Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
nescafe Offline
Member

(25-12-2012, 09:56 AM)Топорчо Wrote: Мене лично и историята не ме интересува кой как я интерпретира. Спорил съм и още споря на исторически теми но го правя за спорта да подържам форма.

На мен историята също ми е интересна, но се дразня от съвременните й употреби - дори не толкова при спорове между държави, колкото вътрешните й употреби. Преди 100-150 години патриотичната история е карала хората да правят достойни неща, за да приличат на достойните си прадеди.

Днес, 21 век, патриотичната история обикновено звучи като сладка, успокояваща кафанска музика на ушенце:
"Ти, драги ми Аце или Сашко, може да трепериш от страх пред началника си, но всъщност си ни много храбричък, защото ехе, какви велики войни са били твоите прадеди"; "Ти, драги ми Гоце или Гошко, нямаш смелост да излезеш да защитаваш своите права, но всъщност си ни много достойничък, защото виж как сме се борили срещу турците"; "Тестовете показват, че сме на последните места в Европа по грамотност на младото поколение, образованието е съсипано и ти, Кире, не си прочел дори една книжка последните години, но си ни много културничък, защото виж какво са направили Кирил и Методий"...

Затова като чуя историците да казват "ние" - ние сме културни, ние сме храбри, ние сме достойни и прочее - побеснявам, защото това "ние" някак успокоява отделния човек да не прави нищо.
26-12-2012, 04:25 AM
Reply
veritas Offline
Posting Freak

Ето как бългаpите в Македония пpазнуват Коледа

ВИДЕО

http://btvnews.bg/svetut/kak-praznuvat-k...oniya.html
26-12-2012, 03:41 PM
Reply
veritas Offline
Posting Freak

Ето как бългаpите в Македония пpазнуват Коледа

ВИДЕО

http://btvnews.bg/svetut/kak-praznuvat-k...oniya.html
26-12-2012, 03:41 PM
Reply
veritas Offline
Posting Freak

(26-12-2012, 04:25 AM)nescafe Wrote:
(25-12-2012, 09:56 AM)Топорчо Wrote: Мене лично и историята не ме интересува кой как я интерпретира. Спорил съм и още споря на исторически теми но го правя за спорта да подържам форма.

На мен историята също ми е интересна, но се дразня от съвременните й употреби - дори не толкова при спорове между държави, колкото вътрешните й употреби. Преди 100-150 години патриотичната история е карала хората да правят достойни неща, за да приличат на достойните си прадеди.

Днес, 21 век, патриотичната история обикновено звучи като сладка, успокояваща кафанска музика на ушенце:
"Ти, драги ми Аце или Сашко, може да трепериш от страх пред началника си, но всъщност си ни много храбричък, защото ехе, какви велики войни са били твоите прадеди"; "Ти, драги ми Гоце или Гошко, нямаш смелост да излезеш да защитаваш своите права, но всъщност си ни много достойничък, защото виж как сме се борили срещу турците"; "Тестовете показват, че сме на последните места в Европа по грамотност на младото поколение, образованието е съсипано и ти, Кире, не си прочел дори една книжка последните години, но си ни много културничък, защото виж какво са направили Кирил и Методий"...

Затова като чуя историците да казват "ние" - ние сме културни, ние сме храбри, ние сме достойни и прочее - побеснявам, защото това "ние" някак успокоява отделния човек да не прави нищо.

Интеpесни pазсъждения. Преди години имаше едно изследване на Галъп, за това кой народ е готов да се сражава за страната си независимо дали е права или не. Ние българите се оказахме на второ място в Европа след англичаните. Някъде 69% от мъжете бяха отговорили с да. Но все пак сме малък народ и повече трябва да разчитаме на дипломацията и компромисите, отколкото на оръжието и силата. На това ни е научила историята. Разумният човек оцелява в джунглата като използва разума си, а не мускулите си.

26-12-2012, 08:02 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

Да видите како во Македонија Тодор Петров се гребе за министерска фотелја. Негов дамнашен сон да стане Министер за надворешни работи:

Quote:МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА ДОБРОСОСЕДСКИ, А МОЖЕ ЛИ БРАТСКИ?

