Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Пругата кон Бугарија на слеп колосек

[Image: 3BAF08B5AFF78D43AE0DA8814E22955E.jpg]

Евентуалниот влез на земјава во европското семејство на површина ќе ја исфрли неспособноста на македонските власти десетина години да го довршат железничкото поврзување со Бугарија

Само 89 километри недоградена пруга се причината поради која Македонија и Бугарија може да влезат во историјата како единствените земји-членки на Европската Унија кои немаат железничка врска. Евентуалниот влез на земјава во европското семејство на површина ќе ја исфрли неспособноста на македонските власти десетина години да не можат да ја довршат пругата, која е дел од значајниот Коридор 8, што се протега од бугарското пристаниште Бургас преку Скопје до градот Валона во Албанија.

По 15-годишно градење на железницата, неколку менувања на трасите и потрошени повеќе од 100 милиони евра, нашата земја единствено успеа да истрасира земјен дел што стасува некаде пред Крива Паланка и неколку железнички мостови на кои веќе има оштетувања. Дотраен мост на реката Пчиња кај кумановското село Клечовце, на кој изгниени дрвени греди и лимени крпеници ги придржуваат металните шини, е крајната изградена делница од „линкот со Европа“. За целосно железничко поврзување со Бугарија недостигаат уште 89 километри пруга. Состојбата е таква откако пред пет години градежните активности беа прекинати без подетаљно објаснување, механизацијата повлечена, а веќе изградените делови оставени на забот на времето.

Издадените метални прачки кои одненадеж завршуваат, а продолжува само истрасиран земјен пат, се потврдата за тоа колку земјава е блиску, а сепак далеку од европското семејство.

- И да ги постават шините над новата траса, пругата што веќе постои не е употреблива. Најголем дел од металните прачки се украдени и продадени како старо железо. А овој мост не може да издржи човек да помине, а не воз - велат мештаните од селото Клечовце.

Од бугарска страна, пак, недостигаат само 2,5 километра пруга, за кои властите во Бугарија велат дека се најмалата пречка за изградба на коридорот. Сепак, и за нив приоритет е изградбата на железничко-патната делница на трасата од црноморското пристаниште Бургас до албанскиот град на Јадранското Море, Драч. За да се реализира овој проект, ќе искористат пари од фондовите на Европската Унија, како и пари обезбедени по пат на јавно-приватно партнерство.

- Изминатиов период склучивме повеќе договори за успешно функционирање на Коридорот 8. Меѓу другото, за овој период предвиден е ремонт на железничката пруга на делниците Варна-Софија и Бургас-Софија, со што ќе се зголеми брзината на движење на возовите. Во процес на проектирање е магистралата Радомир- Ќустендил, што ќе ја поврзува Бугарија со Македонија - велат од извршната агенција „Железничка управа“ од Бугарија.

Според процените на бугарските власти, земјите од регионот годишно губат најмалку милијарда евра поради недоизградената транспортна мрежа на Коридорот 8.

Од македонското Министерство за транспорт и врски велат дека испратиле апликација до Европската комисија за финансирање на студија за оправданост на делницата Куманово-Деве Баир. Процените се дека изградбата на железничката пруга ќе чини 157 милиони евра, во кои се вклучени и надомест за штетите што ги претрпеа градежните фирми поради прекинот на работите на пругата пред пет години.

- Доколку се одобри апликацијата, се очекува студијата да биде завршена во рок од половина година. Во однос на делницата од Крива Паланка до Деве Баир, на почетокот од следната година е предвидена изработка на главниот проект за трасата, при што ќе треба да се распише тендер за изработка на идејни проекти за мостови и тунели, како и физибилити студија - велат од Министерството за транспорт.

Според претходните најави на ресорното Министерство, тој проект требаше да биде готов уште во септември, но засега нема одговор на што се должи новото одложување на рокот. Македонската Влада во планирањето на секој годишен буџет предвидува пари за довршување на пругата кон Бугарија, но секоја година ги пренаменува парите оставајќи ја таа инвестиција за некои подобри времиња.

