(02-01-2010, 01:37 PM)hristo Wrote: МАКЕДОНИЈА НЕ МУ ВЕРУВА НИКОМУ
Некои центри во Македонија, намерно ја шираат таа недоверба кон соседите. Креирање на внатрешни и надворешни непријатели е многу познат модел на создавање на услови на “ затворена келија’ каде ветрови од околината нема да се протната. А, во “ затворената келија“...рај за владетелите.
Kako da veruvash na vakvi ponudi:
Белград подготвен да посредува во спорот за името
Сафет Бишевац Коментари (10)
05.01.2010 16:02
Борис Тадиќ
Српскиот претседател Борис Тадиќ се понуди да посредува во македонско-грчкиот спор околу името. „Подготвени сме да посредуваме во решавањето на спорот меѓу Грција и Македонија. Сакаме да бидеме дел од решението, а не како во минатото - дел од проблемот.“
Ова го изјави Тадиќ во обраќањето пред амбасадорскиот совет, чиј специјален гостин е грчкиот премиер Јоргос Папандреу.
Говорејќи за односите со Македонија, српскиот претседател изрази подготвеност не само да се решат меѓудржавните, туку и односите меѓу двете цркви - СПЦ и МПЦ.
Грчкиот премиер Папандреу вчера во интервју за белградскиот весник „Вечерње новости“ ја повика Македонија во решавањето на спорот за името да се најдат на половина пат.
Ние прифативме во името да биде содржан зборот „Македонија“, сега очекуваме Скопје да го направи својот чекор, изјави Папандреу.
Папандреу вчера, а Тадиќ денеска како реален го оценија планот на Грција - земјите од Западен Балкан да станат членки на ЕУ во 2014 година.
Локомотивата на експресниот воз кон Брисел за остатокот на Западен Балкан, каде припаѓа и Македонија, според Атина треба да биде Белград.
За Македонија тоа е прилично разочарувачки со оглед на фактот дека беше првата земја која ја потпиша спогодбата за асоцијација и втора земја кандидат во 2005 година.
Vesta od Belgardaskite glasila se razlikuva:
Tadić: Četiri prioriteta srpske spoljne politike
Tadić je istakao da je Srbija poslednjih godina postigla značajan napredak u odnosima sa Slovenijom, Mađarskom i Rumunijom, pomenuvši i tradicionalno prijateljstvo sa Grčkom.
On je rekao da u regionu ne smeju ostati zapostavljeni odnosi sa Albanijom, dok je povodom odnosa Srbije i Crne Gore rekao da je Srbija bila pogođena priznanjem nezavisnosti Kosova od strane crnogorske vlasti, ali je ocenio da većina građana Crne Gore to nikada neće podržati.
Tadić je u razgovoru s Papandreuom, naglasio da je Srbija spremna da posreduje u dve decenije dugom sporu između Atine i Skoplja vezanom za ime Makedonije, koji je već dva puta odložio evropske integracije bivše jugoslovenske republike.
"Srbija je uvek u prilici da posreduje u rešavanju pitanja koja muče Makedoniju", rekao je srpski predsednik u razgovoru sa grčkim premijerom, iskazavši spremnost vlasti u Beogradu da posreduju u sporu između Atine i Skoplja
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti...itike.html
Грчка историјски пријатељ
Србија и Грчка су историјски партнери и пријатељи, оценио председник Србије Борис Тадић, после разговора са премијером Грчке Јоргосом Папандреуом. Грчка се залаже за то да се Западни Балкан нађе у ЕУ 2014. године, изјавио грчки премијер.
I eden komentar pod vesta:
Dobro došao prijatelju
Uvek dobro došli prijatelji iz Grčke.
Treba otvoreno reći prijatelju da mi nikad nećemo priznati ime BJRM kao Makedonija, toliko smo dužni prijatelju.
Kroz razne komentare u poslednje vreme, jasno se vidi stav gradjana Srbije, nemaju nikakav istorijski ni bilo koji drugi dokaz da Skoplje-državica zaslužuje ime Makedonija, i tako mora da ostane.
Nisam siguran koji je grčki predsednik, davno rekao, SRBIJA I GRČKA SU SE UVEK GRANIČILE I TAKO MORA DA BUDE...e, sad kako.
Još jednom, pomozimo prijatelju, a ovi, pogotovu posle priznavanja KiM, ne zaslužuju nikakvu pažnju.
Kao gradjanin Srbije, ne mogu mnogo da utičem na spoljnu politiku, ali hoću da se čuje moj glas, a nije jedini
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/...D1%99.html