Тодор Петров
Претседател на Светски Македонски Конгрес

објавено на: 20-12-2012 |

Го прочитав интервјуто на бугарскиот министер за надворешни работи Николај Младенов, за бугарски “Стандард“, вели “Скопје да се замисли како ја изгуби нашата поддршка“ (во Европската Унија, м.з.). И навистина, како братот на братот душман му стана?

Европската Унија, се разбира, не инсталира европејци како супернација, во Бугарија си останаа истите Бугари, Роми и Турци, оние од времето на Сталин и Живков. Менталитетот не е манифестација преку ноќ, тоа е вековен процес... Одете на граница и ќе ви стане се’ јасно: ќе ве пречекаат истите Бугари како и пред Европската Унија. Тие, не Ние во нив, Тие во нас гледаат државни непријатели... Па претреси, па каде одите, за што одите, ви фали ова, ви треба тоа... Како и во времето на Живков... Проблемот на Бугарија не се Македонците во Македонија, та да плаче заедно со Грците прозивајќи го Брисел за добрососедски односи со Македонија. Нека се преслуша гласно Софија како звучи антимакедонизмот во Бугарија во медиумите, науката, полицијата, политиката, за да си одговори, тоа тие нам ни се непријатели или ние ним? Проблем на Софија се Македонците во Бугарија. Патем, во Бугарија нема македонско малцинство, во Бугарија само Ромите и Турците не се Македонци. Но, тоа се други релации, времето ќе ги нивелира.

Не може Софија да вели Македонците се Бугари, а кога во Македонија ќе се изгради некој споменик повеќе од времето на Тито, веднаш да реагираат Скопје ја краде бугарската историја?! Е, како може Македонците да се и Бугари и да ја крадат бугарската историја?! Односно, ако Македонците се Бугари, како може да ја крадат бугарската историја?! Толку од Европската Унија, пусто Сталин и Живков. Како и да е, децата растат. Па каде беше Бугарија кога Македонија беше во Југославија, а не со Варшавскиот пакт и НАТО Алијансата? Пустиот Живков, си умре со дупки на колениците од панталоните молејќи пред Сталин! А, ви текнува ли, со хулахопки, пенкала и мастики за џвакање правеме пари во Бугарија. Сега Софија ни држи лекции од Европска Унија. Туку ајде... знаеш како се вели, пеј живеј, прави се на Тошо и терај го магарето.

Како и да е, да сме и малку самокритични. Нашата надворешна политика е дефанзивна, стерилна, конзервирана. Во услови на агресија од сите страни по сите основи, не е доблест само визуелизацијата на просторот со историја. Треба акција, потребна е офанзива! Тоа на нашата надворешна политика и’ недостасува одамна. Ако се направи попис на советниците кои треба власта да ја опсервираат со информации за да не’ има, отколку што не силуваат за да не’ снема, салдото е катастрофално. Знаењето не се гради со дипломи, туку со искуство. Таков ков на луѓе, за жал, во власта ретко има, а не оти во Македонија ги нема... не се по волја на власта. И не оти е неприфатлива генерациската смена на администрацијата, тоа се природни процеси, ама кога тоа се прави по хоризонтала и по вертикала, со дипломци, колку и да се убави и здрави, умот не се донира, тој се кумулира и времето го креира... Ми текнува, ни доаѓа делегација конгресмени од САД, старци со седумдесет години, со бели коси, со очи како скенери, а цело време насмеани и олабавени, ние пред нив здрвени, просек дваесетипет трисет години, како деца од детска градинка меѓу пензионери во Старски дом, гревчиња...