Наспроти проблемите што на нашата земја и ги создаваат фамозните 89 километри, останатите земји од ЕУ се светлосни години напред. Така, на пример, данскиот град Копенхаген и шведскиот Малме се поврзани со железнички мост преку Балтичкото Море долг 16 километри. Мостот „Оресунд“ беше пуштен во употреба во 2000 година, по четиригодишна изградба. Преку него со воз се стига од едната до другата земја по дваесетина минути патување. Пред два месеца данските власти потпишаа спогодба со Германија за изградба на нов, 20-километарски мост што ќе ги поврзе двете земји. Новиот мост ќе има четири патни и две железнички линии и ќе биде најдолг во Европа.

Даница Тунтевска

Трошоците постојано растат

На почетокот на изградбата на пругата, пред петнаесетина години, тогашниот премиер од Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Бранко Црвенковски, најави дека таа ќе биде готова за една година. Оттогаш работите неколкупати беа прекинувани, а трошоците неколкупати се зголемија. Од почетните 120 милиони долари, трошоците достигнаа 336 милиони долари, покажуваат последните пресметки.

Пред неколку години изградбата целосно беше прекината и одложена на неодредено време, иако дотогаш во железницата беа вложени 125 милиони долари и изградени беа околу 45 отсто од трасата. Македонската градежна фирма „Бетон“ ја тужеше државата и бараше околу 2,4 милиона евра поради разлика во цените и изгубен профит. Раководството на компанијата тогаш предупреди дека стопираната изградба ќе биде погубна и дека повеќекратно ќе ја зголеми цената на целиот проект.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?It...D0A2766999
29-12-2009, 02:23 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(29-12-2009, 02:23 PM)Pirinec-Vrhovist Wrote: Пругата кон Бугарија на слеп колосек

[Image: 3BAF08B5AFF78D43AE0DA8814E22955E.jpg]

Евентуалниот влез на земјава во европското семејство на површина ќе ја исфрли неспособноста на македонските власти десетина години да го довршат железничкото поврзување со Бугарија

Само 89 километри недоградена пруга се причината поради која Македонија и Бугарија може да влезат во историјата како единствените земји-членки на Европската Унија кои немаат железничка врска. Евентуалниот влез на земјава во европското семејство на површина ќе ја исфрли неспособноста на македонските власти десетина години да не можат да ја довршат пругата, која е дел од значајниот Коридор 8, што се протега од бугарското пристаниште Бургас преку Скопје до градот Валона во Албанија.

По 15-годишно градење на железницата, неколку менувања на трасите и потрошени повеќе од 100 милиони евра, нашата земја единствено успеа да истрасира земјен дел што стасува некаде пред Крива Паланка и неколку железнички мостови на кои веќе има оштетувања. Дотраен мост на реката Пчиња кај кумановското село Клечовце, на кој изгниени дрвени греди и лимени крпеници ги придржуваат металните шини, е крајната изградена делница од „линкот со Европа“. За целосно железничко поврзување со Бугарија недостигаат уште 89 километри пруга. Состојбата е таква откако пред пет години градежните активности беа прекинати без подетаљно објаснување, механизацијата повлечена, а веќе изградените делови оставени на забот на времето.

Издадените метални прачки кои одненадеж завршуваат, а продолжува само истрасиран земјен пат, се потврдата за тоа колку земјава е блиску, а сепак далеку од европското семејство.

- И да ги постават шините над новата траса, пругата што веќе постои не е употреблива. Најголем дел од металните прачки се украдени и продадени како старо железо. А овој мост не може да издржи човек да помине, а не воз - велат мештаните од селото Клечовце.

Од бугарска страна, пак, недостигаат само 2,5 километра пруга, за кои властите во Бугарија велат дека се најмалата пречка за изградба на коридорот. Сепак, и за нив приоритет е изградбата на железничко-патната делница на трасата од црноморското пристаниште Бургас до албанскиот град на Јадранското Море, Драч. За да се реализира овој проект, ќе искористат пари од фондовите на Европската Унија, како и пари обезбедени по пат на јавно-приватно партнерство.

- Изминатиов период склучивме повеќе договори за успешно функционирање на Коридорот 8. Меѓу другото, за овој период предвиден е ремонт на железничката пруга на делниците Варна-Софија и Бургас-Софија, со што ќе се зголеми брзината на движење на возовите. Во процес на проектирање е магистралата Радомир- Ќустендил, што ќе ја поврзува Бугарија со Македонија - велат од извршната агенција „Железничка управа“ од Бугарија.

Според процените на бугарските власти, земјите од регионот годишно губат најмалку милијарда евра поради недоизградената транспортна мрежа на Коридорот 8.

