Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
Енциклопедија-Албанска Македонија - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Македонска политичка арена (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Политика (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Thread: Енциклопедија-Албанска Македонија (/showthread.php?tid=31)Енциклопедија-Албанска Македонија - hristo - 30-12-2009

АЛБАНСКИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ СО СВОЈА ВЕРЗИЈА НА ИСТОРИЈАТА
Александар Велики бил Албанец

Тони Ангеловски

Александар Велики не бил ниту Грк ниту Македонец, туку Албанец, тврдат група интелектуалци Албанци во новата албанска енциклопедија која денеска во 13 часот ќе биде промовирана во хотелот „Тиволи“ во Тетово. Главен редактор на оваа енциклопедија е новинарот Нијази Мухамеди, кој учествуваше и во составувањето на новиот договор кој ДПА летово го понуди како замена за охридскиот. Но, овој проект, и според Мухамеди и според ДПА, нема никаква врска со партијата, туку е производ на група интелектуалци. - Првите два тома се одговор на спорните одредници од првата македонска енциклопедија на МАНУ. Аргументите што ги нудиме се од историски проверени извори. Албанците имаат традиција со пишувањето енциклопедии и ние не можеме да дозволиме да се пишуваат невистини, како што се случи во енциклопедијата на МАНУ. Но, тоа и не не изненади затоа што таму, всушност, нема Албанци. Едниот кој се претставува за Албанец е Турчин, кој дури и не го познава доволно албанскиот јазик, а другиот е заинтересиран само за хонорарите што му следуваат од многубројните функции што ги врши - објаснува Мухамеди. Проектот е составен од три тома. Првите два тома, всушност, се одговор на спорните одредници во енциклопедијата на МАНУ, а третиот том е комплетно нова енциклопедија, која се уште се доработува. Првиот том има 610 страници и е печатен во 3.000 примероци, од кои 1.500 уште денеска ќе бидат пуштени во продажба по цена од 3.000 денари. Енциклопедијата е достапна на албански, француски и на англиски јазик, а, според авторите, во план е изработка и на македонски јазик, но дури откако ќе се соберат доволно пари. - Во првиот том пишуваме и за кризата на идентитетот, кој е главна сопирачка за интегрирањето на земјата во евроатлантските структури. Ние сме подготвени да полемизираме за се што е напишано затоа што сето тоа е врз база на проверени историски извори - објаснува Мухамеди. Проектот за албанска енциклопедија е одговор на првата македонска енциклопедија, која предизвика бурни реакции во јавноста, особено кај невладините организации и политичките партии од албанскиот блок. Енциклопедијата беше повлечена, но минатата недела претседателството на МАНУ повторно предложи враќање на спорната енциклопедија во продажба за што деновиве се изјаснуваат одделенијата на Академијата.


RE: Енциклопедија-Албанска Македонија - Solenik - 05-01-2010

Odlicen post hristo!

Celava rabota so Enciklopedijata mi lici na starata komunisticja igra na mestenka. Prvo ke izdademe KVAZI-ENCIKNOPEDIJA polna so sekakvi nevistini i gomnarii si koi ke gi "povredime" sentimentite na nasite "protivnici" (vo slucajov brakata ni Ljutvi i Dzemo) i sega tie ke zavitkaat rakavite i ke njapsaaat njiina HEENCI KLOPEDIIIJA. I zamislete kakvo cudo? Taa HEENCI KLOPEDIIIJA ke bide polna so uste poveke gomnarii, no nie nekako nikako nema da mozeme da gi demantirame tie lagi. Veke gubam broj po koj pat uspevame da potpadneme na istava igra - dobija dvojazinost na univerzitetot (a blagodarenije na Filip Petrovski i kompanija nie Makedoncite izlegovme kako Fasisti), dobija eden kup otstini, znaminja na jarboli vo NASATA DRZAVA, Ramkoven dogovor.... i .... to be continued (sto bi rekle Amerikancite).


RE: Енциклопедија-Албанска Македонија - dzandar - 09-01-2010

Sm_upset Pa dobro be! Sm_upsetSm_upset
Do k'd vishe s's ovija shiptari ke teramo ovakoj!!
Ima Makedonci u Malu Prespu i Srbi na Kosovo - oni dobivav li ovoliki prava? Glava_vo_zid


RE: Енциклопедија-Албанска Македонија - hristo - 09-01-2010

(09-01-2010, 12:15 AM)dzandar Wrote: Sm_upset Pa dobro be! Sm_upsetSm_upset
Do k'd vishe s's ovija shiptari ke teramo ovakoj!!
Ima Makedonci u Malu Prespu i Srbi na Kosovo - oni dobivav li ovoliki prava? Glava_vo_zid

Единствена форма на опстојување на Македонија е сите нејзини граѓани да ја доживуваат неа како свој дом. Само така тие ке имаат интерес и желба да живеат во неа. Посебно, сега, кога ЕУ постои и нејзиниот вредностен систем. Секое друго разбирање или друга практика ке значи брзо пропаѓање на Македонија и нејзино распарчување.