МАКЕДОНИЈА треба да понуди договор за траен мир и добрососедство меѓу Македонија и Бугарија. МАКЕДОНИЈА треба да понуди формирање Совет на високо ниво меѓу двете влади кој ќе заседава еднаш годишно наизменично во двете земји, за билатерална, регионална и меѓународна координација, размена на искуства и информации, и заемна соработка на сите нивоа. МАКЕДОНИЈА треба да иницира проекти за реална соработка меѓу двете држави. Така ќе се рушат бариерите и предрасудите меѓу двете земји и двата народа. Така ќе си се најдат сите од двете страни на границата, роднините од иселените Македонци после Илинденското востание 1903 година, роднините од иселените Македонци после Балканските војни 1912-1913 година, Македонците иселени после Лозанскиот договор од 24 јули 1923 година за размена на население меѓу Грција и Бугарија...

Бугарскиот министер за надворешни работи Николај Младенов го предложи истото, се разбира, според призмата на своите интереси. Ние треба да се бориме и избориме за нашите интереси. Проблемот е, зошто друг да ни трие лук на глава кога ние можеме и мораме да ја носиме иницијативата пред сите. МНР и Владата и Претседателот и Собранието со години добиваат предлог Договор за траен мир и добрососедство меѓу Македонија и Бугарија, Договор за траен мир и добрососедство меѓу Македонија и Грција, Договор за траен мир и добрососедство меѓу Македонија и Србија, Договор за траен мир и добрососедство меѓу Македонија и Албанија, од Светскиот Македонски Конгрес, ама кому збориш... Ех, Македонијо, Македонијо... Е, па, ајде бре луѓе, малку акција! Ајде господине Иванов, ајде господине Груевски, ајде господине Поповски, ајде!

http://www.maktel.mk/
27-12-2012, 10:44 AM
Reply
nescafe Offline
Member

Е, нека тропа с юмруче по масата, да изисква и да настоява, щом това го влече. Всеки се забавлява както може.

Тази сутрин - не мога да спя добре - гледах форуми като "кайгана" и "воденицата", кайгана беше напълно нов за мен, а другият - почти нов. И май съм бил неправ за интереса към историята.
В тези форуми е пълно с млади хора, които говорят общ език - в смисъл, интересуват се от миналото, спорят с пяна на уста какво точно е казал Гоце Делчев, какво бил написал Мисирков, разменят сканирани на документи, карат се, сдобряват се, банват се, канят се на ракия.
В крайна сметка между македонеца и българина, спорещи за цар Самуил, има много повече общи неща, отколкото между тях поотделно и техните връстници, мислещи само за пари, секс и мода.

Струва ми се, че карайки се за историята, те изграждат общо интернет пространство, което може би е също толкова важно, колкото сръбските субтитри на филмите, за които споменава Христо.
Така че искам да си взема назад думите за вредата от историята.

27-12-2012, 12:02 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(27-12-2012, 12:02 PM)nescafe Wrote: Е, нека тропа с юмруче по масата, да изисква и да настоява, щом това го влече. Всеки се забавлява както може.

Тази сутрин - не мога да спя добре - гледах форуми като "кайгана" и "воденицата", кайгана беше напълно нов за мен, а другият - почти нов. И май съм бил неправ за интереса към историята.
В тези форуми е пълно с млади хора, които говорят общ език - в смисъл, интересуват се от миналото, спорят с пяна на уста какво точно е казал Гоце Делчев, какво бил написал Мисирков, разменят сканирани на документи, карат се, сдобряват се, банват се, канят се на ракия.
В крайна сметка между македонеца и българина, спорещи за цар Самуил, има много повече общи неща, отколкото между тях поотделно и техните връстници, мислещи само за пари, секс и мода.

Струва ми се, че карайки се за историята, те изграждат общо интернет пространство, което може би е също толкова важно, колкото сръбските субтитри на филмите, за които споменава Христо.
Така че искам да си взема назад думите за вредата от историята.

Е, да, контрлорите на животот во Македонија ( претпоставувам, помалку или повеќе секаде) немаат одговор на предизвикот на интернетот, кој пополнува секоја дупка и исправа секоја неправда.Music4

27-12-2012, 12:43 PM
Reply
nescafe Offline
Member

Все пак много ме е яд, че България не подкрепи Македония за дата за преговори. Вярно, че между историците има разправии, но какво толкова. Щяла македонската историческа наука да застраши българската национална идентичност. Глупости. Егати, с извинение, идентичността, ако македонските историци могат да я съборят.