Од македонското Министерство за транспорт и врски велат дека испратиле апликација до Европската комисија за финансирање на студија за оправданост на делницата Куманово-Деве Баир. Процените се дека изградбата на железничката пруга ќе чини 157 милиони евра, во кои се вклучени и надомест за штетите што ги претрпеа градежните фирми поради прекинот на работите на пругата пред пет години.

- Доколку се одобри апликацијата, се очекува студијата да биде завршена во рок од половина година. Во однос на делницата од Крива Паланка до Деве Баир, на почетокот од следната година е предвидена изработка на главниот проект за трасата, при што ќе треба да се распише тендер за изработка на идејни проекти за мостови и тунели, како и физибилити студија - велат од Министерството за транспорт.

Според претходните најави на ресорното Министерство, тој проект требаше да биде готов уште во септември, но засега нема одговор на што се должи новото одложување на рокот. Македонската Влада во планирањето на секој годишен буџет предвидува пари за довршување на пругата кон Бугарија, но секоја година ги пренаменува парите оставајќи ја таа инвестиција за некои подобри времиња.

Наспроти проблемите што на нашата земја и ги создаваат фамозните 89 километри, останатите земји од ЕУ се светлосни години напред. Така, на пример, данскиот град Копенхаген и шведскиот Малме се поврзани со железнички мост преку Балтичкото Море долг 16 километри. Мостот „Оресунд“ беше пуштен во употреба во 2000 година, по четиригодишна изградба. Преку него со воз се стига од едната до другата земја по дваесетина минути патување. Пред два месеца данските власти потпишаа спогодба со Германија за изградба на нов, 20-километарски мост што ќе ги поврзе двете земји. Новиот мост ќе има четири патни и две железнички линии и ќе биде најдолг во Европа.

Даница Тунтевска

Трошоците постојано растат

На почетокот на изградбата на пругата, пред петнаесетина години, тогашниот премиер од Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Бранко Црвенковски, најави дека таа ќе биде готова за една година. Оттогаш работите неколкупати беа прекинувани, а трошоците неколкупати се зголемија. Од почетните 120 милиони долари, трошоците достигнаа 336 милиони долари, покажуваат последните пресметки.

Пред неколку години изградбата целосно беше прекината и одложена на неодредено време, иако дотогаш во железницата беа вложени 125 милиони долари и изградени беа околу 45 отсто од трасата. Македонската градежна фирма „Бетон“ ја тужеше државата и бараше околу 2,4 милиона евра поради разлика во цените и изгубен профит. Раководството на компанијата тогаш предупреди дека стопираната изградба ќе биде погубна и дека повеќекратно ќе ја зголеми цената на целиот проект.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?It...D0A2766999

Некои во Македонија зборуваат дека ке се извади таа, делумно, поставена пруга.
29-12-2009, 11:25 PM
Reply
NACIONALIST Offline
Senior Member

Kajsi be Riste!!!! dobre dojde
29-12-2009, 11:34 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

(29-12-2009, 11:25 PM)hristo Wrote: Некои во Македонија зборуваат дека ке се извади таа, делумно, поставена пруга.

Веке е време да обштуваме и да соработваме....ЕУ сака цела европа да е поврзана со патишта пруги .... Icon_razz Ние останахме единствени две столици без врзка Icon_razz

П.С. Добре дошли на форумот Христо и Националист Icon_razz
29-12-2009, 11:36 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(29-12-2009, 11:34 PM)NACIONALIST Wrote: Kajsi be Riste!!!! dobre dojde

Здраво Националист! Добро нашол.:icon_smilе
30-12-2009, 09:27 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(29-12-2009, 11:36 PM)Pirinec-Vrhovist Wrote:
(29-12-2009, 11:25 PM)hristo Wrote: Некои во Македонија зборуваат дека ке се извади таа, делумно, поставена пруга.

