Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 8 Vote(s) - 2.13 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
БАЛКАН
Author Message
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода
****

Posts: 399
Joined: Dec 2009
Reputation: 15
#1

Бугарија најавува блокада за Турција во ЕУ

[Image: istanbul-more1.jpg]

Турски медиуми објавија дека Бугарија се подготвува официјално да побара од Турција обесштетување од 10 милијарди долари од Анкара за имотите на бегалците од Тракија кои се иселиле од Турција по 1913 година.

Медиумите се повикуваат на изјава на министерот без ресор Божидар Димитров, задолжен за прашања на Бугарите во странство. Тие јавуваат дека Димитров дал сигнал оти ако обесштетувањето не биде платено, Бугарија ќе предизвика пречки за членство на Турција во ЕУ.

Димитров потенцирал дека прашањето за обесштетување е во извештајот на ЕК за напредокот на Турција за 2008 година.

Медиумите го насочуваат внимание на изјавата на Димитров дека решението на тој проблем е услов за членство на Турција во ЕУ. Тој изјавил дека во врска со барањето се проучуваат документи од државните архиви и оти прашањето за обесштетување фигурира во Анкарскиот договор од 1925 година меѓу Бугарија и Турција кој се уште е на сила.

Според медиумите, прашањето за обесштетувањето ќе биде разгледано за време на посетата на премиерот Бојко Борисов во Турција во крајот на месецов.

Турција го губи ентузијазмот за влез во ЕУ

Турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган предупреди дека „ентузијазмот на Турците за влез во Европската унија е намален заради однесувањето на некои лидери на земјите-членки“.

Во интервјуто, објавено во понеделник во списанието „Критер“, Ердоган подвлекува дека останува непроменета позицијата на владата за присоединувањето на Анкара во европското семејство.

„Процесот за членство во ЕУ е прашање, што не подлежи на промена во дневниот ред на неделните седници на Советот на министри“, изјави Ердоган.

Тој смета дека поради однесувањето на некои земји и нивните лидери во ЕУ, постои недоволен ентузијазам кај Турците за европската интеграција.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=118283
05-01-2010, 10:31 AM
Reply
МКД Offline
Junior Member
**

Posts: 13
Joined: Jan 2010
Reputation: -3
#2

Go Turkey!
Обединета Македонија!
11-01-2010, 08:40 AM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода
****

Posts: 399
Joined: Dec 2009
Reputation: 15
#3

И Бугарија сака да биде дел од штитот на САД

Конечната одлука Софија ќе зависи од ставот на ЕУ и на бугарскиот парламент. Бугарија, како членка на НАТО, мора да покажесолидарност со американските планови, нагласи бугарскиот премиер Бојко Борисов

[Image: borisov%5B9%5D.jpg]Бугарија ќе преговара со САД за распоредување на дел од американскиот противракетен штит на бугарска територија, доколку таквиот чекор биде одобрен и од Европската Унија, изјави вчера бугарскиот премиер Бојко Борисов.

- Како членка на НАТО, мора да ги разгледаме сите опции што се однесуваат на европската безбедност и ќе ги преземеме потребните мерки. Според мене, мораме да покажеме солидарност со американските планови, но позицијата на Бугарија ќе зависи од ставот на ЕУ и на бугарскиот парламент - нагласил Борисов.

Бугарскиот премиер додал дека членството во НАТО значи дека треба да се работи за колективната безбедност и да се покаже солидарност.

САД досега добија согласност од Чешка, Полска и од Романија за учество во ревидираниот проект за антиракетен штит. Властите во Букурешт неодамна соопштија дека учеството на Романија ќе се изрази со прием на пресретнувачки балистички ракети на нејзина територија до 2015 година.

