Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 3.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Билатерални односи: Македонија - Бугарија
Author Message
Филибе Offline
Member

Кои са виновните?! Този въпрос се задава 60г. и още няма отговор! Виновни за какво? Защо все назад гледаме - и там само вината на другия виждаме ! Кой има интерес да е така! Историята е ясна, тя отдавна е утвърдена в световните енциклопедии, какъв е проблема! Ето аз например не зная много за някое научно откритие или културно постижение направено от македонец! Съжалявам, не желая да обиждам никого, но мисля че ако си дискутираме за подобни теми ще е по-добре отколкото да се обвиняваме!
16-06-2010, 07:12 PM
Reply
demmian
Unregistered

(16-06-2010, 07:12 PM)Филибе Wrote: Кои са виновните?! Този въпрос се задава 60г. и още няма отговор! Виновни за какво? Защо все назад гледаме - и там само вината на другия виждаме ! Кой има интерес да е така! Историята е ясна, тя отдавна е утвърдена в световните енциклопедии, какъв е проблема! Ето аз например не зная много за някое научно откритие или културно постижение направено от македонец! Съжалявам, не желая да обиждам никого, но мисля че ако си дискутираме за подобни теми ще е по-добре отколкото да се обвиняваме!

Не знаеш,затоа што во Бугарија намерно ви ги затупуваат мозоците,не знам,може би се обидуваат и дводимензионално да ве научат да гледате...сепак има повеќе Македонци кои се доста успешни:

http://forum.krivapalanka.info/index.php?topic=187.0

http://www.24chasa.bg/Keyword.asp?SearchId=3935112

Eве уште еден светски известен (како што викате вие) Македонец:

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B...0%BA%D0%B8

А,овие беа културно амбасадори на екс-Југославија,чистокрвни Македонци,кои нема педа на Земјата што не ја поминаа по време на нивната кариера:(во нивно време вие бугарите не ни знаевте што има позади Железната завеса)

http://forum.kotle.ca/showthread.php?tid=177
16-06-2010, 07:35 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Некој Бугарин секогаш знае да ме изненади со својата глупост...и вообразеност притоа.
16-06-2010, 07:38 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(16-06-2010, 07:12 PM)Филибе Wrote: Кои са виновните?! Този въпрос се задава 60г. и още няма отговор! Виновни за какво? Защо все назад гледаме - и там само вината на другия виждаме ! Кой има интерес да е така! Историята е ясна, тя отдавна е утвърдена в световните енциклопедии, какъв е проблема! Ето аз например не зная много за някое научно откритие или културно постижение направено от македонец! Съжалявам, не желая да обиждам никого, но мисля че ако си дискутираме за подобни теми ще е по-добре отколкото да се обвиняваме!
Ей, Филибе, как можа да го кажеш. Забрави ли, че ни биха отбора на звездите по футбол начело с Христо Стоичков с едно на нула в Скопие, когато бяхме четвърти в света....
А колко македонски футболисти играят в България? И не само това де, но нали сега е световното по футбол, че за това се и сещам Icon_razz
Всяко глупаво деяние си има своето умно оправдание.
16-06-2010, 07:53 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

(16-06-2010, 07:35 PM)demmian Wrote:

Не знаеш,затоа што во Бугарија намерно ви ги затупуваат мозоците,не знам,може би се обидуваат и дводимензионално да ве научат да гледате...сепак има повеќе Македонци кои се доста успешни:

http://forum.krivapalanka.info/index.php?topic=187.0

http://www.24chasa.bg/Keyword.asp?SearchId=3935112

Eве уште еден светски известен (како што викате вие) Македонец:

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B...0%BA%D0%B8

А,овие беа културно амбасадори на екс-Југославија,чистокрвни Македонци,кои нема педа на Земјата што не ја поминаа по време на нивната кариера:(во нивно време вие бугарите не ни знаевте што има позади Железната завеса)

http://forum.kotle.ca/showthread.php?tid=177

Ето за този пост може да ти кажа Браво!!!!
16-06-2010, 07:55 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Тед Кочефф, оној режисер ли беше, од „Рамбо“ каков е? Мајка му Македонка, татко му Бугарин или нешто така, ама имам гледано интервју каде кажа дека е од мешан бугарско-македонски произход.
16-06-2010, 07:55 PM
Reply
Филибе Offline
Member

во нивно време вие бугарите не ни знаевте што има позади Железната завеса....
много си забавен, но благодаря за линковите!
Впечатлен съм от 9-годишният македонец Марко Чаласан!
Е, и ние можем с нещо макар и не толкова значително да се похвалим:
http://www.bestbulgarian.com/index.php?o...Itemid=176

•През 1971г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името "Пулсар".
•Известен като “феномена на века”, шестият тон на сърцето е открит през 1955 г. от д-р Иван Митов. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология.
•Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет през 1915 г. Той въвежда третото крило в самолетостроенето и е един от създателите на въздушната възглавница.
През 2003 г. проф. Димитър Съселов и екипът му откриват най-отдалечената планета, известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец и е наречена OGLE-TR-56b.
•Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска, e избрана за музикално послание от Земята към далечния Космос. От 1977 г. тя пътува на борда на „Вояджър” 1.
16-06-2010, 08:01 PM
Reply
Gnoj Offline
кабадаја

(16-06-2010, 08:01 PM)Филибе Wrote: во нивно време вие бугарите не ни знаевте што има позади Железната завеса....