Веке е време да обштуваме и да соработваме....ЕУ сака цела европа да е поврзана со патишта пруги .... Icon_razz Ние останахме единствени две столици без врзка Icon_razz

П.С. Добре дошли на форумот Христо и Националист Icon_razz

Така е Пиринец. Треба да гледаме напред. Посебно на Балканот, европската визија, и веќе, практика, е најдобар пат за “ затварање“ на историјата и градење на економска и демократска иднина на балканските народи.Bravo
(This post was last modified: 30-12-2009, 09:33 AM by hristo.)
30-12-2009, 09:31 AM
Reply
Mirza Offline
Junior Member
**

Razmisluva Abe drugarchinja,
mnogu mi igledate prodzirni! Po se izgleda ve interesiraat samo odnosite kam Maika B'lgaria! Od tamu da ne plakaat?
02-01-2010, 12:33 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(02-01-2010, 12:33 PM)Mirza Wrote: Razmisluva Abe drugarchinja,
mnogu mi igledate prodzirni! Po se izgleda ve interesiraat samo odnosite kam Maika B'lgaria! Od tamu da ne plakaat?

Зошто бе така думаш Мирза! Ако не ти се допаѓа ова тема, а ти си отвори друга. На пример, тема за односи со Србија. Никој не ти брани. Досега се бранеше да се зборува за Бугарија,посебно објективно, затоа на некои ова тема е интересна. А, што се однесува за плаќање, тоа е интересен став. Ако за знае дека во Македонија нема ниедна бугарска политичка партија, ако се знае дека по медиумите се вртат производи од српска културна продукција се поставува логично прашање: Зошто и на кого Бугарите би давале пари, кога ништо не се прави за промоција и афирмациј на бугарската кауза во Македонија...каде банка убедливо и супериорно, сеуште, ја држи Србија. Или не е така. Ако имаш информации по този впрос, слободно ја сподели со нас.Icon_smile
02-01-2010, 01:21 PM
Reply
Mirza Offline
Junior Member
**

Jao hristo!
U pravo si, choveche, treba malce povishe da se zboruva za nashiot bratski sosed SRBIJA! Eve vie pak so vashite pro-b'lgarski propagandistcki dejstva vednash sakate da me brkate. A ustvari, zashto ne diskutirame deka mnogu po-logichno e da se pravi koridor sever-jug nego istok-zapad? I da ne zborime kolku ni beshe poubavo na vremeto koga postoeshe samo toj koridor! Techeshe med i mleko! A otkako ni dojdeha b'garite s's ninvite tri cherveni se' otide pod led.
04-01-2010, 11:26 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(04-01-2010, 11:26 PM)Mirza Wrote: Jao hristo!
U pravo si, choveche, treba malce povishe da se zboruva za nashiot bratski sosed SRBIJA! Eve vie pak so vashite pro-b'lgarski propagandistcki dejstva vednash sakate da me brkate. A ustvari, zashto ne diskutirame deka mnogu po-logichno e da se pravi koridor sever-jug nego istok-zapad? I da ne zborime kolku ni beshe poubavo na vremeto koga postoeshe samo toj koridor! Techeshe med i mleko! A otkako ni dojdeha b'garite s's ninvite tri cherveni se' otide pod led.

Не бе, какво бркање. Нема тука бркање. На кого ке ги оштриме сабјите ако тие како тебе ги набркаме. Ти си на драг гост, и слободно искажувај си ги твоите ставови. Нели, тоа е и смислата на демократијата. А, сега по темата. Коридорот југ-север веќе го имаме. Нужно ни е потребен и коридорот исток-запад. Од еконимски и од политички причини. И, тоа ке се направи. А, кога било подобро? Па војната во Југославија ( поновата) не ја направи Бугарија. Барем , јас така знам. Војната ја направи Србија. Прво не сакаше да се демократизира Титовата Југославија, а кога и почнаа да бегаат Словенија и Хрватска, сакаше да во скратената Србославија ги задржи тие, кои таа мислеше дека треба да останат. Без да ги праша нив дали сакат да остане со Србија. Овие не сакаа, и нормално...војна.:kul:
05-01-2010, 02:48 PM
Reply
МКД Offline
Junior Member
**

(02-01-2010, 01:21 PM)hristo Wrote:
(02-01-2010, 12:33 PM)Mirza Wrote: Razmisluva Abe drugarchinja,

