Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
Нова Година и нови надежи за Македонија - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Македонска политичка арена (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Политика (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Thread: Нова Година и нови надежи за Македонија (/showthread.php?tid=40)Нова Година и нови надежи за Македонија - hristo - 30-12-2009

Утре е најголемиот празник во историјата на човештвото. Да се надеваме дека Новата Година ке и донесе на Македнија конечно решение на името а со тоа и влез во НАТО и почеток на преговори со ЕУ, настани кои ке го променат и осигураат политичкиот и економскиот просперитет на нашата татковина.


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - mara-popara - 30-12-2009

(30-12-2009, 07:31 PM)hristo Wrote: Утре е најголемиот празник во историјата на човештвото. Да се надеваме дека Новата Година ке и донесе на Македнија конечно решение на името а со тоа и влез во НАТО и почеток на преговори со ЕУ, настани кои ке го променат и осигураат политичкиот и економскиот просперитет на нашата татковина.


Riste, dodeka se plache po srboslavija, po Tito, po komunozmot. Nema EU nema NATO.
Zatoa Novata Godina na Makedonija i Makedoncite da im donese konechna sloboda od srbokomunistite, komunizmot i Makedonija konechno da stane na Makedoncite. YeaYeaYea


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - Mirza - 31-12-2009

(30-12-2009, 11:42 PM)mara-popara Wrote:
(30-12-2009, 07:31 PM)hristo Wrote: Утре е најголемиот празник во историјата на човештвото. Да се надеваме дека Новата Година ке и донесе на Македнија конечно решение на името а со тоа и влез во НАТО и почеток на преговори со ЕУ, настани кои ке го променат и осигураат политичкиот и економскиот просперитет на нашата татковина.


Riste, dodeka se plache po srboslavija, po Tito, po komunozmot. Nema EU nema NATO.
Zatoa Novata Godina na Makedonija i Makedoncite da im donese konechna sloboda od srbokomunistite, komunizmot i Makedonija konechno da stane na Makedoncite. YeaYeaYea

Pos23 kakva e ova retorika, choveche! srbokomunsti, titovisti i tako dalje! toa e se americhka propaganda, ama shto da se raboti, nekoj mora da lapa parichki od CIA. od edna novogodishna chestitka, vednash propaganda! Tuktuk0ni
mara, sum te chital po drugi forumi, a i sum chul za tebe, demek koj si bil. Sepotsmeva stalno Tito ti e kriv. pa aj kazhi mi, ti se molam choveche :semoli:, kako beshe tolku losho vo Jugoslavija, a sega velish deka e polosho. znachi ti neshto matish voda.:huh:
barem priznaj deka Drugarot Tito beshe spas, posebno za nas Makedoncite: ni dade drzhava, jazik, si imavme univerzitet, ni napravi fabriki, patishta i mostovi.


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - mara-popara - 31-12-2009

(31-12-2009, 12:43 AM)Mirza Wrote:
(30-12-2009, 11:42 PM)mara-popara Wrote:
(30-12-2009, 07:31 PM)hristo Wrote: Утре е најголемиот празник во историјата на човештвото. Да се надеваме дека Новата Година ке и донесе на Македнија конечно решение на името а со тоа и влез во НАТО и почеток на преговори со ЕУ, настани кои ке го променат и осигураат политичкиот и економскиот просперитет на нашата татковина.