Яд ме е, защото тук на Балканите нямаме никаква солидарност. Виждаш, че съседа ти в Македония се мъчи, институциите сега прохождат, бившата тайна полиция прави каквото си иска, албанци и македонци се гледат на кръв, хората не знаят какво ще бъде след няколко години - и вместо да проявиш разбиране като малко по-голяма страна, хайде и ти да хвърлиш камък.

По същия начин гърците пък злорадстваха и се възползваха през 90-те години, когато България беше в дъното на кризата - от министри и банкери, до чорбаджии, дето караха българските шивачки да работят по 12 часа без почивен ден за по няколко евро на месец, че накрая дори удържаха пари за ходенето до тоалетна. Или залюхани пенсионери от селата си пазаруваха евтино жени. Няма да забравя как Европейската комисия назначи грък за свой представител в България по време на преговорите и той извиваше ръце на воля - все гръцки фирми печелеха тендерите за държавни поръчки с европейско участие. Сега пък нашия министър Дянков поучава гърците, сякаш България ще й плаща дълговете, а не Германия.

Може би си заслужаваме съдбата тук на Балканите, щом когато съседът ти закъса, първата ти работа е да си помислиш как да се възползваш.
(This post was last modified: 01-01-2013, 03:18 PM by nescafe.)
01-01-2013, 03:17 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(01-01-2013, 03:17 PM)nescafe Wrote: ...Щяла македонската историческа наука да застраши българската национална идентичност. Глупости. Егати, с извинение, идентичността, ако македонските историци могат да я съборят...

Измисляш си нещо и после го оборваш май.
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
01-01-2013, 04:05 PM
Reply
nescafe Offline
Member

На популярен език това го пишат по медиите като "крадене на история". Аз се изяснявам малко по-сложно, професионален недостатък.
01-01-2013, 04:10 PM
Reply
nescafe Offline
Member

"Краденето на история" е метафора, използвана от популистки политици, за да обозначи процес, при който се застрашава един от компонентите на българската идентичност, а именно историята.

Иначе в буквален смисъл, разбира се, историята не може да се краде. Това е метафора. Представете си например някой да се опита да открадне 1612 година, какво ли ще я прави, къде ли ще я държи.

Не знам как да го кажа още по-просто, съжалявам.
01-01-2013, 04:19 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(01-01-2013, 04:10 PM)nescafe Wrote: На популярен език това го пишат по медиите като "крадене на история". Аз се изяснявам малко по-сложно, професионален недостатък.
Няма такова нещо!
За краденето на история горещо ти препоръчвам темата на Хан Соло "Енциклопедия на МАНУ".

Иначе, под "крадене на история" аз разбирам изопачаването на историческата истина, чрез свободни, ненаучни тълкувания, съзнателно скриване от широката публика на голяма част от фактите, както и най-грубото им фалшифициране.
Не знам дали разбираш. Примерно Дядо Господ говори по държавната телевизия за македоноидната бяла раса до Японско море и за геноцида от всички съседни народи (предполагам създадени от Дявола) над Македонците. Или пък в едно непретенциозно документално филмче, как Желязната църква в Истамбул била всъщност македонска. Или пък в друго филмче - "Битолските евреи" се използват снимки, които в последствие се оказва, че нямат нищо общо с Битола, но са толкова сърцераздирателни, че защо пък да не ги сложим и тях. Логото на БДЖ от 1964 г. се мъдри (мъдреше) на разни вагони в скопския Музей на Холокоста, че даже и в Ню Йорк искаха да пробутат подобни. За "Трето полувреме" да не говорим. Това било просто филм за една любов, нали?