Зошто бе така думаш Мирза! Ако не ти се допаѓа ова тема, а ти си отвори друга. На пример, тема за односи со Србија. Никој не ти брани. Досега се бранеше да се зборува за Бугарија,посебно објективно, затоа на некои ова тема е интересна. А, што се однесува за плаќање, тоа е интересен став. Ако за знае дека во Македонија нема ниедна бугарска политичка партија, ако се знае дека по медиумите се вртат производи од српска културна продукција се поставува логично прашање: Зошто и на кого Бугарите би давале пари, кога ништо не се прави за промоција и афирмациј на бугарската кауза во Македонија...каде банка убедливо и супериорно, сеуште, ја држи Србија. Или не е така. Ако имаш информации по този впрос, слободно ја сподели со нас.Icon_smile
Можам со 102,5% сигурност да тврдам дека сега во моменталната влада на Република Македонија има луѓе кои се Бугари по националност кои како и секогаш се инфилтрираат во македонски организации или прават паралелни на нив со исто или слично име. Е сега не смеат да ја кажат јавно нивната национална припадност зашто се знае што следи. Македонците не можат да ги поднесат бугарите зашто се тешки лицемери и дискриминатори и во Р.Б. не им дозволуваат на етничките Македонци да ја искажат слободно нивната национална свест... замислете во 21-от век. И како очекувате после ваков однос кон Македонците да живеете слободно во Република Македонија? Сте го окупирале Пирин што сте го окупирале ама па таму нашите браќа се фактички под ропство. Додека тоа не се смени никогаш нема да имате мир тука.
Обединета Македонија!
11-01-2010, 08:26 AM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

(11-01-2010, 08:26 AM)МКД Wrote: Можам со 102,5% сигурност да тврдам дека сега во моменталната влада на Република Македонија има луѓе кои се Бугари по националност кои како и секогаш се инфилтрираат во македонски организации или прават паралелни на нив со исто или слично име. Е сега не смеат да ја кажат јавно нивната национална припадност зашто се знае што следи. Македонците не можат да ги поднесат бугарите зашто се тешки лицемери и дискриминатори и во Р.Б. не им дозволуваат на етничките Македонци да ја искажат слободно нивната национална свест... замислете во 21-от век. И како очекувате после ваков однос кон Македонците да живеете слободно во Република Македонија? Сте го окупирале Пирин што сте го окупирале ама па таму нашите браќа се фактички под ропство. Додека тоа не се смени никогаш нема да имате мир тука.

Аз можам да ти кажам дека ти 102.5% немаш врзка со реалността!Tapshanje Кат ти гледам аватаро предпоставам кой си от други форуми Icon_razz Сега за робството.....ела бе воjводо да ни осЛободишVozbud Тук сме много поробени и гледаме да емигрираме во сЛободна и демократска МакедонияDevil3 Ела братко оти тук не се издржа веке....дават ни да гледаме само МТВ1, МТВ2...само тие ги имаме на кабелската тв.Icon_lol Ама како доjдеш да знаеш оти не не си знаем маjчиниот србизиран език и затоа ке требе да ни учишIcon_lol Друго што да ти кажам.....а да....да ми кажеш само кога Пирин е бил дел от вас?Shok
11-01-2010, 09:24 AM
Reply
МКД Offline
Junior Member
**

Не се секирај бе наводен пиринец, ти си узурпатор на таа територија и кога тогаш ќе леташ од таму, тркалото се врти тоа му е работа. Многу сакате да се претставувате вие сите како Пиринци и Егејци, па дури и Турци за да протнете некоја ефтина пропаганда. Јас до сега скоро и да не сум сретнал бугар што нема наводно македонско потекло. Ве знаеме како дишете бе татарче, џабе ви е тие ефтини финти не проаѓаат кај нас. Значи како што ви кажав, никогаш добри односи со татарленд се додека не дозволи слободно изјаснување на Македонците.
Обединета Македонија!
11-01-2010, 10:03 AM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

(11-01-2010, 10:03 AM)МКД Wrote: Не се секирај бе наводен пиринец, ти си узурпатор на таа територија и кога тогаш ќе леташ од таму, тркалото се врти тоа му е работа. Многу сакате да се претставувате вие сите како Пиринци и Егејци, па дури и Турци за да протнете некоја ефтина пропаганда. Јас до сега скоро и да не сум сретнал бугар што нема наводно македонско потекло. Ве знаеме како дишете бе татарче, џабе ви е тие ефтини финти не проаѓаат кај нас. Значи како што ви кажав, никогаш добри односи со татарленд се додека не дозволи слободно изјаснување на Македонците.

