Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ,ПО СЕ НЕ КРАДАТ,ИСТИ,ИСТИ ... - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Македонска политичка арена (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Политика (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Thread: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ,ПО СЕ НЕ КРАДАТ,ИСТИ,ИСТИ ... (/showthread.php?tid=440)

Pages: 1 2 3 4


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Makedonec - 09-03-2011

(09-03-2011, 03:57 AM)Solenik Wrote: @Makedonec:
Јордан веќе рече дека дечкиве работат за пари, така што ако ставаат "скалпови" на нивиот сајт, тоа им е рекламата. Нашата хостинг компанија вели дека во 7-те години работа, ова им е прв напад врз нивни муштерија оф ваков тип. Содржината што не е избришана не е од причината што не сакале, туку, токму поради добрите заштити и системи кои ги имаме да го спречиме таквото нешто.

Абе остај ти тоа што ви го рекла хостинг фирмата,сигурно нема да ви речат дека им ги хакнуваат лесно(дај не се прај и ти размисли дека си го штитат бизнисот).

Јас се зачленив на форумот и преку гоогле транслејт бааги теми расчитав,и затоа и го пишав тоа што го пишав од погоре...на форумот има една тема за почетници а таа се вика како да хакнеш 1500 страници симултано со едно програмче...и примерот беше даден со 1500 француски страници(.fr) така да сигурно не им сметаат 1500 страници туку си ги користат вештините бидејќи хостинг фирмите спијат,наместо да им се заблагодарат на хакерите кои им овозможуваат безопасно да си ги согледаат сигурносните пропусти!!!


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Администратор - 09-03-2011

(09-03-2011, 01:06 AM)Makedonec Wrote: И најбитното од се е...ако хакерот имал цел да го хакне баш форумот Котле,заради текстовите кои ги содржи,тогаш немаше да ви го смени само фонтот на главната страна,туку ќе ви ги избришеше сите теми,и ќе ви ги одземеше администраторските ингеренци и ќе ви го отераше форумот у курац...


Ако немавме/не правевме back up, ке немаше ништо од форумот. Ке почневме од почеток. Ние го сочувавме 100%


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Makedonec - 09-03-2011

(09-03-2011, 04:31 AM)Администратор Wrote:
(09-03-2011, 01:06 AM)Makedonec Wrote: И најбитното од се е...ако хакерот имал цел да го хакне баш форумот Котле,заради текстовите кои ги содржи,тогаш немаше да ви го смени само фонтот на главната страна,туку ќе ви ги избришеше сите теми,и ќе ви ги одземеше администраторските ингеренци и ќе ви го отераше форумот у курац...


Ако немавме/не правевме back up, ке немаше ништо од форумот. Ке почневме од почеток. Ние го сочувавме 100%

Добро верувајте во што сакате,но ќе ви кажам дека не доликува на вас сериозни луѓе да си правите лоши филмови дека некој се замара со вас....бидејќи ви кажав дека хакерот ако сака незнам каков back up и да имате не ве спасува ништо(бидејќи телекомуникациски компании-кои се водечки во сигурносните механизми и пак остануваат без web страните со месеци,неможејки да се управат од тоа што ги снашло,а не па приказни од типот дека форумот го спасил back up-от Icon_razz )

п.с Извинете што ја реметам дискусијата но сепак мене ми е смешна работава бидејќи сум прилично упатен во информатичкиот дел Icon_razzRE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Solenik - 09-03-2011

(09-03-2011, 04:47 AM)Makedonec Wrote:
(09-03-2011, 04:31 AM)Администратор Wrote:
(09-03-2011, 01:06 AM)Makedonec Wrote: И најбитното од се е...ако хакерот имал цел да го хакне баш форумот Котле,заради текстовите кои ги содржи,тогаш немаше да ви го смени само фонтот на главната страна,туку ќе ви ги избришеше сите теми,и ќе ви ги одземеше администраторските ингеренци и ќе ви го отераше форумот у курац...


Ако немавме/не правевме back up, ке немаше ништо од форумот. Ке почневме од почеток. Ние го сочувавме 100%

Добро верувајте во што сакате,но ќе ви кажам дека не доликува на вас сериозни луѓе да си правите лоши филмови дека некој се замара со вас....бидејќи ви кажав дека хакерот ако сака незнам каков back up и да имате не ве спасува ништо(бидејќи телекомуникациски компании-кои се водечки во сигурносните механизми и пак остануваат без web страните со месеци,неможејки да се управат од тоа што ги снашло,а не па приказни од типот дека форумот го спасил back up-от Icon_razz )

п.с Извинете што ја реметам дискусијата но сепак мене ми е смешна работава бидејќи сум прилично упатен во информатичкиот дел Icon_razz

Кога си упатен во компјутерџиството треба да знаеш дека back-up се прави на посебен диск. Во овој случај на диск што не е дел од серверот, така што до тој диск хакериве не можат да стасаат.


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - ЈорданПетровски - 09-03-2011

(09-03-2011, 04:47 AM)Makedonec Wrote:
(09-03-2011, 04:31 AM)Администратор Wrote: Ако немавме/не правевме back up, ке немаше ништо од форумот. Ке почневме од почеток. Ние го сочувавме 100%

Добро верувајте во што сакате,но ќе ви кажам дека не доликува на вас сериозни луѓе да си правите лоши филмови дека некој се замара со вас....бидејќи ви кажав дека хакерот ако сака незнам каков back up и да имате не ве спасува ништо(бидејќи телекомуникациски компании-кои се водечки во сигурносните механизми и пак остануваат без web страните со месеци,неможејки да се управат од тоа што ги снашло,а не па приказни од типот дека форумот го спасил back up-от Icon_razz )

п.с Извинете што ја реметам дискусијата но сепак мене ми е смешна работава бидејќи сум прилично упатен во информатичкиот дел Icon_razz


Јас бев многу јасен зошто се нашите сомнежи :(09-03-2011, 12:42 AM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: Заради исламски верски побуди не е хакнат. Мој сомнеж е дека колумната за платежната каричка на Грујо е причината. Се случија уште неколку работи во период од 12 часа кој ни даваат потврда на нашите сомневања. Од нашата досегашна истрага луѓето од Брунеи работат по нарачка, за пари ги продаваат своите услуги.


Bо тие дванаест часа се нападнати и заразени со вирус: Авторот на колумната кој не е член на форумот и освен пракање на колумните нема друг контакт со нашиот сајт и еден од модераторите. Тој модераторски ник е индикативен заради тоа што во неколку наврати , одрeдени луѓе кои сакаа да докажат дека форумот го води еден човек тврдеа дека јас стојам зад тој ник.

Требаше да бидам гостин на МТВ. Снимањето требаше да оди во понеделник, емисија беше договорена пред објавување на колумната. Во понеделникот во договорениот термин никој не се јави од МТВ. Има уште една случајност но таа ке ја оставиме за друг пат.
Ако е ова случајност тогаш навистина ние сме во голема заблуда и сме параноични.


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - ЈорданПетровски - 09-03-2011

(07-03-2011, 11:04 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote:
Quote:Браќа по криминал (7)
недела, 06 март 2011 22:53

БРАНКО И НИКОЛА ГИ ВРЗУВА(ЛA) И АФЕРАТА НПК!
Во последниот број на македонскиот неделник Фокус објавено е интервју со лидерот на Либерално Демократската Партија Јован Манасиевски, во кое човекот дава објаснување за тајните врски меѓу Црвенковски и Груевски. Уште една потврда за нашата теза дека елитите на ВМРО ДПМНЕ и на СДСМ, се всушност, „браќа по криминал“


[Image: images?q=tbn:ANd9GcT5npjyoPRwcXE-rVZt2Mn...7LyfMp6X8w]


Таман помисливме дека е време овој серијал текстови со наднаслов „Браќа по криминал“ да го прекинеме и да побараме нови инспирации од македонската транзициска реалност, кога се појавија нови сведоштва кои одат во прилог на темава.

Имено ние постојано, искуствено и фактографски согледувајќи ги работите, тврдиме дека елитите на двете најголеми политички партии што се менуваат на власт и опозиција во Македонија во изминатите 20 години, оддамна ја имаат напуштено почетната идеологија и шаблоните по кои ги менаџираа работите.

Барем од 1995 па наваму, сигурни сме дека во владеењето на двете партии не постои никаква идеологија, туку станува збор само за два едноставни лајт мотиви по кои се раководат нивните најтесни политички елити, како и елитите на партиите сателити околу нив, вклучувајќи ги и албанските партии. Тие два лајт мотиви се моќ и пари.