И така, приятно четене:
Енциклопедия на МАНУ (или какво трябва да разбираме под метафората "Крадене на история")
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
01-01-2013, 06:04 PM
Reply
nescafe Offline
Member

Бяхме със сина ми на кино и даваха реклами на "Астерикс". Благодарение на комиксите и филмите за Астерикс и Обеликс всяко френско дете знае, че римляните не са завладели галите [undefined=undefined](това че френският език е романски, т.е. вариант на латинския, надали го знаят, а дори да го учат, не вярвам да интересува нормалните пъпчиви тийнейджъри там; нито пък ще седнат да се тръшкат, че държавата им носи името на германско племе [/undefined]). Децата знаят, че Цезар е полуидиот, а римските легиони бягат след два шамара на френските герои.
И какво, трябва ли италианците да сезират Европейската комисия, че се оскърбява тяхната история?

Продукцията на МАНУ - гледах само първата страница, темата е много дълга - изглежда на същото фактологично равнище като Астерикс, само че по-малко забавна. Тя не може да навреди особено на България, защото няма физическа кражба на книгите, коментирани в темата. Би могло наистина да навреди, ако българи от Благоевградска област се усъмнят в националната си идентичност (според мен това се разбира под "кражба на история", другото би било абсурд), но не виждам такава опасност. Затова една свръхреакция е неоправдана.

Историята може наистина да навреди при вътрешни употреби и се боя, че с тези писания за "македонския народ", който е вечен и неизменен и вечно мечтаещ за майка Македония, македонските историци правят наистина голяма беля на собствената си държава, защото не представят народа и държавата като продукт на някакво общо усилие, в което участват най-различни групи.

Извинявайте, сега излизам от интернет, ще мога да реагирам чак сутринта ако има нещо.
(This post was last modified: 01-01-2013, 07:03 PM by nescafe.)
01-01-2013, 07:02 PM
Reply
Valkanizater Offline
Senior Member

(01-01-2013, 03:17 PM)nescafe Wrote: Все пак много ме е яд, че България не подкрепи Македония за дата за преговори. Вярно, че между историците има разправии, но какво толкова. Щяла македонската историческа наука да застраши българската национална идентичност. Глупости. Егати, с извинение, идентичността, ако македонските историци могат да я съборят.

Яд ме е, защото тук на Балканите нямаме никаква солидарност. Виждаш, че съседа ти в Македония се мъчи, институциите сега прохождат, бившата тайна полиция прави каквото си иска, албанци и македонци се гледат на кръв, хората не знаят какво ще бъде след няколко години - и вместо да проявиш разбиране като малко по-голяма страна, хайде и ти да хвърлиш камък.

По същия начин гърците пък злорадстваха и се възползваха през 90-те години, когато България беше в дъното на кризата - от министри и банкери, до чорбаджии, дето караха българските шивачки да работят по 12 часа без почивен ден за по няколко евро на месец, че накрая дори удържаха пари за ходенето до тоалетна. Или залюхани пенсионери от селата си пазаруваха евтино жени. Няма да забравя как Европейската комисия назначи грък за свой представител в България по време на преговорите и той извиваше ръце на воля - все гръцки фирми печелеха тендерите за държавни поръчки с европейско участие. Сега пък нашия министър Дянков поучава гърците, сякаш България ще й плаща дълговете, а не Германия.

Може би си заслужаваме съдбата тук на Балканите, щом когато съседът ти закъса, първата ти работа е да си помислиш как да се възползваш.

Това не беше ли Димитрис Куркулас...актуалният заместник шеф на гръцката дипломация...; то в България - ако не печелят турски фирми...печелят гръцки...; а помните ли как изглеждаше съпругата на Куркулас...застанала до нея Надежда Нейнски изглеждаше като една непривлекателна кака...;
Е да - това да ни е проблемът...и за много години!
02-01-2013, 10:52 AM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

Напред Латасэ

Спортал БГ: Македонците „го присвоија“ и Бербатов

Информацијањата што ја објави вчера ТВ Сител на својот Веб Портал, дека Митко „Македончето“ е првиот стрелец во Премиер лигата но и во Европа во новата 2013г во дресот на Фулам, предизвика лавина реакции во Бугарија и Бугарските медиуми кои обвинуваат дека :„Скопје го искористило одличниот старт на Бербатов за да го нарече Македонец“.