Официјален Вашингтон тврди дека идниот американски штит во Европа претставува одговор на заканите од Иран и дека не е насочен против Русија, како што руските власти постојано предупредуваат, јави АФП.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDet...anie=21909
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
13-02-2010, 01:43 PM
Reply
mungos
Unregistered

 
#4

Tipicna balkanska rabota.Pravi go onaa sto go pravat i grcite.
13-02-2010, 11:54 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода
****

Posts: 399
Joined: Dec 2009
Reputation: 15
#5

БАЛ­КАН­СКА ЕВ­РО­ВИ­ЗИ­ЈА ВО МАЈ ВО СО­ФИ­ЈА

17 ма­ке­дон­ски пе­ја­чи во тр­ка за наг­ра­ди


[Image: 50A349F2E324224D9E02C4AD52464B46.jpg]
[/color]
Ка­ро­ли­на гос­ту­ва­ше на про­мо­тив­на­та за­ба­ва на Бал­кан­ски­те му­зич­ки наг­ра­ди во Со­фи­ја пред три ме­се­ци

Бу­гар­ска­та му­зич­ка­та те­ле­ви­зи­ја "Бал­ка­ни­ка", ги об­ја­ви но­ми­ра­ни­те фи­на­лис­ти кои што во ме­сец мај ќе учес­тву­ва­ат на го­ле­мо­то му­зич­ко шоу во сти­лот на Ев­ро­сонг "Бал­кан­ски Му­зич­ки Наг­ра­ди". Од Ма­ке­до­ни­ја по­ме­ѓу но­ми­ни­ра­ни­те се нај­доа: Ад­ри­јан Га­џа со пес­на­та "Црн снег", Бо­би Си­мо­нов­ски со "Љу­бам дру­га, а те са­кам", Еле­на Рис­те­ска со пес­на­та "Дос­та", Јо­ван Јо­ва­нов и Ел­вир Ме­киќ со ду­е­тот "Сла­ба точ­ка", Ка­ли­о­пи со "Љу­би­чи­це", Ка­ро­ли­на со "Крај", Лам­бе со "Са­кам да те ах", Слат­ка­рис­ти­ка со "ФМ",
Влат­ко Ло­за­но­ски со "Сон­це не ме грее" и ду­е­тот на Вр­чак и ДНК "Па­зи се од ме­не".
Шо­у­то за кое што од­го­вор­ни­те од "Бал­ка­ни­ка" ТВ ни ка­жаа де­ка би тре­ба­ло да би­де во сти­лот на до­де­лу­ва­ње­то на поз­на­ти­те Ем-Ти-Ви му­зич­ки наг­ра­ди ќе се одр­жи во мај во Со­фи­ја.
- Бал­кан­ски­те му­зич­ки наг­ра­ди ќе се до­де­лат во 17 ка­те­го­рии и тоа: ќе се из­би­ра­ат еди­на­е­сет нај­доб­ри ну­ме­ри, по ед­на од се­ко­ја зем­ја на Бал­ка­нот, нај­по­пу­лар­на пес­на на Бал­ка­нот, нај­до­бар пе­јач, нај­доб­ра пе­јач­ка, нај­до­бар ду­ет или гру­па, нај­до­бар ви­део спот и наг­ра­да за при­до­нес во бал­кан­ска­та му­зи­ка", ни из­ја­ви Бој­ко Хрис­тов, пор­тпа­ро­лот на ма­ни­фес­та­ци­ја­та. Тој се на­де­ва де­ка ма­ни­фес­та­ци­ја­та ќе ста­не ед­на од нај­по­пу­лар­ни­те на Бал­ка­нот, ка­ко што е "Ев­ро­ви­зи­ја" за Ев­ро­па. Пред три ме­се­ци, ка­ко про­мо­ци­ја на шо­у­то во Со­фи­ја се одр­жа за­ба­ва, на ко­ја што ка­ко спе­ци­јал­на гос­тин­ка од Ма­ке­до­ни­ја бе­ше поп- пе­јач­ка­та Ка­ро­ли­на Го­че­ва. (В.К.)
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
06-03-2010, 02:14 PM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода
****

Posts: 399
Joined: Dec 2009
Reputation: 15
#6

Реджеп Тайип Ердоган пристига на посещение в Гърция с 10 министри и 100 бизнесмени
[Image: ddbaefe6f1d68195f71869e28c4b3633.jpg]