Зошто ја лоцираме 1995 како година пресвртница? Затоа што тогаш, за моќ и за пари, решија да направат нешто непростливо, со што си го покажаа вистинското лице. Решија да учествуваат во заговор против државата, правејќи сојуз со најцрниот ѓавол и учествуваа во помагање во атентатот врз Киро Глигоров, со крајна цел да ја дестабилизираат државата, за после да можат да ја „стабилизираат“ и да ги забетонираат мафијашките шеми на криминален профит, што е всушност заднинаната на сите политички „заебанции“ со кои се среќаваме сите овие години.

Најдоцна од тогаш, а можеби и од порано, во македонската политика нема ништо нормално и оправдано за нормална политичка анализа, обмислување или желба да се поправи нешто во рамките на постоечкиот систем.

Од тогаш, а можеби и од нешто порано, наместо нормална политичка борба на вредности во полза на Македонија и нејзините граѓани, наместо судир на политички и економски идеи на нормална левица и десница, со крајна цел унапредување на демократскиот систем, на човековите права и на изградба на ефикасен економски и социјален систем, ние имаме квази судир од најниско ниво, многу често фингиран, наменет за забава на народ, зад чија заднина стојат криминални интереси.Парите и моќта им почиваат на криминалКриминални, да повториме, по два основа. Мафијашки операции на организиран криминал (наркотици, цигари, алкохол, оружје, трговија со луѓе и со берзански вредни стоки) и корупција (која исто така има два столба врз кои се потпира – корупцијата од претходно наброените мафијашки операции и корупција по основ на јавни набавки).

Ако од теоријата е познато дека еден од најефикасните начини на перење на нелегално стекнатите пари по кој било основ е вложување во недвижнини и ако погледнеме како низ деценивии во Македонија, во која ништо не се гради, пазарот со недвижнини контунуирано е активен и расте, сосема е јасно што ни се случува сиве овие години.

Она што е бедно и жално е што со децении, веќе цели две, овие елити кои се еднакви на високоорганизирани банди, постојано му нанесуваат зло на сопствениот народ, држејќи го и него и државата во своевидно заложништво и не дозволуваат никаков напредок. Нивниот стил на владеење е чекор напред, два назад, континуиран страв кај граѓаните предизвикан од нивната социјална несигурност, зачинето со вешта употреба на војните во поранешна Југославија и меѓуетничките односи како средство за заплашување и порака од типот „не дај боже, да биде и полошо“. На тој принцип на страховладение врз широко осиромашени народни маси, тие успеваат да манипулираат како со еден вид масовна хипноза, терајќи ги луѓето да мислат дека утре можеби може да биде подобро ако го изберат „Мурто наместо Курто“.

Фрчко „да зборвит“ како сме стигнале до ова дереџе

[Image: 2yo3j0i.jpg]

Широката лепеза на докази за нивните злодела се на увид на секој што сака да ѕирне преку плотот и на секој што има повеќе од два грама мозок. Кога денес го слушаме Љубомир Д. Фрчкоски, како ни зборува дека Македонија никогаш не била попонижена и побесперспективна благодарение на петгодишното владеење на Груевски и на ВМРО ДПМНЕ, просто не можеме, а да не се присетиме на минатото, почнувајќи од настаните од Битпазар од зимата 1993.


Човекот, во тоа време веќе министер за внатрешни работи, беше детално упатен во сите тајни на организираниот шверц на цигари, во кој масовно учествуваше и тогашната државна власт.
Човекот беше упатен во тајните на делењето на фри-шопови на државните граница на Македонија, од каде еден дел од цигарите потоа се враќаа на црниот пазар.
Човекот беше упатен и во тајните дека во заднината на сето тоа стоеше тогаш се уште моќната италијанска мафија (SCU) со своите експозитури - српската и албанската мафија.
Човекот конечно, и на својот брат му имаше доделено еден таков фри-шоп, по што почнаа да „фрчат“ брендираните костуми, вратоврски-пепрутки, копчиња за манжетни на кошулите украсени со драги камења, ултраскапи часовници, пури и ретки коњаци, итн, итн.

Е тој човек, во таа мрачна зима 1992/1993, кога граѓаните крпеа крај со крај борејќи се со инфлацијата, заробените и украдени заштеди по банките, со стравот од војните во Хрватска и Босна, со блокадата од страна на Грција, итн, тој човек влезе во филмот на познатите трик мајстори на политичките банди и направи меѓуетнички инцидент на Битпзар, гонејќи деца што продавале цигари.
Кога револтирани до таквата лицемерност се кренаа локалните мафијаши и граѓани, тогаш овој човек се претвора во локален Наполеон и качен на отворена полициска „кампањола“, командува напад со сите оружја за да го зачувал мирот, унитарноста, системот и државниот поредок, освојуваќи аплаузи од наивните Македонци и се разбира, од „браќата“ Срби. Зад себе остави пет жртви, од кои двајца граѓани беа колатерлана штета.

Слични манипулации од него видовме уште десетина пати, но најречити беа оние со истите такви тепачки во Ѓорче Петров, Мала Речица, манипулациите во врска со атентатот врз Глигоров, манипулациите со претседателот Борис Трајковски за време на 2001, итн, итн.

Од каков човечки материјал е составен овој човек, кој денес бесрамно изјавува дека Македонија поради ВМРО ДПМНЕ и Груевски никогаш не паднала на подолно дереџе и кој се заканува со граѓански немири и со граѓански бунт ако власта сама оди на избори, на овие вонредниве?


Тука, „драги мои“, што би рекол Фрчолина, не станува збор за човечки материјал, туку за изрод без никаква морална и хумана вертикала. Транзициски и удбомафијашки продукт на локална величина, која во добар дел за она што го прави се мотивира и од комплексите што си ги влече од младоста. Нереализирана личност на која моќта пред се а, потоа и парите му служат за пополнување на дупките што ги имал од детството до адолесцентниот период, кога можеби „другарчињата и другарките не го играле“...Но, тоа ќе го оставиме за неговиот психо-аналитичар, а ние да се вратиме на темата.

Такви докази за прикривање на криминалните интереси со наводна политика и длабок политички интерес, а кои докажуваат дека станува збор за браќа по криминал, има уште многу.

Од настаните во Гостивар во 1997, кога брутално се постапуваше со население од цел еден регион во Македонија само и само да се затскријат трагите од криминалот од пирамидалните штедилници, криминалот кој доведе и до првата девалвација на денарот, што јасно укажуваше на неуспех, преку лажните изборни ветувања за расчистување со криминалот по 1998 од страна на Љубчо Георгиевски, кој само продолжи онаму каде што Бранко застана, до фарсата со војната во која загинаа стотици луѓе а, илјадници беа раселени.

Докази има и после тоа, се до денешни дни. Од амнестијата од какво било законско гонење на Георгиевски и најблиските до него од страна на Црвенковски кога се врати на власт, се до селективното делење правда од страна на Груевски по 2006 година. Се е фарса до фарса, а доказите за нивното братство само се множат и се множат.


Бранко ја стопирал истрагата за НПК![Image: 2j8dbb.jpg]

Претходно рековме дека идеологијата е заменета со организиран криминал и со корупција, која во еден голем дел почива врз системот на јавни набавки во Македонија. За еден таков пример и доказ, во најновиот број на неделникот Фокус зборува лидерот на ЛДП, пратеник и човек кој не е од вчера во политиката, Јован Манасиевски.


„Ние бевме убедувани од страна на Црвенковски(во 2002 година откако како коалициони партнери на СДСМ станаа власт-н.з.), дека прашање на денови е кога огромниот материјал за поранешниот премиер Љубчо Георгиевски ќе биде операционализиран и процесуиран. Ништо од тоа не видовме, напротив, токму од информациите кои што ги имаме отпосле, тој имал клучен удел во затворањето на случајот со Националната платежна картичка во Антикорупциската комисија...Токму човек на Црвенковски го водеше тој случај и го затвори како таму ништо да нема. Се разбира, тоа тогаш беше правено во функција на инсталирање на новиот лидер на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски“ - вели Манасиевски во интервјуто.

На прашањето дека, „..Овој после му возврати, кога за да биде избран за претседател му го дополни потребниот цензус“, мислејќи на претседателските избори од 2004 кога БЦ стана претседател, Манасиевски децидно одговарара: „Се согласувам. Затоа ви велам дека Црвенковски е омилениот опозиционер на Груевски. По негов налог е затворен случајот национална платежна картичка во Антикорупциска“!

После ова, се разбира молк. Фокус ова интервју го објави заедно со друг истражувачки текст во кој детално се расветлува каде завршиле парите од Министерството за финансии, раководено тогаш од Никола Груевски, како јавна набавка за опремување на новата институција што требаше да го замени Заводот за платен промет.