Riste, dodeka se plache po srboslavija, po Tito, po komunozmot. Nema EU nema NATO.
Zatoa Novata Godina na Makedonija i Makedoncite da im donese konechna sloboda od srbokomunistite, komunizmot i Makedonija konechno da stane na Makedoncite. YeaYeaYea

Pos23 kakva e ova retorika, choveche! srbokomunsti, titovisti i tako dalje! toa e se americhka propaganda, ama shto da se raboti, nekoj mora da lapa parichki od CIA. od edna novogodishna chestitka, vednash propaganda! Tuktuk0ni
mara, sum te chital po drugi forumi, a i sum chul za tebe, demek koj si bil. Sepotsmeva stalno Tito ti e kriv. pa aj kazhi mi, ti se molam choveche :semoli:, kako beshe tolku losho vo Jugoslavija, a sega velish deka e polosho. znachi ti neshto matish voda.:huh:
barem priznaj deka Drugarot Tito beshe spas, posebno za nas Makedoncite: ni dade drzhava, jazik, si imavme univerzitet, ni napravi fabriki, patishta i mostovi.
Chovek nemoze da se spasi od chuvari na lik i delo, zlaten kako ne najde odma ili OZNA sve dozna. Ama ovdeka teshko ke viraete :boks::boks:


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - Pirinec-Vrhovist - 31-12-2009

[Image: 03.gif]

Срекна нова 2010 година! Много здраве,касмет и усмивки!


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - Mirza - 31-12-2009

(31-12-2009, 01:12 AM)mara-popara Wrote:
(31-12-2009, 12:43 AM)Mirza Wrote:
(30-12-2009, 11:42 PM)mara-popara Wrote:
(30-12-2009, 07:31 PM)hristo Wrote: Утре е најголемиот празник во историјата на човештвото. Да се надеваме дека Новата Година ке и донесе на Македнија конечно решение на името а со тоа и влез во НАТО и почеток на преговори со ЕУ, настани кои ке го променат и осигураат политичкиот и економскиот просперитет на нашата татковина.


Riste, dodeka se plache po srboslavija, po Tito, po komunozmot. Nema EU nema NATO.
Zatoa Novata Godina na Makedonija i Makedoncite da im donese konechna sloboda od srbokomunistite, komunizmot i Makedonija konechno da stane na Makedoncite. YeaYeaYea

Pos23 kakva e ova retorika, choveche! srbokomunsti, titovisti i tako dalje! toa e se americhka propaganda, ama shto da se raboti, nekoj mora da lapa parichki od CIA. od edna novogodishna chestitka, vednash propaganda! Tuktuk0ni
mara, sum te chital po drugi forumi, a i sum chul za tebe, demek koj si bil. Sepotsmeva stalno Tito ti e kriv. pa aj kazhi mi, ti se molam choveche :semoli:, kako beshe tolku losho vo Jugoslavija, a sega velish deka e polosho. znachi ti neshto matish voda.:huh:
barem priznaj deka Drugarot Tito beshe spas, posebno za nas Makedoncite: ni dade drzhava, jazik, si imavme univerzitet, ni napravi fabriki, patishta i mostovi.
Chovek nemoze da se spasi od chuvari na lik i delo, zlaten kako ne najde odma ili OZNA sve dozna. Ama ovdeka teshko ke viraete :boks::boks:


Pa da ne se kriete, pa shto si se tolku isplashil kaj sum ve be nashol. Bozhem ova e forum za pluralizam? Ili toa e samo ushte poveke retorika

A, begash od toa shto te prashav:
Kako beshe Tito tolku losh za Makedonija koga ni dade se' shto mozhel chovek da posaka?

Inache, Srekna Nova Godina i od mene!


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - acko - 01-01-2010

Да се јавам како што е ред... Еве и јас влегов во котлето, со мало задоцнување, не проверувам редовно mail... Icon_razz

Поздрав до мара-попара, Христо и др. со кои се знаеме од други форуми и среќна нова година на сите... Icon_razz


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - hristo - 01-01-2010

Среќна Нова 2010 година на сите учесници на овој нов македонски форум. Да се надеваме на поголема демократија во Македонија, но и на овој форум. Овој форум ке покаже дали Македонија има капацитет да направи вистинска демократија. Досега сум учествувал на повеќе македонски форуми,и за жал сум бил баниран заради моите политички уверување иаку јазикот на кој сум ги кажувал тезите бил , од формален аспект, коректен.:nazdravje:


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - NACIONALIST - 02-01-2010

Aj srekna nova godina i od mene do site sto sme vo kotlevo


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - трендафил - 04-01-2010

Среќна Нова 2010-та Година и од мене.
Што се однесува до надежите за оваа година, пред се` очекувам Грците да оздрават. Ако им дојде умот на место ќе се елиминира голем дел од политичките проблеми на Македонија врзани со обидот за кршење на нашите човекови права и злоупотреба на правото на вето како принуда самите тоа да го прифатиме. Да оздрават и Македонците што се помириле со тоа дека ние наводно немаме право на самоименување и самоиндентификација, туку тоа мора да го правиме во договор со луѓе надвор од државата. Да потсетам дека ние официјално сме Македонија, како дел од СФРЈ, Бог да ја прости, од 1944 година, а северниот дел на Грција е Македонија (во политички смисол) од 1989 година. Што би рекле Грција прави обид да ни го украде името и идентитетот.


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - poprushev - 04-01-2010

(04-01-2010, 11:05 AM)трендафил Wrote: Среќна Нова 2010-та Година и од мене.
Што се однесува до надежите за оваа година, пред се` очекувам Грците да оздрават. Ако им дојде умот на место ќе се елиминира голем дел од политичките проблеми на Македонија врзани со обидот за кршење на нашите човекови права и злоупотреба на правото на вето како принуда самите тоа да го прифатиме. Да оздрават и Македонците што се помириле со тоа дека ние наводно немаме право на самоименување и самоиндентификација, туку тоа мора да го правиме во договор со луѓе надвор од државата. Да потсетам дека ние официјално сме Македонија, како дел од СФРЈ, Бог да ја прости, од 1944 година, а северниот дел на Грција е Македонија (во политички смисол) од 1989 година. Што би рекле Грција прави обид да ни го украде името и идентитетот.Pozdrav do forumdziskiot doajen.Iconflowerhr4 Srekjna Nova Godina i Bozikj i da dade Godspod da ti se ispolnat zelbite.


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - hristo - 04-01-2010

Секое време си има свои јунаци. Мислам дека на Македонија треба друг вид на “јунаштво“. Сега не е време за високопарни патриотски изјави ниту сини гради ( од удирање по градите). Денеска на Македоија и треба посветени и мудри политичари кои ке ги извагаат потребите и нужностите на Македонија, како и нејзините капацитети.


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - mara-popara - 04-01-2010

(04-01-2010, 08:32 PM)hristo Wrote: Секое време си има свои јунаци. Мислам дека на Македонија треба друг вид на “јунаштво“. Сега не е време за високопарни патриотски изјави ниту сини гради ( од удирање по градите). Денеска на Македоија и треба посветени и мудри политичари кои ке ги извагаат потребите и нужностите на Македонија, како и нејзините капацитети.

Prav si, na Makedonija i treba konechno nov VID NA "JUNACI", ludje koi ke pochnat da rabotat za interesite na gradjanite na Makedonija.
Ama za toa pak se potrebni takvi gradjani. Gradjani chii kriteriumi na izbor ke bidat takvi-vlast koja ke znae da gi izvagaat potrebite i nuznostite. Se chini zatvoren krug. Dilemata jajceto ili kokoshkata.


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - Marko_Polog - 05-01-2010

Dobro ve najdov, Srekjna nova do site :nazdravje:


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - трендафил - 05-01-2010

Не можам да се сложам дека во интерес на граѓаните на Македонија (и на било кој и било каде) е да се кршат нашите човекови права. Наша одговорност, не само пред нас, пред нашите предци и идните генерации, туку пред човештвото воопшто е да истраеме во борбата за нашите права и да ги подржиме другите кога ќе бидат загрозени.
Можеби некој ќе се налути ако во подоле напишаното го препознае својот овчар, но и Видкун Квислинг во Норвешка мислел дека работи во интерес на своите сонародници, а неговото име е станато синоним на предавство. Дали на македонски како национален предавник ќе користиме име на некој актуелен политичар? Се надевам НЕ.
Се чудам и се крстам дали некој во Македонија е ненормален или се обраќа до такви кога се чуди зошто откако експертите на ЕУ (од комисијата за проширување) утврдија дека ги исполнуваме условите за прием, а ЕУ ставајќи се во улога на баук кој треба да не натера самите да ги кршиме своите човекови права ни постави дополнителен услов, надвор од објавените критериуму за прием и надвор од сите норми, имаше протести пред нивната зграда во Скопје. Па каде требаше да се протестира. Пред ФСМ ли или пред амбасадата на САД? ЕУ е таа што не ги почитува своите норми затоа што прифаќа да стане заложник на една своја членка. Тоа е проблем што унијата, а и НАТО треба самите да си го решат. Не е срамота да се бориш за човекови права. Срамота е да ги кршиш. А благодарејќи на нашиот јужен сосед овие две организации се ставија во ситуација да ги кршат човековите права на граѓаните на Република Македонија самите да си ја именуваат државата и на македонскиот народ самиот да се именува себе, јазикот, својата култура, историја ...


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - hristo - 05-01-2010

(04-01-2010, 09:44 PM)mara-popara Wrote:
(04-01-2010, 08:32 PM)hristo Wrote: Секое време си има свои јунаци. Мислам дека на Македонија треба друг вид на “јунаштво“. Сега не е време за високопарни патриотски изјави ниту сини гради ( од удирање по градите). Денеска на Македоија и треба посветени и мудри политичари кои ке ги извагаат потребите и нужностите на Македонија, како и нејзините капацитети.

Prav si, na Makedonija i treba konechno nov VID NA "JUNACI", ludje koi ke pochnat da rabotat za interesite na gradjanite na Makedonija.
Ama za toa pak se potrebni takvi gradjani. Gradjani chii kriteriumi na izbor ke bidat takvi-vlast koja ke znae da gi izvagaat potrebite i nuznostite. Se chini zatvoren krug. Dilemata jajceto ili kokoshkata.

Инфицираноста на Македонија со ЈУГО- вирусот, за жал е сеуште присатна. Водењето на македонска политика наназад 20-ина години е оптеретено со подржување и бранење на српските државни интереси. Вмешаноста на службите во кадровските решенија во македонските политички партии резултира со таква политика. Се наоѓаме во апсурдна ситуација. Еднаш, кога е потребна нормална доза на патриотизам, тој патриотизам се угушува и репресира. Друг пат, кога треба подигање на политичка свест на Македонецот за, конечно, решавање на негово опстојување на балканските и европските простори, во неговот ткиво се убризгува преголема доза на патриотизам, кој па сега му штети на неговото нежно и реконвалесценто политичко тело. Секогаш имаме погрешен пристап во погрешно време.Кога требаше 1990 година, да покажеме силен патриотизам и да се одслободиме од југословенското ( српското) минато и контрола не покажазне решителност.Дури, донесувавме просрпски кадри за битни државни функции. Сега, кога треба да водиме умерена и рационална политика покажуваме вишок на патриотизам. Имали во Македонија една чесна гарнитура на политичари која, независно од српскиот државен интерес, ке го форсира македонскиот државен интерес и ке донесува мудри, одговорни и рационални потези?


