offline
Senior Member

A za toa kako se izjasnuvale procitaj go Anfiteatrov,i drugi avtori koj ja videle propagandata od nasite sosedi.
---
A otkade Anfiteatrov stignal do tozi izvod sled kato ne e znael ezika?Moze bi niakoi ruski konsul mu e kazal taka ? V kraina smetka e po vazno kakvo sa pisali horata sami za sebe si ...
[Image: 16831_104829712875605_100000457291800_12...8588_n.jpg]
[Image: 16831_104829749542268_100000457291800_12...5537_n.jpg]
13-02-2010, 11:46 PM
Reply
mungos
Unregistered

Jagodo nemoj da me smees ziti si.
Prvo se gleda deka ne znaes koj e Anfiteatrov a koga ke naucis procitaj i nekoe negovo delo.
14-02-2010, 12:08 AM
Reply
raspberry Offline
Senior Member

ne e li tozi? http://aleho.narod.ru/book/amfiteatrov.htm
vsichko drugo no ne i istorik.... Icon_wink kakto i da e temata e za Giorche /Г. Петров/, Материали по изучаването на Македония, София, 1896 г.
chel li si q tazi kniga? Razmisluva
14-02-2010, 12:35 AM
Reply
mungos
Unregistered

този е ама неговите дела ги немаш видено.

Темата е Ѓорче точно но освен статијата сето друго е во друга насока.

А неговото дело повели прикажи го да видиме што изворно рекол.
14-02-2010, 12:54 AM
Reply
raspberry Offline
Senior Member

na giorche ili na amfiteotrov deloto? Icon_lol
14-02-2010, 01:44 AM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

(14-02-2010, 12:54 AM)mungos Wrote: този е ама неговите дела ги немаш видено.

Темата е Ѓорче точно но освен статијата сето друго е во друга насока.

А неговото дело повели прикажи го да видиме што изворно рекол.

Temata e Djorche Petrov no ako ne gi sogledame vistinskite sluchuvanja od toa vreme nema da mozeme da doneseme pravilen sud. Za ista rabota edni ke gi proglasuvame za predavnici adrugi za heroi.

Quote:"Дали Ванчо Михајлов манипулирал со цел да го оцрни Јане Сандански како расколник во ВМРО, или има вистина во тврдењето дека Јане Сандански после убиството на Б.Сарафов и И.Гарванов се сраќавал со Фердинад?

Ванчо Михајлов

Во своите спомени Ванчо Михајлов приложил писмо за кое кажува дека е напишано од Иван Балабанов, во кое, Балабанов на 27.12.1957 г. на В.Михајлов меѓу другото му напишал:
„Не беше за мене тајна дека Сандански влегуваше многу често во Дворецот [т.е. кај Фердинанд] преку северната врата и на мене ми правеше впечаток дека таму влегуваше со револвер во џебот... Дали тој се сметал за лошо платен за тоа кое го извршувал и станал непријател на Фердинанд ќе можете вие подобро да оцените.“
Понатаму Ванчо Михајлов кажува:
„Чудни се - да го употребам најмекиот израз - тие средби на Сандански со царот, - тој Сандански, кој се истакнуваше како заколнат непријател на врховизмот... Голема недоумица и сомничави прашања кај многу современици предизвикувал фактот што цар Фердинад испратил венец за да биде положен врз гробот на Сандански, наскоро откако бил убиен. Венецот е положен од Иван Вапацаров, родум од Банско [таткото на поетот Никола Вапцаров, четникувал во четата на Ј.Сандански]. Самиот Вапцаров повторуваше дека таа работа никако не може да ја разбере - цар Фердинанд испраќа венец за Сандански...“ (Ванчо Михајлов, Спомени II. 253-255).
Кажаното од Ванчо Михајлов само по себе не значи дека е точно.