Имено, од приложените докази недвосмислено се гледа дека пари во висина од неколку милиони евра(околу 4, тврди Фокус), завршиле на сметка на извесна фирма „Виста процесинг“, која била должна да купи банкомати и пост терминали за тие пари. Фирмата која била основана од извесен Стефан Пулејковски и синот на пратеничката на ВМРО ДПМНЕ Благородна Дулиќ, нецела година откако ги примила парите отишла во стечај, а парите нема од каде да се наплатат затоа што фирмата била формирана со два влога од по 1500 евра ли, марки ли, господ ќе знае што.

Едниот од основачите, денес е нешто во Пливачката федерација на Македонија и тесно соработува со државата преку Агенцијата за млади и спорт, каде се вртат големи буџетски пари преку ватерполо репрезентацијата на Македонија. Работел и еден куп други бизниси, меѓу кои и нешто со некаков си кол центар во МВР. Другиот е некаков си шеф за истраги и криминал во Царинската управа на Македонија и директно му е подреден на Влатко Мијалков, брат на Сашо Мијалков, големиот маг на тајните операции во Македонија, инаку и двајцата синови на покојниот Јордан Мијалков, вујко на Никола Груевски.

Како што рековме, Манасиевски не е случаен и не е од вчера во македонската политика. Човекот на крајот на краиштата е пратеник и во секоја нормална демократска држава после вакви обвинувања би следеле, ако ништо друго, деманти или некаква друга реакција. Во Македонија, јок. Груевски во преполна сала во Битола се храбри меѓу своите делегати на партискиот конгрес дека ќе го победи Бранко по шести пат. Овој пак, и натаму глуми „млад мајмун“ кој би излегол на избори само ако се одблокирала сметката на Велија Рамковски, кој според поранешниот министер за финансии од времето на Црвенковски, Никола Поповски, и порано бил амнестиран од истрага по политичка наредба!

Ако некој треба да ги бојкотира изборите тоа се избирачите!

Во споменатиов случај, како и во сите погоре споменати и неспоманети случаи, пред очи ни се мафтаат очигледните докази за двете банди во СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, за сите нивни сојузништва и лицемерија во водењето на полтиката во Македонија, а во име на нивното „братство по криминал“.

Бидејќи нормален алтернативен и неоктроиран политички субјект во Македонија се уште не е створен, апелираме до сите што сакаат да си го зачуваат здравјето, здравиот ум и мирот во себе и семејството, овие избори што ни претстојат, да ги бојкотираат, односно да не излезат на гласање.

Единствената мирна и демократска казна што ни стои на располагање во овој момент, е бојкот на изборите од страна на избирачите. Така барем, ќе им се одземе легитимитетото на управување на која било од овие две банди што сакаат да добијат уште еден мандат.

А со одземен легитимитет ќе се одзема, малку, по малку и од нивнат моќ. Така ќе се создаваат услови за промена, преку активирање на сите напори за правење нови политички субјекти, кои како што рековме, мора да бидат неоктроирани, што значи не смеат да бидат дело на странските служби или на удбомафијата преку нивните трикчиња со уфрлање на соработници на тајните служби и со готови агенди за нови политички партии, какви што се изнагледавме за овие дваесет години.

Така ќе се одзема моќта на сегашниве банди и браќа по криминал. Малку по малку, зашто праксата и домашна и светска, сепак покажа дека, за жал, ништо не бидува преку ноќ.

Владимир КостовскиQuote:Каде завршија трите милиони евра од НПК?

Гоце Михајлоски
09.03.2011 18:27Веќе 6-ти ден откако неделникот „Фокус“ објави нови моменти поврзани со случајот НПК, молк од сите страни. Нема ниту реакција, ниту демант, ниту изјава од некој од засегнатите.

Па така, и понатаму остануваат неодговорени многу прашања за улогата во случајот на фирмата Виста процесинг, во која како сопственици се појавуваат синот на пратеничката на ВМРО-ДПМНЕ, Благородна Дулиќ, Дарко Дулиќ и Стефан Пулејковски, генерален секретар на Пливачката федерација.

Не е јасно зошто премиерот Груевски како министер за финансии во 2002. на фирмата и исплатил 3 милиони евра за набавка на хардвер, софтвер, апликациски пакети и банкомати за потребите на проектот Национална платежна картица, само врз основа на профактури.

Без конечни фактури, испратници и царински документи, што подоцна кај ревизорите оставило сомнеж дека опремата е вистински пристигната.

Според документите што „Фокус“ ги обезбедил од Централниот регистар, симптоматична е и историјата на Виста процесинг. Била формирана во август 2001-та, неполн месец откако паднала владината одлука да стартува проектот НПК.

Во 2002-та фирмата веќе го добила тендерот, а неполна година потоа, во пролетта 2003-тата, по промената на власта, истата отишла во стечај, од засега непознати причини.

За да се расчистат дел од дилемите, А1 се обиде да стапи во контакт со сопствениците, но ниту Дулиќ ниту Пулејковски не одговорија на телефонските повици и СМС пораките.

За новите моменти во случајот НПК, засега нема збор ниту од премиерот Груевски, кој викендот од партискиот Конгрес порача дека ќе продолжи со бескомпромисна битка со корупцијата и криминалот.

Инаку, куриозитет во случајов е што Дарко Дулиќ денес работи во Царината, како помошник директор, а во истата институција како советник на директорот работи и Владимир Мијалков, своевремено директор на НПК и прв братучед на премиерот.


Мислам дека нетреба коментар!!!


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Makedonec - 09-03-2011

(09-03-2011, 03:06 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: Требаше да бидам гостин на МТВ. Снимањето требаше да оди во понеделник, емисија беше договорена пред објавување на колумната. Во понеделникот во договорениот термин никој не се јави од МТВ. Има уште една случајност но таа ке ја оставиме за друг пат.
Ако е ова случајност тогаш навистина ние сме во голема заблуда и сме параноични.

Е добро де па и ти па,МТВ секогаш се со власта,така да нормално дека ако си имал намера да зборуваш за некој личности од власта тогаш морало да очекуваш дека ќе бидеш шиканиран : ) ( само јас не верувам во вакви филмови дека некој поради тоа го хакнал форумот)

Нареден пат најави емисија во која што ќе зборуваш за Б.Ц и компанија(со исклучок на личности кои се од власта) и со тоа ќе добиеш прајм тајм термин каде и да сакаш(освен на А1)...и така со ред како ќе се менуваат владите ќе добиваш простор да проговоруваш за опозиционерите!

Тоа ти е мој совет...така да сети се дека ова не е Канада,кај нас владеат други физички закони :DRE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - МрачниотКоњаник - 10-03-2011

(09-03-2011, 02:42 PM)Solenik Wrote: Кога си упатен во компјутерџиството треба да знаеш дека back-up се прави на посебен диск. Во овој случај на диск што не е дел од серверот, така што до тој диск хакериве не можат да стасаат.
Ти да беше по “компјутерџиството“ Соленик, како што изгледа не си, ќе знаеше дека и на посебен “диск“ да го правеше бекапот, тој бекап немаше да биде надвор од “стасувањето“ на хакерите. Во крајна линија, опцијата “посебен диск“ прераснува во резервен сервер инстантно достапен во случај на пад на главниот сервер за што треба и простор и интернет врска која на обичните корисници не им е воопшто достапна...
Без да навлегувам во тоа дали форумот е хакнат по нарачка или како “показна вежба“ на некои дечишта, на авторот кој не е дел од форумот а спечалил вирус би му препорачал да се откачи од Виндовз и да се поучи во помалку пробојните оперативни системи (Линукс и/или Соларис) под коишто “хакеришчава“ можат само да му го подзабричат со зелено дрндрн ит ака на та му...
Your hosting obviously sucks... time to change? RazmisluvaRE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Solenik - 10-03-2011

(10-03-2011, 08:52 AM)МрачниотКоњаник Wrote:
(09-03-2011, 02:42 PM)Solenik Wrote: Кога си упатен во компјутерџиството треба да знаеш дека back-up се прави на посебен диск. Во овој случај на диск што не е дел од серверот, така што до тој диск хакериве не можат да стасаат.
Ти да беше по “компјутерџиството“ Соленик, како што изгледа не си, ќе знаеше дека и на посебен “диск“ да го правеше бекапот, тој бекап немаше да биде надвор од “стасувањето“ на хакерите. Во крајна линија, опцијата “посебен диск“ прераснува во резервен сервер инстантно достапен во случај на пад на главниот сервер за што треба и простор и интернет врска која на обичните корисници не им е воопшто достапна...
Без да навлегувам во тоа дали форумот е хакнат по нарачка или како “показна вежба“ на некои дечишта, на авторот кој не е дел од форумот а спечалил вирус би му препорачал да се откачи од Виндовз и да се поучи во помалку пробојните оперативни системи (Линукс и/или Соларис) под коишто “хакеришчава“ можат само да му го подзабричат со зелено дрндрн ит ака на та му...
Your hosting obviously sucks... time to change? Razmisluva

Како не сме знаеле тебе да те земеме, нама за што не те бидува...