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - hristo - 05-01-2010

(05-01-2010, 12:22 PM)трендафил Wrote: Не можам да се сложам дека во интерес на граѓаните на Македонија (и на било кој и било каде) е да се кршат нашите човекови права. Наша одговорност, не само пред нас, пред нашите предци и идните генерации, туку пред човештвото воопшто е да истраеме во борбата за нашите права и да ги подржиме другите кога ќе бидат загрозени.
Можеби некој ќе се налути ако во подоле напишаното го препознае својот овчар, но и Видкун Квислинг во Норвешка мислел дека работи во интерес на своите сонародници, а неговото име е станато синоним на предавство. Дали на македонски како национален предавник ќе користиме име на некој актуелен политичар? Се надевам НЕ.
Се чудам и се крстам дали некој во Македонија е ненормален или се обраќа до такви кога се чуди зошто откако експертите на ЕУ (од комисијата за проширување) утврдија дека ги исполнуваме условите за прием, а ЕУ ставајќи се во улога на баук кој треба да не натера самите да ги кршиме своите човекови права ни постави дополнителен услов, надвор од објавените критериуму за прием и надвор од сите норми, имаше протести пред нивната зграда во Скопје. Па каде требаше да се протестира. Пред ФСМ ли или пред амбасадата на САД? ЕУ е таа што не ги почитува своите норми затоа што прифаќа да стане заложник на една своја членка. Тоа е проблем што унијата, а и НАТО треба самите да си го решат. Не е срамота да се бориш за човекови права. Срамота е да ги кршиш. А благодарејќи на нашиот јужен сосед овие две организации се ставија во ситуација да ги кршат човековите права на граѓаните на Република Македонија самите да си ја именуваат државата и на македонскиот народ самиот да се именува себе, јазикот, својата култура, историја ...

ЕУ и НАТО си имаат свои политики и “ деловник“ по кои работат. Тие, навистина сакаат да целиот Балкан го внесат во своите редови, но бараат сите членки да имаат меѓусебно расчистени релации, за да не ги внесуваат нерешените проблеми во тие асоцојации. И, тоа е нормално. Ние, треба да процениме дали ни тоа одговара на нас или имаме некоја друга алтернатива. А, за автобусите на протестите пред канцелариите на ЕУ? Тие беа ораганизирани од ВМРО-ДПМНЕ. Не беа спонтани. Донесуваа свои активисти од провинција, зошто скопјаните биле нежни за тие активности. За Квислинг. Тито и КПЈ организираа и предводеа широк антифашистички фронт за ослободување на Југославија од фашистите во 2 -та Световна војна. Жртвите беа , мислам, околу 1.6000.000. Франција , исто се ослободи од фашистите, но со многу, многу помали жртви. Зависи како ги гледаш работите. Некогаш, големото херојство може да се етикетира и како лудост, а мудрото водење на политика како патриотизам. Југославија, и така и така ке се ослободеше. Но, Тито и КПЈ ке го немаа приматот да ја земат власта од кралот. Цена за тоа е 1.600.000 умрени. Е, кои испаднаа поголеми патриоти: Французите или Југословените!? А, за празнење на вишок хормони, Бог ја создал жената!


RE: Нова Година и нови надежи за Македонија - mara-popara - 11-01-2010

Треба да направите моќна кампања за името

Македонија мора да направи кампања во сите европски метрополи и во други земји како што е САД, и тоа со истата моќ и енергија што ја употребува Грција. Мора да вршите постојан притисок, а не само привремено да настапувате со барања или да правите напори само за националистичките идеи, вели во интервјуто за „Нова Македонија“ поранешната германска европарламентарка Ангелика Бер

Грција треба да се санкционира затоа што ги крши меѓународните принципи за човекови права со тоа што не ги признава малцинствата, ја крши Привремената спогодба со блокадата врз Македонија и го спречува процесот на проширување на ЕУ.

Докажаниот пријател на земјава, поранешната германска европратеничка Ангелика Бер, во интервјуто за „Нова Македонија“ упатува жестоки критики кон Грција, но и кон министрите за надворешни работи на ЕУ, кои станаа заложници на грчката политика кон Македонија.

Повод за разговорот со Бер се острите тонови што таа неодамна ги упати на конференција во Берлин, каде што рече дека ако Грција планира да продолжи со познатата политика кон Македонија, наспроти желбите на Европејците, ќе мора да одлучи дали ќе ја напушти ЕУ.