Гладна кокошка просо сануваPos Хунзо, со што викаш ке ни осЛободиш....со фаланга воурожена со чушки и домати лиDevil3
Докато не го заборавите тоо србски национализъм нема да се освестите такви како теб!Ела бе во Пирин....ела и тогава ми говори за робство....Shok Такви како теб србизирани брака сме ги видели много....така да не си много оригиналенTuktuk0ni
11-01-2010, 02:08 PM
Reply
Solenik Offline
wiseman - мудрец

(11-01-2010, 09:24 AM)Pirinec-Vrhovist Wrote:
(11-01-2010, 08:26 AM)МКД Wrote: Можам со 102,5% сигурност да тврдам дека сега во моменталната влада на Република Македонија има луѓе кои се Бугари по националност кои како и секогаш се инфилтрираат во македонски организации или прават паралелни на нив со исто или слично име. Е сега не смеат да ја кажат јавно нивната национална припадност зашто се знае што следи. Македонците не можат да ги поднесат бугарите зашто се тешки лицемери и дискриминатори и во Р.Б. не им дозволуваат на етничките Македонци да ја искажат слободно нивната национална свест... замислете во 21-от век. И како очекувате после ваков однос кон Македонците да живеете слободно во Република Македонија? Сте го окупирале Пирин што сте го окупирале ама па таму нашите браќа се фактички под ропство. Додека тоа не се смени никогаш нема да имате мир тука.

Pirinec-Vrhovist wrote:
Аз можам да ти кажам дека ти 102.5% немаш врзка со реалността!Tapshanje Кат ти гледам аватаро предпоставам кой си от други форуми Icon_razz Сега за робството.....ела бе воjводо да ни осЛободишVozbud Тук сме много поробени и гледаме да емигрираме во сЛободна и демократска МакедонияDevil3 Ела братко оти тук не се издржа веке....дават ни да гледаме само МТВ1, МТВ2...само тие ги имаме на кабелската тв.Icon_lol Ама како доjдеш да знаеш оти не не си знаем маjчиниот србизиран език и затоа ке требе да ни учишIcon_lol Друго што да ти кажам.....а да....да ми кажеш само кога Пирин е бил дел от вас?Shok

MKD ako zanes koi se tie Makedonskata sovest treba da ti nalozi da gi dades nivnite iminja vo javnost. Kako na primer na ovoj forum. Samo taka ke mozeme da se zastitime od stranite strukturi!

Mislam deka nasetuvam traga na sarkazam kaj Pirinec-Vrhovist poradi jazikot koj go koristi MKD. Kako i da e', ima golema vistina vo zborovite na Pirinec, a toa e deka Bugarija vodela i seuste vodi poinakva politika na asimilacija na Pirincite: preku stvaranje na dobra volja! Nase e da uspeeme nivnata politika da ja stritime vo nasa korist: da vospostavimme podobri bilateralni odnosi po odnos na ekomonija, kultura i slicno. Toa vsusnost treba da ni e strategija i sprema Grcija.
11-01-2010, 03:45 PM
Reply
Mirza Offline
Junior Member
**

(11-01-2010, 10:03 AM)МКД Wrote: Не се секирај бе наводен пиринец, ти си узурпатор на таа територија и кога тогаш ќе леташ од таму, тркалото се врти тоа му е работа. Многу сакате да се претставувате вие сите како Пиринци и Егејци, па дури и Турци за да протнете некоја ефтина пропаганда. Јас до сега скоро и да не сум сретнал бугар што нема наводно македонско потекло. Ве знаеме како дишете бе татарче, џабе ви е тие ефтини финти не проаѓаат кај нас. Значи како што ви кажав, никогаш добри односи со татарленд се додека не дозволи слободно изјаснување на Македонците.

Sm_winkJeee Konachno dobiv drugar za se boram protiv bugarashite i cementiranite vmr_Ovci!!!Party1Icon_lol
11-01-2010, 06:22 PM
Reply
hristo Offline
Super Moderator

(11-01-2010, 06:22 PM)Mirza Wrote:

Sm_winkJeee Konachno dobiv drugar za se boram protiv bugarashite i cementiranite vmr_Ovci!!!Party1Icon_lol

О, па не сте сами. Цела бивша југословенска служба , вклучувајки ги и нејзините сегашни огранци, работела и работат на тој случај.:icon_razz:
12-01-2010, 10:26 PM
Reply
Пеницилин Offline
Moderator

Желев: Грција води срамна политика кон Македонија

Александра Игњатова
14.01.2010
[Image: zelju-zeljev.jpg]
Жељу Желев

Грција води срамна политика кон нашиот западен сосед кој треба да си го задржи името Република Македонија како што се нарекуваше и во југословенската федерација, изјави некогашниот бугарски претседател Жељу Желев.