Сигурно ние малку повеќе знаеме како ни е поставен системот од тебе, не од друго, бидејќи е наш.

За авторот на колумната, не е дека имал Виндовс, а не Линукс, туку тајмингот е.


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - basilius_2 - 10-03-2011

Вирусите се познати како логички бомби.Начинот на кој работат е следнава:
Пред да се уфрли вирусот преку хакерски напад се прави смостра на компјутерот на кој се планира да се изврши ударот.Се земаат потребните информации,оперативен систем, ИП адресата,како и лозинката на системот кој треба да се обие.Откако ќе се обие,најобично само се земаат податоци кои ни требаат.За да се покрие трагата како и да се онеспособи системот се уфрла вирусот.
Вирусот ќе го направи тоа,што му е пишано во програмата,кои системи да ги онеспособи и на кој начин.
Овој вид на војување и акција се смета за cyberwarfare.Овој термин е скован од Ричард А. Кларк.Инаку, бидејќи се напаѓа приватна сопственост обично се оди на суд
за криминално дело.


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - goran16ta - 11-03-2011

[Image: kotle.png]
[Image: kotle2.png]
http://img862.imageshack.us/i/kotle.png/
http://img153.imageshack.us/i/kotle2.png/
RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - hristo - 11-03-2011

(09-03-2011, 12:00 AM)Solenik Wrote: Не си ми јасен Ацко. Велиш не сме биле критични спрема власта? Мислам дека си се збунил некаде. Текстот во Нова Македонија чекаше преку еден месец да се објави и во никој случај не беше не-критичен.

За А1 се држиме за да се докаже како треба да се се спроведе законот. Ако сме за демократизација, тоа значи држење до законите.

ОМД е блиска со Керим, затоа добива медуимски простор.

А Младенов воопшто не ми делуваше дека зборува со иронија кога го фалеше Бранко.

Види Ацко, ние не сме партија и немаме намера да задоволуваме некого. Нашата работа е проста: да се држиме до вистината. Ние немаме миленичиња, ниту пубертетски симпатии, како некои други. Она што е вистина, до тоа ќе се држиме, нема да си ја свиткуваме кичмата и да бацуваме газови за да добиеме 5 минути на ТВ или една страница во весник. Впрочем да бевме од таков ков, ќе си бевме или со ОМД, или со СДСМ или со ДПМНЕ или со ХЦУЃШ.

Браво бе Соленик. Машки кажано. Ама од Америка, и плус скриен со ник.А, ние живееме во МК каде владее недемократски систем. Значи, не власт туку систем. А, под систем подразбирам власт, опозиција, медијуми, судство.... Знаеш како реагираат свесни луѓе во недемократски системи. Со алузии, со метафори, со симболи. Да ја кажат вистината но на начин од кој немаат да имаат реперкусии. За тебе физичката репресија не е ништо. Но прашај ги семејствата на српскиот новинар Чувурија кој јасно ги кажуваше неправдите на системот. На Иво Пуханиќ кој јавно прозборе за балканската тутунска мафија. На Зоран Божиновски и Никола Младенив ( и не само тие) кои беа брутално тепани за искажани вистини. Па, кај нас несреќно завршија двата претседатели. Уште еден куп луѓе околу атентатот на Киро Глигоров кои ,изнанадно решија да се самоубиваат, невнимателно да преминуваат железнички пруги и слично. И ти збориш дека никој во Македонија јасно, гласно и отворено не ја кажува виситнската вистина. А, ако ја знаеме а не смееме да ја кажеме? СТРАВОТ е голем бе Соленик. Па, ти од далечната САД пишуваш под ник. а Разунувачот се крие два пати. Еднаш под ник, а втор пат со неразбирлив јазик, за да не се препознае по стилот? А, барате од Никола Младенов да бил поотворен. Еве, што вели Јадранка Костова во денешниот ФОКУС: “ ... Фрапантно е колку некој може да се изживува со моќта што ја ужива. Се разбира, моќен е оној што е во коалиција со Груевски. особено ако му е “ кучен пријатељ’. И така Бојо Андреевски , Љубисав Иванов Ѕинго, потоа зетот на Бојо, па плус Д.П.Латас, сосе нивната адвокатка Анбита Бегова имаат дузина тужби против речиси сите новинари на ФОКУС...“. Ама, тоа не е доволно за да се задоволат барањата на Солени од далеката САД. Што да правиме ние кои не се слагаме со системот, а сме вработени во државна служба или имаме некој ситен приватен бизнис? А, ти сакаш отворено, до коска,да ги кажуваме работите. Преку ноќ остануваме без работа, а приватницит на грб натоваруваат низа инспекции!? А,Господ дал високи глоби! Ти од таму ке зборуваш-а кој работи пртотив законот треба да биде санкциониран. А, да дојдеш во Македонија и да ни покажеш како храбро и отворено да се бориме против системот!? Затоа имам цела почит кон Јордан Петровски и неговите деца, Душан и Петар кои со име и презиме ги кажуваат тие прости вистини. Јас таква храброст немам. Можеби во Канада и САД и јас би така се однесувал, но од жална Македонија не.
RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Solenik - 11-03-2011

(11-03-2011, 07:55 PM)hristo Wrote:
(09-03-2011, 12:00 AM)Solenik Wrote: Не си ми јасен Ацко. Велиш не сме биле критични спрема власта? Мислам дека си се збунил некаде. Текстот во Нова Македонија чекаше преку еден месец да се објави и во никој случај не беше не-критичен.

За А1 се држиме за да се докаже како треба да се се спроведе законот. Ако сме за демократизација, тоа значи држење до законите.

ОМД е блиска со Керим, затоа добива медуимски простор.

А Младенов воопшто не ми делуваше дека зборува со иронија кога го фалеше Бранко.

Види Ацко, ние не сме партија и немаме намера да задоволуваме некого. Нашата работа е проста: да се држиме до вистината. Ние немаме миленичиња, ниту пубертетски симпатии, како некои други. Она што е вистина, до тоа ќе се држиме, нема да си ја свиткуваме кичмата и да бацуваме газови за да добиеме 5 минути на ТВ или една страница во весник. Впрочем да бевме од таков ков, ќе си бевме или со ОМД, или со СДСМ или со ДПМНЕ или со ХЦУЃШ.

Браво бе Соленик. Машки кажано. Ама од Америка, и плус скриен со ник.А, ние живееме во МК каде владее недемократски систем. Значи, не власт туку систем. А, под систем подразбирам власт, опозиција, медијуми, судство.... Знаеш како реагираат свесни луѓе во недемократски системи. Со алузии, со метафори, со симболи. Да ја кажат вистината но на начин од кој немаат да имаат реперкусии. За тебе физичката репресија не е ништо. Но прашај ги семејствата на српскиот новинар Чувурија кој јасно ги кажуваше неправдите на системот. На Иво Пуханиќ кој јавно прозборе за балканската тутунска мафија. На Зоран Божиновски и Никола Младенив ( и не само тие) кои беа брутално тепани за искажани вистини. Па, кај нас несреќно завршија двата претседатели. Уште еден куп луѓе околу атентатот на Киро Глигоров кои ,изнанадно решија да се самоубиваат, невнимателно да преминуваат железнички пруги и слично. И ти збориш дека никој во Македонија јасно, гласно и отворено не ја кажува виситнската вистина. А, ако ја знаеме а не смееме да ја кажеме? СТРАВОТ е голем бе Соленик. Па, ти од далечната САД пишуваш под ник. а Разунувачот се крие два пати. Еднаш под ник, а втор пат со неразбирлив јазик, за да не се препознае по стилот? А, барате од Никола Младенов да бил поотворен. Еве, што вели Јадранка Костова во денешниот ФОКУС: “ ... Фрапантно е колку некој може да се изживува со моќта што ја ужива. Се разбира, моќен е оној што е во коалиција со Груевски. особено ако му е “ кучен пријатељ’. И така Бојо Андреевски , Љубисав Иванов Ѕинго, потоа зетот на Бојо, па плус Д.П.Латас, сосе нивната адвокатка Анбита Бегова имаат дузина тужби против речиси сите новинари на ФОКУС...“. Ама, тоа не е доволно за да се задоволат барањата на Солени од далеката САД. Што да правиме ние кои не се слагаме со системот, а сме вработени во државна служба или имаме некој ситен приватен бизнис? А, ти сакаш отворено, до коска,да ги кажуваме работите. Преку ноќ остануваме без работа, а приватницит на грб натоваруваат низа инспекции!? А,Господ дал високи глоби! Ти од таму ке зборуваш-а кој работи пртотив законот треба да биде санкциониран. А, да дојдеш во Македонија и да ни покажеш како храбро и отворено да се бориме против системот!? Затоа имам цела почит кон Јордан Петровски и неговите деца, Душан и Петар кои со име и презиме ги кажуваат тие прости вистини. Јас таква храброст немам. Можеби во Канада и САД и јас би така се однесувал, но од жална Македонија не.