Германската политичарка тогаш истакна дека последните осум грчки барања на Грција за решавање на спорот за името се атак врз македонскиот идентитет и спротивставување на меѓународното право.

- Мојот говор беше неопходна провокација за да се разбудат дипломатите, претставниците на НАТО и политичарите. А моја цел е да се започне дискусија во националните парламенти, како и во Европскиот парламент, за тоа како да се натера Грција како членка на ЕУ да ги исполни копенхашките критериуми. Во Европскиот парламент има широко мнозинство, кое сака ЕУ веднаш да започне преговори со Македонија - објаснува Бер.На конференција во Берлин оценивте дека Грција треба да претрпи санкции од ЕУ поради економскиот колапс. Дали е можно ЕУ да ја услови Грција со финансиска помош, а за возврат да побара порационален став на грчката влада во преговорите за името? Има ли воопшто волја во ЕУ за еден ваков притисок?

- Теоретски има неколку причини поради кои грчката влада треба да биде санкционирана. Грција ги прекршува европските и меѓународните принципи за човекови права затоа што не прифаќа ниту едно малцинство во својата држава. Кога станува збор за спорот за името, тие ја прекршуваат Привремената спогодба во која стои дека овој проблем нема да ја спречи Македонија да стане членка на ЕУ, НАТО и на други меѓународни организации. Европејците сакаат да имаат целосно обединета Европа и тоа подразбира сите земји од Западен Балкан да станат членки на ЕУ што е можно поскоро. Грција го блокира овој значаен процес. Тие се одговорни за фактот дека Македонија сé уште не е членка на НАТО, како и за тоа дека сé уште не може да добие датум за преговори со ЕУ.Зошто министрите дозволија да бидат грчки заложници на состанокот во Брисел?

- Постои раширено недоразбирање за правата и за можностите на Грција. Затоа, многумина не сфаќаат дека станале заложници. Од овие причини го кренав мојот глас во Берлин.Меркел, како значајна европска политичарка, оптимистички изјави дека Македонија ќе ги почне преговорите со ЕУ во 2010 година. Дали е реално да се очекува дека за шест месеци може да се реши спорот што не е решен повеќе од 14 години?

- Кога се работи за проширувањето на ЕУ, Меркел понекогаш само зборува, но не прави ништо повеќе. Таа е причината за недовербата што расте во сите европски општества. Нејзината прва цел е да ја држи Турција надвор од ЕУ. Не ни требаат оптимистички изјави од европските министри и претседатели. Она што на Македонија и на земјите од Западен Балкан им треба е политика што ќе го сопре грчкиот национализам и грчкиот страв дека Македонија ќе бара дел од Грција. Грчката влада треба да им дозволи влез во земјата на луѓето што се родени или што имаат предци во северниот дел на Грција. Сé друго е нехумано. Сé уште постои надеж дека преговорите на Македонија ќе почнат во 2010 година, како што силно бараа повеќе членки на Унијата.Како Македонија најдобро да ја искористи временската рамка од шест месеци што ја одреди Советот на министри во Брисел?

- Македонија мора да направи кампања во сите европски метрополи и во други земји како што е САД, и тоа со истата моќ и енергија што ја употребува Грција. Мора да вршите постојан притисок, а не само привремено да настапувате со барања или да правите напори само за националистичките идеи.Каква е според вас политичката ситуација во Македонија?

- Владата е поделена: македонското мнозинство се бори за македонскиот идентитет и сé повеќе користи национализам, како што е преименувањето на аеродромот, стадионот и изградбата на споменици. Албанското малцинство сака што побрзо и по секоја цена да влезе во ЕУ и НАТО. Токму овде лежи мојот најголем страв - во ваква атмосфера се ризикува или државата да се соочи со апсолутистичките тенденции на патриотскиот лидер, или пак, да се случи поделба на земјата по етничка линија. Двете нешта треба да се избегнат.
Автор: Ивана Костовска