14 май 2010 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Атина. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристига днес на официално посещение в Гърция заедно с 10 министри и 100 бизнесмени, съобщи гръцкият интернет сайт Нюз ин. Ердоган първо ще бъде приет от президента Каролос Папуляс, след което ще се срещне с гръцкия си колега Георгиос Папандреу, с председателя на парламента Филипос Пецалникос и с лидера на опозиционната Нова демокрация Андонис Самарас.
По-късно през деня ще се проведе първото заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Турция, в което ще участват седем гръцки министри и десет турски, сред които министрите на икономиката, външната търговия, европейските въпроси, енергетиката, транспорта, образованието и околната среда. Заседанието ще бъде председателствано от двамата премиери и в рамките му ще бъдат подписани десет споразумения за укрепване на двустранното сътрудничество в сектора на икономиката, околната среда и туризма. След това Ердоган и Папандреу ще председателстват гръцко-турски бизнес форум.
Заради високопоставената визита гръцката полиция предприема драконовски мерки за сигурност. Атина е в полицейски обръч, тъй като стотици полицаи от всички служби ще охраняват маршрута на придвижване на високопоставената делегация, включително атинското летище „Елефтериос Венизелос”, хотела, в който ще отседне делегацията, както и музея на Акропола.
Мощни полицейски сили ще охраняват турското посолство в Атина, тъй като в 19 часа днес крайнодесни организации планират протестен митинг срещу посещението на Ердоган, който ще премине в шествие до парламента и турското посолство. Полицаи ще бъдат разположени дори в офисите на големи турски компании

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


„Та неа”: Гърция и Турция ще трият омразата от учебниците

14 май 2010 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция
Атина. Гърция и Турция ще трият омразата от учебниците, пише гръцкият вестник „Та неа”. На срещата между гръцкия и турски министър на образованието в рамките на двудневната визита на многобройна турска делегация в Атина основна тема на обсъждане ще бъде пренаписването на учебниците в двете страни с цел да бъдат ограничени враждебността и агресивните епитети спрямо съседния народ. Гръцкият просветен министър Ана Диамандопулу поясни, че новият подход няма да доведе до „разхубавяване” на историята. При срещата й с Нимет Чубукчу ще бъде обсъден и въпросът с отварянето на богословската школа в Халки, която от 1971 г. е затворена от турското правителство със закон, който забранява действието на частни висши образователни институти.

Турският премиер иска „нова ера” в отношенията с Гърция

14 май 2010 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция
Атина. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган започна днес основополагаща визита в Гърция в нов опит за подобряване на отношенията между отдавнашните съперници, коментира АФП. Ердоган, който посещава Атина за първи път от 2004 г., заяви, че има за цел да постави началото на „нова ера” в отношенията.
„Тази визита е от историческа важност за турско-гръцките отношения”, заяви той на летището в Анкара преди да отпътува на двудневното посещение, придружен от десет министри.
Ердоган ще проведе работен обяд с гръцкия си колега Георгиос Папандреу, последван от първата от нова серия срещи между министри от всяка страна, които имат за цел сближаване на отношенията.
Регионални съперници, въпреки че са членове на НАТО, Гърция и Турция сериозно подобриха отношенията си през 1999 г. след разрушителните земетресения в двете страни, припомня агенцията.

Каролос Папуляс: Гърция и Турция трябва да останем добри съседи

14 май 2010 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция
Атина. Президентът на Гърция Каролос Папуляс изрази надежда посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Гърция да се превърне в отправна точка за подобряване на гръцко-турските отношения, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”. При срещата си с Ердоган, който пристигна на двудневно посещение в Атина, Папуляс заяви, че „сме добри съседи и трябва да останем добри съседи”. От своя страна турският премиер изрази надежда, че визитата действително ще сложи началото на развитието на гръцко-турските отношения в по-добра фаза. Той изтъкна, че е в Атина с 10 министри и десетки бизнесмени, което е свидетелство за важността на посещението.