Твојата реплика нема логика во однос на мојот коментар кон Ацко. На форум од било кој тип пракса е да се пишува под псевдоним бидејќи поважно е што ќе се рече одошто кој тоа ќе го рече.

Мојот коментар до Ацко дека нема да ја менуваме политиката не беше во симсла дека ние сме херои, туку, во смисла дека и по цена да останеме блокирани од македонските медиуми ќе продолжиме да си тераме по наше. Доколку почнеме со виткање на кичмата за да добиеме медуимски простор, тоа ќе значи дека ќе треба да станеме експертутки - празни воденици.

Е сега, повторно се повикуваш на Никола Младенов и го дополнуваш и Зоран Божиновски како жтрви на ќотек. Те прашав на друго место дали ти некогаш си бил физички нападнат поради твоите политички ставови? Сигруно и за тебе се знае што мислења шириш по етерот, та и ти си мета иста колку и горенаведените. Затоа те прашувам дали некогаш си бил физички нападнат?

Со доза на сигурност ќе речам дека не си бил нападнат, а еве зошто знам: кога Јордан стапил во контакт со Хашкиот Комитет на Најчевска и уште 2-3 слични квази-човекови права оргнизации, тие го прашале "Си бил ли тепан од полиција или од рекетари?", тој им рекол "Не. Имам политичко досие врз основа на кое добив азил". Нивниот одговор бил "Не си бил тепан, значи не ти биле прекршувани човековите права." Не знам дали ти е јасно сето ова Христо? Доколку Николче и Зоки Б. биле навистина трн во окото на властите "Фокус" немаше да постои. Напротив, на Николче бизнисот со "моторолите" му процвета, а ниту "Фокус" не е полош.

Зоки зборува за шверцот на цигари како да почнал од времето на Љубчо! Наводно многу е опасен човек за спрската мафија и Даравелски, а каде живее Зоран? Во Белград. Што има тука нелогично, Христо?

Атентатите на Претседателите лесно може да се стават во исти кош. Повторно, дали врз тебе е направен атанетат? Се убиваат и тепаат само оние кои се дел од таа мафија.


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - ЈорданПетровски - 12-03-2011


Дали ке има вакви слики после изборите:


[Image: get]

RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - hristo - 12-03-2011

(11-03-2011, 10:57 PM)Solenik Wrote:
(11-03-2011, 07:55 PM)hristo Wrote:
(09-03-2011, 12:00 AM)Solenik Wrote: Не си ми јасен Ацко. Велиш не сме биле критични спрема власта? Мислам дека си се збунил некаде. Текстот во Нова Македонија чекаше преку еден месец да се објави и во никој случај не беше не-критичен.

За А1 се држиме за да се докаже како треба да се се спроведе законот. Ако сме за демократизација, тоа значи држење до законите.

ОМД е блиска со Керим, затоа добива медуимски простор.

А Младенов воопшто не ми делуваше дека зборува со иронија кога го фалеше Бранко.

Види Ацко, ние не сме партија и немаме намера да задоволуваме некого. Нашата работа е проста: да се држиме до вистината. Ние немаме миленичиња, ниту пубертетски симпатии, како некои други. Она што е вистина, до тоа ќе се држиме, нема да си ја свиткуваме кичмата и да бацуваме газови за да добиеме 5 минути на ТВ или една страница во весник. Впрочем да бевме од таков ков, ќе си бевме или со ОМД, или со СДСМ или со ДПМНЕ или со ХЦУЃШ.

Браво бе Соленик. Машки кажано. Ама од Америка, и плус скриен со ник.А, ние живееме во МК каде владее недемократски систем. Значи, не власт туку систем. А, под систем подразбирам власт, опозиција, медијуми, судство.... Знаеш како реагираат свесни луѓе во недемократски системи. Со алузии, со метафори, со симболи. Да ја кажат вистината но на начин од кој немаат да имаат реперкусии. За тебе физичката репресија не е ништо. Но прашај ги семејствата на српскиот новинар Чувурија кој јасно ги кажуваше неправдите на системот. На Иво Пуханиќ кој јавно прозборе за балканската тутунска мафија. На Зоран Божиновски и Никола Младенив ( и не само тие) кои беа брутално тепани за искажани вистини. Па, кај нас несреќно завршија двата претседатели. Уште еден куп луѓе околу атентатот на Киро Глигоров кои ,изнанадно решија да се самоубиваат, невнимателно да преминуваат железнички пруги и слично. И ти збориш дека никој во Македонија јасно, гласно и отворено не ја кажува виситнската вистина. А, ако ја знаеме а не смееме да ја кажеме? СТРАВОТ е голем бе Соленик. Па, ти од далечната САД пишуваш под ник. а Разунувачот се крие два пати. Еднаш под ник, а втор пат со неразбирлив јазик, за да не се препознае по стилот? А, барате од Никола Младенов да бил поотворен. Еве, што вели Јадранка Костова во денешниот ФОКУС: “ ... Фрапантно е колку некој може да се изживува со моќта што ја ужива. Се разбира, моќен е оној што е во коалиција со Груевски. особено ако му е “ кучен пријатељ’. И така Бојо Андреевски , Љубисав Иванов Ѕинго, потоа зетот на Бојо, па плус Д.П.Латас, сосе нивната адвокатка Анбита Бегова имаат дузина тужби против речиси сите новинари на ФОКУС...“. Ама, тоа не е доволно за да се задоволат барањата на Солени од далеката САД. Што да правиме ние кои не се слагаме со системот, а сме вработени во државна служба или имаме некој ситен приватен бизнис? А, ти сакаш отворено, до коска,да ги кажуваме работите. Преку ноќ остануваме без работа, а приватницит на грб натоваруваат низа инспекции!? А,Господ дал високи глоби! Ти од таму ке зборуваш-а кој работи пртотив законот треба да биде санкциониран. А, да дојдеш во Македонија и да ни покажеш како храбро и отворено да се бориме против системот!? Затоа имам цела почит кон Јордан Петровски и неговите деца, Душан и Петар кои со име и презиме ги кажуваат тие прости вистини. Јас таква храброст немам. Можеби во Канада и САД и јас би така се однесувал, но од жална Македонија не.

Твојата реплика нема логика во однос на мојот коментар кон Ацко. На форум од било кој тип пракса е да се пишува под псевдоним бидејќи поважно е што ќе се рече одошто кој тоа ќе го рече.

Мојот коментар до Ацко дека нема да ја менуваме политиката не беше во симсла дека ние сме херои, туку, во смисла дека и по цена да останеме блокирани од македонските медиуми ќе продолжиме да си тераме по наше. Доколку почнеме со виткање на кичмата за да добиеме медуимски простор, тоа ќе значи дека ќе треба да станеме експертутки - празни воденици.

Е сега, повторно се повикуваш на Никола Младенов и го дополнуваш и Зоран Божиновски како жтрви на ќотек. Те прашав на друго место дали ти некогаш си бил физички нападнат поради твоите политички ставови? Сигруно и за тебе се знае што мислења шириш по етерот, та и ти си мета иста колку и горенаведените. Затоа те прашувам дали некогаш си бил физички нападнат?

Со доза на сигурност ќе речам дека не си бил нападнат, а еве зошто знам: кога Јордан стапил во контакт со Хашкиот Комитет на Најчевска и уште 2-3 слични квази-човекови права оргнизации, тие го прашале "Си бил ли тепан од полиција или од рекетари?", тој им рекол "Не. Имам политичко досие врз основа на кое добив азил". Нивниот одговор бил "Не си бил тепан, значи не ти биле прекршувани човековите права." Не знам дали ти е јасно сето ова Христо? Доколку Николче и Зоки Б. биле навистина трн во окото на властите "Фокус" немаше да постои. Напротив, на Николче бизнисот со "моторолите" му процвета, а ниту "Фокус" не е полош.

Зоки зборува за шверцот на цигари како да почнал од времето на Љубчо! Наводно многу е опасен човек за спрската мафија и Даравелски, а каде живее Зоран? Во Белград. Што има тука нелогично, Христо?