Во интервјуто за бугарската агенција Бгнес, Желев одговара и на прашањето зошто Грција во времето на Тито не го поставила прашањето за името? Вели, тоа не го направиле затоа што им било страв и затоа според него, сега после толку години, срамно е да се покажуваат мускули без причина.

Желев истакнува дека токму Бугарија била таа која побарала сите соседи на Македонија да ја признаат како самостојна и независна држава.

На почетокот сите се согласиле, но тоа не се случило.

Желев понатаму го спомнува и формирањето на Бадинтеровата комисија. Тогаш таа проценила дека само Македонија и Словенија ги исполнувале условите да бидат признаени како независни држави.

Но тоа не се случи, бидејќи Грците, користејќи задолжителен консензус во такви случаи, рекле дека не се согласни со нејзиното признавање.

„Тоа беше неправедно кон Македонија и тогаш решивме Бугарија да биде првата земја што ќе ја признае Македонија, заедно со Босна и Херцеговина, Словенија, Хрватска, Турција и Русија“, изјави Желев.

Инаку, поранешниот бугарски претседател утре од македонскиот претседател Ѓорге Иванов ќе биде одликуван со орденот „8 септември“ - највисокото македонско државно одликување.

http://media.a1.com.mk/media/video/10/ac...-14-01.wmv
14-01-2010, 06:28 PM
Reply
NACIONALIST Offline
Senior Member

AplauzAplauzAplauzAplauzAplauzBravos do Zeljo Zelev, e sega ova izjava na Zelev vredi da se pofali, sepak bravo za Zelev
(This post was last modified: 14-01-2010, 06:36 PM by NACIONALIST.)
14-01-2010, 06:35 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода

Жељу Желев: Грција води срамна политика кон Македонија14.01.2010

[Image: 02271442400_4189.jpg]

Грција води срамна политика кон Македонија. Западниот сосед треба да си остане со името Република Македонија, како што се нарекувала половина век во југословенската федерација.

Жељу Желев со јасна и директна критика кон официјална Атина. Првиот демократски избран Претседател на соседна Бугарија вели Грција неосновано и без причина покажува сила врз Македонија.

- Зошто тогаш, во времето на Тито, Грција не го поставила прашањето за името? Затоа што им беше страв. Тоа е срамно што сега си играат со оваа земја на неубав начин, тоа е еден начин на покажување на мускули без да има причина, вели Желев во интервју за бугарската агенција БГНЕС.

Бугарија не само што прва ја призна Македонија под уставното име, но лобираше истото да го направат и останатите наши соседи како и Турција и Русија.

Желев раскажува како Демирел и Елцин во негово присуство одлучиле да ја признаат Македонија.

- Во еден момент му реков на рускиот претседател дека уште не го гледам указот за признавање на Македонија. Елцин се сепна за време на прошетките во резиденцијата „Бојана“ и го повика шефот на дипломатијата Козирев и му нареди да го напише указот. Се сеќавам дека во тој момент Козирев почна да ги крши прстите, појаснувајќи дека Грците многу ќе им се лутат за тој акт. Елцин пресече - “Мене Грците не ме интересираат, бугарската позиција е исправна и напиши го указот“,раскажува Желев.

Напорите кои бугарскиот претседател ги даде во признавaње на македонската држава и нејзиното етаблирање во светот, се причина што Претседателот Иванов одлучи токму Жељу Желев да биде четврти на кого ќе му биде врачено највиското македонско државно одликување.
Желев со своето семејство попладнево ќе пристигне во Македонија.

Со Претсетателот Иванов ќе имаат фамилијарана вечера, а утре свечено ќе биде одликуван со орденот 8- ми Септември. Ваков орден досега добиле само тројца: Бадентер, Кристофер Хил и Роман Херцог.

Снежана Јовановска

Видео тук : http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedoni...makedonija
(This post was last modified: 14-01-2010, 08:45 PM by Pirinec-Vrhovist.)
14-01-2010, 08:45 PM
Reply