Престижниот спортски портал „СпорталБГ“ во текстот под наслов „Македонци посегнаа по Бербатов“ обвинува дека Скопје го присвојува Бербатов , макар и неофицијално“.
Иронијата да биде поголема, тврди „СпорталБГ“ Македонците се обидуваат да му најдат Македонско потекло и на стрелецот на вториот гол за Фулам, Александар Качаниклиќ кој според „СпорталБГ“ е со српско потекло и настапува за Шведска.

Само за потсетување веќе одамна постои Фејсбук страна под име -„Димитар Бербатов најдобар Македонски фудбалер“ каде се води вистинска војна за потеклото на Митко „Македончето“ и неговата голема желба да заигра за ФК Вардар. На оваа страница членуваат повеќе од 2000 корисници.
Доколку некои незнаат, неговиот татко Иван, чувствувајќи ги своите Македонски корени го донел дури и младиот Димитар на проба во ФК Вардар, каде тогашното раководство на црвено-црните го одбива како недоволно талентиран и тој продолжува во ЦСКА Софија и потоа во Баер Леверкузен.
Своевремено своја акција, Бербатов да заигра во Македонската репрезентација имаше и Македонскиот портал „Бркај работа“ кој дури и собираше донации за да обезбеди дрес од Македонската фудбалска репрезентација со името на Бербатов.
Дека веста на ТВ Сител за Митко Македончето е ТОП вест во Бугарија потврдува дека е најчитана и на страниците на Бугарската национална телевиција, потоа најтиражниот дневен весник Труд и така натаму.
Нам не ни преостанува ништо друго сем да му посакаме на Митко да продолжи со головите во новата сезона и бидејќи веќе некое време го откажа настапот во Бугарската репрезентација да заигра макар на хуманитарен или егзебициски меч за Македонија. Напред Митко.

http://sitel.com.mk/node/52639
Без Ботев няма България
02-01-2013, 12:57 PM
Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

Днес Сител е във вихъра си

МАКЕДОНИЈА | 2. JANUARY 2013 - 11:38
Калфин: Србија ќе профитира од заострените односи меѓу Бугарија и Македонија

Поранешниот министер за надворешни работи на Бугарија Ивајло Калфин вели дека Србија е таа која најмногу ќе профитира од заострените односи меѓу Македонија и Бугарија,пренесува Инпрес.

- Бугарската влада предводена од ГЕРБ, е сконцентрирана кон односите само со еден сосед. Од друга страна, бугарската влада ги затвора очите за проблемите со другите соседи. Позицијата на Бугарија дава основа за владата во Скопје да започне европска анти-бугарски кампања. Овој пат тие ќе бараат широка јавна поддршка со аргументот дека Бугарија го попречува патот на Македонија кон Европа, а нашиот западен сосед дефинитивно ќе се ориентира кон тесна соработка со единствениот сосед со кој нема проблеми, а тоа е Србија, коментара Калфин.

http://www.sitel.com.mk/node/52653
Без Ботев няма България
02-01-2013, 01:00 PM
Reply
nescafe Offline
Member

(02-01-2013, 10:52 AM)Valkanizater Wrote: а помните ли как изглеждаше съпругата на Куркулас...застанала до нея Надежда Нейнски изглеждаше като една непривлекателна кака...;
Е да - това да ни е проблемът...и за много години!

А не, не съм съгласен. Хубавото Наде дори днес хваща окото, а г-жа Диан Куркулас още тогава личеше, че е предразположена към напълняване. На Балканите наистина сме ценители, но все пак...

И по асоциация - като чета Топорчо, имам чувството, че в Македония има известен недостиг на нови идеи, обидите към България вече са поизтъркани, може би защото кадрите от УДБА вече не са в първа младост.
Защо не направят телевизионно състезание като това на Монти Пайтън, а прекрасната Катарина Ивановска, както е влязла в ролята от "Трето полувреме", да излиза по бански.
Погледнете това тук, представете си в женската роля Катарина / Ребека и кажете дали много българи няма станем предани фенове на подобно шоу.