Атентатите на Претседателите лесно може да се стават во исти кош. Повторно, дали врз тебе е направен атанетат? Се убиваат и тепаат само оние кои се дел од таа мафија.

Спрема твојата логика во денешна Македонија, фактички, нема човек кој ја кажува вистината или, барем, дел од вистината??. Се обидов да ти објаснам дека поради физичките и финансиските “ непријатностите“ на искажувачите на вистината тиа се “ снаоѓаат“. Тука не се разбираме. Значи, вашата улога на кажувачи на потполната вистина за Македонија е одлична и нужна потребна за МК. Но, од МК и да се знае не смее да се каже се...јавно и отворено. Зоран Божиновски беше два пати тепан. Еднаш од Бајруш Сејдиу ( неговите луѓе) а еднаш од Драган Даравелски ( неговите луѓе). Вториот пат тепањето беше посериозно и беше во кома. Животот му висеше на конец. Но, нели, тоа не е доволно. Сигурно удбамафијата има прецизни критериуми кои мораат да се елиминираат, а кои можат да се толерираат. Што, апсолутно, не значи дека тие се дел од нив, како што ти инсуинираш терајки ја работата во црно-бел контекст. Накрај. Длабоко го почитувам вашето дело. Лично, со твоите ставови се сосгласувам.Позитивни за македонското дело и разумни. Можеби долгиот претстој во САД ти ги променил пристапот кон кажување на вистината. Соленик, да живееш неколку не месеци или недели, туку денови со така јавно искажани ставови или ке мораш да се иселиш или...ке го прашаш Зоран Божиновки дали многу боли кога тепаат. А, за финансиски последици ти е поблизку Јордан. Тој ке ти објасни се убаво. Да имаш убав ден.


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - montehristo - 12-03-2011

(12-03-2011, 08:18 AM)hristo Wrote:
(11-03-2011, 10:57 PM)Solenik Wrote:
(11-03-2011, 07:55 PM)hristo Wrote:
(09-03-2011, 12:00 AM)Solenik Wrote: Не си ми јасен Ацко. Велиш не сме биле критични спрема власта? Мислам дека си се збунил некаде. Текстот во Нова Македонија чекаше преку еден месец да се објави и во никој случај не беше не-критичен.

За А1 се држиме за да се докаже како треба да се се спроведе законот. Ако сме за демократизација, тоа значи држење до законите.

ОМД е блиска со Керим, затоа добива медуимски простор.

А Младенов воопшто не ми делуваше дека зборува со иронија кога го фалеше Бранко.

Види Ацко, ние не сме партија и немаме намера да задоволуваме некого. Нашата работа е проста: да се држиме до вистината. Ние немаме миленичиња, ниту пубертетски симпатии, како некои други. Она што е вистина, до тоа ќе се држиме, нема да си ја свиткуваме кичмата и да бацуваме газови за да добиеме 5 минути на ТВ или една страница во весник. Впрочем да бевме од таков ков, ќе си бевме или со ОМД, или со СДСМ или со ДПМНЕ или со ХЦУЃШ.

Браво бе Соленик. Машки кажано. Ама од Америка, и плус скриен со ник.А, ние живееме во МК каде владее недемократски систем. Значи, не власт туку систем. А, под систем подразбирам власт, опозиција, медијуми, судство.... Знаеш како реагираат свесни луѓе во недемократски системи. Со алузии, со метафори, со симболи. Да ја кажат вистината но на начин од кој немаат да имаат реперкусии. За тебе физичката репресија не е ништо. Но прашај ги семејствата на српскиот новинар Чувурија кој јасно ги кажуваше неправдите на системот. На Иво Пуханиќ кој јавно прозборе за балканската тутунска мафија. На Зоран Божиновски и Никола Младенив ( и не само тие) кои беа брутално тепани за искажани вистини. Па, кај нас несреќно завршија двата претседатели. Уште еден куп луѓе околу атентатот на Киро Глигоров кои ,изнанадно решија да се самоубиваат, невнимателно да преминуваат железнички пруги и слично. И ти збориш дека никој во Македонија јасно, гласно и отворено не ја кажува виситнската вистина. А, ако ја знаеме а не смееме да ја кажеме? СТРАВОТ е голем бе Соленик. Па, ти од далечната САД пишуваш под ник. а Разунувачот се крие два пати. Еднаш под ник, а втор пат со неразбирлив јазик, за да не се препознае по стилот? А, барате од Никола Младенов да бил поотворен. Еве, што вели Јадранка Костова во денешниот ФОКУС: “ ... Фрапантно е колку некој може да се изживува со моќта што ја ужива. Се разбира, моќен е оној што е во коалиција со Груевски. особено ако му е “ кучен пријатељ’. И така Бојо Андреевски , Љубисав Иванов Ѕинго, потоа зетот на Бојо, па плус Д.П.Латас, сосе нивната адвокатка Анбита Бегова имаат дузина тужби против речиси сите новинари на ФОКУС...“. Ама, тоа не е доволно за да се задоволат барањата на Солени од далеката САД. Што да правиме ние кои не се слагаме со системот, а сме вработени во државна служба или имаме некој ситен приватен бизнис? А, ти сакаш отворено, до коска,да ги кажуваме работите. Преку ноќ остануваме без работа, а приватницит на грб натоваруваат низа инспекции!? А,Господ дал високи глоби! Ти од таму ке зборуваш-а кој работи пртотив законот треба да биде санкциониран. А, да дојдеш во Македонија и да ни покажеш како храбро и отворено да се бориме против системот!? Затоа имам цела почит кон Јордан Петровски и неговите деца, Душан и Петар кои со име и презиме ги кажуваат тие прости вистини. Јас таква храброст немам. Можеби во Канада и САД и јас би така се однесувал, но од жална Македонија не.

Твојата реплика нема логика во однос на мојот коментар кон Ацко. На форум од било кој тип пракса е да се пишува под псевдоним бидејќи поважно е што ќе се рече одошто кој тоа ќе го рече.

Мојот коментар до Ацко дека нема да ја менуваме политиката не беше во симсла дека ние сме херои, туку, во смисла дека и по цена да останеме блокирани од македонските медиуми ќе продолжиме да си тераме по наше. Доколку почнеме со виткање на кичмата за да добиеме медуимски простор, тоа ќе значи дека ќе треба да станеме експертутки - празни воденици.

Е сега, повторно се повикуваш на Никола Младенов и го дополнуваш и Зоран Божиновски како жтрви на ќотек. Те прашав на друго место дали ти некогаш си бил физички нападнат поради твоите политички ставови? Сигруно и за тебе се знае што мислења шириш по етерот, та и ти си мета иста колку и горенаведените. Затоа те прашувам дали некогаш си бил физички нападнат?

Со доза на сигурност ќе речам дека не си бил нападнат, а еве зошто знам: кога Јордан стапил во контакт со Хашкиот Комитет на Најчевска и уште 2-3 слични квази-човекови права оргнизации, тие го прашале "Си бил ли тепан од полиција или од рекетари?", тој им рекол "Не. Имам политичко досие врз основа на кое добив азил". Нивниот одговор бил "Не си бил тепан, значи не ти биле прекршувани човековите права." Не знам дали ти е јасно сето ова Христо? Доколку Николче и Зоки Б. биле навистина трн во окото на властите "Фокус" немаше да постои. Напротив, на Николче бизнисот со "моторолите" му процвета, а ниту "Фокус" не е полош.

Зоки зборува за шверцот на цигари како да почнал од времето на Љубчо! Наводно многу е опасен човек за спрската мафија и Даравелски, а каде живее Зоран? Во Белград. Што има тука нелогично, Христо?

Атентатите на Претседателите лесно може да се стават во исти кош. Повторно, дали врз тебе е направен атанетат? Се убиваат и тепаат само оние кои се дел од таа мафија.

Спрема твојата логика во денешна Македонија, фактички, нема човек кој ја кажува вистината или, барем, дел од вистината??. Се обидов да ти објаснам дека поради физичките и финансиските “ непријатностите“ на искажувачите на вистината тиа се “ снаоѓаат“. Тука не се разбираме. Значи, вашата улога на кажувачи на потполната вистина за Македонија е одлична и нужна потребна за МК. Но, од МК и да се знае не смее да се каже се...јавно и отворено. Зоран Божиновски беше два пати тепан. Еднаш од Бајруш Сејдиу ( неговите луѓе) а еднаш од Драган Даравелски ( неговите луѓе). Вториот пат тепањето беше посериозно и беше во кома. Животот му висеше на конец. Но, нели, тоа не е доволно. Сигурно удбамафијата има прецизни критериуми кои мораат да се елиминираат, а кои можат да се толерираат. Што, апсолутно, не значи дека тие се дел од нив, како што ти инсуинираш терајки ја работата во црно-бел контекст. Накрај. Длабоко го почитувам вашето дело. Лично, со твоите ставови се сосгласувам.Позитивни за македонското дело и разумни. Можеби долгиот претстој во САД ти ги променил пристапот кон кажување на вистината. Соленик, да живееш неколку не месеци или недели, туку денови со така јавно искажани ставови или ке мораш да се иселиш или...ке го прашаш Зоран Божиновки дали многу боли кога тепаат. А, за финансиски последици ти е поблизку Јордан. Тој ке ти објасни се убаво. Да имаш убав ден.