•През 1971г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името "Пулсар".
•Известен като “феномена на века”, шестият тон на сърцето е открит през 1955 г. от д-р Иван Митов. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология.
•Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет през 1915 г. Той въвежда третото крило в самолетостроенето и е един от създателите на въздушната възглавница.
През 2003 г. проф. Димитър Съселов и екипът му откриват най-отдалечената планета, известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец и е наречена OGLE-TR-56b.
•Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска, e избрана за музикално послание от Земята към далечния Космос. От 1977 г. тя пътува на борда на „Вояджър” 1.

Никој не ти рече дека немате такви, но стануваше збор да видиш дека имаат и твоите југозападни соседи.
16-06-2010, 08:06 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

Глупаво е да се фалиме во стилот на кој му е поголем, т.е. на ваков вулгарен и навредувачки начин, и сметам дека не е ни потребно да му се докажуваме на Фелибе кои сме ние. Тој и така тука е дојден со предубедување.
16-06-2010, 08:17 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(16-06-2010, 08:01 PM)Филибе Wrote: во нивно време вие бугарите не ни знаевте што има позади Железната завеса....

ShokShokShokShok
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
17-06-2010, 01:06 AM
Reply
Филибе Offline
Member

(16-06-2010, 08:17 PM)Път Wrote: Глупаво е да се фалиме во стилот на кој му е поголем, т.е. на ваков вулгарен и навредувачки начин, и сметам дека не е ни потребно да му се докажуваме на Фелибе кои сме ние. Тој и така тука е дојден со предубедување.

Още когато пуснах мнението си, си помислих, че ще изглежда като - на кој му е поголем......не искам за засягам никого на чест, но не смятам начина за вулгарен и навредувачки! Нямах предвид да се докажуваме взаимно, а да се опознаем повече в други насоки!
17-06-2010, 05:15 PM
Reply
Vodno konche Offline
Senior Member

Специален бугарски поздрав до сите македонски приятели и съфорумници!!!
24-07-2010, 01:19 PM
Reply
realkpolitik Offline
Member

Отношенията са лоши и не само според мен е така, а и според повечето българи. Ето социологическа анкета, която потвърждава думите ми.

http://balkani.actualno.com/news_301181.html

Това, което не разбирам защо България толкова много се напъва да помага на държава, която според мен не е пресилено да кажа, че е най-антибългарската държава в света. Аргументи от типа "ама те са ни братя, трябва да им помагаме, защото преди сто години били българи, нищо че сега са малко заблудени..." и т.н. са преди всичко ирационални аргументи, на които не бива да почива държавната политика, защото Република Македония нито ни е "сестра", нито "дете".... а е отделна държава при това доста неприятелски настроена към нас.

Според мен България е в много лоша позиция, за съжаление, аз лично не очаквам нищо хубаво, според мен Р. Македония винаги ще бъде анти-българска и ще работи sreshtu България с всички сили. Спомням си точно в навечерието на нашето влизане в EC kak reagiraha тогава, каква злоба, какво чудо беше, че дори успяха да предизвикат скандал с признаването на някакво "малцинство", единствената причинa, поради която не ни спряха е защото не могат, а не защото не искат. Тогава една Гърция, вековен враг, беше един от най-големите лобисти за БГ в ЕС...

Не ме разбирайте погрешно, на мен изобщо не ми се иска всичко това да е така, предпочитам Р. Македония да беше нормална държава, за България е важно да бъде в приятелски отношения с всички съседи, но когато почукаш на нечия врата с предложение за добросъседство, а от там вече няколко пъти ти отговарят "fuck you" и с действия ти показват, че са готови да ти създават всякакви проблеми какво правиш тогава? Ако си Гърция действаш по максимата "на зло куче зъл пръt", а ако си България си затваряш очите и нищо...
15-10-2010, 12:08 AM
Reply
Администратор Offline
Administrator

(15-10-2010, 12:08 AM)realkpolitik Wrote: Отношенията са лоши и не само според мен е така, а и според повечето българи. Ето социологическа анкета, която потвърждава думите ми.