02-01-2013, 01:21 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(02-01-2013, 12:57 PM)Топорчо Wrote: Напред Латасэ

Спортал БГ: Македонците „го присвоија“ и Бербатов

Информацијањата што ја објави вчера ТВ Сител на својот Веб Портал, дека Митко „Македончето“ е првиот стрелец во Премиер лигата но и во Европа во новата 2013г во дресот на Фулам, предизвика лавина реакции во Бугарија и Бугарските медиуми кои обвинуваат дека :„Скопје го искористило одличниот старт на Бербатов за да го нарече Македонец“.

Престижниот спортски портал „СпорталБГ“ во текстот под наслов „Македонци посегнаа по Бербатов“ обвинува дека Скопје го присвојува Бербатов , макар и неофицијално“.
Иронијата да биде поголема, тврди „СпорталБГ“ Македонците се обидуваат да му најдат Македонско потекло и на стрелецот на вториот гол за Фулам, Александар Качаниклиќ кој според „СпорталБГ“ е со српско потекло и настапува за Шведска.

Само за потсетување веќе одамна постои Фејсбук страна под име -„Димитар Бербатов најдобар Македонски фудбалер“ каде се води вистинска војна за потеклото на Митко „Македончето“ и неговата голема желба да заигра за ФК Вардар. На оваа страница членуваат повеќе од 2000 корисници.
Доколку некои незнаат, неговиот татко Иван, чувствувајќи ги своите Македонски корени го донел дури и младиот Димитар на проба во ФК Вардар, каде тогашното раководство на црвено-црните го одбива како недоволно талентиран и тој продолжува во ЦСКА Софија и потоа во Баер Леверкузен.
Своевремено своја акција, Бербатов да заигра во Македонската репрезентација имаше и Македонскиот портал „Бркај работа“ кој дури и собираше донации за да обезбеди дрес од Македонската фудбалска репрезентација со името на Бербатов.
Дека веста на ТВ Сител за Митко Македончето е ТОП вест во Бугарија потврдува дека е најчитана и на страниците на Бугарската национална телевиција, потоа најтиражниот дневен весник Труд и така натаму.
Нам не ни преостанува ништо друго сем да му посакаме на Митко да продолжи со головите во новата сезона и бидејќи веќе некое време го откажа настапот во Бугарската репрезентација да заигра макар на хуманитарен или егзебициски меч за Македонија. Напред Митко.

Топорчо. ТВ СИТЕЛ е антиблгарски и антимакедонски медијум. Тоа е дувло на просрпски ориентирани луѓе. Нивен сон е Македонија, на било кон начи, да влезе во некој државен сојуз со Србија. Затоа тој медијум ( и не смо тој), прави се да ја оддалечи Македонија од Блгариа. Тие убаво знаат дека и во Блгариа има такви центри, кои таквите ступидарии од Македонија на големи звона ги објавуваат. Со што се зголемува антимакедонското расположени во Блгариа. Тоа им е целта. После тоа, таквото антиблгарско расположение ИСТИТЕ тие весници го пренесуваат во МК, со коментари дека Блгарите не не сакаат и слично. Спрема Србија и српските политики тие медијуми НИКОГАШ не се користеле со слични средства и начини. Абе, удбашка работа. Блгарската опозиција, изгледа, сака да профитира од тоа во смисло на критики кон актуелната блгарска власт ( став на Калфин), и пради то додатно ја влошува осостојбата.
Треба во Блгариа да ги пренесувате ставовите на Христо а не на Србинот Латас Icon_razz.

02-01-2013, 01:36 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

А обърнахте ли внимание,че от Сител са оставили изключително български коментари? Razmisluva
Друг път дума не можеш д акажеш...

Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
02-01-2013, 08:46 PM
Website Reply
Топорчо Offline
Posting Freak

(02-01-2013, 08:46 PM)TATAP Wrote: А обърнахте ли внимание,че от Сител са оставили изключително български коментари? Razmisluva
Друг път дума не можеш д акажеш...

Акъла не ми го побира Da_ne_si_lud
Бай ти Латас и кака ти Ивона са намислили некое пъклено дело
Без Ботев няма България
02-01-2013, 08:59 PM
Reply