Извинете но морам да ви се замешам во чорбата.
И двајцата сте во право, но, се разликувате во степенот и во пристапот.
Ние мораме да направиме комплетна реконструкција на тоа што ни се случи, зошто ни се случи, значи, треба да се открие мотивот времето, соработниците, и потоа да се делува.
Треба да се делува, не само да се збори.
За да се делува треба некој да стави глава во торба.
Но за да стави глава во торба треба да има достап до досиеата, како што е досието на Јоцо и останатите жртви.
Проблемот е легитимитетот, од една страна имате држава која го има монополот над силата, но е инертна баш поради тие кои ги кршеле сите начела на правото и правдата.
Значи таа има некој легитимитет, меѓутоа тој легитимитет е длабоко разнишан поради таа удбомафија која тој легитимитет на државата го користи за свои цели.
Од една страна Вие(Јоцо и Групацијата на Дисиденти преку Комитетот за демократизација) покушавате да стапите во Македонија преку свои претставници со отворање на претставништво на Комитетот во Македонија.
Но, тие што треба да ви бидат ваши представници мора да пројдат една школа за ненасилна акција, значи тоа е она што го проповедал Мартин Лутер Кинг Јуниор и што го употребувал.
Луѓето ќе мора да ги научите преку разни работилници за ненасилна акција.
Еднаш штом употребите сила ќе го изгубите легитимитетот.
А верувајте ми дека ситуацијата на Македонците е уште полоша што удбомафијата си има свои претсавништва низ цел свет.
Христо, дали си ти способен и спремен да трпиш удари без да ги враќаш назад онака како што Исус проповедал?
Соленик, дали си ти спремен да финансиски и лобистички помагаш едно вакво движење?
Од вашиот одговор зависи иднината на Македонија.RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - hristo - 12-03-2011

(12-03-2011, 11:34 AM)montehristo Wrote:
(12-03-2011, 08:18 AM)hristo Wrote:
(11-03-2011, 10:57 PM)Solenik Wrote:
(11-03-2011, 07:55 PM)hristo Wrote:
(09-03-2011, 12:00 AM)Solenik Wrote: Не си ми јасен Ацко. Велиш не сме биле критични спрема власта? Мислам дека си се збунил некаде. Текстот во Нова Македонија чекаше преку еден месец да се објави и во никој случај не беше не-критичен.

За А1 се држиме за да се докаже како треба да се се спроведе законот. Ако сме за демократизација, тоа значи држење до законите.

ОМД е блиска со Керим, затоа добива медуимски простор.

А Младенов воопшто не ми делуваше дека зборува со иронија кога го фалеше Бранко.

Види Ацко, ние не сме партија и немаме намера да задоволуваме некого. Нашата работа е проста: да се држиме до вистината. Ние немаме миленичиња, ниту пубертетски симпатии, како некои други. Она што е вистина, до тоа ќе се држиме, нема да си ја свиткуваме кичмата и да бацуваме газови за да добиеме 5 минути на ТВ или една страница во весник. Впрочем да бевме од таков ков, ќе си бевме или со ОМД, или со СДСМ или со ДПМНЕ или со ХЦУЃШ.

Браво бе Соленик. Машки кажано. Ама од Америка, и плус скриен со ник.А, ние живееме во МК каде владее недемократски систем. Значи, не власт туку систем. А, под систем подразбирам власт, опозиција, медијуми, судство.... Знаеш како реагираат свесни луѓе во недемократски системи. Со алузии, со метафори, со симболи. Да ја кажат вистината но на начин од кој немаат да имаат реперкусии. За тебе физичката репресија не е ништо. Но прашај ги семејствата на српскиот новинар Чувурија кој јасно ги кажуваше неправдите на системот. На Иво Пуханиќ кој јавно прозборе за балканската тутунска мафија. На Зоран Божиновски и Никола Младенив ( и не само тие) кои беа брутално тепани за искажани вистини. Па, кај нас несреќно завршија двата претседатели. Уште еден куп луѓе околу атентатот на Киро Глигоров кои ,изнанадно решија да се самоубиваат, невнимателно да преминуваат железнички пруги и слично. И ти збориш дека никој во Македонија јасно, гласно и отворено не ја кажува виситнската вистина. А, ако ја знаеме а не смееме да ја кажеме? СТРАВОТ е голем бе Соленик. Па, ти од далечната САД пишуваш под ник. а Разунувачот се крие два пати. Еднаш под ник, а втор пат со неразбирлив јазик, за да не се препознае по стилот? А, барате од Никола Младенов да бил поотворен. Еве, што вели Јадранка Костова во денешниот ФОКУС: “ ... Фрапантно е колку некој може да се изживува со моќта што ја ужива. Се разбира, моќен е оној што е во коалиција со Груевски. особено ако му е “ кучен пријатељ’. И така Бојо Андреевски , Љубисав Иванов Ѕинго, потоа зетот на Бојо, па плус Д.П.Латас, сосе нивната адвокатка Анбита Бегова имаат дузина тужби против речиси сите новинари на ФОКУС...“. Ама, тоа не е доволно за да се задоволат барањата на Солени од далеката САД. Што да правиме ние кои не се слагаме со системот, а сме вработени во државна служба или имаме некој ситен приватен бизнис? А, ти сакаш отворено, до коска,да ги кажуваме работите. Преку ноќ остануваме без работа, а приватницит на грб натоваруваат низа инспекции!? А,Господ дал високи глоби! Ти од таму ке зборуваш-а кој работи пртотив законот треба да биде санкциониран. А, да дојдеш во Македонија и да ни покажеш како храбро и отворено да се бориме против системот!? Затоа имам цела почит кон Јордан Петровски и неговите деца, Душан и Петар кои со име и презиме ги кажуваат тие прости вистини. Јас таква храброст немам. Можеби во Канада и САД и јас би така се однесувал, но од жална Македонија не.

Твојата реплика нема логика во однос на мојот коментар кон Ацко. На форум од било кој тип пракса е да се пишува под псевдоним бидејќи поважно е што ќе се рече одошто кој тоа ќе го рече.

Мојот коментар до Ацко дека нема да ја менуваме политиката не беше во симсла дека ние сме херои, туку, во смисла дека и по цена да останеме блокирани од македонските медиуми ќе продолжиме да си тераме по наше. Доколку почнеме со виткање на кичмата за да добиеме медуимски простор, тоа ќе значи дека ќе треба да станеме експертутки - празни воденици.

Е сега, повторно се повикуваш на Никола Младенов и го дополнуваш и Зоран Божиновски како жтрви на ќотек. Те прашав на друго место дали ти некогаш си бил физички нападнат поради твоите политички ставови? Сигруно и за тебе се знае што мислења шириш по етерот, та и ти си мета иста колку и горенаведените. Затоа те прашувам дали некогаш си бил физички нападнат?

Со доза на сигурност ќе речам дека не си бил нападнат, а еве зошто знам: кога Јордан стапил во контакт со Хашкиот Комитет на Најчевска и уште 2-3 слични квази-човекови права оргнизации, тие го прашале "Си бил ли тепан од полиција или од рекетари?", тој им рекол "Не. Имам политичко досие врз основа на кое добив азил". Нивниот одговор бил "Не си бил тепан, значи не ти биле прекршувани човековите права." Не знам дали ти е јасно сето ова Христо? Доколку Николче и Зоки Б. биле навистина трн во окото на властите "Фокус" немаше да постои. Напротив, на Николче бизнисот со "моторолите" му процвета, а ниту "Фокус" не е полош.

Зоки зборува за шверцот на цигари како да почнал од времето на Љубчо! Наводно многу е опасен човек за спрската мафија и Даравелски, а каде живее Зоран? Во Белград. Што има тука нелогично, Христо?

Атентатите на Претседателите лесно може да се стават во исти кош. Повторно, дали врз тебе е направен атанетат? Се убиваат и тепаат само оние кои се дел од таа мафија.