Шакир војвода [57]

Лазо Колишевски
Но, Драган Кљакиќ пишува дека „другарот Лазо“ му раскажал за една „поучна“ средба меѓу Лазо Колишевски и Крсто Гермов - Шакир војвода, која се случила 1961 г. во Скопје.
Според Д.Кљакиќ, Шакир војвода на ова средба покрај другото на „другарот Лазо“ му го кажал следното:
„Дојдов да ти кажам уште една работа: сите пишувате, и порано пишуваа, внатрешни, надворешни, врховисти, централисти и слично, е, па додов да ти кажам дека на Дворот (мисли на бугарскиот двор во Софија) велгувавме сите: едни низ главаната врата, други низ малата врата, некои низ капиџик, некои низ прозорец, некои преку таван, а некои богами и преку баџа! Току да знаеш, сите влегуваа... [Трите точки се ставени од Д.Кљакиќ] освен еден човек... Таму не влезе само Гоце Делечев...“ (Драган Кљакиќ, Времето на Колишевски. Скопје 1994. 182)"
14-02-2010, 01:59 PM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

Edna mnogu "CHUDNA" izjava na Misirkov a prenesena od Akademik Blaze Ristevski:

Quote:Знаете ли што содржи ракописот?

- Содржината на овие Мемоари ми е, во основата, позната, бидејќи најголем дел од писмата и меморандумите што ги испраќал до разни министри и словенски дејци ми е познат и веќе преведен како подготовка за Собраните дела. Тоа се реакции на Мисирков на актуелната ситуација во Македонија на Балканот и политиката на големите сили спрема Македонија и Македонците. Но, треба да се има предвид дека целиот свој активен живот Мисирков се бореше против поделбата на Македонија и во тој момент, пред Букурешкиот мировен договор, тој се застапуваше во никој случај земјата да не се разграбува, а ако веќе не може да остане самостојна и обединета држава, да се вклучи привремено во една од соседните држави, во случајов во Бугарија, и да ја чека својата понатамошна судбина, уверен дека ќе дојде ден, како и во случајот со Украина, кога Македонија повторно ќе стане единствена и самостојна држава.
Celiot tekst
14-02-2010, 02:10 PM
Reply
mungos
Unregistered

Што има лошо во изјвата на Мисирков?Или одговараше повеќе што бевме поделени.Треба малку поинаку да се гледа ова твредење,значи подобро како целина оти така народот ќе остани едно.Мисриков не се плаши од соседите за асимилација затоа што знае дека народот ќе остани самостоен.И ако гледаш од денешна перспектива оваа поделба оставила длабоки траги што пак не е случај кај Украина.
14-02-2010, 03:41 PM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

(14-02-2010, 03:41 PM)mungos Wrote: Што има лошо во изјвата на Мисирков?Или одговараше повеќе што бевме поделени.Треба малку поинаку да се гледа ова твредење,значи подобро како целина оти така народот ќе остани едно.Мисриков не се плаши од соседите за асимилација затоа што знае дека народот ќе остани самостоен.И ако гледаш од денешна перспектива оваа поделба оставила длабоки траги што пак не е случај кај Украина.

Jas ne gledam nishto LOSHO nitu chudno. Misirkov baral reshenie kako da se sochuva Makedonija.
Misirkovoto pripojuvanje so Bugarija go svakjame kako reshenie da se sochuva Makedonija.
Edna druga kategorija, DESNICATA, JA OSUDUVAME za isti takvi idei.

Manguse tuka e problemot. Misirkov se pishuval, znachi se chuvstvuval kako Makedonski Bugarin vo eden period od svojot zivot, prifakal Makedonija da se prikluchi kon Bugarija. Vo shto e razlikata so tie shto istorijata na Blaze Ristevski i tie kako nego gi proglasuva za ludje koi rabotele protiv makedonskite interesi.
14-02-2010, 05:30 PM
Reply
mungos
Unregistered

ванче далеку сме јас и ти.
Каде Мисирков во „За македонските работи„ вели дека е македонски бугарин,или таму каде што објаснува дека поимот бугар за македонците не е етнички туку политички?

А од делото на Мисирков до делата на врховистите има светлосни години разлика.
14-02-2010, 07:05 PM
Reply