Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
МАКЕДОНСКОТО СУДСТВО РЕВНОСЕН ЧУВАР НА ЕДНОУМИЕТО И ТОТАЛИТАРИЗМОТ
Author Message
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Бидејки немаше никакви известувања за тоа како оди процесот а и имав информација дека Басотова заминала во пензија на 31.05 2012 година поднесов повторно ПОДНЕСОК:

[Image: Document54_zps63233d20.jpg]

По неколку телефонски јавувања за да интервенирам за да добијам одговор, од судот ме убедуваа дека не сум поднел поднесок, иако јас тврдев дека на ПОДНЕСОКОТ кој сум го предал има печат од Архива со јасен датум. Барав да ми дадат број на факс за да им го прaтам завеениот поднесок,"препукувањата" потрајаа две недели.
Се сложија да им го пратам скениран по емаил. Еве го мејлот:

Quote:From: jordanpetrovski@hotmail.com
To: osnoven1s@yahoo.com
Subject: FW: Baranje izvestuvanje za Софија Лаличиќ - судски соработник
Date: Mon, 6 Aug 2012 15:06:43 +0200

Gospodjo Лаличиќ ,
Vie bevte liceto so koe razgovarav na pochetokot na Juli, lice koe mi veti deka ke mi gi dade podatocite zoshto ne e odgovoreno na mojot podnesok, podnesok koj e podnesen na 30.05.2012 i koj e zaveden vo vashata arhiva i za koi bevte obvrzani so zakon da mi odgovorite vo rok od 30 dena.
Vo deneshniot telefonski razgovor so obidovte povtorno da "kupite" nekoj den i da ne dobijam odgovor pod izgovor deka mojot podnesok go nema i da vi go pratam povtorno. Vo prilog na meilov go imate podnesokot.
Gospodjo Лаличиќ , bevte dolzni da mi gi dadete baranite informacii bidejki zedovte obvrska ushte vo Juli mesec, pred da zaminete na odmor.
Da ve potsetam shto pishuva na vashata oficijalna stranica:

Граѓаните може да се информираат за сите прашања од нивен интерес што се поврзани со правото на слободен пристап до информации од јавен карактер и на телефон:02/3292-612.

Napishanoto e sprotivno na onaa shto mi go rekovte vo telefonskiot razgovor, deka nemozete da me informirate po telefon. Znam deka emajlov so moeto ukazuvanje nema da promeni nishto vo vasheto odnesuvanje, no sepak neka ostane pishana traga.

[Image: Document55_1_zps9eb8fd94.jpg]
16-02-2013, 03:28 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

На 05.09.2012 година добив одговор потпишан од вд преседателот на судот:

[Image: izvSUD11099db7.jpg]
16-02-2013, 03:33 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Направив одговор и го предадов во судот. Се обидов да укажам на грешките кои ке ги направи судот ако постапи по подговорот на вд председателот.

[Image: Document57_zpsbebb3ab2.jpg]

[Image: Document58_zps7bc0db82.jpg]
16-02-2013, 03:39 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Quote:[Image: Meil-M_1_zps9487cdc5.jpg]

From: jordanpetrovski@hotmail.com
To: cabinet@mjustice.gov.mk
Subject: Krivichna Prijava
Date: Sat, 13 Oct 2012 15:40:50 +0200

Почитуван Господине министре,
последново известување кое го примив од В.Д Председателот на Основниот суд "Скопје 1" ме натера да се обратам и до Вас. Во неколкуте меила кои ке следат ке ви ја испратам документиранта хронологија на мојот случај кој за некој ден ке наполни пет години и кои барем по известувањето од В.Д Председателот ке биде затворен/отфрлен со грубо кршење на правото. Но се надевам ке ги прочитате моите мелови и сам ке добиете слика за тоа и соодетно водоменот на вашите овластувања ке реагирате.

Јордан Петровски

Нашите институции тешко одговараат на меил, се јавив по телефон да прашам да ли е се во ред со меловите и кога ке можам да очекувам одговор. Ми се јави вработена во министерството по име Наза и ми рече да се јавам за десет дена и ке имам одговор. Откако изминаа десет те дена се јавив но Наза беше на состанок, ми рекоа јави се утре , утрета ден иста приказна и така едно десетина работни дена по ред Наза секогаш беше на состанок. Кога ке прашав кога ке заврши состанокот за да се јавам добивав одговор не се знае. Ке се јавев за час или два ама состанокот секогаш сеуште траеше. Дигнав раце.
18-02-2013, 03:55 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

На 25.12.2012 година, го добив РЕШЕНИЕТО за запирање на кривичната постапка. Образложение, ЗАСТАРЕНОСТ на случајот. Истражниот судиа проценил дека за такво дело максимална казна е три години и застареноста насталила 2001 година.

[Image: Otfrlenatuzba_zpsb251c810.jpg]

[Image: Otfrlenatuzba-1_zps54d0cb62.jpg]
18-02-2013, 04:00 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Имав само ТРИ дена за жалба. Толку ми одредил истражниот судија. Ја направив жалбата и во предвидениот рок , 28.12.2012 ја испратив по пошта.

[Image: ZApelacija-1_zps4e1763bb.jpeg]

[Image: ZApelacija-2_zpsefc40a2d.jpeg]
18-02-2013, 04:05 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

На 14.02.2013 година, се случуваат неколку ИЗНЕНАДУВАЊА во постапката со мојот случај.

-Првото изненадување: Апалациониот суд со "брзина на светлината" ја решава мојата жалба. Имено жалбата е пратена на 28.12 2012 по пошта. Во Македонија се празнува од 31.12 па до 08.01 значи Апелацијата донела решение за петнаесетина дена од денот на приемот, решението е донесено на 22.01.2013 година. Прашав неколкумина адвокати дали е вообичаена ваква практика, сите до еден беа зачудени со брзината со која судот донел ослука. Никој од нив незнаеше за таков случај.

-Второто изненадување: Жалбата е прифатена.

[Image: Apelacijaodgovor1_1_zpsc577d082.jpg]

пс. од оправдани причини засега не го ставам целиот одгов на апелацијата.
18-02-2013, 04:52 PM
Reply