Спрема твојата логика во денешна Македонија, фактички, нема човек кој ја кажува вистината или, барем, дел од вистината??. Се обидов да ти објаснам дека поради физичките и финансиските “ непријатностите“ на искажувачите на вистината тиа се “ снаоѓаат“. Тука не се разбираме. Значи, вашата улога на кажувачи на потполната вистина за Македонија е одлична и нужна потребна за МК. Но, од МК и да се знае не смее да се каже се...јавно и отворено. Зоран Божиновски беше два пати тепан. Еднаш од Бајруш Сејдиу ( неговите луѓе) а еднаш од Драган Даравелски ( неговите луѓе). Вториот пат тепањето беше посериозно и беше во кома. Животот му висеше на конец. Но, нели, тоа не е доволно. Сигурно удбамафијата има прецизни критериуми кои мораат да се елиминираат, а кои можат да се толерираат. Што, апсолутно, не значи дека тие се дел од нив, како што ти инсуинираш терајки ја работата во црно-бел контекст. Накрај. Длабоко го почитувам вашето дело. Лично, со твоите ставови се сосгласувам.Позитивни за македонското дело и разумни. Можеби долгиот претстој во САД ти ги променил пристапот кон кажување на вистината. Соленик, да живееш неколку не месеци или недели, туку денови со така јавно искажани ставови или ке мораш да се иселиш или...ке го прашаш Зоран Божиновки дали многу боли кога тепаат. А, за финансиски последици ти е поблизку Јордан. Тој ке ти објасни се убаво. Да имаш убав ден.


Извинете но морам да ви се замешам во чорбата.
И двајцата сте во право, но, се разликувате во степенот и во пристапот.
Ние мораме да направиме комплетна реконструкција на тоа што ни се случи, зошто ни се случи, значи, треба да се открие мотивот времето, соработниците, и потоа да се делува.
Треба да се делува, не само да се збори.
За да се делува треба некој да стави глава во торба.
Но за да стави глава во торба треба да има достап до досиеата, како што е досието на Јоцо и останатите жртви.
Проблемот е легитимитетот, од една страна имате држава која го има монополот над силата, но е инертна баш поради тие кои ги кршеле сите начела на правото и правдата.
Значи таа има некој легитимитет, меѓутоа тој легитимитет е длабоко разнишан поради таа удбомафија која тој легитимитет на државата го користи за свои цели.
Од една страна Вие(Јоцо и Групацијата на Дисиденти преку Комитетот за демократизација) покушавате да стапите во Македонија преку свои претставници со отворање на претставништво на Комитетот во Македонија.
Но, тие што треба да ви бидат ваши представници мора да пројдат една школа за ненасилна акција, значи тоа е она што го проповедал Мартин Лутер Кинг Јуниор и што го употребувал.
Луѓето ќе мора да ги научите преку разни работилници за ненасилна акција.
Еднаш штом употребите сила ќе го изгубите легитимитетот.
А верувајте ми дека ситуацијата на Македонците е уште полоша што удбомафијата си има свои претсавништва низ цел свет.
Христо, дали си ти способен и спремен да трпиш удари без да ги враќаш назад онака како што Исус проповедал?
Соленик, дали си ти спремен да финансиски и лобистички помагаш едно вакво движење?
Од вашиот одговор зависи иднината на Македонија.

Blagodaram Montehristo. Poradi visoko izrazenoto ego na nas dvajcata, ( jas i Solenik) ke sporevme uste dolgo. Tvojot tekst e apsolutno razumen. Tuka e problemot. Ama, zosto da sudbinata na Makedonija da zavisi od mene i Solenik, zosto da ne zavisi od tebe i Jordan, na primer.Iconflowerhr4.Porakata e jasna... i normalna. Del od Makedonija i del od dijasporata. Ama kaj mene me najde. Bev medju prvite vo 1990 godina koga stanavne protiv komunizmot,na nacin na koj nie togas razbiravme i bevme informirani. Daj nekoj pomladSurrender
RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Solenik - 12-03-2011

(12-03-2011, 11:34 AM)montehristo Wrote: Соленик, дали си ти спремен да финансиски и лобистички помагаш едно вакво движење?
Од вашиот одговор зависи иднината на Македонија.

Па што е ова што го работиме? Умот е најскап капитал, по него е времето. Ние ги донираме обете (наместо да си бркаме бизнис. Бидејќи во Македонија се нема работа, времето е џабе, овде времето чини вистински пари, не само во изгубени приходи, туку и во фактот што овде човек има давачки до смрт). Котле и Комитетот ги работиме сами, а работиме на лобирање и на образување на како треба да изгледа една вистински демократска држава.

Зарем некаде си видел или чул од нас да повикуваме на насилство?

Како сакате крстете го нашиот "лусксуз" да зборуваме со црно-бело објективна смисла, тоа е едниствениот начин да се знае целта. се друго е менување на Курто за Мурто.


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - Solenik - 12-03-2011

Патем Христо, сеуште чекам да ми кажеш дали ти си бил тепан. (Еве го отварам прашањето за било кој дефиниран опзиционер)


RE: КРАДАТ И БРАНКОВИСТИ И ГРУЈОВИСТИ.. ПО СЕ НЕ КРАДАТ...ИСТИ,ИСТИ,ИСТ - montehristo - 16-03-2011

(12-03-2011, 07:02 PM)Solenik Wrote:
(12-03-2011, 11:34 AM)montehristo Wrote: Соленик, дали си ти спремен да финансиски и лобистички помагаш едно вакво движење?
Од вашиот одговор зависи иднината на Македонија.

Па што е ова што го работиме? Умот е најскап капитал, по него е времето. Ние ги донираме обете (наместо да си бркаме бизнис. Бидејќи во Македонија се нема работа, времето е џабе, овде времето чини вистински пари, не само во изгубени приходи, туку и во фактот што овде човек има давачки до смрт). Котле и Комитетот ги работиме сами, а работиме на лобирање и на образување на како треба да изгледа една вистински демократска држава.

Зарем некаде си видел или чул од нас да повикуваме на насилство?

Како сакате крстете го нашиот "лусксуз" да зборуваме со црно-бело објективна смисла, тоа е едниствениот начин да се знае целта. се друго е менување на Курто за Мурто.
Соленику, ако во Македонија се нема работа, тоа не значи дека животот е ефтин таму, па и било каде да се завртиш
Quote:Др. Мартин Лутер Кинг Помладиот

Шест Принципи и Чекори на Ненасилна Општествена Промена

Овие принципи и чекори Доктор Кинг ги интерпретира од Христијанската Доктрина и од учењата на Мохандас Ганди.

Принцип Прв: Ненасилство е начин на Живот на Храбри Луѓе.

Принцип Втор: Ненасилство значи да се бара пијателство и разбирање од оние кои се различни од нас.

Принцип Трети: Ненасилство ја победува неправдата, не луѓето.

Принцип Четврти: Ненасилство подразбира дека патењето може да образува и промени луѓе и општества.

Принцип Петти: Ненасилство бира сакани решенија, не омразени.

Принцип Шестти: Ненасилство значи дека целата вселена ја опфаќа правдата.

Во продолжеток на овие принципи Кинг развил процес од шест чекори со кои би се дошло до општествена промена на ненасилен начин.

Чекор Прв: Собери Информации.

Научи се што можеш за проблемите кои ги гледаш во твојата околина преку медиуми, социјални и граѓански здруженија, и разговарајќи со луѓето кои се на некој начин вовлечени.

Чекор Втор: Образувај ги Другите.

Наоружан со новото знаење, твоја должност е да помогнеш на оние околу тебе, како што се комшиите, роднините, пријателите и соработниците, подобро да ги разберат проблемите со кои се соочуваат. Развиј тим од луѓе посветени на барање решенија. Биди сигурен да ги вклучиш оние кои ќе ги чувствуваат последиците од твојата работа.

Чекор Треети: Остани Посветен.

Прифати дека ќе се соочиш со многу пречки искушенија и предизвици додека ти и твојот тим пробувате да го промените општеството. Прифатете да се храбрите и инспирирате едни со други на тој пат.

Чекор Четврти: Мирни Преговори.

Разговарај со двете страни. Оди кај луѓето од твојата околина кои се во неволја и кои се длабоко повредени од општествените неправди. Исто оди кај оние луѓе кои допринесуваат до прекид на мирно општество. Користи хумор, памет и добрина да водиш кон решенија за општо добро.

Чекор Петти: Делувај Мирно.

Овој чекор се употребуваа кога преговорите не даваат резултати, или кога луѓето треба да привлечат поголемо внимание. Тоа може да вклучува тактики како мирни демонстрации, пишување писма и кампања на петиции.

Чекор Шестти: Помири

Држи ги сите дејства и преговори конструктивни и мирни. Согласи се дека не се согласувате со некои луѓе и со некои групи додека си посветен на подобрување на опѓтеството.
Покажи им ги на сите добробитите од промени, не она од што ќе се одкажат со промени