Of-topic
Realkpolitik, добредојде на форумот од екипата на КОТЛЕ.
15-10-2010, 07:39 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Sto stana so spaska?Si go dobi deteto a bugarite na forumot ne se izraduvaa?
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
16-10-2010, 08:17 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(16-10-2010, 08:17 PM)афион Wrote: Sto stana so spaska?Si go dobi deteto a bugarite na forumot ne se izraduvaa?

И шо сега оро ли да играма ???...Проблемот на Спаска е македонски проблем на македнскиот суд не на Бугария и бугарскиот суд !
"Който ми каже дека не съм македонец ке му го скинам езикот, който ми каже дека не съм българин ке му секам главата"
Тодор Александров

"Македония без Българи огин ке я гори "
Иван Михайлов

16-10-2010, 09:10 PM
Reply
Gemeto
Unregistered

[Image: dw_logo1024.gif]

Дойче Веле - Не е лесно да си българин в Македония

Българите в Македония са дискриминирани, а македонската история се изопачава по великосръбски рецепти - това казват двама македонски българи в поредица за малцинствата, която излъчва Македонската редакция на Дойче Веле.

[Image: 0,,6204743_4,00.jpg]
"Най-срамното нещо е да кажеш, че си българин..."

Владимир Пере е журналист-пенсионер от Скопие, който от години се занимава с българския въпрос в Македония. За себе си казва, че е сред първите македонци, които са получили български паспорт и че открай време ратува за разрешаването на българския въпрос в републиката. Той вече двайсет години живее с двойно гражданство, но е недоволен от начина, по който македонските власти се отнасят към него като човек с официално заявена българска идентичност.

Който се чувства българин, е враг!

"Днес в Македония най-срамното нещо е да кажеш, че си българин. Българин в Македония означава човек, подложен на преследване, контролиран от Държавна сигурност, човек, който у другите веднага поражда съмнението, че работи срещу държавата Македония и срещу македонската нация", казва Пере.

Според последното преброяване, в Македония живеят около 1.600 официално декларирани българи. Тази цифра е нереалистична, най-малкото като се има предвид, че 50.000 граждани притежават български паспорт, а според някои данни поне още толкова са в процедура и чакат официална София да им даде гражданство. Въпреки всичко това, освен едно сдружение, македонските българи нямат нито своя политическа партия, нито телевизия, която излъчва програма на български език.

Основният проблем, според Пере, е недемократичното отношение към българите в Македония: "Има страх у хората да членуват в български организации, а държавата няма никакъв интерес да допуска създаването на български сдружения. Държавата е склонна да създаде три албански и две сръбски партии, въпреки че сърбите според преброяването са 40.000. А тогава 50.000 македонци с български паспорт, и още 100.000, които чакат за българско гражданство - защо те не могат да създадат българска партия? Защото властите не го искат! Защото българската партия ще се позове на българските традиции на този народ. Ние, македонските българи, не сме миналото, което трябва да се разчисти, ние сме традицията. Тежкото минало, което трябва да се разчисти, е комунистическото минало. Ако Македония разчисти него и престане да гледа към Белград, тогава другояче ще се развива ситуацията в страната", казва Пере.

На подобно мнение е и Виктор Канзуров, който още като дете вече бил с българско етническо самосъзнание. Според Канзуров, който също е журналист, македонската държава разглежда като врагове хората с българско етническо самосъзнание - освен ако не са по произход от Република България. Канзуров смята, че Македония няма демократичен капацитет да допуска различно мнение по основните критерии, които държавата налага във връзка с идентичността:

"Държавата, медиите и всички видове власти в Република Македония ни оспорват македонството, т.е. смятат, че нашата „българщина” е просто антипод на македонството. Все още между българската общност, от една страна, и държавните органи на Република Македония и хората, които не са съгласни с нашите исторически нагласи, от друга, се води разговор като между глухи, т.е. няма нормален човешки диалог, който включва някакви демократични компоненти."

И България нехае...

Според Канзуров, най-голямо недоволство у македонските българи предизвиква продължаващото фалшифициране на историята по великосръбски рецепти, което достигнало кулминацията си при настоящото правителство на - както се изразява той - „т. нар. ВМРО-ДПМНЕ”. Но българите в Македония са недоволни и от некоректната роля на самата българска държава, добавя той:

"Тя не показва никакви признаци на заинтересованост за решаване на проблема с фалшифицирането на историята. И по-точно, прави само показно, за да постига свои вътрешно-български маркетингови цели. Тя не показва и интерес към правата на македонците, които се чувстват българи по етническа принадлежност. А най-голямото доказателство за всичко това е шарлатанското поведение на министъра на българите в чужбина Божидар Димитров."