Премиерите на Гърция и Турция обсъдиха намаляване на разходите за отбрана

14 май 2010 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция

[Image: eb045849fa0438829207e6de501f5209.jpg]

Атина. Премиерите на Гърция и Турция Георгиос Папандреу и Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха днес в Атина. Те обсъдиха възможноста за намаляване на бюджетите за отбрана, предаде агенция Ройтерс.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Атина с 10 министри и около 80 бизнесмени, като и двете страни се надяват, че започва нова ера в отношенията между Турция и Гърция, които са членове на НАТО, и които бяха на ръба на войната на няколко пъти през последните 50 години.
Гръцката криза допълнително засили усилията на Атина за подобряване на отношенията с Анкара. И Гърция, и Турция посочват, че искат да демилитаризират Егейския регион като начин за намаляване на разходите за отбрана.
През 2008 година Турция е похарчила за отбрана 10,2 милиарда долара, а през 2009 година – 9,9 милиарда долара.

Гърция и Турция се споразумяха да предлагат общи туристически пакети

14 май 2010 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция
Атина. Министрите на културата на Гърция и Турция Павлос Геруланос и Ертугрул Гюнай подписаха съвместна декларация в областта на туризма и културата, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини”. Документът е подписан в рамките на провелото се в Атина учредително заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Турция в присъствието на премиерите Георгиос Папандреу и Реджеп Тайип Ердоган. Общата декларация за туризма предвижда предлагането на съвместни гръцко-турски туристически пакети към трети страни, главно към Китай, заради което на 30 май китайски представители на бизнес средите ще посетят Гърция и Турция.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

П.С. Светот се развива...ама некой со кой говорим слични езици още немогат да го проумеят!
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
14-05-2010, 09:56 PM
Reply
basilius_2 Offline
Moderator
*****

Posts: 1,136
Joined: Dec 2009
Reputation: 17
#7

Balkanot ima pominato zaedno,niz Antikata,Srednovekovieto pa i vo Modernoto vreme. Balkanot treba da sfati deka treba da se natprevaruvame i sorabotuvame vo ekonomijata,politikata i kulturata. Bidejki Balkanot e edno golemo pole za kulturen natprevar na narodite.
19-05-2010, 03:55 AM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода
****

Posts: 399
Joined: Dec 2009
Reputation: 15
#8

Друцас: Одлично ниво на односи меѓу Грција и Србија

22.05.2010 - 11:37 |
* Балкан
[Image: 05emri3_16663.jpg]

Грчкиот заменик-министер за надворешни работи Димитрис Друцас, во разговорите со шефот на српската дипломатија Вук Јеремиќ синоќа во Атина, го истакна одличното ниво на билатерални односи меѓу Грција и Србија.

Двајцата министри разговарале за европската перспектива на земјите од Западен Балкан, кои Грција ги поддржува со својата иницијатива за пристапување на овие земји во ЕУ во 2014 година, како што наведе Друцас „под услов да се испочитуваат сите критериуми за пристапување“.

Тој додаде дека притоа за постигнување на таа цел е „многу важен предусловот на почитување на принципот на добрососедство на кој Грција придава посебна важност“.

Друцас најави оти наскоро ќе следи и посета на српскиот претседател Борис Тадиќ на Атина и нагласи дека Србија „наоѓа во Грција најсигурен партнер и пријател“, додавајќи оти иднината на балканските земји е ви Европската унија.

Јеремиќ, од своја страна, истакнал дека Србија „оваа година ќе ги собори сите рекорди во поглед на српски туристи во Грција“.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/balkan/d...a-i-srbija
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
23-05-2010, 12:06 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*******

Posts: 17,680
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#9

Quote:Берлускони и Борисов терале мајтап со Баросо
23 мај 2010, 22:40

Бојко Борисов го зазеде Рим, објавил претседателот на Европската комисија, Жозе Баросо, откако непредвидено од неговиот протокол, се сретнал со бугарскиот премиер.
[Image: 20100522.asjvsdgwgm.jpg]


Всушност станувало збор за мајтап што му го приредиле Берлускони, кој имал предвидена средба со Баросо, и Борисов. Берлускони му предложил на Борисов тој да го пречека Баросо, па Португалецот се стаписал кога видел кој го пречекува.
24-05-2010, 09:00 PM
Reply