Като още една илюстрация на дискриминацията на българите в Македония двамата събеседници припомнят за няколкото неуспешни опита да се регистрира сдружението Радко, което е забранено с решение на Конституционния съд. Пред подобен проблем са изправени и македонците в България, на които властите в София не дават разрешение за регистрация на ОМО "Илинден"-ПИРИН като политическа партия.

Автор: Костадин Делимитов, Редактор: Александър Андреев
14-11-2010, 09:07 PM
Reply
pdm35561 Offline
Junior Member
**

Здравейте!Поздравявам администраторите на форума,че позволяват да се пише и на български език.За онези от Македония, дето си мислят, че ние от България произлизаме от Татарстан ще пратя няколко линка.Между впрочем няма лош и срамен произход- нищо им няма на татарите и монголците.Не забравяйте каква държава създадоха 13-15 век - от Япония до Унгария и от Русия до Индия!
Но за сведение. да повиша малко историческото ниво на нашите македонски приятели-Волжска България се създава 7 век, през 10 век приема исляма, и пада под монголска власт началото на 13 век През 16 век пада под руска власт и не напразно Иван Грозни приема титлата- цар Болгарски./от там Дядо Иван/ Едва през 1920 година Ленин издава декрет за преименуване на тази област в Татарстанска съветска република.
От 20 години насам в тази област тече един процес на борба за възвръщане истинското име на народа и държавата - Булгари и Ал Булгария. Дори някъде срещнах предупреждението , че това е последния им шанс да си възвърнат името и да не стане като ония българи от Дунавска България, които са се претопили в славянското море и са си забравили езика.Дори казват, че ние- от дунавска България -неправилно носим тяхното име.
Така , че четете повече!
http://www.bulgarile.narod.ru/
http://www.magnabulgaria.narod.ru/
http://www.bulgaraljadid.narod.ru/
И пожелавам успех на нашите братовчеди от Волжска България,Подкрепете ги и вие- все пак роднини сме
(This post was last modified: 19-11-2010, 01:09 PM by pdm35561.)
19-11-2010, 01:04 PM
Reply
realkpolitik Offline
Member

Quote: Втвърдяваме се към Македония

Българската подкрепа за присъединяването на Македония към Европейския съюз не може да бъде за сметка на обидните квалификации към страната ни.

Това мнение изрази външният министър Николай Младенов, цитиран от БНР, по време на публична дискусия по повод годишната Стратегия за разширяването и докладите на ЕК за напредъка на страните-кандидатки и потенциалните страни-кандидатки за членство в Съюза.

Той настоя македонското правителство ясно и категорично да осъди всякакви антибългарски изказвания в публичното пространство.

България ще подкрепи Македония по пътя й към Европа, защото стабилността е важна за сигурността на всички нас, заяви външният министър.

Но тази подкрепа не може да идва за сметка на обидни квалификации, които виждаме към нашата страна периодично да се появяват в публичното пространство там, обясни Младенов.

По думите му това не е признак на добросъседски отношения и страната ни не може да ги приеме по никакъв начин. В тази връзка външният министър добави, че в последно време двустранни контакти са намалели.

И това е целенасочено, защото аз не смятам, че трябва да имаме някакви фалшиви символи на приятелство, когато фактически нямаме реални основания за подобни действия, каза още той.

Междувременно от ВМРО поискаха оставката на говорителя на Външно министерство Весела Чернева, заради реакцията й по темата, свързана с гробовете на български офицери в Щип.

Според Чернева, човек от нашето посолството в Македония е отишъл на място и е установил, че няма оскверняване на гробове. Нямало и видими данни кой къде е бил погребан, в кой гроб.

Интересно, питат от ВМРО, как точно няма оскверняване, след като гробовете са разкопани, а тленните останки на погребаните там български офицери са извадени.
Този срамен за българската държава и така наречената ни дипломация факт е признат и от работниците в двора на църквата, и от щипския владика Иларион, добавят войводите.

По думите им е смешно външното ни министерство да се позовава на всевъзможни информации, но да не се сеща или да не желае да потърси имената на загиналите ни офицери в Държавния военен архив.

А вчера и министър Димитров, и професор Бакалов, обясниха кой и кога е погребан в двора на щипската църква „Успение Богородично", добавят от ВМРО.

http://news.ibox.bg/news/id_180294308

Интересно:

Quote: В тази връзка външният министър добави, че в последно време двустранни контакти са намалели.
И това е целенасочено, защото аз не смятам, че трябва да имаме някакви фалшиви символи на приятелство, когато фактически нямаме реални основания за подобни действия, каза още той.
25-11-2010, 09:59 PM
Reply
realkpolitik Offline
Member

Значи Младенов признава, че от Българска страна в последните месеци целенасочено са блокирани контактите с македонската страна, а думите "фалшиви символи на приятелство" са доста тежки думи за един дипломат. Нещо става, но какво?
26-11-2010, 01:00 AM
Reply